שאלה לפרשת מקץ - למה יוסף לא מדווח ליעקב כל שנותקעלעברימבאר

שלטונו, ולמה הוא עשה את מעשה גביע בנימין?

(אין לי תשובה בעניין. יש רק 2 אפשרויות שאי אפשר להכריע ביניהם)

האם מפני שהוא סבר שרק בני רחל ימשיכו את עם ישראל ושאר האחים מופרשים ממנו כמו ישמעאל ועשיו, ולכן הוא רצה לחטוף את בנימין ולשכנעו להשאר איתו מתוך מחשבה שרק על בני רחל נגזר "כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם" במצרים?

זו אפשרות א'.

מצד אחד יש לזה ראיה: "כי נשני אלוקים את כל עמלי ואת כל בית אבי" נשני השכיחני, כלומר יוסף אומר שה' השכיח ממנו את בית אביו. וגם הכתוב אומר "ולא יכול יוסף להתאפק... ויאמר אני יוסף" כלומר הסיבה היחידה שיוסף נגלה לאחיו כי הוא נשבר מהתרגשות באמצע התכנית לחטוף את בנימין כי ראה את מסירות הנפש של יהודה, ושינה את דעתו על האחים.

מצד שני למה הוא לא הודיע ליעקב? האם כי חשש שיעקב חושב שכל האחים הם עם ישראל והוא ימנע ממנו לקחת רק את בנימין? או שמא ההפרדות מהאחים מחייבת הפרדות של יוסף מיעקב אביהם?

אפשרות ב' זה שיוסף מראש תכנן שהאחים יבואו ברעב למצרים והוא תכנן לחטוף את בנימין כדי לעשות ניסיון/תיקון לאחים  שיימסרו את נפשם על בנימין כדי לבדוק/לרפא את השנאה בין בני רחל ללאה ולבחון האם הם מוכנים למסור את עצמם על בנימין.  ואז "ולא יכל להתאפק" זה אולי שהוא תכנן ממש לאסור את יהודה ולבדוק את שאר האחים ורק אז להתגלות אליהם, אלא שהוא נשבר באמצע.  ו"נשני אלוקים את עמלי ואת כל בית אבי" הכוונה השכחני את כל הצרות שהיו לי בבית אבי. אבל גם על פירוש זה קשה.

ואם יש למישהו פירוש שלישי גם יהיה מעניין לשמוע

אפשרות שלישית ופחות סבירה:קעלעברימבאר

יוסף חשב שהוא הופרש מעם ישראל החוצה "נשני אלוקים את עמלי וכל בית אבי" בית אבי כולל יעקב עצמו. "הפרני אלוקים בארץ עניי" - זה המקום שלי כמצרי ולא כיהודי.

ואז יוצא שיוסף סבר שתפקידו זה לקדש את ה' דווקא בתוך הגויים ולא כחלק מעם ישראל ושה' הוציא אותו מכלל ישראל כמו ישמעאל ועשיו, ומינה אותו להיות שליט מצרים שימשיך קדושה למצרים והאומות. ולכן הוא מנתק קשר עם יעקב.

ורק כשיוסף פוגש את אחיו משתחווים לו ונזכר בחלומות, הוא משנה את דעתו ומבין שהוא יהודי ואז מתכנן את כל גביע בנימין כדי לתקן את הקרע בין האחים כנ"ל.

מפנה למחלוקת המפורסמת בין הרב יואל בן נון והרב מדןטיפות של אור
אז ככה:קעלעברימבאר
ההסבר שכל המהלך של יוסף 9 שנים היה רק כדי לאמר ליעקב " אמרתי לך שהחלומות נכונים ואתה תשחווה לי" תמוה שהוא הפשט. אם יוסף חשוב לו להוכיח שהוא נביא, תמיד יכול לומר לאביו על פתרון חלום השרים ופרעה במצרים. מה גם שהחלום ייתגשם, שהרי יעקב היה כפוף פוליטית ליוסף במצרים, כלומר השתחווה לו או מעיין זה.

לגבי הפירוש שיוסף רוצה לנקום/להעניש את האחים - לא ברור אז למה הוא שם את כספם באמתחותיהם ואחר כך אומר "שלום לכם אל תיראו" אקט של חיבה ולא עונש, שעוד יכול לעורר חשד אצל האחים שיוסף בכוונת תחילה משתיל להם כלי כסף כמו גביע בשקיהם.

הטיעון שיוסף חשד שמא אביו שלח אותו בכוונה כדי שימכרו אותו, נשמע קצת קונספרטיבי במחילה, ומזכיר לי את הטיעונים הקונספרטיבים על כך שצרציל וסטלין תכננו במכוון את מלחמת העולם השניה. הרי יעקב לפני שניה אהב אותו ונתן לו כתונת פסים! מה גם שאין סיבה שיוסף יחשוד שאף אחד לא חיפש אותו. בעולם העתיק ללא טלפון בלתי אפשרי לחפש עבד שנמכר לארץ אחרת.

מצד שני גם קשה על הפירוש הראשון והשלישי שהבאתי, כיקעלעברימבאר

גם אם יוסף הופרש מעם ישראל/האחים הופרשו לפי מחשבתו  האם זה מצדיק לצער את אביו ולא להודיע לו שהוא חי? או שמא גורל האומה חשוב ליוסף יותר מצער אביו והגעגועים אליו?

שאלה שקשורה לעניין היא-קעלעברימבאר
האם ה' הודיע ליעקב שכל בניו ימשיכו אותו?

ואם לא, אז ממתי זה נודע, רק בברכות יעקב בסוף ימיו?

(כי "ולזרעך אחריך אתן את הארץ" יכול להתפרש כמו ההבטחה ליצחק "כי לך ולזרעך אתן את כל הארצות האל" שזה רק חלק מזרעו)

לא הבנתי את דברי הרב בן נון -קעלעברימבאר

יוסף חשב שהוא הופרש מעם ישראל וגם חשב שבנימין הופרש מעם ישראל? (וצריך לזכור שהוא גם ידע שה' מינהו לשליט מצרים לא במקרה)

זה מזכיר את השאלה למה יעקב נשאר במצרים אחרי הרעבנוגע, לא נוגע

כנראה שבשני המקרים ה' גלגל שיהיה איזה הכרח שאנחנו לא מודעים אליו.

יתכן שיוסף חשש לשלוח שליח לאביו, כדי שזה לא יתפס כמרידה במלכות או משהו כזה (שהוא עדיין קשור לעבריות. אפשר למצוא רמז לזה במה שנאמר בסופו של דבר- וְהַקֹּ֣ל נִשְׁמַ֗ע בֵּ֤ית פַּרְעֹה֙ לֵאמֹ֔ר בָּ֖אוּ אֲחֵ֣י יוֹסֵ֑ף וַיִּיטַב֙ בְּעֵינֵ֣י פַרְעֹ֔ה וּבְעֵינֵ֖י עֲבָדָֽיו- משמע שהייתה הו"א שזה בעייתי).

אבל אז השאלה היא למה כשהאחים באו אל יוסף הוא לא סיפר להם מייד שהוא יוסף ואמר להם לבשר לאביו שהוא חי כשהם חוזרים.

נראה לומר ככה:

וַיִּזְכֹּ֣ר יוֹסֵ֔ף אֵ֚ת הַֽחֲלֹמ֔וֹת אֲשֶׁ֥ר חָלַ֖ם לָהֶ֑ם וַיֹּ֤אמֶר אֲלֵהֶם֙ מְרַגְּלִ֣ים אַתֶּ֔ם לִרְא֛וֹת אֶת־עֶרְוַ֥ת הָאָ֖רֶץ בָּאתֶֽם.

