שאלה קריטית על שמיטה🙏שומטת

לאזרחית העירונית הרגילה שקונה ירקות ופירות בסופר:

אני לא רוצה לאכול יבול נוכרי, כדי לחזק את החקלאים היהודים אבל מצד שני היתר מכירה יש עליו מחלוקת
ולכן לא מעוניינת לאכול ירקות של היתר מכירה.

הבנתי שחלק מהיבול חו"ל מיובא ממקומות שהם גם חלק מהארץ, איך יודעים?

מה זה בדיוק אוצר הארץ? זה לכל הדעות מותר? יש על זה מחלוקת?

זה תקף על ירקות או רק על הפירות? יש על זה איסור ספיחין? אם כן מה עושים? 

שאלה ענקית, בלנ'ד אתייחס מאוחר יותר.אניוהוא
אם לא, אז תזכירי לי
מזכירה...שומטת

שארית ישראל מביאים ירקות מאיזור הערבהשפרינצא בוזגלו

האיזור הזה לא נחשב לחלק מא״י בהרבה שיטות

הדבר הכי מהודר הוא לקנות היתר מכירהTsurie

איזה היתר יש לי להחמיר על חשבון החקלאי?

זה מחזק את ההתיישבות, כי בלי זה החקלאות הישראלית תקרוס.

לא חד משמעיתשומטת

הבנתי שזה רק במצב של פיקוח נפש שרחוק מהמצב היום וגם על מצב כזה יש מחלוקת. לא נכנסת לזה

לא יודע מי הפוסק שלכםTsurie

אבל אם מעניין אותך שמעי את הרב עובדיה 

ממה שאני מכיר זה גם מה שרוב רבני הציונות הדתית פוסקים שעדיף

לגבי האפשרויות האחרות: גידול של שטחים שבשליטת מדינת ישראל בערבה זה גם לא לכל הדעות, ולחזק את ההתיישבות הערבית זו בטח שלא מצווה גדולה.. 

חתן הרב עובדיה, הרב אהרן בוטבול שליט'אאניוהוא
הוא חבר בב'ד של אוצר הארץ
פגשתי אותו, ושאלתי אותו האם לפי הרב עובדיה עדיף היתר מכירה או אוצר הארץ.
הוא אמר שפשוט לו שבתורה שזה נעשה באוצר הארץ הרב היה אומר שזה עדיף מהיתר מכירה.
יש מהגר"ע מכתב:הָיוֹ הָיָה

שמי שעובר מהיתר מכירה לאוצר הארץ צריך התרת נדרים....

קיצור, קשה לקבוע מסמרות בשאלות האלו

לא הבנתי את ההגיון.אניוהוא
כי אתה לא בקיא בסוגיה...הָיוֹ הָיָה

לו ידעת לכמה קולות נזקק החזו"א להידחק בהם כדי לאפשר את האוצבי"ד

נחמד שאתה יודע לתת ציונים בלי להכיר.אניוהוא
אני ראיתי את המכתב במו עיני, מה אתה רוצה?הָיוֹ הָיָה

אני אשכרה אמור לדעתך להיות הרב עובדיה בעצמי כדי שיורשה לי לצטט אותו?

תשתדל להיות רציני פליז....

מה הקשר? אני רוצה שלא תתן ציונים בלי לדעת עם מי אתה מדבראניוהוא
אשמח אם תשלח קישור .
למה אני אמור לדעת עם מי אני מדבר?הָיוֹ הָיָה

אני מתייחס למה שכתבת. 

לא יודע איפה יש באינטרנט. מצולם ב"וכי תאמרו מה נאכל בשנה השביעית" של הרב בן-מאיר.

אז אל תתן ציון לאדם בלי להכיר.אניוהוא
אמרת את המקור אמרת הכל...
ספר תעמולה להיתר מכירה...

לא נותן שום ציוןהָיוֹ הָיָה

אם אתה לא מכיר את החסרונות של האוצר סימן שאתה לא מכיר את הסוגיה. אין כאן מה לדון.

כמו שמי שיגיד לי שהוא לא יודע שיש בש"ס מסכת נדרים זה סימן שהוא לא למד ש"ס.

יפה הזלזול שלך בת"ח, אבל אפילו זה לא יעזור לך, כי יש שם צילום כת"י.

אתה מניח הנחה ומקשה קושיאאניוהוא
כפי שהביא @אדם כל שהואבמכתב של הרב עובדיה שציטטת לא כתוב טעם.
ממילא אתה בנית מגדל פורח באויר עליו. ולפי זה מחלק ציונים...

לא בניתי שום מגדלהָיוֹ הָיָה

הרב עובדיה סבר שהיתר מכירה הוא חומרא לעומת אוצבי"ד. נקודה. לא מעניין אותי מה הטעם.

אתה "לא מבין את ההגיון שבזה" = לא מכיר את החסרונות שבאוצבי"ד מול היתר מכירה.

פשוט מאוד, לא מגדל ולא באויר.

