בגלל שיש פה תלמידות/ים חכמות/ים אני צריכה את עזרתכם החביבהסוסה אדומה
אז ככה,
לצורך משהו חשוב,
אני מחפשת כמה שיותר מקורות (יעני מקורות מקורות ולא תשובות) שעונים לשאלה הבאה:

למה בעוד שהאישה מברכת "ברוך שעשני כרצונו" הגבר מברך על השלילה "שלא עשני אישה".
במילים אחרות, למה גבר מברך על צד השלילה?
זה נותן תחושה שלהיות אישה זה רע!

(הניסוח של השאלה מכוון... אני מחפשת מקורות שעונים ומדברים על זה לצורך ספציפי ופחות תשובות של הקהל הרחב למרות שדעתם מעניינת אותי דווקא )
הסידור עולת ראי"הנפש חיה.
(לא מחווה דעהטיפות של אור

אבל ביקשת מקורות

אז הנה ההסבר של הרצי"ה, עמ' 76-79)

שיחות הרצי"ה - בנין הבית

תודה רבה נשמות טובות! ❤סוסה אדומה
אם יש עוד, אני אשמח...
אני שמעתיבינייש פתוח
שגברים מודים על החיוב במצוות שיש לגברים כי גדול המצווה ועושה, ואשה מודה על שלא צריכה מעשים חיצוניים להתקרב לבורא, כי מכוונת לרצונו, וזה המשמעות של עשני כרצונו.
(לא מכיר הסבר לפי זה למה אנחנו מברכים לפי צד השלילה, אם מישהו מכיר אשמח לשמוע)
לא עיינתי בתגובות.. יכול להיות שאני מעלה נקודה שכבר העלו.קולמוס הנפש.

אחת הסיבות שזכורה לי כעת, היא שהגבר מודה לה' על כך שבראו גבר, כי בתור גבר יש לו 613 מצוות, ואפשרויות להתקרב לה'.

והאשה אומרת שעשני כרצונו, לא בגלל שמהות ה''גבר'' היא יותר טובה, אלא בגלל שהיא גם רוצה את כל האפשרויות האלה, לקיים את רצונו של ה' ולהתקרב אליו יותר.

(הסיבה לכך שבאמת נתנו לאישה פחות מצוות מהגבר, גם היא לא נובעת חלילה מאיזושהיא ''הפליה'' בין גברים לנשים, אלא מסיבות אחרות לגמרי, אבל כיוון שאני חושש לנצל''ש.. לא אפרט כעת אותם..)

[אלא רק כותב שיש סיבה.. כדי שאם משהו פה ישאל את השאלה, הוא גם יבדוק את התשובה..]

כי בעיני הגמרא האשה פחותה כי היא כשפחה לבעלה או שיש להחסדי הים
פחות מצוות, לכן אנחנו מודים ל-ה' שאנחנו לא במצב של להיות שפחה או שיש פחות מצוות. (רש"י מנחות מג: ד"ה היינו)

אשה היא בעיני חז"ל פחותה מאיש לכן אם יש התלבטות מי להציל ממיתה מצילים את האיש קודם (משנה הוריות ג, ז) וכדברי הרמב"ם על המשנה שהאיש מקודש מהאשה.
אוימלח ופלפל
אני ממש מקווה שהיית ציני
רש"י לא היה ציניultracrepidam

ולהיות ציני זה רע

ציניות – ויקיפדיה

טוב אז אי אני רק אומר את דעתימלח ופלפל
ולא אמשיך להתווכח בנושא. כל כך קל לקחת מקור להוציא אותו מהקשרו ולנפנף בו כהדרת נשים. כולם מביאים את הרמב״ם שאומר שעל האשה לכבד בעלה אבל לא מביאים את ההלכה הסמוכה שעל האיש לכבד את אשתו יותר מגופו.
אני מודע לזה שיש מקורות שקצת קשה להבין ומעלות ישר מחשבות לא טובות. אבל אני רק אומר לכם שראש הישיבה שלי העביר לנו במשך חצי שנה שיעורים על הנושאים האלה עם כל המקורות "הקשים" והסביר מקור מקור ואת כוונתו העמוקה. מקווה שעוד מעט בע"ה יוציאו את השיעורים האלה לאור. הוא אמר שזה ממש חשוב בדורנו.
בכל אופן נקודתי אומר כי לא יכולתי לקרוא את ההודעה ולא להזדעזע . חזל לעולם לא החשיבו את האשה כשפחה לבעלה.
רש"י הבין שחז"ל כן החשיבו אותה בצורה מסוימת לשפחה.חסדי הים
לפעמים מרוב העומק מעקמים את הפירוש הנכון.
זה נאמר כתיאור מצב, לא כאידיאלחידוש

ההלכה איננה אידאל?בינייש פתוח
אז לפי הטעם הזה ברש"י כבודו מברך כל בוקר ברכה לבטלהחסדי הים
כי לפי דבריך השתנתה המציאות ואין סיבה לברך את זה.
איך רואים ממש מכאן שאישה היא אכן שפחה?בינייש פתוח
היא מברכת שלא עשני שפחה
קודם כל רש"י אומר את זה לא אני. היא לא שפחה כי איןחסדי הים
לה את החלות דין של שפחה, אבל היא שפחה לבעלה כי היא חייבת במלאכות מסויימות בבית.
עד היום ברוב הבתים זה ככה.
באמת? אשה כשפחה לבעלה?בינייש פתוח
גבר יכול למכור את אשתו לגבר אחר?
גבר מקודש מהאשה כי מצילים אותו קודם? את מי מצילים קודם משבי?
ולמה אישה יולדת בת יש לה מספר כפול של ימי טהרה?
אנחנו מודים לאל על חיוב במצוות. מעולה. מה עם הודאת אשה שהיא מכוונת לרצון בוראה?
אתה לא חושב שאולי אתה מבין פה דברים בצורה פשטנית מידי?
*הכוונה ברש"י של שפחה שהיא בפשטות חייבת לעבוד עבודת הביתחסדי הים
לבעלה כמבואר במשנה כתובות ה, ה.
*הרמב"ם כותב שהגבר מקודש.
*זה שמצילים את חייו של גבר קודם מראה שחייו יותר חשובים.
*מצילים אשה משבי כי יש חשש שיבעלו אותה ואם יש חשש שיבעלו את האיש, הוא קודם (שו"ע יורה דעה רנב)
אשה צריכה יותר ימי טהרה שבהם היא אסורה לבוא למקדש *ולאכול קדשים, כי יש יותר לכלוך בהולדת הנקבה "ועל כן ילדה נקבה ועל כן צריכה נקיון גדול מפני רבוי הלחות והדם המעופש שבהן" (רמב"ן)
*האבודרהם והטור אומרים שברכת עשאני כרצונו זה כמו ברכת "דיין האמת". (רק יותר מאוחר חידשו טעמים מודרנים שהם לא לפי הפשט.

אני מבין דברים כפי מה שהם ולא מעוות. אני אף פעם לא יעקם את היהדות למצוא חן בעיני מישהי.
ואיך אישה צריכה להתייחס לכל המידע המלבב הזה?בי1

אולי הוא עבד לאשתו? כי חייב לעבוד ולפרנס את אדוניתו..ארלט

הירושלמי מפרש ״להחיות״ במשנה בהוריות במשמעות לזון / לפרנס.בן מערבא

בסדר. אבל הבבלי בכתובות (סז.) נוגד את הירושלמי וככהחסדי הים
פסקו הרמב"ם והטור כפי שמסוכם בבית יוסף ביורה דעה רנ"א.
הב"י פוסק שם בפירוש שלהצילם מלטבוע בנהר האיש קודם והרמ"א הסימן רנ"ב ח' גם פוסק ככה.

עיין עוד בפירוש 'מלאכת שלמה' על המשניות.

אפילו אם נקבל את הפירוש של הירושלמי מסתבר שגם הוא יודה שבמקרה של פיקוח נפש האיש קודם, כי כל הציווי שחייבים להאכיל אותו זה כדי שיחיה.
תסבירנפש חיה.
אני רוצה לומר משהו לגבי תת-השרשור פהultracrepidam

לא תת-שרשור במובן של לא ראוי, פשוט כי הוא מתלבש על שרשור קיים

התורה לא מחוייבת לערכים המודרניים שלנו. בוודאי לא הגמרא ורש"י. אם כתובה בגמרא תפיסה מסוימת, אנחנו לא חייבים ליישב באותו יום איך זה מתאים עם תפיסת העולם שלנו. אולי זה לא, ואולי חסר לנו מידע, ואולי לא הבנו נכון.

מצד שני, אם נגנוז הכל עד שנבין, יהיו הרבה דברים שלא נדע.

ולכן הנכון בעיני הוא לפעול בשני מישורים - 

מצד אחד, ללמוד תורה ולהיות בקיאים בה, ולזכור מה הוא פשט הדברים, ולהישאר פתוחים לאופציה שאכן לכך התכוונו רבותינו ז"ל

מצד שני, אין צורך ללכת ולומר לאנשים מה חשבו עליהם חז"ל. אם אתה רוצה לברך על גיחור משנה הבריות, אין סיבה לצעוק, הוא לא צריך לשמוע (אגב הרב קאפח כמדומני טוען שבזה טעה ר' אלעזר בר' שמעון כשאמר "כמה מכוער אדם זה"). אם יש נשים שקשה להן לשמוע דברים מסוימים שכתובים בגמרא, טוב למצוא הסבר לגמרא שיניח את דעתן. לא בהכרח שזה פירוש הגמרא, אבל זה פירוש אפשרי וכדאי לדעת גם אותו.

שמעתי משהו יפה מהר"מ שלי בשיעור א'מזמור לאל ידי
הרב אריה הנדלר- אולי אכתוב זאת בהמשך...
עוד דבר חשוב שהמשנה בתמורה אומרת שקרבנות ציבור רק באיםחסדי הים
מזכרים.
בחיי לא הבנתי מה ניסית לעשות בשרשור הזהבי1

לגלות לנו שאנחנו שפחות בעיני התורה?

