יש לי שאלה בענין הדף היומי.אוהב א"י והעם

אני לומד בחברותא כעת את מסכת זבחים ובמשך שעעתיים אנו מסוגלים ללמוד

בצורה אכותית מכסימום חצי דף.

איך אדם מהישוב יכול ללמוד ללמוד דף שלם ביום בצורה איכותית ?

איך אתה מגדיר לימוד איכותי?אוא"ר
מינימום גמרא ורשי עד שיש הבנה בסיסית של הסוגיה.אוהב א"י והעם

לפעמים צריך ללכת לכתובים כי חכמי הגמרא מביאים מילה או שניים מן הכתובים

וכדי לרדת לסוף דעתם צריך לראות את הפסוק כולו.

כמו כן יש הרבה תיקונים והשמטות שצריך להתיחס אליהם.

בקיצור לימוד גמרא זה לא סתם גריסה כמו קריאת תהילים למשל.

לימוד כזה על דף ממוצע(בגודל ובקושי) מצריך נראה לי עד שעה.אוא"ר
אולי עוד קצת.

אבל זה מאוד תלוי בסגנון לימוד, וברגילות ללמוד.
אדם שלומד יום יום, יהיה לו יותר מהר.
כמו"כ יש סגנונות שלא מוותרים על שום שאלה ועד שלא הכל ברור עד הנק' הכי קטנה ואח"כ עוד חוזרים כדי לבדוק שהכל מדויק. ויש סגנונות שמספיק להם הבנה כללית יותר. ויש באמצע.
אם החברותא שלי לא היה בקיא בארמית....אוהב א"י והעם

אז היינו נתקעים על כל דף הרבה יותר זמן.

לפני כעשר שנים לקחתי על עצמי בהשפעת אנשי חבד כאן ללמוד 3 פרקים ביום

את היד החזקה להרמבם למשך שנה וחזרתי על זה במשך שלש שנים.

לאחר 3 שנים היתה לי הבנה של 50 אחוז מהחומר ואת השאר הרגשתי שאני רק גורס מבלי

להבין.

מנסיוני זה אני למד שאם הייתי לוקח על עצמי לימוד דף גמרא יומי וחוזר על זה 3 פעמים

כעבור 21 שנה אולי היתה לי הבנה של 20 אחוז מהחומר ורק חצי מזה היה נטמע בי בצורה איכותית.

לכן אני רואה בלימוד הדף היומי לאיש הממוצע (כמוני למשל)  גריסה

ומסע יחסי ציבור, דבר חשוב מאוד שאני מעריך אבל לא תחליף ללימוד מעשי.

א א''א להשוות רמבם שלא מסביר וללא ביאור כגון רשי לגמ'נחשון מהרחברון
ב אז כנראה אתה לא האיש הממוצע אלא פחות. מכיר הרבה בעלי בתים טובים שמבינים היטב את השקלא וטריא בדף יומי. האם הם יזכרו את זה עוד שבועיים? לא בטוח אבל זה ממש לא לגרוס. זה ללמוד להבין ואנחנו אנשים - שוכחים.
אין קשר בין רמת הזיכרון של האדם לבין הגדרת הלימוד כגרסא.
נכון, הלימוד הוא ללא תוס' לרוב ולאט כל הקהל ב''ח או רע''א מתייחסים. המגיש שיעור מכין ואם הוא חושב שזה עוזר להבין את הפשט הוא מסביר ואם לא אז לא. זה לדעת שקלא וטריא של הדף ואת זה אם אתה לא מסוגל בשעה (בין בחברותא בין כשיש מגיד שיעור שהכין ולא נתקעים אפילו שניה על ארמית כי הוא מפרש ישר) אז אתה פחות מהממוצע. לא בקטע המזלזל אבל אל תשליך מעצמך על הלימוד של אחרים
קח שוטנשטיין\שטיינזלץאפי הזקן
או את המהדורות של דירשו. מאוד עוזר להבנה מעמיקה גם לאדם מן היישוב
יש לי חברותא יותר טוב לי מכל אלה.אוהב א"י והעם

רק שעתיים בשביל עמוד שלם?ימ''ל

יש ישיבות שלומדים חצי עמוד במשך שבועות.

[מסופר על הרוגוצ'ובר שהגיע לישיבה אחת, אחרי סדר בוקר נכנס לדבר בלימוד עם ראש הישיבה. רה''י שאל אותו מה דעתו על הלימוד בישיבה, אז הרוגוצ'ובר ענה לו שהוא מאוד התפעל שעברו כמה חודשים מתחילת הזמן והבחורים עדיין בדף ג' ושמהתתרשמות שלו רה''י גדול יותר מהמרה''ל מפראג. רה''י שאל למה הוא חושב כך, אז הרוגוצ'ובר ענה שהמהר''ל ברא גולם אחד אבל רה''י הצליח לברוא 300]

בקיצור - מינונים שונים של עיון מול בקיאות.

טוב אשר תאחז בזה וגם מזה אל תנח את ידך כי ירא אלהים יצאמישהו כל שהוא
את כולם"

לימוד הבקיאות אינו מחליף את העיון אבל גם לא להפך. מעבר על כמות ספרים נכבדה מקנה ידע בסיסי בכל חלקי התורה.
הדבר נכון לא רק ללימודי גמרא ישנם תלמדי ישיבה שלא עברו כל התנ"ך ולא ידעו להשיב על ספר עזרא. כי למדו בעיון את שמואל.
כמה אנשים אתה מכיר שהקיפו שולחן ערוך מצד לצד האם זו לא דרישה בסיסית מיהודי?
וכל אחד יחלק את הזמן העומד לרשותו...
ישנה גם הבנה המגיעה מהקיף של הרבה חומר הרבה קושיות בעיון נופלות מלימוד דפים רבים זה נותן יושר סברה בהבנת מהלך הדף או הפרק תנך וכו'

בנוסף לכך אני יכול להעיד על עצמי שלימוד הדף היומי נותן מעלה של התמדה שאין בשום לימוד אחר. בחופש בבין הזמנים בצבא ובאמצע טיול ארוך החיים עוצרים לרגע של תורה

נסה ותהנה
ה' יעזור אבל אין לי שמץ של מושג מה הקשר בין דף היומי לבקיאותבניאל

בקיאות = זכרון וידיעה, ואף לא אחד ממליוני מלומדי הדף היומי רוכש לא זכרון ולא ידיעה. אני לא מדבר אפילו על מסכתות שהם למדו לפני 7 שנים אלא אפילו על דף בברכות שהם למדו שלשום.

מי שבאמת לומד בקיאות בד"כ עובד ע"פ שיטת החזרות כמו בטבלאות של גמרא סדורה ועוד, אחרת הוא לא לומד בקיאות אלא סתם מסובב את הש"ס מסביב לראש שלו כמו תרנגול של יוה"כ.

מאיפה העזות לזלזל ככה?מישהו כל שהוא
איני נוהג לטיף מוסר אבל האם יש כאן קצת יותר משמינית שבשמינית?

