אז הערב לקחתי את הבת שלי לקנות עגילים מזהבאנונימית באהב"ה

כי הקודמות עשו לה אינפקציה. זה עלה סכום גבוה ב''ה. היה זמן מתוק ובדרך חזרה פטפטנו ושאלתי אותה מתוך התעניינות כנה ואוהבת מה קרה בסוף עם הש.ב שהיא לא עשתה (היא נזכרה בבוקר והיתה לחוצה מזה ולכן רציתי לדעת אם הכל היה בסדר בסוף. היא בכיתה א'). ואז היא סיפרה שבסדר גמור, היא עשתה את החתימה שלנו כאילו שהיא באמת קראה את דף הקריאה והמורה אמרה לה כל הכבוד. במילים שלי, היא עבדה על המורה.

עניתי לה שאסור לעשות את החתימה של ההורים, שזה בעצם סוג של שקר, ושמה שנכון שהיא תעשה עכשיו זה שהיא תשלים את שיעורי הבית האלה. היא ענתה שהיא לא רוצה (השיחה הייתה יותר ארוכה מזה, אבל אלה עיקרי הדברים). וככה בעצם הסתיים ערב נחמד אפאטי, כי אני הייתי צריכה ללכת ולא נשארתי עם הילדים. היא ילדה מתוקה ונבונה אבל בכללי היא גם מאד מאתגרת אותנו (מתקשה לאהוב את עצמה ומתנהגת אלינו בצורה לא פשוטה. היא בטיפול רגשי ואנחנו בהדרכת הורים לכל מי שתרצה להציע כיוון כזה).

הפער הזה בין זה שהשקעתי בה והלכתי לקנות לה מתנה יפה כזאת לבין חוסר הרצון שלה לתקן את מעשיה היה לי לא קל. אולי יש בי גם עצבים מסוימים על עצמי שהלכתי לקנות עגילי זהב במקום קודם כל לנסות מתכות אחרות (התייעצתי לגבי זה עם חברה שמבינה בזה. אבל בזמן אמת הרגשתי שאני לא בטוחה בקנייה הזאת. מצד שני קצת הייתי בלחץ של זמן כי האוזניים עם אינפקציה כבר כמה ימים ואין לי עוד זמן השבוע לטפל בזה).

ובכלל, זה פשוט הציף לי שוב את כל הקושי שיש לנו איתה. וגם פחדים של מה יהיה איתה, והאם יהיה בינינו קשר טוב בסופו של דבר, והאם היא תגדל להיות ילדה שמחה... וגם תהיות: האם דרשתי ממנה יותר מדי? האם סטרטגית היה עדיף להחליק את זה? 

תודה שקראתן.  אפשר גם סתם חיבוק פרח

קודם כל חיבוק וטוב שקנית זהב!מיואשת******
מנסיון של שלוש בנות עם עגילים… אינפקציות ושלל דברים זה עלול להגיע לדברים מסוכנים וטוב מאד מאד שהשקעת ועכשיו לפחות שנה רק עם זהב. מחזקת אותך שעשית דבר נכון.

דבר שני, טעות קלאסית להפוך יציאה כיפית למשהו שמשלב חינוך.
לא לא לא לעשות את זה שוב
יציאה כיפית נועדה לכיף. לבנית קשר לפטפוטים . ושאלות- רק מהצד שלה.

לגבי המעשה עצמו, אתם בטיפול אז שם תקבלי מענה אמיתי שמתאים לכם באמת. אני רק אגיד שעצם זה שהיא סיפרה מראה שהיא לא באמת מבינה מה לא בסדר בזה וטוב שיש לכם קשר פתוח.

בקיצור, הכל נורמלי ואת אמא טובה ומהממת. ❤️
וואי איזה תגובה מהממתדפני11
מיואשת אין עליך
הנרמול הו הנרמול....
לקחתי לי לעתיד את עניין הלא לשלב כיף עם חינוך
תודה ❣️מיואשת******
אולי לא הדגשתי מספיק זה טעות מה זה קלאסית!!! קורה לכולנו! מצב רוח טוב עושים כיף וזה- ואז מעלים איזה נושא חינוכי
אם היציאה נועדה לצורך זה, ולפעמים צריך, אוקי… עדיך שלא אבל בדכ פשוט אומרים מראש שיוצאים לכיף וגם לדבר.
אבל רוב היציאות נועדו לחיזוק הקשר עם הילדים. אין דבר יותר גרוע לקשר מאשר ביקורת ישירה או מרומזת… וזה פשוט הורס את הכל. גם לילד גם לאמא
וזה קשה
כמו שאומרים ניסיתי ונכוויתי
אז לנסות לא לעושת את זה
אני למדתי את זה גם על בשריאחתפלוס
רציתי לדבר עם המתבגרת שלי על משהו והצעתי לה לעשות הליכה.
היא הרגישה שאני רוצה לדבר איתה על משהו והיתה ממש חסרת סבלנות וב''ה שהרגשתי את זה ופטפטתי על שטויות.
מאז למדתי לא לחבר בין יציאות כיפיות לחינוך
עונה במרוכזאנונימית באהב"ה

תודה רבה יקרות על החיבוקים קודם כל! וגם שכתבתן שזה טוב שקניתי זהב! ממה הורדתן ממני כובד מיותר עם זה.

לגבי זה שאנחנו בהדרכה ושהכי טוב להתייעץ שם. זה נכון אבל אבל ההדרכה היא אחת לשבועיים ובין לבין עולים שלל נושאים ובכלל עם האומיקרון יש מפגשים שלא מתקיימים. לכן אני מעריכה את ההתייחסות שלכן גם כאן. 

@מיואשת******, תודה על החידוד הזה לגבי היציאה. באמת ששאלתי מתוך מקום אוהב ובכלל לא חוקר. כי היא דאגה בבוקר. כמו שילד אחר לדוגמה דאג ממשהו אחר ונזכרתי לשאול אותו מה קרה עם זה בסוף. ואז הגיעה התשובה שלה, שממש לא ציפיתי לה. מה היית עושה במקרה כזה? נמנעת מלהגיב ומחליקה בכלל? מחליקה לבינתיים ומעלה את זה שוב ביום אחר?

