התבססות כלכליתמאמין וזורע:)
"על שלושה דברים העולם עומד:
על התורה.
ועל העבודה.
ועל גמילות חסדים."

ועל דרך הדרש:
"על שלושה דברים העולם עומד:
על התורה- של הבעל.
ועל העבודה- של האישה.
ועל גמילות חסדים -של ההורים."

מסכימים?

נשמח לשמוע את דעתכם.
בדיחה מעצבנת. מכל בחינה שהיא.מדרשיסטית20
חחחחתילי חורבות
מציאות חיים עצובה מאוד בציבור החרדי-חרד"לי
לצערנו מציאות שעדיין קיימת. ע" התנהלות נכונה אפשר לצמצם אותהנפש חיה.
אדם שגדל כל חייו במציאות עקומה חושב שזו הנורמה.נפש חיה.
ממש לא נכון. לא גדלתי ככה כל חיי וזה בהחלט נראה כמו הנורמה.עברי אנכי

יש אנשים שבוחרים ללמוד, ולא צריך להוציא אותם כנוראיים שלא מכירים את העולם.

כל השרשור הזה מלא בתגובות כאלה.

יש אנשים שבוחרים ככה. שזה החלום שלהם. גם מהצד של הבעל, גם מהצד של האישה, וגם מהצד של ההורים.

כן. יש אנשים שבוחרים להיות הזויים.

שמעתי כך :כששומעים בלילה אמבולנס בב"ב- יש אירוסין.נפש חיה.
חחחח אוישהרמוניה
רגע אבל למה את הבת שלו? זה לא האבא שמקבל עליה כסף כשהיא מתחתנת כי היא כאילו "נקנית" ממנו?
מה ערבים? זה היגיון.הרמוניה
אז למה הפוך זה מקובל?הרמוניה
שהוא ישלם עבורה? זה אותו דבר...
אה, ובעיניי זה לא מזעזע כ"כ... אבא שלי גידל אותי, חייתי בזכותו. היום גם בנים חיים על ההורים שלהם אבל עדיין יש הגיון בשורשים של המנהג.
נכון אז היום זה מומרממלא כל עלמין

לבחורה עצמה... ההתחייבות של החתן היא לכלה מבחינה כלכלית ולא להיפך

כל ההנהגה הזאת שקרתה שהכלה צריכה לשלם על חתן זה התהפכות היוצרות שנוצרה במציאות לא בריאה של גלות

ככה זה אצל יהודיםממלא כל עלמין

וככה התורה מדברת...

זה חלק אם כבר מתרבות גלותית שנכנסה....

הלכתית זה עובד רק אם היא פחות מגיל 12עברי אנכי

מעל זה היא כבר (לפחות לעניין לקבל קידושין) ברשות עצמה

הרעיון אבל זה כאילו אם אתה ממש רוצה שהבת שלך תתחתן עם תלמיד חכם - תעזור לו ותפרנס אותו ותן לו בוכטה כסף

לגבי הסוגרים זה נכון. צודקעברי אנכי

אבל אז אפשר גם אליה וגם לאבא שלה.

צודק.

נכון, אבל לעניין לקבל קידושין היא לא שייכת לאבא שלה כדי שהוא יקבל את כסף הקידושין

היהדות השתנתה מאוד מהבחינה הזו מאז חז"ל...ארץ השוקולד
ובפרט היהדות החרדית
אז המטרה זה לעודד תלמידי חכמיםהרמוניה
נכון. ככה זה התחיל.עברי אנכי

עם הזמן זה כבר הפך ל"מסחרה" של ממש

זה נהיה כבר פחות יפה ונחמד כמו שזה נשמע..

אבל זה מעוותברגוע
אם הורי החתן רוצים שהוא יהיה אברך, למה שהם לא ישלמו בדיוק כמו הורי הכלה?
יש כאן אידאל משותף לכולם
נכון...הרמוניה
כי על ההורים שלו הוא לא יכול להתמקחultracrepidam

זאת אומרתרב שמואל
שזו טענה שלדעתך מתירה לגנוב? או ליהנות על חשבון אחרים?
מה פתאוםאלפיניסטית

זה הורי הבחורה שמשלמים על הבה"ח "התכשיט" בדירה ובבריאות הנפש

לא משתלם להיות הורים לבנות אם ככה...הרמוניה
נכון מאודעברי אנכי

בעדות מסוימות זה נכוןאלפיניסטית

כי יש מקומות במגזר החרדי שמשפחת האישה קונה דירה לזוגארץ השוקולד
נראה לי במגזר החסידי.
(ואם המשפחה לא אמידה מאוד אז זה קשה לעמוד בזה)
תיקון: במגזר הליטאיאלפיניסטית

תודה על התיקוןארץ השוקולד
אצל החסידים לפחות בזמני היה שליש-שליש-שלישפסידונית
ככה זה אמור להיותממלא כל עלמין

ואמור זה שם של דג

נהוג לומר שאמור זה שם של תוספותצף
במשך שנים חשבתי שזה שם של אחד מבעלי התוספות, עד שהבנתי שזה סה״כ דיבור המתחיל...
וואלה לא שמעתי על זהממלא כל עלמין

ואם לדבר על ד"ה- פעם חשבתי שזה ראשי תיבות דרך ה', או שגיאה של דבר אחר.. עד שהבנתי שזה דיבור המתחיל

אם מסתכלים על לימוד התורה כבטלנות,יו0י

אז זה מצטייר ככה..

אבל כשזה עוד אבן חשובה ויסודית בבניין הבית, ומטרה משותפת של כולם, אז זה מקובל ולגיטימי..

(וכן צריך לשים לב שזה לא נופל כנטל מעיק על ההורים ועל האישה)

ואני שומע על אברכיות בישיבה שלי, שנראה שהן מסורות ומחבבות את לימוד התורה לא פחות מהבעל..

שזה לא פחות אינטרס שלהן להיות נשואה ללומד תורה.

כנ"ל ההורים.

^^אלפיניסטית

יפה אמרת

או! תגובה ככ יפה!עברי אנכי

וודאי שאין אידיאל כזה..יו0י

וידוע שיש שטועים בזה...

אבל חיי צער ועוני של פעם, זה לא חיי צער ועוני של היום כמובן..

ומשפחה יכולה לבחור לחיות חיים של פשטות בכדי להתמסר ללימוד תורה..

אף אחד לא מביא את עצמו בכוונה לעוניברגוע
לומדים תורה למרות שזה מביא ל"עוני" (נגיד שזה באמת נחשב עוני).
בדיוק כמו שהברטנורא מפרש: "אפילו אין לאדם אלא פת במלח וכו' ואין לו כר וכסת לישן, אלא על הארץ, אל ימנע מלעסוק בה"
יש כאלה שכןארץ השוקולד
בעיקר במגזר החרדי.

תתפלא
מסכים איתךארץ השוקולד
לדעתי זה השפעה מהנצרות, שם יש אידיאל של סגפנות (נראה לי אצל הקתולים)
ולכן זה דווקא תפיסה שהגיעה מארצות אשכנז במאות השנים האחרונות
תגובה מקסימה.הָיוֹ הָיָה
ומשמחת.
כי כ''כ כואב לראות מי שרואה את זה הפוך...
מסכים לגבי התוכן,ultracrepidam

אבל כשאני שמעתי את הבדיחה הזאת לראשונה, שמעתי אותה מאברכים ותיקים, וממש לא כדבר שלילי אלא כמציאות חיים שהם חיים בה מבחירה (כמובן הם היו שמחים לקצת יותר רווחה, אבל הם היו שמחים בחלקם והאמינו בדרך שלהם)

חחח הצחיק אותיאלפיניסטית

לא מסכימה...הרמוניה
שלושת הדברים שייכים לשני המינים. לכולם. וגם להורים.
גמ"ח כל אחד עושה עם השני ובעיניי זו האבן הראשונה שעליה בית בנוי. דרך ארץ קדמה לתורה...
ואני לא אוהבת את הרעיון של אברכות אני בלי נדר אתחתן עם בחור שעובד ומקדיש עתים לתורה ברצינות. אם הוא יהיה למדן? לא יודעת וזה לא חשוב לי, רק אם זה יתאים לאופי שלו הוא כבר ילמד, אבל הכי חשוב לי שהיחס שלו לעתים של התורה יהיו כאל דבר יקר ומתוך יראת שמיים ואהבת התורה. ואני לא מתכוונת לעבוד יום שלם כי אם אהיה ככה הבית יהיה מוזנח, ובכללי לא מתאים לי להיות המפרנסת העיקרית זה צריך להיות החלק שלו. החלק שלי זה הילדים והבית ואני ממש אוהבת את זה אז לא אכפת לי אם זה מיושן😎
בכלל לא מיושן!אלפיניסטית

לא מבין למה אנשים כל כך אמוציונאליים בתגובות כאןultracrepidam

תעשה מה שמתאים לך

בדיחה ישנה ולא מאד מצחיקה, מי שהחליט לנהוג כך שיהיה לו לבריאות.

בגלל שזה נוגע להשקפות עולם, וכל אחד אומר את ההשקפת עולםעברי אנכי

שלו בכזה ביטחון

וכל אחד כאן בטוח שכולם צריכים להסכים עם השקפת העולם שלו?ultracrepidam

אני ממש לא אוהב את הנחרצות והפסקנות של אנשים כאן.

תנו לאנשים לחיות את חייהם לפי סולם הערכים שלהם. מי שחושב אחרת, שיעשה אחרת. אנחנו חיים בציבור שבו לא מכריחים אף אחד לצורת חיים מסוימת, בקושי מעודדים דברים כאלה.

הנטיה בציבור להיטפל לאנשים כי הם מוכנים - כזוג וכמשפחה - להשקיע ולהצטמצם כדי להגדיל תורה, היא נטיה מגונה בעיני.

האם צריך אנשים שלא יעבדו אלא רק ילמדו תורה? התשובה היא כן, כן, ושוב כן.

בדיוק כמו שצריך אנשים שיתנדבו בהרבה תחומים, גם בתחום הזה יש צורך במתנדבים. והם ראויים להערכה על זה. אנחנו ממש לא במצב שיש לנו יותר מדי כאלה.

חח אני איתך לגמריעברי אנכי

אתם צודקים באמת...הרמוניה
תודה רבה שכתבתם את זה
אהה.רב שמואל
עכשיו ברור, למה מתוך כל הדיונים האמוציונאליים בפורום,. בחרת להאשים דווקא את השירשור הזה.

