כיצד יש להבין ביטויים בסגנון כל העושה X זוכה ל- Y ?בן מערבא

ישנו בחז״ל מבנה של ביטויים בסגנון כל העושה / נזהר ב- X מסויים זוכה ל- Y מסויים. 

למשל בבבלי מסכת שבת כג ע״ב נאמר: 

״אמר רב הונא הרגיל בנר הויין ליה בנים תלמידי חכמים הזהיר במזוזה זוכה לדירה נאה הזהיר בציצית זוכה לטלית נאה הזהיר בקידוש היום זוכה וממלא גרבי יין״ 

בבבלי מסכת ברכות ט ע״ב נאמר:

״העיד ר"י בן אליקים משום קהלא קדישא דבירושלים כל הסומך גאולה לתפלה אינו נזוק כל היום״. 

ההבנה הפשוטה של אמירות אלו כפשוטן מעוררת קושיות לא פשוטות. חוסר התאמה צורם למציאות. 

למי שקושיות מהמציאות לא מפריעות לו או מלכתחילה לא מעניק לאמירות כאלה משקל רב אז אכן אין כאן בעיה גדולה, 

אבל מי שמעריך ומכבד את דברי חז״ל אבל מצד שני גם מנסה לבדוק את ההתאמה שלהם למציאות, אמור לנוע באי נוחות מסוימת כשהוא נתקל באמירות כאלה, זאת היתה התחושה שלי בסיטואציות כאלה, או שפשוט הדחקתי. 

אבל לאחרונה חשבתי על תפיסה אחרת של הדברים, שיכולה אולי לפתור את הדילמה. 

מה שאני רוצה לומר זה שאין להבין את האמירות האלו כגרירה לוגית של ״אם...אז...״ או כהבטחה אלא כמודל פשטני של שכר ועונש, ביחס למעשים מסוימים. 

אסביר למה הכוונה. מה זה בעצם מודל מתמטי ? מודל מתמטי הוא גרסה פשוטה, מלאכותית, של המציאות המתמקד בהיבטים מסוימים של המציאות ובוחן את יחסי הגומלין ביניהם, תוך כדי שהוא מתעלם, ביודעין ובמכוון מהיבטים אחרים של המציאות, אפילו אם הם רלוונטיים במידה כלשהי לבעיה הנחקרת. 

לדוגמא, המודל המתמטי של תורת ההסתברות לבעיית הניבוי של תוצאת זריקת שתי קוביות מייצג כל זריקה כבחירה של איבר אחד מתוך מרחב של 36 זוגות סדורים שבהם הרכיבים הם מספרים מ-1 עד 6. כידוע, זהו מודל מועיל מאוד אפילו שהוא מתעלם מכך שזריקת הקוביות מצייתת לחוקי הפיזיקה, ולכן לנתונים כגון מהירות הזריקה, זוויות הזריקה ישנה השפעה מכרעת על התוצאה. 

המודל של תורת ההסתברות מתעלם מכל ההיבטים האלה ובוחן בצורה פשטנית את התוצאות הסופיות של תוצאות שתי הזריקות.

או דוגמא אחרת מודל מתמטי של ניבוי גידול אוכלוסין. נניח שהוא משקלל נתונים כגון, שיעור לידה שנתי, שיעור תמותה שנתי, וזמן כמובן. מודל כזה מתעלם כמובן מהיבטים של המציאות כגון, מלחמות, שינויים חברתיים, מחלות או מגפות ל״ע. לכן אף על פי שהניסיון לשער באמצעותו את גודל האוכלוסיה עוד 25 שנה לא יהיה מוצלח, ניתן עדיין להסיק ממנו מסקנות חשובות על היחסים בין ההיבטים האלה, למשל שאם שיעור הלידות עולה על שיעור המיתות בצורה משמעותית אזי בפרק זמן של x שנים האוכלוסיה תגדל בקצב מהיר מאוד, וכו׳. 

קצת חפרתי אבל רציתי להבהיר למה התכוונתי כשאמרתי מודל פשטני. 

כלומר, אני מציע להבין את האמירות האלה כמין מודל מתמטי של חז״ל שנועד ללמד אותנו על קשר כלשהו במבנה של השכר והעונש בין כל הזהיר בנר לבין זכיה בבנים תלמידי חכמים, למשל. ולכן אין להקשות מאמירות אלו של חז״ל על המציאות שקורית בפועל, אי אפשר לנבא באמצעותו שום דבר, כי בחשבון הסופי של שכר ועונש נכנסים המון היבטים שהמודל הפשטני הזה מתעלם מהם לחלוטין. 

קושיה חלשה על מה שאמרתי היא שמצורת הביטוי וההתנסחות של חז״ל לא מובן שהם תפסו את זה ככה, אבל אני חושב שעדיף להיות עם הקושיה הזאת מאשר עם הקושיות המתעוררות כאשר מבינים את זה כפשוטו ולא כמו שהצגתי. 