@בארץ אהבתי, אנחנו לגמרי מתזכרים לה לגבי שיעורי בית ופועלים בדיוק כמו שכתבת. יש לה קצת אישו עם הנושא הזה (זה כן עלה בהדרכת הורים). אני מבינה את מה שכתבת לגבי איך ילדים תופסים את הדברים. אבל האם לא מתקפידנו לשקף להם איפה שזה בעייתי וסוג של שקר? חושב

תודה עוד פעם לכולן פרח

את נשמעת אמא מה זה חמודהמיואשת******
אני חושבת שבמקרה זה כן הייתי אומרת שזה לא דבר שעושים אבל לא מפתחת על זה שיחה ועוברת הלאה ומייחדת זמן אחר לדבר על זה כדי לא להרוס את הזרימה של המפגש

בזמן אחר לעשות שיחה על שיעורי בית למה נועדו, מה תפקידם וגם על שקרים וכו בארץ אהבתי כתבה לך ממש יפה על זה
אגב חלק מזה זה לדאוג שלא תהיה לה סיבה לשקר בגיל הזה ושלא תגיע למצב שאין לה שיעורים ואין לה הסברים וחתימות.
אני מזדהה עם השאלה שלך...בארץ אהבתי
גם אני נתקלתי בזמן האחרון בשאלה הזאת, עם בן ה-6 שפעם היה נוטל ידיים בבוקר לבד, ובזמן האחרון לא נוטל כי לא אוהב מים קרים על הידיים, אבל כששאלתי אותו בבוקר אם נטל אמר לי שכן. ולקח לי זמן עד שהבנתי שהוא אומר לי שכן למרות שלא נוטל.

ממה שאני קראתי וראיתי בנושא הזה, קודם כל כדאי כמה שפחות לעמת את הילד עם המקום שגורם לו לשקר. למשל עם הבן שלי אני כבר לא שואלת, אלא מזמינה אותו שאטול לו במים נעימים.
וכשאני פוגשת מצב שבו הוא כבר שיקר - אני כמובן לא קוראת לזה 'שקר', אלא מתייחסת בצורה ישירה למה שצריך לעשות - למשל 'נראה לי שלא באמת הספקת ליטול ידיים, זה באמת לא נעים ליטול במים קרים. בוא אני אטול לך במים נעימים, כי חשוב לנו שהידיים באמת יהיו טהורות אחרי נטילה אמיתית' (זו רוח הדברים, כמובן לא תמיד בדיוק ככה).

ובנוסף גם דיברתי איתו על זה שחשוב לי לדעת מה באמת היה, ולא מה שהוא היה רוצה שיקרה. ודיברנו על הערך של להגיד את האמת, ועל זה שאם מישהו אומר דברים שלא קרו באמת אז לא יודעים מתי הוא באמת אומר את האמת וקשה לסמוך עליו.

בקשר למה שהיה עם הבת שלך - אני מאוד מבינה מאיפה הגיעה התגובה שלך. כי היא כבר מספרת לך בעצמה שהיא 'שיקרה', ואת רוצה שהיא תבין שזה בעייתי, כי את רוצה לחנך אותה נכון.
אני חושבת קודם כל, שממש לא חייבים להגיב מיד. בהחלט אפשר באותו רגע רק לשקף לה שאת מבינה את הקושי שהיא הרגישה שגרם לה לעשות את זה ('את באמת הרגשת לא נעים להגיע למורה בלי חתימה? חששת מהתגובה שלה? איזה פתרון מעניין מצאת…'). לא חייבים מיד לדבר בצורה חינוכית. אפשר לתת לזה לחכות. ואפשר להמשיך ליהנות ביחד.
אבל אני בהחלט מסכימה שכדאי בהמשך לדבר על זה, בצורה שכן תעזור לה להבין שעדיף להגיד את האמת מאשר 'לשקר' בשביל 'לא לטעות'. ואפשר גם לבקש עזרה אם חוששים לעמוד לבד מול המורה עם האמת (כמו שכתבתי קודם - אפשר לבקש מאמא לכתוב פתק שיסביר למורה שהפעם לא הספקנו לקרוא, ונשתדל להשלים).
אפשר גם להגיד את זה בפעם הבאה שהיא צריכה חתימה. לתת לה לקרוא, לחתום, ואז להגיד משהו כמו 'איזה כיף שהפעם זה חתימה אמיתית. את יודעת שיש סיבה שהמורה רוצה חתימה באמת של אמא - כי היא רוצה שאת תתקדמי בקריאה, וכשאת באמת קוראת זה מה שמקדם אותך, חתימה לבד לא עוזרת, הקריאה זה העיקר'.
אני לא יודעת אם הייתי מתעקשת על לקרוא שוב עבור החתימה שהיא חתמה לעצמה. זו באמת שאלה. הנטייה שלי היא שאפשר להציע לקרוא בכל זאת ביחד כדי שיהפוך את החתימה הזו גם לאמיתית. אבל אם היא מתנגדת אז אולי לא להתעקש אלא רק להגיד שמעכשיו נקפיד תמיד לקרוא, כי אנחנו רוצים רק חתימות אמיתיות, על קריאה שבאמת עוזרת לנו.
אם היא באמת צריכה את התרגול, אפשר גם לתרגל עם משהו אחר לקריאה ולא הקטע המקורי שהיה צריך לקרוא (ספר אמיתי שאת קוראת חלק והיא חלק, ברמה יותר נמוכה של קריאה לכתוב לה משפטים מצחיקים שהיא צריכה לקרוא. הבן שלי כשהתחיל לקרוא אהב שכתבתי לו שטוזים עם הניקוד שהוא מכיר, כמו 'פעם חנה קפצה על בננה', או סתם משפטים מצחיקים כמו 'פעם בטטה רקדה על הספה'. זה הופך את הקריאה ליותר כיפית…).
(כמובן את כל זה אני כותבת עכשיו אחרי חשיבה, במציאות יכול להיות שהייתי מגיבה בדיוק כמוך… אבל כשאני חושבת איך נכון להגיב, זה מה שנראה לי)

האמת שהתחלתי לכתוב לך לפני שקראתי פה את התגובות המדהימות בהמשך השרשור. התלבטתי אם לשלוח מה שכתבתי, כי נראה לי שהתגובות האחרות קולעות הרבה יותר. אבל בכל זאת שולחת...
תודה רבה על תגובתך!אנונימית באהב"ה

הרבה ממה שכתבת זה איך שהגבתי בסיטואציות דומות בעבר. מעניין איך הפעם בחרתי בדרך שונה ולמה היה לי ככ חשוב לגרום לה להבין שזה מעשה לא בסדר. אני מקווה שאחרי השרשור הזה וכל התגובות שנכתבו, כולל שלך, בפעם הבאה שיקרה משהו דומה עם אחד הילדים, הדברים יסתיימו בצורה יותר מוצלחת חיוך