המטרה בסך הכל, הייתה להגיע אל הדבר ש"הוא הרגל מגונה לדעתך", ולא היה נאה לך להביע את זה לפני שהבהרת שכוונתך גם לבדל את עצמך מאמוציונאליות
לא כולם מסכימים איתך לגבי הסוף שצריך כאלהארץ השוקולד
(ובכלל החולקים נמצאים הרמב"ם, הטור, הרמ"א והבית יוסף)

העניין הוא שיש לזה השלכות על כלל הציבור ולכן לאנשים אכפת
לא מסכים איתך, לא רוצה להיכנס לדיוןultracrepidam

אבל אני חושב שכמו שאמרתי, הציבור שמתהדר בפתיחות שלו וב"דרך האמצע" שלו צריך להיות קצת יותר מכיל למי שחורג מ"ההשקפה הטהורה"

טוב, אמנם כתבתי שלא רוצה להכנס לדיון, אבל..ultracrepidam

חשוב לי בכל זאת להציג את הצד שלי

למה אני לא רוצה להכנס לדיון? כי זה יהיה דו שיח של חרשים. עולם הערכים שלך וסולם הערכים שלך שונה בקיצוניות משלי, תפיסת המציאות שלך והעובדות בעיניך שונות ממה שאני מכיר.... ולכן יהיה קשה לנהל דיון.

מצד שני, אולי כן חשוב להציג את העובדות והערכים כמו שאני רואה אותם.

1 התפיסה המסורתית והישנה היא שתפקידו של הגבר לפרנס. בתקופת חז"ל זאת היתה מציאות החיים הפשוטה, והיא משתקפת בכתובה, שהוא חוזה קדם נישואין בגרסה של לפני 1500 שנה עם מעט התאמות, כולן קודמות למהפכה התעשייתית ונכתבו במציאות חיים שונה לחלוטין משלנו.

הרמב"ם והשו"ע חיו במציאות חיים כזו, וזה התבטא בפסיקה שלהם.

הרמב"ם הליברלי פוסק שראוי לאדם להרשות לאשתו לצאת מהבית פעם בשבועיים, ולא לכלוא אותה בבית.

מהרי"ל חי בבית נפרד מאשתו השניה והפרנסה שלהם היתה נפרדת.

יש אנשים שמאמינים גם בימינו בתפיסה השמרנית לפיה תפקידו המהותי של גבר לפרנס, ובדרך כלל זה גם עובד טוב ומסתדר.

אני אישית לא רואה בזה שום ערך דתי, על אף שגם בדורנו המודרני די ברור שזה מיקל על כלכלת הבית.

כיון שאני לא מאמין בערך מהותי של חלוקת התפקידים, השאלה היא רק לגבי הסכמת בני הזוג. אני מאמין להם וסומך עליהם שהם ידעו להסתדר ולבחור מה נכון להם.

2 יש ערך לפתח את הכלכלה, יש ערך לפתח את לימוד התורה. העולם החרדי הצליח לפתח את עולם התורה שלו בצורה עשירה מאד, מה שלצערנו לא קורה בציבור הסרוג. הדרך היחידה לפתח בתי מדרש היא על ידי אנשים הפנויים מעמל הפרנסה. גם הרמב"ם למד את זה על בשרו. ולכן צריך לייקר ולכבד אנשים שמוכנים להתמסר ללימוד תורה גם במחיר צמצום כלכלי.

3 אני אישית לא מכיר אנשים שחיים חיי עוני בזמן שיש להם אפשרות אחרת. נשמע לי לא אמין. אבל הסגפנות כערך (לא ערך עליון, כן ערך) קיימת בעולם היהודי תקופה ארוכה, ונדרי תענית יוכיחו. ר' אברהם בן הרמב"ם מדבר על חיי סגפנות, כך שלא מדובר בהשפעה נוצרית דווקא (גם אם מדובר בהשפעה נוצרית, מנין הם למדו את זה? אולי מהיהודים?). סגפנות כתוצאה מהתמסרות למצוות היא ערך ברור, כמו שמזכיר ריה"ל בספר הכוזרי, ור' עקיבא הוא הדוגמה לזה. "כל המקיים את התורה מעוני סופו לקיימה מעושר".

4 מבנה הכלכלה של משפחה מודרנית הוא מורכב, בדרך כלל בשנים הראשונות הוא כולל מה שמכונה "עזרה מההורים"  (אם יש צורך) ובדרך כלל הוא כולל עבודה של שני בני הזוג. צורת החיים של אברכים בסך הכל מורידה את רכיב "העבודה של הבעל", ובאמת מצטמצמים כלכלית בשביל לספוג את הנזק הזה.

5 חשוב מאד שכל אדם יבין ויבחין מה היכולת הכלכלית שלו, ולא יפול לעול על הציבור או ייקלע למצב שבו, למשל, אשתו תסבול מהצמצום הכלכלי והוא לא יבחין בזה. בדיוק כמו שבכל תחום אחר צריך להתנהל בתבונה.

מצד שני, אדם שמתמסר ללימוד תורה ולכן חי "על הקצה", הסיכוי שלו להקלע למשבר כלכלי הוא גבוה יותר. אם בתי המדרש יבנו מערכת שתבטח את המקרים האלה, ובעצם תפרוס את התקלות האלה על כלל הציבור, העומס הזה לא יכביד מדי על אף אחד. להבנתי יש כבר מערכות כאלה ברמה מסוימת.

6 כדרכו של שוק חופשי, יש כל מיני תופעות מוזרות ולא הגיוניות, כמו אדם שצריך להוציא סכומים לא סבירים כדי להשיא את בנותיו. לדעתי היום המצב מתחיל להתאזן כי שוק חופשי בנוי על ביקוש והיצע, וכשלאנשים אין כסף אף אחד לא יכול לדרוש אותו. אבל גם כאשר המצב לא משהו מהבחינה הזאת, מדובר בהחלטות של אנשים בוגרים וזאת האחריות שלהם. אשרי אנשי בני ברק שמבזבזים את כספם כדי "לקנות" חתן תלמיד חכם ולא כדי לקנות רכב חדש.

7 בציבור החרדי מדובר בהוראות לכלל הציבור. מחוץ לציבור החרדי, אנשים בוחרים בעצמם את המסלול שהם ילכו בו. בדיוק כמו שאף אחד לא כועס על אנשים שהולכים ללמוד רפואה, נשארים בצבא קבע, או כל מקצוע תובעני אחר, כך  אין סיבה לאותה סלידה וחוסר האמון באנשים שבוחרים להשקיע את חייהם בלימוד תורה. פתיחות וחופש זה לכל הכיוונים. לא תהא תורה שלמה שלנו כשיחה בטלה שלהם.

יפה מאודברגוע
כתבת יפה, לגבי הדיון זה יצטרך לחכות שיהיה לי זמן, אבל בקצרהארץ השוקולד
הערתי שלא כולם סוברים שבאידיאל רצוי שאנשים ילמדו תורה כל היום.
(והבאתי כמה חולקים שסוברים כמוני.)

לא אמרתי שאין כאלה שסוברים כך ולכן יש מקום לדבריך, פשוט הערתי שלא כולם יסכימו. חשוב להכיר בכך שדבר שנראה לנו כערך לאו דווקא נתפס אצל כולם כערך.
זה היה הנושא?ultracrepidam

בעיני אין משמעות לשאלה אם "יש אידיאל שאנשים ילמדו תורה כל היום".

האם יש אידיאל שאנשים יעסקו ברפואה כל היום במשך שנים רבות? לא.

האם אתה תעדיף ללכת לרופא שזה מה שהוא עשה? כן.

למה לתורה לא מגיע היחס הזה?

זאת לא חובה של היחיד ללמוד תורה כל היום. זאת חובה של הציבור לדאוג לכך שיהיו אנשים שילמדו תורה בצורה משמעותית ויהיו מומחים בה. אם האנשים האלה גם יוכלו להתפרנס מיגיעם - זה בסדר גמור, אבל בדרך כלל קשה לתחזק מציאות כזאת, וכך נוצר מעמד ה"אברכים" שהוא ממש לא מעמד חדש, הוא מתועד כבר מאות שנים (אם לא נכליל את מעמד ה"בטלנים" של המשנה, שקיים כבר אלפי שנים)

הרמב"ם למד רפואה ואסטרונומיה ופילוסופיה. היום לא תמצא מישהו שמומחה בשלושת התחומים האלה יחד, בטח לא מישהו שהוא גם תלמיד חכם.

בדרך כלל מדברים על הציבור החרדי כביכול הוא מתייחס לחובות היחיד אבל לא דואג לציבור.

והנה כאן, דווקא החרדים הם אלה שלקחו על עצמם את המשימה של פיתוח התורה

---רב שמואל
עיין מה שכתבתי בפורום המקביל על כעין ביורוקרטיה שנוצרת בחברות הדתיות המודרניות.

ההצדקה העיקרית לקיום חברה שמתעלמת - לא מתבדלת, אלא מתעלמת מכל מה שקשור לדבר שאינו תורה במפורש - זה על סמך זה שכמעט אי אפשר להגיע לסידור תורני ללא התעלמות מוחלטת של החלק הביוקרטי של הספרים, משאר 'סדר ההשפעות' לשאר הדברים. מעבר לזה, גם בדורות האלה, כל גדולי הדור תמיד היו מבהירים על החשיבות של עבודה, של עיסוק בדברים נוספים בעלי משמעות מכל מיני בחינות, וכן הלאה. לדברים האלה בדרך כלל יש פחות הד, בגלל שאין להם כמעט התבטאות מעשית. לא בגלל שהם פחות נחשבים על פי דעת הרבנים.
אני רואה איפה המחלוקת בינינוארץ השוקולד
1. לגבי רופא, אין שום מניעה מבחינת החזון שרופא יעסוק ברפואה כל הזמן.
לגבי תורה, יש אידיאל שהרב יעבוד גם
(כך מפורש בטור ובנושאי כליו [ב"ח ובית יוסף לדוגמא] באורח חיים סימן קנו.)
אז יש פוסקים שהתירו לאדם לשבת וללמוד כל היום, אבל זה היתר מחמת הצורך והוראת שעה.

2. העניין הוא שרב שרק עוסק בתורה ולא עובד וקשור לעולם תורתו חסרה מאוד.
(הגר"א אמר דברים דומים על מי שחסר לו יד בשבע חכמות.)
תא חזי אלו אמירות בעייתיות צצות מרבנים שרק יושבים ולומדים כל היום (או בישיבה) כי הם מנותקים מהעולם הזה וזה פוגע ביכולתם התורנית לקשר בין דבר ה' לעולם.

