כתבת: "איבדתי את האמונה שתפילות מקדמות משהו."
בתקופת הראשונים היתה מחלוקת האם תפילה יכולה לשנות את גזירות הקב"ה. זו שאלה פילוסופית שבה התעסק בדורינו ישעיהו ליבוביץ, אבל השאלה היא קדומה בהרבה.
בית מדרשו של הרמב"ם סבר שלא - אלא התפילה מרוממת את האדם למדריגה שבה הוא ראוי להשגחה פרטית. (וזה נושא נוסף - הרמב"ם לא סבר שלכל אדם יש השגחה פרטית, אלא הדבר תלוי במעשיו).
מבחינת רבי יוסף אלבו, מה שנגזר נגזר על האדם במציאות מסוימת. אתה יכולה על ידי התפילה לשנות את עצמך, ליצור מציאות אחרת, וכך להגיע למה שנגזר במציאות הזאת. הדין עצמו נשאר אותו דין -מי שמשתנה הוא אתה ולא הקב"ה.
אמנם, רבים מחז"ל וחכמינו לאורך הדורות לא הסכימו עם עצם השאלה הפילוסופית.
אפשר להרחיב עוד הרבה בנושא אם זה מעניין אותך, אבל זו לא הנקודה שרציתי להעלות כאן.
המטרה שלי היתה להראות שיש דעות שונות.
אני חושבת שאמונה בלי שאלות ובלי ספיקות היא אמונה עקרה. מה שמחזק את האמונה שלי זה דווקא נקודות הספק, שאני הולכת לברר אותם ולהתעמק בהם, ובצורה הזאת אני מגבשת לעצמי אמונה עמוקה יותר.
אני מעודדת אותך לנסות לפתור את השאלות האלה - ולא לשאול רק אדם אחד אלא כמה, כדי לשמוע דעות שונות. אתה לא חייב להסכים עם כולם, אבל טוב ללמוד ולדעת איך הם מתמודדים עם השאלות האלה - כי סביר להניח שהשאלות שלך כנות ואמיתיות.
וכמו שלך יש שאלות - אני בטוחה שיש מישהי שגם נמצאת במסע כזה. אנחנו לא מושלמים, לא הגענו לנקודת הסוף שלנו, אנחנו לומדים כל יום - לא צריך להתכחש למצב הביניים הזה.
לגבי רבנים שניתן לדבר איתם (אין לי ניסיון אישי):
א. מכון ידעיה - מפעילים אתר שנקרא לדעת להאמין. רשימת חברי המכון די מרשימה: הרב יעקב אריאל, הרב שרקי, הרב יובל שרלו, הרב י"צ רימון, פרופ' שלום רוזנברג, הרב שבתי רפפורט, הרב חגי לונדין, הרב פרופ' יואל אליצור, הרב פרופ' ג'פרי וולף, הרב ד"ר מיכאל אברהם, ד"ר יצחק מייטליס, הרב גיורא רדלר, הרבנית ימימה מזרחי, הרבנית רחלי שפרכר פרנקל, הרבנית ד"ר חנה קטן, הרבנית ד"ר נעמי שחור, הרבנית שני טרגין, הרבנית ד"ר מיכל טיקוצ'ינסקי, הרבנית ד"ר שולמית בן שעיה, הרבנית אושרה קורן, גב' שרה אליאש, הרבנית נעמי וולפסון.
מי שעומד בפועל מאחורי הדברים הם הרבנים הרב אליסף ליבי, הרב דני לביא והרב ד"ר משה רט.
אפשר ליצור קשר דרך מייל\טופס באתר.
ב. רבני מכון מאיר.
ג. לפנות לאנשים מסעיף א.