מצרפת משהו שקראתי בנושא הזהבארץ אהבתי
שקרים אצל ילדים - חזרה ללב ההורות
(מתוך בלוג מהמם שגיליתי לאחרונה, על פי הגישה של ניופלד, בהשראת השרשור על התניות וביקורת על ילדים..)
תודה רבה רבהדפני11
על המאמרים והדברים שאת חולקת איתנו!! מדהים ללמוד!
תודה רבה רבה!מכחול
בלוג נהדר, לא הכרתי אותו ואני ממש שמחה להכיר!
חיבוק יקרהבימבה אדומה
פשוט חיבוק.
בטח חיבוק. מעולה שקנית זהב. לגמרי הדבר הנכון לעשות.אורוש3
לגבי החתימה. נשמע שכדאי להתייעץ עם אנשי המקצוע שכבר מכירים את המכלול איך ללמד אותה ולהסביר. את אמא מהממת ממש! זה עולה מכל מילה שלך!
באמת מבאס...בארץ אהבתי
לגבי מה שהילדה עשתה - ילדים לא תמיד מבינים עד הסוף את המשמעות של אמת ושקר. והרבה פעמים ילדים אומרים את מה שהם היו רוצים שיקרה, ולא מבינים שזה נחשב שקר.
גם הבת שלך - מבחינתה מה שצריך להיות זה שהמורה תראה שהדף חתום, היא לא מבינה שזה נחשב רמאות לחתום בשם ההורים (מן הסתם היא מבינה את הרעיון שההורים אמורים לחתום שהיא באמת עשתה, אבל לא מספיק ברור לה שזה בעייתי שהיא תחתום במקום, העיקר שהמורה לא תכעס).

אני חושבת שאם כבר יש לכם הדרכת הורים לגביה, אז זה לגמרי המקום להתייעץ איך להגיב.
אבל אם שאלת גם פה, אז כותבת מה דעתי.
אני חושבת שהמסר העיקרי שצריך לעבור זה ששיעורי הבית לא מיועדים למורה. יש משמעות לזה שהיא עושה שיעורי בית, כי זה עוזר לה לחזור על החומר ולהתקדם בקצב של כל הבנות בכיתה. והמורה רוצה שתחתמי כדי שהיא תראה שהיא עשתה, כי למורה חשוב שהיא תתקדם ביחד עם כולן.

מה שכן, אני חושבת שבכיתה א' זה קצת מוקדם שהאחריות על הכנת שיעורי הבית תהיה רק על הילדה.
אצלי גם בכיתה ג' אני מזכירה לבת שלי לבדוק אם יש שיעורי בית (אחר כך האחריות שלה, אבל אני כן מזכירה לפחות פעם אחת). ואם קרה שהיא לא עשתה בגלל סיבה מוצדקת (אם למשל נסענו אחרי הצהריים או משהו בסגנון), אז אני כותבת למורה פתק ומסבירה מה קרה.
ובכיתה א', אפילו אם לא היתה סיבה מוצדקת, אם היא נזכרת שלא עשתה שיעורי בית ולחוצה מזה, אני הייתי כותבת למורה פתק עם הסבר על מה שקרה, וכותבת שנשתדל שלא יקרה שוב. ככה הילדה לא צריכה לעמוד לבד מול ההרגשה הלא נעימה של להגיד למורה שלא עשתה שיעורי בית.
(כותבת כמובן לא כביקורת אלא ככיוון מחשבה. מוזמנת לקחת רק אם מתאים לכם).

וחיבוק גדול, את נשמעת אמא מהממת...❤️
הייתי קצת מנסה להבין אותהפליונקה
לגבי שקר, אני אישית מעגלת פינות פה ושם ולא רק אני. רב רובם של אנשים עושים את זה. לדעתי זה טבעי. וטבעי לגמרי לא לרצות לחזור למשימה שהיא סגרה מבחינתה . עוד נקודה, למה בכיתה א' כל יומיים מבקשים קריאה דווקא עם חתימת הורים? כי ילד בגיל הזה עדיין לא יודע לתכנן זמן, להקפיד על שיעורי בית, והוא גם צריך שהורה באמת יבדוק איך הוא קורא.
לגבי עגילים, ילדה בכיתה א' עדיין לא יודעת כמה עולה זהב, כמה עולים עגילים. כך שהיא לא באמת יכולה להעריך את זה.
קודם כל את נשמעת אמא מדהימה ואוהבתנגמרו לי השמות

ואיזה כיף שהיה ככה לשתיכן זמן מתוק יחד

חיבוק גדול גדול גדול לך יקרה

אני חושבת שלגבי השיתוף של בתך מההיה עם שיעורי הבית:

א. לחזק אותה ששיתפה אותך ובכלל כמה כיף לדבר איתה וכמה היא מיוחדת ונפלאה

ב. לומר "כאשר מביאים להורים לחתום אז ההורים צריכים לחתום כי כך גם המורה יודעת שהם חתמו, גם זו האמת ומה שקרה, וגם ההורים שמעו את הילד/ה קורא וזה שימח אותם"

(ואולי לא כדאי להוסיף "לא עושים ____

אלא בדרך החיוב: עושים ____ כי _____

ואז בצורה הזו הילדה גם לא שומעת ביקורת (ברור לי שלא התכוונת, בדרך הזו גם הילדה בטוח לא "תשמע" גם אם לא התכוונו אנו "להשמיע"...)

ג. זה מתקשר לי לסעיף ב' וזה משהו שבעלי לימד אותי ואני משתדלת לזכור (לא תמיד מצליחה כמובן) - הוא אמר לי 2 דברים שאני ממש לוקחת איתי בחינוך הילדים ביום יום:

1. אין למידה במצבי חירום - הכוונה שאם אנחנו עכשיו בסוג של "מצב חירום" או הילד באמצע "סטרס" או בכי מטורף וכאלה - זה לא להזמן ללמידה או הקנייה של משהו חדש [זה לא קשור למקרה שלך, פשוט עלה לי כרגע אז כתבתי )

2. לא לתפוס את הילדים "בזמן אמת" בקלקלתם - הכוונה שגם אם נניח הלכתי לחדר וראיתי את הבן שלי אוכל על המיטה או עושה משהו שכאילו הוא "נכשל" בו או לא עשה נכון - כדאי לא ישר "גרום לו להרגיש ש"תפסו אותו על חם" - אלא בזמן קצת אחר לדבר על העניין באופן כללי יותר, כדאי אפילו באמצעות סיפור עקיף (ובכלל סיפורים מעולים מעולים לילדים שלנו! בכל גיל! לגדולים גם סיפורים על עצמינו כשהיינו ילדים או כל סיפור אחר אפילו מהחיים האמיתיים, זה לרוב מגיע ישירות ללב הטהור שלהם ממש ברכות והם לא שומעים ביקורת או משהו רע עליהם גם אם לא התכוונו לכך...)

