שידוך עם בעלת תשובהאש לבנה

שתפו את דעתכם,

בחורה שחזרה בתשובה מוערכת בעיני בעקבות עבודה שעשתה עם עצמה וההליכה שלה אחר האמת. זה באמת גדול ומיוחד בעיני, ובדר''כ הקשר שלה עם ה' הוא מדהים.  

אבל עד כמה החסרון מורגש בשידוך עם בחורה כזו, מצד שהמשפחה שלה לא דתייה?

המשפחה שלי כמעט תורנית, ויציק לי לראות ולהיות בקשר קרוב עם אנשים שרחוקים מה'. (אלא אם כן אצליח לקרב אותם, אבל מי אמר שיש עם מי לדבר). 

מה גם שאני חושש שבחורה בדר"כ קשורה בליבה למשפחתה, בגלל הרגש המפותח של אשה, והיא עלולה להיות מושפעת מהם. וחז''ל אמרו "ואל תתחבר לרשע".

ובנוסף אני רואה כמה אחי מגיע אלינו ואל משפחת אשתו, ושוהה ונהנה, ודי ברור לי שאני לא ארצה שהילדים שלי ישהו בבית שרחוק מה' ויתחברו לאנשים שרחוקים מה'.

זה מה שעולה לי כרגע. מה דעתכם?

לענ"ד, הצד החילוני יתקשה לציית לדרישות ההלכהshaulreznik

תרגיל מחשבה קצר. נניח שבתי, חס וחלילה, תאמץ אורח חיים טבעוני-אורגני-ניו אייג'י חושף שיניים ותתחתן עם אחד כמוה. ההורים יביאו אליי את הילדים ויבקשו שאקפיד להאכיל אותם מזון אורגני, בעוד שברור לי בלי צל של ספק, כולל הוכחות מדעיות, שזה בולשיט, סליחה על הביטוי. האם אציית לבקשותיהם של בתי ובעלה? 

לו היה מדובר בזוג של חוזרים בתשובה, זה היה קלshaulreznik

כמו במקרה שלי. ילדיי יודעים שסבא וסבתא משני הצדדים "לא זכו לקבל חינוך דתי" וכיו"ב. כשמדובר בצד אחד שיש לו סבא וסבתא דתיים לתפארת אל מול הצד השני, עם סבא וסבתא שונים בתכלית, זה עשוי ליצור בלבול אצל הילדים.

הכתבה שקישרת מאוד מעניינתחושבת בקופסא
כן, אתה תכבד אותם. פשוט.כלי פשוט
תלוי באילו מאמצים עולה ה"כיבוד" הזהshaulreznik

נחזור לדוגמה שהבאתי. נניח, חס וחלילה וחס ושלום, שבתי תפקוד עליי להאכיל את הנכדים אך ורק במוצרים אורגניים. אתה חושב שלעולם לא אפשל ואכתת את רגליי לחנויות ייעודיות כדי לקנות איזה תפוח עם המדבקה הנכונה (או שאשבר ויום אחד אזייף את המדבקה)? הדרישות ההלכתיות הרבה יותר מקיפות ונוקשות, כולל סינון תכנים לקריאה ולצפייה. לא בטוח שסבא חילוני מצוי יסכים לכל המגבלות שיוטלו עליו.

בוודאי שתצייתפשוט אני..
לא כי אוכל אורגני חשוב לך, אלא כי הקשר עם הילדים והנכדים חשוב לך.
כפי שאמרתי, אציית ואחפףshaulreznik

כי ציות למשהו שאני לא מאמין בו (יתרונות האוכל האורגני), בעוד המשהו הזה קשה לביצוע (לא בכל מקום יש חנות אורגנית) דורש יותר מדי משאבים נפשיים וכספיים. להיות סבא חילוני לנכדים דתיים זה עוד יותר קשה.

אתה לא צריך להאמין באוכל אורגני, אלא בחשיבותפשוט אני..
הקשר שלך עם המשפחה שלך.