יוסף נזכר בזה אז (כי לא כתוב "ויוסף זכר"). לכן מסתבר שהגעת האחים הייתה שינוי כיוון בשביל יוסף, והוא הבין שהוא צריך להביא להתגשמות החלומות, כנביא שהוטלה עליו משימה (זו לא הייתה נבואה ממש, לכן יוסף ההיה יכול להתעלם מהחלומות עד הגעת האחים (ואולי לחשוב שהם רק היו הגורם לכך שהאחים ימכרוהו והוא יגיע למצרים)).

יוסף מבין שהתגשמות החלומות זה לא השתחוויה של כבוד, אלא של הסכמה- שהאחים יבינו את תפקידו וחשיבותו ושילכו בדרך שהוא מתווה. זה מסומל בערבותם בעבור בני רחל. ולכן הוא מתכנן את כל העניין עם בנימין. כמובן שלא שייך לספר ליעקב עד שהמשימה תושלם.

מה שנשאר להבין זה מה חשב יוסף עד שהאחים באו למצרים, ואולי זו גם תהיה סיבה נכונה יותר למה הוא לא הודיע ליעקב שהוא חי.

אם ניכנס ל"ראש" של יוסף, ונסתכל על דברים מתוך מבטו (האמוני, כפי שאנו נוכחים לדעת בפרשה זו ובפרשה הבאה)- ה' גלגל אותי למצרים וניתק אותי ממשפחתי, נמכרתי לעבד ואז ה' העלה אותי, ואז שוב הפיל אותי לבור תרתי משמע והעלה אותי משם למקום הכי גבוה שאפשר.

השתלשלות האירועים מראה שמי שפועל פה זה ה' ואסור לי לנסות שום דבר שהוא לא חלק מהתכנית שה' מתווה לי. אם אני מודיע לאבי שאני חי, זה יחבר שוב את המשפחה, וזה יגרור שינוי מהותי כלשהו, ולכן אסור לי לעשות זאת. אני עדיין מאמין בדרך של יעקב אבא, ואולי מה שיקרה בסוף זה שאני אתקן את מצרים (מבני חם ש"עבד עבדים יהיה לאחיו"), או לפחות אהיה הנשיא העברי המכובד של מצרים והתפקיד יעבור לבניי, בד בבד עם זה שאחיי וזרעם יבנו את שלטונם בארץ ישראל. בסופו של דבר נתחבר יחד ונשפיע על כל העולם (תפקידו של אברהם).

קשה על זה ממה שכתבת לגבי ברית בין הבתרים. אבל מי אמר שהם חשבו שזה יתקיים בדורם או בדורות הסמוכים אליהם ולא הרבה זמן אחרי?  (אגב, מה ההכרח לומר שהם בכלל ידעו על ברית בין הבתרים? אי אפשר לומר שאברהם לא גילה זאת לאף אחד?)  

לגבי יעקב זה פשוט: ה' אומר לו "כי לגוי גדול אשימךקעלעברימבאר
שם". אל תרא מרדה מצרימה.

"ויוסף ישית ידו על עניך" כלומר יעצום את עיניך כשתמות.

ויעקב ידע על כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם

לא מוכרחנוגע, לא נוגע

בנ"י פרו ורבו מאוד עוד לפני פטירתו של יעקב:

וַיֵּ֧שֶׁב יִשְׂרָאֵ֛ל בְּאֶ֥רֶץ מִצְרַ֖יִם בְּאֶ֣רֶץ גֹּ֑שֶׁן וַיֵּאָחֲז֣וּ בָ֔הּ וַיִּפְר֥וּ וַיִּרְבּ֖וּ מְאֹֽד׃ וַיְחִ֤י יַעֲקֹב֙ בְּאֶ֣רֶץ מִצְרַ֔יִם שְׁבַ֥ע עֶשְׂרֵ֖ה שָׁנָ֑ה וַיְהִ֤י יְמֵֽי־יַעֲקֹב֙ שְׁנֵ֣י חַיָּ֔יו שֶׁ֣בַע שָׁנִ֔ים וְאַרְבָּעִ֥ים וּמְאַ֖ת שָׁנָֽה׃

רשב"ם-  ישית ידו על עיניך: על ענייניך וצרכיך, ישתדל לעשותם, כדכתיב ישית ידו על שנינו.

הפירושים שאנחנו קוראים מבוססים בד"כ על מה שקרה בפועל, לא בטוח שככה יעקב הבין את הדברים בשעה שהם נאמרו לו.

בפשטות יעקב חשב- אנוכי ארד עמך מצרימה, ואנוכי אעלך גם עלה (בעודך חי), ויוסף ישית ידו על עיניך (כפירוש הרשב"ם דלעיל).

ולגבי הידיעה על הגלותנוגע, לא נוגע
רבינו בחיי- וישב ישראל בארץ מצרים בארץ גושן- ונראה בפשט הכתוב הזה כי לפי שהיה יודע יעקב אבינו ירידתם למצרים סבת הגלות לזרעו, וכי יתחיל בו עתה, מפני זה יאמר וישב ישראל כלומר נתישב שם, לא כמחשבת בניו שאמרו לפרעה לגור בארץ באנו כי היו סבורים לחזור לארץ כנען ככלות הרעב מיד וע"כ אמרו לגור ולא להתישב.

הוא אומר שהשבטים לא ידעו על הגלות (או לא ידעו שהיא מתחילה עכשיו). לפי"ז אפשר לומר שגם יוסף לא ידע.

גוי גדול זה גוי גדול, לא אלפי איש.קעלעברימבאר

ואנכי אעלך בתור גופה.

יוסף אומר פקוד יפקוד אלוקים אתכם והעליתם את עצמותי

יעקב לא חשב שיפטר בגיל 147נוגע, לא נוגע
לכן אין מניעה לומר שבעת ששמע את הדברים הוא חשב שזה יקרה בחייו.

ואנוכי אעלך בתוך גופה זה פירוש למפרע של הדברים. יתכן שיעקב חשב גם על הפירוש הזה כשהדברים נאמרו לו, אבל הוא לא חשב שזה הפירוש היחידי.

כי יוסף שמע את זה מיעקב לפני פטירתו

תראה את תוספות השלםנוגע, לא נוגע

אפשר לפרש גםקעלעברימבאר
ש"אנכי אעלך גם עלה" מוסב על "לגוי גדול אשימך שם".

כלומר תהפוך לגוי גדול, ואתה (כלומר הגוי הגדול) תעלה ממצרים.

חוץ מזה שאדם צריך לעשות את ההשתדלות שלו ולהשביע את יוסף, גם אם ה' הבטיח

זה לא מסתדר עם שאר הפסוקנוגע, לא נוגע
שמדבר על יעקב עצמו.

אבל מה שבאתי להוכיח מדבריהם זה שההסבר שלי (שיעקב הבין בהתחלה שהוא עצמו יעלה חזרה) לא מופקע ובלתי מתקבל בגלל החידוש שבו.

כן אבל זה נשמע פסוק פיוטי שעיקרוקעלעברימבאר
שה' משרה את שכינתו בישראל גם בגלותם ויעלה אותם משם "אנכי ארד עמך מצרימה"
הא בהא תליאנוגע, לא נוגע
זה בגלל שיעקב מסמל את עם ישראל
בכל מקרה עד שיעקב לאקעלעברימבאר

הפך לגוי גדול הוא מנוע מלצאת ממצרים כאדם חי.