ונכון שהסעיף הזה קצת מבלבל, כי מה נעשה אם אנו רוצים לחנך ורואים שהילדים עושים משהו לא בסדר?

אז אני בעצמי עדיין בלמידה של זה,

מנסה לראות מתי זה באמת חינוך הכרחי בזמן אמת

ומתי זה בעצם לתפוס אותם בקלקלתם והם יהיו מלאי בושה וצער ולכן כדאי לא לנהוג כך כלל

אז זה לימוד עדין והבחנות עדינות שזה באמת עבודת חיים בהורות שלנו...

ד. לגבי השיעורי בית עצמם - אולי כדאי להפריד בין אותה היציאה,

ואפילו אותה השיחה שמסבירה את הכללים (בצורה של מה כן ובלי ביקורת, משהו כזה אפילו זורם ונאמר בביטחון על ידינו כהמשך ישיר לשיחה בלי להזכיר את הילד עצמו אלא פשוט איך נוהגים...)

לגבי עשיית השיעורים בפועל

כי אולי באותו רגע היא הייתה עייפה

או לא "במצב" המתאים לכך

או היה בא לה עוד קצת להתפנק עם אמא

או כל דבר אחר

לכן למשל לומר לה: אני מבינה שעכשיו את לא רוצה. בואי נחשוב מתי כן?

ואז להציע לה אפילו אפשרויות והיא תבחר מהן (ואז זה מחזק גם את יכולת הבחירה שמאוד מאוד מהותית לילדים)

"אפשר עוד חצי שעה,

אפשר מחר אחרי ארוחת הצהריים ובינתיים אכתוב למורה שקצת התעכבנו אבל ודאי שתעשי זאת,

מה את מעדיפה?

ואז גם אם היא תעשה זאת יום אחרי לא קרה כלום כי היא בכל זאת עשתה...

ה. עגילי זהב זה מעולה ואל תכעסי על עצמך אפילו טיפה!

גם אלייך תנהגי בחמלה, ממש כמו להיות האמא של עצמך ולא להיות בביקורת כה קשה כלפי עצמך וכלפי הילדה שבך ❤

מה גם שכתבת וחשבת על הכל ועל כל הנתונים - ועשית באותו רגע את ההחלטה הכי טובה *במצב הנתון ובנתונים הקיימים*

ומגיעה לך רק ההערכה על כך וממש לא האשמה או ביקורת, את באמת אמא מדהימה!!!

ו. זה אולי הסעיף הכי חשוב:

כתבת: "הפער הזה בין זה שהשקעתי בה והלכתי לקנות לה מתנה יפה כזאת לבין חוסר הרצון שלה לתקן את מעשיה היה לי לא קל."

וכאן בעצם את יכולה להתחיל ולראות ולגלות את *השורש* של הדברים

את *ההבנה* *של עצמך* ושל כל מה שקרה לך בפנים באותה סיטואציה

את הרגשת תסכול מול הפער הגדול שאני משקיעה בתקופה גם ככה עמוסה ולא פשוטה, ובסוף בתי לא רוצה לתקן את מעשיה -

מה זה אומר לי בראש?

מה זה גורם לי להרגיש?

אולי תסכול פשוט על הפער?

אולי פחד שלא חינכתי מספיק טוב ואני אשמה = אני אמא לא מספיק טובה?

אולי פחד על הילדה שלא תגדל לפי הערכים שאני מאמינה בהם ואז לא יהיה לה טוב בחיים?

אולי פחד על הילדה שמא התנהגותה תישאר כך והיא לא תדע להודות בטעות או לתקן מעשים ואז תפסיד גם בחייה הבוגרים?

מה עוד הרגשתי שם?

וממה עוד אולי פחדתי בתת מודע?

ואז אחרי שהבנת את עצמך את יכולה גם *לענות* לאותם הפחדים,

ובראש ובראשונה - להתחיל ולשים עליהם *סימן שאלה* ולא סימן קריאה,

אלא לבחון אותם ממבט נקי ואובייקטיבי *באמת*,

למשל:

- "אולי תסכול פשוט על הפער?" -

ואז לשאול את עצמי - האם באמת זה פער?

אולי פשוט היא ילדה בכיתה א' שכיף לה עם אמא והיא לא "במוד" עכשיו לשיעורים?

אולי היא בכלל לא הבינה את הסיטואציה?

אולי מותר לה להיות ילדה ואפילו לטעות ולא קרה כלום, ובטח שזה לא אומר שגם בגיל 30 היא תנהג ככה, אלא שילדים הם ילדים?

אולי היא בכלל עייפה עכשיו?

אולי משהו אחר?

- "אולי פחד שלא חינכתי מספיק טוב ואני אשמה = אני אמא לא מספיק טובה?" -

האומנם?

אני לא משקיעה בכלל בילדים שלי?

האומנם החינוך שלהם לא חשוב לי?

האומנם אני לא מנסה כלל ולא משתדלת כלל מאז שהם נולדו לעמול על חינוכם וגידולם?

האומנם אני אמא לא טובה?!

או שמא ניסיתי והשתדלתי באמת ככל יכולתי, וגם אני אנושית,

ובכלל הילדים שלנו בידי הקב"ה והם עומדים בפני עצמם וללא תלות בנו וזה בטח שלא אומר עליי משהו רע, אלא רק שהילדה שלי פשוט ילדה! ומותר לה להיות ילדה ומותר לה לטעות כמו כולנו, והיא תלמד והכל בסדר

- "אולי פחד על הילדה שלא תגדל לפי הערכים שאני מאמינה בהם ואז לא יהיה לה טוב בחיים?"

האומנם?

האומנם אם פעם אחת היא לא עשתה שיעורי בית למרות שהייתה צריכה זה אומר שתמיד תנהג כך ולא תתקן את מעשיה?

