שאלה:עין שלישית
רציתי לשאול מה דעתכם על שיטת ברסלב:
שיטת ההתבודדויות,לדבר עם ה' על הכל בכל זמן..ובכל מצב..
והכי חשוב..
באיזה התבטאות שלא תיהיה-ז"א לדבר אליו בחופשיות כזאת כאילו...בסלנג כזה כמו איך שברסלבים מדברים איתו...יש עם זה בעיה? אני חושבת שאם זה בא מהלב..אז לא אמורה להיות בעיה נכון?!
או שצריך לדבר איתו בצורה מכובדת.
צורה שראויה למלך....
פשוט שמעתי מאיזשהו מקום  שהקב"ה בעצם דורש ממנו לדבר אליו כמו אל  אבא(שזה אומר בחופשיות)
מה אתם חושבים על זה?

אשמח לשמוע מה דעתכם,
תודה מראש.

אני לא אוהב...ii
אני חושב שצריך לדבר אל ה' בצורה מכובדת.
באהבה ו - ביראה.אח..
כאבאל'ה , ו - כמלך.

כל אחד > בזמן המתאים.
כבוד - תמיד. גם לאבא נותנים כבוד.

ברסלב - "שיטת" ביהדות.
אישית אני חושב שחובה לבסס את האמונה על השכל.
רגש - כבה. שכל - לא. ו...
כאשר ה"אורות" נכבים , צריך להדליק אותם ע"י השכל.

אגב - גם אנשים שלא משיטת ברסלב מדברים על "התבודדות".
חשבון נפש. בנו של הרמב"ם כמדומני הרחיב בזה.
לפי היהדות עצמה - צריך לדבר עם ה'. "עבודה שבלב".
(גם ב"שמע קולנו" - הרי מותר ולפעמים צריך להוסיף בקשות אישיות.)

מקוה שהובנתי. בשורות טובות.
בהצלחה לכל עם ישראל!
מממ... לא ממש עניתם לי..עין שלישית
אני מכירה אנשים שמדברים עם ה' בצורה..בא נאמר סלנגית קצת..
עכשיו השאלה שלי אם זה נחשב מכובד?בעצם עזבו מכובד..
יש אנשים שכשהם מדברים מדברים עם ה' בצורה כזאת(כמו הרבה ברסלבים שאני מכירה..)
אז הם יותר ניפתחים ומדברים מהלב באמת..(כמו שיחת נפש בין חברים?)
שלעומת זאת בתפילה מסודרת מתוך סידור בגלל שהיא קבע כצת יותר קשה לכוון..
ופה יותר קל להם לדבר..מהלב..

עכשיו,בקשר להתבודדויות אמרו לי שזה קשור..למרות שאני לא הבנתי..
לדעתי בצורה כזואלישע בן אבויה
בס"ד

הם יכולים לדבר אל עצמם, 'להיפתח' ועוד כל מיני דברים כאלה. אל אבא, אל מלך ואל א-ל מדברים בצורה מכובדת.
אבל מה יותר טוב מלדבר עם ה'?עין שלישית
מזה 'לעצמם'?
הקב"ה רוצה שהם יפנו אליו לא אל עצמם

הם מנסים להיפתח?אלישע בן אבויה
בס"ד

שידברו אל עצמם.

הם כבר פתוחים? שידברו אל הקב"ה
מזה משנה אל עצמם או אל הקב"ה?עין שלישית
מימילא הוא שומע הכל..
וזה מכוונן אליו מאיזהשהו מקום.
ל לי ליו ליוב ליובא ליובאו ליואבי ליובאויטשאנונימי (פותח)
שכל שליט על הלב זה לא ספקנות זה דרך התורה .ולהיות טמבל מאמין לכל דבר זה שאינו יודע לשאול דהפך הטוב.פעם הרב "המחקר" אורי שרקי אמר "נחמן מאומן" הפסקתי לגמגם. אני אישית לא יודע אם הפתק נכון או לא,כי הרב אליעזר שלמה שיק היו המכונה ע"י מושפעיו ביבניאל "מוהראש" {במשקל מוהרן,מורנת עפי זה זה כינוי הכי מתאים לרב הרוש שליטא} מישהו בשם אשכנזי עבד על ר ישראל אודסר שהיה בעצבות נוראה וכתב את הפתק.אבל לך תדע...אז אני לא מזלזל בזה ,אבל לעשות מדבר לא ברור וידוע המשך צורת ברסלב ולבנות על זה את היהדות הו הו זה נראה {וגם רואים את התופעות} מסוכן ובעיתי מאוד.כמו המשוגעים בחבד שמדמים לעצמם שהרבי חי בגוף גשמי ב770 רק שלא רואים אותו....וזה עיקר הדרך הפך להיות מתובל באלימות גשמית\מילולית למי שלא חושב כמוך.
אז אין דרך להיות טמבל{בקמץ} מאמין לכל דבר לחתול ולעכבר.כי החטא הכי גרוע זה להיות טיפש.וכמו שהרב שמואל מליובאויטש זיע"א אמר שהכיגרוע שאדם "עובד" על עצמו,ומרמה את עצמו.
בשביל זה יש שכל ומי שזורק את השכל על זה אמר שלמה המלך {שהיה יותר גדול מרבי נחמן}:בקהל רפאים ינוח. ה ישמור אללה איסתר.
דרך אגב רבי נחמן הוא לא כל היהדות.ואחרי רבי נחמן גם אתה מאמין {למרות שזה לא עיקר ביהדות} שהוא צדיק הדור יש אחריו עיד צדיקים. שמעת על הרב חרלפ והרבי צבי יהודה. והרבי רש"ב ובנו הרבי רייצ. והראיה קוק והרב עוזיאל.והרב סינואני והרב שרעבי זכותם יגן עלינו

"מצווה גדולה לחדד את בשכל"ליקוטי מוהרן ס"בסיעתא
בואו ונעמיק בתורת רבינו ..
במקום לזרוק סיסמאות שלא באשמתכם את שומעים..

איזה דרך מביאה ליראת שמים עם לא ההתבודדות שמביאה את ה' יתברך לכל מקום שאני נמצא בו..
אך לא יהיה לי יראת שמים???

איזה צדיק מביא אותי לעבודה מעשית על הנשמה שלי ?
 עבודה שמשפיע על כל מהלך החיים שלי ובכל העיסוקים שלי במחשבה דיבור ומעשה???.

צריך ללמוד הרבה..

כי כל המחלוקות באות  מההמצאות!!
מצבה גדולא לחטוב בלא שגיעוט קטיב וניסוח קוגנטיביאנונימי (פותח)
בקיצור אתה רוצה לשאול שאלה רטורית על כולם. ובכן יש עוד הרבה נשמות והרבה דרכים ,צר אופקים .גם ככה העולם גשר צר
דרך אגב למדת{ועם iq כמו שלך לא בטוח שהיית מבין}פעם מאמר של ר צדוק הרבי רשב רייצ.מהרש שמן למאור ,אדמור הזקן.
אדמור הזקן בניגוד לרבי נחמן שאאומרים שאמר על עצמו גדול הצדיקיםוכו{צריך הבנה} אמר על רבי נחמן "אברך" ותו לא.
וגם כל שאר הצדיקים חשבו אחרת.
רק בברסלב זו חסידות שאדם יכול להרגיש את עצמו ולא להרגיש עם זה בעיה כי זה מקיף גבוה ולא פנימי.
פלא שבעת תשובה ולא צדיק נמשך לזה, הרי הוא ישר מרגיש גדול ולכן מזדהה.
ו"ו ברסלב שיטת צדיק ענק.אבל ישעוד אז בלי שאלות אישיות חויתיות המנוסחות רטורית
מזל שאתה בשם בדויאנונימי (פותח)
כי ככה אני יכול להגיד שלמרות שלא היה לי שום קשר לשיחה נעלבתי מההתנשאות שלך. מאיפה היכולת להעליב בן אדם כהקדמה לדברי תורה?
וכתגובה עניינית: אולי זאת בדיוק הבעיה - העובדה שאם אדם נותן לעצמו קצת גובה אז זה רק כי הוא מושפע מהמקיף ולא מהפנימי, רק כי זה לא אמיתי. ואולי בדורנו הדבר באמת מתבקש מאוד עם כל הייאוש וחוסר ההערכה העצמית. וגם על הרמב"ם ועל הרמח"ל ועוד רבים גדולים אחרים אמרו דברים שהאוזן לא יכולה לסבול ולבסוף הקב"ה הכריע במציאות והם עדיין איתנו. אז אפשר להיות רגועים בקשר לר' נחמן והאדמו"ר הזק"ן.
בבקשה אל תעליב אותי בתשובתך ולענ"ד דעתי אף ראוי שתתנצל בפני "בסיוע".
כל טוב ושבת שלום!!
יואבי, תעשה טובה תחלק דיבורך לפיסקאות, שנספיק לעכלשיראל.
אולי הבעיה מתחילה מאיך מדברים לאבא באמת...chedvale
אולי שכחנו איך אמורים לדבר עם הורים? לא יסתור את דבריו, ללא הרמת קול ללא זלזול.
לאבא מותר ורצוי להגיד הכל, בפתיחות, בחופשיות אבל בכבוד!
נלמד לכבד את ההורים שלנו-
הגיע זמן להחזיר עטרה ליושנה!
ונלמד לאהוב את ה' כמו אבא שמכבדים.
לה' אין כל צורך בגינוני כבוד... רחמנא ליבא בעי! וכל אחד ידבר באופן שבו הוא מרגיש שהוא הכי מתקרב אל ה', גינוני הכבוד זה בשבילנו שנרגיש שהמלך שלנו גדול ואדיר, אבל אם זה יוצר פחד או ריחוק מה עשינו בזה?
(ללא כותרת)אלישע בן אבויה
בס"ד

אני חושב שגם לאבא ראוי לדבר בהרבה יותר כבוד מהנהוג היום (אני לא יודע איך זה נראה בהתבודדות, אבל אם זה נראה כמו בסרט 'אושפיזין' אז לדעתי המצב די עגום..)
בדיוק על זה חשבתי...ii
כאילו מה, הוא השתגע?!
לא ראיתי את התגובה של אח.. כשכתבתיאלישע בן אבויה
בס"ד

נראה לי שהוא מצליח לבטא את העניין יותר טוב.
ומה הבעיה באושפיזין?עין שלישית
שהוא מתנהג שם כמו מטורף!ii
הלו! אתה מדבר למלך מלכי המלכים! קצת כבוד!
הוא לא מתנהג כמו מטורף! הוא מדבר איתו בטבעיות.אחותי?!
בעזרת אבא.