ובכל מקרה לא הייתי סומך על חילונים, לא בגלל הפחד שלא אכפת להם בגלל שהם פשוט לא יודעים
עדיף ללבן איתה את כל הסוגיות הנ"לshaulreznik

אני ואשתי חוזרים בתשובה, ואני מדי פעם תופס את אימא שלי דוחפת לילדים ממתק שכשרותו מוטלת בספק: "נו, זה הרי לא בשר חזיר".

כדאי שתעלה בפני המדויטת את כל ההתלבטויות שעלו לך. אם תסכינו לנסח איזשהו "קוד התנהגות" כלפי ההורים שלה ושהיית הילדים שיוולדו בע"ה, מה טוב.

אני די מבין את מה שאתה אומרסבכי החשתי
ובכל זאת, כמה שתנסה להתרחק מאנשים שהם לא יראי שמיים, לא ילך לך, כמה שתנסה להרחיק את הילדים שלך מאנשים שהם לא יראי שמיים, זה לא תמיד תלוי בך, לכן אולי לא כדאי לוותר על שידוך טוב בגלל זה, מהסיבה שהמציאות במהותה היא מורכבת ומלאה באתגרים האלה. אני אתן לך דוגמה מהצד ההפוך - נגיד ותתחתן עם גברת חסודה, דוסית וצדקת מבית תורני שאביה אף תלמיד חכם גדול, ירא שמיים וראש כולל, מה תעשה אם יום אחד, אחיה בן ה26, אברך, עם ילד, יחליט לא עלינו לחזור בשאלה? מה תעשה אם חבר טוב של אחד מילדיך יחזור בשאלה? ישנה חזקה במציאות העולם שלא כולם חושבים כמוך, ואולי אשתך כן תרצה לשמור על קשר טוב עם אחיה, וככל הנראה הבן שלך כן ירצה לשמור על קשר עם חברו הטוב..

זה כבר גולש לדיון אחר של איך לחנך ילדים, אבל זה לא העניין, אלא זו שאלה שנוגעת בשאלה קצת יותר עמוקה ויסודית ולכן גם רחבה ובעייתית יותר. כמה אתה יכול כבר לברוח מהעולם בחיים כאלה דינאמיים ומשתנים? ואם הם כאלה, באמת כדאי שבשיקולים כאלה גורליים תקח בחשבון את האפשרות שתמיד תחיה בבועה בה אתה רוצה לחיות?
זאת לא ביקורת אח יקר, חס ושלום ומצטער אם אני נשמע חריף או ביקורתי אני באמת מבין אותך, אני גם סובר שכן כדאי לשמור על איזושהי בועה בטוחה, מעגל חברים קרוב, סביבה טובה, אבל צריך להיות מוכנים לכך שזה לא תמיד מתאפשר. אשמח אם תאיר את עיני בנוגע לתפיסת עולמך אחשלי היקר
יש הבדל בין אחד שנפל לבין משפחה שלמה חילונית...אש לבנה

וקשר משפחתי זה דבר הדוק, ומחייב רגשות אהבה. שונה מקשר חברי.

אז כן, צריך להתרחק כמה שאפשר, ואם ח"ו ה' גורם שאי אפשר, אי אפשר.

אם אדם מתרחק כפי יכלתו, מכאן ואילך ה' עוזר ויש סיעתא דשמיא. אבל אם אדם מראש לא עושה סייגים, ולא מתאמץ לשמור את עצמו כפי יכלתו, הוא מאבד את סיעתא דשמיא המיוחדת הזו. זה נובע מהכלל שמי שמכניס את עצמו במודע לנסיון, מאבד סיעתא דשמיא להצליח בו, בשונה ממי שנכנס לנסיון בעל כרחו. 

לא לגמרי מסכיםאחו
קודם כל מניין לך איך ומתי ה' נותן סייעתא דשמיא. את דרכי ההנהגה שלו לא גוזרים מהיגיון אנושי במיוחד שכל אחד עובר מסע ארוך ומלא תלאות בחיים אז לסכם את זה כך זה פשוט... לא מבוסס.