האומנם זה אומר שהיא תגדל ללא ערכים?

- "אולי פחד על הילדה שמא התנהגותה תישאר כך והיא לא תדע להודות בטעות או לתקן מעשים ואז תפסיד גם בחייה הבוגרים?"

האומנם?

האומנם יש רק הזדמנות אחת כל פעם ואם פישלנו אין לנו עוד הזדמנויות בעתיד, ואפילו כשאנו ילדים?

האומנם אי אפשר ללמוד מהטעויות גם בקצת זמן לאחר מהמצב בזמן אמת?

האומנם חייבים להיות מושלמים ואם לא זה אומר שאנחנו ללא ערכים וחסרי תקנה? (אני בכוונה מקצינה, ברור שאינך חושבת ככה (לב))

כתבת גם:

"ובכלל, זה פשוט הציף לי שוב את כל הקושי שיש לנו איתה. וגם פחדים של מה יהיה איתה, והאם יהיה בינינו קשר טוב בסופו של דבר, והאם היא תגדל להיות ילדה שמחה... וגם תהיות: האם דרשתי ממנה יותר מדי? האם סטרטגית היה עדיף להחליק את זה?"

גם כאן, בדומה למה שכתבתי למעלה,

אפשר לעשות את אותה עבודה,

וכאן את כבר ממש מתחילה לדייק אפילו עוד יותר חלק מהפחדים -

הפחד של מה יהיה איתה

הפחד של האם יהיה בינינו קשר טוב

הפחד של האם היא תהיה ילדה שמחה

תהיות האם דרשתי ממנה יותר מדי

האם אסטרטגית היה עדיף להחליק את זה

ובעצם חשש או אכזבה או תחושת אשמה עצמית של אולי לא הייתי אמא מספיק טובה?

וגם כאן אפשר להתחילך לענות לפחדים:

- הפחד של מה יהיה איתה - האם אותו אירוע ספציפי בהכרח מנבא את מה שיקרה איתה, ולרעה?

או שיש בה המון המון עוצמות גם של טוב, והיא רק בכיתה א', והיא גם בטיפול רגשי, והיא גם עטופה בהמון המון אהבה של הוריה, והוריה כאלה מדהימים וכל הזמן בלמידה, ואפילו כעת בהדרכת הורים, וכל הזמן מנסים לגדול ולהשתפר וכן הלאה...

- הפחד של האם יהיה בינינו קשר טוב - כנ"ל לגמרי, האם זה שקרה מה ואיך שקרה אומר שאין ולא יהיה לנו קשר טוב?

או שמא הצחוק שלנו, הכיף שלנו, הרגעים המתוקים, השיתוף של בתי, כל מה שהיה ב6 שנים האלה, וכל מה שיהיה ב100 שנים הבאות - האם *אלו* והטוב שבהם לא יהיו אלו שיעידו שהקשר בינינו יהיה טוב?

ושוב, בפרט כאשר אנחנו כל הזמן במודעות,

בלמידה

בהתפתחות

עם יד על הדופק,

לא "קופאים על השמרים"

אפילו הולכים להדרכת הורים, טיפול רגשי, שואלים שאלות בפורום, חושבים, מתעמקים, מתפללים ומה לא...

כי לדעתי יקרה שלי הקשר שלכם כבר טוב, ויהיה הכי טוב!!!

- הפחד של האם היא תהיה ילדה שמחה - כנ"ל, לראות את כל הפעמים שחייכה, שצחקה (כולל באותו יום), שהשתובבה, ואת כל הרגעים השמחים והאינסופיים שעוד נכונו לה בחיוך, בשמחה ובטוב ב"ה, וגם כאן - גם הטיפול ברגשי והדרכת ההורים וכל המודעות וכל מה שכתבתי קודם - גם הם לגמרי לוקחים דווקאלכיוון שהיא בטוח כן תהיה וכבר עכשיו ב"ה שמחה!!!

וגם לתהיות -

אז גם אם דרשתי ממנה אולי יותר מדי

וגם אם אולי פעלתי אסטרטגית לא הכי נכון - אז מה??

אז גם *אני* יכולה לתקן ולא רק באותו מצב אמת עצמו

וגם *לי* יש מרחב גם לטעויות,

ולגדול

ולצמוח

ולהיות אנושית

ולא מושלמת כי אין מושלמים

ולהיות תמיד בהסתכלות קדימה

וגם אם נפלתי - אקום (וזו אפילו לא נפילה )

ולהמשיך לחשוב ולהתעניין ו"להיות על זה"

וכל פעם לעלות עוד קצת ולהיות עוד קצת הגירסא היותר טובה של עצמי

וזו דרך סבלנית ולא הכל "בבום"

והכל הכל בסדר

ואת לגמרי והכי טובה שיש!

והכי משתדלת שיש!

עוד חיבוק גדול גדול ואת תראי איך הכל יתבהר ב"ה בקרוב ממש ❤❤❤

תודה ממש! העלית לי דמעות לקראת הסוף.....אנונימית באהב"ה

אני מרגישה שקיבלתי ולמדתי הרבה מהדברים שכתבת. ממש ממש תודה!

איזה משמח ומחזק לשמוע, תודה רבה לך יקרה שכתבת שימחתנגמרו לי השמות

אותי מאוד מאוד ❤❤

את כל כך רוצה להיות טובה...תיתי2
והיא כל כך רוצה להיות טובה...
ושתיכן כל כך רוצות קשר טוב!

מרגיש לי שגדלת בבית שהיו בו הרבה התניות, וזה מאוד מוטמע בך.
פרסים ועונשים,
אם תתנהגי יפה תקבלי, אם תתנהגי לא יפה - לא תקבלי
מגיע לך/לא מגיע לך

אני צודקת?
כי משם אפשר להבין את הרצון הכל כך עמוק להיות טובה, להיות בסדר, לעשות את מה שנכון תמיד, לא לטעות אפילו טעות קטנה (עגיל זהב...).

האופן שבו את גדלת, כנראה מופיע באופן אוטומטי גם בהורות שלך (כמו אצל כולם)
ומשם, בדיוק כמוך, מגיע הרצון של הבת שלך להיות כל כך בסדר, שהיא חותמת בשמך כדי לצאת בסדר מול המורה.
היא רק בכיתה א וכנראה לא מבינה את משמעות ה"שקר". היא רק עסוקה בלהיות טובה... ומפספסת... אולי כמו אמא שלה... שרוצה להיות טובה ומשקיעה ביציאה משותפת וקנית עגילים, ובסוף בכל זאת מרגישה שמשהו מתפספס...
כי הצורך *להתנהג* כמצופה, מסתיר את *חווית הקשר והקרבה*.
לא מאפשר להודות בטעות, להיות טועה...
זה כל כך נורא לעשות טעות, בחוויה הרגשית, שהטעות מעכירה את כל אווירת הביחד והקרבה.