ואחרי זה, מה?

זה אמור להוביל אותנו למסקנות כלשהם?

איזה?

אני שונא להסתיר או לעקם מקורות קדומים שלנו. אסור לנוחסדי הים
לטייח.
היא שאלה על ענין הברכה והסברתי מה המקורות אומרים. נסיתי פשוט לענות לשאלה שלה.

מה אנחנו עושים עם המקורות האלו זו שאלה נפרדת.

שפחות יכול להישמע רע אבל אם מבינים שחלק מהותי מהנישואין זה כן שהאשה תשקיע בבית ובגבר שלה אז כבר רואים את זה באור אחר. ברור שגם הגבר חייב להשקיע באשתו אהל זה במימד אחר.
אישה לא מצווה להתחתן,בי1

גם לא מצווה להביא ילדים וממילא(?) (אשמח שיתקנו/ידייקו אותי) לא בכל התפקידים הנלווים לבית ולילדים

היא בוחרת בתפקיד הזה בצורה וולונטרית בגלל טיבעה

יכול להיות שהמסקנה הפשוטה היא שהיא לא שפחה מכח ציווי כלשהו אלא שחינכו אותה ככה לצורך קיום העולם.

היא מתנדבת.

היא לא חייבת להיות שפחה של אף אחד, זה אומר שיש לך מרחב תימרון גדול וזה לפי התורה.

"ואל אשך תשוקתך והוא ימשל בך". יש לכל אשה תשוקהחסדי הים
עמוקה להתחתן אבל מתקיים (לצערה או לא) גם החלק השני של הפסוק.

קודם כל הר"ן ונפסק להלכה ברמ"א שיש מצווה לאשה להתחתן כדי לסייע לבעלה ב'פרו ורבו' וגם היא עצמה חייבת במצוות 'לשבת יצרה' שזה עוד מקור להולדת ילדים.

בלי קשר לדיון אם היא חייבת להתחתן או לא, ברגע שהיא נכנסת לנישואין יש בזה השלכות מעשיות רבות, היא חייבת בהרבה דברים כלפי הבעל והילדים כמו שמבואר בארוכה במסכת כתובות, כמו שהבעל חייב לה,.
הגבר שלי לא מושל ביסוסה אדומה
הקללות לא מחייבות.

והגבר שלי משתוקק אלי לא פחות ממני אם לא יותר.

ויש היום אפידורל ככה שיש גם פחות "עצב" בלידה.

הקללות תקפות עד שהן תקפות.
זה לא מצב אידאלי.

והעתיד לבוא כבר כאן.

והגבר חייב הרבה יותר מהאישה בכתובה.
למעשה האישה בכלל לא מתחייבת היא לא חותמת על כלום.
היא באופן רשמי לא מתחייבתנפש חיה.
אבל יש את "מעשי ידיה" [לו] כנגד "כסותה" [שמקבלת ממנו]
ברור. אבל היום כשהיא לא זקוקה לוסוסה אדומה
אין לזה משמעות כל כך...

בקיצור, המציאות משליכה גם על ההלכות.
אין איזה עניין תורני שדווקא הגבר יהיה אחראי על כסותה והיא תהיה חייבת במעשה ידיה.
מה שחתום זה על מצב של ברירת מחדל.

בעבר הקללות היו מורגשות יותר.
האישה היתה תלויה בגבר.
היום זה לגמרי שונה.
ועדיין הכתובה תקפה כדי למנוע בעיות וכדי להזכיר שיש ברירת מחדל שצריך להיצמד אליה במקרה הצורך.

כלומר, גם אם אישה היום לא צריכה את הגבר שלה כדי שיקנה לה כסות וכו'.
גבר חותם על זה שהוא יודע שתחום הפרנסה על אחריותו.
אבל זה לא מחייב בכלל,
והם יכולים בהחלטה משותפת להחליף תפקידים במה שנראה להם.
(הרב יעקב אריאל מדבר על זה אאל"ט)
תשמעי . הפמיניזם והקידמה טובים, אבל מזיקים במידת מהנפש חיה.
את צודקת שהיום אין לכתובה משמעות כמו פעם , שהאישה הייתה באמת נסמכת עליה ומכאן חכמים אמרו על הסיבה לנתינת הכתובה "שלא יהיה קל בעיניו לגרשה" . זה לא שייך לברירת מחדל.
היום יש אפשרות לאישה להתפרנס בכוחות עצמה והיא לא זקוקה בדווקא לגבר ש"יציל אותה". אבל עובדתית הכתובה מעניקה תוקף מחייב לנישואין (וביטחון כלכלי במקרה גירושין). בשביל שנישואין אלו יהיו תקינים, מומלץ לכל זוג ללמוד ולהעמיק בהשקפת היהדות על המושג נישואין,משפחה וכו'
ושם מי שלומד מגלה שהיחס לאישה ולאישה הנשואה, מאד מכבד!

יש בהחלט משמעות למבנה המשפחתי של איש ואישה והיחס בינהם.
בהחלט.סוסה אדומה
ברירת המחדל יוחסה אך ורק להקשר של חלוקת התפקידים ולא לשום דבר מעבר.
צר לי לאכזב אותך אבל גבר שולט באשה שלו בדיוק כמו פעםבינייש פתוח
העולם המערבי שאנחנו חיים בו מהווה 20 אחוז מהאוכלוסייה הגלובלית. רוב העולם זה הודו סין (רק שניהם ביחד זה יותר מ3 מיליארד בני אדם, הרבה יותר מכל אירופה וארצות הברית) אפרקיה מרכז אסיה שבה אשה מתחתנת ממש בגיל קטן עם גבר בן 60 כאשר היא אשה חמישית שלו והיא לא יוצאת מהבית אף פעם
פרימיטיביות היא לא הוכחהסוסה אדומה
בגלל שכל הדיון כאן הוא על זה שזה שונה מתוקף זה שהתקדמנו.

התקדמנו - עמ"י. יעני היהודים שחיים בארץ ישראל. הם הנושא.
תספרי לאחותי שאישה היום לא סובלת בלידה שלהבינייש פתוח
כאשר בלידה האחרונה היא סבלה מדימום חמור ובזכות כמה מנות דם אני לא יושב עליה היום שבעה.
אגב העולם הלא מערבי הוא פרימטיבי? חבר שלי שירד מהארץ לארצות הברית כדי להתחתן עם גבר זה האידאל?
בע"ה ככל שנתקדם יותר מצד הגאולה, גם דברים כאלהסוסה אדומה
יפתרו.

בהחלט היום הקללות הרבה פחות תקפות.
זה עניין של השקפה והסתכלות.

בכל אופן, הייתי מציעה לקרוא לילד בשמו.
קללה היא לא הלכה.
קללה קיימת עד שהיא נגמרת.

ב"ה רואים בחוש שהגאולה כבר התחילה.
אז למה פוסקים הלכות מה"קללה"??בינייש פתוח
יש דברים שהאישה לא יכולה לדרוש מבעלה אבל הוא יכול. מאיפה לומדים את זה?
אני כמובן לא אומר שאישה היא שפחה כאשר היא מברכת שלא עשני שפחה
אני חושב שיש לנו הרבה זמן עד שיתוקן חטא אדם הראשוןחסדי הים
ויסורו מעלינו הקללות לגמרי.

הכתובה בעיקר נכתב כדי להבטיח כסף לאשה אחרי גירושין או שהבעל ימות.
מוסיפים לזה לזון ולפרנס שאלו חיובים שכבר בתורה הכלולים ב'שאר' והוא גם מוסיף לכבד.

חיובי האשה הם טבעיים והלכתיים ולא צריך מסמך על זה.
הסבתות רבות שלנו היו משקיעות בבית ובבעל כשהבעל היה יוצא לעבודה כדי לפרנס אותם.

אני לא בטוח שהמציאות החדשה היא איזה שהוא אידיאל והתקדמות לעבר תיקון חטא אדם הראשון.
הרי כל החטא הראשון נגרם כאשה 'פרנסה' את בעלה.
בגלל שהכללת, סייגתי.סוסה אדומה
אתה חושב ואני יודעת...

האיש שלי לא מושל בי.

סייגתי ביחס לקללה.

לגבי שאר הכתובה ועניינה, אולי לא היה ברור אבל לא נגעתי בזה.

סבתות זו דוגמה מעולה
ככל שאנחנו מתקרבים יותר לעבר הגאולה, גם הקללות הולכות ומתמעטות.

אין פה ויכוח,
חלק מזה זו מציאות מוכחת,
וחלק מזה זה עניין של השקפה.

בכל אופן, חסדי הים היקר מאוד,
שים לב שאתה מדייק בפרשנות שלך את הדברים.
כי רש"י הוא דווקא דוגמה מעולה לפרשן ש"מסנגר" על האישה ודואג למעמדה.
לא פייר להוציא אותו רע גם לא בטעות.
וככלל צריך לדייק במיוחד בנושאים רגישים כל כך.
אתה לא רוצה שה' והתורה שלו יתחללו על ידך.
אז בזהירות...
לדעתי הרצון לשיוון מוחלט בין איש לאישה הוא כמו קומוניזםבינייש פתוח
או כמו פציפיזם. כל עוד המשיח לא הגיע יהיו עוני ומלחמות. כך שלחתור להפסיק אותם לחלוטין עושה נזק רב.
אני לא רוצה כשאתחתן לקיים את מעשי ידיה לבעלה או שהיא תחלוץ את הנעליים שלי. הרצון לשיוון מלא בין איש לאישה הביא לזה שבפועל האישה שולטת
מתחייבת במלאכות המפרטת המשנה ב"אלו מלאכות"אבןגבירול

כתובות פרק ה' משנה ה'

אבל זה ממש לא לכל דבר אלא רק לדברים המפורטים שם. יש דברים שבפירוש *אינה* חייבת לעשות לבעלה (כפי שציינתי, רשי בכתובות היכן שהוא).

