האם ה' יכול לברוא אבן שהוא לא יכול להרים?נעה ונדה

שאלת אתזה בכוונה כדי לפתוח דיון ? יש תתשובה בהי הרב 1 ..משרד החיוך(:

כמובן בשביל הדיון, אפשר קישור?נעה ונדה

יש לי תשובות להכל ב"ה

של הספר או של ההתכתבות?משרד החיוך(:

של ההתכתבותנעה ונדה

\\\\\\\\\\\שלמה-
וואו תשובה יפה! אני ראיתי תשובה אחרתנעה ונדה

אבל היא נורא מסובכת ולא מתאימה לכל אחד, היא כאילו יכולה לגרום לכפירה אם לא מבינים אותה עד הסןף והיה לי ממש קשה להבין אותה.. אבל בעיקרון זאת תשובה שמחדדת את התפיסה האמונית-יהודית

ישלך איך לשלוח תתשובה הזאת?משרד החיוך(:

היא נמצאת בספר אמונה ברורה של הרב ראובן פיירמן, יש בדברי שירנעה ונדה

אולי תנסי לחפש באתר של מכון מאיר

אני מכירה תספר חברות שלי עושות עליו חברותא אז אני ישאיל מהםמשרד החיוך(:אחרונה
מסכים מאוד!!! זו דעתיקופיף מוזר

..משרד החיוך(:

שלום לעם

זה לא בידיוק מה שהיה בהי הרב אבל דומה..

האבן שאלוקים לא יכול להרים

שאלה: היתה לי השבוע שיחה עם חבר לא דתי. בין השאר דיברנו על אמונה ועל אלוקים ופתאום הוא תקע לי שאלה שלא היה לי תשובה עליה. הוא טען כך: 'אתם אומרים שאלוקים הוא כל-יכול, נכון?! אז תגיד לי בבקשה האם הוא יכול לברוא אבן שהוא לא יכול להרים?!'.

כאן ממש הסתבכתי. כל תשובה שאגיד תוביל מיד למבוי סתום. אם אגיד שהוא לא יכול לברוא אבן כזו - יוצא שאלוקים אינו לא כל יכול. ואם אגיד שהוא כן יכול לברוא כזו אבן - אז עכשיו האבן היא ההוכחה שהוא לא כל יכול...

הרב, איך נחלצים מזה?! יש דרך לצאת מהבוץ?!

תשובה: שלום לחבר יקר.

'שאלת האבן' אולי נראית מקורית וחדשה, אבל האמת שהיא עתיקה מאוד. בת אלף שנה לפחות! כתב עליה כבר רב סעדיה גאון ואחריו הרמב'ם, ועסקו בה גדולי ישראל אחרים, שגם נתנו תשובות טובות ומשכנעות.

מה שבטוח הוא דבר אחד: אלוקים לא באמת צריך אבן כזו! מי שזקוק לה נואשות הם כל מיני חוכמולוגים שמנסים לתקוף את האמונה ולסבך את הדתיים עם פרדוקס לוגי (=משפט המכיל סתירה פנימית) שנראה שאין עליו תשובה.

ממילא מי שמשתמש בשאלה הזו כדי לנגח את המאמינים, לא יעזור אם תביא לו את התשובות הכי חזקות בעולם. הוא לא יוותר על האבן היקרה שלו, ולא יתחיל להניח תפילין מחר בבוקר גם אם יתברר שאין מאחורי האבן שום דבר.

מה בכל זאת לענות לעצמנו על השאלה הזו? הנה, על רגל אחת, שלוש תשובות אפשריות:

א. לא. אלוקים אינו יכול לברוא אבן כזו. מדוע? כי אלוקים הוא מושלם! אין לו אף חיסרון. יותר נכון: כמעט. יש לו רק 'חיסרון' אחד והוא - שאין לו אף חיסרון. האם זה באמת חיסרון? מובן שלא! זוהי השלימות בעצמה. לשם המחשה, לַאצן המהיר ביותר בעולם יש חיסרון בולט אחד. הוא אינו מסוגל להפסיד לאף אדם בתחרות ריצה. ת-מ-י-ד הוא מנצח. האם זה חיסרון? ברור שלא! זה בדיוק מפני שהוא האיש המהיר בתבל.

