בס''ד
הי יקרה,
המצב שאת מתארת ממש מוכר לי. ממש ממש. זה קשה וזה מקשה על כולנו בסופו של דבר. כי הדברים לא זזים, זה מייצר פקקים בהתקדמות הבוקר / הערב, זה שואב מיליון אנרגיות, וכן - זה גם גורר וויכוחים, עצבים ומה לא 😥
שאלות שהתשובות אליהן עשויות לעזור לכם כמו שהן קידמו (עודנן מקדמות, האמת, כי זה תהליך ממש) אותנו:
- מה מצב העייפות שלו? האם הוא ישן מספיק? האם הוא בצהרון? חוזר הביתה מאוחר?
- איך המצב הרגשי שלו באופן כללי?
- האם הילד באופן כללי קצת רחפן? ברמה של קשב וריכוז?
וספציפית לגבי מעברים, אני חושבת שזאת נקודה מורכבת אצל הרבה ילדים. ובפרט אצל ילדים מסוימים (לדוגמה ילדים ''רגישים מאד''). וצריך לחשוב איך אנחנו עוזרים לעבור את המעברים האלה יותר בקלות.
לדוגמה, יש לי בת שממש מתקשה להתעורר. לא רק שקשה להעיר אותה, היא גם במצב רוח ממש לא פשוט בבקרים מיד אחרי הקימה. אז עם הזמן הגעתי לכמה מסקנות. (1) להעיר אותה מספיק מוקדם כדי שתהיו לה את הכמה דקות האלה שהיא לאט לאט יוצאת ממצב שינה למצב ערות (לעומת בבת אחת). (2) אני מראש מעירה אותה עם חיבוק, ולא רק שאני מחבקת אותה אלא אומרת לה לחבק אותי, וככה הבוקר מתחיל בצורה אוהבת וידידותית (העולם שאליו היא צריכה להתעורר לא כזה נורא). (3) אם אני יכולה, אני מזכירה לה איזשהו משהו כיף שמצפה לה היום (את זוכרת שיש לך גומיות חדשות להיום? את יודעת שסבתא שלחה לי הודעה בשבילך? את רוצה לראות מה ציירתי אתמול בלילה? ועל זה הדרך).
בין הדברים שעוזרים לנו באופן כללי סביב מעברים:
* לעשות תאום ציפיות בזמן רגוע. להסביר לילד בגובה עיניים למה כ''כ חשוב לנו X.
* להזכיר ''היום שבת. אתה זוכר שסיפרנו לך שבשבתות חורף שבת נכנסת ממש מוקדם? אתה זוכר שכשחזרת מבית הספר אתמול כבר התחיל להחשיך בחוץ? אז אני מזכירה לך שהיום אחרי בית הספר חייבים לקפוץ למקלחת ולהתכונן זריז.
* לתת מספיק זמן לאותה המשימה.
* להעביר אותה לכמה שיותר מוקדם ביום. נגיד מקלחת - ברגע שהוא חוזר הביתה (לעומת בסוף הערב). מתוך נקודת הנחה שככל שהיום מתקדם, הכוחות הולכים ואוזלים...
* לשים הורה צמוד לילד באותן הפעולות שהילד מתקשה. לפחות תקופה מסוימת. עד שנצליח לשבור את הלופ המעייף הזה בו הילד ואנחנו נקלענו. הורה שפנוי לשכנע אותו ביצירתיות לעשות דברים.
* באופן כללי, להבין שהוא לא עושה דווקא. הקושי שלו אמיתי. אני מאמינה שהסיטואציה לא כייפית גם לו. ולכן אנחנו רוצים להנדס אסטרטגיות כדי לעזור לו ולנו. זה לכאורה פשוט, אבל זאת הבנה שצריכה איכשהו לעבור מהשכל אל הלב, ואז שוב מהלב אל השכל. להתחבר לקושי האמיתי שלו, וממנו לחפש דרכים מעשיות לעזור.
כשיש תשתית כזאת אפשר להוסיף פה ושם פרס לתמריץ. (קראתי שפרסים לא עובדים לכם. אבל כאן אני מתכוונת לא כאופציה ראשונה, אלא כעוד משהו קטן בנוסף לכל הנ''ל).
חיבוק מזדהה ביותר! כל הכבוד שאת מעלה את זה כאן... שה' ישלח לכם את כל הברכה וההצלחה בעולם 🧡🧡🧡