3. לא רק בהיבט הרבני, יש יכולות וכחות של האדם שנפגעות מכך שהוא לא מביא אותם לידי ביטוי. (כדברי חז"ל במסכת אבות:
"יפה תלמוד תורה עם דרך שיגיעת שניהם משכחת עוון")
אני רק:הָיוֹ הָיָה
נתקלתי ביותר מידי ''אמירות בעייתיות'' מכאלו שעשו את ההיפך הגמור...
ולכן טוב אשר תאחוז בזה וגם מזה אל תנח ידךארץ השוקולד
בינותי בספרים..ultracrepidam

1

טוב, בית יוסף שואל, למה לא עדיף שילמד תורה כל היום, ועונה, שמא יכלה ממונו ויתבטל מתורה.

אז זה השיקול ולפי זה צריך להכריע

וגם על זה אומר הטור "יעשה מלאכתו טפלה ותורתו עיקר" - לא כהוראה לרבנים אלא לאנשים פשוטים, מה שהאדם הסביר לא יכול לעשות היום בכלל.

הפתרון הוא התמקצעות, מבחינת העיסוק בתורה יש אנשים שמתמקצעים בתורה ויש במלאכה והם מפרנסים אותם, כיששכר וזבולון. זה מה שהציבור החרדי עושה היום.

2

רב כזה שיפתח נגריה ויעבוד ארבע שעות ביום, ימשיך להגיד את אותם דברים.

לעומת זאת אם הוא יקדיש שעתיים בשבוע לשיחה נבונה עם אנשים חכמים שמעורים בהוויות העולם, זה יעזור לו הרבה יותר.

ולגבי דברי הגר"א - אתה חושב שכל רב חייב ללמוד גם אסטרונומיה, גם רפואה, פיזיקה קוונטית, מתמטיקה גבוהה, הנדסת חשמל, בלשנות, ומי יודע מה עוד?

3

השאלה כמה משקיעים בזה ואיך. מה לדעתך המינימום שנדרש להשקיע בשביל זה?

מעולהארץ השוקולד
1.
א. אני חושב שגם כיום אפשר להקדיש זמן ללימוד גם עם עבודה.
אילו היו לומדים בישיבות בקיאות אז לאנשים היה קל יותר להמשיך ללמוד אחרי הישיבה.
ב. העולם החרדי עובר תהליך של שינוי, עוד דור רק בודדים ימשיכו בדרך הזאת כי הם קורסים כלכלית. (רואים זאת בהשכלה גבוהה של חרדים שהולכת וגדלה)
יש לי קרובי משפחה שגרים באזור חרדי, כמעט כל יום באים לבית כנסת קבצנים.

2.
א. קשר ישיר משיג יותר הבנה מה קורה בעולם מידע דרך "מבינים", הקשר לעולם דרך "מבינים" יצר את מעמד העסקנים שהשיג הרבה בעיות.
ב. אני חושב שההבנה שתהיה לרב שיהיה נגר יהיה חלקי אבל הוא יכיר בחלקיות, לעומת התחושה כשאתה מנותק מהעולם שאתה יכול להבין ממרחק מה קורה.
ג. במידה מסוימת כן, הגר"א אומר שמי שלא יודע אז חסר לו הרבה ידע גם בהבנה התורנית, וזה בטוח נכון.
רב שלא ידע אז יש לו חור בהשכלה.

3. שאלה טובה.
אני חושב שיש טווח.
אבל 0 ללימוד תורה או 0 למקצוע זה בעייתי.
אנחנו לא מדברים על אותו דבר...ultracrepidam

אני לא מדבר על חובת לימוד התורה הפרטית של אדם.

אני מדבר על השאלה עד כמה לימוד התורה מפותח

לא יודע מה התחום המקצועי שלך, אבל נאמר שאתה מדבר על "כמה אנשים ילמדו תואר ראשון וימשיכו להתעניין" ואני מדבר על "כמה מאמרים אקדמיים ופריצות דרך מדעיות יהיו"

יכולה להיות תרבות שבה כולם יודעים לוח הכפל אבל רק גאון אמיתי יודע לפתור משוואה ריבועית.

ואני לא רוצה שעולם התורה יהיה במצב כזה

אבל המאמרים של גדולים כאלה יהיו מנותקיםארץ השוקולד
מהמציאות...
לא נראה לי שעבודה מקצועית תפתור את זהultracrepidam

השאלה אם מישהו מסוגל לנתח את סוגיית ר' חנינא סגן הכהנים, לא קשורה בהכרח לידע שלו במתמטיקה

יכולה, אבל לא בהכרח

ואם הוא יבחר במקצוע כמו מסחר - זה לא יעזור לו בכלל

הוא ידע להתייחס להחלטות במציאות מתוך היכרות עם המציאותארץ השוקולד
ובכל מקרה שכוייח על הדיון המכבדארץ השוקולד
לתחושתי זה לא היה שיח של חרשים, לתחושתך זה היה?
גם לךultracrepidam

מצאנו את הנקודות שעליהן ניתן לדון

---רב שמואל
השאלה היא אם אתה מבין איך הדרך הנכונה ללמוד את סוגיית ר' חנינא סגן הכוהנים?
--- ---רב שמואל
אתה חושב שיכולות של האדם ניכרות תמיד ורק בפועל

1. הגר"א לא היה אומר כך - אם אין דרך ארץ אין תורה. גם במובן של חוכמה, כלומר חוכמות העולם. (וכך משמע באדר"נ)

2. בדיוק בגלל שאי אפשר באופן רגיל לקיים את מה שכתבת בפיסקה השנייה - ואתה חושב שהקיום של מה שאתה בחרת לכתוב בפיסקה הראשונה יספיק - אז זה בדיוק העניין, זה נכון חלקית בלבד. ידוע מה שכתב הגר"א על שבעים כוחות שבאדם" שהביא מדברי הפילוסופים. ועיין ספר אבן שלימה להגר"א, שכתב שצריך "לטחון היטב את דקדוקי תורתו" כדי להוציא הלכה למעשה. ועיין שם עוד משלים רבים נוספים ודקדוקים לגבי איך לומדים נכון כדי לא להיות עסוק רק בדיבור שנשאר באופן גולמי מהשפה ולחוץ, ומה שכתוב שם - בספר אבן שלימה פרק ח', הוא מהיסודות של כל לימוד, וללא זה כמעט שלא ייתכן לימוד אמיתי ונכון כראוי, כשתדקדק בדבר ותראה את הדברים על בוריים.

3. זה גם התשובה למה שכתבת לעיל - רופא שעוסק רק ברפואה, כמה הוא רופא טוב? אפשר לומר שהרבה, אבל מה פירוש עוסק "רק ה"רפואה"? רק ברפואה העין? אף אוזן גרון? משהו אחר? אי אפשר בכלל ללמוד על נושא - לא רפואה וגם לא הרבה נושאים אחרים - אם אתה לא מבין שזה בהכרח קשור לדברים אחרים. וגם אם תורה זה דבר יותר כוללני, פנימי, או לא משנה מה - גם שם עובד אותו עיקרון - בדיוק כמו שרופא, גם עניין קצת בזמנו הפנוי בהכרח באיזה ספר שעוסק בעניינים "רוחניים" - בלי קשר לשאלה איך ומה מגדירים את זה - טבעו של אדם שמתייחס לדברים שונים, ולא רק לדבר אחד.
אם לדין, יש תשובהארץ השוקולד
1.
א. שמח שהדבר הפשוט שההתנהלות הזו היא באמת שינוי גדול ממה שהיה מקובל בחז"ל והיא אכן רפורמה מוסכמת עליך.
לא אומר שרפורמה בהכרח היא רעה אלא חשוב להכיר בכך שגם החרדים רפורמים מצד האמת ולא רק הרפורמים הם כאלה.
ב. טענת שהמציאות השתנתה ויש הסכמים, עקרונית יש משהו בטענה הזו כי באמת יש דברים המשתנים. אך העניין הוא שחיוב הבעל לזון את אשתו הוא מדאורייתא.

2. העולם החרדי ועולם הישיבות גם פגע בתורה בצורה אנושה בגלל הניתוק שלו מהעולם הזה.
הם בנו עולם תורני שקורס לעתים במפגש עם המציאות.

3. המקורות הללו הן בתר חז"ליים ואני באמת תוהה איך הם נכנסו אלינו ליהדות. ראיתי טענה מחקרית שקושרת זאת לתנועה באסלאם בשם סופים. (תנועה שרבי אברהם בן הרמב"ם הושפע ממנה עמוקות.)

הבטריה עומדת להיגמר, אגיב על השאר מחר בלי נדר
תשובה קדמה לעולםultracrepidam

1

א

העולם משתנה ומתפתח. החרדים (עקרונית) לא מנסים לשנות את ההלכה, אלא לחיות חיים הלכתיים במסגרת מודרנית.

התנועה הרפורמית החליטה שהיהדות "הישנה" איננה מתאימה בערכיה ובמצוותיה לעולם החדש, ולכן צריכה להתעדכן במודע ובכוונה.

ולכן הטענה "החרדים הם גם רפורמים" היא טענה קנטרנית ולא נכונה.

אתה רוצה לטעון שאני רפורמי כי אני לא ממליץ לאנשים עם מיגרנות לתלות על הדלת תרנגולת שחוטה טריה ולעמוד מתחתיה?

*הערה: אני לא סבור שהחברה החרדית מושלמת. אבל אם מתקיפים אז רק בטענות רציניות

ב

אני רואה שקו ההגנה שלך נסוג מהכתובה ודברי חז"ל לזה שחובת הבעל לזון את אשתו מדאורייתא.

אבל קו ההגנה הזה נפרץ כבר ב"איני ניזונת ואיני עושה", כלומר מותר לאשה למחול על פרנסתה

2

טענה מעניינת, אני לא רואה מישהו שהצליח לבנות עולם תורני עשיר מספיק שלא קורס

יש מעטים שבמעטים, כמו הרב נחום רבינוביץ או הרב ליכטנשטיין שבאמת היו בקיאים בחדרי תורה ויכלו ללמד את כל חלקי התורה, וזאת לצד ידיעה משמעותית בתחום חיצוני

רוב הרבנים, גם תלמידיהם וגם, לדוגמה, בניו של הרא"ל, לא הגיעו לזה. הרב משה ליכטנשטיין מחזיק בתואר אקדמי משמעותי?

אתה לא יכול לבנות עולם תורני שמבוסס על יכולות של יחידים

3

בהתחלה קתולים, אחר כך סופים (הכרתי את הקשר, פשוט אחרי שההנהגה התקבלה אני לא רואה טעם לטעון ש"הרבנים הושפעו")... הרבנים שלנו החליטו ללמוד מכולם, ורק אתה מחזיק הדגל של היהדות המקורית

ומה עם לבוש שק של מרדכי היהודי ומלכי ישראל?

מה עם תעניות שהיו גוזרים על הציבור?