ואם תאמר שב17 שנה הם כבר הפכו לאלפי איש (מה שלא סביר, וזה עדיין לא "גוי גדול"). אז אולי יעקב חשש שהכנענים כבר לא יסכימו לקבל אלפי איש בארץ כנען, בעוד שפרעה נתן להם מקום. מה גם שהיה להם מקום מרעה משובח, בעוד שבכנען ייתכן שאין מקום למקנה כל כך גדול שכבר גדל מאז שהם התיישבו

יעקב מן הסתם הניח שהוא יחיה 180 שנהנוגע, לא נוגע

שבסופם הוא כבר יהיה גוי גדול (או לפחות עם בסיס איתן להפוך לכזה אחרי לא הרבה זמן) שיכול לחזור.

כשהוא הגיע לגיל 147 והרגיש שהוא עומד למות, הוא הבין למפרע אחרת את דברי ה' אליו.

אז ענית על התשובה למה יעקב לא חזר לארץקעלעברימבאר
תיקוןנוגע, לא נוגע

קראנו השבת: וַיֹּ֙אמֶר֙ יִשְׂרָאֵ֔ל רַ֛ב עוֹד־יוֹסֵ֥ף בְּנִ֖י חָ֑י אֵֽלְכָ֥ה וְאֶרְאֶ֖נּוּ בְּטֶ֥רֶם אָמֽוּת. יעקב מרגיש שהוא קרוב למיתתו.

וגם בתיאור פגישתו עם פרעה מובן שיעקב נראה מאוד זקן.

אז יעקב בירידתו למצרים בפשטות כן הבין מדברי ה' שהוא ימות במצרים, ופירש את הנבואה לפי הפירושים המקובלים, שהכוונה שה' יעלה אותו להיקבר בא"י או שהכוונה שיעלה את זרעו.

אבל לבסוף יעקב חי עוד לא מעט זמן- 17 שנים. יתכן שזה היה יכול להימשך עוד ודברים היו יכולים להיראות אחרת (כלומר שבדיעבד אחרי שראה שהוא ממשיך לחיות, יעקב אולי היה יכול לפרש את הנבואה אחרת- איך שהצעתי, מה שהיה משנה את ההתנהלות ואת המציאות).

התשובה הידועה לשאלה הראשונה125690

היא שמבחינת יוסף, יעקב היה שותף במכירה, הוא זה ששלח אותו לאחים.

לבבי השאלה השניה, הפשט הוא שהוא רצה לראות אם האחים חזרו בתשובה

שמעתי בשבת הסבר נהדרטיפות של אור

רק שאני לא יודע מה המסר של הסיפור לפיו. (ומי שאמרה לי אותו לא הייתה מרוצה ממנו, כי זה מקטין את יוסף)

בקיצור, מישהי אמרה לי שכל הסיפור ממש מזכיר לה את ההתנהגות של מי שנפגעים על ידי מישהו שקרוב אליהם. שהדבר הכי אינטואיטיבי הוא להגיד "למה אתה לא מתרחק?" "למה את נשארת איתו?", אבל הם נשארים בכל זאת. כי הרי לפני כן היה משהו שיצר את הקרבה

גם יוסף היה קרוב לאחים לפני כל הסיפור - אנחנו לא יודעים כמה חוויות משותפות היו להם. ואז שנים אחרי המכירה, יוסף פתאום רואה את האחים. והוא מפחד מהם - למרות שזה בכלל לא רציונלי - הרי הוא משנה למלך. אז הוא לא מגלה להם מי הוא. אבל הוא גם לא יכול לשחרר מהם. והוא לא יודע מה לעשות. אז הוא מושך זמן - תכנסו לכלא, תחזרו עם בנימין, וכו'. וחשבתי שזה גם מסביר למה הוא לא שלח שליח כל השנים האלו...

זה שהוא שם כסף בפי אמתוחתם מוכיח שמראשקעלעברימבאר

הוא תכנן את הניסיון של יהודה ובנימין. כלומר לפחות מאז שימת הכסף. וכנראה לפחות.מאז שמצווה עליהם להביא את בנימין.

הרי אם הוא רוצה להיטיב להם, אז לא היה שם את כספם, כי הרי הוא יודע שזה יגרום להם וליעקב הפוך - הם ידאגו שמא יאשימו אותם כגנבים. סתם יוצר דאגה.

אם הוא רצה לחטוף את בנימין ולשכוח מהאחים ומיעקב, אז שימת הכסף באמתחות רק מקטינה את הסיכוי שיעקב יסכים לשלח את בנימין, שהרי אם כרגע הם מואשמים כגנבי כסף, אז יעקב עוד יותר יחשוש לשלח את בנימין למצרים.

לכן נראה שהסיבה שיוסף שם את הכסף באמתחות היא כדי שהאחים לא יחשדו בהנימין שבאמת גנב את גביע הכסף (אמנם בנימין בגלל צדקותו לא ייחשד כגנב, אבל יוסף לא ראה אותו 20 שנה ולא באמת יודע זאת). כי האחים יאמרו - כמו שהפלילו אותנו ושמו לנו כסף באמתחות (זה חוזר פעמיים כולל מקרה הגביע) כך מישהו שם גביע לבנימין.

אילו האחים היו באמת חושדים בבנימין שגנב, אז הניסיון עם יהוגה והאחים לא היה מצליח - האחים היו משאירים את בנימין במצרים, כי למה שיהודה יהיה ערב לגנב אמיתי?

זו כל הסיבה שיוסף הטמין את הכסף, כדי לאפשר לניסיון עם יהודה לקרות

(למרות שאפשר לטעון בדוחק, ששימת הכסף נועדה לעודד אותם לחזור למצרים עם בנימין. כי אולי אחרי שהם חושבים שיוסף חושב שהם גנבי כסף, אז הם אולי יחששו שהוא יהרוג את שמעון (וזה אולי הפסוק "אותי שיכלתם שמעון איננו"), ולכן לא יהססו להוריד את בנימין יחד עם הכסף כדי להציל את חיי שמעון.

אבל קשה על זה - אם כן למה יוסף שם פעם שניה את הכסף בפי אמתחותם במקרה עם הגביע?

תשובה דחוקה היא כדי שיוכל להאשימם שכולם גנבים אבל הוא לפנים משורת הדין ישעבד רק את גנב הגביע ולא את גנבי הכסף, כדי למנוע את התנגדותם. אבל זו תשובה דחוקה כי הרי הם החזירו את הכסף הראשון אז ליוסף אין קייס)

ההנחות בתגובה הזאת נראות לי מאוד לא מוכרחותטיפות של אור

אבל אין לי עניין להתווכח

בא נבחון את כל האפשרויות הלוגיות למה הוא שם כסף,קעלעברימבאר

ונשלול מה שלא מסתבר.

א. יוסף שם כסף באמתחות כדי להיטיב לאחים. נשלל.

כי הוא יודע שזה יגרום להם וליעקב דאגה על זה שחושדם כגנבים ויצער אותם (וכנראה אמר לאשר על ביתו לומר להם כשהם יחשבו שהוא חושד בהם כגנבים "שלום לכם אל תיראו וכו' ). ואם הוא רוצה בטובתם הוא יכול להביא להם מלא כסף כשכבר ישבו במצרים.

ב. יוסף שם את הכסף כדי לשלם לאחים על ימי אחוותו איתם בעבר, בבחינת "קחו את הכסף ועופו מפה".

נשלל.

כי שימת הכסף מורידה את הסיכוי שיעקב יסכים לשלח את בנימין כמו שכתבתי. שהרי לא ישלח את בנימין לשליט שחושד בכולם שגנבים ויאסור אותם.