אני חושב שמפעל הדף היומי בו לוקחים חלק מאות אלפי לומדים הוא לא דבר הניתן לזלזל בו בהנף יד. אכן רמת הלומדים משתנה לפי הציבור ישנם כאלו שאם לא זה לא היו לומדים בכלל וכל הקשר שלהם לתורה הוא רק על בסיס זה. לא בטוח שמבחן הידיעה של כל קושיה הוא המדד אצלם אלא עצם הקשר לתורה ההתמדה היום יומית ולימוד מושגים כללים.
לא היו חסרים אצלי בישיבה תלמידים רבים ונכבדים שלא פתחו ספר כל בין הזמנים
ואיני יודע כמה מהם יזכרו מה למדו בעיון לפני שנה.
יכול להעיד על עצמי שאיני זוכר רוב מה שלמדתי בעיון בישיבה
לומדים רצינים יותר אכן חוזרים ומוסיפים מפרשים ונבחנים כל תקופה על כמות דפים נכבדה ביותר.

מוזמן לנסות את בקיאותך במבחן דרשו הקרוב.

לא עזות ולא זלזול. פשוט תיאור לקוני של המציאותבניאל

מפעל הדף היומי מרבה את לימוד התורה בכמות באופן שאין כדוגמתו, ואכן כל לומדי הדף מקיימים מצות עשה מהתורה של תלמוד תורה.

אבל הם לא לומדים בקיאות, והם לא בקיאים. והם לא לומדים עיון והם לא מעיינים. אין רבים בעולם שבקיאים בש"ס, ואף אחד מהמעטים הללו לא רכש את בקיאותו במסגרת הדף היומי.

לקרוא ללימוד דף היומי "בקיאות" זה פשוט תיאור לא נכון של המציאות, ומותר להעיר על זה בלי שהטהרן התורן יקבל פה שבץ.

תקן אותי אם אני טועה אבל נראה לי שיש הבדל....אוהב א"י והעם

... בין גריסה ללימוד.

תהילים למשל קוראים כל יום בצורת גריסה

אבל לימוד דף יומי צריך להיות לימוד.

אין שום אפשרות לכל אדם מן הישוב ללמוד דף גמרא שלם

בצורה משמעותית.

תתפלאו אבל זה לא קשה בכלל זה דווקא קלמישהו כל שהוא
נסו ותהנו....
אחרי שנה בדף יומי לומדים יותר דפים מאשר שלמדתי בעיון בכל שנותי בישיבה יחד. מי שמתמיד קונה לעצמו יכולות לימוד טובות. ברור שזה הולך ונבנה עם השנים
איני יודע מנין לכם שלומדים בלי להבין? זו האשמה חסרת בסיס....
להבין אני מתכוון בלי קושיות תוספות ורע"א אלא הבנה של השקלא וטריא.
מנסיון אישי יש קושיות, תוספות (אגב מה זה ר"עא?)אוהב א"י והעם

רבי עקיבא איגרמישהו כל שהוא
צריך לחלק בין רכישת היכולת של קביעת עיתיםפרגולה למעלה

והכרת לשון הגמרא ומהלכיה. לבין "הבנה"

כשצריך ל"דפוק" דף ליום, כמעט בלתי אפשרי להבין באמת. הבנה, אין הכוונה

לתרגם מארמית לעברית. הבנה משמעותה ההבדל בין הסברות השונות.

מדוע שיטה אחת חולקת על חברתה, מה הנפקא מינה ביניהם. למה הן לא מקבלות ההשיטה שכנגד?

איך זה מתיישב עם גמרות סותרות במסכת  בדפים שכבר למדנו או מגמרות אחרות?

ועוד ועוד.

שוב, לא באים לזלזל באף אחד, אדרבא יישר כח לעוסקים בלימוד ולמצטרפים החדשים. התורה היא תורת חיים

עץ חיים למחזיקים בה.

פשוט צריך להעמיד דברים על דיוקם

שוב תלוי כמה זמן משקיעיםמישהו כל שהוא
בשעה בהחלט אפשר להבין את מהלך הגמרא מה כל דעה אומרת ברמה הפשוטה. בלי להכנס לסברות או קושיות ממקומות אחרים. בשעתיים אפשר להכניס גם תוספות ובכך גם להקשות מגמרות אחרות
ובסדר שלם ניתן גם להעמיק בנושא אחד לעומק.
נראה לי שבין לגרוס כמו תהילים לבין ללמוד כל סברה לעומק עד כדי להבין את "בור להבלו" יש עוד כמה שלבים באמצע...
וגם לימוד בעיון ניתן להקצין והתקע על 3 דפים זמן שלם.
אם לאדם יש שאיפה להקיף את ספרי היסוד של התורה הוא צריך ללמוד גם בקצב טוב ...
אז צריך למצוא את דרך האמצע בין עיון לגרסא...
הוא אשר אמרתי!!אוהב א"י והעם

לימוד הדף גמרא היומי עם כל הערך הרב שיש במעשה זה הוא לא יותר מאשר

גריסה לאדם מן הישוב והוא לא יכול להיות תחליף ללימוד איכותי יותר.

אדם מהישוב לא שולט בארמית.

אדם מהישוב לא מודע לכל הגהות הב"ח.

ועוד ועוד ועוד

ואני חושב שאתה מזלזל באנשי הישובמישהו כל שהוא
גם מי שלא שלט בארמית בתחילת ברכות עד יבמות כבר ידבר ארמית שוטף
לאבא שלי יש חבר שבסבב הראשון בקושי ידע באיזה צד רשי בסבב השני כבר העביר חבורא

גםנרני אישית הצטרפתי לדף היומי בכיתה ט כשבקושי למדתי לפני כן 2 דפי גמרא היה שיעור טוב בישיבה ואחרי שנה השנתיים אתה כבר אלוף בגמרא
בכל זאת זה כמעט 800 דף...אפילו מישהו לא הכי חד לומד בסוף איך ללמוד
מסכים לגמרי על דרך המיצוע אבל וודאי שזה לאפרגולה למעלה

הדף היומי...

זה לא זלזולפרגולה למעלה

זו מציאות. בלתי אפשרי למי שלומד דף כל יום לזכור מה הוא לומד, אלא אם כן מדובר במישהו עם 

זיכרון חריג ביותר.גם גמרות שלמדת ושחזרת עליהם לא בטוח שאתה זוכר היום (לא הכוונה אתה באופן ספציפי)

אין קיצורי דרך. אין קסמים.

בשביל לזכור , צריך להעמיק ובטח ובטח לחזור עוד ועוד. כמובן שאין הדברים נאמרים על מי שחוזר כהאי גוונא.

הרוב  (המוחלט) של הלומדים, לא חוזרים וגם לא מכינים את הדף טרם השיעור.

מאידך גיסא - אין חולק שכל שניית לימוד תורה היא נצח נצחים . ובוודאי שיש שכר גדול על לימוד וקביעת עיתים.