קודם תוכיח שהאישה חייבת להתחתן, בדגש על חייבת,בי1

ולהביא ילדים בצורה בהירה ואח"כ יהיה על מה לדון.

אני מסכימה שזאת מצווה לסייע ליהודי בכל עניין שהוא אבל דרגת החיוב שלה הרבה יותר פחותה מזה שמסייעים לו וממילא האישה לא חייבת , מקסימום מפסידה כמה מצוות.

יש מצווה גם לחלק כסף לכל הקבצנים שבתחנה מרכזית ,אם פספסת קבצן אחת בתחנה המרכזית עברת על איסור?

חז"ל בנו מערכת של חובות וזכויות של האיש כלפי אישתו והפוך כדי ליצור סדר בעולם וכדי להמשיך את הקיום של עמ"י בצורה נכונה והכללים הללו מושפעים  מהתקופה והמציאות שחיו בה.

אם אישה בוחרת להתחתן היא בוחרת גם במערכת החובות והזכויות של המסגרת הזאת אבל עדיין זאת בחירה שלה. לגבר אין בחירה, הוא חייב ואם לא מתחתן הוא עובר על איסורים בשונה מאישה.

בקיצור, נשים עושות לכם טובה אז תתנהגו יפה,

אם תנפנפו במקורות כאלה כדי לדרוך על האישה זה יבוא לכם בהפוכה.

את כותבת דברים לא מדויקיםultracrepidam

איש מצווה להתחתן ולהוליד ילדים. אם הוא לא, הוא ביטל מצווה. כמו לא לתת צדקה.

על אשה יש חיוב דומה אבל בדרגה נמוכה יותר.

ההבדל הוא בדרגת החיוב, לא בסוג החיוב.

ואם אשה רוצה להתחתן עם מישהו, היא צריכה להבין שיש לו מצוות לקיים, ורק באמצעותה הוא יכול לקיים אותן, ואם היא לא מוכנה לקחת חלק במצוות שלו, אז הטענה "היא לא חייבת" היא קצת מוזרה.

בסדרבי1

הדיוק לא עקרוני

אבל בשורה התחתונה יוצא , ניקח את מצוות הפרו ורבו של הגבר לדוג',

שהאיש המצווה העיקרי אבל מי שבעיקר בפועל סובל מכל הבחינות בתהליך ההולדה והגידול זאת האישה

זאת חוצפה מצד גבר לנפנף במקורות האלה ולהראות לאישה שהיא פחותה ממנו כשהיא מוסרת את נפשה כדי ש*הוא* יזכה לקיים מצווה בדרגה הרבה יותר גבוהה ממנה.

גבר צריך להיות במצב של הכרת תודה תמידית ולהתנהג יפה.

אני חושב שיש כאן אי הבנהultracrepidam

גם אני וגם @חסדי הים לא חושבים שאשה היא פחותה (נכון, @חסדי הים? אכתוב פה כמה דברים בשמך, מקווה שלא אטעה). אנחנו מכבדים נשים לא פחות מכל שאר החברים פה. אולי יותר.

אבל מצד שני, אנחנו חושבים שאין סיבה להילחם במקורות הכתובים, ואם בתקופת הגמרא כך היה המצב, ולכן ראו בברכה "שלא עשני אשה" ברכה על זה שאנחנו לא פחותים כמו אשה, אז זה היה המצב.

האם כך אנחנו מרגישים? לא. אבל הברכה משקפת גם את זה. היום הברכה עדיין שייכת בגלל החיוב במצוות שהוא שונה מאשה לגבר, אז "ניצלנו" מהבעייתיות שבעצם הברכה (כי לברך כל בוקר על זה שאנחנו נוסעים בסוס ועגלה היה ברכה לבטלה)

ומצד שני, אנחנו גם לא מאמינים שצריך לעוות מקורות שלא מתאימים עם תפיסת העולם שלנו. זה לא בריא, ובטח לא יועיל לאנשים עם קצת יותר מודעות שיגלו שעבדנו עליהם.

וחשוב, בשיחה עם אנשים בוגרים, שתהיה מודעות גם לרקע שלא נעים לדעת אותו. בגרות כוללת את היכולת להתמודד עם זה.

גבר שעשו לו טובה אכן חייב להיות במצב של הכרת תודה למי שעשה לו טובה. נכון גם לגבי אשה.

וכולם חייבים להתנהג יפה.

להציג את עניין החיוב במצוות כ"הצלה" הוא קצת מצחיק,אבןגבירול

הלא רוב הראשונים סוברים שזו הסיבה (העף מבט במאמר של הרב הנקין ששלחו פה). לדעת אחת הלישנות ברשי העניין זה הפחיתות, זה הכל. אין פה שום עיוות המקורות.

אתה מנסה להכריע פה הלכה?ultracrepidam

במשך דורות זה היה כתוב ברש"י ואנשים למדו את זה ולא טרחו לכתוב ש"הרש"י הזה לא מדויק ותלמיד טועה כתב אותו".

האם באמת רש"י חשב שאשה היא פחותה? האם חז"ל חשבו כך?

לא מעניין אותי בכלל. הם גם לא ידעו מה זה חישוב קוונטי.

אם היתה הלכה שנובעת ממעמד האשה, זה אולי יתחיל לעניין (טוב, בעצם יש - אשה לא עולה לתורה מפני כבוד הציבור. מה אני עושה עם זה? כלום. כי אם נתחיל להכנס לשינויים לא נצא מזה, ואין צורך אמיתי לאשה לעלות לתורה)

מה? מתי אמרתי שהוא לא מדוייק ותלמיד טועה כתב אותו?אבןגבירול

מאיפה הבאת את זה? רק אמרתי ש*רוב הפוסקים ורוב הראשונים עצמם* הכריעו כאחת האפשרויות, לא אני. ודאי שאני מנסה להבין גם את הלישנא השניה, אבל להפוך את הלישנא הראשונה למשהו אפולוגטי זה אבסורד.

אתה אומר בשמי דברים שלא אמרתי ותוקף אותםultracrepidam

בוא נעשה עסק:

לפני שאתה כותב נגדי, תחשוב על פרשנות שאיתה אתה יכול להסתדר, ותכתוב לי "בוודאי התכוונת ש..."

אוקיי?

עקרון החסד – ויקיפדיה

וכיון שאני כבר כותב, אז אחסוך לך זמן במקרה הזה:

יש שני פירושים ברש"י. מישהו כאן העתיק את רש"י כלשונו.

אנשים התחילו לצעוק עליו שלפי היהדות זה לא נכון.

ובכן, במשך מאות שנים אנשים קראו את הפירוש הזה ולא טרחו לכתוב שרק הפירוש השני נכון. אז להגיד שהפירוש הראשון הוא "נגד יסודות היהדות" זה מגוחך. הוא פשוט מתאר תפיסת מציאות שכנראה היתה קיימת

ולהגיד שהפירוש השני הוא האמת היחידה והפירוש הראשון פסול, זה לא נכון.

לא טענתי לרגע שהפירוש השני הומצא כדי שנשים ירגישו טוב עם עצמן. אם זה היה ככה, בשביל מה נכתב בכלל הפירוש הראשון?

כך היה נשמע מדבריךאבןגבירול

כתבת "במשך דורות זה היה כתוב ברש"י ואנשים למדו את זה ולא טרחו לכתוב ש"הרש"י הזה לא מדויק ותלמיד טועה כתב אותו" כך שהבנתי שאמרת שאני אמרתי את זה.

אני מסכים איתך לגבי הגישה העקרונית למקורות. ובכל זאת, אני חושב שיצאת עליהם גם בחזרה שלא בצדק. לדעתי הקונפליקט כן קטן אם רואים שלרוב הפוסקים העיקר הוא הלישנא השניה. נכון שעדיין צריך לדון בכל המקורות באופן אובייקטיבי ולא להזניח אף אחד, ובכל זאת.

אוקי.בי1

בשאלות כאלה זה קצת מוזר וקשה לעיכול כשגבר מביא הוכחות לכך שנשים פחותות מגברים, תראה את כל התגובות של @חסדי הים לאורכן ותראה גם את הסדר, בהתחלה הוצגו המקורות הקשים ורק אחרי תגובות/ מחאות הגיע ריכוך, בשם הרצון לא לטייח מקורות הוא הציג בפנינו מקורות קשים לעיכול, אני לא יודעת מה המניע, אבל זה נותן הרגשה פחות נעימה כשגבר מנפנף במקורות כאלה  נראה אפילו פרובוקטיבי במידת מה,

אם אישה הייתה עושה את זה זה היה מרגיש אחרת.

הנושא הזה סופר רגיש, הרבה יותר לנשים מגברים.

אנחנו גם חושבים שלא צרך להלחם במקורות אבל זה הגיוני שיהיה קושי לעכל דברים קשים כאלה. וגם יעזור שיציגו את הדברים בצורה מאוזנת ואמיתית

פשוט עצובה המחשבה שהגישה שלו קרובה לאמת.

תהיי רגועה.הָיוֹ הָיָה

הגישה שלו לא קרובה במיוחד לאמת.

(לא אומר ששלך כן, זה נושא כ"כ מורכב שאע"פ שעסקתי בו לא הגבתי כאן מאום לגביו, כי אין לי יכולת לעת - עתה להציג משנה סדורה בעניין.)

אתם מכירים אולי ספר או רבבי1

מישהו/משהו שמדבר על הנושא הזה בצורה מקיפה ובהירה??

ממש אשמח להפניות.

לא פיסות התייחסות פה ושם..

מה שידוע ליultracrepidam

יש סדרת ספרים בהוצאת מעיינותיך (שלשה ספרים, כמדומני) שעוסקים בנושאים כאלה מנקודת המבט שלהם.

מה זה נקודת המבט שלהם?בי1

מה הגישה שלהם?

איפה אפשר להשיג?

אני רוצה התייחסות כמה שיותר נקייה בלי לערב אג'נדות.

תודה.

חב"ד? הספרים: מארז ספרי הרבי לנשים, את עלית?

הנהultracrepidam

מארז ספרי הרבי לנשים – איכה – יריד החסידות

אין בלי אג'נדות.