ג. יוסף שם את הכסף כדי לגרום להם דאגה ולהתנקם בהם. אבל נקמה קטנה ולכן בסוף "שלום לכם אל תיראו".

נשלל.

כי זה הורס את התכנית הראשית להבאת בנימין כנ"ל.

ד. יוסף רוצה לגרום להם להרגיש פחד ושירגישו מה זה להמכר לעבדים/לחזור בתשובה על חטאתם על ידי הכנעת ליבם.

אפשרות אבל דחוק.

אבל זה גם מכשיל את שילוח בנימין כנ"ל. וגם למה הוא שם בפעם השניה גם כסף? להעמיק חזרה בתשובה? דחוק.

ה. יוסף רוצה לחטוף את בנימין לעצמו שיחיה לצידו במצרים, אבל מפחד שאם בנימין יחשד כגנב על ידי האחים הם יפגעו בו. לכן הכסף זה כדי להסיר חשד מבנימין.

נשלל.

כי אם כך, שפשוט יערוך חיפוש באמתחותיהם כשהם בביתו תחת פיקוחו , רגע לפני שהם יוצאים לדרך. ולא כשהם שולחו כשהבוקר אור.

נכון שזה יותר משכנע שיוסף שם לב שנגנב גביע רק שהם שולחו מביתו, אבל מנגד זה מקטין את הסיכוי שיעקב ישלח את בנימין למצרים.

ו. יוסף רוצה להסיר חשד מהאחים שבנימין אכן גנב.

*הכי הגיוני*.

במיוחד שאם מטרתו זה מבחן לאחים. אז המבחן לא באמת יבדוק כלום אם בנימין יחשד כגנב על ידי האחים. אז הם בצדק לא ימסרו את נפשם עליו.

ז. יוסף רוצה לעודד אותם לשלח את בנימין למצרים על ידי גרימת חשש לחיי שמעון שהרי הם גנבים ושמעון יהרג.

הגיוני אבל דחוק , כמו שכתבתי.

אלו כל האפשרויות שעלו לי. יש לך הצעות נוספות? שואל באמת כדי לדעת.  שמעתי את הרעיון הזה רק לפני שבוע. אמנם שמעתי את אפשרות (ה) אבל חשבתי על זה וזה לא הגיוני,  נראה הכי הגיוני ו וקצת ז

מאז שהייתי ילד קטןטיפות של אור
היה לי ברור שיוסף פשוט לא רוצה לקחת כסף מהאחים שלו (כי הוא צדיק), והוא לא העלה על דעתו שזה ילחיץ אותם

אבל כאמור אין לי עניין להתווכח ואני לא אגיב יותר.. 

גם אני חשבתי כמוך עד לפני שבוע. אבל פשט הפרשהקעלעברימבאר
מראה שיוסף ידע שהם יחשבו שחשד שהם גנבים, כי הורה לאשר על ביתו לומר להם "שלום לכם אל תיראו וכו' ".

הוא לא שיער בנפשו את הסבל שזה יגרום לאביו ואת הפחד לשלח את בנימין בעקבות זאת? תזכור שבעולם העתיק גנב ממלך בדרך כלל היה מת או נלקח לעבד, תגובת האחים מוכיחה זאת.

נראה שזה היה חלק מהתכנית הכללית. בייחוד שהוא פוקד לשים את הכסף פעם שניה במקרה גביע בנימין.

למה הוא ציווה לשים את הכסף פעם שניה אם במילא עוד שניה הוא יתגלה להם ויתן להם חליפות שמלות ו500 כסף? הרי שימת הכסף בפעם השניה היא אליבי מצוין לאחים לומר "מישהו מפליל אותנו!" תחשוב שעורכים אצלם חיפוש לגביע באמתחת, ומה הם מוצאים - עוד פעם את הכסף פעם שניה!

לא ראיתי את הסיפא , מחילהקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך ח' בטבת תשפ"ו 22:45

(את המילים האחרונות בסיפא כאילו)

מצד שני יש קצת הגיון בדבריך. כי אפשר לטעוןקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך ח' בטבת תשפ"ו 22:46

שאם זה היה חשוב לדעת את זה אז התורה היתה כותבת במפורש "וישם את הכסף באמתחותם,כי אמר יוסף פן יחשדו אחי בבנימין".

זו שאלה כללית על פשט וראליה. (כתבתי את זה בפרשת תולדות נראה לי, שהעיסוק ב"למה עשיו היה מוכן למכור את הבכורה תמורת עדשים. אולי הם היו עניים באותה עת ולא היה לו מה לאכול" די מיותרת. מצד שני פרשית יוסף ואחיו אומרת דורשני לכל אורכה ובעל כרחינו מכרחיה אותנו להוסיף נתונים שלא מפורשים בפשט).

מצד שלישי,  נכון שהקריאה הפשוטה בשימת הכסף הראשונה גורמת אינטואיטיבית להדגשת צדקות יוסף. אבל בשימת הכסף השניה יחד עם הגביע, אפילו ילד קטן ירגיש שיוסף מתכנן כאן איזה משהו

עכשיו כשאני חושב על זה אתה צודק. אם התורהקעלעברימבאר

טרחה לכתוב לנו על שימת הכסף(שהרי גם אם יוסף שם אז התורה לא היתה חייבת לציין זאת), זה לא כדי לענות לנו על השאלה "מה יוסף עשה כדי שהאחים לא יחשדו" אלא ללמד עקרון כלשהו מוסרי/כלל ישראלי/סוד וכדומה.

מצד שני עצם העובדה שהוא שם את הכסך מכריחה אותנו לשקלל את ההסבר הלוגי היחיד

וגם ייתכן שכמו שדברי תורה מתחלקים לכמה חלקים כפטיש יפוצץ סלע, יש פה גם לימוד מוסר וגם תיאור ראליית הסיפור

סליחה, אבלנוגע, לא נוגע
זה הרבה יותר פשט במלמדה תפלות מאשר בסיפור דנן...
למה התכוונת לבמלמדה תפלות?קעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך ח' בטבת תשפ"ו 22:25

אם התכוונת ללימוד אגדתא לנשים, אז הגמרא אומרת "כל ה*מלמד* את בתו כאילו תפלות" ולא "כל אשה הלומדת תורה כאילו תפלות". כלומר מי שמכניס בכוח את בתו הילדה ללימוד בעל כרחה. כי לימוד תורה כפוי או ממסדי לוחץ לנשים זה אסון.

אבל אם האשה רוצה מעצמה ללמוד אגדתות (מעצמה הכוונה באמת מעצמה אותנטי, לא מלחץ ציבורי פמניסטי), זה ברכה. כי היא תגיע לתובנות גבוהות יותר מהאיש. כדוגמת שרה שגדולה מאברהם בנבואה.

אגב, התובנה של אותה אחת היא תובנה נשית חכמה, בין אם היא פשט או לא. שרואה את הדברים מהצד הסובייקטיבי ותובנה מקורית כזו לא היתה נשמעת מפי גבר, שהיה מנסה להסתכל מהצד האובייקטיבי ומזניח את הצד הסובייקטיבי

צחקתי.. אבל לעצם העניין-גם מישהי שרוצה ללמוד מעצמהנוגע, לא נוגע

צריכה קודם שילמדו אותה. להבין קודם את עליונותה של התורה ואת המציאות הנעלה של אבותינו, ורק אח"כ להכניס את הצד הסובייקטיבי. רק אז יהיו חידושים אמיתיים והפריה.