תגובות:ארץ השוקולד
1.
א. יש הבדל בין התאמת הלכה לשינוי חזון.
כאן העולם החרדי שינה מהחזון.
חז"ל והפוסקים (רמב"ם, טור, בית יוסף, הרמ"א ועוד) אמרו שהחזון הוא שילוב תלמוד תורה עם עבודה (דרך ארץ בלשונם במסכת אבות).
באו החרדים ואמרו שהחזון הוא רק תורה בניגוד למסורת ולחזון שהתוו חז"ל והפוסקים.
זו רפורמה מאוד דרסטית.

ב. אז למה לא למחוק את ההתחייבות לזון מבכתובה אם כבר הוחלט לוותר על זה ביניהם?
ובכל מקרה, כאן אתה מבקש שיסכימו על "איני ניזונת אבל כן עושה".

2. אילו היה מדובר בקושי להצמיח יחידים החרשתי.
הבעיה היא שבונים ציבור שלא מסוגל להחזיק מעמד בדרכו לאורך שנים.
העולם החרדי שולח יותר ויותר אנשים לעבוד, רואים זאת גם באחוזים העובדים וגם באקדמיה, שם המספרים של הסטודנטים החרדים בתהליך עלייה.

דור שמסתמך על עזרה מהורים לא יוכל לחנך את ילדיו להמשיך באותו הדרך כי הם כבר לא יוכלו לתמוך בילדיהם.
זוכר את הכתבה בערוץ 7 על הקריסה הכלכלית של המשפחות בגלל נישואין?
יש לי קרובי משפחה באזור שיש שם הרבה חרדים, כמעט כל יום מגיעים קבצנים וזה דבר שלאורך שנים רבות לא יוכל להתקיים. (הרבה מסתמכים על הדור הקודם שעבדו.)

העולם התורני צריך לתכנן את עצמו נכון וחלק מזה כולל תכנון נכון יותר של הלימוד בישיבות כדי שיהיה בסיס ללימוד בהמשך.
(ממה שזכור לי בישיבות גור לומדים שלוש שנים ואז הולכים לעבוד והלימוד בישיבה הוא אחר מהמקובל בישיבות רבות בשל כך.)

3. מוזמן לתת מקור בעד תענית לשם התענות או סיגוף כערך.
מרדכי לבש שק וחז"ל תיקנו תעניות בגלל צרות, ולא סתם כדי להתענות.
ואפילו על זה חז"ל קבעו לקרוא בהפטרה את הנבואה הזו מישעיהו (התחלתי מתחילת הפרק למרות שההפטרה מדלגת לפסוק ג: ) כי העיקר זה לא הצום אלא הצום בא לעורר לתשובה.
"א קְרָא בְגָרוֹן אַל-תַּחְשֹׂךְ, כַּשּׁוֹפָר הָרֵם קוֹלֶךָ; וְהַגֵּד לְעַמִּי פִּשְׁעָם, וּלְבֵית יַעֲקֹב חַטֹּאתָם. ב וְאוֹתִי, יוֹם יוֹם יִדְרֹשׁוּן, וְדַעַת דְּרָכַי, יֶחְפָּצוּן; כְּגוֹי אֲשֶׁר-צְדָקָה עָשָׂה, וּמִשְׁפַּט אֱלֹהָיו לֹא עָזָב, יִשְׁאָלוּנִי מִשְׁפְּטֵי-צֶדֶק, קִרְבַת אֱלֹהִים יֶחְפָּצוּן. ג לָמָּה צַּמְנוּ וְלֹא רָאִיתָ, עִנִּינוּ נַפְשֵׁנוּ וְלֹא תֵדָע; הֵן בְּיוֹם צֹמְכֶם תִּמְצְאוּ-חֵפֶץ, וְכָל-עַצְּבֵיכֶם תִּנְגֹּשׂוּ. ד הֵן לְרִיב וּמַצָּה תָּצוּמוּ, וּלְהַכּוֹת בְּאֶגְרֹף רֶשַׁע; לֹא-תָצוּמוּ כַיּוֹם, לְהַשְׁמִיעַ בַּמָּרוֹם קוֹלְכֶם. ה הֲכָזֶה, יִהְיֶה צוֹם אֶבְחָרֵהוּ--יוֹם עַנּוֹת אָדָם, נַפְשׁוֹ; הֲלָכֹף כְּאַגְמֹן רֹאשׁוֹ, וְשַׂק וָאֵפֶר יַצִּיעַ--הֲלָזֶה תִּקְרָא-צוֹם, וְיוֹם רָצוֹן לַיהוָה. ו הֲלוֹא זֶה, צוֹם אֶבְחָרֵהוּ--פַּתֵּחַ חַרְצֻבּוֹת רֶשַׁע, הַתֵּר אֲגֻדּוֹת מוֹטָה; וְשַׁלַּח רְצוּצִים חָפְשִׁים, וְכָל-מוֹטָה תְּנַתֵּקוּ. ז הֲלוֹא פָרֹס לָרָעֵב לַחְמֶךָ, וַעֲנִיִּים מְרוּדִים תָּבִיא בָיִת: כִּי-תִרְאֶה עָרֹם וְכִסִּיתוֹ, וּמִבְּשָׂרְךָ לֹא תִתְעַלָּם. ח אָז יִבָּקַע כַּשַּׁחַר אוֹרֶךָ, וַאֲרֻכָתְךָ מְהֵרָה תִצְמָח; וְהָלַךְ לְפָנֶיךָ צִדְקֶךָ, כְּבוֹד יְהוָה יַאַסְפֶךָ. ט אָז תִּקְרָא וַיהוָה יַעֲנֶה, תְּשַׁוַּע וְיֹאמַר הִנֵּנִי: אִם-תָּסִיר מִתּוֹכְךָ מוֹטָה, שְׁלַח אֶצְבַּע וְדַבֶּר-אָוֶן. י וְתָפֵק לָרָעֵב נַפְשֶׁךָ, וְנֶפֶשׁ נַעֲנָה תַּשְׂבִּיעַ; וְזָרַח בַּחֹשֶׁךְ אוֹרֶךָ, וַאֲפֵלָתְךָ כַּצָּהֳרָיִם. יא וְנָחֲךָ יְהוָה, תָּמִיד, וְהִשְׂבִּיעַ בְּצַחְצָחוֹת נַפְשֶׁךָ, וְעַצְמֹתֶיךָ יַחֲלִיץ; וְהָיִיתָ, כְּגַן רָוֶה, וּכְמוֹצָא מַיִם, אֲשֶׁר לֹא-יְכַזְּבוּ מֵימָיו. יב וּבָנוּ מִמְּךָ חָרְבוֹת עוֹלָם, מוֹסְדֵי דוֹר-וָדוֹר תְּקוֹמֵם; וְקֹרָא לְךָ גֹּדֵר פֶּרֶץ, מְשֹׁבֵב נְתִיבוֹת לָשָׁבֶת. יג אִם-תָּשִׁיב מִשַּׁבָּת רַגְלֶךָ, עֲשׂוֹת חֲפָצֶךָ בְּיוֹם קָדְשִׁי; וְקָרָאתָ לַשַּׁבָּת עֹנֶג, לִקְדוֹשׁ יְהוָה מְכֻבָּד, וְכִבַּדְתּוֹ מֵעֲשׂוֹת דְּרָכֶיךָ, מִמְּצוֹא חֶפְצְךָ וְדַבֵּר דָּבָר. יד אָז, תִּתְעַנַּג עַל-יְהוָה, וְהִרְכַּבְתִּיךָ, עַל-במותי (בָּמֳתֵי) אָרֶץ; וְהַאֲכַלְתִּיךָ, נַחֲלַת יַעֲקֹב אָבִיךָ--כִּי פִּי יְהוָה, דִּבֵּר. {פ}" (ישעיהו פרק נח)

וכן אמרו חז"ל שהמעורר בתעניות אומר שהעיקר אצל נינוה היה תשובתם ולא ותעניתם.
$$ultracrepidam

1

א

הראיתי בתגובה אחרת שכבר אצל בית יוסף זה לא נתפס כחזון אלא כהכרח

ב

העקרון ההלכתי המחייב נשאר כמו שהיה

2

אני מסכים שיש בעיות וצריך לתקן ולשפר. אבל לפני שמשנים, צריך להבין מה אנחנו מרוויחים מהמצב הקיים, מה בו נכון וחשוב, ואיך משנים את המצב עם מינימום נזק

3

ומה המטרה של סיגוף? לא לעורר לתשובה?

תשובותארץ השוקולד
1. א. פלוני יודע לומר שאצלו הוא לא יגיע לשם.
כמו המדרש על שלמה שהרבה לו נשים כי לבבו לא יסור ולבבו סר.
גם כאן, הבית יוסף אומר שזה יוביל לתוצאה מסוימת, מי אלה שיודעים בעצמם שלא יוביל לשם?

ב. לא הבנתי למה זוג כזה לא ימחק את האמירה?
למה אברך מתחייב בכתובה לזון את אשתו אם אין לו כוונה כזו?

2. מסכים ונכון

3. לא, סיגוף זה עינוי לשם העינוי ועל כך יצאתי בקריאה נגד.
אם זה כדי לעורר לתשובה אז יש במקורות
ברחוב החרדי יש קריאות שזה דבר חיובי להיות בצער כדי להיות בצער ועל כך קבלתי שדבר חדש הוא ולא מחז"ל...
המשך תגובות על מה שלא הספקתי אמשארץ השוקולד
4. אם זה כך בלבד, אז בסדר.
העניין הוא שיש הסתמכות על הציבור (עיין ערך סבסוד מעונות, הנחות בארנונה לאברכים שבעצם גורם לשאר תושבי העיר לשלם עבורם, הסיוע מהמדינה לערים כמו בני ברק, כך שכל אזרחי ישראל משלמים עליהם)

5.
א. העומס הזה כבר מכביד מאוד על הציבור, הון תועפות מושת על הציבור כבר כעת על ידי אלה שאינם עובדים מבחירה.
(ביטוח לאומי נותן המון כסף למשפחות כאלה למרות שהוא מקבל בעיקר מאחרים.
סבסוד המעונות שיוותרו עליו כי זה הוצאה גדולה.
ועוד ועוד)
ב. מילא זכותו של אדם לחיות על הקצה (אם כי לא ברור שזה מומלץ כפי שאמרו חז"ל שלא לתת צדקה יותר מחמישית ממה שיש כדי להתרחק מהסכנה לקרוס כלכלית.)
אבל מאיפה ניתן לבוא ולדרוש מהציבור שייצור רשת ביטחון?
אם מישהו רוצה לתת אהלן וסהלן, אבל לצערי כיום משתמשים בכפייה פוליטית לחייב אחרים לתת מס עבור הדרך שפלוני בחר לעצמו.
(וכן זה בעייתי כמו כל מס שניתן לקבוצת לחץ זו או אחרת כולל מה שהיה אתמול עם הכספים לשינוי קול)

6. כרגע השוק החופשי הזה מסתמך על הלוואות.