קושיה יותר חזקה היא שמכמה מקומות נראה לכאורה שחז״ל אכן הבינו את זה כפשוטו. אני מתכוון למשל להמשך הסוגיה במסכת שבת, 

״רב הונא הוה רגיל דהוה חליף ותני אפתחא דרבי אבין נגרא חזא דהוה רגיל בשרגי טובא אמר תרי גברי רברבי נפקי מהכא נפקי מינייהו רב אידי בר אבין ורב חייא בר אבין רב חסדא הוה רגיל דהוה חליף ותני אפיתחא דבי נשא דרב שיזבי חזא דהוה רגיל בשרגי טובא אמר גברא רבא נפק מהכא נפק מינייהו רב שיזבי דביתהו״. 

אפשר לתרץ כל מיני דברים, אבל אני חושב שההמשך ממסכת ברכות עוד יותר קשה:

״העיד ר"י בן אליקים משום קהלא קדישא דבירושלים כל הסומך גאולה לתפלה אינו נזוק כל היום כולו א"ר זירא איני והא אנא סמכי ואיתזקי א"ל במאי איתזקת דאמטיית אסא לבי מלכא התם נמי מבעי לך למיהב אגרא למחזי אפי מלכא״. 

משמע מפה, שגם להבנת רבי זירא וגם להבנת מי שענה לו, מי שסומך גאולה לתפילה אינו ניזוק, כמציאות מוכחת. ואם הוא אכן ניזוק אז צריך לחקור במציאות ולתרץ אותה. קושיה על ה״מודל״ שלי... 

אמלקdavid7031

תוכל לתמצת את הרעיון?

מענייןימ''ל

בעבר גם אני חשבתי על אותו ההסבר ועלה לי בדיוק אותו הקושי (וכמוך, בעיקר בגלל אותה הגמרא בברכות).

אני חושב שההסבר הוא, כמו לגבי הרבה קשיים בהבנת דברי חז''ל בתחום האגדה והרוח, היא שמדובר בגוזמה (אמנם כתוב "כל העושה X זוכה לY", אבל גם הם לא חשבו שבאמת מדובר בכל ואולי אפילו לא ברוב אם בכלל, אלא שזו עצה טובה).

זו נקודה יסודית מאוד:

חשוב להבין שההתנסחות והרטוריקה החז''לית שונה מאוד משלנו, הן מסיבות תרבותיות והן מפאת ההקשר (רוב הדברים הללו לא נכתבו במקורם כספר לת"ח אלא כחלק מדרשות לציבור הרחב, שהיה בור ובעל נטייה לאמונות תפלות ברובו, ורק אח''כ נכנסו לגמרא), ולכן זו שגיאה לנסות לבחון את אותן מימרות כאילו נאמרו בכוונה בה אנחנו היינו אומרים אותן.

תוכל להביא מקור לנקודה היסודית שהעלת?חזיז ורעם

אני סבור כי רוב חכמי הדורות עד ימינו אנו לא יסכימו עם אותה נקודה יסודית שהעלית. יתרה מכך, ישנה הערכה עצומה למפעלם של רבינא ורב אשי בכל הספרות היהודית, לעיתים אפילו מיסטית. המהר"ל מבאר בארבעה כרכים את אגדות חז"ל שבשס, בצורה עמוקה ויסודית. לכן אני חושב שדברי חז"ל נאמרו בדווקא. אינני טוען שאין גוזמאות. אבל מכאן ועד לומר שאגדות חז"ל כוונו לציבור בעל אמונות תפלות הדרך רחוקה.

בהקשר קצת שונהימ''ל

כתב המאירי כך:

"בכמה מקומות ביארנו שבאותם הזמנים היו העם נמשכים אחר דברים המוניים כלחשים ונחשים ופעולות המוניות וכל שלא היה בהם סרך עבודה זרה ודרכי האמורי לא חששו בהם חכמים לעקרם וכל שכן במה שהיה הרגילות אצלם בו כל כך שהיה טבעם מקבל בענין חזוק או חולשה וכמו שהעידו בסוגיא זו דקפיד קפדינן ליה דלא קפיד לא קפדינן ליה וממין דברים אלו הוא שהיו רגילים להזהר מן הזוגות וכשתקנו חכמים ארבע כוסות שלא לגרוע או להוסיף מצד אותם ההבלים הוצרכו לרוב רגילותם לתת טעם לדבריהם והוא שאמרו ליל שמורים הוא לילה המשומר ובא מן המזיקין"

אבל זה די ברור שדברים כמו אגדות רבה בר בר חנה (שאמר "לדידי חזי לי", לא פחות...) וכן כשהם שמים בפי המן הרשע טענות של פילוסופים בני זמנם וכו' וכו' הם לא מתכוונים שכך היה והם גם לא משקרים חלילה, אלא מציגים רעיון בדרך רטורית שהתאימה לעולמם ולשומעים.