זה קטע שמראה איך אדם מדבר עם הקב"ה בטיבעיות. במילים שלו. בלי מסכים. רק הוא ואבא!
נידמה לי שאמרת שצריך לדבר בצורה מכובדת.עין שלישית
ושם..אמרו לי שהוא לא דיבר בצורה כ"כ מכובדת.עין שלישית

מה הוא אמר שלא היה בצורה מכובדת? |רצינית|אחותי?!
לא יודעת..אמרו לי..-עין שלישית
שנאמר שם משהו כמו "אבא שיחקת אותה" יענו לא צורה סלנגית ולא מכובדת.
אני לא כ"כ מסכימה שסלנג כמו זה^ מהווה בעיה
אבל..
זה מה שאמרו לי.
חוצמזה אני חושבת שהיה שם עוד משו אני לא זוכרת ראיתי את הסרט ממש מזמן.
אופסס ***צורה סלנגית ולא מכובדת.עין שלישית
מדד פשוט לאבא בשר ודם אומרים כך או לא?chedvale
אין מצווה להתאמץ לדבר בסלג אבל תדבר מהמקום שאתה!chedvale
אני גם לחברה לא אומרת משפט כזה אבל כן "מה אני אגיד לך המצב בטטה!" (עוד ציטוט מאושפיזין), אני לא חשודה ב"מישלב לשוני גבוה"... מדברת בהרבה סלג. הוא ספציפית חוזר בתשובה, והוא מדבר מהמקום שהוא, אני גם לא עולה על הגג לעשן כשקשה לי בחיים כמו שאישתו עושה בסרט.
הרעיון הוא לגשת לה' בפשטות, בלי להסתבך במילים. לתת לו להיות נוכח בחיים שלך כמה שיותר. שנים התפללתי על בניין המקדש, על כלל ישראל והרגשתי שלבקש על דברים שחסר לי בחיים כמו חברות, בעל, הצלחה בלימודים, להסתדר עם ההורים זה לא שייך למלך הגדול הזה. אפילו שהתפילות שלי היו מקסימות ומלאות כוונה- באמת לתוך היום יום שלי לא הכנסתי את הקב"ה. עכשיו ב"ה אני יודעת שהוא אוהב אותי ורוצה לשמוע ממני בדיוק מה כואב לי ומה משמח אותי, זה לא מפחית מגדולתו, להפיך... ואני קרובה הרבה יותר בזכות הדיבור הזה בתפילה.
תהיי מי שאת- ה' אוהב אותך עם סלנג, בלי סלנג... לא חשוב. תפילה היא השתפכות של הנפש, אל תעבירי על עצמך ביקורת ואל תתלבטי כל כך הרבה זה חוסם מאוד את היכולת להתפלל בכלל.
אתה טועהgolani
באושפיזין (בעלילה) הוא חטף משהו שכאב לו מאד ולכן הוא הרשה לעצמו להתפלל ככה. זה לא דוגמה מייצגת
ואווו.אחותי?!
בעזרת אבא הטוב!

אוקי. אני רואה שההיתייחסות שלכם להתבודדות כנראה לא מובנת.

להתבודד משמע לדבר עם אבא. לדבר איתו לשפוך את אשר על ליבנו לפניו.

כאשר אדם רגיל לדבר עם הקב"ה בצורה מכובדת-אז בהתבודדות זה לא עניין של "סלנג" וצריך לדבר ביראה או לא?!!. פשוט קודם כל נעבוד על עצמינו-לדבר עם אבא ביראה-תמיד!.

עין השלישית.לא אמורה להיות בעיה לדבר בחופשיות עם אבא שלך. כמובן במלא יראה בכבוד.

לפי דעתי הקטע באושפיזין כשהוא מדבר עם אבא אין שם משהו לא בסדר. אם אתם חושבים שלצעוק אל ה' (זה מה שמתואר בקטע) זה שיגעון-אז באמת חבל וכדי תבררו קצת יותר היתבודדות....

יאוו זה ממש הסתבך פה. מקווה שהובנתי על הצד הטוב.
אפרת.
לדעתיעין שלישית
לפי דוגמאות שנתנו לי..של סלנג..
שב"א בעצם רגיל לדבר איתם..
אין בעיה..
זה לא שמדברים בזלזול או משהו כזה.
כאילו אם זה בא מהלב?
אין בעיה עם זה.
דוגמא לסלנג של ברסלבים? כדברייך.אחותי?!
מישהי פה אמרה לי..עין שלישית
שאפילו שאנחנו הברסלבים אומרים
"אבבבבבבבאא" זה צורה לא מכובדת..
זה לא סלנג אבל..
לטענתה זה צורה לא מכובדת
נכון....ii
גם ה"שיחקת אותה" - אני פשוט הזדעזעתי.

וחץ מזה - לא לצרוח, לדבר בכבוד. אפשר לשפוך את הלב, לדבר בטבעיות, אבל צריך לדבר בכבוד.
פרוש:עין שלישית
"שחקת אותה" סלנג ל- עשית את זה תודה!
בעיה?
כן! - לרה"מ היית מדברת ככה?ii
בלי בעיה.עין שלישית
אני לא רואה בזה בעיה.אורושקוש
כשזה בא מהלב ככה כמו בסרט..
מענייןאלישע בן אבויה
בס"ד

אנשים מזדעזעים מזה שיש כאלה שפונים לרב בגוף שני, אבל כשזה מגיע לקב"ה זה בסדר..
(לא קשור דווקא לפה)
אנשים תעשו מקום לנשום!!אנונימי (פותח)
 תפתחו את הכפתור בצווארון! מה כל הלחץ?!? מה הקב"ה יעלב?!?
הרי כל הסיפור הזה צריך ליצור התייחסות שלך כלפי האינסוף, ולאינסוף באמת יש אינסוף פנים!! אם הדבר לא יוצר אצלך לא זילזול ולא ריחוק וכדומה אז למה שתיהיה בעיה?? הרי אף אחד כאן לא מתכוון לשלול מהקב"ה את התואר מלך (וגם אם ירצה הרי הוא כגרגיר אבק) אלא רק להוסיף עוד צד להתייחסות שלנו כלפי ריבונו של עולם.
עצם זה שהקב"ה נקרא "אבא" ליצורים אפסיים כ"כ כמונו זאת לא הורדה בכבודו לפי הדברים שאמרתם?? הויכוחים שמוצגים בתנ"ך אל מול ריבונו של עולם כמו אברהם ומשה, כמו הבריחה של יונה, ועוד צורות שונות של קשר עם ה'  צריכות להעלות אצלנו שאלה עד כמה אנו באמת מעמיקים באפשרויות הקשר לקב"ה. ("שיחקת אותה" - כ"כ פשוט, כ"כ גדוש באמת, כ"כ חי...)
^^צודק מודק צודק!עין שלישית
אגב,אלישעעין שלישית
 על זה שאמרת שצריך לדבר עם רב בגוף שלישי.
אז למה בתפילה אומרים:
"ברוך אתה ה'"?
מה רב יותר צריך לכבד מהקב"ה?
מילה בסלע! IIאנונימי (פותח)
אם אדם לא ידברקשקשן
בטיבעיות הוא ירגיש מרוחק מה' וזה הכי גרוע.

כשמדברים מהלב בטיבעיות מרגישים ממש דבוקים לה'.

לאח...: וודאי שצריך שכל המון שכל, אבל אסור לשכוח שביהדות יש המון רגש וחיות (שיש כאלה שיטות ביהדות  ששכחו לצערנו את הרגש...) וצריך להיות אדם חי שמח ותוסס, ולא יבש ונובל אפילו שבשכל שלו הוא מבין מזה ה' וכו' 
אני לא מאמיןאנונימי (פותח)
שמעולם לא צרחת אל הקב"ה, שמעולם לא קרה לך מצב שבו הצרחה היתה דבר בלתי נשלט ואפילו אינסטנקטיבי.
לפי דעתי..אורושקוש
דווקא הקטע באושפיזין כשהוא צועק לה' זה הקטע הכי חזק והכי אמיתי!
אני חושבת שכזה ממש תלוי.. פעם אחת לדבר אליו כמו אל אבא.. פעם אחת כמו מלך.. פעם אחרת כמו אל אלוקים..זה תלוי במצב שהאדם נמצא בו..זה תלוי מה הוא אומר.. אבל בכל המצבים לשמור על כבוד כל שהו..
אני יגיד לך במה זה תלוי..עין שלישית
זה תלוי אם זה בא מהלב? או לא!
רק בזה זה תלוי
"קרוב ה' לכל קוראיו לכל אש יקראוהו באמת"!
צריך שיהיה לאדםאחותי?!
בעזרת אבא.

כבוד מתמיד לקב"ה.
אני אישית לא חושבת שיש בעיה בלצעוק לאבא שלי!
כאשר אני צועקת לאבא זה בגלל שמשהו מכביד עלי או קשה לי. אני לא מסוגלת להתחיל לדבר בצורה רגועה.
אני לא חושבת שזה לא מכובד. כאשר יש לי כבוד ויראה לקב"ה לפםי דעתי אין פה משהו לא בסדר.

ומי שאמרה לך שלהגיד "אבבבבבבבבבבא" זה לא ממש מכובד.... יש לי תחושה שהיא טועה. אין פה עניין של זלזול במלכי המלכים.
אוקיי.אני התווכחתי איתה על זה ואני שמחה לראותשיראל.
שהרוב חושבים שחייבים לדבר אל ה' מכובד.אני גם טענתי לה שבברסלב של היום הם פשוט מדלגים על הקטע של "יראת ה'" ו"יראת הרוממות" וכול זה וישר הם נגשים ל"אהבת ה'" וזה ממש לא טוב.תודה אח על הניסוח המדוייק.
שיטת ברסלב היא האור של הגאולה - דיבור עם השם יתברךבן ציון גגולה
ב"ה

ולא רק קריאה של הסידור שהופכת לדבר של הרגל אם לא לומדים את פנימיות התורה לפני התפילה וכן
אם לא לומדים את פירוש המילות
שיטת ברסלב היא הדוקטור לכל המחלות הרוחניות של דורנו

תנו חיוך הכל לטובה
יש הרבה דוקטוריםאנונימי (פותח)
רבי זושא כותב על התניא שהוא הקטרת לכל המגפות של עיקבתא דמשיחא.חוץ מרבי נחמן על עצמו אף רב בדורו לאדיבר עליו . משאין כן על אדמור הזקן כן אמרו כולל הבעשט שנשמת אדמור הזקן ירדה לעולם.
אז די לבעדיות הברסלברית-חזרהבתשובתיתקיצונית.
לפעמים ראיתי שהשיטה הזאת גופא הובילה רק לסיבוכים בלתי הפיכים.

יראהבה כל מילה בבטון[סלע]-אוקייאנונימי (פותח)
יש בזה רווחהאריאלניקהנאמן
אך יש בזה הפסד, שבן אדם מדבר כך הוא מפספס את כל העניין של היראה.

אך זה עוד ניחא, יש מכות הרבה יותר גדולות אצלם, דהיינו, שהקב"ה הופך להיות הצינור של החסיד (השוטה) להתקרב לרבי נחמן, וזה ע"ז ממש.
על כן בברסלב בוערת אש, ומאש צריך להתרחק ככל האפשר!
עיינואנונימי (פותח)
ברמב"ם במצוות אהבת השם שזה נעשה ע"י כמה שהאדם מסתכל על הבריאה ומבין איפה הוא ואיפה השם וממילא הוא כ"כ אוהב אותו וככל שהוא מרבה יותר האהבה גדלה יותר.

לפי זה לענ"ד אין מקום להתבטאויות כמו ב"אושפיזין" הכל צריך לבוא מתוך יראה יותר גדולה של רוממותו יתברך ולא מתוך "שיחקת אותה" וכדומה!!

זה לא סותר שום דבר מההתבודדות [שאגב ר' אברהם בן הרמב"ם כבר מזכיר אותה - לא המצאה של ברסלב..] צריך להתבודד, אלא שצריך גם לדעת מול מה אנו עומדים (שאת עצמו אי אפשר לנו להשיג כלל אלא אנו 'מתפעלים' [- נפעלות] ממה שהוא עשה)

ברור שהתבודדויות זה יותר קשור לברסלב-עין שלישית
כי בינתיים הם אלה שעושים את זה הכי הרבה..
וזה גם קשור לשפה הסלנגית שהם מדברים בה כמו...באושפזין.

