עוד הפעם הוא....אנונימי (פותח)
הרב ישראל רוזן

הסירוב והשילוט
בשבוע שחלף לפני כתיבת השורות, הזדעזעה המדינה ת"ק על ת"ק טפחים בעקבות הנפת שלט במסגרת צה"לית המצהיר כוונות: אנחנו לא מפנים! לא בגדודנו! המפגינים נענשו אך הויכוח ממשיך באפיקים רבים: תקשורתיים, חינוכיים ואפילו הלכתיים. במוקד ניצבים חיילי ה'הסדר' אך נופו נוטה לכל סרבנות, מימין ומשמאל ומן המרכז. סופו שיגלוש לנושאים רבים השנויים במחלוקת או סתם באי-הסכמה. 

עד לרגע כתיבת השורות התרחשו 'מאורעות' אלו בגדודי 'שמשון' ו'נחשון' ובחטיבת האם 'כפיר'. פרסום רחב במיוחד ניתן לאירועי 'נחשון' באדוריים, ולא התאמצתי לברר האם המפקדים והחיילים נידונו למאסר על 'סירוב פקודה' (שהיתה כרוכה בפינוי מאחזון בסביבת נגוהות), או שמא על הפרת משמעת בתליית חומר תעמולתי במחנה צה"לי.

בשורות הבאות אתייחס לשתי העבירות הללו בנפרד, השילוט והסירוב, אשר לדעתי אינן קשורות בהכרח זו בזו. נתחיל בשילוט אשר כלפיו בקורתי גורפת.

פרסמת - עשית!
ללא קשר מה עמדתי לסירוב פקודה או לחופש הדעות בצה"ל (ראו להלן) אני רואה בחומרה משמעתית הנפת שלטים במסדר צבאי, על גג מתקן, בחדר האוכל צבאי או על פגוש זחל"ם. לא רק בצה"ל, אלא בכל מקום ציבורי או מקום עבודה וכד' לא יתכן שכל אחד יתלה שלטים וישווק דעות או מוצרים ככל העולה על לבו או משתלם לכיסו. הנפת שלט לרגע, אל מול מצלמות, במעמד רב משתתפים ימשיך לשלטי חוצות פוליטיים או מסחריים מכל סוג וצבע. חברת 'סלקום' תציע 1,000 ₪ ליום מחבוש ו'בנק דיסקונט' יסתפק במכונת גילוח לחייל תועמלן או ערכת איפור לחיילת. בערב בחירות מ"פ מפקדה יזדקק לתגבורת כ"א לאסוף את הבורז'ורים ולקרצף את הגרפיטי. ואל יהי הדבר רחוק בעיניכם.

ממוצא דבר נמצאתם למדים כי גם את הנפת השלטים הפוליטיים אני מציע למקם בקטגוריית 'הפרת משמעת', ולדונה בפרופורציה המתאימה, ולאו דוקא מתוך התייחסות לתוכנם הסיסמתי. זה צודק, אבל בעיקר חכם!

הסדרת הסרבנות וגבולותיה
ומכאן ל'סרבנות' ול'המרדה' הכרוכה בהטפה לה. במדור זה כבר הבעתי תמיכה נלהבת בסעיף מתוך ה'חוקה לישראל' של 'המכון הישראלי לדמוקרטיה', שאני שוללו בפה רחב. למרות ה'מקור' אני סבור שצריך לאמץ בדחיפות סעיף צודק וחכם הכלול בה (סעיף 117):

"צה"ל מופקד על בטחונה של המדינה והגנתה... חוק יכול שיסמיך את צה"ל, באישור הממשלה, לפעול להשגת יעדים לאומיים-ממלכתיים חיוניים, ובלבד שלשם השגת יעדים אלה חיונית פעולתו של צה"ל. פעולות אלו ייעשו בהסכמת מבצעיהן".