הילדה שלך טובה,
את טובה,
מותר לטעות,
גם לך וגם לה
היא תהיה בסדר,
אתם תהיו בסדר,
אפשר קצת לשחרר את עיצוב ההתנהגות
ולהתמקד בשמירה ובחיזוק הקשר.

ממליצה על חוויה מתקנת לשתיכן, עוד בילוי משותף, הפעם בלי להתבאס ממנה על כלום, בלי להתבאס מעצמך על כלום (!!!).
להגיד כל הזמן בראש שאתן טובות כמו שאתן!!! ואיזה כיף שאמא נהדרת ובת נפלאה נפגשות ביחד לכיף משותף בלי שום מטרה ושום ערך.
תיתי2 את פשוט קסם של אישה! תודה על מילותייך המחזקות והמלטפותנגמרו לי השמות

קלעת ממש. ונתת לי הרבה חומר למחשבה..... תודה ממש שכתבת!אנונימית באהב"ה

וואי את מדהימההההאוהבת את השבת
איך אץ תמיד כ"כ מדויקת, מחזקת, נוגעת בנקודות הכי נכונות ופנימיות ואיכשהו זה הכי מרגיע..

כ"כ נהנית לקרוא אותך!!
ואי בכיתיאהבתחינםאחרונה
איזה תגובה מהממת!
מה שנראה ליאביול
אם השקעת והלכת איתה לקנות, חבל להרוס את זה ולדבר על שיעורי בית. לא חסרים דברים נחמדים לדבר עליהם...
תודה שוב לכולןאנונימית באהב"ה

ילד רוצה מוסד לימודים שאתם לא הכי מתחבריםפילה

האם אתם זורמים עם ילד? או כל מקרה לגופו?

בן כמה הילד?חושבת בקופסא

למה הוא רוצה את המוסד הזה?

למה אתם לא?

אי אפשר לענות על שאלה כל כך ספציפית באופן כללי.

אם ילד בן 5 רוצה להירשם ליסודי הדו לשוני כי הוא רוצה להיות חבר של ילדים ערבים, זו תגובה שונה לגמרי מבחור בן 18 שנרשם לישיבת הסדר חסידית לעומת ישיבת הסדר יותר פלפלנית- בריסקאית כמו שאבא לו היה.

כל מקרה לגופו124816אחרונה

בגיל חטיבה והלאה,

אם חשוב לכם מקום אחר, כדאי להסביר לילד למה ההורים מעדיפים אפשרות אחרת, להמליץ לו לנסות בכל אופן לתקופה את המקום שאתם מעדיפים אבל בסופו של דבר עם הילד מתעקש, לזרום איתו (כמובן אם מדובר במקום שאתם לא הכי מתחברים אליו, ולא במקום שאתם ממש מתנגדים לו עקרונית).

ילד בגילאים האלה שיהיה במקום שהוא לא רוצה להיות בו, ככל הנראה לא יהיה פתוח לקבל את מה שיש למקום להציע.

אצרקציות במחיר נורמלי לבן 11, למי יש רעיון?בת אל123

מחפשת לגילאי 11-4, באזור המרכז במחיר שפוי או שיש הנחה למחזיקי כרטיס אשמורת.

תודה.

תיכנסיעוד מעט פסח

לאתר אשמורת ותראי מה הם מציעים...

נראה לי שאי-ג'אמפ לסוגיו יכול להיות מושלם בגילאים הללו (ומין הסתם יש הנחה יפה לאשמורת).

מה זה מחיר שפוי ואיזה סגנון של אטרקציות?חילזון 123אחרונה

מעבר דירהקרובה
עבר עריכה על ידי קרובה בתאריך א' באב תשפ"ו 9:54

שלום. אשמח לעצתכן..

אנחנו זו''צ, עוברים עוד מעט דירה ומתלבטים בין 2 אופציות...

א. דירה קטנה וחמודה, היתרון שזה קומת קרקע, החיסרון שזה חדר וסלון.

ב. דירה גדולה, 3 חדרים, חסרון שזה קומה 3...

מבחינת הריון עצמו ואח''כ ותינוק, מה עדיף? לסבול קומה 3 בלי מעלית אבל יהיה עוד חדר או להסתדר כמה שאפשר עם תינוק בחדר ובלי שידת החתלה וכו'?

או שיש עוד נקודות שלא חשבתי עליהן?

ואם הדירה של החדר וסלון- עד איזה גיל של התינוק זה עדיין אפשרי ואם יש טיפים איך לסדר את זה...

תודה!!

נקודות למחשבה124816

כמה זמן אתם מתכננים להשאר בדירה? אם בכל מקרה סביר שתעברו תוך שנתיים-שלוש או שאתם בשאיפה להשתקע לזמן ארוך?

מה ההבדל במחיר בין הדירות?

בדקתם האם אין חסרונות לדירת הקרקע שלא ידועים לכם? (לדוגמה: נמלים וחרקים אחרים, הצפות ביוב, חלון על הרחוב), כדאי לוודא עם הדיירים הנוכחיים אם אפשר.

שידת החתלה נראית לי אביזר מיותר, לא היתה לי אף פעם והסתדרנו מצויין בלי, בגדים אפשר לאחסן בארון שלכם או במגירות פלסטיק ולהחליף יותר נוח לי במיטה. אבל אם רוצים ואין מקום בחדר אפשר לשים בסלון.

לדעתי, עד גיל שנה וחצי לפחות, חדר וסלון אמור להספיק, אם אין לכם תוכניות לארח לעיתים קרובות.  

מכירה גם משפחות שבאופן קבוע הסלון שימש אצלם כחדר ילדים גם בגילאים גדולים, אבל זה נראה לי פחות רצוי.

.

רוצים להישאר באזור בשאיפה הרבה זמן...קרובה

אבל קלילים בהחלטות וגם במעברים...

הקטנה בקומת קרקע יקרה ב300 שח.

בגיל שנה וחצי מסתדרים כי התינוק בחדר או בחוץ?