כל אחד ו"הרבנו"שלואנונימי (פותח)
שיטה ידועה:עושים מהרב\שיטה הכי גדול ואז אני הכי גדול,ואז זה נכנס לסנג תור דבר פשוט ומובן מאליו.דוגמא :רבנו. יש אחד "משה רבנו".שיטת חבד הרבה יותר פנימית ממקיפים הברסלברים.ושיטת הרב קוק שאמר שהוא נשמת רבי נחמן הרבה הרבה יותר רחבה-כללית,ויותר נמשלית מאשר משלית דמיונית-מלחיצנית.הרב קוקזיע"א כבר התיחס לאיזה בריאות גןפנית ונפשית צריך לפני שניגשים להתעסק בתורת האדם הגדול הזה.
לעניננו:ר נחמן כותב בספר המידות שהתבודדות לא נכונה מובילה לכעס.וזה מאווווווד מסוכן. הפסקה הזאת לא כ"כ מפורסמת בברסלב רק שהיא מאוד מציאותית, מאוד....
עפ"י מאמר לשמיני עצרת של כק אדמור הזקן מחבד על לימוד הלכה אחרי התפילה הכל ברור.
ח"ו לא שרבי נחמן לא צודק,אלא שלא הוא המציא את ההתבודדות והיא גם לא חיבת להיות דוקא עפי התנאים שאמר,ר נחמן רק פרסם זאת בדגש חזק ושכל יום יתבודד כך וכך זמן{1}וכו.אבל העיקר שידבר לקבה כדבר איש אל רעהו.
אלא שצריך לגשת בענוה גדולה וגם הלואי שידע איך לצאת משם,כמו עושה שלום ב18. כיהאדם יכול למצוא את את עצמו לא רגוע בלי אפשרות יציאה בריבוי אור יכל הזמן והכי גרוע כל הזמן חושב על הקבה  בלא שוב ורק רצוא וזה גורם לריבוי מחשבה עד שאי-אפשר ללמוד....ואז גם על זה מתבודדים וזה מסתבך.
בקיצור עם כל התמימות צריך לעשות הכל גם בדריכות והקשבה לעצמו לעשות הכל מתוך שמחה והכי חשוווווווב לגשת מתוך בטחון הקבה שיסדר ומסדר הכל כיאם לא זה מסיכן מאוד כמו הנ"ל וכמו שאומרת הגמרא בברכות על עין תפילה: תוחלת ממושכה מחלה לב" עין שם.
מציע ללמוד לאאאאאט ספר יסוד ושרש העבודה
לדעתי הדיון מפספס את העיקרבאהבה ננצח
כולם מסכימים שצריך אהבה וכולם מסכימים שצריך יראה.
וכולם מסכימים (כך אני מקווה) שאסור להרחיק יהודי מהקב"ה.

אז מה נשאר?
הקב"ה הוא גם מלך שלנו ושל כל העולם והוא גם אבא שלנו. וכל זה ביטויים מהתורה "בנים אתם" לעומת "אני ה' אלוקיכם". וגם בתפילה אנו פונים אליו בשני הרבדים "הוא אבינו" "הוא מלכנו". ולפעמים שניהם יחד "אבינו מלכנו".

ומכיוון שכל יהודי הוא בן של ה'. וצריך להרגיש את זה בצורה אמיתית חופשית, א"א להגיד לו שאסור לו לעשות את זה ולצייר לו את ה' כסמל יראה (בלבד). [זו הייתה עיקר הבעייה של הליטאים- ש(גם) בגללה קמה החסידות]

היום בכלל, יש לאנשים הרבה פחות יראה, אין מלכים וקיסרים ופריצים מפחידים שצריך להשתחוות להם. וגם בכלל "חוצפה יסגי" ואנשים גם לא מכבדים מספיק את ההורים שלהם. א"א לדרוש שרק כלפי הקב"ה יהיה היחס שונה- כי אז זה יפגע ב"אבינו".

וודאי שיש הרבה מקום להתחזקות ביראה אבל יש גם הרבה מקום להתחזקות באהבה. עד כמה אתם מרגישים באמת שהקב"ה אבא שלכם? במלוא מובן המילה. כזה שאוהב אתכם ומלווה אתכם ודואג לכם להכל. כאשר ישא האומן את היונק. כשלב האדם "סגור" כלפי ה' הוא לא יכול להרגיש כך.

כ"א יודע במה הוא צריך להתחזק (ואם לא, אז שיעשה חשבון נפש) ואיזה משני הכיוונים (אהבה ויראה) יותר דומיננטי אצלו עכשיו.

א"א להגיד בשם כולל על צורה מסויימת שהיא "פסולה", אפשר אחרי שמכירים את הנורמות (לדוגמא יחס הכבוד הנהוג כלפי דברים אחרים) ואת המקום הנפשי- לחשוב במה צריך להתחזק. 

והעיקר שכ"א יברר ניצוץ משיח שבנשמתו ונזכה כולנו להתגלותו בכלל ובפרט במהרה בימינו אכי"ר.
אתה צודק בכל מה שאמרת..עין שלישית
ואשמח אם תענה לי:
אם הצורה הסלנגית של הברסלבים לדבר עם הקב"ה היא לא מכובדת בעליל.?
פשוט ראיתי שאף אחד עוד לא ממש ענה לי.
אבל עד כמה שידוע לי- מדברים בכבוד אל אבאw.w.m.n
אפשר להיות פתוחים עם אבא אבל יחד עם זאת חייבים לכבד אותו (לדבר יפה...)
נניח שה' רוצה שנתייחס אליו כאל אבאהרועה
(ואני לא מסכים כי הוא גם מלך אז זה גם וגם)

מתי בפעם האחרונה נכנסת הביתה ראית את אבא שלך וצעקת:

אבאאאאא!!!! טעטעעעע!! תעזור לייי!! יש לי תרגיל קשה במתמטיקה!!

ואחרי שהוא עוזר לך את אומרת לו תודה ככה?

וואלה אבא.. שיחקת אותה ממש יצאת גבר..

אני לא.
"יצאת גבר.."חח..את זה אני ברור לא יגיד.עין שלישית
זה כבר לא קשור לסלנג.
זה קשור למצב.

"שיחקת אותה"-אני לא רואה שום בעיה.
כאילו מה יש בזה?!
אם זה בא מהלב..
אוי...הרועה...נשפכתי...נו,עין,נמשיך בש"א?שיראל.
אני עדיין לא מבינה מה הבעיה פה. מצטערת.. =].אחותי?!
גם אני נשפכתי   ותשובה ל"עין שלישית"באהבה ננצח
קודם כל ילדים קטנים כן באים הביתה ובוכים על כל מיני דברים. וזוהי שפת התיקשור שלהם עם ההורים. וגם מבוגרים בוכים כשכואב. (והרבה פעמים כשלא בוכים זו דווקא בעייה) ואם זה המצב שהאדם מרגיש את עצמו עכשיו כלפי הקב"ה אז ככה הוא צריך לנהוג.       

ושנית, מלבד אבא ומלך הקב"ה הוא גם נקרא "חבר" ו"רע" (בניקוד צירה כמובן, שניהם ע"פ הגמ' שבת ל"א בסיפור על הלל הזקן וברש"י שם ד"ה "מה דסני עלך לחברך לא תעביד"), "אוהב", "בעל" ועוד הרבה מערכות יחסים. ולכולם צריך לתת ביטוי כפי שגם מוצאים בתפילות.

ושאף אחד לא יבין אותי לא נכון כמובן שאסור לזלזל בקב"ה במובן של לצחוק עליו ח"ו וכדו'. אבל לדעתי כן צריך להרגיש טוב נוח ופתוח עם הקב"ה בכל המצבים ובכל צורות מערכות היחסים שיש לנו בחיים. וכמובן שתמיד יש מקום לשיפור (כמו גם במערכות היחסים בחיים עצמם). כל עוד שיהודי מדבר עם הקב"ה. כל עוד שהוא לא מזלזל בו ממש ח"ו, א"א לומר שזה פסול.
צודקת!! =]אחותי?!
לא.את ממש לא צודקת.אי אפשר לדבר אל ה' כאילו הואשיראל.
חבר! זה לא מכובד בטירוף ועד כמה שבנאדם צריך להיות "פתוח" ו"זורם" עם ה',לא בצורה כזאת!
א.זה בן ב.הוא צודק!עין שלישית
להגיב לעניין. מחלוקת לשם שמיים! איזה כיף!אנונימי (פותח)
התשובה שלך פשוט חזרה על עצמה ללא כל התייחסות לדבריה של "באהבה ננצח".
אם יש רצון לבירור אז כדאי לפנות למקורות ולהתייחס לדברים בצורה עניינית כדי לא להוציא את הטעם מהדיון ולהפוך אותו לשיח חרשים.
וברמה הכי פשוטה, אם ר' נחמן אמר (ולא רק הוא) אז מאיפה התעוזה למחוק את דבריו בכזו קלות?? ר' נחמן כותב במפורש שאפשר (ולפעמים צריך) לפנות אל הקב"ה כמו אל חבר! אז באיזה שיעור קומה אנו נמצאים שנמחק אותו ככה?? ודאי שישנם המון גדולים שאמרו ההיפך, כמו הנצי"ב, אבל בואו נשאיר את הוויכוח הזה אצלם! כל אחד מהם יכול לעמוד בפני עצמו למרות המחלוקת ("כל מחלוקת לשם שמיים - סופה להתקיים", מה בדיוק זה אומר לכם סופה להתקיים? אולי סופה להתקיים כמחלוקת? ע"ע כל עולם ההלכה), כל אחד מהם בא לבטא עניין שונה במציאות , בבקשה אל תקחו אף אחד מהם מאיתנו ע"י התייחסויות לא עמוקות (מי שרוצה להמשיך להעמיק בנושא המחלוקת "אדר היקר, מעט צורי, הרב קוק").
אני אישית מוצא את עצמי פעם פה ופעם פה. ומי שמוצא את עצמו בצד רק אחד יש לו על מי שיסמוך .
בהצלחה לכולם עם אבינו מלכנו!! ותודה לך עין שלישית על נושא מעניין! שבת שלום!
אוקיי.חשבתי שזה ברור למה זה לא מכובד.אם לא-שיראל.
אז אני שואלת ככה-
ברור לכולנו שהחכמים שחיברו את התפילה היו הרבה יותר גדולים מאשר האחרונים (ובוודאי מר' נחמן והנצי"ב) ואני רואה שגם בתפילה כשאנחנו אומרים "אבינו" (שזאת המילה היחידה הפחות מכובדת מהשאר והכי דומה ל"אבא" של היום) זה פי מליון יותר מכובד מאשר איך שאנשים מרשים לעצמם לדבר היום לקב"ה!
ולדעתי הנק' שהעלה אלישע מאוד נכונה- לרב היית מדבר ככה???
זאת תגובה! אנונימי (פותח)
אני שמח שאת פועלת בצורה של הבנה עצמאית,באמת, אבל את לא יכולה לדלג על רבותינו האחרונים, הרי כך בנויה מסורת ישראל. את יכולה להוסיף דברים משלך ובכך תעמדי לצידם עם שיטה חדשה בידך אבל עדיין אין ביכולתך לדחוק את דבריהם ע"י מקורות שקודמים להם מכיוון שהם קרובים אלהם יותר ולכן מכוונים יותר לאמיתת הדברים.
ועוד, ודאי שר' נחמן לא אומר להתבודד ולהתפלל על חשבון התפילות שקבעו לנו חכמי כנסת הגדולה אלא התפילות שר' נחמן מדבר עליהם אלו הם תפילות שצריכות לבוא מחוץ לשיגרה, וכתוספת לתפילות הקיימות שאליהם צריך כמובן להתייחס ע"פ נוסחם.
ובקשר לשאלה על התנסחותי כלפי רב - הקב"ה הוא איננו רב. הוא האינסוף ולאינסוף יש אינסוף פנים וצדדים בשונה מהרב (תסתכלי בתגובה אחרת שלי למעלה "אנשים תעשו מקום לנשום"). 
לשיראלבאהבה ננצח
א. עקרונית אני לא בטוח שאפשר ללמוד מהתפילות שנתקנו לכלל ישראל בכלל הדורות- שמיניה וביה לא שייך שיהיו בהם סלנגים וסגנון דיבור שהם דבר אינבידואלי לחלוטין! (תסתכלי על כ"א כאן בפורום. כשם שפרצופיהם שונים...). מה בדיוק את רוצה שיהיה בתפילות "שיחקת אותה"?! "סחטיין"?!