7.
א. אמרת אמירה נכונה שאצלנו מדובר בהחלטה של יחידים.
ב. עדיין יש הבדל בין סתם מקצוע נייטרלי שאותו שיבחו חז"ל באמירה "גדול הנהנה מיגיע כפיו יותר מירא שמיים" לעומת בחירה במסלול חיים שעליו אמרו חז"ל "וכל תורה שאין עימה דרך ארץ סופה בטלה וגוררת עוון".
וכן, המפרשים אומרים שדרך ארץ שם זה עבודה.
$$ultracrepidam

4-5

נכון וזאת בעיה

הבעיה היא שקשה להבדיל בין מה שהמדינה נותנת לכל אזרח לבין מה ש"עושים על חשבון המדינה"

סבסוד מעונות הרי מיועד להקל על נשים לצאת לעבודה ונעשה ממניעים לחלוטין לא דתיים.

אבל מותר לאדם לנצל את הטבות המדינה, וכך נוצר מצב שהמעונות מסובסדים

ואמנם תמיד המסים מופנים לקבוצות לחץ...

אם היה אפשר שהאזרח ינתב את כספי המסים שלו, היה הכי טוב

אבל אי אפשר, ולכן אני מעדיף שהכספים שנגבים ממני גם כך ילכו לסבסד לומדי תורה ולא פורעי חוק בדואים

לגבי לחחיות על הקצה - נכון, אבל בדורנו הרבה אנשים חיים על הקצה גם כך. עלות המחיה היא כזאת שאי אפשר לחיות כמו בדורם של חז"ל

6

גם השוק החופשי האמיתי הוא כזה...

7

לא נתפס בעיני האמירה שמי שעוסק בתורה מעוני הוא פחות ממי שלומד דף יומי ומתפרנס ברווח

אם היה מדובר על מישהו שעובד בחצי משרה כדי ללמוד בשאר הזמן (מכיר מישהו כזה)

או לפחות ויתר על קריירה רווחית כדי להשקיע עוד קצת בלימוד התורה שלו - יש כאן איזושהי השוואה

תשובותארץ השוקולד
4-5 כל מה שאני מבקש הוא שני דברים:
א. להכיר בזה שמי שפועל כך באמת חי גם על אחרים ולא רק החליט לעצמו.
ב. לפחות אני יכול לבחור שאני לא לוקח מהציבור גם אם אחרים יקחו.

6. אני לא בטוח שבאותם מספרים.

7. לא נתפס אולי בעיניך, אבל כך סברו חז"ל והופסקים, מה אעשה.
ורבים השקיעו, בחור שהחליט ללמוד דף יומי במקום לעבוד עוד חצי שעה בכל יום מוותר על אחוז בהכנסה.
אל יהי הדבר קל בעיניך
$$ultracrepidam

4-5

מקבל, חשוב להכיר בזה

מצד שני, בהינתן שזה המצב, אין אפשרות אחרת

(כן, אני מכיר מישהו שקיבל מלגה מסוימת והחזיר את המלגה כי הוא לא היה צריך את הכסף. האם זה סביר, או נדרש? האם אפשר לבוא בטענה למי שלא עשה כך?)

6

אני לא מבין גדול בכלכלה ולא מכיר את המציאות היטב. אני יודע על מבינים גדולים בכלכלה שלא מבינים כלום בהתנהלות הציבור החרדי ובמניעים שלו. דיברתי עם אחד כזה. כל עוד זה לא יתוקן, לא יהיה אפשר להתייחס בצורה מסודרת להתנהלות הכלכלית של הציבור החרדי, ולכןן נאלץ להשאיר הכל ליד השוק החופשי

7

לא נתפס בעיני שכך סברו הפוסקים ולא חז"ל, אני מבין את דבריהם אחרת

לא נתפס בעיני שמי שמוסר את כל ימיו ושנותיו לתורה כדי לתחזק לימוד תורה בעומק, הוא פחות ממישהו שלומד דף יומי ואיננו בקי לא במשנה, לא בגמרא, ולא בהלכה. יש ערך ללימוד תורה

הפוסקים כן שיבחו את אותם פועלים יראי שמיים, הרפתנים שהיו משננים משניות בעל פה ברפת ושאלו אם זה מותר, אותו צדיק נסתר שהיה עוובד בבטון ואמר "8 שעות עבודה, שמונה שעות לימוד תורה, 8 שעות מנוחה = 4 שעות ביום". אלה אנשים שאני מעריך לא פחות מאשר אנשים שעוסקים רוב היום בתורה

מי שלומד דף יומי זה נהדר ונפלא, וזאת התמסרות לתורה, אבל לא באותה רמה.

ולגבי הפרנסה - נדיר שלימוד דף יומי ימעיט את שעות העבודה שלך; הוא יפחית לכל היותר את שעות המנוחה שלך.

תגובותארץ השוקולד
4-5
סביר כן, לא יודע אם נדרש.

6 הפתרון לדעתי יגיע מכך שהם יצטרכו את הכסף ושאנשים ילמדו התנהלות כלכלית בסיסית.

7. אז תלמד את דבריהם, הם שיבחו אנשים שעובדים לפרנסתם.
הם לא שיבחו אדם שרק לומד כל היום.

האם ראוי לשלב יותר זמן לימוד, לכאורה כן.

למה נדיר?
אדם שעובד במשרה גמישה שעתית, יכול לעבוד יותר ולקבל יותר.
$$ultracrepidam

6

נו, אז זה כבר מתחיל לקרות. להוכיח לאנשים שהם טעו רק גורם להם להמשיך עם הטעות

7

הנה, בשבילך, בית יוסף:

ואח"כ ילך לעסקיו וכו' כלומר ולא תימא למה אתה אומר ילך לעסקיו יותר טוב היה לו שילמוד לעולם בתורה לכך אמר מדה טובה הוא שילך לעסקיו כדתנן (פ"ב דאבות) כל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה כלומר שיכלה ממונו ואח"כ יצטרך לחזור אחר פרנסתו ולא יוכל אפי' לקבוע עתים לתורה וגם יגרום לו עון כי העוני יעבירנו על דעת קונו.

כלומר, עקרונת ומהותית אם זה מתאפשר, עדיף לעסק בתורה כל היום.

גם הטור עצמו כותב שיעשה מלאכתו עראי ותורתו עיקר.

רק בחברה שבה כולם עוסקים בתורה והמלאכה נעשית בצמצום לפי ההכרח, התורה יכולה להיות עיקר.

או אנשים עם משמעת עצמית מברזל, ואין בדורנו הרבה כאלה.

לפי דבריך היה אפשר לחשוב שבהסכם יששכר וזבולון (שכבר היו תנאים שעשו אותו, וגם הרמב"ם עצמו חי כך!) ה"יששכר" נותן את חלקו בתורה בשביל הזכויות של ה"זבולון"

תגובותארץ השוקולדאחרונה
6. נכון, שם אני לא מעיר, אני מעיר כאן כי במגזר הדתי לאומי יש כאלה שהופכים למה שהעולם החרדי מפסיק להיות.

7. קראת את מה שהעתקת?
הוא התחיל ב" *ולא תימא* "
כלומר, אל תגיד שיותר טוב היה לו ללמוד תורה לעולם כי...
א. זה מוביל לעוני ולא יוכל ללמוד.
ב. זה יגרום לעוון כי העוני יעבירנו על דעת קונו.

הסיבה הפרקטית שזה מוביל לרע היא נימוק טוב מספיק גם מהותית. אישית, לא חושב שמומלץ ללכת בדרך שעליו הבית יוסף אמר שמוביל לחטא.
וכן הוא בגמרא בברכות על מחלוקת רשב"י ורבי ישמעאל שהגמרא אומרת שדרכו של רשב"י נכשלה במבחן המציאות לעומת דרכו של רבי ישמעאל שהצליחה בעולם המציאות.
(אגב, טענתו של רשב"י לא מגיעה מתוך פסוקים אלא כי הוא מניח שהיא טובה יותר מציאותית כי תורה צה תהא עליה ולכן דווקא ההערה של הגמרא שרבים שניסו בדרכו לא עלתה בידם באה להמחיש שדרכו נדחית מכל וכל)

אלו תנאים עשו אותו?
(וגם הרמב"ם עבד במשך שנים כרופא)
הקושיה היא מסיפור על הסכם שהובא להלכה שזה מהות ההסכם?
לא מסכימה בכללחופשיה לנפשי
לא מסכימה בכלל.מקום בעולם
צריך להתחתן כשיודעים שיש לכם איך להתכלכל ולחיות בכוחות עצמכם.
נגד דברי הכתובהארץ השוקולד
אבל הרבה דרשנים החליטו לשנות...
מפתיע שאת חושבת ככהברגוע
זה כולל גם מישהו שבאוניברסיטה?
זה אומר לדחות ממש את גיל החתונה.. אם רוצים שהבחור גם ילמד בישיבה ככה שנים גם יעשה צבא וגם יספיק לרכוש מקצוע
למה מפתיע?מדרשיסטית20

אני בעד לימוד תורה. לא בעד חיות בסרט ועיוותים.

אישה לא צריכה להרגיש שעול הפרנסה הוא עליה.

זה מרתיח אותי. בשביל מה חתמת על כתובה?

זה לא אומר לחכות עד שיש מקצוע.

זה אומר להיות עם קצת תחושת אחריות, קצת תחושת שותפות, קצת הסתכלות בריאה על החיים.

אפשר ללמוד תורה ויחד עם זה לא לתת לאישה תחושה שעול הפרנסה הוא עליה.

ברור שלא כל האברכים בהכרח מתנהלים אחרת מההנ"ל, אבל הבדיחה בפתיחת השרשור מגיעה מתפיסה שבהחלט קיימת בשטח, והיא נראית לי מנוגדת לשכל הבריא + לתפיסת חז"ל על הנושא.

זאת פשוט זריקת אחריות שמתחבאת מאחורי שמות של ערכים.

אה הבנתיברגוע
כל האברכים שאני מכיר מבינים שגם אם האשה היא המפרנסת העיקרית כרגע, עול הפרנסה עליהם, ואם יהיה צורך הם יצאו לעבוד
אבל מה זה אם יהיה צורך?מקום בעולם
זתומרת,
תראה לי מישהו שאכן עצר את לימד התורה שלו והלך לעבוד.
לרוב, זה לא קורה..
לרוב או שמצטמצמים מאוד, או שהאשה מוסיפנ עבודות.. *לרוב*.