בהתאם אליכם124816

אפשר אתכם בחדר, אפשר לסדר לו פינה משלו בסלון.

ואפשר שתהיה לו מיטה בחדר שלכם וגם לול בסלון וכל פעם תחליטו מה מתאים לכם, נגיד אם אתם רוצים לארח או סתם לעבוד בסלון עד מאוחר אז ישן בחדר ואם בערב אחר אתם מעדיפים פרטיות בחדר אז ישן בסלון.

קומה שלישית בלי מעלית עם תינוק זה סיוטאורי8אחרונה
במיוחד אם את צריכה גם לעלות את העגלה. אני ברחתי כשהתינוקת היתה בת חצי שנה, אי אפשר היה להשאיר עגלה למטה .  מבחינת תינוק בחדר הורים. אני משאירה המון זמן, הנקתי עד גילאים מאוחרים( שנה וחצי) וכל עוד התינוק ינק הוא היה בחדר,שלי, ככה ישנתי טוב יותר. וגם אף םעם לא היתה לי שידה. אבל לתינוק יש ציוד, בגדים, כשגודל קצת, משחקים, עגלה, השאלה אם יש מקום בדירה הקטנה? 
מוזמנת לכתוב בפורום הריון ולידהיעל מהדרום
לק"י

הפורום הזה מיועד לשאלות לגבי גילאי בית ספר ומעלה.

אובדת עיצות😔 הבת שלי נתפסה בגנבה.אנונימית באהב"ה

סוף כיתה ו'.

היא התקשרה אלי מהחנות, שהיא ניסתה לגנוב והמוכרת תפסה אותה והיה לה כבר חטיף בתיק שאני קניתי לה, והמוכרת (כמובן) לא האמינה לה, אז היא ביקשה ממני להגיד למוכרת שהחטיף שלה.

כמובן שהתנצלתי בפני המוכרת. הילדה המשיכה לקייטנה ואמרנו שנדבר בבית.

אני מזועזעת ולא יודעת איך לפעול. היה בעבר מקרה שהיא גנבה ממנו סכום כסף, כשבדקתי איתה היא הכחישה לגמרי. בצורה הכי משכנעת שיש. אבל בסוף היה לי דרך לגלות שזו היא בוודאות וכשאימתתי מולה היא ממש בכתה והצטערה ולקחה את זה מאוד מאוד.

בעבר היה מקרה של גנבה בכיתה שלה. כשניסיתי לברר מולה היא אמרה שלא קשור אליה, למרות שמשהו בהתגוננות שלה לא עבר לי חלק. וגם היא מצליחה ממש לשקר לי בלי שאצליח לזהות אם היא דוברת אמת או לא. בסיפור הזה לא היה לי דרך לדעת בוודאות אם באמת היא קשורה לזה (וגם למורה לא) ובסוף הסיפור התמוסס.

ועכשיו זה…

פתאום חוששת שהיא גנבה עוד הרבה פעמים, מהרבה מקומות.

היא עושה בייביסיטר חופשי. איך אני יודעת שהיא לא גונבת מהם??

אני מרגישה שאני לא יכולה להאמין לה לכלום. כי היא נתפסה בשקרים כ"כ הרבה פעמים והיא מצליחה לשקר בקלות.

ממש לא יודעת איך נכון לפעול. קשה לי עם זה כ"כ.

מתואמת

אני חושבת שכדאי לפנות להדרכת הורים ובמקביל לאבחון. נשמע שהיא לא עושה את זה מ"רוע", ויכול להיות שזה יושב על קושי ממשי כלשהו.

לא מכירה מקרוב את התחום הזה, אבל נראה לי שהכתובת הראשונה לאבחון היא רופא הילדים, בתנאי שהוא מבין וקשוב.

בהצלחה, יקרה❤️

מנסה לענותפילה

מצד אחד לשדר לה שאת שם בשבילה , מוכנה לעזור לה. לבדוק שהיא מקבלת מספיק הפתעות , חטיפים.

מצד שני כן להציב גבולות. שכן תהיה תוצאה כלשהי למעשה. האחריות עדיין צריכה להישאר עליה.

לבדוק מה קורה במעגל חברתי שלה. לפעמים ילדים גונבים כדי להרגיש גבר-גבר או חסר להם ריגוש או מישהו יותר חזק ( חברה חזקה) מכריח אותם.

גם אבא צריך להיות חלק מהתהליך. אמא לא יכולה להיות במצב הזה לבד. רק שתחליטו על קו אחיד לפני השיחה עם ילדה

לפני הכל שולח חיזוקזיויק

חשוב לדעת שזה יכול להיות משהו פסיכולוגי קל מאד,

ראיתי מקרים כאלה, וכרגע הדבר שצריך להיות הכי חשוב לך כאמא, זה שהיא לא תתייג את עצמה כילדה רעה או עבריינית חס ושלום.

אל תשדרי לחץ ותטפלי בכלים מקצועיים ועניינים ועם המון המון אהבה כלפיה.

זה פורום לאמהות. בבקשה לא להגיב פהיעל מהדרום
ממש קשה כאמא5+אחרונה

ולא נעים כשהילד שלך נכשל במשהו כזה.

אבל כדאי ממש לברר את שורש העניין. מה מהות הגניבה? מה עומד מאחורי זה. לבדוק אם זו לא דרך למרוד/ להשיג תשומת לב שהיא צריכה אותה. או שאולי בכלל היא בבעיה אחרת וזו זעקה לעזרה. ללכת לטיפול מתאים. ממליצה ללכת לטיפול מחוץ למסגרת ביה"ס בינתיים, כדי שלא יתייגו אותה. אם יעלה בטיפול משהו שחשוב לידע את ביה"ס אז לשתף.

כמובן כל זה אם זה אכן לא פעם ראשונה. 

פעילות לקיץאבןישראל
רעיון לפעילות משהו בסגנון של לונה פארק במחיר שפוי?
איפה בארץ?אמהלה

היינו בוויט פול בבית שמש ונהננו מאד

יש גם בפתח תקווה.

יש את ירכא

ומג'יק קאס בדיסיטי

כל הנ"ל מקורים ומקומות ממוזגים שזה בעיניי הפלוס הכי גדול שיש....

זורמים על מיקום חוץ מאילת והערבהאבןישראל
תודה על הרעיונות, אסתכל באתרים
לחפש הטבותעוד מעט פסח

דרך ויזה, ישראכרט, רמי לוי, ארגוני עובדים, חבר, הצדעה...