הרב עובדיה חזר ואמר בחייו בכל הזדמנות מה הטעם.אניוהוא
הטעם הוא המחירים היקרים. וזהו.

ממילא כל מה שכתבת שזה בגלל הקולות של החזו'א זו המצאה שלך.

ואם כך, ברגע שמחירי האוצר ב'ד הם מפוקחים כמו שצריך, גם לשיטתו יש להעדיף אוצר ב'ד.
הרב קוק גם אמר לעשות אוצר ב'ד, בלי הקולות של החזו'א.אניוהוא
הקולות של החזו'א הם לא הרעיון של אוצר ב'ד, הם רק כלי יישומי.

הבעיה בקולות היא לחקלאי בעניין אוקמי פירא, אבל לצרכן זה לא באמת משנה כי גם עם זה נעבד זה מותר
לכן אני לא מבין את הגיון שהלקוח יצטרך לעשות התרת נדרים
אתה בטוח שאתה לא מתבלבל עם מה שמופיע כאן? (מהילקו"י) -אדם כל שהוא
עבר עריכה על ידי אדם כל שהוא בתאריך כ"ה בתשרי תשפ"ב 01:30

https://moreshet-maran.com/%D7%90%D7%95%D7%A6%D7%A8-%D7%A4%D7%A1%D7%A7%D7%99-%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%94/%D7%A4%D7%A8%D7%A7-%D7%99%D7%97-%D7%90%D7%95%D7%A6%D7%A8-%D7%91%D7%99%D7%AA-%D7%93%D7%99%D7%9F%E2%80%8F/ 

"ואם בית הדין ממלא את שליחותו כדבעי, בגביית דמי ההוצאות ולא בגביית מחיר מופקע, פירות אוצר בית דין עדיפות על פירות של גויים מהיתר המכירה. ובזה אנו גם מחזקים את ידיהם של אותם גבורי כח עושי דברו... אולם אם בית הדין מוכרים את הפירות במחירים גבוהים יש לחוש בזה לאיסור סחורה בפירות שביעית, ובאופן כזה עדיף יותר לקנות פירות של היתר המכירה, מאשר לקנות פירות מאוצר בית דין, ואלו שנהגו להחמיר בהיתר המכירה יעשו התרה על שלא אמרו בלי נדר, ויוכלו מכאן ולהבא להשתמש בפירות של היתר המכירה."

תיקון-

כנראה שמצאתי את המכתב שאתה מתכוון אליו, - https://daat.ac.il/daat/kitveyet/emunat/01/00112.htm והוא באמת מתייחס לאוצר בי"ד. (לא ספיציפית לאוצר הארץ), אבל מסתבר שמה שענה הרב בוטבול הוא כמו מה שהובא מהילקו"י, שהתנגדות של הרב עובדיה הייתה לאוצרות בי"ד שמייקרים את מחיר הפירות, וכנראה שהוא הבין שזו הייתה המציאות שעליה ענה הרב עובדיה. [לא בדקתי האם זה מבוסס על משהו שהרב עובדיה כתב].

כמובן.הָיוֹ הָיָה

מכתב בכת"י של הגרע"י, מודפס בספר שהזכרתי

מצאתי וערכתי את התגובה, לפני זמן קצר, עיי"ש שוב.אדם כל שהוא

אוקייהָיוֹ הָיָה

על זה נאמר או שכן או שלא. פשוט זה בוודאי לא.

ושוב - כל מי שמכיר את הנושא יודע את הדחקים שנדחק החזו"א כדי להעמיד את אוצר בי"ד,

ואם זה המכתב, נ"ל ברור שהכוונה "שנהגו להחמיר בהיתר המכירה"..אדם כל שהוא

היא שנהגו להחמיר לאסור היתר מכירה. [אף שאין לזה נפק"מ לגבי סדר העדיפויות].

ולגבי שיטת הרב עובדיה, ביחס לאוצר בית דין, אשתדל בלנ"ד לבדוק האם יש משהו יותר מפורש ביחס לנימוקים. 

הגבתי קודם רק על ההשערה שלךהָיוֹ הָיָה

לגבי הלינק - כמדו' שזה לא זה. מה שאני זוכר מהמכתב בספר זה כמ"ש.

וכעת אני שם לטעות הקלדה של שיגרא דלישנא, כתבתי "מי שעובר לאוצר הארץ", הכוונה הייתה "לאוצר בי"ד". לא היתה התייחסות לאוצר הארץ.

גיליתי שהספר של הרב בן מאיר נמצא באינטרנט..אדם כל שהוא

ומה שיש שם מדברי הרב עובדיה הוא המכתב הזה שלקוח מ'אמונת עיתיך', ומכתב כתב יד שאפשר לסמוך על היתר המכירה בלי שום חשש, שבו אין התייחסות לאוצר בי"ד.

אז בדקתי קצת לגבי שיטת הרב עובדיה..אדם כל שהואאחרונה

ודברים דומים למה שציטטתי מהילקוט יוסף, הוא כותב שם בהערות בשם אביו [הספר נדפס בחיי אביו], וגם על אוצר בי"ד בירקות. 