כן גם אצלנו שנינו סטודנטים. ב"ה אני בשנה אחרונה ועובדת משרה של 70% בערך תוך כדי הלימודים. והוא? הוא לומד. קורע את עצמו כדי לקבל מלגת בית מדרש, ומלגת הצטיינות ועוד ועוד. האם מלגה זו לא עבודה? בהחלט כן. אבל בטווח רחב יותר. גם בזה צריך להתחשב.
האם זה לא אומר שכדי שאשתו תהיה רגועה ושלווה הוא לא משלב עוד 2 עבודות? משלב.

הכל זה עניין של בחירה .
ולנו התאים תקופה שרק אני אעבוד. וכרגע אנחנו צריכים יותר מזה כדי שאהיה שלווה ונינוחה.. אבל זו המהות של זוכיות. בלי קשר לדת וכתובה בעיניי.
לא עוצרים לגמרי אבל כן משלבים עבודהברגוע

"הכל עניין של בחירה" בדיוק! אם את רואה שלרוב האשה מוסיפה עוד עבודה או שמצטמצמים אני מאמין שזה מבחירה שלהם כזוג. אם האשה תבקש שיפסיק בלימוד ויצא לעבוד אני בטוח שיסכים. לרוב זה לא קורה כי האשה בוחרת בדרך חיים הזאת מראש.

לא תמיד זה מבחירה.. לפעמים זה מהכרחמקום בעולם
כי בעלה לא מבין שעכשיו זה זמן שהוא צריך לצאת לעבוד ולהפחית בלימוד תורה שלו.
ואני אומרת לך את זה מהכרות מקרוב .. לא תמיד אנשים מביאים את זה לידי מעשה
יש אולי בודדים כאלהברגוע

כמו שיש גם סתם בטלנים שיושבים בבית במקום לצאת לעבוד.. 

מסכים שזה משהו שצריך לברר עם הבחור לפני החתונה, אבל לא מבין למה לפסול בגלל זה לגמרי אברכות.

חלילה לפסול לגמרימקום בעולם
נראלי שאת רותחת על משהו שכמעט לא קיים...הָיוֹ הָיָה
את כותבת ''ברור שלא כולם'', אבל האמת היא ''ברור שרוב מוחלט לא''. אולי מתי מעט הם כמו מה שאת כועסת עליו..
הבדיחה היא בדיחה, והתפיסה שעליה היא מושתתת נדירה מאוד במחוזותינו.
רוב מוחלט ומוחץ של האברכים נושאים עם נשותיהם בעול. ובוודאי שבאים עם אחריות ושותפות (חוץ ממי שבלי קשר הוא לא אחראי, זה משהו אחר) והסתכלות בריאה. ונשותיהן גם הנה שמחות ומאושרות בתורה, ומרגישות בשותפות לגמרי.
מדייקהיום הוא היום
על שלושה דברים האברך עומד.

זה משנה הרבה. מציאות של אברך היא מסירות בשביל לימוד תורה. זה נכון באופן זמני ולאורך זמן גם אברך צריך למצוא דרך להרוויח כסף מסויים או לצאת מהכולל. אלא אם כן האשה מפרנסת בנחת את כולם וכולם שמחים בסידור הזה

חושב בקולמאמין וזורע:)
אני שם לב שדווקא החרדים פה נגד האברכים.
והדתיים לאומיים בעד.
יש למישהו הסבר?
--- ---רב שמואל
למה אתה צריך הסבר, ואיפה אתה רואה שיש פה מישהו "נגד מישהו" ו"בעד מישהו"? אם יש דיון על נושא זה לא נוגע באופן אישי לאברכים. אם יש דעות שלדעתך היה סיבה לצפות הפוך - הם לא חייבים לך כלום. אם אתה מניח שזה קשור לזה שאלו חרדים ואלו דתיים לאומיים - כלומר במקום להתייחס להסברים שלהם אתה מניח שאיזשהוא "מצב אישי" גרר אותם להסביר את ההסברים שהם אומרים שנראה להם נכון וזה ההסברים שהם מאמינים בהם - זו בעיה גמורה שלך. - אתה צריך להתייחס להסברים ברצינות ולא להאשים (האשמה ששלכשעצמה חסרת ביסוס, כיוון שאף אחד פה לא באמת יודע מי הוא מי) אבל אתה מאשים האשמה חסרת ביסוס ומאוד לא ראויה, שהורסת את כל השטח של הדיון.
מתגעגע למקום הזהחצילים
מעניין כמה פה אני עוד מכיר
המקום הזה מתגעגע אליך לא פחותנוגע, לא נוגע
מה שהוא אמרברוקולי
מה מונע ממך להיות פה? ;)advfbאחרונה

קל לי שבעז"ה שאתחתן אמשיך להיות פה.

אבל זאת רק תחושה, ימים יגידו

אח שלי הולך להציע נישואיןLavender

ואני בוכה מהתרגשותתת

כמה שזה היה צפוי אני פשוט מאושרת

אבא תודה

וואי מלא מזל"ט!! 🎉🎉🎉ל המשוגע היחידי
אמן תודה🙏Lavender
מאוד מאוד מרגש. מזל טוב!נחלת
תודה תודה❤️Lavender
מזל טובשפלות רוח
בקרוב אצל כל הרווקים והרווקות בעם ישראל אמן🎉🎊
אמן ואמן תודה!Lavender
וואוזיויק
ב"ה
מרגש, מזל טובארץ השוקולדאחרונה
עד כמה להקפיד על הכלל של להציע לבן קודם.אנונימי 14

משהי מעבודה נראית לי מתאימה לחבר שלי.

הבעיה:

אני לא מספיק יודע לספר לו עליה..

אני צריך מס' של חברה שלה שהיא תוכל לספר לו עליה..

אבל אם אבקש ממנה מספא שך חברה היא כמובן תבין שיש לי הצעה, ואם לא אחזור אליה עם ההצעה היא תבין שנפל..

מלעשות??

מה הבעיה שתבין שהוריד?אני:)))))

אל תיקח את זה יותר קשה ממנה..

ואולי כדאי שתציע לשניהם בו זמנית? ותעביר מספרים של בירורים ושיחליטו לבד.

זה כזה נורא אם היא תבין שנפל?advfb
זה בכלל לא אישיו.לגיטימי?

א. אין שום בעיה להציע לאישה לפני הגבר.

ב. בעיני, אנשים שבוגרים מספיק בשביל להתחתן - מקבלים את זה בהבנה. 

ג. עד כמה תסריט כזה נשמע לך מוזר?

שלום חברה מהעבודה, האם את במקרה פנויה?

מעוניינת לשמוע הצעה?

יש לי חבר מאוד X, וחשבתי שאולי הוא מתאים לך, אבל לא דיברתי איתו עדיין. אם זה מעניין אותך, אני יכול לשאול אותו קודם (ואשמח לקבל פרטים מסודרים שלך\מס' של חברה), או אולי הפוך, אני אספר לך עליו ותראי אם זה בכלל הכיוון? 

אצלךבחור עצוב
מכיר לא מעט שרוצות שיציעו לגבר לפניהן. 
עדיין, יש הרבה שבמצבים מסויימים יקבלו בהבנהadvfb

שיציעו להן קודם

לא אמרתי את ההעדפה שלי...לגיטימי?

אבל גם אפשר לשאול את אותה הבחורה מה ההעדפה שלה. אי אפשר לדעת מראש.

זה גם מאוד הגיוני האמתשפלות רוחאחרונה
מסכיםארץ השוקולד

אבל אני לא אישה.

עקרונית, באלגוריתם גייל ושפלי של שידוכים יש יתרון להיות זה שמציעים לו ראשון.

שידוך יציב – ויקיפדיה

אפשר פשוטאשר ברא

לבקש בכללי את הפרטים.. ולהגיד שיש לך אולי רעיון וכו'..

לא לפתח כ"כ ציפיות, אבל כן להשיג את מה שצריך.

להציע לה קודםברוקולי
שאלת המשך במקום לפתוח שרשור חדשאנונימי 14

החבר הזה אני מאוד מעריך אותו, וחוושב שהוא מיוחד בשמחה, בקלילות, במידות שלו... והוא גם לומד חינוך ובעה משם בעתיד הוא יתפרנס.. ולפני התואר הוא התפרנס יפה מעבודה בחינוך בלתי פורמלי..

אממה - הוא כרגע עובד כמה חודשים בתור קופאי.. וישלו עוד שנה לפחות עד סיום התואר..

מניח שאני עושה מזה אישו יותר ממנו, אבל אני חוושש שאולי זה ירתיע את הבחורה/בכללי ירתיע בנות אחרות .. זה מתכון מראש לוותר כי אני לא משווק אותו טוב? 

בהנחה שהגיל משנה.

אנחנו יותר קרובים ל30 מאשר ל25.. 

..אני:)))))

תציע וזהו, אתה לא צריך להתחתן איתו

באמת יכול להרתיע..אשר ברא

אבל לדעתי צריך להציג קודם אצל כל הצדדים הטובים והחיוביים כפי שכתבת עליו..

ולציין שכרגע בשל הלימודים עובד כקופאי.

בסוף נשמע שכן יש לו כיוון בחיים, לומד וגם בעבר היה ברצף תעסוקתי.

לענ"ד כל הקטע של שידוכים, זה להאמין במי שאנחנו משתדכים.. אם אתה תעוף עליו, זה יועבר בהתאם למי שמקבלת את ההצעה

אדם שמחזיק מקום עבודה לא אידיאלי כדי לפרנס את עצמומשה

זה בעיקר מחמאה. לא חיסרון.

בהחלט. אפילו אם בניקוי חדרי מדרגות וכאלה.נחלת

מוטב לו לאדם שיפשוט נבלה בשוק ולא יצטרך לבריות - לא?

תקפוץ למים!לגיטימי?

יכול להיות שזה ירתיע אותה.

גם יכול להיות שירתיע אותה שהשם שלו מתחיל בא' ולא בי' (אותיות אקראיות).

יש דברים שבידיים שלך, ויש דברים שלא.

תנסה,

ומקסימום יגידו לא.

חבל על האנרגיות ועל המגדלים שאתה בונה כאן באוויר.

אין סיבה לוותר בעיני -

לנסות, ותשאיר להם את הבחירה אם להירתע או לא.

בהצלחה!

תודה לכולם..אנונימי 14
מתנות בשלב הדייטיםיובללל

אני יוצא עם מישהי משהו כמו חודש וחצי, והולך ממש טוב ב"ה. נחמד לשנינו בקשר וסהכ ממשיכים להתקדם בנחת.

