ה' שפתי תפתח
* כל הנושא של ''הגוף שלי הוא ברשותי'' ושות'. חלק מזה זה לשנן להם שאין כזה מצב לראות או להראות מקומות צנועים למישהו אחר. וקל וחומר לגבי נגיעה במקומות האלה. החריגות היחידות הן: אבא ואמא אם יש צורך בעזרה. בגילאים צעירים, אם אנחנו לא נמצאים איתם, אז גם סבא וסבתא או בייביסיטר אם יש צורך *בעזרה* (ילד שעוד לא מתנקה לבד בשרותים נגיד).
* לא עוזרים אף פעם למבוגר ברחוב ללא רשות של אבא או אמא. הכוונה לצבים שבו מישהו יבקש מילד לעזור לו לסחוב קניות למקום קרוב לדוגמה. מבוגר צריך לבקש עזרה כזאת ממבוגר, לא מילד. אלא אם כן זה בתאום עם ההורים והם מרשים (זאת נקודה שלרוב לא באה לנו בקלות כי חשוב לנו לחנך לגבי חסד ועזרה לזולת. אבל כאן זה מצב שהסכנה עולה על התועלת. ולכן חשוב להדגיש שוב ושוב).
* אין כזה דבר שמישהו אחר יאסוף אותך מבית הספר בלי שתיאמתי את זה איתך. אם מישהו (חבר, קרוב משפחה וכמובן אדם זר) ניגש אליך בסוף בית הספר ומודיע לך שהיום הוא מחזיר אותך הביתה, וזה לא משהו תיאמנו ביחד, תבקש ממנו להתקשר אלי ותבדוק מולי.
* נגזרת של הסעיף הקודם (אבל לא רק) היא שחשוב ללמד את הילדים את מספרי הטלפון שלנו ההורים, כמה שיותר מוקדם.
* ממתקים, משחקים ושאר מתנות - אף פעם לא לוקחים ללא רשות של ההורים. אגב זה לא משנה אם האדם 'זר' או 'מוכר'. כי למרבה הצער היו הרבה סיפורים של פגיעות שבוצעו בדרך כזאת ע''י אנשים מוכרים דווקא. נגיד 'מתפללים' מוכרים בבית הכנסת שפיתו ילדים על-ידי סוכריה או כל פרס אחר ותקפו אותם. (מודה שבנוקה הזאת יש לי קושי להבין איך מורידים את זה בפועל לשטח. אני לא חושבת שהצלחנו להנחיל את הכלל זה במסגרת של בית הכנסת. אבל בתיאוריה, זה כנראה מה שצריך לעשות)
* אם אתה מרגיש מאוים - תקרא לעזרה בקולי קולות! (ואם אתה יכול גם תברח). (אפשר לעשות סימולציות [כמובן תמיד להתאים לפי הילד, הרגישות שלו והכל. המטרה היא לא להפחיד חלילה אלא לאט-לאט להקנות כלים ותגובות על יבש כדי שאם חלילה יהיה משהו, הוא יהיה יותר מוכן להגיב]. זה לא צריך להיות קשור לפגיעות מיניות. אלא גם למקרים אחרים כמו בריונות וכו').
* נגזרת של הסעיף הקודם (אבל לא רק) - לשנן כל הזמן ''רוב האנשים הם אנשים טובים והם יבואו לעזרתך אם תקרא לעזרה. יש המון אנשים טובים ואמיצים בעולם ובייחוד בעם הנפלא שלנו. אל תדאג. את הכללים האלה אנחנו לומדים בגלל שיש מיעוט קטן של אנשים לא טובים וחשוב תמיד לדעת איך שומרים על עצמינו. אבל הרוב טוב, ותמיד בע''ה יהיו אנשים טובים שיוכלו לבוא לעזרתך''. סעיף ממש ממש חשוב בעיניי.
* לתרגל את אמירת ה''לא!!'' עם הילדים (סימולציות). שוב, התרגול על יבש מאפשר את השימוש שלו אם הוא יצטרך בזמן אמת. אם יש משהו שאתה מרגיש לא בנוח איתו. או שאתה יודע שזה אסור. ומציעים לך - תענה ''לא!!'' בקול הכי תקיף וחזק שאתה יכול, וגם תעשה תנועה עם היד שמסמלת ''עצור''. אנשים רעים תוקפים בעיקר כשהם מרגישים שלא תהיה מולם התנגדות. ברגע שנשדר התנגדות, הם לרוב יעדיפו לעזוב ולחפש מישהו חלש יותר. מעבר לזה, זה מאפשר לסביבה לשים לב שקורה לך משהו ולבוא לעזור לך.
* אם קרה לך משהו לא טוב, או אפילו משהו שאתה מרגיש מוזר לגביו, תמיד-תמיד-תמיד תבוא לספר לנו. אם אתה מפחד שנכעס או לא נדע להקשיב, תודיע לנו שיש לך משהו שאתה רוצה לשתף אותנו. בלי נדר אנחנו נקשיב ובעיקר לא נכעס עליך!!! חשוב שתשתף אותנו בכל דבר שמציק או מטריד לך. אנחנו ההורים שלך ואנחנו נוכל לעזור לך בע''ה.
* כמו שהזכירו לפני, להנחות להסתובב כמה חברים ביחד, וכמה שפחות לבד. בעיקר-בעיקר אם מדובר בשעות ערב-לילה.
* גם כמו שהזכירו, ללכת ברחובות מוארים ואיפה שיש הרבה אנשים. לא דרך רחובות שוממים.
* גם כמו שהזכירו - חשוב שנדע איפה אתה בכל זמן. לא ללכת לשום מקום בלי לתאם מולנו.
* לענות לכל השאלות שלהם, כולל על נושאים צנועים. כמובן לפי הרמה של הילד ולפי מה שהוא רוצה ויכול לדעת. דרך טובה לדעת את זה היא לשאול ''מה אתה חושב?'' או ''מה אתה כבר יודע?'' ולפי התשובה שלו לתת את המידע הכי בסיסי. אם יספיק לעת עתה, מה טוב. ואם הוא ירצה לדעת יותר, הוא כבר ישאל שאלת-המשך, וככה נדע שצריך להסביר עוד קצת. וכן הלאה. (משרשורים קודמים, אני יודעת שלא כולן מסכימות עם הגישה הזאת. אני באופן אישי חושבת שהיא חשובה מאד בנושא של מוגנות. כי היא משדרת לילד שאנחנו לא נבהלים משום שיחה ומשום נושא. ולכן הוא יכול לברר וכמובן גם לספר לנו הכל).
שנזכה ללמד אותם בלי להפחיד אותם,
כל ילד לפי רמתו, לפי הבנתו ולפי רגישותו
ושבע''ה הם לעולם-לעולם לא יזדקקו לכלים האלה. אמן.