וכן מפנה ל'תנובות שדה' גיליון 27 - https://hamachon.co.il/wp-content/uploads/2019/04/%D7%92%D7%9C%D7%99%D7%95%D7%9F-27.pdf

ראה שם עמ' 24-25 את דברי הרב רווח בשם הרב עובדיה.

בספרים שכתב הרב עובדיה עצמו, לא מצאתי התייחסות מפורשת לגבי אוצר ב"ד, אבל כן יש הכרעה כשיטת הר"ש לגבי ספיחין. 

מסכנים הרבנים שלא זכו להבין את זה....הָיוֹ הָיָה

ר' אברום שפירא, הרב אליהו, הרב אריאל, הרב ליאור....

אנסה לכתוב בלשון פשוטה עם הנקודות העיקריות בדיון.אניוהוא
התורה מצווה אותנו לשמוט. פשוט לא לעבוד בשדות. ולהפקיר את השדות.

הקושי היא מכמה צדדים,
מצד הצרכן - שאנחנו לא נמצאים ליד השדה כדי לקחת את הירקות והפירות המופקרים.
מצד החקלאי - הוא צריך פרנסה, (לפעמים מטע שלם כבר חתום מראש על יצוא לחו'ל לעשרות שנים, ואם החקלאי יפסיק שנה אחת באמצע הוא יפסיד הכל)
מצד המדינה - אם לא יהיה פתרון מערכתי - הכסף שיסתובב במדינה יהיה כסף שקנו בו פירות שביעית - ממילא הכסף הזה קדוש בקדושת שביעית - ותגרם בעיה גדולה..

מצד האמת, התורה צוותה אז מה אם קשה... שנה אחת לא נאכל סלט ירקות עם כל הירקות ועם כל מה שאנחנו רגילים כל שנה.
והחקלאי שיהיה חזק ....
והמדינה - אם ישמרו שביעית לא תהיה סחורה בפירות ולא תהיה בעיה בכסף...

אבל אנחנו לא שם בנתיים.
לכן ישנן כמה פתרונות. כתבתי מהגרוע לטוב...

א. לקנות מגוי שיש לו קרקע בא'י - ע'פ רוב זה מהשטחים או מעזה, וזה פרנסה לאוייבנו.

ב.לקנות מיבוא מחו'ל - אין בעיה הלכתית, אין בזה קדושה בכלל. ולא עזרת ליהודי.

ג. היתר מכירה - בעצם מוכרים את הקרקע (לא כולה אלא רק את החלק העליון של האדמה) לגוי, ונפסק שגוי שקנה קרקע בא'י מפקיע ממנה את קדושתה,. מילא אין בפירות קדושת שביעית
בפתרון זה יש בעיה גדולה של 'לא תחנם' שאסור למכור קרקע לגוי, חלק מהפתרון זה שלא מוכרים את כל הקרקע (כאמור למעלה) חלק נוסף מהפתרון שמוכרים לזמן.
אבל אחרי הפתרון הזה מה שאנחנו אוכלים אין בו שום קדושה , השדה נעבדת כמעט רגיל ע'י גוי,
אבל עזרנו לחקלאי יהודי.

ד. אוצר הארץ.
הפתרון של אוצר הארץ מורכב מכמה אפשרויות -
1. יבול שישית - יש ירקות שאפשר לאחסן באסמים לתקופה ממושכת, כגון כרוב, תפו'א, גזר, בצל ועוד.
2. מקומות שמוגדרים מחוץ לא'י שכבשו ישראל בעלייתם מבבל. במקומות אלה אין חיוב שביעית, בחלקם עושים היתר מכירה לחומרא.
3. אוצר ב'ד - בגלל הריחוק שלנו מהשדה אנחנו בעצם ממנים את הב'ד לקטוף עבורנו את הפירות ולהביא אותם לעיר ושם ניקח אותם. לצורך זה בית הדין ממנה את החקלאי לשליח שלהם לטפל בשדה, ע'פ רוב בשינוי, או בפעולות שרק מקיימות את המצב הקיים (או אפילו לצורך קיום הפרי לשיטת החזו'א). מחיר בפירות נקבע ע'י בית הדין בתחשיב מדוייק להוצאות החקלאי ולתוצרת שהתקבלה
בפירות אלה יש קדושה, ולשיטת הרמב'ן מצווה לאכול אותם.
ובנוסף גם עזרנו ליהודי להתפרנס.

(בכל הנ''ל לא התייחסתי לבעיה באוצר ב'ד לפי שיטת הרמב'ם אם יש צורך, תכתבו ואתייחס)

וואו תודהשומטת

על הסעיף האחרון שלי לא ענית...

בקצרה ....אניוהוא
אוצר ב'ד מאד קל לעשות בפירות.
העצים קיימים, ועכשיו רק צריך שימור.
בירקות אנחנו בבעיה, כי אין עצים...
אז שתלו מהר לפני השמיטה, ועד שהשיח כבר לא יתן תפוקה . בנתיים עושים על זה אוצר ב'ד.