למעשה בחברה הישראלית דימינו התרבות החילונית פשוט נמצאת בכל מקום. אז אם "להגן" על הילדים מפני סבא שמחלל שבת, מחר הם ימצאו איזה חבר אחר שידרדר אותם. או שיפתחו אינטרנט. או שיקראו ספר. גם אם גרים בתוך קהילה דתית החשיפה היא פשוט בלתי נמנעת.

אני כן מאמין בגישה של התבדלות ו"התבצרות" מכל הטעמים בדברי חז"ל כו' אבל לדעתי היישום של ההוראות האלה בדורנו הוא שונה, פעם אפשר היה להסתגר בתוך השטייטעל ובתוך הקהילה, להחרים כל מגע לחול והרעה לא הייתה מגיעה, אלא שבימינו זה כבר לא מעשי, אז נחרים את הקרובים החילונים ומאידך ניתקל במאתיים חילונים בעבודה, וברחוב, ובהתנדבות.

וגם אנשים שגדלו בסביבה דתית כל החיים, ובסוף איכשהו בטובתם או שלא בטובתם הגיעו לסביבה חילונית - צבא עבודה מה שזה לא יהיה, איך פתאום הם מתפרקים? הם חלשים? הסביבה החילונית אשמה? ומה הפתרון? לכלוא אותם במאה שערים? זה לא ישים.

אז ההתבדלות אינה דווקא ניתוק קשר עם קרובי משפחה. אנחנו מפחדים מחילונים? מה בדיוק החשש? שהם יחדירו אמונות רעות? אז נהיה יותר חזקים מהם, נתבצר בערכים שלנו ונתבדל בהתנהגות ובזהות שלנו, בלי להיכנס לפניקה מהם.

יש עוד מה להרחיב בנדון אבל בהזדמנות אחרת.
קראתי את זה באחד הספרים חבל שאינני זוכראש לבנה

ה' עוזר לאדם לעמוד בנסיונות. אבל אם הוא במזיד מכניס את עצמו לנסיון מרצונו, טוענים בשמיים שהוא לא ראוי לקבל עזרה בגלל שהוא נכנס לזה מרצונו.

גם אם אי אפשר להיות רחוק מחילונים, צריך להשתדל למעט את החיכוך.

לא לפחד מפני עוצמתם, אבל כן להיות ירא חטא. כשאתה רואה שכל הסביבה שלך משדרת חוסר אמונה וחוסר ערך למצוות, זה משפיע. במחקר אומרים שהחברה זה הגורם הפסיכולוגי מס' 1 שמשפיע על האדם, אין להפחית את החשיבות של זה.

השאלה כמה ניתן למתוח את העיקרון הזהאחו
מי שבכוונה נכנס למקומות לא צנועים אז כנראה באמת תהיה לו פחות סייעתא דשמיא בענייני צניעות
אבל אם מדובר לצאת לרחוב שבו יש מדי־פעם בנות שמתלבשות לא צנוע, האם לא לצאת מהבית לעולם בטענה שאחרת לא תהיה סייעתא דשמיא
כלומר:
א. היכן עובר הגבול
ב. נזק לעומת תועלת כאשר "מזיזים" את הגבול לכאן או לכאן

כאמור מבחינת עבודת השם אולי מישהי ממשפחה חילונית שחזרה בתשובה ועכשיו צדיקה חבל על הזמן תוכל להקים בית יותר טוב מאשר מישהי דתייה מלידה ממוצעת - קשה לתת הדרכה גורפת

במיוחד שברור שדעת התורה היא לקרב בעלי תשובה כמה שניתן וכן גם אם לכאורה יש "מחיר" לזה כי זה חלק מערבות הדדית - שוב לא אומר שצריך להנמיך את הרמה הרוחנית אבל כן לקחת בחשבון
אז לשיטתך חוזר בתשובה אמור להקים משפחה חילוניתיעל מהדרום
לק"י