ברור שצריך להתייחס לדבריהם ברצינות, אבל להתייחס ברצינות זה אומר להבין את הרעיון שניסו להעביר ואת משמעות דבריהם כפי שהתכוונו אליהם - ולא את פשט הדברים ואת משמעותם כפי שנדמית לנו ע''פ צורת ההתנסחות של ימינו.

תודה, חדשת ליחזיז ורעם

תוכל לשים את האצבע על הנקודהבן מערבא

היכן אתה רואה את השוני בהסברים בינינו ? עקרונית זה נראה שמה שאתה אומר על כך שדיברו בלשון גוזמה מתיישב עם ההסבר שלי. 

אם כי עדיין קשה מהגמרא בברכות עם רבי זירא. 

ההבדל הוא בגישהימ''ל

לפי דבריך חז"ל הציגו את המציאות האידאלית - בה היה ראוי שכל העושה X יזכה לY - אלא שיש במציאות אילוצים שונים שמבטלים את החשבון האידאלי ושוללים מהאדם את ה'שכר' המובטח. ומשום מה חז''ל השמיטו את 'האותיות הקטנות' האלו.

לפי ההסבר שלי לא מדובר בדיסוננס בין אידאל למציאות אלא שההצהרה מלכתחילה לא באה להגדיר משוואת שכר ועונש אחידה לכל, לא מציאותית ולא אידאלית (בין השאר גם כי לא לכל אחד שכר שווה - לאחד עושר הוא שכר ולשני הוא עונש) - על אף שמפשטות הלשון "כל" כך נראה - וזאת בגלל שמדובר בגוזמה.

יפהדעתן מתחיל

@david7031

במקום לחשוב שאם/אז הוא יחס שווה מציאות נכון לחשוב שאם/אז זהו יחס שווה מציאות מסוימת וללא התחשבות בהשפעות נוספות הקיימות במציאות.

אפשר להוסיף שכך המתמטיקה משתמשת תמיד ולא רק היא. דוגמא נוספת מלוגיקה:

אם (אמת) אז (אמת) או (שקר) שווה (אמת) או (שקר).

אבל אם (שקר) אז (אמת) או (שקר) שווה (אמת) תמיד.

וזו לדעתי גם התשובה לקושיא. ברגע שנוסף היבט מציאותי נוסף שמשפיע על אותם תוצאות (לדוגמא הדס לבית המלך) ה-אם- כבר אינו כולל בתוכו רק את גאולה לתפילה אלא התחשבויות נוספות.

כך נראה לי בכל מאמרי חז"ל. זו אמת מוחלטת ומציאותית, אבל המציאות כוללת מעשים נוספים שמשפיעים על ה-אז- ועל כן פשוט שבמבט ארצי שלנו לא נוכל לחשבן חשבונות שמים.

אינני חושב שקושייתך קשה כלל ועיקרחזיז ורעם

הנחת הנחה ולא השתמשת בה כדי לתרץ את קושייתך. אפשר לתרץ שר' זירא ור"י בן אליקים מדברים גם הם במציאות ללא התערבות חיצונית כלשהי, שהרי אם לא נאמר כן תקשה עלינו הקושיות שהקשית לעיל. ואם הסברך תקף בנוגע לקושיות הראשונות, מדוע שלא יישב גם את זו האחרונה? כמובן שלפי זה נצטרך לומר שלגבי ר' זירא לא היו עוד שיקולים. 

בכל מקרה, מאוד נהנתי מהדברים.

עם כל הכבוד לרבי זירא ולמי שענה לובן מערבא

(ויש הרבה כבוד) גם הם לא מסוגלים לעשות חשבונות שמיים כאלה, האם במקרה הזה לפי החשבון הכללי של בורא עולם כיוון שרבי זירא סמך גאולה לתפילה ראוי לו שיישמר מלהינזק או לא. ואתה רואה שעדיין זה היה קשה לרבי זירא. זה לא נראה שהוא תפס את זה כמוני. 

״ואם הסברך תקף בנוגע לקושיות הראשונות, מדוע שלא יישב גם את זו האחרונה?״ 

אני נוטה להאמין שההסבר שלי נכון, אבל עדיין צריך לתרץ את הקושיה מהגמרא בברכות. 

מעניין. יישר כח. מהקושיות של הגמרא עצמה אפשר אולי ללמודהכל כבר תפוס
למה בדיוק התכוונה הגמרא.