היא גם לא חייבת שילמדו אותה קודם, פשוט היא צריכה קודם רק לקרוא תנ"ך ופשוט להקשיב ולא לנתח על סמך חוויות אישיות רגילות שלה, ואז היא לא תגיע לפירושים כאלה.

לדוג'- "ויהי כאשר ראה יעקב את רחל בת לבן אחי אמו ואת צאן לבן אחי אמו ויגש יעקב ויגל את האבן מעל פי הבאר וישק את צאן לבן אחי אמו. וישק יעקב לרחל וישא את קלו ויבך".

יעקב התאהב ברחל מייד. הוא הלך לחרן ונפרד מהוריו למי יודע כמה זמן, וזו טראומה. פתאום הוא רואה מישהי צעירה שמזכירה את אמו (לכן הוא זיהה אותה מיד. ולכן הפסוק חוזר ג"פ על המילים "אחי אמו") ומיד מתאהב בה וכו'.

זה ניתוח שבד"כ גבר לא ישים לב אליו או לא יתן לו מספיק יחס כי הוא פחות חי את הסיפור או כי הוא חושב שזה מיותר ומחפש רק את ה"צד העליון" שבתורה.

מצד שני, אישה בלי הבסיס הנ"ל, תבין את זה אבל תעצור כאן פחות או יותר.

השילוב הנצרך הוא להפנים שיעקב הוא אדם עליון, ממשיכם של אברהם ויצחק ואדם שה' דיבר איתו, והאדם הזה הוא שהתאהב מייד ברחל. יעקב חיבר בין התגלות ה' אליו להתגלותה של רחל אליו.

במילים אחרות- הגבר והאישה הנ"ל קוראים את הסיפור מתוך תפיסה מונותואיסטית, רק שהגבר מנסה יותר להסתכל מהצד של הבורא, והאישה מהצד של הנברא. אבל האמת היא שההבנה האמיתית תבוא רק דרך קריאה פנאנתאיסטית.

אגב, אני חושב שעצם החלוקה בין אובייקטיבי לסובייקטיבי היא גלותית, ונובעת מחוסר היכולת להידבק מספיק בקב"ה, מה שמוביל לקריאה חיצונית.

ה"אובייקטיבי" קורא בצורה חיצונית כי הוא מתעלם מהחיים שמאחורי הדמויות והופך אותן לאידאות ברמה מסויימת.

גם הסובייקטיבי קורא בצורה חיצונית כי הוא חושב "אם הייתי הדמות בסיפור והייתי עושה את זה, למה הייתי עושה את זה?".

אז מנסים לקרוא בשתי הדרכים ולחבר ביניהן בצורה שכלית שתתיישב על שני הצדדים. זה טוב, אבל לא מספיק.

כדי להבין תנ"ך צריך לנסות לחיות בדרך של התנ"ך. את הגשמיות אנחנו כבר חיים לא רע, אז לגביה מה שצריך זה בעיקר מידע על פעם (כמו לדוג' לקרוא על גמל כדי להבין את גודל החסד של רבקה) וקצת דמיון, אבל את הרוחניות אנחנו לא מכירים טוב בכלל. יש דברים שלא נרגיש, כמו הרצון לע"ז, אבל הבסיס הנצרך בשביל להבין תנ"ך זה לנסות לחיות מתוך תחושת דביקות קבועה בה' ומתוך תפיסה שהוא מתגלה בהכל- הפנאנתאיזם לעיל. וגם אחרי זה, צריך לזכור שאנחנו לא שם כי אין לנו נבואה והשארת שכינה כמו אז, ולכן תמיד לקרוא עם ביקורת שכלית שאומרת- תזכור שאתה לא מסוגל לראות חלק ניכר מהתמונה, ואל תשלים מידע ואל תניח הנחות אמוניות/מחשבתיות/רוחניות על סמך הנחות יסוד לא מבוררות, אלא רק על סמך דברים מבוררים ודימוי מילתא למילתא מסיפורים אחרים בתנ"ך (וגם שם צריך לעיין אם יש הבדלים). 

ברור שאשה צריכה ללמוד ממישהו/מישהי, התכוונתיקעלעברימבאר

שלימוד תורה (גם אגדתא) לאשה צריך לבוא מעצמה בצורה חפשית וקלילה, ולא מזה שדוחפים אותה לזה שאז זה אסון. ולכן חשוב שגם במדרשות יתנו מרחב חפשי לתלמידות ולא סדר ממסדי שמצפה מהן לעמוד בלו"ז, לעומת ישיבה לבחורים. (למעט בנות יוצאות דופן שישיבה לבנות דווקא יכולה הכי להתאים להן, אבל מדובר במיעוט).

החלוקה בין אובייקטיבי לסובייקטיבי כזכר ונקבה קיימת כבר בתורת הסוד ובמהרל. וגם מהגמרא אפשר ללמוד זאת.

בגלות באמת יש נתק בין אובייקטיבי לסובייקטיבי ובארץ ישראל יד אחדות ביניהם, בין אור החמה ללבנה, בין תורה שבעתב לשבעל פה. אבל עדיין גם בארץ ישראל שני המימדים המחולקים קיימים כמחולקים אלא שיש הרמוניה ביניהם, ונשים יותר טובות במימד הסובייקטיבי.

אני מסכים איתך שכרונולגית וסיבתית המימד האובייקטיבי בלימוד צריך להיות קודם לסובייקטיבי

המימדים לא מחולקים ויש הרמוניה ביניהםנוגע, לא נוגע

אלא יש דבר אחד, שלפעמים כדי לתפוס את כל הצדדים שלו צריך בנוסף למבט הטבעי עליו גם "לפצל" אותו ולהסתכל עליו בצורה אובייקטיבית ובצורה סובייקטיבית.

אם כבר, עצם התפיסה שאתה מציג של אובייקטיביות וסובייקטיביות מובנית, נובעת מניתוח שכלי אובייקטיבי. בחוויה (הטבעית הכללית, שלא קשורה לסובייקטיביות) של הדבר, הוא אחד.

אחת דיבר אלוקים שתים זו שמעתי.קעלעברימבאר
דברי הרציה על הפסוק: כל דבר במציאות נבחן משני הסתכלויות שונות שהן 2 הופעות שלאותו דבר יחיד (שיש הרמוניה ביניהם) מצד האובייקט ומצד הסובייקט. מצד הדבר כמו שהוא ומצד הופעתו אלינו (או בלשון המהרל מצד הדבר ומצד המקבל, או מצד הצורה ומצד החומר).

תמיד הפיצול יהיה באופן תמידי. כי לכל דבר יש את התייחסותו מצד עצמו, ומצד יחסו אלינו.

לדוגמא יש את מי זה אברהם, ולעומת זאת מה הוא עושה *לי* (או לנו) ואיך הוא רלוונטי

אתה מדבר על ניתוח שעושים אחרי התפיסה האחדותיתנוגע, לא נוגע
שנחוצה להבנת הפשט. קודם לומדים את הפשט ומבינים אותו, ורק אחכ דורשים אותו.
(בשביל ההגינותטיפות של אור

אני זה שהתלהבתי מההסבר  

היא הציגה את זה כקושיה -'אני לא מבינה את הסיפור הזה. אני צריכה ללמוד אותו פעם לעומק.  זה מזכיר לי...'