כך גם בעניינינו, לא תתכן אבן שאלוקים אינו יכול להרים כי הוא יכול הכול. אך ה'חיסרון' הזה אינו חיסרון באמת. זוהי השלימות עצמה.

ב. תשובה שניה טוענת ההפך: כן, אלוקים יכול לברוא אבן כזו. אך אין זה חיסרון כיוון שהוא בוחר מרצונו לברוא אבן כזו ולהגביל את עצמו באפשרות להרים אותה. הגבלה כזו שנובעת מבחירה ורצון – כלל אינה חיסרון.

למען האמת אלוקים כבר ברא כמה 'אבנים' כאלו. למשל, אלוקים 'אינו יכול' להביא עוד מבול על העולם. מדוע? לא בגלל קושי טכני לפתוח שוב את ארובות השמים, אלא מפני שהוא החליט אחרי המבול הראשון לא לעשות זאת שוב ונשבע על כך לנֹח.

גם הבחירה החופשית שלנו, בני האדם, היא סוג של מרחב אוטונומי שבו רק אנחנו מחליטים ולא אלוקים. גם היא סוג של אבן כזו. אך אין בכך קושי אמוני כיוון שאלוקים עצמו הוא זה שבוחר לאפשר את המרחב הזה.

נתמצת זאת למשפט אחד - חסרון יכולת שאינו נובע ממגבלה טכנית אלא מבחירה מוּדַעַת ורצון אינו חיסרון.

על גבי שתי התשובות הללו נוסיף תשובה שלישית הטוענת כך: אין כלל צורך בתשובה כיוון שהשאלה עצמה לא נכונה. מדוע? אנחנו לא מצליחים להרים אבן גדולה כיוון שהיא כבידה מאד, וכוח המשיכה מושך אותה למטה, חזק יותר ממה שאנו מושכים אותה למעלה. אך מי הוא זה שמפעיל את כוח המשיכה (כמו גם את שאר הכוחות שבעולם)? ריבון העולמים. אם כן, מה שבעצם רוצה השואל הוא שאלוקים 'ימשוך' את האבן מצד אחד למטה ומצד שני למעלה, ועכשיו הוא שואל האם יצליח להרים אותה או לא. זה בדיוק כמו לשאול האם אדם המשחק שחמט גם בכלים השחורים וגם בכלים הלבנים בו זמנית, ינצח או יפסיד. התשובה היא שהוא גם ינצח וגם יפסיד, תלוי איך מסתכלים על זה, אבל מה שברור הוא שככה לא משחקים שחמט! 

כך גם בעניין שלנו, יש אבסורד לוגי מובנה בתוך השאלה, וממילא ברור שתשובה עליה מיותרת לגמרי.

וואו ממש אהבתינעה ונדה

וואו, אהבתי את התשובה האחרונהפשוט אני :)

על השחמט...

זה כיוון שלא חשבתי עליו

וואו..שכוייח, בזכותך מצאתי את מה שאני כתבתי...הָיוֹ הָיָה

קודם חיפשתי מלא את מה שכתבתי על זה, ולא הצלחתי למצוא, כעת - בזכות הקישור שלך, מצאתי את מה שכתבתי - שהיה באותו שרשור.

@נעה ונדה, מציע לך לקרוא מה שכתבתי שם- בקישור הזה ובמה שמסביבו: 

כן. - נוער וגיל ההתבגרות

קראתי, תודה!נעה ונדה

כן ישלי תספר לא היה כוייח לצלם..משרד החיוך(:

הוא יכול אבלשיעמום 2000

אם הוא ירצה הוא גם יוכל להרים אותה הכל תלוי בו

וגםשיעמום 2000

פה יש דיון עם שאלות מעמיקות,לא התעמקתי אבל אם את עדיין מחפשת תשובה מוזמנת לקרוא

שאלת האבן - הרב מיכאל אברהם

וואו אני אוהבת את הרב מיכאל אברהםנעה ונדה

רק הוא כתב שם דבר שלא הסתדר לי.. הוא אמר שההגדרה של כל יכול זה שהוא יכול לעשות כל דבר שאפשר להעלות על הדעת, והרי הוא יכול לברוא דברים שלא ניתן להעלות על הדעת כמו עולם הנשמות.. אבל עכשיו כשאני חושבת על זה הוא אולי התכוון לכל דבר שאפשרי לוגית