והבעיה נוספת בירקות זה איסור ספיחים
מה זה איסור ספיחים?
תמיד אחרי שקוצרים את השדה נופלים גרגירים וכו' ושנה הבאה גם אם לא תזרע הם יצמחו
היו אנשים שזרעו בסתר ואמרו תראו כמה צמח לנו מהספיחים...
אז חכמים גזרו על כל הספיחין
השאלה איזה ספיחין. האם מה שגדל במוצרי שביעית לשנה השמינית, או מהשישית לשביעית ..
הר'ש אמר שמינית
הרמב'ם אמר גם וגם .

רוב הפוסקים פסקו כר'ש ועכשיו אין בעיה של ספיחין.
אבל לתימנים שהולכים לפי הרמב'ם יש בעיה לאכול ירקות באוצר ב'ד, בגלל איסור ספיחין
כמובן כתבתי בקיצור ממש , יש המון פרטים מסביב והמון דיוניםאניוהוא
למסקנה דעת רבני הציונות הדתית - 'רבני הארץ הטובה' בראשות הרב דב ליאור, הרב יעקב אריאל, מו'ר הרב דוד חי הכהן, הרב שמואל אליהו ועוד, סוברים למעשה -
להשתמש באוצר הארץ,
אם אין - היתר מכירה
ואם אין יבול חו''ל
אבל אוייבים - לא לפרנס בשום צורה. כלומר לא לקנות יבול נוכרי מהארץ.
המודעה-אניוהוא

יש בזה מחלוקת בין תלמידי הרב קוקTsurie
אם עדיף היתר מכירה או אוצר ב"ד.
אוצר ב"ד מבוסס על פסיקה של הרמב"ן נגד הרמב"ם..
בכל מקרה , לכל הדעות שניהם עדיפים מיבול נכרי שמחזק את האחיזה הערבית בארץ..
מי אומר שעדיף היתר מכירה?ברגוע
חוץ מהרב אליעזר מלמד
הרבניםTsurie

הרב אריה שטרן זקני הרבנים הסרוגים דנו: אוצר בית דין או היתר מכירה?- סרוגים

הרב אורי שרקי וכך שמעתי בשם עוד רב ממרכז(אולי הרב שטיינר)

בודדים.אניוהוא
זה מי שאני מכירTsurie
כנראה יש עוד. אפשר לעשות סקר
שכל אחד יינהג לפי רבו
והיתר מכירה מבוסס על פסיקה של הרמב'ם נגד המבי'טאניוהוא
וזה שהרמבם השמיט אוצר ב'ד זה לא בהכרח שהוא דובר שאי אפשר לעשות ,
אלא שהוא לא בא לכתוב לך פתרונות אלא הלכה
מערער קצת על הדיורג שלךultracrepidam

במצב אידאלי, ארץ ישראל בידי יהודים כולה, הקרקע נשמטת במלואה.

פירות ממשיכים לגדול על העצים, ואוצר בית דין יכול לאסוף אותם ולחלק.

ירקות ותבואה לא גדלים בכלל חוץ מאשר ספיחין, ולכן פשוט אין תוצרת הארץ.

את השלמת התצרוכת מייבאים מחו"ל או משתמשים ביבול שישית.

ולכן זה צריך להיות עדיף על היתר מכירה, מבחינת שמיטה כשלעצמה.

אוצר בית דין בדרך כלל כן ייקח בחשבון את הדברים האלה.

האם יש שיקולים נוספים, כמו חיזוק החקלאים בארץ ישראל, או שיקולים אחרים? אני יכול לקבל את זה אבל זה פחות טוב מצד שמיטה.

בנוסף, הן בהיתר מכירה והן באוצר בית דין יש בעיות לא מהותיות, שקשורות לדרך ההתנהלות שלהם - ידוע לי על רבנים שאמרו שאוצר בית דין הוא כל כך קשה לתפעול בצורה הלכתית נכונה, שכבר אין לו יתרון משמעותי על היתר מכירה. אבל זה ברמה המקומית (איכות ההשגחה, על מה הם מקפידים ועל מה לא) ולא ברמה המהותית.

נכון, אני מתעלם מסוגיית הקדושה, כי לפי ידיעתי וכך קיבלתי מרבותי, אין מצוה לאכול פירות שביעית, אלא שבאכילתם כדין מקיימים מצוה (כמו לשים מעקה לגג אם יש לך גג). לא התעמקתי בסוגיה הזו יותר מדי.

כל מה שאתה אומר זה להעדיף חו''ל על היתר מכירה?אניוהוא
אני אישית מתבלט על זה .בע'ה מתכוון ללבן את הסוגיא ולגשת למו'ר הרב דוד חי הכהן לדון ולשמוע
ודאי שיבול חו"ל עדיף מבחינת קיום השמיטהultracrepidam

זה קיום המצוה בלי התחכמות ובלי שטיקים, בלי להכנ למחלוקות פוסקים וכו'.