אף אחד לא בא לרפות ידיהם של הלומדים. רק צריך לשים דברים במקום.

ברור שלא תזכור סוגיות בעיון כי לא חזרת עליהם...

איני מבין את מטרת הדיוןמישהו כל שהוא
אם השאלה מה כדאי ללמוד בישיבה על זה עניתי שכדאי גם ללמוד בקיאות ודף יומי עם חזרות זו אחלה דרך
אז השאלה היא כיצד בעלי בתים פשוטים צריכים ללמוד נראה לי שזה לימוד טוב במגבלות חייהם וסדר העדיפויות.

אז מה הנ"מ?
לא אני פתחתי את הדיון.ואף אחד לא אמר שדף יומי זו לא מסגרתפרגולה למעלה

טובה לבעלי בתים...

מה שנאמר שעם כל הכבוד ללמוד דף ליום ולא בדפים עם סיפורים כמו שיש כעת  בברכות

זה לא נקרא להבין ש"ס.

זה הכל.

ואני כותב בפעם השלישית שאינני בא לרפות ידי הלומדים אלא אדרבא לחזק ידיהם לחזרות ועומק.

לגבי הלימוד בישיבה:

בכל ישיבה ישנה מסגרת בקיאות. בחלק מהישיבות הסדר שיעורי הבקיאות היו של הגרז"נ...

וגם דף יומי בישיבה זה מבורך ובתנאי , לדעתי, שיהיה בשעות מאוחרות ולא על חשבון הסדרים.

מה שהציבור לא מבין, שהעיקר באמת בלימוד (בפרט במספר השנים המצומצם שרוב הציבור נמצא בישיבה) זה יכולת

הניתוח והעיון. מה זה עיון? מה הקצב? כמה דפים וכו'? זה כבר דיון אחר. מי שלא עשה את זה בישיבה סיכוי אפסי

שיעשה את זה בהמשך חייו. לעומת לימודי בקיאות שניתן להשלימם בכל עת. 

נפק"מ שאין בזה את מעלת הבקיאות כפי שטענתבניאל

ברור שיש פה מעלה של ת"ת גופא וגם של חינוך להתמדה ולקביעת עיתים, אבל קניין מקנייני התורה אין כאן.

וגם שבעלי בתים עדיף שילמדו הלכות ואגדתות כמו העין יעקב, אין להם שום תועלת בלימוד גמרא על הדף.

ולאברכים וביינישים עדיף ללמוד בקיאות בצורה של חזרות (ומתכונת הדף היומי לא מתאימה לזה).

למי זה כן מתאים? לא יודע.

עונה...מישהו כל שהוא
א) מעלה אינה נ"מ
ב)התורה נקנת במט דברים חלקם בהחלט נמצאים בלימוד דף יומי חלקם לא וחלקם תלוי איך לומדים.
ג) משה כתב יפה בהמשך כמה תועלות אנני רוצה להוסיף על דבריו שלימוד גמרא נותן חיבור בין תורה שבכתב לתורה שבעפ שאין בלימוד הלכה או אגדות. כמובן שבעלי בתים צריכים ללמוד הלכה ואמונה. ישלש אדם לימודיו וכו'
ד)מה אתה רואה תועלת בלימוד עין יעקב? אלא אם זה עם פרוש מעמיק כמו מהרל בניהו או עין איה
ה) דף יומי זה תוכנית בקיאות נהדרת לביינשים כל השנים שהייתי בישיבה ככה למדתי בקיאות חלק מהשנים עם תוכנית חזרות וזה היה מדהים חלק מהזמן עם 4 ראשונים במשך שעתיים וחצי ביום אז אולי לא זכרתי בדיוק אבל היכולת להבין ראשונים לסוגיות קשות במהירות ממש השתפרה
וחלק מהזמן זה נזרק לסדר ערב בחפיף וזה גם מקנה הרבה ידע על קדשים טהרות ונושאים יותר צדדים ופחות ישבתיים.

היה לי על זה ויכוחים בישיבה עם בחורים מהישיבה שלי ומישיבות אחרות ואפילו עם אחד הרמי"ם אני חושב שלעיתים יש צורך בישיבות לפסול כל לימוד תורה שאינו ישבתי במובן הצר. כל ישיבה מדגישה את צורת הלימוד שלה כדרך היחידה לגדול בתורה.

אני רואה שאתם מאוד משוכנעים שאי אפשר לעשות חזרות אז הנה תוכנית
ללמוד דף לוקח לא יותר משעה לדפים קשים ביבמות. ברוב הדפים בשעה גם הספקתי גם תוספות כמובן שזה דורש ידע בלימוד גמרא.
בשעה הבאה מספיקים בקלות 4 עד 5 חזרות .
שעתיים זה סדר בקיאות ממוצע...
גם בשבת אני חושב שאין בעיה להכניס שעתיים תורה...
ידידי, ללמוד דף חדש בהבנה בסיסית לוקח הרבה יותר משעהבניאל

עכשיו אני לומד מסכת נדה. יש שם דפים שצריך 6-7 שעות להבנה בסיסית (גם לביינישים), בסוגיה שאינה מוכרת לפני כן. זה המצב גם בחלקים מסוימים מיבמות, עירובין, פסחים וערכין. לחזרות יש צורך להקדיש 45 דקות עד שעה.

אם תלמד כך דף היומי אתה תקנה את התורה שלך בקניין בקיאות. אם לא, כנראה שלא.

איני יודע... כל אחד והקצב שלו....מישהו כל שהוא
דברתי מהנסיון שלי עם החברותא בישיבה...
זה גם תלוי הרבה כמה מתעכבים כשלא מבינים. אם קראנו כמה פעמים ולא הבנו פותחים ריטבא אם לא שוטנשטיין וקדימה...
אפשרי לזכור.. עושים חזרות, מתווכחים עם חברים.מבקש אמונה

זה כבר בחירה של הבנאדם אם להשקיע או לא. 

בכל אופן, כדאי שתסתכלו בשער התורה באורחות צדיקים הוא מדבר שם שהעיקר זה ריבוי הלימוד

אפשא להעירefraim37
מהגמרא בברכות (ו ע"ב) אגרא דפרקא-ריהטא.
ומפרש רש"י עיקר קבול שכר הבריות הרצים לשמוע דרשה מפי חכם היא שכר המרוצה שהרי רובם אינם מבינים להעמיד גרסא ולומר שמועה מפי רבן לאחר זמן שיקבלו שכר למוד עכ"ל.
כלומר, יש ערך להגעה לשיעור, אם בשביל מצוות לימוד תורה צריך גם לזכור.
כבר שכחנו את זה ...בכל זאת זה משבוע שעברמישהו כל שהוא
אף אחד לא אמר שאין שכר על זהפרגולה למעלה

וזה לא חשוב.