התחום מנוהל בעיקר אמוציונאלית - מכל כך הרבה סיבות* - שקשה מאד למצוא מישהו שיגיע למסקנות שלא היה ניתן לצפות אותן מראש.

יש כמובן ספרים של הצד השני, שמדגיש כמה היהדות היא נגד נשים... לא רוצה להפנות אליהם כאן. אחד מהם שעיינתי בו, כותב הרבה שטויות.

*למה תחום מעמד האשה ביהדות לא מנוהל בצורה קרה ומחושבת בלי אג'נדות?

כי כל תחום הפמיניזם זה ככה

כי הרבה נשים מתעניינות בדברים בצורה אמוציונאלית, ולכן צריך לספק את הצורך הזה

כי הרבה דתיים מתנהלים בצורה אמוציונאלית ביחס לדת

כי ממש לא כיף להרגיש סוג ב', אז תמיד יהיו רגשות שנכנסים לזה

הבנתי, תודה.בי1

צריך להושיב ת"ח בחדר שידונו על הנושא הזה בלי נשים ובלי מצלמות רק ככה אפשר לגלות מה האמת. 

אתה חושב שבחורי הישיבות באופן כללי לומדים את הגישה האמיתית או שמלמדים אותם בצורה שהפגישה עם נשים והעולם תהיה יחסית חלקה?

תסתכלי מה קורה כאן בשרשורultracrepidam

לא יודע אם זה מדגם מייצג, אבל זה בהחלט יכול לתת לך התרשמות מסוימת...

יש כאלה שמודעים להקשר הרחב כולל הדברים השליליים, אבל זה לא אומר שהם לא מכבדים נשים

יש כאלה שמעדיפים להתמקד בדברים שנעים לשמוע

יש כאלה שחושבים שהדברים שנעים לשמוע הם האמת היחידה, וכל דבר אחר הוא שקר ועיוות

יש כמובן גם כאלה שחושבים דברים שליליים על נשים - בשום ישיבה לא מחנכים *לזה*.

כמו בהרבה שאלות מורכבות ושאלות היסטוריות, אין תשובה חד משמעית. הרבה לימוד יכול לתת גישה מקיפה יותר

תודה. מתסכל שזאת המציאות.בי1

חס ושלום לדרוך על האשה! יש גדרים תורניים שצריךחסדי הים
להבינם לעומק, ואם קשה למישהו/י להבין אותם כמו שצריך, אז כדאי לעזוב אותם.

איך שהכל מתבטא במעשה זה ענין אחר לגמרי.
לא נעים לי לגלות משהו אישי, אז רק אגלה טיפה כדי להגן על איך שהתורה משפיעה על אנשים:
בעקבות משהו חילונייה לגמרי אמרה לי לפני שבועיים שיש לי הרבה יותר כבוד לנשים מאשר כל החברים הפמניסטים שלה.
זו קללה והיא פוחתת בימינו. כמו שבזעת אפך פוחת וגם בעצב תלדיארלט

פוחת (יש אפידורל וכו')

אבל זה ממש לא המובן של שפחה ואי ואבוי להבין ככה את התא המשפחנפש חיה.
כתבתי כמה פעמים בשרשור שאשה בשום אופן לא בגדרחסדי הים
שפחה. הלכתית זה לא נכון. יש גדרים והלכות מיוחדים לשפחה.

הסברתי שבגלל שבמשנה בכתובות היא מחוייבת (הכמות והאיכות לפי כל אשה ולפי כל תקופה ואני לא נכנס לפרטים ההלכתיים והמעשיים) לעשות את עבודות הבית בשביל הגבר לכן רש"י קורא לה שפחה.
ברור שזה רק לגבי הדברים המפורטים באלו מלאכות -אבןגבירול

יש לי אפילו ראיה מפורשת מרש"י עצמו: הוא כותב בפירוש שם איפשהו שמלאכות כמו הצעת המיטה ומזיגת הכוס אינן חובה לאישה אלא רק עצה טובה שנתנו חכמים לאישה כדי שתתחבב על בעלה.

חסדי הים, לצערי דבריך לוקים באי הבנה מהותיתקולמוס הנפש.

של המקורות המדברים בקשר ליחס אל הנשים, אני כותב בצורה חריפה, לא בגלל שאני הולך לשכנע כאן משהו, ובוודאי שלא אותך, אלא כדי למנוע טעויות של אנשים שיקראו את דבריך, אני לא דן, קשה באמת שלא לטעות בדברים האלה, אם לא מעיינים כראוי במקורות, ואני מאמין לך שלא רצית לטייח דברים וכד', ובכ''ז אני מוחה על מה שכתבת, וממליץ לך לעיין יותר טוב במקומות שציטטת מהם, ולהבין בצורה יותר יסודית ונכונה את הדברים שהעלית על הכתב כעובדה ברורה מעל לכל ספק..

מצטרף לדברים. בכל תוקף.הָיוֹ הָיָה

אנחנו ממש לא שפחות בעיניי התורהסוסה אדומה
מה שהוא הביא זו פרשנות של רש"י.

הוא כותב כך -
"היינו אשה - דאשה נמי שפחה לבעלה כעבד לרבו ל"א היינו אשה דלענין מצות אשה ועבד שוין דגמרינן לה".

לא ראיתי בתורה דבר כזה, ואני לא מכירה בגמרא דיבור כזה.
כאן הוא מסביר לפי הבנתי למה מברכים אחרי "שלא עשני עבד" - "שלא עשני אישה"... כביכול יש פה מעין "גזרה שווה"...

הוא אומר שאישה ביחס לאיש היא כמו עבד. או שזה היה נכון לתקופתו, ואפשר לראות במקומות מסויימים שגם לתקופתנו.
אבל זה לא נאמר כאידאל בכלל. זאת לא הלכה או משהו כזה.
זה פשוט הסבר ברור ללמה גבר מברך שלא עשני אישה.
למה?
כי אף אחד לא רוצה כל היום לעסוק באוכל, כלים, כביסה, גידול ילדים ולהענות לבעל כשהוא רוצה בתשמיש.
אממה? היום זה שונה.
לאט לאט אנחנו מתקדמים לעבר האידאל ולגאולה השלמה, ובגלל שאת גאולית, את מתקוממת.
פעם זה היה פשיטא שככה.
ההיבט השני הוא, שהעבד והאישה מחוייבים לאותם המצוות.
והגבר שהוא מחוייב ביותר מצוות מרגיש את הזכיה שבזה והוא מודה על זה.

ולגבי מה שהוא כתב אח"כ אם אני זוכרת נכון, זה רק בתנאי שהגבר הזה מקיים מצוות.
במקרה ששניהם לא מקיימים מצוות, האישה עדיפה כי היא עוברת על פחות מצוות.

גבר שאין לו יראת שמיים לפעמים עשוי להיות גרוע יותר מבהמה.
כי אין לו את המידה האלוהית שקיימת באישה ללא תנאי.

ופירוש המילה "קדוש" זה "מיוחד".
כמו "הרי את מקודשת לי"... מיוחדת לי.
ברור שכשיש יותר מצוות, זה מייחד יותר.

אלא מה?
שכל זה רק בעולם הזה.
באמת באמת, הם שני מאורות גדולים.
ובגלל שהלבנה היתה חכמה יותר, היא הבינה שאין שני מלכים בכתר אחד.
אז הקב"ה אמר לה לכי והמעיטי את עצמך.
היא ממעיטה מעצמה מיוזמתה (ויש כאלה שאפשר לראות עליהן עד היום שהן גדולות פי אלף מהגברים שלהן אבל הן ממעיטות את עצמן לידם) ולא כי היא ככה מטבעה.
הוא מלכתחילה ברא את שניהם גדולים, וככה יהיה גם בעתיד לבוא.
ואולי אפשר לראות שזה גם בהווה לבוא.

בכל מצב,
כשאני אומרת שעשני כרצונו אין מאושרת ממני.
אני חושבת שאין דבר יותר כיף וטוב מלהיות אישה.
בלעדינו אף גבר לא יגאל.
ככל שאנחנו מחוברות יותר לנשיות ולתפקיד שלנו, אנחנו מבינות שכל הדיבורים החיצוניים האלה לא נוגעים ביחס האמיתי שיש לקב"ה כלפינו.

למי נותנים יותר הקלות, לנסיך או לנסיכה?
ברור שלנסיכה.
מה זה אומר עליה, שהיא שווה פחות?
אולי זה אומר שהוא מפנק אותה?
גבר צריך לעבוד כדי להתקרב אל ה', אישה מתקבלת לחדר המלך בלי תנאים.
קפיש?
קדוש= מובדל. מובא ברמח"ל אם אינני טועה.נפש חיה.
הרי את מקודשת= מובדלת, מיוחדת
שהיא מכולן מובדלת ומיוחדת בנישואין לבעלה.
האישה אכן כמו שפחה לבעלה אבל רק במלאכות מסויימות היא משועבדתאבןגבירול

לו, וגם הגבר אגב משועבד לאשתו: בענייני עונה, כסות ופרנסה. 

תגדיר שפחה ועבד ואז אולי יהיה לנו על מה לדון...סוסה אדומה
הכוונה היא שהאשה לא יכולה לסרב פתאום לעשות את המלאכות הללואבןגבירול

וגם הגבר לא יכול לסרב לפרנס/לקיים עונה. אבל זה רק בדברים הללו. לאישה מותר לסרב לעשות כל דבר חוץ ממה שכתוב בפירוש שאסור לה (אלו מלאכות, ודין מורדת בקשר לתשמיש אחרי זמן מה שהיא מסרבת לקיום יחסים).

מברכים שלא עשני אישה כי האשה מתחייבת ליותר דברים.

שאלה מה נכנס תחת הכותרת שעבוד פה, כי יכול להיות שבגלל שזה מצווה דאורייתא לגבר ולא משהו שקשור בהסכם סמכות ביניהם אז לא נופל על זה שם שעבוד, אבל גם הוא מתחייב לדברים ולכל ברור שהאשה לא משועבדת לו לכל עניין.