כמובן, יש שיקולים אחרים שיכולים לגבור

לגביהקדושה, זו מח' ההסבר דעת הרמב'ןאניוהוא
אבל גם אם זה לא מצווה מעשית אלא קיומית בסופו של דבר אתה מכניס משהו קדוש לגוף זה משפיע עליו.
נו, אז תאכל דגים טהוריםultracrepidam

זאת גם מצוה ואפילו שתיים (גם סנפיר וגם קשקשת, כידוע מהגמרא שעל זה דורשים "יגדיל תורה ויאדיר"), ואתה מכניס משהו טהור לגוף וזה בוודאי משפיע עליו.

בעיני המחשבה כאילו התורה רצתה שנעדיף לאכול תבואת שמיטה על פני יבול שישית, למשל, היא מחשבה מוזרה מאד.

אין בזה קדושה. עי' בב'ח על ברכת על הארץ ועל פירותיהאניוהוא
אז תאכל יבול שישית. יש לו את אותה קדושהultracrepidam

הנקודה היא שאין מה לרדוף אחרי אכילת פירות שביעית דווקא, אם אין לנו צורך בהם

באמת אוצר הארץ מביאים שישית כמה שאפשר.אניוהוא
אבל הרעיון היה, שדכמה שתמיד יש קדושה בפירות הארץ, בשנת שמיטה יש קדושה נוספת

כדאי לראות את דברי האדמו'ר מסטאמר בפירושו לתורה 'דברי יואל' על הפסוק וכי תאמרו מה נאכל בשנה השביעית.
הוא אומר שבעקרון אין בעיה להביא מחו'ל, אס מה שואלים מה נאכל בשנה השביעית?
עונה ר' יואליש, השאלה היא מה נאכל שהוא קדוש בקדושת שביעית?
(אחרי זה הוא לוקח את זה לכיוון שלו שלא שומרים שמיטה בארץ היום וכו'. אבל במציאות שיש אוצר ב'ד ויש השגחות טובות על זה, ממילא דברים אלו שלו בטלים, יאפשר לקחת את הרעיון ולהשתמש בו כדי לאכול פירות בקדושת שביעית. ב
אז בזה אני לא מקבלultracrepidam

והראיה מ"דברי יואל"... הרי גם אתה מסכים שהוא כותב שם בצורה מגמתית, אז מה העניין לקחת את הכתיבה המגמתית שלו ופשוט להפנות לכיוון אחר?

כי הפירוש על הפסוק פשוט מתוק ויפהאניוהוא
הפרשנות שאתה עושה מזה תלויה בהבנה שלך במציאות וזה פשוט שהוא לא ידע מה המציאות
סוף סוף הבנתי את ההבדליםלומדת כעת

תודה!

בשמחהאניוהוא
תלוי את מי את שואלת..סוזנה ושות'

מהרב אליהו שמעתי שעדיף "אוצר הארץ" (שהוא סוג של אוצר בית דין) על פני "היתר מכירה", מהרב עובדיה שמעתי להיפך.

מלאכות המשכןילדה של אבא

לט אבות מלאכה שאסורות בשבת נעשו לצורך בניית המשכן.

לשם מה נצטרכו בבניית המשכן למלאכות של הכנת הלחם?

זורע, חורש, קוצר, מעמר, דש, זורה, טוחן, מרקד, לש, אופה?

לחם הפניםנקדימון
הכנת הפשתן והצבעיםעזריאל ברגראחרונה
המלך אחאב נהרג על המרכבהכְּקֶדֶם
זה מסר ליהוא שיציית לחוקי התנועהקעלעברימבאר
כְּקֶדֶםאחרונה
שילוח הקןצע

שאלה ממש בסיסית.

לפעמים אני רואה בקבוצות שו"ת בווצאפ שאלות על קיום מצוות שילוח הקן ואני מבין שניתן לקיימה גם בימינו.

טשמח להבין האם זה אומר שהשואל בהכרח מעונין לאכול את הביצים שבקן?

בדרך כלל לא..פתית שלג

גם לפעמים מדובר כבר בגוזלים ממש

כנראה שלאטיפות של אוראחרונה

הם רוצים לקיים מצווה

בגדול יש שתי גישות: אחת שאומרת שהמצווה היא רק סייג כשמתחשק לך לקחת את הביצים או הגוזלים, ואין עניין וחבל להציק לציפורים סתם ככה. הגישה השניה אומרת שיש עניין לקיים את המצווה כעניין בפני עצמו, גם אם לא מתחשק לך לאכול חביתה. בתוך הגישה השניה, יש כאלו שאומרים שמספיק לשלח את האם ולא צריך לקחת את הביצים

הלכה ג - האם מצווה לשלח את האם גם כשאין צורך בביצים | פרק טז - שילוח הקן | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

מחפשת פירוש לתורה 'איה' של רבה"קאשר ברא
מעדיפה בקובץ שניתן להוריד 
....צאצא

מחשבה שלי- לפעמים כבר אין לנו מה לעשות, כזה כבר התייאשנו, אתה מרגיש שזה כבר מעבר לך.