יש הבדללא שייך

בין לימוד בחברותא לשמיעת שיעור. כמדומני שרוב לומדי הדף היומי עושים זאת במסגרת של שיעור שנמסר על ידי מגיד שיעור שבקיא בחומר הנלמד ומגיש אותו בצורה ברורה ונהירה. אכן כשצריך לענח סוגיה עמומה בפעם הראשונה (במיוחד במסכת זבחים) זה עלול לקחת זמן רב.

אנשים רבים לומדים עם שיעורמשה02

ואז כשמישהו מעביר את הדף אפשר להריץ את זה הרבה יותר.

לא מבין את הזלזול גדול שיש פה בלומדים ("אף לא אחד ממליוני מלומדי הדף היומי רוכש לא זכרון ולא ידיעה" "לא לומד בקיאות אלא סתם מסובב את הש"ס מסביב לראש שלו כמו תרנגול של יוה"כ") 

אני מביא משהו שכתב הרב מאור קיים מהר ברכה:

שמונה נקודות קצרות על לימוד הדף היומי:

א. דף יומי (כמו גם פרק יומי במשנה או בתנ"ך) הוא לימוד בקיאות, ועל כן לא שייך להשוות אותו לכל סוג של לימוד עיוני.

ב. מטרת הלימוד ההיקפי הזה היא ראיית התמונה והכרה בסיסית ביסודות תורה שבעל פה. ממילא כל מה שצריך כדי להצליח היא התמדה. מי שירצה לזכור, להעמיק, להקשות ולתרץ - יבורך, אבל אין זו המטרה הבסיסית של לימוד כזה.

ג. כהמשך לכך, אין משפט מזיק יותר ללימוד דף יומי מאשר: "מחר אלמד שני דפים"...

ד. לדעתי יש לראיית התמונה ערך עצום, לפעמים ערך גדול בהרבה מהבנה וידיעה טובה של פרט זה או סוגיה זו. משום שראיית התמונה גורמת להבנת הצדדים השונים, לאיזון, וליכולת להסתכל מלמעלה, דברים שלימוד עיוני ומעמיק, על כל המעלות שבו, אינו יכול לספק.

ה. כפי שכבר אמרו רבים, עצם זה שרבבות לומדי תורה ברחבי העולם מצויים בלימודם במקום אחד נותן תחושת שייכות ומגביר את אהבת התורה, דבר שלא יסולא בפז.

ו. כמו כן, קשה להפריז מדי בשבח מסגרת שכזו שדורשת מהאדם להשקיע, לא לפספס שום יום (כולל תשעה באב!), ולעבור בחדא מחתא על כל היסודות של התורה.

ז. ועדיין, אחר הכל, לימוד מעשי של הלכה (או מוסר) יותר חשוב. כך שאם יש לאדם זמן קצר ביום, עדיף שישקיע בזה, כי החיבור בין התורה לחיים הוא זה שמלווה את האדם ומרומם אותו.

ח. במסגרת של לימוד דף יומי, אין שום חובה לסיים את הש"ס. אפשר להצטרף למסכת אחת, לפרוש ולהצטרף למסכת אחרת או אפילו לפרק אחר. אפשר לעבור 'רק' על מסכתות מועד או נזיקין, וכן על זה הדרך. אין בזה שום כישלון. בלימוד כזה של בקיאות וראיית התמונה, יש אמנם מעלה לראות את כל הנושאים יחד, אבל בהחלט גם כל נושא ועניין עומד בפני עצמו.

..בתוך בני ישראל
יש עניין גם בלהכיר קצת את כל הש"ס, לדעת איזו סוגיא איפה, והיכן לעיין לכל מקור, גם אם לא זוכרים הכל. ויש מעלה גדולה בזה. גם נמנעים מבורות שנמצאת לא פעם אצל תלמידי ישיבות במסכתות מסוימות וסוגיות וד"ל.
נראהלך שבחור ישיבה רציני שלמד בישיבה לא יודע לחפש סוגיות?פרגולה למעלה

יש סיכוי הרבה יותר מסביר שיידע מה לחפש יותר ממי שלמד דף יומי.

שלא יישמע שאני נגד הדף היומי. אני מעביר כמעט 18 שנה דף יומי (התחלתי להעביר כאברך בישיבה)

אני רק שם דברים על דיוקם.

סוגיות מסוימות- בהחלט.בתוך בני ישראל

ואתה חושש שמי שלמד דף יומיפרגולה למעלה

יזכור היכן לחפש כל דבר?

קדושה ראשונה קדשה לשעתה או לע"ל?

עד ועד בכלל?

כל העומד ליזרק?

תחלתו בפשיעה וסופו באונס?

אולי מי שלמד ש"ס כמה פעמים ובעל זיכרון חזק.

צריך אורנטציה לש"ס בשביל לדעת היכן לחפש. בחור ישיבה שלמד וניצל את הזמן, מבין ששלאות על נזיקין הוא הולך לבב"ק ושאלות על שחיטה וכד' - חולין. ועוד.

מלבד זאת שהיכן לחפש זה פחות רלוונטי בעידן פרוייקט השות וגוגל.

שלא יעזרו למי שלמד פעם אבל לא באמת יודע ללמוד...

גם אם לא יזכור איפה אבל בהחלט ידע מה המחלוקת אומרתמישהו כל שהוא
ומה לגבי האם שני עושה שלישי בחולין שנעשו על טהרת הקודש?
או דמים העליונים שנזרקו למטה?
יש עוד הרבה מחלוקות מעבר ל7 מסכתות הישיבתיות
אותו דבר גם לגבי בקיאות בשו"ע.
מי שלמד משניות מכיר את רוב המושגיםפרגולה למעלה

וגם בפסחים ויומא יש סוגיות בקדשים.

בסופו של יום, היכן לחפש מושג בעידן הטכנולוגי זו לא רבותא.

הבנה היא העיקר. ואת זה לדעתי מאזין רגיל בשיעור שלא חוזר על הדף ולא

מכין לפני לא משיג.

..בתוך בני ישראל
עבר עריכה על ידי בתוך בני ישראל בתאריך כ"ב בטבת תש"פ 09:40

אם להביא רק מקור אחד-

מגילה י, פרק תפילת השחר, ב"ק עו:, ב"מ מב. וכמדומני שלכולם יש עוד...

(אחרי לימוד ברמת דף יומי, אולי אפילו קצת פחות)
האם יש לך גם שם פרטי??? - מה זה: 'פרגולה למעלה"???!!!meirko20
נ.ב.: שמי בישראל: מאיר.
נעים מאד!
סליחה על השאלה הצדדית ואולי - הלא כ"כ חשובה ועקרוניתmeirko20
... בתוך כל הדיון בעניינים חשובים אלו ה"עומדים" באמת "ברומו של עולם", אך - נראה לי שכל / רוב המגיבים כאן בפורום, שכחו שיש להם שם פרטי??? מהו זה הכינוי המוזר: "פרגולה למעלה..."???!!! - צגיד לי, בבקשה, ידידינו היקר! אין לך שם פרטי??? הפכת לפרגולה?????
אני שואל בשיא הרצינות!!!
יום טוב ונעים ולימוד פורה, מהנה ומועיל בע"ה לכולנו!!!
אם אומר לך שקוראים לי דוד זה יעזור? אולי גם זה לא נכוןפרגולה למעלה

הרעיון בפורום זה אנונימיות.