הדברים האלה הם מסייעים למי שפועל בדרך הטבע/מתאמץ.
תהיה שמירה ממזיקים לא צפויים. מהמלך כולם צריכים להיזהר ולכן מי שלא נזהר לא יעזור לו שהיה סומך גאולה לתפילה (זה דומה לשכיח היזקא שאני).
אם תהיה רגיל במזוזה ותתאמץ להשיג דירה נאה, אתה תצליח.
תהיה רגיל בנר ותתאמץ לחנך ולכוון בניך יהיו ת"ח, הם יהיו.
תהיה רגיל בקידוש ותתאמץ במסחר, תצליח.

כמובן שיש יוצאי דופן, כמו שמספרת הגמרא בב"מ על ר אלעזר בן פדת. ישנם עוד שיקולים, אבל כך זה בד"כ.
ואולי לכן לא אמר רב הונא "כל הרגיל.." אלא "הרגיל".

בוא נשאל את זה ככהבן מערבא

״הדברים האלה הם מסייעים למי שפועל בדרך הטבע/מתאמץ.״

קא סלקא דעתך שהחזון איש שלא היו לו ילדים לא היה זהיר בנר ?

קא סלקא שגדולי ישראל שהיו עניים מרודים לא היו זהירים במזוזה ?

ברור שזה נכון מה שאתה אומר. אבל מה שניסיתי לומר זה שכל זה נצרך אבל זה לא בהכרח מספיק, עדיין יש עוד שיקולים בחשבון הכולל שעלולים לשנות את התוצאה. 

לא קא סלקא דעתיהכל כבר תפוס
לכן הוספתי את הפסקה האחרונה שמסתדרת מחד עם זה שחזל התכוונו לזה כפשוטו כפי שמוכח מהגמ', ומאידך עם זה שרואים שזה לא תמיד קורה.
ולכן ר זירא עשה את הדבר הנדרש, להבין קודם למה הכלל לא עובד, לפני שהוא מתרץ שכנראה הוא יוצא מהכלל.

הפסקה הראשונה נועדה ליישב עוד מקרים שזה לא מתגשם, מהסיבה שאנשים פשוט לא מתאמצים מספיק. ולכן קושיותיך מגדולי ישראל אינה בהכרח קושיה. הם העדיפו להשקיע את כל אונם בתורה ועבודת ה ולא במאמץ לפרנסה.
לשיטתך. אז איך תתרץ את הדברים הבאיםבן מערבא
״וישא לוט את עיניו וירא את כל ככר הירדן -- אמר רבי נחמן בר חנין: כל מי שהוא להוט אחר בולמוס של עריות, סוף שמאכילים אותו מבשרו״ (בראשית רבה מא ז)

האם אתה מניח שבמציאות כל מי שהיה להוט אחר בולמוס של עריות האכילו אותו מבשרו ? למה ? הוא לא התאמץ מספיק ?
לא טענתי שבכל המקרים זה ככההכל כבר תפוס
פה פשוט מוכח מקושיות הגמרא שזה ההסבר הנכון (וזה הגיוני. כי אל"כ מניין שדברי רב הונא נכונים).

בוודאי שיש גם מקרים של גוזמא שנועדו ללמד מוסר השכל או להרתיע. כמו שכתב והביא ימ"ל.
כשאומרים בצורה כוללנית ונחרצת זה יוצר אפקט חזק על האדם הפשוט.
בנוסף לכך, עם לוט זו תוצאה טבעית (בניגוד לדברי רב הונא שם זה סגולי). מי שלהוט יתכן שזה יגיע גם למשיכה בתוך משפחה ולכן מידה כנגד מידה מכשילים אותו עם המשפחה.
ולכן פה זה לא קשה שזה לא תמיד ככה. אנשים לבד מבינים את הקשר הסיבתי בין הדברים. ולא שהם באמת חושבים שזה תמיד יקרה.
יפהמבשר שלום
אני חושב שבמהר"ל לאורך נתיבות עולם הוא לוקח אגדות ומסביר את הנק' היסודית שבאו רבותינו ללמד,וכך מובן.
וכך גם בחידושי אגדות למהר"ל על הש"ס.
למשל המאירי על הגמ' שם בשבת שזה לגבי הזהיר בנר אומר שזה משום מידה כנגד מידה.
בשפת אמת על חנוכה כתב בשם אביו שצריך להיות הארה תוך ההרגל והטבע שלא יתישן.