כדי שהמשפחה החילונית שלו לא תקלקל את הדוסים?!
עכשיו אני רואה שאתה הפותח,יעל מהדרום
לק"י

מבינה שאתה שואל לגבי עצמך, ולא לגבי כולם.
הרחבהאחו
"אברהם קובע את מושבו בין קדש ובין שור, ארץ לא נושבת [...] אך מצד שני הוא מבקש גם קשר עם חיי הערים, ו"גר" לפרקים בגרר - היא בירת מלכי פלשת.
אם לא טעינו בכל, הרי מעיזים אנו לומר, שהציפייה הקרובה להולדת הבן, היא היא, שהביאה את אברהם ושרה לכלל החלטה לשנות את מקום מושבם: יצחק חייב להתחנך בבדידות, בריחוק מקום מכל השפעה מזיקה. ברם הבידוד המוחלט, המונע מהחניך מגע עם חיים אחרים, עם מחשבות ושאיפות אחרות - אף הוא אינו אלא שגיאה חינוכית מסוכנת. צעיר שמעודו לא ראה חיים, השונים מחיי הוריו; מימיו לא למד לכבד את מוסר אביו, בהשוואה עם ערכים זרים ומנוגדים; צעיר כזה וודאי יפול קרבן, עם פגישתו הראשונה, לכל השפעה קלה; כדרך שהמתיירא מהאוויר ומסתגר בחדר - מובטח לו שילקה בנזלת עם יציאתו הראשונה לאוויר החופש."
(רש"ר הירש וירא)
את הנקודה שאתה מעדיף משפחה דתית הבנתיהפי
ואני יכולה להבין את זה שתרגיש יותר בנוח בסגנון שלך

אך את הטיעונים שכתבת אני לא יכולה להבין
למשל "אל תתחבר עם רשע"
או יתחברו לאנשים שרחוקים לה"?

הלכת רחוק מידי
ולמה אתה קורא לאדם לא דתי רשע ?

מה כל-כך מפחיד אותך שהמשפחה שלך תדבר עם אנשים קצת אחרים ..

אני מקווה ואני רוצה להאמין שאפשר לחנך ילדים שיש הרבה אנשים שונים בעולם ואפשר לראות וללמוד את היופי מכל אחד ..
מכל אחד לקחת משהו אחד קטן ..

ולא " אוי תראוו את הרשע הזה " !
כן גם אם יעמוד מולם מישהו חילוני או גייז או לא יודעת מה .

למה צריך ישר לברוח הרי אתה חי בעולם ואי אפשר לחיות בעולם הזה בלי לתווך להם באופן בריא מה מתרחש ..

מה נסגר למה אנשים דתיים צריכים לסגל לעצמם התבודדות והתנשאות.

אם פגשת מישהי שהיא מהממת מעצם היותה והמשפחה
שלה עם מידות טובות ואוהבים אותך ..
הכל בסדר ניתן לבוא אחד לקראת השני ..

האם זה יהיה מאתגר לפעמים? בוודאי
אבל האם הם רשעים ? לא
תגובה יפהמארי
אז מה המשמעות של ההוראהאחו
אין מה לעשות, לסביבה שאינה שומרת תורה ומצוות יש השפעה, לאווירה יש השפעה, בהלכות דעות דרך ברייתו של אדם להיות נמשך בדעותיו ובמעשיו אחר רעיו וחבריו, כל אחד יכול להעיד על עצמו האם וכמה הסביבה שלו משפיעה עליו, לומר את האמת אני בסביבה חילונית ועם כמה שאני משתדל לחזק בסוף נשאר איזשהו רושם בעייתי.