וכשאמרתי לה את ההסבר של הרשר הירש, שאם יוסף היה מתגלה מיד המשפחה הייתה מתאחדת חיצונית אבל לא באמת ולכן הוא תכנן את הניסיון עם בנימין, היא אהבה אותו. רק העירה שזה נותן ליוסף המון קרדיט, לתכנן הכל ברגע)

חח כן הבנתי את זה מההודעה הראשונהנוגע, לא נוגע
בסופו של דבר לא היית חושב על זה לבד כנראה..
אגב. הסבר יפה כשלעצמו (אם מנתקים אותו מפשטקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך ח' בטבת תשפ"ו 22:58

הפרשה).

אני לא חושב שזה מקטין את יוסף. הגיוני לטעון שהוא מתלבט אם הוא קשור לעם ישראל/השבטים קשורים עדיין לעם ישראל, או שמא תפקידו להיות מצרי של קודש (הרב שרקי (ואולי גם מניטו אבל לא זוכר) טוען שיוסף התלבט בזה, וגם משה עד גיל 80, התלבט אם הוא מצרי מדייני או עברי)

שאלות על פורים (לא על המגילה).צע

לא חייב תשובות של פורים, אפשר גם פשט..😀😃

א. מה מיוחד בפורים שהרב קוק (ומן הסתם לא רק הוא) כותב עליו שהארת היום קשורה ל "קדושת הגוף הישראלי"  לעמת שבת או יום טוב? גם בשבת מקובל לומר שהאכילה והשינה קדושות.  וגם ביוט יש "חציו לה' *וחציו לכם* ?

ב. יפה מאוד שמציינים בפורים שלא משנה מה גם יהודי שלא מבחין בין ארור המן לברוך מרדכי מתברר שהוא תמיד קרוב/דבוק בה'...

אבל מה זה עוזר לי בשאר השנה?  (אוסיף שאפשר לשאול זאת כל השנה על דברי תורה בסגנון - לא משנה מה נשמה שנתת בי טהורה.. איך זה דוחף קדימה?)

ג. מכירים הסבר מה זה פרוז ומוקף ברוחניות?

תודה.. אדר שמח.

תשובות תםשלג דאשתקד

א. אם אני מבין נכון, הכוונה היא שבפורים זה נס של הגוף - הפיזי, ולא של הנשמה - הרוחנית. זה רעיון זה בסיסי שכמדומני מופיע בלבוש ו/או בט"ז.

ב. השאלה לא מובנת, אם כוונתך לשאול באופן כללי: מה שמחת הפורים תורמת תשאר השנה, זו באמת שאלה אינסופית שאפשר לשאול על כל דבר ומאידך בטח ניתן ליישב אותה בקלות.

אם כוונתך ספציפית על "עד דלא ידע", אז כמדומני שהרמ"א מסביר שהאדם לא יוכל לשקול אם יותר חשוב הנקמה בהמן או ההמלכה של מרדכי, כלומר שהנס בפורים (ולא רק) מורכב מנקמה ושכר בחדא מחתא, ולשיכור קשה לדעת אם יותר חשוב הדין ברשעים או שיותר חדוב השכר לצדיקים. קראתי שהרב אוירבך אמר שזה ההסבר הכי פשוט לדברי הגמ', וגם אני הקטן מסכים עם האמירה הזו

וזה כמובן תורם המון למחשבה על שכר ועונש.

ג. נדמה לי שההסבר בנגלה מספיק טוב. תקרא את הרמב"ן והר"ן במגילה דף א. מדפי הרי"ף.

אני לא חושב שיש מי שמלאקעלעברימבאראחרונה

בתורה כמוך פה בפורום. חוץ מהיסטורי

שאלות יסודיות. ממה שאני מבין זה ככה:נוגע, לא נוגע

א. בשבת וביום טוב, קדושת הגוף (והחומר) יושבת על קדושת הזמן. קדושת הגוף כזו היא "לא חוכמה" כי אתה בתוך זמן שמרים אותך למעלה ונותן לך תחושת בטחון שאתה מסובב בקודש (אותו דבר בסעודת מצווה או בסעודה במקום קדוש).

קדושת הגוף העצמית מצריכה שתהיה שם באמת בתפיסה ובתודעה שלך בלי עזרים. שבאמת תבין שיש לגוף קדושה ובאמת תהיה מחובר חזק לה' כדי להרגיש שזה קדוש ושאתה לא עובד על עצמך. באופן קצת אבסורדי, מי ששמה מחובר יותר מאחרים גם לה' וגם לגוף (בצורה נכונה).

זה כמו שלהגיע להיות נביא כשיש השראת שכינה זה לא הכי חוכמה, החוכמה זה להיות נביא שחצב את כל הדרך מלמטה עד שהגיע לנבואה (וזה לענ"ד ההסבר למה כבר הרבה שנים אין נבואה).

בימי פורים (עוד לפני שהוא היה חג) ובמה שקרה לפני כן, התגלתה הקדושה הזו (נכון שאז זה היה כתוצאה מדחיפה אלהית, אבל לומדים משם את העקרון).

כיום זה יום חג אז יש בו גם את קדושת הזמן, אבל זה הפוך משבת ויו"ט- בפורים קדושת הגוף הובילה לקדושת הזמן, הגוף כל כך קדוש עד שגם הזמן התקדש (ויש בו גם מימד של קדושת המקום- קשור קצת לשאלה ג- יש הבדל בין המקומות מתי חל החג).  

העיקר הוא ללמוד מפורים את היסוד לכל שאר השנה.

ב. כשתופסים שזה לא וורט אלא אמת- כל המבט על החיים משתנה (למי שרודף אחרי האמת ומחפש לחיות אמיתות ולא ריגושים).

מי שלדוג' מבין ש"בידו אפקיד רוחי בעת אישן ואעירה" (לא מבחינה פיזית שזה רק תהליכים פיזיולוגיים במוח, אלא נשמתית), כלומר שבכל לילה הנשמה שלו עולה למעלה, תופס את השינה והקימה אחרת.

או לשיר בשבת "דורשי ה' זרע אברהם אוהבו" ולתפוס שיש בכל אחד מאיתנו "אברהמיות" מוחשית, וזה לא רק וורט או משהו פסיכולוגי או חינוכי, אלא משהו שאכן קיים בתוכנו.

אבל בפורים הקדושה ממש בתוך הדוךקעלעברימבאר

ובכלל לא בשנמהמ.

ב. יום אחד משפיע על כל השנה

ג. מוקף אור מקיף פרוז אור פנימי. איממנטי טרנצננצדני. @צדיק יסוד עלום  מבין בזה

מה הספרות התורנית הראשונה שהאדירה ככ את פורים?צע

כאילו מניח שאפשר לטעון שזו כבר הגמ'/המדרשים.. או עכפ שהתשובה היא מן הסתם ספרות הקבלה/הזוהר/האר"י.

אבל א. האם לדעתכם רק מהארי ז"ל או כבר בקבלה שקדמה לו?

ב.  ידוע למשל שר' צדוק כתב בהיקף פסיכי על פורים וגילה סודות על גבי סודות, אבל מניח שהוא לא היה הראשון בספרות החסידית..  אז אני מנסה להבין איזה חיבור תורני מוכר היה הראשון להעמיק בפורים..

וכן גם המהרל העמיק מאוד.. ושוב אולי יש חיבור שכבר קדם גם למהרל..

מקווה שמובן, אם לא לא נורא..😅🤣

מסכת שלמה בש"סזיויק
עם המון אגדות עמוקות
מסכת פסחים. סוכה. ראש השנה. יומא.קעלעברימבאר
מגילת אסתרהסטורי
לא מבין את השאלה, זה החג היחיד שמוקדש לו ספר שלם בתנ"ך...
קשה לומר שזה קשור. פסח יותר חשוב ואזכורקעלעברימבאר

יציאת מצרים מוזכר יותר בתורה/נ"ך.

