אף פעם לא הבנתי למה מעיין נקרא גם בשם עין ? מה הקשר בין מעיין - spring לאיבר הראייה - eye ? גם בערבית عین (נהגית כמו עין בעברית) משמעו גם עין וגם מעיין. לא ניסיתי להתעמק בכך ושיערתי שזה מקרי. סתם.
היום גיליתי שקשר דומה קיים גם בפרסית. מעיין בפרסית נקרא چشمه כאשר התחילית של המילה (שלוש האותיות הראשונות בה) גם היא משמעה עין! פה כבר נדלקה לי נורה אדומה. מדובר בשפה לא שמית, רחוקה מעברית וערבית שגם היא מצביעה על קשר בין מעיין לעין. למה ? איזה דמיון משותף מצאו אנשים מתרבויות שונות אלה בין שני המושגים הנ״ל ?
כאן אפשר לראות שיש עוד שפות שבהן קיים הדמיון הזה
אז ניסיתי לחשוב על זה ולמצוא תשובה והרהרתי בפסוק ״טוב עין הוא יברך״ מספר משלי.
מעיין של מים מהווה מקור של ברכה וחיים וטובה לכל מי שחי סביבו (הן בני אדם והן בעלי חיים) כמו שעין טובה בבן אדם מהווה מקור של ברכה וטובה לכל גופו וחייו של האדם.
נתאר לעצמנו אנשים שמגיעים לקרקע בתולית ורוצים להקים שם עיר מושב כדי לגור שם. מה הדבר הראשון שמהווה כמעט תנאי הכרחי ומספיק לכך שניתן יהיה לגור שם ? שיהיה במקום מקור מים. למשל מעיין.
חז״ל בבבלי תענית כד ע״א מצביעים על קשר דומה ״משל לכלה שהיא בבית אביה כל זמן שעיניה יפות אין כל גופה צריכה בדיקה״ - עין טובה באשה מהווה אינדיקציה לשאר המידות שלה.
עכשיו נסתכל בפרק כד בספר בראשית בסיפור של עבד אברהם ורבקה.
״וַיִּקַּח הָעֶבֶד עֲשָׂרָה גְמַלִּים מִגְּמַלֵּי אֲדֹנָיו, וַיֵּלֶךְ, וְכָל-טוּב אֲדֹנָיו, בְּיָדוֹ; וַיָּקָם, וַיֵּלֶךְ אֶל-אֲרַם נַהֲרַיִם--אֶל-עִיר נָחוֹר. יא וַיַּבְרֵךְ הַגְּמַלִּים מִחוּץ לָעִיר, אֶל-בְּאֵר הַמָּיִם, לְעֵת עֶרֶב, לְעֵת צֵאת הַשֹּׁאֲבֹת. יב וַיֹּאמַר--יְהוָה אֱלֹהֵי אֲדֹנִי אַבְרָהָם, הַקְרֵה-נָא לְפָנַי הַיּוֹם; וַעֲשֵׂה-חֶסֶד, עִם אֲדֹנִי אַבְרָהָם. יג הִנֵּה אָנֹכִי נִצָּב, עַל-עֵין הַמָּיִם; וּבְנוֹת אַנְשֵׁי הָעִיר, יֹצְאֹת לִשְׁאֹב מָיִם. יד וְהָיָה הַנַּעֲרָ, אֲשֶׁר אֹמַר אֵלֶיהָ הַטִּי-נָא כַדֵּךְ וְאֶשְׁתֶּה, וְאָמְרָה שְׁתֵה, וְגַם-גְּמַלֶּיךָ אַשְׁקֶה--אֹתָהּ הֹכַחְתָּ, לְעַבְדְּךָ לְיִצְחָק, וּבָהּ אֵדַע, כִּי-עָשִׂיתָ חֶסֶד עִם-אֲדֹנִי״.
אליעזר ניצב על עין המים ומחפש שם כלה שעיניה נאות, שתעשה איתו חסד. אמנם חז״ל מבקרים אותו על כך ששאל שלא כהוגן, אבל המבחן שלו הוא מעין דברי חז״ל לפיהם כלה שעיניה נאות אין כל גופה צריך בדיקה וייתכן שזה עצמו המקור לדברי חז״ל אלו.