אז הראי"ה זצ"ל תמך דווקא בשיתוף פעולה ובחיבור עם החילונים אבל זה לא משהו שמוסכם פה אחד, זה לא שאין נזק בצד התועלת לכן כל אחד צריך לשקול לעצמו, גם ביחס לשירות צבאי עם חילונים שמשפיע על כל אחד אחרת, גם בשאר תחומי החיים, וגם לעמוד על ההבדל בין קשר ארעי או מקצועי לבין קשר משפחתי כו'.

וגם לענ"ד לא צריכים להיות פיראטים שודדים כדי לומר שיש להם ערכים שאני לא רוצה לקבל. גם אם זה אומר להסתכל על חילוני במבט שהוא זה לא אני ואני לא רוצה את הדעות שלו.

אחת הסיבות ש"לא תיקח אישה לבני מבנות הכנעני" היא שאז אותה אישה תהיה קשורה לבית הוריה ויכולה להיות להם השפעה על הילדים, אז אמנם כנראה אין דרישה להחרים את כל העולם אבל מצד שני גם זאת תורה.

בכל־אופן לחרוץ לכאן או לכאן לא פשוט וצריך לבחון לעומק.
מי שקובע את הערכים בשבילי זו התורה בלבדאש לבנה

תודה על תגובתך.

אז כן, התורה אומרת שמי שמחלל שבת הוא משומד, וכמו גוי. (רמב"ם הל' שבת, ל,טו). רשע. אין מה לעשות זו המציאות.

והתורה הדריכה אל תתחבר לרשע. מסכת אבות זה לא וורטים, זה התגלות דבר ה' אלינו וצריך לפעול לפי זה.

ועם זאת חכמים כגון הרמב"ם (בשו''ת) ציוו שצריך לקרב את הנשמות האלו באהבה, להתבונן על החיובי שבהם לצורך כך.

אבל יש לזה תנאים - שהשני מוכן לשמוע ומכבד. ושאתה בא בתחושת שליחות מוגדרת, ולא בא להיות חבר בין שווים. 

ובקשר משפחתי זה קשר שבו אתה 'אנוס' להיות מחובר למשפחה השניה, ואם הם חילונים זו בעיה. זה לא שהם באו לשמוע אותך.

ולא, אסור ללמוד את היופי בחילונים. זה חינוך של טעות. הלא משנאיך ה' אשנא. וה' שונא את הכופרים יותר מעובדי עבודה זרה. הגישה שלך לא תואמת את המקורות התורניים. יש לך לב אוהב, אבל גם אהבה צריך לרסן

ח''ו לומר שהם לאזושא.

(הרב דרוקמן, מביא את רבי עובדיה מברטרנורא בפירושו לאבות א,א)
אז מה זאת תורה שבעל פה בדיוק אם לא דבר ה'?אחו
לאאחו
זה דיון ארוך מכדי שאוכל להיכנס אליו כרגע אבל בפשטות זה לא נכון

ירושלמי פאה ב ה"ד
גם רש"ר הירש בראשית א יד או שמות כג ד ובעוד מקומות בקצרה ובארוכה עומד על העניין

לוּ רק חמשת חומשי תורה הם התגלות דבר ה' מה הצורך בכל המסביב ושל כל ישראל לדורותיהם להקדיש זמן רב כל־כך על דברים שהם בבחינת "עצה טובה קמ"ל"

ואם תוס' לפיכך הוא לא דבר ה' בצורה כזאת או אחרת חבל על הזמן גם שלהם וגם של הלומדים אותו
אתה מביןkaparalay
שיש מצב שמבחינתו כל הנימוקים שהבאת עכשיו הם כנראה לא טיעון מספק כי הם במקרה הטוב יצירה אנושית שיש לה תוקף הלכתי רק בגלל שהיא פרי יצירתם של תלמידי חכמים..😥
ה' שונא את היהודים החילונים?פשוט אני..
אסור לאהוב את החילונים?