אם שניהם משועבדים אין פה שפחה ועבד.סוסה אדומה
כלומר, זה שיש בינהם מחוייבות או הסכם, זה לא הופך את זה לעבדות.

בקיצור אנחנו חלוקים בהגדרה.

אישה לא מתחייבת.
פשוט במקרה שאישה לא מקיימת, הגבר לא חייב.
יוצא מזה שאם אישה לא זקוקה למשהו, היא יכולה להחליט שהיא גם לא עושה משהו.
בקיצור, תקרא את הרב יעקב אריאל בנושא.

ולגבי מה שכתבת ביחס ללמה מברכים שלא עשני אישה, זאת פרשנות ולא מקור.

בקיצור,
אנחנו חלוקים ביחס להגדרה וממילא אם שניהם משועבדים, אין סיבה שגבר יברך על זה.

יוצא, שהוא מברך על זה מסיבות אחרות. לפחות לדעתי ולפי המקורות שאני מסתמכת עליהם.
קודם כל אני חולק כבוד ל2 הלישנות ברש"יאבןגבירול

ומנסה להבין את שתיהן (אם כי נכון שרוב רובם של הפוסקים נקטו את עניין החיוב במצוות). בכל אופן אמרתי - כנראה לא נופל שם שעבוד על הגבר למרות שהוא משועבד לאשתו בדברים מסויימים, כי זו מצווה דאורייתא והוא בעצם משועבד לקב"ה בהם. אלו מלאכות שהאשה מצווה לעשות לבעלה היא לא מקיימת בזה מצווה.

רש"י תאר מציאותסוסה אדומה
הוא לא תיאר אידאל.
והשווה לעניין קיום המצוות בלבד של האישה והעבד (הסביר את הסמיכות שלהם ע"י זה).
כאן המקום לומר שכנשים אנחנו מברכות בדיוק כמוכם "שלא עשני שפחה"...

ובהחלט כתיאור מציאות לתקופתו (ויש מקומות שזה עדיין תקף שם) זה בהחלט מדוייק.
עם זאת, אי אפשר להתווכח עם זה שהמציאות כיום משנה את פניה לברכה.
ב"ה.

בכל אופן, הדיון פה הוא לא על המציאות, אלא על יחס התורה לנשים.
האם זה מה שהתורה רוצה או שהמצב המתואר הוא קללה בעצם?
ברור שככל שהגאולה מתקרבת לשלמות שלה, יש מהפך גם בזה.

בכל מצב, דעתך והפרשנות שלך את רש"י עם כמה שהיא מעניינת, היא לא מקור
לא הבנתי. לדעתי הפרשנות "שלי" את דברי רש"י מוכרחתאבןגבירול

שהרי איך רש"י יכול לפרש שהיא שפחה אם הוא כותב בפירוש בגמרא בכתובות שהיא לא חייבת לעשות דברים מסויימים (ואפילו די מתבקשים). לדעתי רש"י שם לא תיאר מציאות אלא מעמד הלכתי, כמו שכל הברכות לא מדברות על מציאות אלא על מעמד הלכתי (הלא יכול להיות שהעבד, האשה או אפילו הגוי יהיו עם הרבה יותר זכויות ממני וגם עם חיים טובים בהרבה ]בעיקר הגוי]).

הפרשנות שלך (מתאר מציאות) לא טובה יותר משלי. גם את מפרשנת אותו בדיוק כמוני ואולי אף יותר בחידוש.

לא מבין איך לא הביאו את המקור הכי בסיסיארץ השוקולד
תוספתא ברכות פרק ו משנה כג:
"ר' יהודה אומר שלש ברכות צריך לברך בכל יום ברוך שלא עשני גוי ברוך שלא עשני אשה [ברוך] שלא עשני בור. גוי (ישעיהו מ) כל הגוים כאין נגדו אשה אין אשה חייבת במצות בור שאין ירא חטא ולא עם הארץ חסיד משל למה הדבר דומה למלך בשר ודם שאמר לעבדו לבשל לו תבשיל הוא לא בשל לו תבשיל מימיו סוף שמקדיח את התבשיל ומקניט את רבו לחפות לו חלוק והוא לא חיפת לו חלוק מימיו סוף שמלכלך את החלוק ומקניט את רבו."

ועוד מקור מימינו שסביר להניח שהוא מעניין: (לא עיינתי בו, אבל הרב הנקין מעניין ומלמד)
Responsa Benei Banim, Volume IV 1
אנחנו פוסקים כ-ר' מאיר שלא מברכים שלא עשני בור ומברכים שלאחסדי הים
עשני עבד.
הגמרא מעלה אפשרות של לברך גם שלא עשני בור ודוחה את זה.
ר' מאיר היינו ר' יהודה...חמדת66

לפי הגירסא.(רק לא בדקתי איזו הנכונה), וכאמור ר"מ דווקא כן אומר לברך, אלא שבגמ' דוחים. 

ובפשטות כמסקנת הרב הנקין, גם אני הבנתי בסוגייה שם (שהברכה היא רק גבי חיוב במצוות).

ולפותחת האשכול, למעשה השאלה שלך היא ממש השאלה של הט"ז בסימן מ"ו, וזו גם מסקנתו, שאישה מברכת על המעלה שלה.(אין לי כ"כ זמן לעבור על האשכול ולראות אם הקדימו אותי...)

נדמה לי שהגמרא משנה את דעתו של רבי מאיר וכפי שרש"יחסדי הים
כותב: "אלא מאי מברך - להשלים ג' ברכות דר"מ:".

אולי אני טועה והגמרא מדברת בפני עצמה אבל אז קצת קשה שהיא חולקת על תנאים.
כנראה, כבר לא זוכר בדיוק מה היה האופן.חמדת66

רק מה שזכרתי שלא הייתה שם מח' ר"מ ור"י

התייחסתי רק ל"שלא עשני אישה" כי זה המקור הראשוניארץ השוקולד
דווקא יצא לי לקרוא את התשובה הזו, מחכים בהחלט אם כיאבןגבירול

יש לא מעט רבנים שלא היו חותמים שם על כל מסקנה.

יפה מאודארץ השוקולד
הרב הנקין שליט"א באמת מאוד מחכים ולאו דווקא מוסכם
אפשר הסבר? לא הבנתי את המשל והנמשלמבקש אמונה

רואים כאןultracrepidam

שנשים יודעות לבשל, ואילו בורים אינם יודעים לבשל

המשל הוא על בורארץ השוקולד
מה הבעיה בלהיות בור?

משל:
אדון אחד אמר לעבד שלו לבשל לו ארוחת ערב, אבל העבד מעולם לא בישל לפני כן, אז הארוחת ערב נשרפה.

נמשל:
אם אדם לא יודע מה המצוות, הוא לא יצליח לקיים נכון. (אפשר לדון מה בדיוק הבעיה שמציגה הנמשל ולכן לא רוצה פה להסביר הסבר מחייב)
אה. יישר כוח.מבקש אמונה

ברוך תהיהארץ השוקולד
אני בטוח שיש לכם הרבה פלפל להוסיף לדיוןבינייש פתוח
מאד מסכימה עם החתימהנפש חיה.
אני די התייאשתי מהנושא הזהחופשיה לנפשי
תמיד כשמנסים להסביר את זה בצורה שלא מקטינה נשים זה נשמע מאולץ בטירוף.
שעשני כרצונו מכוונת לרצונו-מאולץ???בינייש פתוח
ביחס ל-"שלא עשני אישה"? דיחופשיה לנפשי
שעשני כרצונו היא לא ברכה שמופיעה בגמרא, נשים הן אלואבןגבירול

שנהגו לומר אותה והן אלו שבעקבותיהם הופיע הנוסח. זו לא תקנת חכמים.

זה כן קצת משנה את ההסתכלות על הברכה לדעתי.

בשבילך, הסברים למה הברכות בלשון שלילהבינייש פתוח
 המהר"ל מפראג, אומר:
כאשר הדבר הטוב נודע מהפכו ידיעה אמיתית, וכן כל הדברים נקנה הידיעה בהם מן ההפך, כי מן מראה השחור יכול לדעת מראה הלבן שהוא הפכו, וכן כל ההפכים מן האחד נקנה הידיעה בהפך שלו.
למדנו מדבריו שכדי להגיע להכרה אמתית של מושג מסוים אין דרך אחרת אלא לעמתו עם ההופעה ההפכית שלו במציאות. על פי זה ניתן לבאר את מקבץ הברכות "שלא עשני גוי, עבד, אישה" שאומר כל איש מישראל בברכות השחר מדי בוקר. הכרה אמתית של האדם את עצמו תיתכן רק על ידי העמדת ההופעות ההפכיות לו. הסבר זה מעורר כמובן את השאלה: אם כך, מדוע שלא תברך אישה "ברוך שלא עשני גבר"?
השני הוא הרש"ר הירש, המסביר את הניסוח על דרך השלילה של שלוש הברכות כבא לומר שברכות אלה אינן מעידות על יתרונו של הגבר היהודי בן החורין, אלא מדגישות את התביעה ממנו. בכך הוא מתמודד גם עם השאלה שנותרה בעקבות פירוש המהר"ל. וכך הוא כותב:
ברוך  שלא עשני גוי, עבד ואשה. הברכות הללו אינן ברכות הודיה שד' לא עשנו גוי, עבד ואשה. הברכה מעוררת אותנו לבחון תפקידנו, שד' הטיל עלינו בזה שעשנו איש יהודי משוחרר, ושנבטיח הבטחה חגיגית, שנעשה כדי לצאת חובת תפקידנו.
אתה, גבר יהודי בן חורין, האם עשית את המוטל עליך? במה שונה אתה מהגוי? מהעבד? מהאישה? האם העובדה שאתה מחויב ביותר מצוות אכן גרמה לך לקיימן?
יש המסבירים שבברכה שעשני ישראל טמון גם גבר ובן חורין לכן בדרך השלילה יש שלוש ברכות
אוסיף בתור בייניש שהמון פעמים בעולם הישיבות נותנים הסברים שנראים כלפי חוץ דחוקים ונגד הפש (בעיקר כדי ליישב סתירות) וזה ממש לא אומר שמישהו מנסה ליישב את העניין בשביל למצוא חן בעיני מישהו נניח
התכוונת שמן למדורה?חדשכאן
למה אתה מפרש את זה שלילי?בינייש פתוח
כי אתה חושב שאני כותב את זה כי יש לי משהו נגדך ונגד ימ"ל? ממש לא
ותיהיה בטוח שממש אין לי שום דבר נגד חופשיה ותיהיה בטוח לגביה שההפך המוחלט הקיצוני ביותר הוא הנכון
???חדשכאן
אין לי עניין להיכנס לדיונים כאלה.
הגבתי לגופו של דיון. בטח לא לגופך (מאיפה מגיע לך רעיון כזה?🤔). ובטח ובטח לא לגופו של ימל. כבודו במקומו מונח.