ב. גם בתפילות עם קצת מחשבה אפשר למצוא גם ביטויים אחרים לדוג' "ידיד נפש" (ובכל הפיוט),

ג. אני חושב שדווקא מהתפילות אפשר ללמוד ההיפך. חז"ל תקנו לנו ברכות שיסבבו את כל סדר היום שלנו. היית מדבר עם רב כשאתה לבוש בפיג'מה על המיטה?! או באמצע ארוחה כשהביאו לך מאכל חדש?! או תוך כדי נהיגה?!. חז"ל רצו שנהיה עם ה' כל הזמן. ובכל מצב. ולכן הם תקנו לנו את כל הברכות האלה. ובזמן דוד היה קפידא מהשמיים עד שהוא תיקן לומר מאה ברכות ביום. תיאורטית היה אפשר לומר שכל התפילה נעמוד באימה עם העיניים כלפי מטה וכו' כמו בשמונה עשרה. אבל לא! יש פסוקי דזמרה ויש חלקים אחרים לתפילה שלא חייבים. חז"ל ידעו לתת את המקום לכל הפנים שבהם ה' מתגלה אלינו.
היסוד לכל זה ברור. ה' אתנו כשאנו הולכים לישון וקמים בבוקר והוא נותן לנו להירדם והוא מחזיר לנו את נשמתנו והוא נותן לנו את המאכל באמצע הארוחה והוא שומר עלינו בדרכים (וכמובן שיש עוד אינסוף דוגמאות) ולכן טבעי ופשוט שנבקש ממנו על כך ושנגיד לו תודה. וגם כמובן יש את הפן שהוא מלך העולם ואנו משבחים ומהללים אותו (פסוקי דזמרה) ומקבלים מלכותו (ק"ש) ולבסוף מדברים אתו כעומדים בפני מלך. אבל לא רק שם.

ד. לגבי סגנון הדיבור לרב- מלבד מה שנוה ענה לך שהקב"ה מתגלה בכמה גוונים (שזה עיקר התשובה), אני מכיר לא מעט רבנים שמדברים אליהם מאוד בחופשיות. כמובן בכבוד. אבל פתוח בידידות ובשפת העם.

אגב, סתם נקודה יפה, בהקשר של כל הגוונים שהקב"ה מתגלה אלינו, חשבתי על זה קצת עכשיו, ובאמת יש פן שאע"פ שהגוונים שונים הם כולם בסופו של דבר מתנקזים לדבר, דמות, אחד. (ח"ו כמובן לא דמות הגוף וכדו') אני מתכוון שגם כשמדברים עם ה' כמלך מדברים אתו בידיעה גמורה שהוא אוהב אותנו ושהוא משגיח עלינו בפרטי פרטים וכדו' (מה שלא שייך במלך רגיל שבאים אליו רק בהחלטות הכי גורליות של המדינה והארוחה הפרטית של כאו"א לא כ"כ חשובה לו..), וגם כשמדברים אתו כחבר מדברים כמו אל חבר מבוגר לדוג' שיש לו כח גם לעזור. וגם כשמדברים אתו כאבא מבקשים עזרה על הרבה דברים שאבא לא בדיוק יכול לעזור בהם. ואפשר להאריך בזה עוד הרבה. לכן גם בתפילות אפשר למצוא ערבוב של הפנים לדוג' אבינו מלכנו או בנשימה אחת "ידיד נפש אב הרחמן משוך עבדך" ושוב "יערב לו ידידותך" וכו'. הכל כלול מהכל. ובאיזון מרהיב.

איזו שעה לתגובה...אנונימי (פותח)
התגובות לפי סדר כתיבתם אצלך.

א. זה שאנו לא מוצאים לשונות "עממיים" יותר בנוסח חז"ל לתפילה רק מחזק את העמדה של "תן כבוד!" ותו לא. זה מצביע על כובד הראש שדרשו חז"ל בתפילות הסדורות.

ב. הפיוט שהצגת נכתב ע"י האדמו"ר מקרלין ולכן הוא עדיין עומד באותה השורה של האחרונים כמו שהזכרנו קודם והוא אינו מורה על הצד ה"ידידי" יותר בתפילה כפי שיצאה מתחת ידיהם של חז"ל. וכן שאר הפיוטים שנוספו ע"י אחרונים וראשונים. אך כמובן כפי שאמרת, אל לנו לשכוח שזה לא מפחית מערכם של החלקים הללו בתפילות! אלא רק מורה על כך שגדולי ישראל זיהו צורך של עמ"י ומילאו את החסר ועמ"י אכן קיבל וחיזק את הדברים(!).

ג.ולגבי התפילות הסובבות אותנו במשך היום - לא משנה איפה תופסים אותנו עם התפילות שתיקנו חז"ל - גוון הנוסח הוא אחיד כדוגמת עבד לפני מלך או בן לפני אביו.

ד. אני כ"כ כ"כ מסכים איתך ומכיר דוגמאו כאלה, אבל יש לי תחושה שהולכים לשלוח פה ריקושטים והשמצות לרבנים ולתלמידיהם ופשוט ישללו אותם על הסף ולא כוח להדליק אנשים. ועכשיו כולם יפלו עליך!

תודה ושבת שלום!

באהבה ננצח-צודקעין שלישית
שיראל-ראית?
ציטוט: מלבד אבא ומלך הקב"ה ניקרא גם "חבר" ו"רע".

ו..'באהבה ננצח' ממש נכון! פשוט הוצאת לי את המילים מהראש!
הסלנג יכול להיות בגבול הטעם הטוב.
נכון שלזה התכוונת?!
בלי  זילזול או משהו. אבל זה עוזר להרגיש טוב ונוח עם הקב"ה .

שב"ש.
אגב,שיראל לא ראיתי את התגובה שלך שהגבתי את זה.עין שלישית
כןבאהבה ננצח
לזה התכוונתי. בגבול הטעם הטוב. יישר כח על הניסוח.

ובפרט למי שמרגיש ריחוק מהקב"ה בגלל שציירו לו אותו כמלך רחוק וכדו' הייתי מציע לכתחילה שידבר כמה שיותר טבעי וחופשי שהוא יכול בגבולות הטעם הטוב. אישית עשיתי את זה הרבה.

בהצלחה לכולם. צדיקים!

ואני חוזר על כך שאין בכל מה שכתבתי כדי להרפות ידי המרגישים שהם צריכים להתחזק ביראה ובכבוד כלפי שמיא. אשריהם ואשרי חלקם. שם הם צריכים לפגוש את הקב"ה. שיתחזקו בזה. ויש הרבה מה להתחזק בזה. רק לחזק את המתחזקים באהבה ולהגן עליהם באתי ולא להרפות אתכם ח"ו.
התבודדות זו חלק מהתפילהavramel
הכל נכון, היינו שוודאי צריך להתפלל ולומר דברים לפני ה' בצורה מכובדת וראויה, הרי עומדים כאן לפני מלך מלכי המלכים הקב"ה, אבינו שבשמים. ומצד שני ברור שבהתבודדות המטרה היא לומר דברים שנובעים מהלב, ולבטא זאת בשפה הברורה לנו. ואין סתירה בין הדברים. דברים שיוצאים מהלב נשמעים בוודאי אצל הקב"ה והוא יחוס עלינו ויקבל תפילותינו.
אין בעיה !-אנונימי (פותח)
ה' הוא אבא ולדבר אליו כמו אל אבא זה לא חייב להיות בזילזול.
!
דווקא זה מה שהכי אבל הכי מחזק את הקשר .
וחוץ מזה הוא רוצה לשמוע קצת ממך מה שלומך, מה עובר עלייך,& הוא יודע הכל אבל הוא אוהב שאתה בא מעצמך בא ומספר . וחוץ מזה שכמעט תמיד כל מה שמתבודדים עליו נענע
{אם מתבודדים מספיק}
המשך יום טוייב!!!!!!

כך אמר שלמה המלךשוה נפש
אל תבהל על פיך ולבך אל ימהר להוציא דבר לפני הא-לוקים כי הא-לוקים בשמים ואתה על הארץ על כן יהיו דבריך מעטים.

קוהלת פרק ה'

לא הספקתי לקרוא את כל התגובות, אבלשלומי20104
לי ניראה שקצת הגזמנו בדיבור החופשי עליו.
אנחנו אומרים"אם כבנים אם כעבדים..." אנחנו לא אומרים "אם כאחי..."ח"ו הוא לא חבר שלנו הוא הקדוש ברוך הוא.
צריך לדעת שיש גבול עד כמה אתה מדבר עליו בחופשיות כאילו הוא ח"ו חבר שלך.

אוקיי.כמה נק'-שיראל.
א'-שלומי ממש צודק!
ב'-נוה ובאהבה ננצח,נראה לי שלא ממש הבנתם אותי.
אני לא אומרת שלא טוב להתבודד! אני רק אומרת שצריך לדעת איך לתבודד!
אני חושבת שהצורה שההתבודדות קיבלה היום (בעיקר מברסלב) צורה מאוד לא מכובדת וכשר' אברהם בן הרמב"ם אמר לעשות התבודדות הוא ממש לא התכוון התבודדויות כאלו!
ג'-כנ"ל לגבי ה"חבר" ו"רע".
אני כמעט בטוחה שכשכתבו כך בגמרא לא התכוונו חבר כמו היום!
ד'-שווה נפש-רק חיזקת את מה שאמרתי-"אל תבהל על פיך ולבך אל ימהר להוציא דבר לפני הא-לוקים כי הא-לוקים בשמיים ואתה על הארץ על כן יהיו דבריך מעטים"-נו, מה אתם אומרים על זה? לא אני אמרתי את זה אלא שלמה המלך החכם מכל אדם! 
לשיראלבאהבה ננצח
לא יודע איך הבנת ממני שאני חושב שאמרת שלא צריך להתבודד, הדיון תמיד היה לגבי יחס הפנייה לקב"ה.

בכל אופן, דווקא לי נראה שדבריי לא הובנו כמו שצריך.
הדגשתי וחזרתי והדגשתי שתמיד כל העבודה שלנו היא התחזקות באהבה וביראה. ולא באתי לפסול דבר זה. כל קהלת מלאה בדברי מוסר למי שמעוניין להתחזק בהם. וגם בזה יש א"ס מדריגות. אפשר לחשוב דקה לפני שמוציאים משהו מהפה ואפשר שעה...
השאלה היא הפוכה- האם נתן לפסול חופשיות בדיבור למי שלא נמצא ברמה הזו וזה לא העניין שלו להתחזק בה עכשיו. האם ניתן לומר לו שכך- אסור לדבר עם ה'. כמו שאסור להתפלל במקום טינופת ושאר הלכות כאלה.
ועל זה אמרתי את דעתי שמכיוון שאין כאן שום איסור הלכתי, וזה דבר שמאוד קריטי בשביל ההתחזקות באהבה כלפי ה' ופיתוח הקשר אתו, וגם יש פן שכך הקב"ה מגדיר את עצמו כלפינו ("רעך ורע אביך אל תעזוב" זה ג"כ פסוק)- א"א לפסול את זה ואדרבה, יש מקרים שצריך לעודד את זה. ואני יודע על כמה רבנים שבפירוש נותנים עצות כאלה לאנשים. לא מצאתי סיבה הוגנת לפסול אותם. אם זה לא ההדרכות שאת צריכה לקבל- אל תיישמי אותם אבל אל תחלישי אחרים.

