הרבה שנים היו המון ויכוחים בנושא, הייתי מבקשת ומקבלת תשובה ש'אין לי כח עכשיו' וכדו'. השינוי הגיע כשלנו ההורים היה שינוי פנימי והבנה שאם אנחנו לא נכריח את הילדים לעזור ולא נכניס אותם לסבב של עבודות הבית, אנחנו חוטאים לתפקידינו כהורים. איך ילד ילמד לנקות/לסדר/לתת יד למישהו אחר אם לא ניתן לו את ההזדמנות לישם את זה בבית? מהרגע שהיה ברור לנו הדרך ושזה חלק חשוב בחינוך אז גם ההתייחסות בבית לנושא השתנתה.
חוץ מלהסביר מה שכבר אמרו לפני, שכולם שותפים בבית להטבות וגם לחובות, עשינו גם הרגלים מסויימים.
התחלנו ביום שישי למשל. רשימת מטלות מוכנה מראש, חלק מהמשימות קצרות וחלק מורכבות יותר כדי שיהיה תואם לגילאים. כל ילד צריך להשתבץ למה שמתאים לו לעשות, לפעמים צריך לבחור 2 משימות. גם אנחנו השתבצנו כדי שהם יראו את חלוקת התפקידים ולא ירגישו מנוצלים או משהו. זוכרת שהקטן היה ממש רוצה שאכתוב גם את השם שלו ברשימה. אז הייתי עושה לו משימה שמתאימה לו וכותבת והוא היה מאושר שהוא גדול.
עם הזמן זנחנו את הרשימות והילדים כבר יודעים מה המשימות שצריך ביום שישי ואני שואלת בע"פ, מה אתם עושים היום? לפעמים מציעה למה אפשר להשתבץ.
היו לי מתבגרים שלקח להם זמן להכנס לזה וממש לא נכנסנו איתם למריבות. מי שלא רוצה לעזור בסופו של דבר מרגיש בחוץ. אז הם עושים משהו. אפילו משהו קטן. אצל מתבגרים זה הרבה עניין של מצב רוח, יום אחד מתייצבים במטבח ומבשלים ארוחה שלימה ויום אחר שוכבים במיטה ולא מוכנים לנקוף אצבע.

בשאר הימים בשבוע יש דברים שכל אחד צריך לעשות בנוהל הימיומי (בעיקר לסדר אחרי עצמם) ויש דברים שאני מבקשת ממי שפנוי והם עושים. כבר מכירה אותם היטב ויודעת מה יתקבל אצל מי בהסכמה ומה לא ולפי זה מבקשת. אין לי עניין להמאיס עליהם את עבודות הבית. מי שיותר אוהב לבשל שיבשל, יותר מהר לו לזרוק זבל שיזרוק זבל, יותר מתחבר לו בייביסיטר אחלה וכן הלאה.
בפועל איך ליישם, כשילד אומר שלא רוצה לעשות משהו ?(מקפידה לא להגיד לעזור לי, אלא לעזור לבית, לעשות בשביל כולם) אין מקום לכעס ואכזבה בנחת להסביר אני עכשיו הולכת לעשות א'ב'ג', אם לא נגיד, תחתוך סלט עכשיו אז לא יהיה לנו סלט לארוחת ערב כי אני לא אספיק להכין. וזהו. הילד לא הכין, להזכיר לו שוב לאחר כמה זמן, מה עם הסלט? יהיה לנו היום לארוחת ערב? אם לא, אז לא. אז אין סלט. חבל . זה התוצאה.
כמובן שלא בכל דבר אפשר לוותר שלא יהיה ויש דברים שנאלצת בסוף לעשות בעצמי. אין 100% . אבל בגדול הם עושים ואנחנו גם משבחים אותם על זה. והם כבר מתנדבים לפעמים בעצמם לעשות דברים בלי שאגיד. במיוחד הגדולים. וכשהגדולים מראים דוגמא טובה הקטנים גם רוצים.
יצא לי מלא לכתוב... בהצלחה