זה לא נשמע לי הגיוניפשוט אני :)

אפשרי לך לוגית לקרוע את ים סוף? לי לא. ובכל זאת ה' עשה את זה

אז את אומרת שבעצם שהרב לא צודק?נעה ונדה

אין לי מושגפשוט אני :)

אולי לא הבנתי אותו כמו שצריך

אבל אני חושבת שאדם צריך לדעת שה' הוא מעבר לגבולות ההיגיון האנושי.

שוב, לא אפשרי לוגית למשל שסנה יבער אבל לא יישרף, נכון? ובכל זאת אנחנו מאמינים שזה קרה.

נכון...נעה ונדה

אין שום בעיה לוגית לקרוע את ים סוף.הָיוֹ הָיָה

יש דברים שלא אפשריים - כי אנו לא מבינים "איך" לעשות אותם. אבל אין בהם שום בעיה לוגית.

ויש דברים שהם לא קיימים, כי הם בעצמיותם -כשל לוגי.

הקב"ה לא "יכול" לברוא "מרובע עם שלוש צלעות", כי אין דבר כזה, לוגית. ולכן גם לא "יכול" לברוא אבן שהוא לא יכול להרים - כי "להיות יכול לא להיות יכול" זה משפט עם כשל לוגי. 

צודקפשוט אני :)

התכוונתי שהוא יכול לעשות גם דברים שלא נשמעים לנו הגיוניים.

נכון.הָיוֹ הָיָה

הוא יכול לעשות כל דבר, גם דבר שלא הגיוני לנו "איך" לעשות אותו.

אבל על כשלים לוגיים לא שייך "יכולת", זה לא ש"הוא לא יכול", פשוט לא שייך בהם יכולת.

כמו ש"ה' לא יכול פלאפל", אין דבר כזה להיות "יכול פלאפל" אז ה' לא "יכול פלאפל".

..הָיוֹ הָיָה

צריך להיזהר איתו. לא כל הדעות שלו הם אפשריות מצד האמונה היהודית. 

מי שלא "בנוי מאוד מאוד" בלימודי אמונה - כדאי שלא יתעסק איתו.

כן? יש לך דוגמה?נעה ונדה

בהחלט.הָיוֹ הָיָה

האמונה שלו ביציאת מצרים, לדוגמה, מפוקפקת מאוד...

אני לא רוצה להאריך כאן בנושא. 

יש מספיק תלמידי חכמים מופלגים שניתן לשמוע מהם תורה ואמונה, לא צריך לנדוד לאנשים הבעייתיים.

אוקינעה ונדה

דווקא מאוד אהבתי את הספר שלו "אלוקים משחק בקוביות"

..הָיוֹ הָיָה

לאהוב אפשר הרבה דברים.

אבל חבל להיכשל ביסודי האמונה.

אהבה היא לא מדד לנכונות.

טוב, בסדר, תודה על ההזהרהנעה ונדה

אז הוא יכול, רק לא רוצה..נעה ונדה

משהו כזהשיעמום 2000

...עבד ה'.

שאלה עם כשל לוגי בשאלה, זוהי שאלה הדיוטית... זה כמו לשאול האם הוא יכול ליצור טבעת שדרכה הוא יעביר את העולם..

לא אישי ח"ו, מבקש סליחה אם אי מי נפגע...

לגמרינעה ונדה

אבל לצערנו היא מכשילה הרבה מאמינים שלא העמיקו קצת באמונה שלהם

פעם קראתי תשובה ארוכה לשאלה הזופשוט אני :)

אני אנסה למצוא את הקישור לזה.

בינתיים, לפי מה שאני זוכרת, התשובה היא שכן. בעיקרון יש פה פרדוקס - זה כמו שישאלו האם ה' יכול לברוא אבן שהיא לא אבן? ואז לומר שהוא לא יכול ולהסיק שהוא לא כל יכול.