רוצים את הציטוט מר' נחמן אולי?יורבית
"התבודדות הוא מעלה עליונה וגדולה מן הכל. דהינו לקבוע לו על-כל-פנים שעה או יותר להבודד לבדו בחדר או בשדה, ולפרש שיחתו בינו בין קונו בטענות ואמתלאות בדברי חן ריצוי ופיוס, לבקש ולהתחנן מלפניו יתברך... ותפילה ושיחה זו יהיה בלשון שמדברים בו... כי בלשון שמספרים ומדברים בו, קל וקרוב יותר לשבר לבו, כי הלב נמשך וקרוב יותר אליו, מחמת שהוא מורגל לדבר בו.
...
ואפילו אם לפעמים נסתתמין דבריו, ואניו יכול לפתח פיו ולדבר לפניו יתברך כלל... זה בעצמו גם-כן טוב מאד... ועל זה בעצמו יצעק ויתחנן לפניו יתברך...
...
והמשכיל והחפץ באמת, יוליכו ה' בדרך אמת ויבין מעצמו דבר מתוך דבר איך להתנהג בזה באופן שיהיו דבריו דברי חן וטענות נכונות, לרצותו יתברך שיקרבהו לעבודתו באמת."

ואני אגיב לזה יותר מאוחר בע"ה.(:
גם כן לשיראל.אנונימי (פותח)
כל דבריי הם הוספה קטנה לדבריו של "באהבה ננצח".

אני מסכים איתך שיראל שצריך לדעת איך להתבודד.
מחילה, אבל אני לא חושב שגם את יודעת. אנחנו מדברים פה על תורות ארוכות ועמוקות מאוד בצורה כ"כ שטחית (שלי היא מספיקה כדי להתחבר לרעיון) ולכן אנו מרשים לעצמנו למחוק כאן את דבריו של ר' נחמן (!!). כאשר נבין את עומק הדברים ולא ע"י "מתווכים" חיצוניים שיסבירו את העומק ללא חיבור פנימי לדברים ותוך כדי שהם שוללים את הדבר על הסף, אלא ע"י אדם שחי את הדברים הלכה למעשה אז הדברים יופיעו באור אחר.
בואי לא ניתן למפגשים חיצוניים להטעות אותנו, בתורות האלה יש עומק אדיר, בלתי נתפש.

ועוד שגם אם לנו לא מתאימה העבודה הזו ואנחנו לא מוצאים אותה בנפשנו זה לא אומר שאין לה מקום, זה רק אומר שאנו נדרשים לעבודה מסוג שונה.

ולגבי בנו של הרמב"ם - הרב שלי אמר לי פעם שבאמת ר' נחמן לא היה חותם על כל דבריו של הרמב"ם וכן גם להיפך, אז אין מה להבהל כשר' נחמן נכנס שם למחלוקת.

כל הישועות!!
........אוסקר
אמרת עכשיו מה שצריך אדם לעשות כל יום שעה וזה דבר חשוב מאוד באמונה

ואני מאוד אוהבת את זה.
נקודה קריטית למחשבהאנונימי (פותח)
מבלי לזלזל בכבודך ובעקרי השאלה.
חזור ולמד שוב ושוב מהו כבוד בן לאביו וברגע שתבין תאיר דרכך מדוע יש להתייחס לקב"ה כאבינו והתשובה לשאלתך תבוא מאליה. בדורנו המצב כבר רחוק מתובנתו האמיתית לאור היחס של ילדים להוריהם וככל הנראה כולנו נכשלים בעניין ע"ב יומיומי! בהצלחה!
ואי באמת נק' חשובה תודה!!עין שלישית
אז אני לא הייתי צועקתאנונימי (פותח)
כמו בסרט אושפיזין כי הייתי מתביישת שישמעו אותי.
אבל האמת, אם היה לי שדה, מקום, שאף אחד לא היה שומע אותי
תאמינו לי הייתי נותנת צעקה שהייתה אולי שוברת רקיעים.
לא שרע לי חלילה, החיים שלי טובים ב"ה
אבל בחיים יש גם קשיים לפעמים ואז מרגישים צורך עז לקרוא לאבא מעומק הכאב

אני חושבת שלא צריך להיות ברסלבר בשביל להרגיש ככה...

ברור כי כל מה שבא מהלב-עין שלישיתאחרונה
כ"כ רוצים לצעוק אותו וזה גם מעורר את הכוונה
כמו שאומרים להתפלל בקול כי כך מתעוררת הכוונה.
ואני לא רואה בזה שום זלזול.
שמישהו יסביר לי למה אנחנו לא אוכלים מצות רכות כלקעלעברימבאר

החג וכל חול המועד?

קשה לשמור על הטריות שלהןחתול זמני

האמת מעולם לא ניסיתי מצות רכות קנויות (בסדר הזה בע"ה פעם ראשונה),

אבל יצא לי לאפות מצות רכות, ובכן, צריך לשמרן בהקפאה ולשומן על הפלטה לחימום מעט לפני שאוכלים אותן ואז טעימות מאוד.

אלא שזמן קצר לאחר מכן הן מתקשות ונהפכות לדיקטים בלתי־ניתנים לאכילה (או עלולות להתעפש).

יוצא אפוא שלפני המצאת המקפיא, אפשר היה לאכול מצות רכות רק בליל הסדר, ואם רוצים לאכול בחול המועד, צריך לאפות אותן בפסח  עצמו, וידועות הבעיות שבזה.

חוץ מכמות המים במתכון, למיטב הבנתי, אין הבדל מהותי בין מצה קשה למצה הרכה הנפוצה שגם אותה מכינים דקה למדי (וגם בסוג הקמח. יש גם כמה תוצאות שונות שיכולות לצאת, יש כאלה יותר כמו לאפה יש כאלה שהן חצי־קשות)

יש כל־מיני הוכחות מהרמ"א שמצות רכות היו נהוגות באשכנז

והראייה הפשוטה ביותר, איך בדיוק עושים "כורך" אם לא עם מצה שיכולה לכרוך?

אלא שכבר נהגו בזה ואני מניח שיש בזה גם משהו סמלי לכן אין כל־כך מה להמציא את הגלגל מחדש

אני אישית חושב שזה מנהג טכני לחלוטין (אפשר לנסות להלביש עליו כל־מיני סברות הלכתיות שאינן קיימות) כי זה בול להוסיף עוד טיפונת מים

ומותר לאפות מצות בחול המועד? אזקעלעברימבאר

הבעיה של טריות המצות הרכות נפתרת.

והאם איפשהו כתוב בפוסקים שאשכנזי אסור לאכול מצות רכות?

לזכרוני ראיתי שהרב ליאור התיר, והרב אריאל אסר אלא אם כן יש לאשכנזי מסורת מובהקת המתירה. אבל לא בטוח

הלש אחר זמן איסור חמץ יאמר בשעת לישה כל פירוריםחתול זמני

שיפלו בשעת לישה ועריכה וכן בצק הנדבק בכלים אני מבטל אותם כדי שנמצא שמבטלן קודם חימוצן: (שו"ע ת"ס ה' ע"ש)

עקרונית אפשרי אבל לא נהוג כי זה בלגן ומכאן הגיעו לפתרון של המצות הקשות.

לא יודע אם ואיפה כתוב שלאשכנזים אסור לאכול מצות רכות.

המנהג הוא לא לאפות מצות בפסח, לא לא לאכול מצות רכות (אלא שהמצות הקשות הן הפתרון הטכני).

אין שום יתרון הלכתי למצות הקשות על־פני המצות הרכות של ימינו שהן דקות מאוד חוץ מזה שהן נותנות מענה לסוגיה של הטריות.

וכאמור היות וזה תלוי בכמות המים אז יש למעשה מנעד שלם (בתוך הפריכות יש קשות יותר יש קשות פחות גם בתוך הרכות יש רכות יותר יש כאלה שהן די קשות אבל לא פריכות).

מצות קשות כמובן נותנות מענה לבעיות לוגיסטיות ויותר קל לייצר אותן בייצור המוני.

מה שכן, האשכנזים מעדיפים לאכול מצות דקות יחסית, ויכול להיות שיש בזה יתרון מבחינת אפייה והחמצה כו' אבל אין בהכרח קשר בין דקות לרכות.

1713473457594.png
זה יקראריק מהדרום

לפחות המצות הרכות הטובות.

מה הבעיה ההלכתית לאפות בבית? נגידקעלעברימבאר

על מחבת שמיועדת לפסח, עם קמח למצות

צריך לדעת להכין אותןאריק מהדרום
שלא יעשו בלגן בבטן
בקיצורטיפות של אור

מתישהו במאתיים שנה האחרונות התחילו עם זה כי זה היה רעיון טוב (לוגיסטית ומבחינת טעם). יכול להיות שאם היה מקפיא לא היו ממציאים את זה, אבל עכשיו שהמציאו ויש לזה כנראה גם יתרונות הלכתיים, אפשר להתלבט האם זה בגדר מנהג

כמו כן אשכנז ראשי תיבות 'אין שאלות ככה נוהגים זהו'

אהבתי את הסיפא שלג דאשתקד
וכפי שמאוד צפוי אצל אשכנזים, מרגע שכמה וכמה מפרשים ופוסקים כותבים שהמצות צריכות להיות "רקיקים דקים", ויש ניסוחים של "כמה שיותר דק", אז כבר הולכים עד הסוף ולך תשכנע אותם שאף אחד לא התכוון עד כדע כך...
אבל אם זה בא על חשבון שמחת חול המועד?קעלעברימבאר
השאלה אם זה לא נובע מחומרא שלקעלעברימבאראחרונה
לא לאפות בפסח.

והשאלה אם מצות רכות קפואות טעימות בחולהמועד

ימין ושמאלתמימלה..?

מה זתומרת לֹ֣א תָס֗וּר מִן־הַדָּבָ֛ר אֲשֶׁר־יַגִּ֥ידֽוּ לְךָ֖ יָמִ֥ין וּשְׂמֹֽאל אפילו אומר לך על ימין שהוא שמאל ועל שמאל שהוא ימין???

הקב"ה נתן לנו מוח ודברים בסיסיים שאנחנו יודעים, אם לא נתייחס למוח שלנו על דברים בסיסיים כאלו-מהר מאוד ניפול במלכודות של שרלטנים למיניהם... ה' יודע שיש כאלו אנשים, איך הוא נותן שיאמרו לזרוק את השכל כשמגיעים לרב???

מכירה את הפירוש שדווקא ימין ושמאל זה דברים שמשתנים ממקומות שונים שהאדם עומד בהם(כי ימין שלי זה שמאל של מי שעומד מולי וכזה) ועדיין, במגזר החרדי נניח ממש עומדים על זה שחייבים לעשות כל מה שהרב אומר בלי קשר למציאות, הרב לא בנאדם? לא יכול לטעות? ואיך זה מסתדר לכם עם אין אפוטרופוס לעריות? זה לא חלק מהתורה שלכם??

לא, ממש לא לזרוק את השכל כשמגיעים לרבהסטורי
ומי שצטט את הפסוק הזה לגבי רב/צדיק/אדמו"ר/בבא/מקובל - גדול ככל שיהיה, מסלף את התורה.

מדובר כאן דווקא על דין תורה, שנידון בסנהדרין גדולה.