רק נשאר לי להצטער שאני לא כלול במשפט האחרון..😔
בשבילך חסדי היםבינייש פתוח
זה כל מיני הסברים מאוחרים לדבר שהקדמונים כבר הסבירו. אין ליחסדי הים

בעיה שיוסיפו טעמים מאוחרים אבל שלא יתעלמו או שלא ינסו לעקור טעמים שנתנו הראשונים.

לא יודע מי כתב את הדבר השני אבל זה מגוחך.

טומאה זה גם לשון הרחקה, לכן חכמים גזרו הרחקה מלגעת בכתבי הקודש, זה לא שכתבי הקודש טמאים.

בתורה הטומאה זה דבר ממשי, לכן הרמב"ן שהבאתי לעיל מסביר שיוצא יותר לכלוך בהולדת הנקבה, ולכן יש טומאה.

אני מסכים שהדבר השני נראה קצת מעפן, אבל במה שהוא הביאאבןגבירול

משווים בבירור בין טומאה של מת לבין טומאת כתבי הקודש.

ככה רבן יוחנן בן זכאי עוקץ את הצדוקים כאילו יוחנן כהן גדולחסדי הים
שאתם מעריצים העצמות שלו טמאים ואילו של חמור לא, אז לפי שיטתכם הטומאה היא לפי החיבה, לכן אין בעיה לכם להבין את טומאת כתבי הקודש.
אבל לפי חז"ל זה לא טומאה אלא הרחקה.
אכן הוא באמת אומר את זה בציניות... הבנה מוזרה במשנה של הכותבאבןגבירול

(שאגב אני יודע מי הכותב אך לא אגיד)

מדרש רבה מאוחר?בינייש פתוח

ורוב המפרשים מסבירים טומאה כאבדן חיים, וככל שהוא גדול יותר הטומאה גדולה יותר, לכן גופתו של יהודי מטמאת יותר משל יהודי.

ואשה קודמת לגבר לצדקה

יש אנשים שלוקחים מהמקורות דברים בעד האישה ובונים על כך הכל (במיוחד את העניין שהיא לא נבראה ישירות מהעפר אלא מחומר מזוכך יותר ושוכחים שהקב"ה גירש קודם אותה מגן עדן ואז את האדם כיהסדר הוא לפי חשיבות עולה)

יש אנשים שלוקחים מהמקורות דברים בעד הגבר ובונים על כך הכל

ויש אנשים שרואים את התמונה במלואה (או לפחות משתדלים) ומבינים שכל אחד חשוב יותר בדבר אחר

אני לא מבין לאיזה מדרש רבה הוא מתכוון. נסיתי לחפש ולאחסדי הים
מצאתי. תביא ונדון בזה.

גם אם נקבל את ההסבר הזה בראשונים (שלא נמצא בחז"ל), ונגיד גם שיותר זמן של טומאה זה מעיד על יותר כח חיים, אז כנראה נקבה מטמאה יותר כי יש בה כוח להביא חיים בהמשך חייה וזה יתרון ברור לאשה, לא יודע מי מכחיש את המציאות הזאת שאשה היא בעיקר מביאה חיים.
זה לא אומר שום דבר על המעלה העקרונית היסודית על הגבר.

כשמצילים את האיש לפני האשה, זה מקור עקרוני שמראה שחיי האיש קודמים.

נכון שיש מעלות לפה ולפה אבל אם מסתכלים בעין אוביקטיבית זה ברור שהגבר נמצא במרכז היהדות. בתנ"ך 90 אחוז מהמנהיגים, נביאים וסופרים היו גברים. כמעט כל התנאים והאמוראים הין גברים. רק גברים יושבים בסנהדרין. היום בבתי כנסת ובבתי מדרש הגברים במרכז.

אז יבואו כאלו ויגידו נשים פועלות בצורה רוחנית בשקט בבית הרבה יותר ממה שהגברים פועלים ברעש.
הגמרא בברכות יז ע"א סותרת את זה:
"א"ל רב לר' חייא נשים במאי זכיין באקרויי בנייהו לבי כנישתא ובאתנויי גברייהו בי רבנן ונטרין לגברייהו עד דאתו מבי רבנן.".
זאת אומרת שעיקר השכר שלהם לעזור לבנים ולגברים שלהם ללמוד תורה.

יכולה להיות אשה שסיימה את כל הש"ס או אמרה את כח התהלים, אבל היא כלל לא מגיעה למדרגה של האשה הפשוטה שמכינה כל ערב ארוחת ערב טעימה לבעלה ולילדים כדי שיהיה להם כח ללמוד.

https://surveynuts.com/surveys/take?id=204476&c=8217481505DR1978000

סקר ריבנות סקר של חבר תפיצו חדש

https://surveynuts.com/surveys/take?id=204476&c=8217481505DR1978000

סקר ריבנות סקר תענו ותפיצו

עייני בעולת ראיה ברכות השחר (אולי כבר אמרו, לא קראתי..)ד.

אה, כעת אני רואה שאת אמרת...ד.

יפה מאד.

מתאים לך..

אבל לא ידעתי מקור מדוייק, רק הערכתי ששם צפוינפש חיה.
ברוך ה'
ברכה גדולה.
רואה שהביאו לך מקורותהפיאחרונה
אפעם לא הסתכלתי על ברוך שעשיני כרצונו כרע.
זה תמיד נשמע לי כך כל טוב כרצון ה' צריך יותר מזה?
בעלי מחפש לוח גרפי להרצאותמתואמת

הרצאות בפיזיקה שכעת הוא מעביר בזום, אז אין לו לוח של כיתה כדי לכתוב עליו.

יש לכם המלצה למשהו טוב ולא יקר שאפשר להשיג לאחרי פסח?

שמעתי שהמוצרים של חברת אפל טובים לזהאריק מהדרום
לא ניסיתי למרות שאולי כדאי לי לנסות להשקיע בזה גם כמורה פרטי למתמטיקה
תודה!מתואמת
אם יש מחשב נייד עם מסך מגעמשה
אולי יספיק עט
תודה! מחשב עם מסך רגיל...מתואמת
האמת שיש לי עט כזה שקניתי פעם. אולי אפשר איכשהו לעשות את זה כשמחברים את הסמרטפון למחשב? (למרות שזה לא מסך גדול מספיק...)
אפשרי להשתמש בסמארטפון כלוח ציורמשה

פעם הייתה לי אפליקציה שמשתמשת בסמארטפון כעכבר. אולי זה יהיה נחמד.

אפשרות שניה תוכנה כמו TEAMVIEWER/ANYDESK שתשלוט על המחשב מהטלפון ואז אפשר לצייר.

תודה! אעביר לבעלי, ומקווה שהוא יבין מה לעשותמתואמת
צריך שיהיה סים בסמרטפון בשביל זה? (יש לו סמרטפון שהוא משתמש בו רק במקרי צורך נדירים. לרוב הוא עם טלפון פשוט)
לא צריך סים. צריך רק אינטרנט (WIFI)משה
מתואמתאחרונה
אני משתמשת בwacom intuosריבוזום

אבל האמת היא שלא חושבת שעשיתי סקר שוק ממש מקיף

עוד משהוריבוזום
היה לי לוח גרפי עוד לפני שהייתי צריכה להוראה, וכשאחד התקלקל בכל מקרה רציתי שיהיה לי משלי לעוד צרכים. אם לא זה היה המצב - אני חושבת שהייתי משיגה דרך האוניברסיטה. בקיצור, כדאי לבדוק עם המוסד שדרכו הוא מלמד אם הוא יכול לקבל דרכם. 
גם לנו יש משהו דומהחילזון 123
תודה! אני מכירה את וואקום כלוחות לאיורמתואמת

יש כאלה פשוטים לכתיבה רגילה?

ורעיון באמת לשאול את הנהלת המוסד אם הוא יכול לקבל מהם כזה.

למה לא טאבלט?מבולבלת מאדדדד
עם עט, והוא מתחבר ממנו לזום ועושה שיתוף מסך. והוא פשוט כותב עליו. אפשר כמובן להזיז, למחוק, לשכפל כיתובים..
זה גם משהו שהוא חשב עליומתואמת

למרות שלא רצה עוד משהו שמתחבר לאינטרנט...

אבל איך אפשר לעשות זום במקביל? בשביל זום המכשיר צריך לעמוד ובשביל כתיבה נוח יותר שהוא ישכב...

אפשר במקבילפ.א.

שתי אפשרויות:

הוא מנהל את השיעור ב zoom מהמחשב האישי, בשביל המצלמה והקול.  וגם מתחבר לאותו שיעור zoom גם דרך ה tablet.

מהטאבלט, מבצע Share Screen. כך כולם יראו את מה שהוא כותב, בזמן שהם ממשיכים לראות אותו דרך המחשב.

ואם רק דרך ה tablet:

• לחיצה על כפתור Share (שיתוף).

•לבחור ב-Whiteboard כדי לפתוח לוח חלק לכתיבה.