הנק' העיקרית היא שצריך למצוא בעזרת רבותינו או אולי בעצמנו אבל צריך ענוה,ירא"ש ושימוש ת"ח מספיק כדי לחדש בעצמנו,את הפירוש העמוק.
הגר"א באבן שלמה פרק ח כותב שהאגדתות הם החלק העמוק בש"ס,וגם הרמב"ם בהקדמות מלמד אותנו את שרבותינו הסתירו באגדתות או מה שנשמע מוזר מסרים עמוקים
בקיצור זה התרוקן לחלוטין מתוכןאשכנזי פריווילג
אני מבין את זה בצורה הרבה יותר פשוטה.
דבר ראשון צריך להבחין בדבר שמקשר בין כל המצוות שעליהם נאמרו הדברים האלה.
אלה מצוות שאנשים מתקשים לקיים. בין אם זה כי מדובר על מצווה חדשה מדרבנן או שמדובר על מצווה לא שכלית שאנשים לא מקפידים עליה והיה עליה מחלוקת עם כתות אחרות ביהדות.
לכן הרבנים המציאו את הדברים האלה כדי להשפיע פסיכולוגית על אנשים כדי שיעשו את המצווה הזאת.
מאוד פשוט, אין פה שום קושי.
״דאמר רבי מנא כי לא דבר רק הוא מכםבן מערבא
ואם הוא רק מכם הוא״ (ירושלמי פאה פרק א הלכה א).
מענייןכי בשמחה תצאו.אחרונה

מהר"לי משהו.

אפשרות אחרת היא הבנה כמו שראיתי בשם השערי אורה (מראשוני המקובלים),

שסמיכת גאולה לתפילה היא דבר יותר גדול מאשר מה שחושבים.

לאחר חיפוש, הנה המקור

(קיצור לעצלנים, משהו כמו חיבור יסוד ומלכות, @המקובלים שכאן):

"וצריך אני לעוררך על עיקר גדול: דע כי בהתאחד מידת אל ח"י במידת אדנ"י אזי מידת אדנ"י יושבת על כיסא המלכות ומושלת על כל הנבראים, וכשא"ל ח"י נבדל ומסתלק ממנה אזי מידת אדנ"י, שנקרא שכינה, הולכת בגלות תחת שאר ממשלות וכוחות נכריות, והסוד: ושפחה כי תירש גבירתה (משלי ל, כג). לפיכך אמרו: צריך לסמוך גאולה לתפילה, כי סוד גאולה, אל ח"י, וסוד תפילה, אדנ"י ובהיותם שניהם סמוכים זה לזה אזי הכול בייחוד בשלימות ובברכה, וסימן: סומך ה' לכל הנופלים (תהלים קמה, טו). ואומר: נפלה לא תוסיף קום (עמוס ה, ב). ולפיכך צריכים ישראל להתכוון בכל יום כוונה גדולה לסמוך גאול"ה לתפיל"ה, כדי שיתחברו ויתאחדו שני שמות הללו. וכשמגיע אדם בברכת אמת ויציב לגאל ישראל, צריך להתכוון בלבו סוד גאולה זו מה היא, והיאך סומך אותה לתפילה כשמתחיל 'אדנ"י שפתי תפתח', כי בכאן הוא העיקר הגדול. ואותו חכם שהיה משתבח שפעם אחד סמך גאולה לתפילה, אל יעלה בדעתך כי שאר הימים היה מפסיק ומספר בין גאולה לתפילה והיה עובר עבירה; חלילה חלילה לה' אלהינו, וחלילה לחסידיו ועבדיו הקדושים מעשות כדבר הזה. אלא סוד סמיכות גאולה לתפילה, שהיה מתכוון בברכת אמת ויציב להמשיך כל הצינורות ולייחד כל הספירות עד שתגיע המשכות כל הצינורות אצל חתימת גאל ישראל, וכשהתחיל אדני שפתי תפתח, נח כוח א"ל חי במידת אדנ"י ונתאחדו הספירות על ידי חכם זה:

וזהו דבר גדול שצריך מחשבה נכונה, להמשיך כל הצינורות ולסדר כל הספירות עד שיגיעם כולם למידת אל ח"י, ויריקו כולם במידת אדנ"י. ולפי שדבר גדול כזה אין כוח ביד האדם להתכוון בו ולעשותו בכל יום, הוצרך לומר 'פעם אחת סמך גאולה לתפילה'. לפי שהסמיכה הזאת בדיבור ובמעשה היתה, שהיה יודע לכוון אל הכוחות ולהמשיך השפע דרך הצינורות עד שהגיעם כולם לאל מ"י, ומשם הריק בשם אדנ"י. וזהו סוד סמיכת גאולה לתפילה, וסימן: סמוכים לעד לעולם עשויים באמת וישר (תהלים קיא, ח).

"

על הדיבור ועל השתיקהנקדימון

אני מחפש מקורות לנושא בכותרת. אשמח לכל הפניה, גם אם זה רק לפרק יחיד בתוך ספר.

