אתם נשמעים לרבנים,זה נכון. וברור שזו התרבות שלכם והכל טוב.
אבל בסופו של דבר, זה לא מעניין אף אחד אם הזלזול בתקנות הוא של הרב או של התלמיד. מה שמעניין הוא התוצאה - צפצוף מוחלט על התקנות עד שהרב מואיל בטובו להורות ללכת לפי ההוראות.
אז הקיצוניים היום עדיין עושים מה שהם רוצים.
אבל שבוע שעבר או לפני שבועיים? גם הלא קיצוניים עשו מה שהם רוצים, כי הרבנים שלהם לא התעוררו.
אז היום אתם קוראים להם רוצחים, אבל מה היה לפני שבוע וחצי כשהת"ת בירושלים לא הסכים לסגור כי ר' חיים לא אמר להם לסגור?
אתם סובלים מהם, אין ספק. אבל צריך להבין שכשמשתייכים לחברה כל כך סגורה - זה לטוב ולרע.
אני לא משתייכת לחברה סגורה. מבחירה. ויש לזה הרבה יתרונות - אנשים יכולים לבחור איך להתנהל בחיים בלי לחשושו ממה יגידו, ויש לזה גם חסרונות - מאד קשה לעשות חרם צרכנים לדוגמא.
אז לחברה החרדית כגוף אחד שעומד מאוחד יש יתרון מאד גדול - הוא מתבטא בצרכנות, הוא מתבטא בפוליטיקה, הוא מתבטא בענייני גיוס לפעמים ובהטבות מהממשלה. דברים שאף מגזר אחר לא מקבל הציבור החרדי מקבל בגלל שהם אומרים "תראו אותנו כאחד. וכאחד אנחנו גוף גדול". אז יש לזה גם חסרונות. חסרונות מבאסים בטירוף, כן? אבל אם בימים כתיקונם את שמחה מהיתרונות של זה, אז בימים כאלה את מרגישה את הצד השני של המטבע.
ובשביל שלא יסתכלו עליכם אותו הדבר, לא מספיק להתנער מהם עכשיו. לא מספיק לצעוק עכשיו "אל תכלילו". ביום רגיל אין בעיה עם ההכללה, נכון? כי היא לטובתכם. אז למה היום לא?
ונכון, יש אנשים שלא משתדכים איתם ביום רגיל, שאולי לא יקבלו אותם למוסדות מסויימים, שבוודאי ובוודאי לא קוראים את העיתונים שלהם או הולכים לפי פסקי הרבנים שלהם. ועדיין, זהותית אתם מרגישים הרבה יותר קרובים אליהם מאשר לכל אחד אחר.
אני רואה שאת כאן אז מניחה שאת אולי קצת מכירה את החברה הדתית לאומית, אבל לא יודעת עד כמה. אז יש למשל זרם בחברה הדתית לאומית שנקרא חרדים לאומיים (או בקיצור -חרד"ל), שאגב הרבה מהאנשים כאן הם כאלה. האנשים האלה דוסים ברמות שאין לתאר, וכאחת שגדלה בתוך המגזר החרדי אני יכולה לומר לך שמבחינת רמת הדתיות שלהם הם לא פחות דוסים מחרדי ממוצע, ובממוצע הם דוסים כמו החרדים השמרנים דווקא (חרדי מודרני הרבה פעמים נראה להם ממש חילוני מבחינת התרבות שלו). מה ההבדל בינם לבין חרדים? שהם גם מאמינים בציונות. אבל בתרבות שלהם הם לגמרי דומים לחרדים (אפילו הספרות שהם קוראים היא חרדית, ורבים מהם מנויים על עיתונים חרדיים לא מפלגתיים, כמו משפחה). הם מאד מעריכים חרדים והרבה יותר קרובים אליהם (לחרדים השמרנים, כן?) תרבותית ודתית מאשר לדתיים לאומיים לייט נגיד (זה רצף, כן? אבל אני מדברת על יחסית קצה הסקאלה).
אבל אם תשאלי הרבה מאד חרדים, (בטח את אלה הטיפטיפה יותר שמרנים, שזהים לחרדלניקים מבחינת שמירת ההלכה והתרבות) על עצמם, הם הרבה יותר קרובים לכל קבוצה חרדית קיצונית, גם לפלג, הרבה יותר מאשר לחרדלניקים. למה? כי יש להם כיפה אחרת. כי הם מזרוחניקים ל"ע ואי אפשר לסמוך עליהם בכלום. אז יש לדבר הזה גם השלכות. הם מציבים את עצמם יחד עם הקיצוניים? גם האחרים רואים אותם שם.
ולפני שתגידי לי שאולי את רואה את עצמך מאד קרובה לחברה הדתית לאומית שעובדת איתך ואת אפילו אוכלת את מה שהיא מבשלת בבית, תהיי כנה ותגידי לי אם גם כל חרדי ממוצע, או סביב החציון יענה את אותה התשובה.