• או לבחור ב-Screen כדי לשתף את כל מסך הטאבלט

תודה רבה!מתואמת
טאבלט זה מן הסתם יקר יותר מלוח גרפי... אז זו גם התלבטות.
יש פה עוד מישהו שקרוע בין שתי עולמות??מפחד מאוד!

אני צעיר, רוצה לעשות מה שבאלי אבל המצפון לא נותן..

תנו לי עצה!!!!

אני מרגיש קרוע!!!

השכל תמיד שולטאני:)))))
כולנו באותה סירהל המשוגע היחידי

תנסה לערבב את השכל והלב, אולי זה יעזור

זה בעיקר תלוי במה בא לך לעשות.אריק מהדרום
דווקא הכי חשוב לא להקשיב רק למה בא לךל המשוגע היחידי

אלא להבין מה אתה רוצה שיצא ממך

לפעמים צריך לעשות מה שבא לךאריק מהדרום
תלוי בסיטואציה
כל אדם קרוע בין שני עולמותזיויק
השאלה היא מה הצומת עליה הוא עומד ומה הבחירות שלו
אני אין לי מושג על מה אתה מדבראריק מהדרוםאחרונה
תלוי במה מדוברנעמי28
מרעה צאןאשר ברא
מחפשת מקום למרעה (שבנות בלי נסיון יכולות להגיע.. להתנסות), אשמח להמלצות!
היה פה פעם ניקמשה
😉לא היכרתי, לא הייתי אז כאן בפורומים…פ.א.
מותרמשה
עזב לפני איזה 10 שנים לדעתי.
הערה כלליתהסטורי
(אין לי נסיון בעצמי, רק שמעתי מאנשי חוות)

רעיה דורשת לימוד ונסיון. מתנדבים שבאים לזמן קצר, יכולים להועיל מאוד בעזרה בשוטף - נקיון, שמירה, גידור, בניה ועוד. בשביל להכנס לרעיה, צריך להגיע ולהתחייב לזמנים משמעותיים.

לא נכון. רעייה היא דבר פשוט, לומדים את זה תוך כדיחסום לשעבר
יש עונות שבהם הרעייה קשה יותר, בתחילת החורף, אבל עכשיו זו עונה מצויינת שהעשב גבוה והעדרים לא זזים כל הזמן. כדאי בפעם הראשונה לצאת עם מישהו, אבל אם זה עדר קטן של 20-30 ראש זה ממש קל
אור אהוביה מן הסתםפתית שלג

גבעת אור אהוביה יש שם פרטים ליצירת קשר

באיזה אזור את מחפשת?חסום לשעבר
הר חברון? גוש עציון? בנימין? בקעה? שומרון?
תציע לה - לפי איפה יש יותר סיכוי להכיר בן זוגפ.א.
כמו אמותינו הקדושות - רחל ולאה, ציפורה, שנפגשו ליד הבאר עם הצאן 
העדפה לאזור בנימין/גולןאשר ברא
אבל דיי זורמות
אם את רוצהצאצא

אני יכול לשלוח לך מספר של בעל חווה ליד גוש טלמונים מעל צומת הדואר, עדר פרות, ולא צריך כזה נסיון הכל טוב...

מתאים לבנות?אשר ברא
בעיקרוןצאצאאחרונה

הוציאה כמה פעמים בת מרעה

חלום!זיויק
מה עם גבעת הנערות במעוז אסתר
זה כבר הפך ליישובל המשוגע היחידי
אין שם צאןאשר ברא
נראה שמחלקת החדשות כאן נפלו בסרטון AIמבקש אמונה

הבריח את אנשי הבסיג' - באמצעות הקלטה

האיש שבורח לצד הרחוק פתאום מתפצל לשנים 😅

מזל. התחלתי לדאוג לו מה עושים לו כרגע במרפתי הבסיגקעלעברימבאר
העיתונות הופכת לבדיחה עצובהנקדימון
אפס ביקורתיות, אפס מקצועיות. עצוב.
זה מזכיר ליחתול זמני
CDN media
😂מבקש אמונה

כמה רומזים עליו שהוא משלנו חחח

עוד יוציאו אותו להורג בגללנו... 

האיש שלנו בטהרןחתול זמני
אחות לנו בבית המלךשלג דאשתקד
למרות שכבר הורידו את הבית על המלך 🤕
חחח גוגל לנס מזהה אותו כמיכאל בן ארי🤭פתית שלג
לא טעיתי חבריםחתול זמני
דווקא מזכיר לי יותר את מרדכי קידר.מבקש אמונהאחרונה
מחקו את הכתבה.. קלטו את הפאדיחהמבקש אמונה
בעקבות השרשורמשה
רבי שמואל לניאדו לפני כחמש מאות שנה....כדאי לקרואנחלת

בספרו "כלי יקר".

ישנה דיעה האומרת שמשיח יגיע בשנות השין: תש......

זה בזמננו. הלוואי.

נשארו 13.5 שנהאריק מהדרום
ואם לא?
אז בשנת ו'תשפ''דפשוט אני..
זה כבר האלף השביעינושאת עינייםאחרונה
הרי הוא צריך לבוא מתי שהוא.לא?נחלת
למה שלא יבוא היום, מחר, בפסח השנה? למה לא?!נחלת
למה לא בא אתמול, שלשום, פסח שעבר? למה לא?!אריק מהדרום
הוא לא בא אולי כי אנו לא כל כך מאמינים שיבוא....נחלת

לא מחכים לו באמת. לא ככה? עסוקים עסוקים, נגרפים

בזרם השוטף של החיים ושוכחים להרים קצת את הראש

למעלה, מן הגלים - להביט בשמים....לקוות, להאמין

שתהיה גאולה. אולי עוד מעט? למה לא בעצם?

למה לא בעצם?אריק מהדרום

כדי להתכונן לעליהנלרגל של כל היהודים יחד, כרגע נדבר רק על היהודים, לא על כל העולם, צריך כמה דברים.

דבר ראשון בערך להכפיל את קיבולת החשמל, המים והביוב בירושלים פי עשרות.

לפתח את תחום המלונאות והתיירות בירושלים באלפים.

לייצר כבישים, חניות, מסילות רכבת דרכים לעליה לרגל בצורה משוכללת הרבה יותר.

להכפיל פי כמה אלפים את מספר הבהמות להקרבה.

זה רק רק על עליה לרגל לירושלים בשביל היהודים מתוך הנחה שהעולם ירשה לנו בכלל לבנות את בית המקדש בלי להלחם בנו עד טיפת הדם האחרונה.

אחרת צריך להעמיד צבא ענק שכולם ישרתו בו כולל כולם ויצטרכו להקדים את העולם טכנולוגית הרבה יותר ממה שיש לנו עכשיו, צריך להכפיל פי 3 את שעות לימודי המתמטיקה והמדעים בבתי הספר לפחות.

צריך גם לוחמים כמובן, צריך לחנך מגיל אפס את ההילדים לקראת המלחמה הגדולה על ירושלים והמקדש.

כל זה לא יספיק כי במלחמת ששת הימים כבר היה הר הבית בידינו אבל ההנהגה מסרה אותו לוואקף, צריך לגדל דור של מנהיגים בעלי עמוד שדרה שמבינים את גודל השעה ואת גודל המשימה.

כרבי שלמה זלמן אוייערבאך נשאל על בניין בית המקדש הוא ענה "יש היום מספיק מחלוקות בשביל להחריב מקדש בנוי" זה היה עוד לפני הרפורמה המשפטית, הביביזם, הקפלניזם, הפרוגרסיבים, הטוויטר והפייסבוק.

את תפקידי הכהן הגדול, הסגן וראש לויה וכל התפקידים הנצרכים בשביל לתפקד במקדש ינסו להשתלט עליו בצורה פוליטית, איך אני יודע? ניחוש מושכל בהתבוננות על הרבנות הראשית ועל משרד הדתות ועל בתי הדין הרבניים, אין סיבה שלא יקרה אחרת.

מי שרוצה להחזיר את בני עלי הכהן שיסתכל על איך עובדי המדינה במשרדים האלו נראים.

הרפורמים והקונסרבטיבים בארה"ב הם בקטע? לא בקטע? אנחנו רוצים אותם בגאולה? לא רוצים אותם? מה נסגר איתם?

אני יכול להמשיך עוד ועוד למה אנחנו עדיין לא מוכנים לקבל פני משיח אבל אני מניח שהרעיון הובן.

לא הבנתינעמי28
אתה מאמין בתחיית המתים, שגופות יצאו מהקברים שלהם, אבל משיח לא יגיע בגלל קשיים לוגיסטיים בעליה לרגל?

רעיון מיסטי ברובו שלא מתאפשר בגלל בעיות טכניות? או שאתה ציני🤷🏼‍♀️

אני לא ציני בכללאריק מהדרום

להקת הנח"ל שרה "אל תגידו יום יבוא, הביאו את היום".

כדי להביא את המשיח צריך להזיז דברים במדינה הזו, הגאולה האחרונה היא בדרך הטבע, זה לא קשיים לוגיסטיים ובעיות טכניות זה הרבה יותר מזה.

לא נראה לי הגיוני שמשיח צריך עזרהנעמי28

טכנית בבנית תשתיות לבית המקדש, וגם אם נגיד שכן, בטח שזו לא הסיבה  שהוא לא מגיע "כי טכנית זה לא אפשרי"

הרבה חלקים מביאת המשיח טכנית לא אפשריים ועדיין יהודים מאמינים.

הרבה יותר הגיוני שההשתדלות תהיה רוחנית ולא גשמית.

גם לפי הרמב"ם שהגישה שלו היא  טבעית ופחות ניסית, המשיח הוא זה שיקבץ גלויות ויבנה את המקדש וכל המערכת הפעלה היא עליו והביאה שלו קודמת לפעולות האלה ולא תנאי לזה.

קצת לא מובנת לי האמונה הזאת, שהגבלה פיזית תמנע את ביאת המשיח.

לא נראה לי הגיוני שמדובר בחלוקה לסנטימטרים כשמשיח בונה עד אזור ספציפי בעיר העתיקה ,ומשם, אם אנחנו לא הכנו את השטח הוא לא יגיע.