אתה כל כך עמוק בתוך, ואין לך שמץ אין יוצאים. באמת.

זה כמו כזה ייאוש עמוק, או פשוט שום שמץ מה לעשות.

ואז נשאר פשוט להגיד לה'- וואלה אני עשיתי את שלי, איפה אתה אבא?! כואב לי, איפה המקום שלך?

למה צריך את זה? בוא דבר.

וזה בא מהמקום הכי עמוק. וצועקים ''איההה'' איפה אתה אבא

לא מכיר את ליקוטי מוהרן. איזו תורה זו? תודה.צע
ליקוטי מוהר"ן תנינא תורה י"באשר בראאחרונה
מכוון שאנו מברכים….סיעתא דשמייא1
…. ברכות התורה כל בוקר מדוע אנו צריכים לברך שוב כשאנחנו עולים לתורה בשבתות , ימי שני, ימי חמישי וכדומה?
לזכרוני הראשון מדאוריתאקעלעברימבאר
ובעליה לתורה מדרבנן
הכל מדרבנן…סיעתא דשמייא1

.. אמנם ברכות התורה מסתמכות על פסוק מהתורה בפרשת האזינו.:

כִּ֛י שֵׁ֥ם יְהוָ֖ה אֶקְרָ֑א הָב֥וּ גֹ֖דֶל לֵאלֹהֵֽינוּ: (דברים פרק לב

נוסח הברכה תוקן בידי חכמים. אבל החיוב לברךקעלעברימבאר

את ברכת התורה בבוקר לפני עסק בתורה הוא מדאוריתא. לכן מי שספק אם ברך ברכת התורה (לא מדבר על עליה לתורה) , ספק דאוריתא לחומרא, ויברך רק את "אשר  בחר בנו". או שימתין לברכת אהבת עולם ויפטר בה

יש סידורים בהם קוראים ציתותים…סיעתא דשמייא1
…. מהתורה לפני ברכות התורה בבוקר. התנאי הוא שלפני הציתות יהיו המילים "שנאמר" "כאמור" .
יש על זה שאגת אריה נפלאחתול זמני

קראתי השתכנעתי

הלכתי לקרואטיפות של אוראחרונה
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך כ"א בתמוז תשפ"ו 22:42

נחמד מאוד

(מוסיף בעריכה, אחרי בדיקה בכמה ספרים היום: יעויין כאן בשני העמודים הראשונים כנגד ראיותיו מברכות, וכאן כנגד ראייתו מנדרים)

שאלה מעניינתטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך כ' בתמוז תשפ"ו 16:32

הבית יוסף (בסימן קלט) מסביר על פי הראשונים שחזל תיקנו לברך תמיד כשקוראים בציבור (גם אם העולה בירך לעצמו רגע לפני כן) משום כבוד התורה

ולא היו אחרים שטענו על "ספק ברכות להקל"?…סיעתא דשמייא1

…כנראה כבוד התורה עולה על ספק ברכות להקל.

יש לראשונים כמה הוכחות יפות (שכך נתקן)טיפות של אור

למשל שאם אין לוי הכהן עולה גם לשני ומברך שוב, למרות שהוא בירך את אותן ברכות לפני רגע

אז אני משער שלכן זה לא היה בשבילם ספק..

כנראה שכל הברכות שמברכים…סיעתא דשמייא1

… במועד שני של גלויות גם הם לא לבטלה למרות

שמועד שני של גלויות כבר לא נחוץ מאז שלוח השנה קבוע ולא משתנה.

מה בדיוק הנס בסיפור שופרסם ב"שיחת השבוע"?shaulreznik

""נאסוף יחד לשלשת ציפורים, נערבב אותה עם מעט שלג וניתן לתינוק", הציעה האישה.

אסתר נחרדה. "שאני אתן דבר כזה לתינוק שלי?!".

אך האישה השיבה בתקיפות: "אם לא תעשי זאת – הוא ימות".

באין פתרון אחר קיבלה אסתר את הצעתה של האישה. הם הכינו את התערובת ונתנו אותה לתינוק. חלפו עשרים ודקות ומול עיניהם הנדהמות חל בתינוק שינוי דרמטי.

התינוק התרוקן, והצבע שב ללחייו. שלום הפעוט ניצל".

https://www.chabad.org.il/Magazines/Article.asp?ArticleID=22484&CategoryID=5140

הנס הוא שהאישה הגיעה משום מקום ונעלמה כלעומת שבאה (אליהו הנביא? אתמהה)? הנס הוא שעצה הכה מקורית שלה עזרה? שהתינוק אכל לשלשת והבריא במקום להקיא ולמות מהרעלה?