יכול לחתוך עלויות בחצי.

מוסיפה- גם דרך הבנקים (נניח בלאומי יש הטבות..)יעל מהדרוםאחרונה
מחפשת רעיונות ליציאה כיפית לקייטנת אמהותמתיכון ועד מעון

באיזור מערב השומרון או פ"ת, כפר סבא, בעלות סבירה.

לבנות בכיתה ד' ולבנים בכיתה ו'

פארק אפק?טארקו

בריכה?

אולי לחפש שוברים בבהצדעה או הסתדרות המורים וכאלה לבאולינג/אייג'אמפ?

וויט פול בפתח תקווהאמהלה
תודה למי שענתהמתיכון ועד מעון

הן היו כבר בפאנקי מנקי אז מתחם שעשועים כבר היה...

חשבתי על מרכז מבקרים אבל לא מצאתי באיזור הזה

כיתה ו' אולי מוזיאון בנק ישראל בת''אחילזון 123

אם כי תלוי איך הקבוצה. זה בעיקר הרצאה ואז סיור קטן במוזיאון, אז השאלה כמה הם סבלניים. (אפשר לנסוע ברכבת הקלה מקריית אריה).

וגם אולי מוזיאון של אחת המחתרות. יש בהרצליה נדמה לי, ובתל אביב

וכיתה ד אולי הגן החי בפ''ת?

מה את חושבת על מוזיאון האדם והסביבה?מתיכון ועד מעון
לא הייתיחילזון 123
שמעתי עליו דברים טוביםעלמא22
אבל לא הייתי 
מוזיאון על בנק נשמע לי משעמם גם בגילי🙊יעל מהדרום
הייתי שם עם ילדותחילזון 123

בכיתה ה או ו וזה היה מעניין ומחכים

נכון זה לא היה כיף חיים כמו לונפארק או בריכה

אבל לפעמים טוב לפתוח את הראש לדברים קצת מעבר

הם אוהבים רכבת?אנוני.מית

רכבת כבדה או קלה. העלות פרוטות והנסיעה עצמה היא חוויה. אפשר לשלב עם ים או משהו דומה.

ראיתי בפורום פעם שיש אוטובוס קומותיים. אבל לא זוכרת איפה.

בירושלים ישלפניו ברננה!
ראיתי שפתחועוד מעט פסח

עכשיו את פארק ידידיה ברבבה.

אפשר ללכת לבריכות.

פארק ידידיה זה הבית...מתיכון ועד מעון

פחות אטרקציה ללכת לשם

אולי מוזיאון אלי כהן בהרצליה? לא הייתי בעצמיחילזון 123
בשומרון יש הרבה מעיינות5+אחרונה

פארק הצנירים בקדומים

יש באלון מורה איזה מעיין ומנהרה עם מים.

יש עוד הרבה

ילדים בנסיעה לעיר אחרתאנוני.מית

באיזה גיל מבחינתן זה לגיטימי?

בן ה14 שלי שבר לעצמו את המסך של הטלפון והמעבדה הרשמית של היבואן זה באיזה חור ליד מודיעין (ישפרו למי שמכירה). הוא רוצה ליסוע לשם. אני לא מוכנה ליסוע איתו וגם אבא שלו לא.

אפשר ליסוע לשם ברכבת ומשם ללכת ברגל או משהו כזה. כמה זה סביר לדעתכן לבד? מאזור ירושלים.

נסיעה אולי בסדרפילה
אבל מה לגבי מעבדה עצמה? הוא מספיק בוגר בשביל זה? הם בכלל ידברו עם בן 14?
הנסיעה נראלי בסדר גמורניגון של הלב

אני הייתי נוסעת לבד וגם עם אחים שלי הקטנים בגילאים הרבה יותר צעירים. וגם הרבה ילדים בגילו נוסעים לבד לפנימיות.

אבל כמו שפילה כתבה, לגבי המעבדה הייתי חוששת שלא ידע לעמוד מולם, שלא יקחו ממנו מחיר מופקע או שירצו לדבר עם מבוגר

לא היתי נותנת לו ליסועאורי8
נראה לי נסיעה מסובכת. ולעמד מול המעבדה . עדיף לתקן בחנות כלשהיא בירושלים ולשלם. 
הטלפון עובד וזמין?רוני 1234

כלומר אם קורה משהו הוא יכול להתקשר אליכם?

(אם צריך להשאיר את הטלפון שם לתיקון זה בעיה)

את יכולה להתקשר מראש ולשאול מחיר, האם האחריות מכסה וכו'?

אם התשובה היא כן לשתי השאלות הייתי שולחת.

כבר ביררנו כמה זה יעלהאנוני.מית
הבעיה רק הטירוף שלו שהוא לא מוכן לרצות לתקן במקום אחר. והשאלה כמה לזרום איתו על זה...
הבת שלי בגיל הזה נוסעת הרבה בבין-עירונירוני 1234
אני לא רואה בזה בעיה, אלא אם כן הטלפון ישאר שם לתיקון ואז הוא חוזר הביתה כשהוא "מנותק קשר".
אני חושבת שזו לא הליכה קצרה וברורה...כתר הרימון
עדיף רכבת מודיעין מרכז ומשם אוטובוס פנימי. 
לפי מה שאני מכירה, אבל לא מעודכנתאוזן הפילאחרונה

אין דרך נוחה להגיע לשם בתחבץ

אולי כבר סידרו משהו, אבל ממה שאני יודעת זה איזור לא נגיש

רק תבדקו שוב שההליכה לא מוגזמת

גם אני פה בענייני חופש גדול כולנה

אם הייתם צריכות להמליץ על נושא/ספר לימוד לחבורת בנות מסיימות יסודי, מה הייתן ממליצות?

יכול להיות משהו בלימוד עצמאי או קבוצתי עם הורה.

ילדה מסיימת כיתה ח שאין לה תחביבים יותר מדי, והייתי רוצה לעזור לה למצוא, איך הייתן ממליצות לגשת לזה?

שמתי לב שהיא כן אוהבת ומתעניינת בסיפורים של אנשים, כל מיני ראיונות שעושים כמו רגע של חכמה, או כאלה שיש בהידברות. איך אפשר לפתח את זה?

הייתי שמחה להמלצות לספרים או סרטים ביוגרפיים על אנשים חשובים בהיסטוריה, משהו שמעניין וזורם לקרוא, במיוחד דמויות של נשים, ואם דתיות אז בכלל.

אולי יעניין אותך