וסיפור יציאת מצרים לוקח יותר פסוקים מהמגילה.

בסוף אסתר זה סםר קצר.

גם על רות יש ספר שלם, בכל זאת היא לא חשובה יותר מדוד או שלמה או שמואל או משה או יהושע או יעקב שאין להם ספר שלם.

לזכרוני כתוב בגמרא כל המועדים בטלים לעתיד לבוא חוץקעלעברימבאר
מפורים
המהרל כתב יותר על פסח מאשר על פוריםקעלעברימבאר
סתם מעניין...שלג דאשתקדאחרונה

יש תופעה של "משלוח מנות תורני", שהביא לנו ספרים שלמים מדמויות כמעט לא צפויות, על מגילת אסתר.

לדוגמה, "מחיר יין" לרמ"א, ו"מנות הלוי" לר"ש אלקבץ.

הפעלה טיפות של אור

איזו חומרא או הכרעה לחומרא אתם מחבבים? 

אני אתחיל:טיפות של אור
הרב קנייבסקי פסק שגם אם קטן מתפלל שמונה עשרה מאחוריך, אסור לפסוע שלוש פסיעות לאחור

זה מקסים בעיניי

לא להתחשב בקולות של אכילה לפני התפילהadvfb

אלא רק לשתות מים במקרה הפחות טוב.

איזה כיף 🙂 הרבה זמן לא היתה הפעלה!קעלעברימבאר
 מזכיר לי את אדר שנה שעברה🙂
ואני לתומי חשבתישלג דאשתקד

שהוא הקדים בחודש

ראה שרשור מיקום מקביל והשווה:

https://forums.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=24&topic_id=873061&forum_id=1364

לאכול שיעור חזו"א מצה בליל הסדר😅קעלעברימבאר
חחחח קלללadvfb
ולפי משקל ולא נפח..נוגע, לא נוגע

ככה יוצא שיש שלוש חומרות יחד..

חומרא בשיעור כזית, כדעת התוס'

חומרא שהתקטנו השיעורים

חומרא ללכת לפי משקל (זו לא בדיוק חומרא אבל לצורך העניין)

אני ציינתי אולי חומרה נוספת בתגובה שליצע
עקרונית זה עיקר הדין ולא חומרא, לפחות לבוצענוגע, לא נוגעאחרונה
באפיקומן זו חומרא
מחבבים גדול עליי , אציין במה אני מחמירצע

* עוד לא הייתי בחו"ל. לא יוצא מהארץ.

* לא שומע כלל שירים בספירת העומר ובשלושת השבועות.

* אוכל 2 כזית במוציא מצה.

* שנתיים צמתי צום בכורות כמו שכתוב בעולת ראיה. מזל שידעתי לעצור בזמן..😅

(אם אני לא טועה בכל הדוגמאות יש פוסקים שסבורים שזה עיקר הדין ויש פוסקים שסבורים שניתן פחות אז מניח שזה עונה להגדרה של להחמיר.. כמו שכתבו פה על שתיה לפני התפילה.. יש פוסקים שסבורים שזה הדין, ויש שהקלו יותר וממילא לשיטתם זה חומרא..).

איך אפשר בלי שום שירים אפילו לא ווקאלים?קעלעברימבאר

ותענית בכורות זה לא חומרה שמביאה לידי קולא?

כי בסוף לא מתרכזים במגיד מרוב רעב

מי זה רב פפא שמזכירים את כל הבנים שלו בסיומי מסכת?תמימלה..?
כאילו, איך היו לו כל כך הרבה בנים רבנים?
לא ברור שהם היו אחיםגבר יהודי
ייתכן שהם היו אנשים זרים, אלא שלאביו של כל אחד מהם קראו פפא
זו בדיוק הנקודההסטורי

מזכירים את בני רב פפא, להראות שאפשר לגדל משפחה של עשרה תלמידי חכמים גדולים.

הרמ"א כתב בסוף תשובותיו, שרב פפא היה עשיר גדול ומחזיק תורה ובזכות שעשה לבניו סיומים ושמחה לגמר מסכת, זכה שכל עשרת בניו היו גדולים בתורה. הוא ממשיך ומוצא בהם רמזים לעשרת הדברות ולעשרה מאמרות.

אהה, מגניבבתמימלה..?

תודה!

שמעתי שכל הרשימה הזו אמורה להיותחושבת בקופסאאחרונה
רשימת הכותבים של הנוסח של סיום המסכת, שנראה שכולם באמת אחים, ואכשהו התגלגלנו לומר גם אותה. 
הקשר בין זמן קריאת שמע לאכילת תרומה (חידוש)advfb

המשנה הראשונה במסכת ברכות אומרת "מאימתי קורין את שמע בערבין? - משעה שהכהנים נכנסים לאכול בתרומתן".