למחקר או למעשה?טיפות של אור

אם לראשון, יש קטע קלאסי של הרמבם בפירוש המשנה לאבות (פרק א משנה יז). אבל אני נרתע מלתת אותו כהמלצה מעשית - אני חושב שהנפש שלנו צריכה דיבורים של סתם, שיתוף של רגשות, וכו וכו

רמב"ם על אבות א יז – ויקיטקסט

למחקרנקדימון
שיביא לידי מעשה

תודה

AI לפניךHakuna.Matata

תודה לGEMINI

שכר השתיקה וזהירות בדיבור ערך השתיקה: במסכת אבות (פרק א', משנה י"ז), רבן שמעון בן גמליאל מעיד על עצמו: "כָּל יָמַי גָּדַלְתִּי בֵּין הַחֲכָמִים, וְלֹא מָצָאתִי לַגּוּף טוֹב אֶלָּא שְׁתִיקָה".שתיקה שווה זהב: בתלמוד הבבלי (מסכת מגילה, דף י"ח, עמוד א') מובא הפתגם: "אִם מִלָּה בְּסֶלַע, מַשְׁתּוּקָא בִּתְרֵין" (אם מילה שווה שקל, השתיקה שווה שניים).חכמת השתיקה: במסכת אבות (פרק ג', משנה י"ג) נאמר: "סְיָג לַחָכְמָה – שְׁתִיקָה".

הפסקה על קדושת הדומייה של הרב זצ"לפינג פונג
תודה. איפה זה נמצא?נקדימון
אורות הקדש חלק ב עמוד צזפינג פונגאחרונה
לא מתחייב שהמקור שנתתי נכון, זה מתוך ציון מקור במאמר מסויים שלמיטב הבנתי מתייחס לפסקה הנ"ל
מה הסיפור של חצי מנשה?…סיעתא דשמייא1
… הם לא ביקשו להתחשב בעבר הירדן ולא הבטיחו שיהיו חלוצים. האם בגלל שמנשה היה בכור בן בכור הוא קבל עוד נחלה בעבר הירדן? האם הם גם כן יצאו חלוצים לפני המחנה?
זה בגלל שיאיר בן מנשה , הבשן היתה אחוזה שהיה שליטקעלעברימבאר
שלה כשיב במצרים והיה הנכד של יוסף שליט מצרים ששלט גם על כנען
שמעתי בשבת כמה תשובות שמצאו חן בעינייטיפות של אור

א. משה רצה למנוע נתק בין השבטים שבעבר הירדן המזרחי לשבטים שבעבר הירדן המערבי. לכן הוא צירף אליהם חצי משבט מנשה - שהיה אחד השבטים הכי גדולים - כדי שהקשר בין שני חלקי השבט ימנע נתק

ב. בסוף הפרשה בני מכיר ויאיר ונבח משבט מנשה כבשו ערים בעבר הירדן המזרחי. אז משה צירף אותם (ולפי זה הפסוקים שם לא לגמרי לפי הסדר)

ג. פחות אהבתי - קראתי ביום שישי רעיון, שמשה רצה מראש לפצות את בני מנשה על ההפסד הצפוי מבנות צלפחד. אז הוא הוסיף להם נחלה (אבל לפי זה זה לא סיפק אותם)

לפי יהושע פרק א גם חצי שבט המנשה יצאו חלוצים

....אילת השחר
היה לי בזיכרון פירוש שקראתי לפני שנים,שהיה בזה עניין של מידה כנגד מידה של עניין מסויים, והלכתי לחפש כדי להביא בדיוק ומצאתי עוד פירוש לצידו (מעבר לאלו שהוזכרו כבר):

חזקוני במדבר לב לג פרשת מטות – פילוג שבט מנשה הוא עונש

"ולחצי שבט מנשה" – בני מנשה לא שאלו להם נחלה בארץ סיחון ועוג, רק בני ראובן וגד שאלו. אלא שע"י שאביהם גרם להם לשבטים שקרעו בגדיהם במעשה הגביע נתנה לו נחלתו בשני חלקים בשני עברי הירדן.16

פירוש נוסף-

בראשית רבתי עמוד 269 – זכות היא לשבט מנשה

[בן פרת זה] אפרים, בן פרת זה מנשה שנתרבה… בזכות שלא נשא עין למצריות שעלו לראותו… [עלי] שור נתן משה לחצי שבט המנשה בעבר הירדן כל… ס' עיר כלן מוקפות חומה שנאמר ס' עיר וכו' (דברים ג ד). הוי: "צעדה [עלי] שור" – זכה לערים מוקפות שור … זה שבט מנשה שצעד על הירדן, רגלו אחת עמדה מעבר הירדן ורגלו אחת בארץ כנען. שחצי השבט נטל חלקו בעבר הירדן וחצי השבט בארץ, הוי: צעדה עלי שור זה הירדן. ולמה נקרא שור? שנעשה כחומה לפני משה שלא יכול לעברו.17

אני זוכרת שאומרים שמשה השאיר אותם שםמתואמת

כדי שישגיחו על בני גד וראובן וישימו לב שהם נשארים מחוברים לתורה ולעם למרות המרחק. (אף שלפי זה לכאורה היה מתאים לשים עליהם דווקא חצי משבט יששכר, נגיד... אבל אולי גם שבט מנשה נחשב ללמדן ולמחובר לתורה)

הבן שלי העלה שאלה: לאיזה חצי משבט מנשה היו בנות צלופחד שייכות? לכאורה הן לא היו מסכימות לגור בעבר הירדן, אחרי שכל כך התחננו לנחלה בארץ ישראל...