העניין הוא שבא לי לעשות לה איזה משהו נחמד שיחבר ביננו עוד. לדוג חשבתי להביא לה משהו קטן סימלי, כמו פרח או איזה ספר עם הקדשה (או רעיונות אחרים שאני ממש ממש אשמח לקבל) ואני קצת מתלבט האם זה ילחיץ אותה. ובנוסף זה אולי קצת מוזר חחחח, אבל פרקטית, איך זה יהיה לה נוח לקבל זר פרחים ולהיתקע איתו כל הדייט?😂

קיצר, מתי לדעתכם מקובל/מצופה לתת מתנות בדייטים? האם לדעתכם הבנות מצפות לזה? זה מלחיץ?

ואם כן - מה הדברים שהייתם מביאים כדי לעשות שמח על הלב לצד השני?(:

דעתי האובייקטיבית:חתול זמני

– חודש וחצי מוקדם מאוד בשביל מתנות (יש לי משלוחים שלקח להם יותר משלושה חודשים להגיע...)

– אל תביא פרחים אין איך להסתובב עם זה בדייט והיא לא חברה שלך (היא תהיה אחרי החתונה)

– בשלב זה אל תהיה רומנטי מדי ואל תגזים זה יכול להיות נורא מלחיץ וקרינג'

– מה שכן אתה יכול לעשות זה להביא דברים ידידותיים זולים ומתכלים, או נייטרליים לחתולין

– כי אם עוד שבוע זה לא יסתדר לכם מה תעשו עם כל הדברים האלה? מביך

הסבר: אני למשל בתור חתול זמני אוהב דובוני גומי. אם הייתי מזכיר זאת בפגישה, ומישהי הייתה מביאה לי דובוני גומי, זה היה נפלא ולא קרינג' בכלל. מישהי עשתה לי את זה עם מרשמלו וזה היה נורא חמוד.

אפשרות ב': נניח היא אוהבת ציור. אפשר לתת לה אריזה קטנה של עפרונות פחם / צבע או וואטאבר ממה שהיא אוהבת להשתמש בו.

תחשוב בכיוון של: "אם הייתי בחורה–" או נכון יותר: "אם הייתי הבחורה הספציפית הזאת, מה הייתי רוצַה לקבל ושלא יהיה קרינג'?"

..יובללל

חחחחח אם הייתי יכול לחשוב באמת מה בחורה הייתה רוצה העולם היה הרבה יותר פשוט(:

ותודה על הרעיונות! הבעיה שאין לה איזה חטיף או משהו שהיא אוהבת יותר מדי..

זה אחלה שלב לדברים מתכליםחושבת בקופסא

בהחלט מתנות זו דרך להביע עליית מדרגה בקשר, וקשר של חודש וחצי זה לא משהו שיכול להיגמר בלי התרעה תוך שבוע.

זה יופי של שלב לעוגה, פרחים וכדומה. (אתה יכול להחזיק לה את הזר באבירות במשך הדיט, ולתת לה אותו בסוף. רק תחשוב לאן היא חוזרת אחר כך, ולמי היא צריכה להסביר מאיפה היא קבלה את הזר)

ספר עם הקדשה לדעתי זה יותר מתקדם.

מה לגבי להצטלם ביחד? זה יכול להיות מאוד נחמד כשבעז"ה בהמשך יהיו לכם תמונות ביחד משלב הדייטים, ואם לא יסתדר מאוד קל למחוק אותן.

תודה!יובללל
זהו, התחלנו קצת להצטלם ביחד אבל זה עדיין לא מרגיש טבעי לגמרי ואני לא רוצה להעיק
אני לא חושבת שיש מקובל\מצופה כללילגיטימי?

יש מי שמצפה לזה,

יש מי שלא.

יש מי שזה ילחיץ אותה,

יש מי שלא.

מכיר "5 שפות של אהבה"?

מתנות זה שפה, ולא כל אחת דוברת אותה.

לדעתי,

יש משהו נחמד ויפה לתת משהו למי שיוצאים איתו.

בשלב מוקדם, כשיש עוד סימן שאלה - דברים מתכלים\בעלות נמוכה (נניח מחזיק מפתחות, ספל).

ככל שהזמן עובר, ובטוחים יותר בקשר, יפה להראות את הבטחון הזה גם במתנות -

אבל כן עם כוכבית: אם הקשר הזה ייגמר, שלא תתחרט על מה שהשקעת בו מבחינה כספית, ותקבל בהבנה אם היא לא תשמור את הדברים אצלה  - יכול להיות שזה ישאיר אצלה משקעים.

לשים לב לאורך הקשר אבל גם לאיכות הקשרברוקולי

אפשר להביא דברים מתכלים 

ואם בוחים להביא משהו אחר אז לכתוב הקדשה בנפרד

נחמד. מאוד.נחלת

זר פרחים - לא יודעת. תלוי. אותי זה היה מביך. (חושב להביא גם אגרטל?....)

אבל פרח אחד, לענ"ד זה מקסים. גם תשומת לב, וגם לא יותר מדי מלחיץ, מעיק, מביך (ואין צורך להביא אגרטל...כוס ח"פ

אפילו של המלון, אם אתם נפגשים שם, יהיה מספיק. וגם אם הפגישה בחוץ, היא יכולה להכניס אותו לתיק ואפילו להחזיק

אותו ביד עד תום הפגישה. אתם יכולים לעשות רוטציה בעניין....לא חושבת שיבול עד הסוף וגם זה לא מאוד חשוב.

(מלבד לפרח...). 

חרצית, מה שקרוי כריזנטמה, הוא פרח עמיד. במיוחד בחורף. אלא שהוא מגיע בענף עם כמה

חברים כמוהו וזה כבר לא נראה כל כך טוב. כמעט כמו זר.  מה עם גארבארה? יש בכל מיני צבעים יפים. אולי תבחר

לבן או צהוב. בקש מהמוכר לכרוך סביב הגבעול חוט ברזל, אחרת ראשו שח על גבעולו. 

גם ורד ארוך גבעול בא בחשבון. 

מה עם חטיף נחמד?  טורטית לך ולה? (זה לא אישי מדי וחושבת שזה נחמד).

כל כך מרגשת אותי השאלה שלך. כל כך יפה. אתה, אין ספק, שתהיה בעל טוב!

לאחר החתונה, תוכל להביא כל שבת, זר פרחים נחמד. רק אל תשכח!

בהצלחה! 

תודהיובללל

רבה על מה שכתבת בעיקר בסוף! חימם לי את הלב!

בע"ה 

יצאתי פעם עם מישהישפלות רוח

והיא שאלה אותי באגב איזה חטיפים אני אוהב, והאמת לא ייחסתי חשיבות לשאלה כי זה היה תוך כדי משהו, פגישה הבאה היא באה לי עם שקית מלאה כל טוב והתעקשה שאני אקח אותה הביתה, אכן הובכתי לא אשקר אבל זה היה ממש יפה מצידה

נראה לי שדברים כמו ספר עם הקדשה / תמונה / או איזה מתנה(אפילו זולה) שהיא מתקיימת זה פחות מתאים כי אם זה לא יצליח? ובלי קשר דברים כאלו מביאים איתם איזושהי אמירה שבעיניי אחרי חודש וחצי פחות מתאימה, אולי לכם זה מתאים איני יודע, ואולי גם לי זה היה מתאים בקשר הנכון עם המישהי הנכונה, אין לזה כללים זה יותר מה אתם מרגישים-אם מרגיש לך מוגזם, יש סיבה. אם לא-מדהים.

אם אתה רוצה להעמיק בחיבורנקדימוןאחרונה

אז יש כאן את כל ההצעות של המצנות הקטנות והמתכלות, שזה בהחלט הכי מומלץ כי זה לא ישאיר משקעים פיזיים אלא רק זיכרון. אם בסוף זה יצליח אז הזיכרון יצטרף למכלול, ואם בסוף כל אחד ימשיך לדרכו אז זה זיכרון שיהיה קל לדפדף אותו הלאה. הרעיון של פרח אחד, כיו שהציעה נחלת, דווקא נשמע לי ממש מתאים. נשמע בדיוק על הגבול שאתה רוצה.

לחילופין, לא חייבים מתנות בכלל כרגע, ואם נוח גם לה אז שווה אולי לשקול "משחקים זוגיות" (חפש את הביטוי בגוגל. זה פרויקט של השאלת כרטיסי שיח מותאם לציבור שלנו).

יש לי חבר שזה השפיע ממש לטובה על הקשר שלהם שהיה טוב ממילא, ובמבט לאחור הוא אמר שזה ממש סייע להם להחליט להתחתן.

נראה לי כלו כל הקיצים, הראשונה שפונה אליחסדי הים
שהיא צנועה וצדיקה, אני אמור לה שהיא אשתי.😂😂
כן כן כןןמחפש שם
שתף אותנו איך היה😋
מנה אותי שליח ואצא אקדש לך אישה בשוקחתול זמני
עדיף שתקדש לו אישה מעזרת נשים בבית כנסתLavender

נשמע לי יותר מתאים בשבילו

לא בטוח שזה חכם דודשפלות רוח
כי במידה והשליח חס ושלום נלקח לבית עולמו, הבחור היקר ששלח אותו אסור על כל הנשים שבעולם מספק
זה לא בדיוק מספק אלא קנסחתול זמני
חבל שרק עכשיו מגיע למסקנה כזאתעַלְמָה
לא בטוחה שזו האסטרטגיה הכי חכמה. אני נגידלגיטימי?

הייתי בורחת...

בהצלחה!

לא בטוחהנחלת

שזה רעיון כל כך טוב; ואם אחר כך, למרות שהיא צדיקה וצנועה (ואתה בטוח שהיא צדיקה וצנועה כמו שאתה

אוהב ומעריך), יהיו דברים נוספים חשובים שלא תסתדר איתם?

חושבת שכדאי וצריך לברר מה היה עד עכשיו עם פגישות; היו פגישות?  מדוע הסתיימו?

מצידן? מצידך? מה הפריע לך? מה הפריע לה? אולי אתה "תקוע" עם איזו דרישה,

כיוון הסתכלות, ציפיות, ואינך מוכן להתגמש או משהו כזה?

כמובן שלא מכירה אותך בכלל, סתם הצעה.

ועל זה הדרך. 

הוא כתב בצחוק...הרמוניה

אבל תגובה יפה

תודה ילדה.נחלת

כבר ראיתי את ההחלטה הזו שלו פעם באחד הפורומים הקדומים יותר.

הוא מדגיש צנועה וצדיקה. זה נפלא,  אם זה יושב על מקום אמיתי,

בוגר, שלא מתעלם גם מדברים נוספים חשובים, לו והוא עדיין

פחות מודע להם.

כל יאוש הוא פתח לתקווהזיויק
מישהו פה בפורום פעם עשה את זהמשה

@שמוליק פיין  @אלירז 

זה לא היה בדיוק ככה אבל זה בערך מה שהם מספרים.