משעלתה שאלת הסרבנות הפוליטית במלוא עוזה הימני, ועמו החשש הכבד 'לאן נגיע', הגיעה העת לעגן את הנושא בחוק, או לפחות ב'קוד אתי'. אני תורם בזאת הצעת פתיחה 'שאי אפשר לסרב לה':

(א) סרבנות לפקודה בטחונית אסורה בתכלית ודינה כמרד (כולל שירות בט"ש בחבלי ארץ שנויים במחלוקת).
(ב) משימה של הצלת חיים מחייבת ללא סייג (הצלת יהודי אתיופיה, שחרור חטופי 'אנטבה', חילוץ נפגעי מפולות ושטפונות וכד')
(ג) משימה אחרת (פינוי מפגיני 'אינטל', פינוי מכולות מאניות בשביתת נמלים, פינוי מאחזים בלחץ מדיני, השכלה ל'נערי רפול', הדרכת מתגיירים, תפישת 'אייכמן' וכד') - כל אלו ייעשו "בהסכמת מבצעיהן", כלשון החוקה שלא-בהסכמה הנ"ל, ואני מוסיף: וללא פרסום!

לדעתי ניתן להגיע להסכמה לאומית רחבה לשלשת סעיפים אלו, ולמסד די בקלות נוהל סיווג המשימות ונוהל "הסכמת מבצעיהן". אתגר למחוקקים בעלי יזמה, איכפתיות ואחריות!

(נכתב במוצ"ש תולדות)

הוא ממש מצעבן אותי עם המאמרים שלו..גדי .
אז פשוט אל תקרא אותםgolani
כמה תורה למדתם שתדברו עליו?יהודי מרמ"ג
ככהההגדי .
מה זה קשור?הוא אמר דברים הלכתיים?
זה דברים של השקפה,מותר לחשוב אחרת.
לחשוב בטח!יהודי מרמ"ג
גם אני חושב הרבה אחרת....
אפילו הרבה מאוד.
אבל אני לא אזלזל בו....
נ.ב. יש כאלה (שנקראים "רב") שאפשר לזלזל בהם,
אבל הוא לא, מהיכרות אישית......
נ.ב.יהודי מרמ"ג
הנאמר הוא לא על רבנים בסדר גודל זה....
מצטער....יהודי מרמ"ג
אני כותב שטויות....
השעה מאוחרת בלילה.....
לא לקחת את דברי ברצינות....
אל תדאג,לא לקחנו גדי .
ולא אמרנו שהוא לא רב הוא משו,אבל הוא פשוט מנסה כל שבוע לרשום משו נגד החבר'ה שלנו,העיקר לגנות..
ברור... אני איתך....יהודי מרמ"ג
סתם אני קצת מת מעייפות עכשיו...
דווקא הוא לא מאלה ש"העיקר לגנות", תתפלא.עוזיה
ואם היית קורא כמו שצריך - היית רואה שהוא תומך בסרבנות, אך מתנגד להנפת שלטים. ואם מישהו הניף שלט - להעניש כמו עברה משמעתית - לתת שבת או מקסימום ריתוק. (אני מניח שזה מה שהמג"ד היה עושה אם התקשורת והמח"ט לא היו נדחפים לו).

