בשלב ראשון - "כוונות טובות".
את מנסה כפי יכולתך ובקצב שלך, להאיר את הכוונות הטובות מאחורי המעשים של הילדים.
לא לחפש בכוח ובאופן מאולץ - החיים רווים במעשים שיכולים להתפרש לשני כיוונים.
לקחת רגע של כעס כלפי הילד, לעצור, לחשוב מה הניע אותו - מה היתה הכוונה הטובה שלו (הריהוט ילד טוב, ותמיד הכוונות שלו מגיעות ממקום טוב - אולי משהו קורה בדרך ויוצאת לו התנהגות לא מתאימה...), ולומר לו שראית את הכוונה הטובה.
גם אם כבר כעסת, ואחר כך הבנת.
דוגמאות:
- "אני מבינה שאתה לא רוצה לישון, ובא אלי שוב ושוב למטבח בבקשות שונות, כי אתה כל כך אוהב את החיים ואת העירנות, העולם כל כך מעניין אותך ואתה רוצה להמשיך ולהיות חלק ממה שמתרחש בבית. בכל זאת עכשיו הזמן לישון כדי שיהיה לך כוח מחר לעוד יום של חיים ועשיה"
- "לקחת את הממתק בלי לשאול אותי כי חששת שלא אסכים והחשק היה חזק מאוד, ככה זה כשאתה ילד, בוא נסכם מה אפשר לעשות בפעם הבאה כשהחשק כל כך חזק שאי אפשר להתאפק..."
את לא צריכה להצליח כל הזמן. העיקר שאת מתכוונת בכוונה טובה - לראות ולהעצים את הנוכחות של הכוונות הטובות בבית.
שלב ב'
בתוך הסיטואציה של המריבה/היעלבות/קונפליקט בין אחים,
לזהות את הרגע שבו אחד הילדים מעלה בדעתו אפשרות שלצד השני יש כוונה טובה.
או את הרגע שבו הוא מתחיל להרגיש שהצד השני נפגע, נעלב, חווה אי הוגנות...
ולשקף את זה. לתת מקום לרגשות מעורבים ומורכבים. להגמיש את התפיסה האישית של כל אחד.
זה לא ישנה שום דבר בפעם הראשונה שתעשי את זה, ואולי גם לא בפעם המאה.
אבל משהו נפתח,
ביכולת להחזיק בתוכי גם את הרצון שלי והדחף שלי, וגם את המשמעות כלפי האחר.
ולהתחיל לחשוב על האחר במבט חיובי. "מה היתה הכוונה הטובה שלו?"
את יכולה לשאול בזמן רגוע "יכול להיות שאפשר לראות את הכוונה הטובה של אח שלך? מה יכול להיות?" ולחשוב על אפשרויות.
שוב, זה תהליך ארוך, זו הטמעה במשך שנים.
הרי יש מבוגרים שלא מסוגלים לראות מישהו מלבד את עצמם, כן? ולכן אנחנו כן מתחילים את העבודה הזו בגילאי 5-8 (לפני כן- בלתי אפשרי).
* להזהר מלעשות זאת באופן מאולץ, שהילדים מזהים שזה לא אותנטי ומפתחים התנגדות. אפשר אולי להתחיל מהילדים הקטנים 5-8.
אבל
אני כן אומרת
הבסיס ליכולת של ילד לראות מישהו אחר
הוא
שמישהו אחר יראה אותו עצמו
כלומר, שההורה רואה אותו, שההורה רואה את הכוונות הטובות שלו, שההורה אמפתי אליו.
גם אם לא כל הזמן, אז בחלקים משמעותיים מהזמן.
ואולי במצב כזה שבו יש מאבק על ליבך מצד הילדים (תחרותיות, קנאה, השוואות) הם זקוקים ליותר זמן של נראות באופן אישי, ולא רק כחלק מחבורה של אחים.