אני רוצה לספר על משהו שראיתי בשבת, והחלטתי שזה נושא מספיק חשוב בשביל לפתוח אותו כאן בפורום.
הסיפור התרחש בערב שבת האחרונה. החדר שלי נמצא בקומה גבוהה יחסית, עם חלון שפונה לבנין שממול.
תוך כדי התפילה, אני שר שירים של קבלת שבת, ותוך כדי אני מסתכל מהחלון. ואז הבחנתי בילד קטן, נראה לי לא יותר מבן שש (משהו כזה) נמצא שם ליד השולחן. לא בדיוק ראיתי מה קרה שם.. אבל קרה שם משהו כנראה. פתאום אבא שלו (כנראה) עבר לידו והוא נראה עצבני. ואז הגיעה אמא שלו והתחילה לנופף בידיים ממש בעצבנות- כביכול בחוסר שליטה כזה ולסמן לו לכיוון הרצפה, כנראה שבר שם משהו; אולי רק שפך. אז פתחתי את החלון, ושמעתי אותה (קצת רחוק אבל היה אפשר לשמוע) ממש צורחת עליו! והם התכופפו לרצפה כנראה לאסוף את השברים/ לנקות. והמשיכו לצעוק עליו ולנופף בחוסר רוגע.
מובן שסגרתי את החלון מהר, לא רציתי להמשיך לשמוע את זה..
אבל כאב לי על הילד. מאוד.
ולמה אני כותב את זה כאן?
אכן, אני מדבר על חינוך ילדים. אבל הסיבה שאני כותב את זה כאן ולא בפורום נשואים טריים,
היא בגלל שלעניות דעתי חינוך הילדים לא מתחיל אחרי שמתחתנים, אלא עוד הרבה לפני כן.
מה קרה פה? אמא שלא שולטת על עצמה- אבל למה היא לא שלטה על עצמה? (לפחות מזל שהיא לא הרביצה לו..) כי הילד הוציא אותה מדעתה? לא. כי היא לא עבדה על מידת הכעס. זהו. זה שהילד הוציא אותה מדעתה- זה סימפטום, זה לא הבעיה כאן.
אז זה מה שהילד רואה. לא רק עכשיו. התמונה הזאת עלולה לחזור על עצמה לאורך ילדותו, בטח אם זה לא משהו חד פעמי.
מה הוא רואה?
אנחנו נוטים לעיתים לזלזל במקרים כאלה, כי הם בסך הכל 'מעשים קטנים'. צריך לזכור שאצל ילדים הרגש הרבה יותר חזק מאצלנו, ילדים זה הדבר הכי עדין בעולם. וההשפעה החיצונית עליהם היא עצומה.
זה בכלל לא צחוק. אנחנו רוצים לגדל ילדים קדושים, שידעו כמה הם נשמות גדולות וטהורות, בראש ובראשונה שיעריכו את עצמם. ילדים נושאים עיניים למבוגרים, בטח ובטח להורים שלהם. כשזה השדר- זה אומר לילד, אני אפס. לעיתים ההורה יכול לומר בכעס משפט בסגנון הזה: "שוב פעם עשית את זה? אתה אף פעם לא מסוגל לשבת בשקט ולא לשבור דברים!" . מה הילד קולט? אני אפס. אני אף פעם לא מצליח לא לשבור דברים (או לשפוך או מה שזה לא יהיה). ילדים זה פיקדון. ואנחנו כהורים לעתיד צריכים לדעת לשמור עליו כמו שצריך.
אין ספק, יהיו ודאי כאלו שיאמרו- "אה, תמיד יש אנשים כאלה. לא צריך להתרגש, לא צריך להפוך זבוב לפיל".
אז דבר ראשון- לא כל מה שנכתב מיועד לכולם (תסמונת טוקבקיסטים ידועה..). יכול להיות שהתוכן אכן לא שייך למי שמגיב תגובה כזאת. מי שלא רואה ערך- יכול להיות שאכן מה שכתבתי לא מוסיף לו ערך, אשריו ואשרי חלקו. בראש ובראשונה כתבתי את זה לעצמי, כדי לתת לזה ביטוי. עבורי זה נושא שחשוב לי לשנן.
דבר שני. נכון. המקרה הזה הוא מקרה פרטי. אבל המסר שלי הוא לא המקרה הזה ספציפי. המסר שלי, הוא שעכשיו זה הזמן! עכשיו הזמן שלנו לעסוק בחינוך ילדים. לחנך את עצמנו, להשתלם במידות הטובות. לדעת לשלוט על הכעס שלנו, על מידת הסבלנות שלנו, על האכפתיות, מידת הוותרנות, הענוה ושאר המידות הטובות. זה לא יגיע בהמשך!
יש אנשים שחושבים שאחרי שמתחתנים קונים ספרים על חינוך ילדים וזה מספיק. בוודאי שזה דבר חשוב מאוד, לדעת את השיטות כיצד לחנך את הילדים בצורה המיטבית. אבל שיטה זה בסה"כ סדר, מה קורה כשהילד מוציא אותנו מהסדר? חשוב שנהיה אנשים טובים בעצמנו. שיטות חינוכיות כאלה ואחרות לא יכולות לחפות על מה שיש לנו בפנים, ודאי לא לאורך זמן. אם ח"ו הלב שלנו לא טוב- זה יתגלה. וזה יכול להיות בלתי הפיך לילד. שמעתי מספיק סיפורים בנושא, הורים לא מחונכים, שלא מבינים למה הילד שלהם לא מחונך, או יותר גרוע- הוא יותר מדי מחונך בקטע שהם דחקו לו את כל הרגשות. "ענווה פסולה", תחושת אפסיות של הילד. הפוך מ"בשבילי נברא העולם".
אז סליחה על ההפחדות, אני מתנצל. אין כאן מטרה להפחיד. אבל עכשיו יש לנו ב"ה הזדמנות להיות ערים לזה, עכשיו אין דייטים ואפשר לקחת את זה למקום של בניה עצמית. בראש ובראשונה להתבונן- רגע, כעסתי עכשיו. למה? מה אפשר לעשות כדי לא להגיע לזה? אולי כל פעם שהוא אומר לי את הדבר הזה- לחשוב שהכוונה שלו היא כזאת וכזאת, אולי משהו אחר. כל אחד ע"פ אישיותו המיוחדת. ובכל מידה ומידה שאנחנו מוצאים בעצמנו.
לפני שמתחתנים- לפני שעושים שלום בית וע"י זה השראת שכינה- צריך שלמות פרטית. להתאמץ כמה שיותר בעיקר במידות העיקריות- הגאוה והכעס, וכנגדם- הענוה והסבלנות. הלל הגיע למדרגה הזאת של "הוי מתלמידיו של אהרן אוהב שלום ורודף שלום וכו' " בזכות מידת הענוה. השלום זה תוצר של בניה עצמית.
"איזהו אל זר שיש בגופו של אדם הוי אומר זה יצה"ר".
שנזכה להיות בני חורין באמת.
חג שמח!