----
לגבי הענישה - אני חושב שחייל צריך לסרב פקודה, אבל אני חושב שהוא גם צריך לדעת לשאת בתוצאות האישיות בתחום הזה. צבא לא יכול לעבור על דבר כזה לסדר היום, וזה מקובל ותקין להעניש חייל. מה שנפשע לעשות, זה להציג אותו כלא לגיטימי.
שטויות! הוא כותב בפירוש נגד ה"סרבנות"אנונימי (פותח)
"בשורות הבאות התייחס בנפרד לשתי העבירות השילוט והסירוב"(ציטוט מדויק מהמאמר לעייל)
ומה הוא מכתיב בסיכום המאמר?עוזיה
ובכלל - איזה פעולות סירוב נעשו בזמן האחרון?
ואיזה עונש הוא מציע? ריתוק/שבת... לא 30 כלאמשה
אפילו זה מיותר.עוזיה
אם למישהו (שם בצבא ובשמאל) היה שכל, הוא היה משתיק מראש את הנפת השלטים - זה רק היה מועיל לו. מסע ההסתה נגד הימין רק חיזק את החיילים המניפים, ויצר מוטיבציה אצל אחרים לפעולות דומות.
כשמישהו חסר כוח של ממש - הוא לא באמת מסוכן ולא מאיים על אף אחד. מי הופך אותו ליריב? זה שמתייחס אליו ככזה.
לחיילי צה"ל, גם משמאל וגם מימין, אלו שמסרבים ואלו שמניפים - כולם חלשים וחסרי כוח. אם חייל הניף שלט ואף אחד לא שמע על כך - הרי שכל מה שישאר זו בדיחה פלוגתית על העניין. ברגע שמישהו סימן אותם כיריב - הוא העלה את מעמדם וחיזק את כוחם.
מי שהרוויח זה הימין, והעיתונים שמכרו עוד כותרות. בטוחני שהמג"ד והמח"ט היו שמחים לפתור את זה באופן מקומי - אפילו אם הם היו מסרבים פקודה בפועל. באחת הפלוגות באותו גדוד היה מקרה של סירוב פקודה (לא קשור לפינויים, משהו מקומי), והסמ"פ אפילו לא טרח להעביר את זה למג"ד. אם אין מצלמות - הכל עובר בשקט.
רק מה, הם טפשים ויורים לעצמם ברגל. ברוך השם.
אתה לא מעודכןgolani
אירוע כזה ברור שיתפרסם. אם היום כל אירוע כמו התעללות בחייל או  מרד בצוות של "מגלן" עולה לכותרות וגוררת מאות טוקבקים ברור שאירוע מתריס כזה מול מאות אנשים לפחות יגרור פרסום. כך שהאמירה של ש"כולה הניפו שלט מה אתם עושים בלאגאן" אין לה על מה לסמוך.
האמן לי, שלו רצו שלושת האתרים הגדולים -עוזיה
שום דבר לא היה קורה.
אלא שיש כדור שלג:
עורך אתר X רוצה כותרת ויש לו משהו בקנה, הוא מפרסם ומקבל תגובות >>> ארגוני שמאל וימין מיד מגיבים באהדה/גינוי >>> ארגון השמאל המקורב לצלחת פותח בלחץ על פוליטיקאים >>> הם לוחצים על הרמטכ"ל >>> שמגלגל את הכדור למח"ט >>> שאין לו ברירה אלא להורות למג"ד הקטן שהוא ישפוט, וממילא הוא שופט בחומרה כי אין לו שום כוונה לקטוע קריירה צבאית מצליחה בשביל כמה ימים בכלא יותר או פחות (של החיילים).

נניח שבאחד האתרים הללו היה יושב שמאלני כבד ורציני, הוא היה מבין את הנזק שבפרסום. הוא היה מתקשר ומנסה לשכנע את עורך Y שגם הוא לא יפרסם. נניח שהוא אפילו הצליח לשכנע אותו - עורך אתר Z לא פראייר ומחליט לקדם את האתר שלו על חשבון שני החברים ה'אידאליסטים' שלו.
אלא שעורך אתר X יודע את זה, והוא לא טורח בכלל להתקשר לשני חבריו. הוא יבלע את זה ויפרסם, תוך ידיעה מוחלטת שזה יגרור עוד סערה זוטא בציבור על שום דבר. אלה יתמכו, אלה יסיתו והוא יקבל כותרות.

שלא תחשוב שזה עובד רק במקרה של אנשי ימין - תנסה לצייר לעצמך מקרה אחר, נניח שאנשי שמאל מבצעים עבודת שטח על היישוב שילה, במטרה להגיש נגדו בג"צ.
מה יעשה עכשיו עורך אתר X (השמאלני)? הוא יכול לשתוק והם יעבדו בשקט, והוא יכול לתת כותרות שמחד יעניקו להם תמיכה, ומאידך יעוררו את הימין לפעול.

[מה יעשה? לאנשים כמו פרופ' אומן פתרונים. כך פועלת תורת המשחקים]

שמעת על המושג "רייטינג"?golani
זאת הסיבה שאין אתר שלא יפסח על הפרסום. וחוץ מזה, התקשורת לא ימנית או שמאלנית היא רודפת רייטניג ולכן אם הסיפור של "המתנחלים המסכנים" היה יכול לתפוס יותר כותרות מהסיפור של "הפלסטינים המסכנים" היינו רואים מרוחים על העמוד הראשי של מעריב פאות גדולות ולא כאפיות גדולות.
התקשורת שמאלנית, חבר.עוזיה
אם היא היתה ימנית, סמוך על העם הזה שכותרות הרייטינג היו אלו הימניות דווקא.