נחלת בנות צלופחד היא בעבר המערביהסטורי
כמו כל משפחת חפר: עמק חפר, תרצה (מצפון מזרח לשכם, בירת ממלכת ישראל עד שזמרי שרף אותה) היא עיר של בת צלופחד.
נכון. תודה על התזכורת!מתואמתאחרונה
מלאכות המשכןילדה של אבא

לט אבות מלאכה שאסורות בשבת נעשו לצורך בניית המשכן.

לשם מה נצטרכו בבניית המשכן למלאכות של הכנת הלחם?

זורע, חורש, קוצר, מעמר, דש, זורה, טוחן, מרקד, לש, אופה?

לחם הפניםנקדימון
זה לא לצורך בניית המשכןילדה של אבא
הכנת הפשתן והצבעיםעזריאל ברגר
איך הכינו את הצבעים עם 'לש' 'מרקד' 'זורה" ?ילדה של אבא
מחלוקת בבלי/ירושלמיהסטורי

@נקדימון כתב את תשובת הירושלמי, לפיו לומדים גם מעבודת המשכן בפועל.

@עזריאל ברגר כתב את תשובת הבבלי, לפיו אמנם המשנה בשביל נוחות הלימוד והזכירה ציינה 'אופה', אבל בעצם זה מבשל, שבישלו את הצבעים.

עניתי להםילדה של אבא
לפי הירושלמי אז כל המלאכות מלמדות גם את מלאכות המשכן בפועל?
זו שאלה נכונה מאודטיפות של אור

(כלומר יש לי עליה תשובה מצויינת )

רב האי גאון כתב שזה נלמד מהכנת מנחת התמיד ומנחת כהן גדול שבכל יום ומנחות המילואים. ואילו רשי ותוספות כתבו שהמלאכות האלו היו בהכנת הסממנים לצביעת הבדים והעורות

האגלי טל בפתיחה תולה את המחלוקת בשאלה האם לומדים רק ממלאכת בניית המשכן (ואולי גם המשאות), או גם ממלאכת הקורבנות. הוא מביא כמה הוכחות חזקות מהבבלי לצד הראשון, והוכחה יפה מהירושלמי לצד השני, ומסביר איך כל אחד יכול להתמודד בכל זאת עם ההוכחות שנגדו

תודה על הפירוטילדה של אבא
אמסור לת"ח ששאל אותי..
יש הוספה מהמכילתאחוזר תמיד לאשתי

מכילתא דר"י לומד מהמילים "כל מלאכה" שבכלל זה גם המעטפת החיצונית [אוכל, לינה וכו'] שנצרכה לבוני המשכן

מעניין!טיפות של אוראחרונה
אפשר מראה מקום מדוייק? 
בין המצרים!!!אשר ברא
שתפו מקורות להתחזקות וכיסופים לבית המקדש.
מקפיצה.אשר ברא
אמר רבי נתן: המשיח שלי כבר הגיעחוזר תמיד לאשתי

וְהִנֵּה מַה שֶּׁעָבַר אַיִן, כִּי כְּבָר נִשְׂרַף בֵּית־מִקְדָּשֵׁנוּ. אַךְ כָּעֵת, שֶׁהַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ מְצַפֶּה לָשׁוּב אֵלֵינוּ וְלַחֲזֹר וְלִבְנוֹת בֵּית־ מִקְדָּשֵׁנוּ, רָאוּי לָנוּ שֶׁלֹּא לְעַכֵּב, חַס וְשָׁלוֹם, בִּנְיַן בֵּית־הַמִּקְדָּשׁ, רַק לְהִשְׁתַּדֵּל בְּבִנְיָנוֹ

לא יודע אם תבינו אותי אבלחוזר תמיד לאשתי

בין המצרים זה האירוע הכי דרמטי בתורת רבי נחמן.

הכי שיש ביהדות.

אני מתכוון יותר מכל החגים ואירועי השנהחוזר תמיד לאשתי

בין המצרים זה נקודה מאוד מחוברת ועמוקה בתורותיו

תסביר, נשמח לשמועאשר בראאחרונה
מה המקור?אשר ברא
המלך אחאב נהרג על המרכבהכְּקֶדֶם
זה מסר ליהוא שיציית לחוקי התנועהקעלעברימבאר
כְּקֶדֶםאחרונה
שילוח הקןצע

שאלה ממש בסיסית.

לפעמים אני רואה בקבוצות שו"ת בווצאפ שאלות על קיום מצוות שילוח הקן ואני מבין שניתן לקיימה גם בימינו.