תעזוב מהר את הישיבה שלימדה אותך את זה, זה לשון הרע על הקב''ה
^^^^הפי
זה עצוב לקרוא מה שאתה כותבהפי
בשורה תחתונה אתה אומר אני A - שליט עליון
הם B - עלובים .
זה יפה שאתה אומר מה ה' אוהב או שונא
זה לא עובד ככה ..
המצווה היא לאהוב כל אחד מישראל
החובה לאהוב כל אחד מישראל לא אומרת לחשוב שהוא צודקultracrepidam

אני יכול לאהוב מישהו ולחשוב שהוא לא יודע מתמטיקה

אני יכול לאהוב מישהו ולחשוב שהוא ממש טיפש

אני יכול לאהוב מישהו ולחשוב שהא ממש רשע

ואם אני חושב שהוא ממש רשע, אז גם החובה לאהוב אותו היא לא באותה רמה (עד כדי לא קיימת)

ולא, אני לא שליט עליון, אבל הקב"ה כן, ואני מציית לו, ואם יש מישהו שלא מציית לו - אז הבחור הזה בבעיה.

היכולת להכיל, לחבק, לאהוב אנשים שאנחנו לא מסכימים איתם - אין משמעותה שאנחנו מקבלים את הדעות שלהם. הדעות שלהם מוטעות/שקריות/מתועבות/מרושעות, אבל אנחנו מתייחסים אליהם בכבוד

מה ההגדרה שלך לרשע?הפי
כל עמ"י שלא מקיימים מצוות?
אני לא נכנס להגדרותultracrepidam

לא כל כך מעניין אותי מי נקרא רשע ומי לא.

אבל כן, כל יהודי שלא מקיים מצוות נמצא במצב לא טוב בכלל.

יש לך ספק בזה? למה את מקיימת מצוות, אם את חושבת שאין הבדל בין מי שמקיים למי שלא?

אבל זה לא העניין פהadvfb

העניין הוא לא הם עושים מעשים טובים או רעים אלא מה היחס כלפיהם עצמם, לא כלפי המעשים שלהם

אם מישהו גונב, הוא גנבultracrepidam

אם אדם עושה מעשי רשע, הוא רשע

היחס לאדם תלוי בשקלול המעשים עם כוונה והקשר. אבל בהחלט היחס לאדם נגזר מהיחס למעשים

רשע זה ביחס לכל מעשה רע, ולאותה שנייה שהאדם עושהadvfb

או לכל הפחות ביחס למעשה הזה שלעצמו ולא לשאר החלקים באישיות שלו. 

להגיד על המכלול של האדם צדיק או רשע זה כבר דורש יכולת שיפוט, וזה נראה לי התפקיד של הקב"ה בכבודו ובעצמו. לא נראה לי שאדם צריך להסתובב בעולם ולשפוט את הסובבים אותו.

המודל שנראה לי עדיף לקחת הוא אברהם אבינו ביחסו לאנשי סדום. הוא לא עסוק בלשפוט אותם, אלא בלהציל אותם

^^^^^^^^^^^^^^^הפי
אל תתחבר לרשע לא רלוונטי?ultracrepidam

כי אי אפשר לקיים בלי להכריע שהאדם רשע

או שאולי הכוונה לא להתחבר לאותם היבטים של האדם בזמן שהוא באמצע לשדוד.

גם אני לא הסתובבתי בעולם לשפוט אנשים.

זה אתם שיוצאים מגדרכם כדי לומר שאין הבדל בין מחלל שבת לשומר שבת.

גדולי ישראל בדורות האחרונים שיתפו פעולה עםadvfb

אנשים שאינם שומרי תורה ומצוות, אפשר להתעלם מזה?

אכן המצב שלנו היום שונה מבעבר לגבי אנשים שנטשו אורח חיים של תורה ומצוות.

אכן, אל תתחבר לרשע זה עניין גדול. אך השאלה מה הגרעין של העניין. זאת לא המסגרת להגיע לדקדוקי הגדרות ביחס לאמירות חז"ל כאלה או אחרות.