וזה כבר ויכוח ישן - מה קובע את מה, דעת הקהל את התקשורת או התקשורת את דעת הקהל.
ואני אקשה בשם העיתונים הגדולים:עוזיה
אם אנשים קונים - כנראה שזה מה שהם רוצים לקרוא, לא? ואם לאח הגדול יש רייטיניג גבוה - כנראה שזה מה שמעניין אנשים, לא?
ופה טמונה החידה:עוזיה
שווה בנפשך שמוטי זיסר החליט לממן הקמת עיתון מתחרה לידיעות (מישו אמר מקור ראשון?), והוא באמת יהיה עיתון על רמה, נקי ומכובד. האם רוב האנשים יצרכו אותו?
לדעתי הקטנה, גם אם יהיה עיתון כזה, הוא לא יגרוף רווחים. התרבות היום היא מכוערת. גם אם התקשורת אשמה בכך, הרי שתקשורת אלטרנטיבית לא תיצור מהפכה של ממש. אולי קצת נוחות לאנשים כמוני, שאין להם שום עיתון נורמלי לקרוא (חוץ מ'שבת' של מקור ראשון, שלוקחים מההורים. ופעם בשנה את מוסף הספרות של 'הארץ').

כשהייתי בצבא הייתי עושה משמרות מתישות וארוכות. בחלק מהזמן הייתי קורא את הטורים הקבועים של ידיעות.( לגחך על יאיר לפיד, להנהן לחנוך דאום ולהנות מג'קי לוי. ובסוף לזרוק לפח את מאיר שלו.)
כולם -כולם! - כתבו נגד התוכנית האח הגדול, תקפו אותה במילים קשות והציעו אפילו לגנות אותה באו"ם. ואז התחילו להגיע מכתבים למערכת. כלמיני אנשים שתקפו את הכותבים, בטענה ש"לנו כיף לראות את זה, זה מותח, זה משעשע. תפסיקו לבלבל בשכל על מציצנות וחוסר מוסריות".

-----
בכלל - אלו תוכניות ישדרו בטלוויזיה בימות המשיח? ובגלל שאני מתנגד למכשיר עצמו - על מה יכתבו בעיתונים? על שידוכים וחנוכת ישיבות חדשות?
מקור ראשון הוא דוגמה לעיתון עם רמה גבוהה. לא ששאני קורא אותו, אבל הוא אלטרנטיבה לא רעה בכלל לזבל החילוני. האם מקור ראשון היה עובר את 'ועדת הרבנים לענייני עיתונות'?
>צחקן
בעז"ה.

תראה. תרבות זה לא דבר שיוצרים ביום אחד, ולא נעשה על ידי יוצר אחד.

רוב האנשים יצרכו אותו? לענ"ד לא.
מכמה סיבות:

א. אנשים מחפשים הנאה רגעית.
ב. על מנת שאני אהנה מ'שבת' של מקור ראשון, אני למדתי כמה שנים טובות. כנ"ל מ'נקודה', וכל סוגה עילית אחרת של כתיבה: היא דורשת הקשבה,

לא כל כלל ישראל עברו את ההכשרה הזו. בכלל לא. בטח לא מי ששנים צפה ב'רשת' ו'קשת', קרא ידיעות ו'מעריב' (רמז: לא הטורים שאתה קראת), לא ממש יהנה על הגליון הראשון של נקודה שיפול לפניו..

לכן, עיתון כזה, אם יקום, יצטרך להתחיל מ-0 מבחינת רמה ולהיות מאוד מגוון, ולהעלות את האנשים קצת יותר מלהתעניין איזה מפורסם פירסם את מי (יותר מדויק: מי חשף מה, בכל ההקשרים)

ומקור ראשון לא היה נכנס אצלי הביתה כנראה, אבל בתור עיתון אצל מכרים / חברים / ה ורים, הוא בהחלט עיתון טוב.

לא היה נכנס כי..?עוזיה
כי הוא לא הז'אנר שלך, או כי הוא בעייתי מבחינתך?

והתכוונתי טוב = עיתון ברמה מקצועית גבוהה, ששומר על סגנון כתיבה רציני ולא מדרדר לצהיבות.
בעייתי קצת.צחקן
בעז"ה.

פלורליסטי ברמה שהוא קריא בשבילי, ואפילו מעבר להגדרה 'קריא'.