טשמח להבין האם זה אומר שהשואל בהכרח מעונין לאכול את הביצים שבקן?

בדרך כלל לא..פתית שלג

גם לפעמים מדובר כבר בגוזלים ממש

כנראה שלאטיפות של אוראחרונה

הם רוצים לקיים מצווה

בגדול יש שתי גישות: אחת שאומרת שהמצווה היא רק סייג כשמתחשק לך לקחת את הביצים או הגוזלים, ואין עניין וחבל להציק לציפורים סתם ככה. הגישה השניה אומרת שיש עניין לקיים את המצווה כעניין בפני עצמו, גם אם לא מתחשק לך לאכול חביתה. בתוך הגישה השניה, יש כאלו שאומרים שמספיק לשלח את האם ולא צריך לקחת את הביצים

הלכה ג - האם מצווה לשלח את האם גם כשאין צורך בביצים | פרק טז - שילוח הקן | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

מחפשת פירוש לתורה 'איה' של רבה"קאשר ברא
מעדיפה בקובץ שניתן להוריד 
....צאצא

מחשבה שלי- לפעמים כבר אין לנו מה לעשות, כזה כבר התייאשנו, אתה מרגיש שזה כבר מעבר לך.

אתה כל כך עמוק בתוך, ואין לך שמץ אין יוצאים. באמת.

זה כמו כזה ייאוש עמוק, או פשוט שום שמץ מה לעשות.

ואז נשאר פשוט להגיד לה'- וואלה אני עשיתי את שלי, איפה אתה אבא?! כואב לי, איפה המקום שלך?

למה צריך את זה? בוא דבר.

וזה בא מהמקום הכי עמוק. וצועקים ''איההה'' איפה אתה אבא

לא מכיר את ליקוטי מוהרן. איזו תורה זו? תודה.צע
ליקוטי מוהר"ן תנינא תורה י"באשר בראאחרונה
מכוון שאנו מברכים….סיעתא דשמייא1
…. ברכות התורה כל בוקר מדוע אנו צריכים לברך שוב כשאנחנו עולים לתורה בשבתות , ימי שני, ימי חמישי וכדומה?
לזכרוני הראשון מדאוריתאקעלעברימבאר
ובעליה לתורה מדרבנן
הכל מדרבנן…סיעתא דשמייא1

.. אמנם ברכות התורה מסתמכות על פסוק מהתורה בפרשת האזינו.:

כִּ֛י שֵׁ֥ם יְהוָ֖ה אֶקְרָ֑א הָב֥וּ גֹ֖דֶל לֵאלֹהֵֽינוּ: (דברים פרק לב

נוסח הברכה תוקן בידי חכמים. אבל החיוב לברךקעלעברימבאר

את ברכת התורה בבוקר לפני עסק בתורה הוא מדאוריתא. לכן מי שספק אם ברך ברכת התורה (לא מדבר על עליה לתורה) , ספק דאוריתא לחומרא, ויברך רק את "אשר  בחר בנו". או שימתין לברכת אהבת עולם ויפטר בה

יש סידורים בהם קוראים ציתותים…סיעתא דשמייא1
…. מהתורה לפני ברכות התורה בבוקר. התנאי הוא שלפני הציתות יהיו המילים "שנאמר" "כאמור" .
יש על זה שאגת אריה נפלאחתול זמני

קראתי השתכנעתי

הלכתי לקרואטיפות של אוראחרונה
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך כ"א בתמוז תשפ"ו 22:42

נחמד מאוד

(מוסיף בעריכה, אחרי בדיקה בכמה ספרים היום: יעויין כאן בשני העמודים הראשונים כנגד ראיותיו מברכות, וכאן כנגד ראייתו מנדרים)

שאלה מעניינתטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך כ' בתמוז תשפ"ו 16:32

הבית יוסף (בסימן קלט) מסביר על פי הראשונים שחזל תיקנו לברך תמיד כשקוראים בציבור (גם אם העולה בירך לעצמו רגע לפני כן) משום כבוד התורה

ולא היו אחרים שטענו על "ספק ברכות להקל"?…סיעתא דשמייא1

…כנראה כבוד התורה עולה על ספק ברכות להקל.

יש לראשונים כמה הוכחות יפות (שכך נתקן)טיפות של אור

למשל שאם אין לוי הכהן עולה גם לשני ומברך שוב, למרות שהוא בירך את אותן ברכות לפני רגע

אז אני משער שלכן זה לא היה בשבילם ספק..

כנראה שכל הברכות שמברכים…סיעתא דשמייא1

… במועד שני של גלויות גם הם לא לבטלה למרות

שמועד שני של גלויות כבר לא נחוץ מאז שלוח השנה קבוע ולא משתנה.

אולי יעניין אותך