באופן כללי, הסיפור השבועי בעלון חב"ד תמיד מציגפ.א.
ומביא אירועים שהסתיימו לטובה בדרך של נס ולא משהו טבעי.  
נשמע שהתשובה היא כן לשלושת השאלותנקדימוןאחרונה
האבלות של בין המיצרים - על הצרות או שמא על החטאים?פינג פונג

זוכר אני כמה פעמים בתשעה באב, שהיה לי נורא קשה להזדהות עם עניין האבלות, וברור לי שזה לא רק אני. הרי יש לנו כיום מדינה חזקה ומשגשגת, ברוך ה'. ותיאורי הזוועות של מגילת איכה והקינות הם עניין של העבר, וקשה להתחבר לכך שהאבלות רלוונטית ואקטואלית. אז נכון, בית מקדשנו טרם נבנה, וחסרות המלכות והנבואה, הסנהדרין והטהרה - אך כל העת מרגיש שמתקדמים קמעא קמעא במסלול הגאולה.

ואז נפל לי האסימון - האבלות שלנו הוא על החטאים -

כמתואר בעזרא:

"וַיָּ֣קׇם עֶזְרָ֗א מִלִּפְנֵי֙ בֵּ֣ית הָֽאֱלֹקים וַיֵּ֕לֶךְ אֶל־לִשְׁכַּ֖ת יְהוֹחָנָ֣ן בֶּן־אֶלְיָשִׁ֑יב וַיֵּ֣לֶךְ שָׁ֗ם לֶ֤חֶם לֹֽא־אָכַל֙ וּמַ֣יִם לֹֽא־שָׁתָ֔ה כִּ֥י מִתְאַבֵּ֖ל עַל־מַ֥עַל הַגּוֹלָֽה׃"

בעצם עיקר הצער והאבלות כיום, (ואולי גם בעבר) - הוא לא על צרות הכלל, שמרגיש שהם בעיקר נחלת העבר, (מבלי לשכוח לרגע את אסונות המלחמה, ופיגועים, אך זה לא אותו דבר) אלא על עוונות בית ישראל - על חילולי השבת, הפריצות האיומה, על מליוני ילדים יהודים שמתחנכים לחיים שלא על פי התורה, על אי שמירת טהרת המשפחה, על ההתבוללת הנוראית - (ממש כמו שעזרא התאבל).

ואולי צריך להתאבל עוד יותר דווקא על עוונותם של מי שהתחנכו לשמירת מצוות, דתיים ודתל"שים, עבירות שפחות שייך לגביהם לימוד הזכות הגדול של 'תינוקות שנשבו'.

מאז שעלתה בי תובנה זו - אני מצליח מאד להתחבר לאבלות ולעבודת ה' של בין המיצרים. אני מבין שזה רלוונטי מאד - גם כיום בדור תחיית אומתנו.

אשמח לשמוע אם מישהו מסכים/ חולק עלי - בעיניי זו אמת פשוטה וברורה.

שנזכה להימנות על "הָאֲנָשִׁ֗ים הַנֶּֽאֱנָחִים֙ וְהַנֶּ֣אֱנָקִ֔ים עַ֚ל כׇּל־הַתּ֣וֹעֵב֔וֹת הַֽנַּעֲשׂ֖וֹת".

*

נספח - דרשה שלי לרגל יז בתמוז וחטא העגל

עַל־זֶ֗ה הָיָ֤ה דָוֶה֙ לִבֵּ֔נוּ עַל־אֵ֖לֶּה חָשְׁכ֥וּ עֵינֵֽינוּ׃

עַל־זֶה - כמו שנאמר -  "אַ֗ף כִּֽי־עָשׂ֤וּ לָהֶם֙ עֵ֣גֶל מַסֵּכָ֔ה וַיֹּ֣אמְר֔וּ זֶ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ אֲשֶׁ֥ר הֶעֶלְךָ֖ מִמִּצְרָ֑יִם וַֽיַּעֲשׂ֔וּ נֶאָצ֖וֹת גְּדֹלֽוֹת׃"

עַל־אֵ֖לֶּה - כמו שנאמר - וַיִּקַּ֣ח מִיָּדָ֗ם וַיָּ֤צַר אֹתוֹ֙ בַּחֶ֔רֶט וַֽיַּעֲשֵׂ֖הוּ עֵ֣גֶל מַסֵּכָ֑ה וַיֹּ֣אמְר֔וּ אֵ֤לֶּה אֱלֹהֶ֙יךָ֙ יִשְׂרָאֵ֔ל אֲשֶׁ֥ר הֶעֱל֖וּךָ מֵאֶ֥רֶץ מִצְרָֽיִם׃"

"עַל־אֵ֣לֶּה ׀ אֲנִ֣י בוֹכִיָּ֗ה עֵינִ֤י ׀ עֵינִי֙ יֹ֣רְדָה מַּ֔יִם"

צום מועיל ורצוי לה'

מקור מספר נפש החיים עליו מתבססת טענתיפינג פונג

נפש החיים שער ב פרק יב

"והענין כי מלבד זה הצער שנעשה למעלה כשמקבל עונשו ביסורים רחמנא לצלן. אין ערוך ודמיון כלל זה הצער של מעלה נגד עוצם הצער שגרם למעלה בעת עשותו העון רחמנא לצלן. כענין הבן יקיר שנתפתה ביינו ונפל לארץ ונשבר מפרקתו וגופו והוא מסוכן. והוא עצמו אינו מרגיש אז כלל סכנת נפשו. כמו שכתוב (משלי, כג) הכוני בל חליתי הלמוני בל ידעתי. אמנם אביו לבו מתמרמר מאד על זה וכאשר הרופאים קשרו הנשברים והניחו רטי' ותחבושת מסמנים חריפים. והבן מר צורח על הכאב שלו מהסמנים החריפים האוכלים בשרו.