מה לעשות שאני דוס סגור צר אופקים.

וכן, מקור ראשון כרגע ברמה מקצועית, ולא מתדרדר לצהוב. הלוואי עלינו כל העיתונים הישראלים ככה.

בקיצור - כי הוא לא כוס התה הפוליטית שלך...עוזיה
אח, אם רק היה אפשר לעשות מנוי ל'שבת' לבד...
לא. לא רק.צחקן
בעז"ה.

אישית אני לא רואה טעם לדוג' במדור ספורט (אם היה אפשר לבטל את המנוי..), ובחלקים יותר מדי גדולים של העיתון מחד.

אבל זה פחות מפריע לי מפרסומת פנימית למוסף "נשים".
יש בו גם כתבות בעייתיותgolani
ולכן סביר שגם אני לא אכניס אותו הביתה . הרבה פעמים תוכן לא צנוע מזיק הרבה יותר מתמונה לא צנועה.
למה 30 בכלא זה לא סביר?golani
הנפת שלט פוליטי בהשבעה שבו הם מצהירים שהם לא ימלאו פקודה מסוימת. אבל אין ספק שההדחה מתפקידי לוחמה היא מוגזמת ולא מידתית. היה חייל שבא לרמטכ"ל (זה היה ב"כפיר" והרמטכ"ל איחר לבסיס שבו היה אמור לבקר) ואמר לו "גבי, יש מצב שאתה לא עומד בזמנים?" הוא קיבל על זה 21 יומי מחבוש. מעשה כזה הוא הרבה יותר חמור מבחינת הצבא.
יעלה יעלה, הם לא צריכים לשבת דקה בפניםהפטיש
אבל בזה שמוציאים אותם מתפקידי לחימה זה טוב, כי ככה הם לא יצטרכו לסכן את נפשם בשביל לא לפגוע בחפים מפשע בכל מיני פעילויות מפוקפקות של צה"ל...
אם השלט היה פוליטירכס רמת מגרון
בע"ה

אזי הפעולה היא פוליטית.

הצבא זה לא הלגיון הפרטי של שר הביטחון לקדם את האיטרסים הפוליטיים שלו. אף אחד לא יורה לקחת גדודי מילואים לתלות שלטים לקראת הבחירות לטובת אחד המועמדים, וכך גם לא נכון לנצל אותם לטובת קידום אידיאולוגיה פוליטית של גוון, ועל כן- ההתנגדות ליגיטימית לחלוטין.

בציפיית הישועה.
אני דווקא בעד כל הקטע עם  סלקום והפירסומותהפטיש
אם צהל לא יודע להילחם, אז לפחות כחברת פירסום יש לו יותר סיכוי...
הסכמה לאומיתאנונימי (פותח)אחרונה
אכן צודק הרב יש להגיע להסכמה לאומית על הדברים שהוא כותב , אבל הנושא כלל לא היה עולה אם אותם חיילים שסרבו להשתתף בהריסת בתים בנגוהות לא היו מראים זאת קבל עם ועולם . לא ניתן להגיע להסכמות שכאלה אם אין מי שישים את עתידו בכפו ויסכים לצעוק על העוול
עובדה שהרב רוזן לא התייחס לכך קודם לכן  ולכן  אם החיילים הללו רק היו מסרבים להיות חלק ממכונת ההרס כבודו לא היה יודע על כך כלל את העונש הם היו חוטפים אבל ללא שום תועלת מכך לציבור . כך שיש פגם בביקורתו על הצורך לפרסם דברים .
מה שלא מתפרסם  מוחבה ומושתק ולצערי אין בו תועלת . דווקא משום כך היה הרב רוזן צריך לשבח את החיילים הישרים והטובים הללו .
הדמיה של אוטובוסים ממותגים - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 2 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 3 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 4 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 5 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 6 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 7 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 8 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 9 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 10 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 11 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 12 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 13 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 14 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 15 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 16 - חל"פ הגבעות AIנ א

אוטובוס 17 - חל"פ הגבעות AIנ אאחרונה
כל דכפין ייתי ויחזהימח שם עראפת

קיצור, בא לי לעשות טיול כמה ימים ביו"ש. יש בעיה, בטחונית בלילות. אי אפשר לישון במצפה מבודד וכדו'. קיצור, חשבתי לטייל מחווה לחווה, דהיינו לפתוח אוהל בחוות ולישון שם, ולהפוך את הטיול מסתם טיול, לטיול בלי שבילים, מחווה לחווה. קיצור, מישהו מתעניין בקונספט?