הגיוני שהוא לא יכול..אנונימי 144
הכוונה תיארת שאתה לומד שעתיים ומספיק עמוד ולא דף.
והגיוני מאוד שמי שכן מצליח דף בשעתיים ופחות...
או שלומד פחות טוב ממך.(פחות איכותי)
או שהוא מאוד מוכשר ולכן הוא יכול.

אבל זה נשמע לי מאוד הגיוני, מניסיון, שכשלומדים טוב לא מצליחים לעמוד ביעד אפילו של דף..

ואני דיברתי כמעט כל כל מסכת. וק"ו מסכת זבחים..
בהצלחה!!.
אוירא דא'י מחכיםאניוהוא
כמדומני הדף היומי הוא מתוך התלמוד הבבלי שנכתב...אוהב א"י והעם

....בבבל ולא בארץ ישראל וידוע שהוא הרבה יותר מתודי מהתלמוד הירושלמי ולא בכדי

הוא נבחר לפרוייקט של הדף היומי.

אישית אני מרגיש הרבה יותר מחובר ליהדות בגלות יותר משהיתי מחובר לה בישראל

ואני לא היחידי שמרגיש כך.

לצערי אתם שם בארץ טרודים מדי בכל מני דברים טפלים וזה לא תורם לחכמה היתרה

שזכיתם בה בארץ ישראל.

הכל באהבה.

ואכן בבבלי כתובאניוהוא
שאחד מא'י שווה כשניים מבבל.
נכון אבל כמו שטענתי שכאז כן היום...אוהב א"י והעם

בארץ ישראל אין ישוב דעת.

האזרחים אחוזי תזזית על דברים בטלים.

לא ארחיב בנושא משום שהוא שייך לאקטואליה

ושם כתבתי רבות על כך.

אולי בא''י אין *לך* יישוב הדעת. למספיק אנשים יש...נחשון מהרחברון
ידידי ההסטוריונים מסבירים (לא אני) שההבדל....אוהב א"י והעם

בין התלמוד הירושלמי לבין התלמוד הבבלי נעוד בכך שבארץ ישראל לא היה ישוב דעת אז למה

לך לגעת בדבר בצורה אישית.

כי המצב השתנה אלפי מוניםנחשון מהרחברון
וכי גם אילו עם יישוב הדעת התענו כדי לשכוח תלמוד שבהן. וקראו על תלמוד בבלי מקל חובלים ובמסתרים הושיבני.
מה השתנה? להזכירך, אתה עדין בגלות!!! אפילו בארץ ישראל.אוהב א"י והעם

אז זהו שלאאריק מהדרום

זה מה שהשתנה.

היה פעם שרשרור בנושא הזה.אוהב א"י והעם

בארץ ישראל רוב התושבים מרגישים קודם כל ישראלים ואחר כך יהודים.

פה בגלות אנחנו קודם כל יהודים ואחר כך ישראלים.

רק שרשור אחדש היה בנושא?אריק מהדרום
עבר עריכה על ידי אריק מהדרום בתאריך כ' בטבת תש"פ 05:41

אתה כנראה לא מספיק ותיק

רוב באי הפורום יוצאים ממסדות שמוריהם התחנכו בישיבת מרכז הרב ושלוחותיה, כלומר תלמידי הרב צבי יהודה קוק שאמר שזה שאנו אומרים בתפלה לשלם המדינה "ברך את מדינת ישראל, ראשית צמיחת גאולתנו" זה לא נכון, איננו בראשית אלא כבר בגאולה (אם כי לא בגאולה השלמה).

אני לא מדבר איתך על זרזיף שולי והזוי של אנשים שמשוכנעים שהמדינה זו הגאולה, אני מדבר איתך על הזרם המרכזי של הציונות הדתית, מרכז הרב והר המור ושלוחותיהן, אלה שמתגלחים ומסתפרים ביום העצמאות ואומרים הלל בשם ומלכות על התשועה הגדולה והמעבר מראשית צמיחת הגאולה (הופעת הקץ המגולה) לגאולה  (שאנו עומדים בארצנו וברשות עצמנו) ומוסיפים לתפילה את התפילה שלום המדינה ושלום חיילי צה"ל.

מה שרוב היהודים מרגישים- חסר חשיבות, גאולה זה משהו בינארי- האם אנחנו בארצנו וברשות עצמינו? זו גאולה, אם אנו לא בארצנו וברשות עצמינו- זו גלות.

למעשה ראשית הגאולה החלה בהופעת הקץ המגולה כלומר שארץ ישראל נותנת את פרותיה בעין יפה "ואמר רבי אבא ין לך קץ מגולה מזה שנאמר "ואתם הרי ישראל ענפיכם תתנו וכפריכם תשאו למי ישראל"  (יחזקאל לו ח)" (סנהדרין צח.).

אתה מעדיף שלא לראות בתקומת ישראל בארצו את הגאולה, אין בעיה, אבל דע שאתה כאן בדעת מיעוט.

יש כאן כמה חבדניקים אבל הם כבר לא מנסים לשכנע אותנו בטעותם שאנחנו גלות בארץ ישראל, זה לא ילך גם לך.

לא. אתה בגלות. אני בארץ הקודש יהודי גאה וישראלי גאה!נחשון מהרחברון
גם יהודים בזמן מלכות אחאב היו ...אוהב א"י והעם

יהודים גאים בארץ ישראל.

גם יהודים בזמן מלכות בית חשמונאי היו יהודים גאים בארץ ישראל.

הגאוה היא לא תכונה רצוייה ביהדות. מנסיון אישי כאשר אתה נולד כישראלי

אתה יכול ליפול בקלות במוקש הגאוה.

קוראים לזה: "אני ועוצם ידי"

אתה טועה. ומטעהנחשון מהרחברון
נמק והסבראוהב א"י והעם

אכן בזמן אחאב היה נוח להיות יהודי בארץ.נחשון מהרחברון
ולא היו טרדות שהפריעו. זה שהאנשים היו רשעים זו בעיה *אחרת* וכן, אנחנו כאן היום שקטים ורגועים חיוב לנו בארץ ישראל ודמגוגיה זולה שלך על הביטוי יהודי גאה לאט תשנה את זה.
אתה דומה כמי שאין לו אלוה, ואתה עושה את זה מבחירה, עובד ע''ז בטהרה!!! זה. ה שנאמר עליך.