נשמע חזקל המשוגע היחידי

עלעלתי קצת, לא בדיוק...

שאלה בתור אחד שחדש פה יחסית.. | ערוץ 7  

כתוב שם בערך

מצאת את זה!משהאחרונה
מקומות טובים לדייטים בתל אביב?נו, ההוא מהזה

בשעות הערב אז אמור להיות יחסית סבבה

לא דייט ראשון אבל גם לא קשר יותר מדי מתקדם

רעיונות?

נמל תל אביב, הירקון, גני יהושעבחור עצוב
רידינגרקאני
חוף היםשפוי

הטיילת על חוף הים ממש נחמדה, אוויר טוב, רעש של גלים ויש כמה חנויות כשרות שאפשר להיכנס אם רוצים

פארק וולפסון - פארק לא גדול וממש חמודריבוזום
אבל גם שאר המקומות שהמליצו מעולים
נווה צדק יפהריבוזום
ויש שם מקומות מעניינים, אפשר לסייר לפי מסלולים באתרי טיולים
באוניברסיטהלגיטימי?אחרונה
פוצל משרשור אחר בשל נצלוש מוגזם🐱יעל מהדרום
חתולה מאומצת.חתול זמני
חתולה מאומצת וחתול זמני יכולים להיות זוג נדירLavender

מזל טוב 🥳

(סורי הייתי חייבת)

פעם היתה כאן בפורום חתולה ג'ינג'יתפ.א.

אבל היא התחתנה לפני כשנה וחצי

@חתולה ג'ינג'ית

מעדיף טריקולוריות.חתול זמני
אולי לזה מתכוונים הנשואים כשהם סונטים מידיLavender

פעם ברווקים הבררנים😊

לא אמרנו שמראה חיצוני זה חשוב???חתול זמני
היה חשוב, עד שאנשי הפורוםLavender

ואבירי המקלדות שכנעו אותי שיש דברים חשובים יותר,

מאז כבר יצאתי עם כמה בחורים ואף אחד לא היה מידי חתיך😏

טוב, אולי אשקול גם חתולות אפורות.חתול זמני
מצאתי לך את האחת, אין מתוקה ממנה.Lavender

במחשבה שניה בא לה חתול לקשר רציניLavender

לא חתול זמני😸

הקשר רציני, רק החתול זמני.חתול זמני

סתם, אני לא ממש בשל.

כזו?פ.א.

אופסLavender

@חתול זמני פספס את אהבת חייו

אולי עוד תירשם לכאן איזו חתולה זמנית?חתול זמני
נראה לי שקצת הגזמתם עם הניצלוש לקשקשתיעל מהדרום
לק"י

לא בכל שרשור זה מתאים.

סורי, קיבלתי.חתול זמני
מיאוגזם!חתול זמני
😹😹😹Lavender
נצלו"ש = ניצול שרשור?נחלת
מדויק.חתול זמניאחרונה

או במקרה של השרשור הזה... מיאודויק.

אני מספיק טובחקלאי

אני נשבע לך שאתה מספיק טוב

כן, אתה מספיק טוב

המציאות זו לא האמת

אתה מספיק טוב, אני נשבע שאתה מספיק טוב.

גם שאף אחת לא רואה את זה בך, אני רואה.

גם שאתה בעצמך לא רואה, אני רואה.

גם אם במציאות אף אחת לא רוצה אותך, זה לא אומר כלום.

אני אומר לך, א ת ה  מ ס פ י ק  ט ו ב.

אני נשבע.

גם אם אתה בטוח שהקב"ה לא זוכר אותך.

אתה מספיק טוב.

וואי כמה הוא לא זוכר.

שחכת אותי ריבנו של עולם.

אני גם פה

ואני כבר מספיק טוב

א נ י. מ ס פ י ק  טוב.

אני כבר לא מסוגל להתפלל אליך, אני מרוסק מצפייה

ואני מספיק טוב, אתה יודע את זה.

אני ראוי, גם שאני רוצה יותר מדי,

אני לא מסוגל להמשיך לבקש ממך את זה, כי אני כל כך מאמין בך, שאני ממש מתאכז

וזה כואב לי האכזבה, כואב,

להחזיק בה' יתברךאשר ברא

זה כואב וקשה, באמת.

אבל חיזור הידיעה שאתה טוב, זה חשוב כל כך בעיניו יתברך.. ה' רוצה את התפילות שלנו, את הכיסופים, את העבודה.

נשמע שאתה שם.

אז רק עוד קצת להיות בבחינת ציפית וקיווית לישועה?

והאכזבה, היא תחושה של עשיתי ככה וככה, אז מגיע לי. אולי שווה לשנות את זה, שלא משנה מה- ה' משפיע עליי וצריך רק לייצר כלי מספיק מתאים.

ושוב, נשמע שיש לך כלי- אבל אולי אישתך.היא איזה רעבעצן רצינית, שצריך רק להגדיל את הכלי עוד קצת.

אנחנו לא יודעים, אבל אנחנו יודעים שה' הוא אבא טוב.

ואתה ראוי. וודאי.

כל כך יפה ונכון.נחלת
נכון! תחזיק את זהברוקולי
ואו זה מרגשהפי
מדהים ביותראני:)))))

הייתי במקום הזה, וחשוב לי להגיד שזה לא היה בריא לי, חוץ מזה שזה גם לא נכון ולא מקדם.

אתה טוב, נכון, זה לא קשור לזה שאתה טוב.

זה לא עובד כמו כספומט, אולי בתת מודע חושבים ככה שמי שטוב יקבל טוב ומי שרע רע, שזה נכון בעיקרון אבל מה זה טוב ומה זה רע אנחנו לא יודעים להבחין, אולי דווקא הדבר הזה שנראה לי רע הוא הדבר שטוב ולהפך. וזה באמת ככה.

בקיצור המציאות שלך כרגע היא לא עונש על כך שאתה לא מספיק טוב, ה' לא מעניש אותך, הוא מיטיב איתך כבר עכשיו, אנחנו רק לא יודעים לראות את זה. אולי עוד כמה חוד' או שנים נראה.

בא לי לנער אותך, כי אני הכי מכירה את זה, אני בין האנשים הכי מתקרבנים שיש, לא שאתה כזה, אני כן, ופשוט חבל לחיות בתודעה כזאת שה' מחזיק משהו שאני רוצה ולא נותן לי את זה, ה' מונע ממך את מה שרע לך , תאמין בזה, זה  תהליך לשנות את המחשבה, אבל זה ממש גאולה. וזה ילך איתך לכל החיים. זה תפיסה יותר בריאה של אלוקות. יותר בוגרת. יותר מגדלת ומחזקת. ובאמת יותר אמיתית.

קשה שלאחקלאי

קשה שלא להתקרבן, אבל אני חושב שזה לא מה שרציתי לומר

בעיקר רציתי להגיד שאני פשוט טוב, גם אם לא נמצא מישהי שבוחרת בטוב הזה.

ולא בגלל שאני טוב אז אני צריך לקבל.

אלה הפוך גם אם אני לא מקבל אני טוב. וזה דבר שקשה לי להיות בו, כי אני תמיד מאשים את עצמי, ופחות במגיע לי, למרות שכן אני חושב שמגיע לי, אבל מעצם זה שאני אדם חי, ולא כי עשיתי גם לעושה רע מגיע.

והשיחה מול הקבה, כן, אני חושב שהוא מחזיק משהו שאני מאוד רוצה ומונע ממני אותו, יכול להיות שזה לטובתי, כנראה שזה לטובתי, אבל מצד שני יש בי רצון, והוא הייתי גם כן, ואני לא במדרגה של להגיד שרפוא קרובה לבוא, אני במדרגה שכואב לי שאין שמיעה לתפלתי. 

נכון. מאוד קשה.ואני חושבת שצריךאני:)))))

גאולה נוספת כדי לצאת מהמקום הזה. ושתדע לך שהמקום הקשה הזה מול ה', ילך איתך עם כל קושי בחיים אם לא תעבוד על זה מתישהו. 

נכון מאוד, אתה טוב גם אם עדיין לא בחרו בך. אני מרגישה ששידוכים זה אחד המקומות שאין בהם שום טבע והגיון, שום! זה לא ככל שאתה איכותי תצליח יותר, המשוואה הזאת לא כ"כ קיימת בחוויה שלי, וגם בכלל. אז נכון שחוויה של דחייה\ חוסר בחירה בנו וכו' יכולה להרגיש שאולי משהו בנו חסר אבל אין שום היגיון בשידוכים ככה שאי אפשר ללמוד מזה כלום חוץ מזה שה' מזווג זיווגים.

בכל מקרה, חשוב לחזק את עצמנו כי גם הרגשות לא תמיד הולכים עם ההגיון והשכל..

אהבתי מאוד, זה ממש מחשבות שגם אני חשבתי אותן, קצת בהתאם לאופיי אבל כן אותן מחשבות. שהן נכונות. אבל, זה נורא מצומצם ומצמצם, כל התודעה הזאת.

נכון נכון, הוא מחזיק משהו, שגם אם הוא לא טוב לך כרגע זה לא אומר שאתה לא רוצה את זה, אבל תחשוב- מה האינטרס שלו בעצם למנוע ממך? הוא עושה לך דווקא בשביל לצער? (ברור שלא, הרי הוא טוב ומיטיב) הוא לא יודע שאתה רוצה את זה? (הוא יודע יותר ממך ורוצה את זה יותר ממך) מי שם לך את הרצון הזה בכלל מלכתחילה?(ה') אם יש לך רצון למשהו כנראה זה שייך לך, לא סתם זה מצער אותך. וזה באמת מבאס. וזה בהחלט כואב. אבל זה כן אומר שזה יגיע מתישהו, לא יודעת מתי, אבל כשזה יהיה לך הכי נכון וטוב. אבל בינתיים, כדאי להבין שה' לא נגדנו,להפך, הוא הכי רוצה את טובתנו, אבל השכל שלנו לא מגיע לשכל שלו, אנחנו לא מבינים את המהלכים, אבל וודאי יש סיבה לעיכוב והיא לטובתי.ה' תמיד מייטיב, זה לא שעכשיו הוא עושה רע ובעז"ה בעתיד הוא יתחיל גם לתת טוב, לא, הוא לא משתנה, תמיד יש טוב, תמיד הוא מיטיב ומשפיע טוב. המציאות כרגע היא הכי טובה ונכונה לי. זה משהו שצריך ללמוד לחיות אותו. כל יום. 

יצא לי קצת מבולגן אבל העיקרון הועבר.. 

..שפלות רוח

אתה טוב ומגיע לך הכל דוד

אתה מספיק טוב!עַלְמָהאחרונה

ועוד תבוא האחת שמספיק טובה לך.

אולי יעניין אותך