כלומר דין שנידון בפורום רחב של שבעים תלמידי החכמים הכי גדולים, שמלבד שהם גדולי התורה, הם בקיאים גם בחכמות החול ויודעים שפות שונות. הדיון פתוח, וכל תלמיד חכם שחושב שיש לו סברא, יכול לבוא ולשטוח בפניהם את טענותיו, ממילא הסיכוי לטעות בכזה פורום - הוא בגבול האפס. כאן כנראה שמי שמשוכנע שהוא צודק והם טועים - הוא הטועה.

אני שנים רבותאריק מהדרום

הייתי מסיים מסכת הוריות בערב פסח.

אחלה מסכת.

ראשית מדובר מצד האמת בסנהדרין, ולא בכל רב שהואנקדימון
והתשובה הטובה כאן לדעתי זה כמו ההבחנה שעושה הרב מיכי אברהם בין סמכות פורמלית לסמכות מהותית. מקיימים את פסק הסנהדרין כי זו סמכותה לפסוק, ולאו דווקא בגלל שדעתם הכי צודקת או נכונה. התורה קבעה ככה את שלטון החוק. כמובן אם ישתכנעו שטעו יצטרכו להביא קרבן העלם דבר.
..טיפות של אוראחרונה

אפשר לצטט הרבה מקורות לכאן ולכאן

(בירושלמי יש דרשה הפוכה, שצריך לשמוע דווקא כשהם אומרים על ימין שהוא ימין. הרבה ראשונים כתבו שמצוות לא תסור היא רק בסנהדרין, ואילו החינוך כותב שגם בחכמי כל דור ודור. חלק מהראשונים צמצמו את הדרשה שציטטת לגזירות חכמים. מסכת הוריות עומדת במתח מסויים מול הדרשה שציטטת, ויש כל מיני אפשרויות ליישב)

~~

אבל בסוף זה מביס את עצמו - ואם הרב מפרש את המקורות בצורה שמרחיבה את הסמכות שלו? אז ממילא חזרנו לאותה שאלה, האם צריך לא לסור ממה שהוא אומר (בשאלה הזאת עצמה) או לא

לכן אני חושב שהתשובה חייבת לבוא מהשכל והלב עצמם - 'אני לא מאמינה שהקב"ה רוצה שאני אחטא עם הרב, זה לא מסתדר עם התורה שלמדתי' או 'שאר הרבנים אומרים לא לזרוק את השכל אז משהו כאן משונה' או 'אני באמת לא יכולה להזדהות עם הגישה שמתוארת כאן כרווחת בציבור החרדי, ואני יודעת שאפשר לפרש את המקורות אחרת, לכן אני לא הולכת בגישה הזאת'

למה אוכלים רק אחרי סיפור יציאת מצרים ולא לפני?מבקש אמונה

קצת קשה להתעכב על סיפורים ולהנות על בטן ריקה...

נסעתי היוםפתית שלג

באוטובוס בינעירוני+ 4 אוטובוסים עירוניים+ רכבת קלה

בלי לתקף😬

לא גנבתי, השאלתי. אם אני עומדת למות מרעב אני לא חושבת שאסור לגנוב על מנת להחזיר

על אותו משקל

האם באמת יש חובה להחזיר להם?

זה נהנה וזה לא חסר- פטור (מתשלומים)

@ימח שם עראפת זה המקום אם בא לך דיון עסיסי בחו"מ

הנה יש פה דיבורים מענייניםפתית שלג
תודה!הרמוניה

אמרתי שבע"ה אשלם בכל מקרה, אבל תמיד מעניין להעמיק מה הדין(:

קראתי את העמוד הראשון מקווה להמשיך מחר

אני:)))))

לא אמרתי כלום 

שאלתי ת"חהרמוניה

אמר שאני לא צריכה להחזיר בכלל! אתה צדקת ולא צדקת כי זה לא היה קשור ל"זה נהנה וזה אינו חסר"

בכל מקרה כבר החזרתי חצי.

למה זה היה קשור?אני:)))))
תסבירי. מענייןפתית שלג
אני לא יודעת להסבירהרמוניה

הבנתי רק בערך

יכולה להסביר את הבערך הזה בפרטי

לא מאמיןהסטורי
תלמיד חכם הרשה לא להחזיר גניבה?!
מפתיע, אני מסכימה איתךהרמוניה

אבל הוא בוודאי לא חושב שזו גניבה

מאמינה שרבנים שונים יתנו תשובות שונות

אני לא מבין איך זה לא גניבה...הסטורי
ואיך יכולות להיות כאן תשובות שונות.
תראההרמוניה

אני לא הבנתי עד הסוף

בגדול הוא אמר שככה המערכת עובדת

שזה מתקזז עם טעויות שהם עושים, וכמו שהם לא מקפידים להחזיר כשהם גוזלים בטעות, אז ככה זה עובד, הם לוקחים את זה בחשבון

ושבוודאי שהיה מותר לי לנסוע במקרה שנתקעתי ובגלל שהמטרה של השירות הזה הוא לאפשר לי בעצם לנסוע ממקום למקום

אל תקשה עליי עכשיו אני לא פוסקת

לא מביןהסטוריאחרונה
אם מעניין אותךשלג דאשתקד

פעם התכתבתי עם הגב מאזוז ז"ל בקשר לשאלות של ספק בממון (נושא ההתכתבות היה דברים שהוא כתב בהסכמה לספר "שבות עמי").

מדבריו הבנתי שהכי טוב לתת את הסכום לצדקה.

בנוסף, יש תשובה של הרב עובדיה (נדמה לי ביביע אומר חלק ז), לגבי אדם שכשהיה ילד קטן הוא גנב דברים. הוא פוסק שאין צורך להחזיר, אבל לצאת ידי שמים שייתן צדקה (נדמה לי שזה גם מה שאומר הרמ"א בשם ספר חסידים).

הנקודה היא שאם הולכים על הנתיב של צדקה, לא צריך לתת את הסכום המלא, אלא רק לתת משהו לצדקה (ככה זכור לי מהרב עובדיה שם).

כמובן שהכי טוב לשאול רב במקרה הספציפי, כמו שאת עשית...

אבל באופן אישי, כשלי הייתה בעיה כזו, פשוט עליתי על אוטובוס והסברתי לו את מה שקרה והוא עשה כמה ניקובים שהייתי "חייב", וביי ביי. לדיון הלכתי זה אחלה, אבל תכלס, זה לא שווה את הנקיפות מצפון...

כן...הרמוניה

אני מבינה, במיוחד שיש דעות שצריך להחזיר... אז זה מוציא אותך מכל חשש

נכוןשלג דאשתקד

ובינינו, זה כמה שקלים... תתני בשמחה ותשכחי מזה.

אצלינו אומרים: התשלום הכי זול בעולם הוא כסף...

..הרמוניה

ברור אני לא רוצה לחזור בגלגול לא משנה בגלל כמה כסף...

אתה מעצבן אותיימח שם עראפת
זה נהנה וזה לא חסר לא תקף כאן, כי דרכם של החברה להרוויח כסף היא על ידי לקוחות שמשלמים, ואם עלית ולא שילמת הם חסרים
נכוןפתית שלג

זה למעשה מה שכתוב בתחילת הגליון

געוואלדימח שם עראפת
כיוונתי לדעת עלונים
אם רצית להיחנק, היתלה באלון גדולשלג דאשתקד
אתה בטח לומד עכשיו פסחים...
געוואלדימח שם עראפת
בגלל הנ"ל אני כופר
ההקשרים לא ברורים לישלג דאשתקד

מה הקשר ל"מציל עצמו בממון חבירו".

ולמה למען ה' זה נראה לך "לא חסר", הרי זה בדיוק "חצר דעבידה לאגרא", ואף גרוע מכך.

זה לא באמת קשור, זאת רק היתה התחושה של הנוסעתפתית שלג

ונכון מאוד

אכןשלג דאשתקד
כשכתבתי נעלמו מעיניי כל התגובות שכבר דנו בדברים (ובדברי העלונים הק').
לפי ההלכה שואל שלא מדעתהסטורי
הוא גזלן...
אין ספק שזו גנבה ובוודאי עבירה מדאורייתאמי האיש? הח"ח!

אבל אין גם ספק שלא עכברא גנב אלא חורא גנב, שכן מוכח שמודל העסק של תחבורה ציבורית בישראל מבוסס לפחות בחלקו על אמון בלקוחות, וזו לא רק בדיחה מגוחכת אלא ספק עבירה על לפני עיוור לא תיתן מכשול.

הייתי פעם באחת בנורווגיהחתול זמני

שמע אכיפה מטורפת

כל חמש דקות billeter billeter

גנבתshindov

הפרנסה של החברה היא מהתשלום עבור הנסיעה. נהנית משרות שהיה עלייך לשלם עליו ולא שילמת. אז גנבת. חברות התחבורה מתוגמלות על פי מספר הנסיעות, לכן זה נהנה וזה חסר. כי הנסיעה שלך לא נרשמה. זו הסיבה שגם מי שלא משלם עבור הנסיעה, צריך לתקף את הכרטיס.

שאלה נורמלית ודוסית לחלוטין לחלוטיןכְּקֶדֶם
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ו' בניסן תשפ"ו 13:00

איך זה שהנביא ביחזקאל כג כותב בצורה בוטה?

זה לא קצת.. איך אומרים?.. זה.

כשצריך לזעזע את העם בגלל חטאיהם ולשים להםקעלעברימבאר

מראה מול הפנים. אז צריך לזעוק בצורה הכי מזעזעת וישירה שיש. כי חטאי ישראל היו נוראים ומלאי זימה, אז איך יחזקאל יכול לשתוק על זה?

הרצי"ה אמר שעובדה שאצל נוח כתוב "החיה אשר אינינה טהורה" ולא טמאה, כי ראוי לדבר בלשון הכי יפה.

אבל בפרשת שמיני כתוב "טמא הוא לכם" כי כשצריך לדבר בדבר שהוא נפקא מינא צריך להוקיע את הטומאה מפורשות ובתקיפות.

ב. גוף האדם מקביל למידות עליונות שיש אצל ה' וכנסת ישראל. אם תראה את המקבילות בשיר השירים אז זה מסתדר.

למשל הפסוק השני בפרק ביחזקאל מסתדר עם זה שמשה הושפע מהתרבות המצרית בבית פרעה, ואהרון גם הושפע בגלל השעבוד. ותבדוק בחזל למה מומשלים משה ואהרון בשיר השירים

לא הגיוני שזה לזעזעכְּקֶדֶם

כי אהליבה(יהודה) ראתה את הדברים שאחותה עשתה(ישראל) והמשיכה למרות שראתה את חרפתה ועונשה. ובכל זאת השם אוהב ומעדיף את יהודה יותר משבטי ישראל.

לדעתי יש כאן לימוד עמוק הרבה הרבה יותר

איפה כתוב שה' אוהב את יהודה יותרקעלעברימבאר
משאר השבטים?

פשוט ה הבטיח לדוד מלכות. ובימי גלות שומרון יהודה לא חטאו כל כך חזק כמו ישראל.

לא הבנתי. עם ישראל עם קשה עורף וממשיך לחטוא גם כשיש עונשים.

לכן הנביאים צריכים לתת לו נבואות תוכחה. וגם זה לא עזר חוץ ממקרים מועטים. רק הגלות בסוף עזרה בזה.

אבל נבואת יחזקאל חשובה לדורות. שאנחנו נדע כמה אבותינו חטאו ולא נחזור להיות כמוהם

אגיב עוד מעטכְּקֶדֶם
ממש ממש לא נכוןכְּקֶדֶםאחרונה

"בימי גלות שומרון יהודה לא חטאו כל כך חזק כמו ישראל" 

תקרא מה השם אומר לירמיהו על החטאים של יהודה לעומת ישראל בירמיהו ג ח-י

עם ישראל לא חוטא סתם. 