אז התשובה היא שכן, הוא יכול: כי לפי ההיגיון שלנו כבני אדם בשר ודם - יש כאן בעיה לוגית. אבל לקב"ה שהוא אינסופי וכל יכול אין בעיה כזו. הוא יכול לברוא אבן שהיא לא אבן, הוא יכול לעשות כל דבר. גם דברים שלא נשמעים לנו הגיוניים.

אם את רוצה יש את המייל/הוואטסאפ שלשיעמום 2000

הרב יוני לביא את יכולה לפנות אליו

..הוא ענה על השאלה הזאת בספר הי הרב ..משרד החיוך(:
אפשר את המייל?נעה ונדה

בבקשהשיעמום 2000

yonilavi10@gmail.com

yoni@makshivim.org.il

מצאתי את זה בפורומים מתשע"ו אז כדאי לבדוק את שניהם

בהצלחה!שיעמום 2000

גם בעיקרון אם את רוצה למצוא תשובותשיעמום 2000

את יכולה לחפש בגוגל,הגיוני שתמצאי שם תשובות לרוב השאלות...

אלו שאלות שמצאתי בספרים על אמונה, אז יש לי תשובות ב"הנעה ונדה

זה מעניין איך שלמרות שכולם באותו צד,פשוט אני :)

כל אחד עונה אחרת...

איזה עוד צד יכול להיות?חידוש

הצד האתאיסטיפשוט אני :)

כן, הבנתי. אבל בוא תנסח את זה ותראה איך תיפול בפח של עצמךחידוש

מה?פשוט אני :)

לא הבנתי (אגב אני בת. תקרא מה שכתוב בחתימה שלי)

בכל אופן, מה שאמרתי זה שלמרות שכולם רוצים להגיע למסקנה שהפרדוקס הזה מוטעה, כל אחד עושה את זה בדרך אחרת, וזה מעניין.

תקראי לעצמך 'רק אני: )'בינייש פתוח

אממפשוט אני :)

א. 'רק אני' ו-'פשוט אני' זה לא דומה בכלל. אם כבר אני אחליף למשהו אחר.

ב. אני מנסה לתפוס את @משה, אמרו לי לפנות אליו כדי להחליף ניק, אבל הוא לא עונה לי בינתיים.

חשבתי שאת מחפשת משהו שונה מפשוט אניבינייש פתוח

כן, אבל רק אני נשמע מוזר. אני אחפש משהו אחר.פשוט אני :)

אגב, לדעתי צריך לעשות איזשהו ריקון של ניקים פה. למשל לשלוח לכל הניקים שאי פעם נרשמו לכאן מייל עם השאלה האם הם מתכוונים עוד להיות פעילים כאן או לא, ואם לא - שייצאו! אין שום שמות פנויים!!!

אני ממליצה לך על היי הרב 1הכל עוד אפשרי
באמת רוצה לקנות! תודהנעה ונדה

לאידעת אם רשמו כבר תתשובה הזאת... אבל אינלי כח לבדוקבאמונה תמיד

מה ששאלת זה בעצם כמו לשאול האם אלוף העולם בריצה יכול לא לנצח במירוץ?

מה התשובה לשאלה כזאת...

תענו בעצמיכם....

ואם לא מובן תגידו ואסביר יותר...

כן. ואנחנו האבןבינייש פתוח

וזה נקרא בחירה חופשית. הכל צפוי והרשות נתונה. איך שניהם מסתדרים איננו מבינים בשכלנו המוגבל

וואו את כמויות התשובות שמצאתי לזה כבר התבלבלתי מלספורנעה ונדה

יש לי משל יפה שעונה על זה - היו היה בנאדם בשם משה שבנה מכונת זמן והגיע לעתיד. הוא ראה שאדם מסוים בשם יעקב נבחר לראשות העיר. משה שלנו חוזר להווה, נערכות בחירות ו... איזה פלא! יעקב נבחר לראשות העיר! עצם הידיעה של משה שיעקב יבחר שללה את זכות הבחירה של המצביעים?