ועם כי אביו מצטער לצעקתו ורבות אנחותיו עתה. אין ערך כלל הצער של עתה נגד הצער והיגון הראשון שהיה לאביו בעת שנפל ושיבר עצמותיו אשר כמעט נתיאש מחייו אז.

כן ממש על זה האופן. הוא ענין העון רחמנא לצלן. שבעת שהאדם עושהו הוא גורם למעלה צער גדול ועצום לאין ערך. והאדם עצמו אינו מרגיש אז בזה כלל. ולא ידע כי בנפשו הוא. כי הוא נחשב אז כמת חס ושלום כמאמרם ז"ל (בר"פ מי שמתו) רשעים בחייהם קרויים מתים. ויש עוונות שעל ידיהם נפשו נכרתה חס ושלום לגמרי מהתקשרות חבל הקדושה. אבל הוא יתברך שמו אב הרחמן. כביכול בצרתו לו צער. ומרוב רחמיו וחסדיו יתברך שמו שולח לו יסורין אשר המה רטיה ותחבושת למרק עונו ואז האדם מרגיש כאב יסוריו ומצטער. ובזה מתעורר גם כן צער למעלה כנ"ל. אמנם אין ערוך כלל זה הצער נגד הצער שגרם למעלה בעת עשותו העון חס ושלום. ולכן כשכל תכלית האדם לפניו יתברך שמו להסיר מעליו צערו. הוא רק על הצער של מעלה המשתתף עמו בצערו. ושב ומתחרט באמת על עונו שגרם על ידו הצער של מעלה. אז היסורין מסתלקין מעליו ולא עוד אלא שמודדין לו כמדתו וכופלין לו פרנסתו. נגד הב' מיני צער שגרם למעלה ועתה מתחרט על שניהם. זדונות מתהפכין לו לזכיות:"

יפה מאוד. הדברים מפורשים ברמב"ם הלכות תעניתהסטורי

תחילת פרק ה':

יֵשׁ שָׁם יָמִים שֶׁכָּל יִשְׂרָאֵל מִתְעַנִּים בָּהֶם מִפְּנֵי הַצָּרוֹת שֶׁאֵרְעוּ בָּהֶן כְּדֵי לְעוֹרֵר הַלְּבָבוֹת לִפְתֹּחַ דַּרְכֵי הַתְּשׁוּבָה וְיִהְיֶה זֶה זִכָּרוֹן לְמַעֲשֵׂינוּ הָרָעִים וּמַעֲשֵׂה אֲבוֹתֵינוּ שֶׁהָיָה כְּמַעֲשֵׂינוּ עַתָּה עַד שֶׁגָּרַם לָהֶם וְלָנוּ אוֹתָן הַצָּרוֹת. שֶׁבְּזִכְרוֹן דְּבָרִים אֵלּוּ נָשׁוּב לְהֵיטִיב שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא כו, מ) "וְהִתְוַדּוּ אֶת עֲוֹנָם וְאֶת עֲוֹן אבותם וגו': 

ובמשנ"ב (או"ח ס' תקמ"ט, ס"ק א') אחרי שמצטט דברי הרמב"ם - מוסיף:

...ולכן חייב כל איש לשום אל לבו באותן הימים ולפשפש במעשיו ולשוב בהן, כי אין העיקר התענית כמש"כ באנשי נינוה וירא ד' את מעשיהם ואמרו חז"ל את שקם ואת תעניתם לא נאמר אלא את מעשיהם ואין התענית אלא הכנה לתשובה לכן אותם האנשים שכשהם מתענים הולכים בטיול ובדברים בטלים תפשו הטפל והניחו העיקר.

ומ"מ אין לפטור את עצמו בתשובה בלבד כי ימים אלו הם מ"ע מדברי הנביאים להתענות בהם וכמו שכתבנו למעלה:

מכיר את הרמב"ם, אך זו לא ראייה גמורה למה שכתבתיפינג פונג
אני טענתי שמעבר לאחת המטרות הברורות של תקופה זו - לעורר כל יחיד לתשובה - כמפורש ברמב"ם - האבלות עצמה היא אבלות על חטאי הציבור. על המצב הרוחני הירוד של עם ישראל.
זו דעתךמי האיש? הח"ח!

יש דעות אחרות ובוודאי סותרות באופן גמור

לא הבנתי בדיוק למה אתה מתכווןפינג פונגאחרונה
תרצה להרחיב?
בין המצרים!!!אשר ברא
שתפו מקורות להתחזקות וכיסופים לבית המקדש.

אולי יעניין אותך