הנביאים לא עזרו. וגם הגלות לא עזרה, היא פשוט עשתה ריסטארט וניקתה את העוונות, אבל עם ישראל ממשיך בשלו. ב"י !! (ברוך ישראל)

כאילו איזה חידוש יש כבר בנבואת יחזקאל שעם ישראל חטא?? נו בעמת כאילו לא ידענו את זה עוד 20 ספרים לפני כן. 

כה אמר ה אם ימדו שמים מלמעלה ויחקרו מוסדי ארץ למטה גם אני אמאס בכל זרע ישראל על כל אשר עשו נאם ה

רש"י : אם ימדו שמים כמה גובהם "גם אני אמאס בישראל" כלומר כשם שהם לא ימדו ולא יחקרו כך ישראל לא ימאסו בכל אשר חטאו" 

כן כן קח את כל התיאורים של הזימה שעם ישראל עשה כביכול ביחס עם השם (ולא רק) עם ישראל באמת היה שטוף זימה בתקופת התנך. ועם זאת וביחד עם הכל. זה כלום בעיני השם. 

כי כמו שאי אפשר לחקור ולמדוד את השמים, אי אפשר לחקור ולמדוד את המחשבות של עם ישראל. 

@אילת השחר 

אולי בגלל התוכן הרגיש, הפרק לא נכלל בבגרות בתנ"ךפ.א.
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך ו' בניסן תשפ"ו 14:15

ושיר השירים לא עשיר בתוכן דומה? 

ובאופן כללי - יחזקאל היה נביא עם מעשים חריגים ויוצאי דופן. 

כן אבל לא כמו פהכְּקֶדֶם
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך ו' בניסן תשפ"ו 15:16

הוא לא היה נביא עם מעשים חריגים הוא פשוט היה מתלהב יתר על המידה כמו שחזל אומרים

חוצמיזה יש עוד תיאור בוטה למדיי והוא לא ביחזקאל

??????חתול זמני

לא גדשת את הסאה?

איפה התיאור שלא ביחזקאל?קעלעברימבאר
לא ברמה של יחזקאל אבלקעלעברימבאר
חוץ מזה תקרא את פרק טז ביחזקאל, הוא יותר חריף מ כג
יש גם במשלי, לא מעט תאוריםהסטורי
ההסבר ההכרחי הוא שהתנ"ך לא מפחד מכל תיאורי החיים.
שיר השירים לא מדגיש תכניםקעלעברימבאר
לא צנועים מפורשים כמו ביחזקאל.

כשזה מגיע לתוכן לא צנוע אמיתי, שיר השירים עובר בלדבר במשל בתוך משל, ולא אומר זאת מפורשות , בגלל הצניעות שבדבר.

למשל "באתי לגני אחותי כלה" וכדומה (כאשר הגן זה הרעיה עצמה)

אין שני נביאים מתנבאים בסגנון אחדחתול זמני

ליחזקאל, לאורך נבואותיו, סגנון מסוים.

אמנם לא חקרתי את הנושא לעומק אבל אני חושב שהרעיון המרכזי של הספר הוא הניגוד בין טומאה לטהרה (יחזקאל היה כהן וקשור מאוד לרעיון של המקדש), ומתוך הרעיון הזה נובעות הנבואות.

זה בא לידי ביטוי בביטויים השגורים בספר (גילולים, תועבה, טומאה, שיקוצים, לעומת נבואת המים הטהורים וכיו"ב).

"וָאֶעֱבֹר עָלַיִךְ וָאֶרְאֵךְ, וְהִנֵּה עִתֵּךְ עֵת דֹּדִים, וָאֶפְרֹשׂ כְּנָפִי עָלַיִךְ, וָאֲכַסֶּה עֶרְוָתֵךְ; וָאֶשָּׁבַע לָךְ וָאָבוֹא בִבְרִית אֹתָךְ, נְאֻם אֲדֹנָ־י יי--וַתִּהְיִי-לִי. וָאֶרְחָצֵךְ בַּמַּיִם, וָאֶשְׁטֹף דָּמַיִךְ מֵעָלָיִךְ; וָאֲסֻכֵךְ, בַּשָּׁמֶן."

"בֶּן-אָדָם--אֱמָר-לָהּ, אַתְּ אֶרֶץ לֹא מְטֹהָרָה הִיא: לֹא גֻשְׁמָהּ, בְּיוֹם זָעַם. [...] כֹּהֲנֶיהָ חָמְסוּ תוֹרָתִי, וַיְחַלְּלוּ קָדָשַׁי--בֵּין-קֹדֶשׁ לְחֹל לֹא הִבְדִּילוּ, וּבֵין-הַטָּמֵא לְטָהוֹר לֹא הוֹדִיעוּ;"

"לָכֵן אֱמֹר אֲלֵהֶם כֹּה-אָמַר אֲדֹנָי יְהוִה, עַל-הַדָּם תֹּאכֵלוּ וְעֵינֵכֶם תִּשְׂאוּ אֶל-גִּלּוּלֵיכֶם--וְדָם תִּשְׁפֹּכוּ; וְהָאָרֶץ, תִּירָשׁוּ??? עֲמַדְתֶּם עַל-חַרְבְּכֶם עֲשִׂיתֶן תּוֹעֵבָה, וְאִישׁ אֶת-אֵשֶׁת רֵעֵהוּ טִמֵּאתֶם; וְהָאָרֶץ, תִּירָשׁוּ???"

"כְּטֻמְאַת, הַנִּדָּה, הָיְתָה דַרְכָּם, לְפָנָי."

כאנטיתזה למצרים (תשעה קבין של זימה):

"וָאֹמַר אֲלֵהֶם, אִישׁ שִׁקּוּצֵי עֵינָיו הַשְׁלִיכוּ, וּבְגִלּוּלֵי מִצְרַיִם, אַל-תִּטַּמָּאוּ:"

וגם כמובן חזון העצמות שקשור באופן ישיר לרעיון של טומאת מת, וקבורת המתים וטיהור הארץ במלחמת גוג ומגוג,

גם המפגשים עם המלאכים והחזיונות הם אנטיתזה לטומאה (זה כנגד זה)

"לְאַרְבַּע רוּחוֹת מְדָדוֹ, חוֹמָה לוֹ סָבִיב סָבִיב--אֹרֶךְ חֲמֵשׁ מֵאוֹת, וְרֹחַב חֲמֵשׁ מֵאוֹת:  לְהַבְדִּיל, בֵּין הַקֹּדֶשׁ לְחֹל."

וַיֹּאמֶר אֵלַי, בֶּן-אָדָם אֶת-מְקוֹם כִּסְאִי וְאֶת-מְקוֹם כַּפּוֹת רַגְלַי, אֲשֶׁר אֶשְׁכָּן-שָׁם בְּתוֹךְ בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, לְעוֹלָם; וְלֹא יְטַמְּאוּ עוֹד בֵּית-יִשְׂרָאֵל שֵׁם קָדְשִׁי הֵמָּה וּמַלְכֵיהֶם, בִּזְנוּתָם, וּבְפִגְרֵי מַלְכֵיהֶם, בָּמוֹתָם. בְּתִתָּם סִפָּם אֶת-סִפִּי, וּמְזוּזָתָם אֵצֶל מְזוּזָתִי, וְהַקִּיר, בֵּינִי וּבֵינֵיהֶם; וְטִמְּאוּ אֶת-שֵׁם קָדְשִׁי, בְּתוֹעֲבוֹתָם אֲשֶׁר עָשׂוּ, וָאֲכַל אֹתָם, בְּאַפִּי. עַתָּה יְרַחֲקוּ אֶת-זְנוּתָם, וּפִגְרֵי מַלְכֵיהֶם--מִמֶּנִּי; וְשָׁכַנְתִּי בְתוֹכָם, לְעוֹלָם.

אַתָּה בֶן-אָדָם, הַגֵּד אֶת-בֵּית-יִשְׂרָאֵל אֶת-הַבַּיִת, וְיִכָּלְמוּ, מֵעֲו‍ֹנוֹתֵיהֶם; וּמָדְדוּ, אֶת-תָּכְנִית.

///

בקיצור אפשר להסתכל על זה בעיניים קצת ילדותיות של "וואו כתוב שם דדיים" OK זה לא עיקר המסר. וגם בכלל, התפישה התרבותית של ארוטיקה בספרות בימינו שונה מאוד מהתפישה של פעם.

המסר העיקרי הוא שכל מצוות ה' – אמונה, "לא יהיה לך", מאכלות אסורות, עריות, צדק ומשפט, מתנקזים לתוך המושג של טומאה וטהרה. ומהצד השני, המושג של טהרה ובית המקדש כולל בתוכו את כל הרעיון של טהרה גופנית ומוסרית. זאת לא זאת?

מלבי"ם:

"הסיר המצנפת והרים העטרה?" אתה חושב בדעתך להסיר את המצנפת מן הכהן גדול ולהשפיל כבוד הכהונה והמקדש, ולהרים העטרה של המלך, להגדיל כבוד המלוכה ולהשפיל כבוד הכהונה? "זאת לא זאת?" ר"ל אתה רוצה שיהיה זאת ולא יהיה זאת, ר"ל שתתקיים העטרה ולא יתקיים המצנפת? (ואיך אפשר זה שיהיה זה בלא זה, והלא כבוד המלוכה נמשך מכבוד הכהונה), "השפלה הגבה", אתה רוצה להגביה את העטרה שהיא שפלה במדרגתה ולהשפיל את המצנפת שהיא גבוהה באמת באשר הוא כבוד ה':

יפה.בנוסף נראה שיחזקאל היה מהמשפחהקעלעברימבאר

של הכהנים בני צדוק. משפחת הכהן הגדול. סוג של אליטה רוחנית דתית בעם.  שלפי הספר עצמו כל המשפחה לא חטאה בעבודה זרה ושאר חטאי ישראל.

אז הוא גדל בתוך חברה ששמרה על צניעות, כאשר מסביב כל העם עובד אלילים וחוטא בגילוי עריות כמו שמתואר ביחזקאל עצמו בתשפוט עיר הדמים. כאשר עבודת אלילים הביאה לזימה גדולה מאוד כמו קדשות וניאוף וכדומה.

ייתכן שזה גורם לסגנון הנבואה של יחזקאל להיות חריףבעניין זה, כי הנבואה חלה על האדם בסגנון של נפשו הקיימת.

כמו שהחרדים כותבים פשקווילים חריפים על חוסר צניעות שיש אצל החילונים, כי הם חיים באווירה מאוד צנועה 

לא רק אצל החילוניםנפש חיה.

גם כשיש תופעות תוך מגזריות

גם כן יוצאים נגד זה בפשקווילים

יש כמה פסוקים בוטים ביחזקאל שהמטרה שלהםזיויק
היא להראות את ההתבזות של בתולת ישראל עם הגויים, אין דרך לייפות עבודה זרה ובגידה בה'
מה גם שזו קריאה אחרונה לפני חורבן הבית, אזקעלעברימבאר
מה יש כבר להפסיד?
דבר ראשון, כן, זה כזה....תמימלה..?
מצד שני, בניגוד למה שעושים בבתי ספר שמצנזרים לנו את התנ"ך -הקב"ה לא רואה סיבה לא לומר את הדברים בפרצוף, זה מה שעשיתם, מה אתם רוצים שהוא יגיד?!

אני חושבת שזו גם אמירה חזקה של התורה, אנחנו לא מסתירים כלום, אין סיבה להסתיר, אם צריך לדבר ברור כדי שתבינו-נדבר ברור ואם זה יגרום לכם לאי נוחות-מעולה, זו המטרה, להזיז בנו משהו...