השאלה הידועה והמתבקשת זועקת מבין שורות המשנה - מה הקשר בין זמן קרית שמע של ערב לזמן אכילת תרומה? למה לתלות את זמן קרית שמע בזמן אכילת תרומה?
ולמעשה זוהי השאלה הראשונה של הגמרא שמתייחסת לתוכן של המשנה. השאלות הראשונות השגמרא מציבה לפני כן הן שאלות שעוסקות במסגרת הספרותית של המשנה, הסדר המוצג, אך לא בתוכן כשלעצמו. "מכדי כהנים אימת קא אכלי תרומה? משעת צאת הכוכבים. ליתני משעת צאת הכוכבים!" אם זמן קריאת שמע להתאפיין בצורה פשוטה בתהלך מאוד ברור ומוחשי - שעת צאת הכוכבים שהיא המעבר המוחלט בין היום ללילה, למה התנא רואה צורך לאפיין את זה בהלכה שקשורה לענייני תרומה שבעצם אומרת אותו דבר רק בצורה מאוד עקיפה? לטעמי, ברור שצריך למצוא קשר מהותי כלשהו בין זמן תחילת קריאת שמע לתחילת זמן אכילת תרומה לכהנים. הרי לא הגיוני שתנא יחליט להצמיד דברים שאינם קשורים. גם כאשר חז"ל מחפשים אסמכתא להסמיך את דבריהם על דברי תורה הם עושים זאת בצורה קשורה לסגנון או לתוכן של הפסוק. ועוד, אם כל כך חשוב לגמרא ביחס לסדר של המשניות הראשונות למה הלילה קודם ליום וכו' אז קל וחומר שהתוכן של המשנה יהיה חייב להיות מסוגנן בצורה מוקפדת ובעלת הגיון. לכן התשובה "מילתא אגב ארחיה קמ"ל... והא קמ"ל דכפרא לא מעכבא וכו'" התוספות על המקום מבהירים שיש עוד משנה בנגעים שעוסקת באותה הלכה ולכן טכנית לא היינו חייבים ללמוד מפה את הלכה זו בדין אכילת תרומה אלא התוספות אומרים "וי"ל דרגילות של משניות לאשמועינן בקוצר אף למה שמפורש כבר" ובכך אפשר להמשיך לטעון שיש פה עניין עקרוני משותף בין השתיים. אחרת, אין שום סיבה שהמשנה תזכיר בקוצר במקום שלא קשור להזכיר בקוצר.
מתוך הראיה הזאת אני רוצה לקרוא את המילים "קמ"ל דכפרא לא מעכבא". כפרה לא מעכבת באכילת תרומה. זה ה"סלוגן" של "המילתא אגב אורחיה". הגמרא אומרת לנו כשאתה רואה את הצורה העקיפה שבה דיברנו על זמן קרית שמע של ערבית תדע לך שהתנא בחר בדרך העקיפה הזאת כדי להזכיר שכפרה לא מעכבת. התנא הביא את דין אכילת תרומה כדי להזכיר זאת, אך איפה הוא רצה להזכיר זאת? - בזמן קרית שמע. במשנה הראשונה של ערבית. ולכן אפשר לומר כי כמו שבתרומה הכפרה לא מעכבת והכהן יכול לאכל את התרומה לפני הכפרה, כך גם בקרית שמע. אדם יכול וחובה עליו לקרוא קרית שמע לפני הכפרה. מה עניינה של קרית שמע קבלת עול מלכות שמיים ועול מצוות (כפי שמופיע במשנה בהמשך ביחס לסדר קריאת הפרשיות). לכן, התנא רוצה לומר לנו שקבלת עומ"ש ועו"מ איננה תלויה בכפרה. דהיינו, כדי להגיע לקבלת עומ"ש ועו"מ חייבים לעשות תשובה לפני כן, אחרת אין פה קבלת עול. המהרהר בתשובה הוא בחינת צדיק גמור (כפי שאומר הגמרא בקידושין על המקדם על תנאי שהוא צדיק גמור והיא ספק מקודשת שמא הרהר בתשובה) וממילא במהותה מחייבת קבלה טוטאלית. הרי אדם שאיננו עושה תשובה על חטאיו הוא פורק עול ולא מקבל על עצמו את העול. אמנם היה הו"א לומר שגם האדם עצמו צריך להיות נקי ומכופר, קמ"ל כפרה לא מעכבת.גם האדם שהוא בעל היצרים שהשפלים והתאוות והתתמודדויות והקושי שלא נקי מהם וממעשיו הוא מקבל עומ"ש ועו"מ. הנקודה בה האדם נמצא איננה לב מהות קבלת עומ"ש ועו"מ אלא ההכרה שלו במחוייבות לעשות את רצון ה' ותשובתו כלפי שמיא היא היא מהות קרית שמע. הזמן הוא מאפיין את שעת חיוב מהמצווה. לפני שעת חיוב המצווה האדם לא עושה את המצווה כלל, כי אין באפשרותו לעשות. על כן, עניין זה מתאים לרמז, העבה מאוד, שהתנא שתל לנו במשנה. הטבילה שהיא מעשה הטהרה הינו הזמן שאדם נעשה טהור אך אינו בעל כפרה. כך הכניסה למרחב האחריות של עניין קבלת עומ"ש ועו"מ היא גם בזמן הזה שהאדם טהור אך אינו מכופר. בתפילת שמונה עשרה חז"ל הקדימו תשובה לכפרה. הכפרה תלויה בתשובה אך התשובה איננה תלויה בכפרה. הטהרה נעשית בצורה רצונית. הטבילה הינה פעולה שהאדם עושה על מנת להטהר. כך גם קבלת עומ"ש ועו"מ הינה רצונית. הכפרה שבאה בעקבות כך היא ע"י שמיא. גם בקרבן האדם מגיש את הקרבן אך הוא הכפרה תלויה בקבלת הקרבן ברצון. כך גם בכפרה מן החטאים, הן מן השמיים אך אינם מונעים מאיתנו את האפשרות לעשות תשובה ולקבל עומ"ש ועו"מ. כפרה לא מעכבת בזמן קרית שמע.

יפהנרשםכלפעםמחדשאחרונה
קיצור הלכות פורים ללימודעיתים לתורה
איזה ספר על מגילת אסתר אתם הכי אוהבים?מתואמת

ספר שמביא בצורה קלילה וזורמת את הרעיונות העמוקים של המגילה.

אני למשל אוהבת את "בסתר המדרגה" של נעם ונגרובר.

מחפשת להתחדש בספר נוסף השנה...

תודה!

מלבי"ם...הסטורי
יש פירוש של רבי נחמן על המגילהאשר ברא
ספר שחור כזה עם צורה של מסכה.. 
נתיבות שלוםהרשפון הנודד

וממליץ גם על הספר של ליקוטים של תורות ברסלב על פורים

תודה על התגובותמתואמת
כנראה שלא הבהרתי מספיק שאני מחפשת משהו *קליל*... כנראה לא יהיה לי את הריכוז המתאים לקרוא מפרשים אמיתיים.
מלכה בעל כורחה של אורנה בורדמןגב'
לא עד כדי כך קליל🤭מתואמת

סתם, קראתי את הספר הזה הרבה פעמים ונהניתי ממנו בכל פעם מחדש. מחפשת ספר שהוא יותר בגדר ספר לימוד...

תודה!

😀גב'
המלכה שחשבתם שהכרתםילדה של אבא
כתוב מענין מאוד, משלב מדרשים ופרושים
תודה רבה! אחפש!מתואמת
עקרונית "דברי שלום ואמת"125690
אבל הרב שכתב אותו אמר לי שהיה צריך להוציא אותו מהר (מן הסתם כי פורים התקרב), אז הוא בעיקר מפרש ופחות מראה שהמגילה באמת התכוונה לומר את מה שהוא טוען. אם תצטרכי המלצות דומות גם לשבועות (מגילת רות) ויום כיפור (ספר יונה), אני יכול להמליץ על הספרים שלו עליהם בלי שום הסתייגות.
תודה! מן הסתם באמת אחפש גם ספרים דומים למגילת רותמתואמת

וספר יונה, אז אשמח לשמוע את שם הרב שכתב.

הרב שמעון קלייןadvfb
תודה רבה!מתואמתאחרונה
דווקא ספר?נוגע, לא נוגע
יש לרב אייל ורד סדרה של ארבעה שיעורים על המגילה, מומלצת מאוד
תודה! אם אני לא טועה שמעתי אותה בעברמתואמת

באמת סדרה טובה.

אם יש עוד כאלה אז גם אשמח לשמוע עליהן.

אני לא יודע אם יש הבדל, אני שמעתי את זו שהוא העבירנוגע, לא נוגע

שנה שעברה. מן הסתם אלו אותם עקרונות, אבל בדרך כלל בכל מהדורה חדשה יש יותר דיוקים..

יש גם שני שיעורים שהרב גיא אלאלוף העביר שנה שעברה

תודה רבה!מתואמת
יש את המהפך של הרב יהושע שפיראפצל"פ

זה אמנם רק חוברת כזה

אבל אני מאוד אהבתי

תודה! זכור לי שקראתימתואמת
או שלפחות יש לנו בבית. אחפש בע"ה.
זה לא מדרשי או רעיוני אבל "מלכה בעל כרחה"נפש חיה.
ספר שמתבסס על פירושי ומדרשי חז"ל

כל שנה משתדלת תקרא לפני פורים

אכן, גם אני קראתי אותו כמה וכמה פעמיםמתואמת
אבל מחפשת משהו לא סיפורי...
דברי אמת ושלום של הרב שמעון קלייןadvfb
מחפשת מקורות אצל הרב זצ"ל והרב צבי יהודה על פוריםאשר ברא
אם יש לך באזור ספריה תורנית או אוצר החכמהטיפות של אור
אז יש ליקוט בספר 'מאורות הראיה' על פורים, ובשיחות הרב צבי יהודה מועדים כרך א
חומרים קצת כבדיםשלג דאשתקדאחרונה
יש את הספר "טוב רואי" (או במהדורה הישנה והטובה: "טוב ראיה") על הגמרא, זכור לי שבמסכת מגילה הוא די פורה

אולי יעניין אותך