אני לא חדשההרהמורניק

למה כ"כ משעמם פה?????

כולם כבר התבגרו ועברו לצמ"עאיגנוטוס פברל

או לשטו"ל

לא ככה - נהיה יבש כי לא מצטרפים חדשים במקום אלוGini
שהתבגרו ועברו לפורומים של הגילאים היותר גדולים 
כולנו יבשים 🙁🙁Gini
וואלה!! אני גםההרהמורניק
אני חדשההודיה לה':)אחרונה
למה באמת
חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הספר:

השעון המתקתק במרתף - סיפור מהווי נערותו של הרב מיכל וישצקי, מאחורי מסך הברזל. 

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

את יכולה להפסיק להספיםנקדימון

אף אחד לא רוצה פה לקרוא את מה שאת מציעה. אין לזה היענות.

אין כמעט אנשים חדשים שמצטרפים לפורומים אז מה שאת עושה זה פשוט לטמטם לנו את המוח.

אולי די כבר?!

נשמע סיפור מענייןקעלעברימבאראחרונה
חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

הנוער הדתי לאומי לאן הוא הולך בצבא ?אביגיל מלאך

האם אתם חושבים שכל הנערים של הציבור הדתי לאומי מכוון ליחדות עילית או גם למקומות רגילים אחרים ?

הציבור הדתי לאומי - מגיע לכל היחידות והתפקידיםזמירות

בדיוק כמו בחיים האזרחיים

הציבור הדתי לאומי לא מתרכז בגבולות גזרה צרים - אלא נמצא בכל מגוון החיילות והתפקידים, קרביים, תומכי לחימה, ג'ובניקים, אנשי מחשוב, כלכלה, הנדסה, המון עתודאים שמתפזרים בכל יחידות הצבא עם סיום התואר בכל מגוון התפקידים הפתוחים בעתודה האקדמאית.

ובהמשך בחיים האזרחיים- בכל ענפי המשק, הכלכלה, התעשייה, האקדמיה, חקלאות, מסחר 

..יהודי חסידיאחרונה

אבל בוודאי שיש הרבה הכוונה בציבור הדתי לאומי לצאת דווקא לתפקידים משמועתיים ומובילים בכל מקום ובפרט בצבא

הפצות!!יהודי חסידי

ב"ה אנחנו זוכים להקים ארגון שיעודד את כולנו ביחד לצאת להפצות, להתחבר לצמא הגדול שיש בעם ישראל להתחבר לאבינו שבשמיים.

הארגון הוקם אחרי שבסוכות האחרון היה אירוע גדול בתל אביב - 'טולולולב - נוטלים לולב בתל אביב' שהשתתפו בו למעלה ממאתים בחורי ישיבות מישיבות שונות, ולמעלה מ-10,000!! יהודים זכו ליטול לולב.

בעז"ה ביום חמישי הקרוב יהיה אירוע השקה בהתוועדות 'צמאה' של הישיבות גבוהות __מגיעים ומתחברים דפוס .pdf

יצא עלון יפה, עלון (6).pdf מוזמנים לראות.

כמו כן יש אתר נחמד מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

אשמח לתגובות....

וואודומיה תהילה
מדהים!
קצת תמונות מהפעילותיהודי חסידי

וקצת תמונות מהאירוע בבניני האומהיהודי חסידי
סיפוריהודי חסידיאחרונה

אחד הפעילים זיהה אדם שהניח תפילין בשבוע שעבר והציע לו להניח שוב. להפתעתו, האיש ענה: "לא". כשנשאל מדוע, הוא הסביר בחיוך: "בפעם הקודמת שהנחתי אצלכם, הרגשתי התעוררות כל כך גדולה, שלא רק שקיבלתי על עצמי להניח בכל יום – אלא שכבר הזמנתי דוכן תפילין קבוע למספרה שלי!"

הופכים את העולם!
מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

מחפשים בני נוער לכתבהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

כתבה לנוער על שמירת נגיעהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון 

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

חיפוש קוראים לסיפור על נער מתבגר מאחורי מסך הברזלאורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

תקציר:

עד להימור הגדול מכולם. 

אולי יעניין אותך