אתה ממשיך להוציא דיבת הארץ רעה ולמאוס בארץ חמדה!
אתה הבעייתי בסיפור כאן. מעדיף להיות מהטוענים כוחי ועוצם ידי (למרו. שאינני אומר זאת ולמרות שהר''ן כותב שיש להגיד כוחי ועוצם ידי, רק לזכור כי ה' אלוקיך הוא הנותן לך כוח לעשות חיל) מאשר להיות מהמואסים בארץ חמדה המרגנים באהליהם כמוך!!!
עובגד עבודה זרה בטהרה! יושב במחשכים! אל תטיף ליושבי ארץ הקודש המדקדקים המצוות כנגד רצון הקב''ה. בחר ה' בציון!
דבר נוסףנחשון מהרחברון
הראיה שאתה גר בחול ולוקח לך שעתיים עמוד גפת.
ואני גר בארץ ולוקח לי קצת פחות משעה דף גפת.

אתה יושב במחשכים, בגלות, בארץ טמאה והראש שלך עסוק בכמה רע בא''י. אתה טרוד יותר ממי שחי כאן וראשו מגיע השמימה.

אתה יודע מה? ארץ ישראל הקיאה אותך כאשר קאה את הגוי שהיה לפניך. ובאמת אני מבין אותה. כפוי טובה שכמותך, ולא כי אני מכיר אותך, אבל אתה באדיבות יום אחרי יום משימת את ארץ ישראל. מניח שגם כשהיית בארץ עשית את זה.
אני כבר חודשים מתאפק לא לכתוב את זה...אניוהוא
למה התאפקת?נחשון מהרחברון
מי שממאיס את ארץ החמדה הם:אוהב א"י והעםאחרונה

מנהיגים מופקרים שמשחיתים כל חלקה טובה (המעשה האחרון של ההשחתה

היה בישיבה דחופה שהכריחה  מנהיג איכותי לתקוע סכין בגב

וגם לסובב את הסכין)וזורעים שנאת חינם

שרק גורמת לאנשים כמוך להתבלבל בין אהבת ארץ ישראל

והוקעת השלטון המופקר בארץ החמדה הזאת ששייכת לכל יהודי בכל אתר ואתר.

לא אני הוא שהסטתי את הנושא ורק רציתי להתמקד בנושא הדף היומי אבל במחילה אומר:

נכון שכל ארץ ישראל שייכת לעם היהודי אבל מה לעשות שמפני חטאתנו גלינו מארצנו

ואם נוצרה הזדמנות והשם היה בעזרנו ב48 ב67 וב73.

ואז ב78 התחלנו לוותר על הנכסים שהעניק לנו השם (חבל שממשלת בגין לא שמעה

לגאולה כהן זכרונה לברכה).

מאידך

מי אנחנו שנתייג כל יהודי שמעוניין בפתרון של שלום כשונא ועוכר?

הלו אברהם אבינו שקבל הבטחה מפי הגבורה "לזרעך אתן את הארץ"

ובכל זאת ויתר ללוט בן אחיו ופתר את הסכסוך בין רועיו לרועי לוט בדרכי שלום.

הלו יצחק אבינו שקבל הבטחה מפי הגבורה "לזרעך אתן את הארץ"

ובכל זאת פתר את סכסוך הבארות עם אבימלך בדרכי שלום.

הלו יעקב אבינו שקבל הבטחה מפי הגבורה "לזרעך אתן את הארץ"

לקח את בניו לוי ושמעון "לבגץ" על מעשיהם בשכם.

והלו נאמר מעשה אבות סימן לבנים.

היסטוריונים לא מבינים כמעט כלום בתורה.אוא"ר
נא לא להסתמך עליהם בנושאים של קודש.
לא מבין אותךאוהב א"י והעם

אתה לא מסכים שהתלמוד הבבלי יותר מתודי מהתלמוד הירושלמי?

אולי יותר קל ללמוד בגלותימ''ל
(למרות שהיום זה לא באמת נכון)

אבל זה תלמוד שצריך לצום 100 תעניות כדי לשכוח, ''במחשכים הושיבני'' נאמר על התלמוד הבבלי ולא על הירושלמי.
ט"ו באבאביעד מילוא

מישהו יודע מתי ואיפה יערוך הרבי מסטוטשין את הטיש של ט"ו באב?

מעולם לא שמעתי עליופתית שלגאחרונה

אבל אתה מכיר את האתר הזה?

https://www.bechatzros.com/%D7%9E%D7%95%D7%93%D7%A2%D7%95%D7%AA

קמצא ובר קמצא...סיעתא דשמייא1

....מי שאוהב את האב אי אפשר שלא יאהב את הבן!!!

מי שאוהב את הקדוש ברוך הוא אי אפשר שלא יאהב את בניו כל יהודי באשר הוא יהודי.

גלינו מארצנו רק כדי לחזק קודם כל את אהבת העם.

לא בדיוק.קעלעברימבאר

גלינו מארצינו כדי לא לחטוא בע"ז ש"ד וגילוי עריות.

ואז כשלכ חטאנו באלה,במילא לא היינו להוטים לעשות כת הקצוניות השניה ולחטוא בשנאת חינם.

עיין מהלך האידאות בישראל

הגלות היא ורק היא הרפואה...סיעתא דשמייא1

...לשנאת חינם. כל ההבטים של החסד ביהדות הופיעו רק כשהעם גלה.

לדוגמא רק כאן הבנתי כשזכיתי לעשות ברית לארבעת ילדי שלא שולחים הזמנות לברית מילה.

כל מי שבא ברוך הבא.

כתוב בגמרא שאנשי ביתקעלעברימבאר

שני היו גומלי חסדים.

אלא שהיתה שנאת חינם ביניהם.

שנאת חינם זה לא חוסר בן אדם לחבירו, אלא חוסר אחווה לאומית.

חוסר האחווה הלאומית נבעה כי עבודת ה' הפרטית הרימה ראש בבית שני, וכלאחד חשב שהוא צדיק מחברו והשני טועה.

זה נבע מפוסט טראומה של בית ראשון ורצון לעבוד את ה' בעבודת הפרט ולא הכלל.

ברגע שיש גלות, העם רגוע יותר כי לא מפחד לחזור לטומאת החטאים של בית ראשון, ולכן גם לא שונא חינם.

זה כמו שאם תנסה לעלות במדרון תלול עם הרכב, המנןע ישרף מרוב מאמץ, אז אתה נאלץ לעלות במדרון המתון והארוך.

כך הנסיון לטהר את טומאת חטאי בית ראשון,גרם מרוב מאמץ.לשנאת חינם.

הגלות במילא מדכאת את הגשמיות, ולכן העם יכול להרפות ולא מפחד להגיע לטומאת חטאי בית ראשון, ובמילא לא מאמץ את השרירים שלו ולא נופל לשנאת חינם

אם הבנתי נכון , זה רק מחזק את מה שאמרתיסיעתא דשמייא1

לא קשור לחסד.קעלעברימבאר

הגלות לא חיזקה באופן ידיר את האחווה הלאומית, כי היינו מפוזרים.

אבל מכיוון שכבר לא היינו צריכים להתאמץ לא ליפול לחטאי בית ראשון, אז במילא לא התפתחה קיצוניות דתית חזקה כמו בבית שני שהובילה לשנאת חינם.

