משתי סיבות:
א'- כנראה שיש הבדל גדול מאד בין הסגנון חשיבה והנחות היסוד שלי לשלך.
ב'- הדברים שלי לא מאה אחוז קשורים לטענה שאתה מעלה פה, כי מה שאתה טוען פה זה רק להצדיק תחזית מסויימת שלך, שהתבררה כנכונה, ואני מגיב בעיקר על הענין הכללי.
בכל זאת החלטתי להגיב כאן, מפני שאני חושב שזה נושא חשוב מאד בפני עצמו, וגם מפני כבודו של הרב מלמד.
וגם אם יש סיכוי גבוה שאותך זה לא ישכנע, אני מקוה שזה ייתן למי שיקרא תמונה עם פרופורציות נכונות יותר מאלה שאתה מציג. ואולי לכל הפחות תכיר בזה שישנם אנשים שחולקים עליך לא בגלל טיפשות בעלמא, לא בגלל עצימת עיניים, ולא בגלל שהם מנוכרים לערכי היהדות. אלא פשוט כי הם חושבים אחרת ממך, וההסתכלות שלך היא רק הסתכלות אפשרית אחת. ואם אנחנו רוצים שתהיה לנו יהדות אחת, ואם גם לך מציק כשאתה שומע את הבדיחה על זה שיהודי צריך שני בתי כנסת- אחד כדי ללכת אליו ואחד כדי לא ללכת אליו או שבמקום שיש שני יהודים יש שלוש דעות, אז כנראה שאנחנו צריכים למצוא דרך טובה יותר לסדר את הבעיות שלנו מאשר להוציא מהמחנה את כל מי שהגיע איכשהו למסקנה שונה מאיתנו במשהו. צריך שיהיו גבולות, אבל מאד לא טוב שהם יהיו צרים מדי.
אני אחלק את דברי לד' חלקים עיקריים: א'- היחס לרפורמים. ב'- פסיקות שאינן מקובלות. ג'- ההסכמות שנלקחו.
א'- לגבי היחס לרפורמים. אני מבין שאפשר להתווכח על הנהגותיו של הרב אליעזר מלמד בהקשר הזה. גם על דברים רבים שעשו הראי"ה והרצי"ה קוק אפשר להתווכח. עד כמה שאני מבין, הרב מלמד מנסה ללכת בדרכם. בדרכם, ולא בדרכם של אנשים שלא אכפת להם מהדת, ושלא רואים בעיות בעולם הרפורמי.
כמובן, זה לא ממש מפתיע, שכמו הרב קוק בזמנו- גם לרב מלמד קמים מתנגדים רבים אחרי שהוא עשה כמה צעדים ואמר כמה דברים בכיוון הזה. זה אפילו קצת צפוי.
גם אם אני טועה, אין בנמצא הוכחה ברורה לכך שאני טועה. אז מה כן יש כאן? אפשרות ללמד זכות, או לחילופין ללמד חובה. בהקשר הזה- זה כבר דבר מורכב, כי ההחלטה מתי צריך ללמד זכות ומתי אסור ללמד זכות היא לא פשוטה. כמובן, אתה יכול לטעון- יש לי מספיק ראיות כנגדו כדי ללמד חובה. יבוא מישהו אחר ויטען- יש לי מספיק ראיות לטובתו כדי ללמד זכות.
ולא בכדי הזכרתי בהתחלה שיש כאן דיון שקשור לנקודות מוצא שונות ודרכים שונות.
אז מה עושים במקרה כזה? שאלה מעניינת. אפשר כמובן לריב מכות עד זוב דם, או לחילופין להוכיח האחד את חבירו על גבי הפורומים. זה תמיד ממלא בסיפוק עמוק ותחושת שליחות.
ב'- לגבי הפסיקות בהלכה. קראתי את המאמר על השרצים שהבאת בשרשור ההוא. לא מבין על מה הסער. יפה כתב אותו רב שענה לו בקישור שהביאו לך. ואף שאתה טוען שהוא לא עשה יותר מאשר לצטט את פניני הלכה, זה כנראה כי לא הבנת את הדברים כהלכה. זה לפחות מה שאני מבין. ולהסביר באריכות ידרוש ממני כנראה עמודים שלמים. לגבי פסיקות אחרות- איני מכיר את כל פסיקותיו של הרב מלמד, ואיני בקיא בכל התורה כולה. אבל אני לא כל כך מתרגש מזה שיש פסיקות שלו שרבנים אחרים מתנגדים אליהם, גם אם בחריפות. תופעה מצויה, במיוחד אם הוא גם נפגש עם רפורמים... (תזכיר לי מה הבעיה הגדולה בהיתר מכירה שבגללה יש מקומות שאסור לדון בו אפילו?)
ובכללי, כל עוד הפסיקה היא הגיונית ונשענת על מקורות חזקים, אני לא רואה בעיה בפסיקת הלכה חדשנית, למרות שמדבריך נראה שאתה כן רואה בעיה בדבר כזה. לענ"ד עיקר המחויבות היא לתלמוד, ישנה גם מחויבות לא לגמרי מוגדרת לראשונים, ומחויבות הרבה יותר נמוכה לאחרונים (ובכללם השו"ע לענין הזה, כיון שהמחוייבות לראשונים היא לא לפסיקת ההלכה של פוסק ספציפי כזה או אחר אלא למסגרת הפרשנויות שהם יצרו. עיקר הבעיה היא בלפסוק משהו שלא קיים, לא כשמישהו סומך על הרשב"א, בזמן שהשו"ע ראה לנכון לסמוך דוקא על הריטב"א.)
כמובן שהדברים האחרונים שכתבתי שנויים במחלוקת. אבל אם בגלל מחלוקות בסדר גודל כזה ניטול מאנשים את התואר רב, מצבנו יהיה בכי רע, דם ואש ותימרות עשן.
ולא בכדי הזכרתי בהתחלה שיש כאן דיון שקשור לנקודות מוצא שונות ודרכים שונות.
ג'- לגבי ההסכמות, בכלל לא מופקע בעיני מה שכתב פה "בן מכיר". לצערי הרב.
אני יכול להבין שבעיניך זה אולי נראה דבר נורא ואיום שאני יכול לחשוב ככה. וזה באמת מצער אותי שזה לא נראה לי נורא ואיום להעלות כזו אפשרות על הדעת. אבל ראיתי מעט דברים מפתיעים מאד בחיי, ואני מבין שלפעמים דברים הם מורכבים, והכרעות מתקבלות במצבים אפורים, ומצבים נהיים אפורים בגלל מורכבויות שונות ומשונות.
אז כן, גם הסעיף הזה קשור גם להנחות יסוד וזוויות הסתכלות שונות.
חלילה לי מלזלזל בגלל זה ברב ליאור שליט"א או ברב מאזוז שליט"א. כמו שאמרתי, אם בגלל מחלוקות בסדר גודל כזה ניטול מאנשים את התואר רב, מצבנו יהיה בכי רע.
איך יכול להיות שזה לא גורם לי לזלזל בהם?
כנראה שגם זה קשור להנחות יסוד וזויות הסתכלות שונות...
והדברים ארוכים