בואו נארגן קבוצה ונתקדם.

ראיתי שיש עכשיו תוכנית להחזיר את השליטה לכביש 449נ א

ליד עפרה. ויש את חוות חסד לאברהם ואת חוות האורנים שנמצאות באזור היישוב עפרה.

אשמח לשמוע מידע על התוכנית ועל החוות, אם מישהו יודע..

תודה

קטע. נסעתי משם לפני 10 שנים הביתה לבית אלמשה

אף פעם לא חשבתי שיהודים לא נוסעים משם.

שמעתם על חוות חסד לאברהם ועל חוות האורנים ליד עפרהנ א

אשמח למידע

איזה מידע?רקאני
כל מידענ אאחרונה
רצף של הרס בגבעות - חייבים לעצור את זה!!נ א

בס"ד

שלום לכולם!

כולנו רואים שבחודשים האחרונים מתרחש הרס רחב בגבעות ביהודה ושומרון.

תנו עצות מה כדאי לעשות כדי למנוע את ההרס הזה?

עם ישראל!! תקימו גבעות בכל אזור בארץ!! תצטרפו לגבעות קיימות!! חייבים להפוך את הגבעות ליישובים!!

תנו עצות מה כדאי לעשות כדי למנוע את ההרס הזה?נ א
להצביע למי שבאמת מייצג אותך...הסטוריאחרונה
כזכור במו"מ הקואליציוני, סמוטריץ' רצה ביטחון, בליכוד התעקשו. בסוף סוכם שהוא יקבל שר במשרד הביטחון עם אחריות על החלקים האזרחיים.

אחרי החתימה - גלנט בשיא החוצפה סירב לבצע את מה שנחתם, בטענות שאי אפשר לפגוע בשיקול הדעת של המפקד והושגה פשרה שאם הפינוי משיקולים בטחוניים - זה נשאר בסמכות אלוף הפיקוד. לכן בצו ההרס של בית ענות, הוא כתב את הטענה האבסורדית ש: "המקום פוגע בשלום תושבי האזור".

אם כל הטפשים בהתיישבות האידיאולוגית שמצביעים ליכוד, היו מצביעים לצה"ד, היתה ממשלת ימין בראשות נתניהו אותו דבר- אבל ההתישבות היתה באמת בידי סמוטריץ'.

חל"פ הגבעות - AI. מה דעתכם על זה?נ א

אשמח שתעבירו את התמונה בקבוצות. תודה רבהנ א
מי שמעוניין/ת לקבל את התמונה במייל, נא לשלוח מיילנ אאחרונה

לכתובת: chalaphagvaot@gmail.com

אפשר עדיין להשיג קפוצונים או חולצות לזכר אהוביה?הגבעות בלב תמיד

של יהודים בואו ורשו ארץ

ואם יש צמידים וכו גם יש ביקוש..

אני בת, מעדיפה לקנות מבנות כמה אם אפשר או שישלחו בדואר 

נירו ניר, שירו שיר, כבר הנצו ניצניםימח שם עראפת

יא! איזה יופי! אני מת על לראות נבטים נובטיםקעלעברימבאר

והעשבים גדלים. זה אחד הדברים היפים בחורף.

אפילו הטחב הירוק שגדל בין המדרכות אחרי הגשמים יפה בחורף.  (אגב רואים שהנבטים בתמונה העליונה הם דו פסיגיים)

עשית לי חשק לצאת ולחפש נבטים שנבטו מהגשםקעלעברימבאר
🤩פתית שלגאחרונה
גבעה או חווה על שם צ'רלי קירקאדם פרו+

הוא רוצה שננציח אותו

וגם אף שמאלני לא יתחיל עכשיו להרוס

חווה על שם צרלי

קדימה. מי לוקח את הכפפה.

לטרמפ יש ישוב,

למה שלצרלי לא יהיה?

(גבעון חובט במצח)ימח שם עראפת
הגבעון הנ"ל הוא השמש של בית הכנסת?קעלעברימבאר
קפיץאחרונה