כשם שאם לא אתאמץ לרפרף בכנפיים כדי לא ליפול (כי אני לא באוויר) אז לא ייתפסו לי השרירים

אני אוהב כל יהודי...סיעתא דשמייא1
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ט' באב תשפ"ו 19:50

מעשים ודעות זה משהו אחר.

את בני לדוגמא אני אוהב אבל לא את כל מעשיהם.

אחד מעשן, אחד נוסע על אופנוע....

ביום כזה מדובר על שנאת חינם כך שאם אין אהבה לכל הפחות אסור לשנוא.

השורש של תשעה באב הוא חטא המאיסה בארץ חמדההסטורי
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ט' באב תשפ"ו 22:08

שלכן נגזר "להפיץ זרעם בגוים ולזרותם בארצות".

התיקון הוא קודם כל דבקות בארץ.

ועדיין השאלה בעינה יפה, איךקעלעברימבאר

גלות בית שני מתקנת שנאת חינם?

עניתי על זה למעלה.

זה משתמע באופן עקיף ממהלך האידאות

בכל זאת זו שאלה מצויינת שהטרידה אותי כבר לפניקעלעברימבאר

שהוא שאל. ואפשר לפתוח עליה שרשור נפרד

בתי חב"ד בכל העולם….סיעתא דשמייא1

… זה עוד דוגמא לתיקון שנאת חינם. מנסיוני בביקורי בארץ בתי חבד בארץ הרבה פחות פתוחים.

ארוחות שישי כל שבוע לכל יהודי זה חסד גדול שרק קיים בגלות במלא הקפו.

בארץ הכל מצטמצם סביב המשפחה גרעינית באופן כללי. כמובן שפה ושם מארחים אחד או שניים אבל זה לא כמו מה שקורה כאן בגלות.

לא היה צריך 2000 שנה בשביל זהקעלעברימבאר

כנראה שכן. עדין בישראל מחלקים הזמנות…סיעתא דשמייא1

…לארועי ברית מילה. כמו כן עושים ארועי "בריתות" כדי לאסוף צ'קים.

כמו כן עדיין שולחים משולחים לרחבי העולם לאסוף תרומות להכנסת כלה, לישיבות ולכל מיני גמ"חים כאילו אין מספיק עשירים בארץ ישראל.

"על אהבתך אשתה גביעי"נקדימוןאחרונה

על הדיבור ועל השתיקהנקדימון

אני מחפש מקורות לנושא בכותרת. אשמח לכל הפניה, גם אם זה רק לפרק יחיד בתוך ספר.

למחקר או למעשה?טיפות של אור

אם לראשון, יש קטע קלאסי של הרמבם בפירוש המשנה לאבות (פרק א משנה יז). אבל אני נרתע מלתת אותו כהמלצה מעשית - אני חושב שהנפש שלנו צריכה דיבורים של סתם, שיתוף של רגשות, וכו וכו

רמב"ם על אבות א יז – ויקיטקסט

למחקרנקדימון
שיביא לידי מעשה

תודה

AI לפניךHakuna.Matata

תודה לGEMINI

שכר השתיקה וזהירות בדיבור ערך השתיקה: במסכת אבות (פרק א', משנה י"ז), רבן שמעון בן גמליאל מעיד על עצמו: "כָּל יָמַי גָּדַלְתִּי בֵּין הַחֲכָמִים, וְלֹא מָצָאתִי לַגּוּף טוֹב אֶלָּא שְׁתִיקָה".שתיקה שווה זהב: בתלמוד הבבלי (מסכת מגילה, דף י"ח, עמוד א') מובא הפתגם: "אִם מִלָּה בְּסֶלַע, מַשְׁתּוּקָא בִּתְרֵין" (אם מילה שווה שקל, השתיקה שווה שניים).חכמת השתיקה: במסכת אבות (פרק ג', משנה י"ג) נאמר: "סְיָג לַחָכְמָה – שְׁתִיקָה".

הפסקה על קדושת הדומייה של הרב זצ"לפינג פונג
תודה. איפה זה נמצא?נקדימון
אורות הקדש חלק ב עמוד צזפינג פונג
לא מתחייב שהמקור שנתתי נכון, זה מתוך ציון מקור במאמר מסויים שלמיטב הבנתי מתייחס לפסקה הנ"ל
רבי יצחק הוטנר על כךקעלעברימבאר

שיש תלמיד שלומד מרבו דרך השתיקןת של רבו. לא זוכר איפה

בספר פחד יצחקקעלעברימבאר

(חנוכה מאמר ח; אגרות וכתבים מכתב צו)טיפות של אור

יישר כוח🙂קעלעברימבאר

יש ברשת היכן שהוא?נקדימון

לא מצאתי בהיברובוקס, גם לא בספריא

אוצר החכמה?טיפות של אור

אפשר לצפות בחינם ב-150 עמודים ראשונים מכל ספר אחרי רישום (ללא רכישת מנוי)

(לי הרישום עבד רק מהמחשב או במצב desktop בטלפון)

רחל אימנוילדה של אבא

יש את המדרש שהאבות ביקשו מה' שבזכותם הוא ירחם על עמ"י ולא הסכים ואז קפצה רחל אימנו ואמרה שבזכות שתיקתה שלא לבייש את לאה

ואכן הזכות עמדה והקב"ה ריחם על עמ"י

סליחה שזה בלי המקור המדוייק, אוכל לחפש בהמשך

איכה רבתי פתיחתא כדילדה של אבא

תודה רבה! אסתכל אחרי הצום בעז"הנקדימון

לא ציפיתי לראות ספר של הרב משה צוריאל שם. תודה רבה.

בבקשה. באמת אוצרכולנו הביתהאחרונה

אז מה אתם אומרים, הולך כזכי, או אין הולך קזחי?קעלעברימבאר
מה הסיפור של חצי מנשה?…סיעתא דשמייא1
… הם לא ביקשו להתחשב בעבר הירדן ולא הבטיחו שיהיו חלוצים. האם בגלל שמנשה היה בכור בן בכור הוא קבל עוד נחלה בעבר הירדן? האם הם גם כן יצאו חלוצים לפני המחנה?
זה בגלל שיאיר בן מנשה , הבשן היתה אחוזה שהיה שליטקעלעברימבאר
שלה כשיב במצרים והיה הנכד של יוסף שליט מצרים ששלט גם על כנען
שמעתי בשבת כמה תשובות שמצאו חן בעינייטיפות של אור

א. משה רצה למנוע נתק בין השבטים שבעבר הירדן המזרחי לשבטים שבעבר הירדן המערבי. לכן הוא צירף אליהם חצי משבט מנשה - שהיה אחד השבטים הכי גדולים - כדי שהקשר בין שני חלקי השבט ימנע נתק

ב. בסוף הפרשה בני מכיר ויאיר ונבח משבט מנשה כבשו ערים בעבר הירדן המזרחי. אז משה צירף אותם (ולפי זה הפסוקים שם לא לגמרי לפי הסדר)