בוא נגיד שאם הוא מחכה שנכין תשתיות מגורים בארץ לכל היהודים בעולם, הוא כנראה לא יגיע בקרוב.

נכוןאריק מהדרום
אני לא חושב שהוא יגיע בקרוב.
כנ"לנעמי28
אבל אם הוא קיים, לא נראה לי שזאת הגישה, פחות מתחברת.
יש שני "מסלולים" עקרוניים, ושניהם בחז"לנוגע, לא נוגע

מסלול אחד כמו מה שאת מתארת, שיבוא המשיח ע"יי השתדלות רוחנית, והוא יסדר הכל.

מסלול שני, כמו שאומר התלמוד הירושלמי לדוג', שבניין בית המקדש קודם למלכות בית דוד. וכמובן המדרש המוכר בזכות השיר- "בשעה שמלך המשיח בא עומד על גג ביהמ"ק...". גם הרמב"ם כמובן מתייחס למסלול הזה, כשהוא כותב שיש מצווה בנות את ביהמ"ק ולא מזכיר שצריך משיח בשביל זה.

ויש גם וריאציות של שילובים ביניהם (מתי נגמר הטבע ומתחילים הניסים), ומחלוקות איזה מסלול הוא בדרגה גבוהה יותר.

כמה נקודות חשובות:

1. בדברים האלה, צריך לזרום עם המציאות ולא להכחיש אותה. אם עמ"י חזר לארץ בדרך הטבע ורואים נבואות שמתגשמות, צריך לפעול בכיוון הזה של גאולה בדרך הטבע (המסלול השני), שחלק מזה זה עניין בניין המקדש וההכנה ההלכתית והמעשית אליו.

2. מצד שני, צריך גם להיות פתוח ולרצות שיהיה משהו פתאומי ניסי.

3. הנקודה של גאולה בדרך הטבע היא מהותית, כי היא מראה שהעולם יכול להיגאל "מתוכו" ולא מתוך משהו חיצוני שבא ומשנה אותו בעל כורחו. ממילא, צריך להסביר את כל ייעודי התורה גם בדרך טבעית (לדוג' שהמדע מוצא דרך לבטל את הזקנה ואת המוות).

4. מאידך, לזכור שזו לא הדרך היחידה, ולא לחשוב שרק ככה זה יקרה ויקח הרבה זמן.

5. מצוות תכלת מדגימה היטב את הבעייתיות שיש ביחס לעניינים האלו- אפשר לראות עד כמה אצל רבים, צדיקים וחסידים, הדיון הוא לא באמת הלכתי אלא מושפע מאוד מענייני מחשבה. שמתי לב (כמובן שיש יוצאי דופן) שככל שהרב יותר קיצוני ביחס למדינה, ככה הוא יותר "נגד" התכלת (בכל מיני טיעונים דחוקים).

וזה תמוה מאוד- יש לך פה ספק עשה דאורייתא, ואתה מסתכן בביטול עשה כשאתה הולך בבגד ארבע כנפות עם לבן בלי תכלת, וזה מדי יום וכל היום- אז איך אתה לפחות לא שם תכלת מצד החומרא, הרי אתה מחמיר בכל מיני פרטי פרטים ודקדוקי דקדוקים במצוות דרבנן?  אז ברור שיש פה בעיה שורשית, ויהיה קשה מאוד להתקדם למקדש דרך כללות ציבור שומרי התומ"צ כרגע. אני רק מקווה שאם נניח טראמפ יתן אישור לבניית המקדש, מי שנגד זה לפחות לא יפריע יותר מדי.

הציטוט"נחלת

הרב שמואל לניאדו זצ"ל בספרו "כלי פז"

מלפני כחמש מאות שנה!

"מדינה יש רחוק מבבל ושמה בוצרה;

בין גבול אשור ופרס ובין גבול ארץ אדום,

והוא  הורמוז  . והוא נמצא תחת ממשלת

הישמעאלים. אולי...יהיה דרך שם המלחמה

האחרונה באחרית הימים".

על הפסוק בישעיהו:

"כי זבח השם בבוצרה וטבח גדול

בארץ אדום".

שמעתי זאת בשני שיעורים שונים.

מאוד מפחיד ו...הלואי ונזכה.

אני יש לי זיכרון מה11.9.2001אריק מהדרום

הייתי אז בכתה ח.

גם אז אמרו משיח

גם אז אמרו המלחמה האחרונה

גם אז שלפו מקובלים מהבוידעם

לא הגיע, לא נורא.

רש"י עונה:הסטורי

"נפשי לה' משומרים לבקר" - הריני מן המצפים לגאולה

"שומרים לבקר" - מצפין וחוזרין ומצפין קץ אחר קץ (מצאתי).

חזק מאודארץ השוקולד
כן נורא. נורא מאוד. אם נחכה לו, ייתכן שיגיע מהר...נחלת
גמרא סנהדרין צ"ז עמוד באריק מהדרום
א"ר שמואל בר נחמני אמר ר' יונתן תיפח עצמן של מחשבי קיצין שהיו אומרים כיון שהגיע את הקץ ולא בא שוב אינו בא אלא חכה לו שנאמר אם יתמהמה חכה לו שמא תאמר אנו מחכין והוא אינו מחכה ת"ל (ישעיהו ל, יח) לכן יחכה ה' לחננכם ולכן ירום לרחמכם וכי מאחר שאנו מחכים והוא מחכה מי מעכב מדת הדין מעכבת וכי מאחר שמדת הדין מעכבת אנו למה מחכין לקבל שכר שנאמר (ישעיהו ל, יח) אשרי כל חוכי לו 
יש תשובה יפה של הרב חיים דוד הלוי בנושאארץ השוקולד
בשו"ת עשה לך רב
צריך לעשות רשימה של תאריכיםאריק מהדרום
שגדולי ישראל ניבאו לימות המשיח, להדפיס את זה על גלילי נייר טואלט ולהמשיך בחיים.
נדמה לי שאתה טועה בלקחארץ השוקולד

הלקח הוא שגדולי ישראל רבים חשבו שנכון להעריך שהגאולה תהיה בימיהם על סמך המציאות שהם ראו, לא הסתייע אמנם, אבל התקווה וחזון המשיחיות לא נזנח.

ישנן שתי משפחות מעליית תלמידי הגר"אאריק מהדרום

שהתנצרו בגלל שהמשיח לא הגיע בשנת הת"ר

.

דיבורים חסרי אחריות על משיח מתוך כתבי אי אילו מקובלים ואניסת הכתובים על המציאות גורמת לאנשים חכמים לעשות דברים אידיוטיים כל כך מתוך יאוש.

אבל הקליר לא מרשהטיפות של אור

ככה אנחנו אומרים בפיוט לפרשת זכור...

'וכל המונה וחושב/ קץ הפלאות להבין ולחשב/

נשתה גבורתו מִמְחַשב/ ולא ימצא מענה להשב

ויחשה דומיה מהקשב/ ובאמונה כסליו יְיַשב/

וזאת על לבו יָשב/ ויאמר עד ישקיף וירא ויקשב'...

ליל הסדר במרחב עם. מכירים? הייתם?חצי משלם

המלצות / דיס המלצות?

אמרו לי שמגיעים מלא טיפוסים הזויים, ואני תוהה לעצמי...

אבל אני פחות נבהלת מטיפוסים שונים מאשר מי שאמרה לי... למרות שאני לא פריקית..

זה גם נחמד או רק הזויים?

ואם מכירים אופציות אחרות... אשמח לשמוע.

תודה. 

מה מיוחד שםזיויקאחרונה
מי ער?זיויק
אתה אולי חי באמריקה 🇺🇸? מה זה השעות האלו?פ.א.
יפןזיויק
👹
מכיר את האימרה בתקופת האימפריה הבריטית?פ.א.

אמרת יפן - הזכרת לי

"האימפריה שהשמש אינה שוקעת בה לעולם"

(The empire on which the sun never sets)

בשיא כוחה של האימפריה הבריטית (סוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20), היא חלשה על שטחים בכל יבשת אפשרית ובכל אזורי הזמן.

בכל רגע נתון, השמש זרחה לפחות על אחד מהטריטוריות הבריטיות (מאוסטרליה וניו זילנד, דרך הודו ואפריקה, ועד קנדה והאיים הקריביים).

חלפה לה מאה, וכעת היא בדרך להפוך לממלכה מוסלמית..נוגע, לא נוגע
ועתה הם, המוסלמים, בהדרגה מתפרשים בכל קצווי תבלפ.א.אחרונה
מוזרחי תורה

פעם שעברה שהייתי כאן בפורומים פעיל היה כשלא הייתי קרוב למעל עשרים אזור ה18 אם לא לפני, ופתאום אני כאן שוב לא יודע למה יותר קרוב ל22...
מוזר...
איך חיים משתנים כל כך מהר ומתהפכים ב180 ואז 360 ואז שוב 180

ועליות וירידות 

ופעם שעברה שהייתי כאן הייתי המצב חיים הפוך לגמרי ממה שאני היום
והדרך שעברתי הייתה כל כך מטלטלת..
סתם משתף מה הרגשתי כשפתחתי את הפורומים.
שהיו חלק משמעותי מהתהליך למי שאני היום...

ומה אתם חושבים? מרגישים?

תכל'ס אפילו בינה מלאכותית לא היה אז...חי תורה
סה"כ עברו כ4 שנים ואתה מדבר כמו בן 80.......נחלת

נראה שעברת. עברת משהו בונה. אז אולי אתה באמת כבן 80......

כתב שהחיים השתנו ב 360° - דהיינו סיבוב מלא במקוםפ.א.
כמו כדור הארץ המקיף את השמש, ומשלים סיבוב מלא בשנה - ואחרי שנה נמצאים בדיוק באותה נקודה בה היינו לפני שנה 
הרי אני כבן שבעים שנה ולא זכיתיחתול זמניאחרונה

אולי יעניין אותך