מה זה קשור?ultracrepidam

הם שיתפו פעולה עם רשעים מוך מחשבה שבמקרה הזה זה מותר

אבל הם לא טענו שלא מדובר ברשעים.

אתה טוען שאין דבר כזה רשע חוץ מאשר ברגע החטא עצמו וגם זה בספק 

לא אמרתי שאין דבר כזה רשעadvfb

אבל בהחלט הרהרתי בדבר היכולת שלנו לקבוע מי כן ומי לא.

לגבי מה הם טענו או לא - הם רבים, בוודאי שתלמידי הרב קוק לא הטיחו בכל אחד רשע. הרב קוק באחד ממכתביו החסיר את מילה "שלום" משום "אין שלום לרשעים אמר ה'" אך זה היה חריג מאוד.

ועדיין לא קשורultracrepidam

גם אני לא הטחתי באף אחד שום דבר.

בסך הכל אמרתי שמציאות של אדם שאפשר להגדיר אותו רשע היא לא מציאות נדירה כל כך או רגעית כל כך, וחז"ל היו צריכים להזהיר ממנה

ההקשר המקורי של הדיוןadvfb

היה ביחס אישי הריגשי הפשוט כלפי אנשים שאינם שומרים תורה ומצוות ובהקשר הזה השאלה על דבר ההגדרה לרשע היא לא רלוונטית אלא אם כן אתה מסיק מכך יחס ריגשי ביחס לאותם אנשים.

היחס של בתי מדרש שאני מכיר איננו כזה מתוך כך הגבתי את מה שהגבתי.

לא טענתי שאתה הטחת רשע במאן דהו חלילה, אלא אם אתה טוען את מה שאתה טוען ואין לזה יחס ריגשי אז זה לא רלוונטי למה שעורר את ההקשר המקורי של העניין להבנתי.

נכון מאדultracrepidam

הדיון היה איך להתייחס למשפחה של מחללי שבת.

האם הם "רשעים"? לא מעניין אותי

האם היחס אליהם זהה ליחס למשפחה של שומרי שבת? זאת השאלה מבחינתי, וברור שהיחס לא יכול להיות אותו יחס.

למה לא?advfb

במה קשור חילול השבת שלהם למערכת היחסים שלך איתם?

אם מישהו היה מקלל את אמא שלך, זה היה מפריע לך?ultracrepidam

גם אם הוא לא יודע שהיא אמא שלך.

אז למה מחללי שבת זה נחמד ויפה?

אמרתי שזה נחמד ויפה?!!??!advfb

אמרתי שזה לא קשור למערכת יחסים שלך איתם כל עוד אתם לא נמצאים ביחד באותה שבת.

והדוגמא ממש לא דומה, כי חילול שבת, ברובו, כיום לא נובע משנאת הדת (לעומת קללה על אמא שנובעת משנאה)

שני הטיעונים שלך הם אותו טיעוןultracrepidam

אז קודם כל, אתה עלול להיות איתם באותה שבת

וחוץ מזה, יש עוד המון מצוות שהם לא מקיימים

ולגבי המניע - אני חושב שגם מי שמקלל אנשים שאני אוהב בלי שהוא שונא אותם, אני לא אוהב להיות בחברתו.

יותר מדי אנשים שבויים במחשבות של "מה זה מעיד". לא מעניין אותי מה הוא חושב, ומה האופי שלו באמת. מבחינתי, עדיף לי להקיף את עצמי באנשים שמתנהגים למופת כחיקוי עלוב למישהו (בהנחה שזה יישאר אמין לאורך זמן), מאשר אנשים תמימים וכנים שמתנהגים בצורה בלתי נסבלת.

עדיין לא הבנתי מה החילול שבת קשור למערכת היחסיםadvfb

גם כשאני ליד בנאדם ששומר שבת, שמירת השבת שלו (ושאר המצוות שהוא מקיים או לא) היא לא הדבר הראשון שקופץ לי בראש ביחס אליו. 