ג. פחות אהבתי - קראתי ביום שישי רעיון, שמשה רצה מראש לפצות את בני מנשה על ההפסד הצפוי מבנות צלפחד. אז הוא הוסיף להם נחלה (אבל לפי זה זה לא סיפק אותם)

לפי יהושע פרק א גם חצי שבט המנשה יצאו חלוצים

....אילת השחר
היה לי בזיכרון פירוש שקראתי לפני שנים,שהיה בזה עניין של מידה כנגד מידה של עניין מסויים, והלכתי לחפש כדי להביא בדיוק ומצאתי עוד פירוש לצידו (מעבר לאלו שהוזכרו כבר):

חזקוני במדבר לב לג פרשת מטות – פילוג שבט מנשה הוא עונש

"ולחצי שבט מנשה" – בני מנשה לא שאלו להם נחלה בארץ סיחון ועוג, רק בני ראובן וגד שאלו. אלא שע"י שאביהם גרם להם לשבטים שקרעו בגדיהם במעשה הגביע נתנה לו נחלתו בשני חלקים בשני עברי הירדן.16

פירוש נוסף-

בראשית רבתי עמוד 269 – זכות היא לשבט מנשה

[בן פרת זה] אפרים, בן פרת זה מנשה שנתרבה… בזכות שלא נשא עין למצריות שעלו לראותו… [עלי] שור נתן משה לחצי שבט המנשה בעבר הירדן כל… ס' עיר כלן מוקפות חומה שנאמר ס' עיר וכו' (דברים ג ד). הוי: "צעדה [עלי] שור" – זכה לערים מוקפות שור … זה שבט מנשה שצעד על הירדן, רגלו אחת עמדה מעבר הירדן ורגלו אחת בארץ כנען. שחצי השבט נטל חלקו בעבר הירדן וחצי השבט בארץ, הוי: צעדה עלי שור זה הירדן. ולמה נקרא שור? שנעשה כחומה לפני משה שלא יכול לעברו.17

אני זוכרת שאומרים שמשה השאיר אותם שםמתואמת

כדי שישגיחו על בני גד וראובן וישימו לב שהם נשארים מחוברים לתורה ולעם למרות המרחק. (אף שלפי זה לכאורה היה מתאים לשים עליהם דווקא חצי משבט יששכר, נגיד... אבל אולי גם שבט מנשה נחשב ללמדן ולמחובר לתורה)

הבן שלי העלה שאלה: לאיזה חצי משבט מנשה היו בנות צלופחד שייכות? לכאורה הן לא היו מסכימות לגור בעבר הירדן, אחרי שכל כך התחננו לנחלה בארץ ישראל...

נחלת בנות צלופחד היא בעבר המערביהסטורי
כמו כל משפחת חפר: עמק חפר, תרצה (מצפון מזרח לשכם, בירת ממלכת ישראל עד שזמרי שרף אותה) היא עיר של בת צלופחד.
נכון. תודה על התזכורת!מתואמתאחרונה
מלאכות המשכןילדה של אבא

לט אבות מלאכה שאסורות בשבת נעשו לצורך בניית המשכן.

לשם מה נצטרכו בבניית המשכן למלאכות של הכנת הלחם?

זורע, חורש, קוצר, מעמר, דש, זורה, טוחן, מרקד, לש, אופה?

לחם הפניםנקדימון
זה לא לצורך בניית המשכןילדה של אבא
הכנת הפשתן והצבעיםעזריאל ברגר
איך הכינו את הצבעים עם 'לש' 'מרקד' 'זורה" ?ילדה של אבא
מחלוקת בבלי/ירושלמיהסטורי

@נקדימון כתב את תשובת הירושלמי, לפיו לומדים גם מעבודת המשכן בפועל.

@עזריאל ברגר כתב את תשובת הבבלי, לפיו אמנם המשנה בשביל נוחות הלימוד והזכירה ציינה 'אופה', אבל בעצם זה מבשל, שבישלו את הצבעים.

עניתי להםילדה של אבא
לפי הירושלמי אז כל המלאכות מלמדות גם את מלאכות המשכן בפועל?
זו שאלה נכונה מאודטיפות של אור

(כלומר יש לי עליה תשובה מצויינת )

רב האי גאון כתב שזה נלמד מהכנת מנחת התמיד ומנחת כהן גדול שבכל יום ומנחות המילואים. ואילו רשי ותוספות כתבו שהמלאכות האלו היו בהכנת הסממנים לצביעת הבדים והעורות

האגלי טל בפתיחה תולה את המחלוקת בשאלה האם לומדים רק ממלאכת בניית המשכן (ואולי גם המשאות), או גם ממלאכת הקורבנות. הוא מביא כמה הוכחות חזקות מהבבלי לצד הראשון, והוכחה יפה מהירושלמי לצד השני, ומסביר איך כל אחד יכול להתמודד בכל זאת עם ההוכחות שנגדו

תודה על הפירוטילדה של אבא
אמסור לת"ח ששאל אותי..
יש הוספה מהמכילתאחוזר תמיד לאשתי

מכילתא דר"י לומד מהמילים "כל מלאכה" שבכלל זה גם המעטפת החיצונית [אוכל, לינה וכו'] שנצרכה לבוני המשכן

מעניין!טיפות של אוראחרונה
אפשר מראה מקום מדוייק? 
בין המצרים!!!אשר ברא
שתפו מקורות להתחזקות וכיסופים לבית המקדש.
מקפיצה.אשר ברא
אמר רבי נתן: המשיח שלי כבר הגיעחוזר תמיד לאשתי

וְהִנֵּה מַה שֶּׁעָבַר אַיִן, כִּי כְּבָר נִשְׂרַף בֵּית־מִקְדָּשֵׁנוּ. אַךְ כָּעֵת, שֶׁהַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ מְצַפֶּה לָשׁוּב אֵלֵינוּ וְלַחֲזֹר וְלִבְנוֹת בֵּית־ מִקְדָּשֵׁנוּ, רָאוּי לָנוּ שֶׁלֹּא לְעַכֵּב, חַס וְשָׁלוֹם, בִּנְיַן בֵּית־הַמִּקְדָּשׁ, רַק לְהִשְׁתַּדֵּל בְּבִנְיָנוֹ

לא יודע אם תבינו אותי אבלחוזר תמיד לאשתי

בין המצרים זה האירוע הכי דרמטי בתורת רבי נחמן.

הכי שיש ביהדות.

אני מתכוון יותר מכל החגים ואירועי השנהחוזר תמיד לאשתי

בין המצרים זה נקודה מאוד מחוברת ועמוקה בתורותיו

תסביר, נשמח לשמועאשר בראאחרונה
מה המקור?אשר ברא
המלך אחאב נהרג על המרכבהכְּקֶדֶם
זה מסר ליהוא שיציית לחוקי התנועהקעלעברימבאר
כְּקֶדֶםאחרונה

אולי יעניין אותך