לי אישית קשה לקרוא את זה, האם זה אומר שלא בסדר שיחזקאל אמר את זה או שזה נכתב בתורה-ממש לא, יש אנשים שככה הם לומדים וכנראה עמ"י בתקופה הזו-ותכלס גם בשאר התקופות כי הנבואה נכתבה לדורות-צריך את זה כדי להתעורר...

ותראה, אם זה לא היה כתוב ככה-לא היה נפתח הדיון הזה😉...

מצד הנבואה שהוצרכה לדורות, כדי שנבין עד כמה יצרנוגע, לא נוגע

הע"ז היה חזק וכמה זו עבירה חמורה ושורשית.

כדי שנבין שבימים של עוצמות חיים, או שאתה מקדש את זה כשלמה, או נופל לשאול תחתיות כמו הנשים שם. וממילא, בימינו שעוצמות החיים חוזרות יש מה ללמוד מזה.

כדי שנבין שנבואה תלויה בעוצמות חיים, ומי שרוצה להתנבא, צריך להיות כמה שיותר חי (אחרי שהוא זיכך את עצמו ואחרי שהוא מתחתן), ולא בורח, כנראה.

ירוקים / כרוב / כרובית / חסה - שאלה חשובה ודחופהשמע בני

שאלה חשובה 

אנחנו מגיעים לאכול אצל משפחה שלא מקפידה על רכישה של ירקות ללא תולעים , הם קונים מהסופר את הרגילים

אשתי בדקה כיצד הם מנקים וזה מה שהם עושים 

1. פטרוזילה / כוסברא - מסתכלת על הצרור בודקת שאין תולעים בעיניים ,לרוב לא שוטפים וישר חותכים ושמים בתבשיל 

2. נענע ושומר - פשווט משתמשים בלי לבדוק - 

3. חסה - יש חסה בקופסה מסודרת אבל לא נקייה מחרקים, הם מביטים לראות שזה לא מתולע ואז משתמשים 

4. כרובית - שוטפים מנקים עם מים , בקערה לפעמים שמים גם מלח, ואז מפרקים לעלי כרובית ואפים בתנור

האם שאנחנו שם אנחנו יכולים לאכול מהאכול הוא שלפי מה שתיארתי המצב חמור ואין אפשרות לאכול שם ?

תודה 

שאל ישירות את הרב שלךאריק מהדרום
אין לי רב ספציפי לשאול, שואל פה אולי יש כאן מישהושמע בני

[שמבין ענין

הנקודה היא שהשאלה הזו ספציפיתאריק מהדרום

מאוד משתנה בין פוסק לפוסק בפרט אם המשפחה עשויה להעלב אז אי אפשר לעזות לך.

אם הם אפילו לא שוטפים זה נשמע בעייתי לאכול שםברגוע
ממליץ אבל לשאול רב, אפשר באתר ישיבה
נשמע שאי אפשר בכלל לאכול אצלם ירקות עלים...מתואמת
אם אתם יכולים, תנסו לאכול רק מהמאכלים שלא מכילים ירקות עלים, אם אפשר לעשות את זה בלי שישימו לב.
מחוייבים לתורה קודם כל.נחלת

מסכימה. לא היינו אוכלים. איסור חמור לאכול שרצים. אולי תביאו את הירוקים הבדוקים

אתכם? אפשר לדבר איתם גלויות?  אין נימוס בדברים כאלה. נאכל דבר אחר מתוך רצון

לא לפגוע?!

השאלה כבר נשאלה וגם ניתנו תשובותפ.א.
הם הסכימו אחרי שיחה כנה וגילו הבנה - האם זה מותר?שמע בני

הם רוכשים ירוקים בשקית מהסופר ,זה ניראה נקי ברמה של חול וכו , ושטוף ומבוקר 

אבל כמובן ללא בקרת תולעים

הם אמרו שמסכימים לכבודנו להבא להשרות את הירוקים במים עם סבון כמה דקות ואז שטיפה במים וייבוש. 

האם זה מספיק?

תלוי מאוד באיזו חברה מדובר...מתואמת
אשמח להסברשמע בני

במידה ומדובר על ירוק לא מפוקח תולעים ללא שם של חברה , סתם משהו גנרי לא ידוע

מה הדרך לנקות ?

חשבתי שהשרייה במים סבון ובדיקת העלים מספיקה ? לא ?

בעיקרון לא. אם הוא לא מפוקח בכללמתואמת

צריך לבדוק את העלים אחד-אחד מול האור.

אבל באמת כדאי לשאול רב באופן אישי...

חושבת שכן צריך מבוקר מתולעיםנחלתאחרונה

אבל באמת כדאי לשאול. אנו שואלים את הרב ויא הנחשב להמומחה בכל הנוגע

לנגיעות במזון.

יש גם רב ספרדי ששמענו אותו בקול ברמה, גם מאוד מדקדק.

לרב ויא יש ספרים בנושא וגם חוברת "קיצור קונטרס מבוא מזון לגוף ולנפש.

אנו נעזרים בה.

לא כדאי ללמוד הלכה מפורומיםטיפות של אור
יש קבוצה של כושרותמבולבלת מאדדדד
מציעה להצטרף לשם ולשאול את הרבנים שם לגבי הנושא. 
דיון על קטניות (פיצול משרשור אחר)טיפות של אור
פעם היתה פה תנועה של אנשיםאריק מהדרום
כולם ברחו לפלטפורמות אחרות.
במה חולק רבי יוחנן בן נוריצע

כידוע רבי יוחנן בן נורי סבר שאורז זה חמץ ןהאוכלו חייב כרת.

הגמ' מבררת אם כוונתו שזה חמץ ממש או שרק קרוב להיות חמץ (אולי לא דייקתי במשפט הזה)

בכל אופן 1. על הצד שזה חמץ ממש במה חלקו?

מן הסתם לא חלקו במציאות..

2. על הצד שזה רק קרוב להחמיץ ולא חמץ ממש מדוע שיהיה חייב כרת?

מצרף את הגמרא:

מתניתין דלא כרבי יוחנן בן נורי דאמר אורז מין דגן הוא וחייבין על חימוצו כרת דתניא רבי יוחנן בן נורי אוסר באורז ודוחן מפני שקרוב להחמיץ איבעיא להו שקרוב להחמיץ דקדים ומחמיץ או דילמא קרוב להחמיץ הוי חמץ גמור לא הוי

1. מן הסתם על ההגדרה של חימוץטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך כ"ט באדר תשפ"ו 14:15

כלומר כנראה תוצאת ההתפחה של אורז היא לא ממש כמו של חמשת מיני דגן, אבל יותר משמעותית משל מינים אחרים, ולכן אפשר להתלבט האם לסווג אותה כחימוץ או 'סירחון' בלבד

2. להבנתי הגמרא מיד אחר כך באמת מוכיחה שלרבי יוחנן בן נורי זה חמץ ממש מכך שבברייתא אחרת הוא במפורש מחייב על זה כרת. (בכתבי היד לא מופיעים המילים 'דאמר אורז מין דגן הוא וחייבין על חימוצו כרת', אלא רק ההמשך - 'דתניא רבי יוחנן בן נורי אוסר באורז ודוחן מפני שקרוב להחמיץ'. לפי הגירסא שבדפוסים, ואולי גם לפי הגירסא שבכתבי היד, צריך להגיד שהגמרא בהתחלה לא חשבה על האפשרות ש'קרוב להחמיץ' = 'לא ממש חמץ')

(אגב, המקבילה בירושלמי מעניינתטיפות של אור

שם מדובר על קרמית, שגם מוזכרת בבבלי בהמשך הסוגיה:

'רבי יוחנן בן נורי אמר: קרמית חייבת בחלה, שהיא באה לידי מצה וחמץ. ורבנין אמרי: אינה באה לידי מצה וחמץ. ויבדקנה? על עיקר בדיקתה הן חולקין - רבי יוחנן בן נורי אמר בדקוה ומצאו אותה שהיא באה לידי מצה וחמץ, ורבנין אמרין בדקוה ולא מצאו אותה שהיא באה לידי מצה וחמץ')

מה זה קרמית? סוג של תבואהקעלעברימבאר
לא הבנתי מה כתבתטיפות של אור

בכל אופן מעתיק לכאן את הבבלי: 'וכן היה רבי יוחנן בן נורי אומר: קרמית חייבת בחלה. מאי קרמית? אמר אביי: שיצניתא. מאי שיצניתא? אמר רב פפא: שיצניתא דמשתכחא ביני כלניתא'

רשי: 'שיצניתא - קצח שקורין נייל"א בלע"ז עגול הוא כעין דוחן ושחור. לישנא אחרינא שמעתי אשדרניל"א ונמצאת בשיפון'

שאלתי "מה זה קרמית? סוג של תבואה?" שכחתי לשים סימןקעלעברימבאר

שאלה בסוף.

תודה על התשובה 🙂

אז רבי יוחנן סובר שגם אורז וקרמית הם חמץ, או שגם עוד מיני דגן שאינם מ5 מיני דגן?

שיצניתחתול זמניאחרונה
נשמע באמת שלפי רבי יוחנן אורז הוא חמץ דאוריתא.לגביקעלעברימבאר
הפן הכימי של חימוץ באורז, נדמה לי פרופסור זוהר עמר כתב על זה בהרחבה בספרו 5 מיני דגן
הסוגיה הולכת ככהחתול זמני

מתני' אלו דברים שאדם יוצא בהן ידי חובתו בפסח בחטים בשעורים בכוסמין ובשיפון ובשיבולת שועל

גמ' תנא כוסמין מין חיטין שיבולת שועל ושיפון מין שעורין כוסמין גולבא שיפון דישרא שיבולת שועל שבילי תעלא.

הני אין אורז ודוחן לא? מנהני מילי אמר רבי שמעון בן לקיש וכן תנא דבי רבי ישמעאל וכן תנא דבי ר' אליעזר בן יעקב אמר קרא לא תאכל עליו חמץ שבעת ימים תאכל עליו מצות דברים הבאים לידי חימוץ אדם יוצא בהן ידי חובתו במצה יצאו אלו שאין באין לידי חימוץ אלא לידי סירחון.

מתניתין דלא כרבי יוחנן בן נורי דאמר אורז מין דגן הוא וחייבין על חימוצו כרת דתניא רבי יוחנן בן נורי אוסר באורז ודוחן מפני שקרוב להחמיץ.

איבעיא להו שקרוב להחמיץ דקדים ומחמיץ או דילמא קרוב להחמיץ הוי חמץ גמור לא הוי תא שמע דתניא אמר רבי יוחנן בן נורי אורז מין דגן הוא וחייבין על חימוצו כרת ואדם יוצא בו ידי חובתו בפסח.

=> בקיצור לדעת ריב"נ אורז נחשב למין דגן והוא מחמיץ (אחרת לא היו חייבים עליו כרת)

=> ולדעת השאר זה לא מין דגן כיוון שהוא לא מחמיץ אלא מסריח

כלומר המחלוקת מהו גדר חימוץ שאסרה התורה או האם אורז נכלל בגדר הזה

לפי הברייתא "דתניא רבי יוחנן בן נורי אוסר באורז ודוחן מפני שקרוב להחמיץ" אפשר להבין להיות שזה אסור רק מדרבנן כי זה "קרוב" או אולי איסור לאו אבל לא כרת. (בעצם ה"מתניתין דלא כרבי יוחנן דאמר..." מקדים את המאוחר, נראה כמו עניין של עריכת הסוגיה)

לכן איבעיא להו האם זה חמץ גמור ואז הברייתא השנייה מהתא שמע מכריעה שזה חמץ גמור לפי דעתו.

אולי יעניין אותך