כמו כן, אני דווקא מבין מאוד אנשים שלא שומרים שבת, זה לא פשוט להיות בנאדם מאמין לענ"ד. אם לך זה דבר פשוט שברור לך שזאת הנחת היסוד שברור שכולם יעשו, אשריך.

ובאמת, יהיה לי ממש לא נעים להיות בחברתם באותה שבת אם הם מחללים בפני. וגם אם יהיה לי נוח בכך - אני לא מצדיק את זה. אשתדל לא להיות בחברתם בשבת.

אני באמת לא מבין מה הקשר בין יחסים בינאישיים פשוטים, של אדם מול אדם, לב מול לב, לבין שמירת המצוות. אני לא חושב שכדאי להסתכל לציציות של האחר אם אין צורך לכך. נגיד, לצורכי עבודה, לא יהיה לי משנה לעבוד עם אנשים שאינם שומרים תורה ומצוות כי זה לא קשור למהות מערכת היחסים המקצועית. 

מה שאני כן יסכים איתך - טוב יותר להרגיש טבעי בסביבה שומרת מצוות וראוי שמרכז החברתי של האדם להתחבר לחברים שומרי תורה ומצוות. חברויות עם אנשים שאינם שומרי תורה ומצוות יהיו עם פחות נושאים משותפים והגיוני שזה ישפיע על הקשר.

סיפור על הרצי"ה (בונוס, לא חובה ;) )advfb

הרב יואל בן נון שהיה תלמיד צעיר הסתובב עם הרצי"ה בשכונת גאולה והיתה שם כינוס של חרדים שמי שקרא שם בכריזה אמר בקול שהקהל שמופיע שם הוא קהל של "אתרוגים" שיש בהם גם תורה ומצוות ומעשים טובים, הרב צבי יהודה ממש לא אהב את האמירה הזאת ותפס את ידו של ר' יואל בן נון בחוזקה תוך כדי שהוא חוזר ואומר "במה הקיפו את המזבח, במה הקיפו את המזבח!" (מצוות ערבה כל שבעה). מתבר שהיה ויכוח בין הרב צבי היהודה לתושבים שם ביחס לחילונים או כאלה ששמירת תורה ומצוות יותר רופפת אצלם והם היו טוענים שההתייחסות העיקרית צריכה להיות לאתרוג ומה שעושים עם הערבה זה שחובטים אותה בקרקע. כנגד זה הרב צבי יהודה היה טוען שאמנם יש חיבטת ערבות אך מצוות ערבה כל שבעה ובהם מקיפים את המזבח. בערבה יש עניין מיוחד בכך שרק בה יש מצווה עצמאית (הקפת המזבח) בניגוד לשאר המינים שהמצווה בהם רק עם כל שאר המינים ביחד. 

זה סיפור מופלא ובאמת לולא הוא לא היה פשוט. 

כיף לגדול ולהיות מושפע מתלמידי הראי"ה והרצי"ה. אחרי שאני כותב את זה אני מרגיש את זה ממש כזכות גדולה.

אני לא רואה את עצמי כתלמיד הרצי"הultracrepidam

וממילא אם הוא התווכח עם מישהו בנושא מסוים - מבחינתי זאת בסך הכל אינדיקציה ששתי הדעות קיימות ולגיטימיות בעיני.

חוץ מזה, לבנות השקפת עולם לפי סיפורים זאת דרך גרועה מאד. כי אתה תביא את הסיפורים שמתאימים לאג'נדה ולא את אלה שסותרים.

לעצם הביטוי - נו, אני מאד מעריך את הערבה, אבל שמח יותר באתרוג. כמו בדיון קודם, אני לא טוען שיש חובה דתית להתחתן עם מישהי שבאה מבית דתי, אני בסך הכל טוען שטבעי לאדם דתי להעדיף את זה. ואם הוא לא מעדיף את זה, או שהוא לא דתי או שהוא לא נוהג בצורה טבעית.

הסיפור זה היה בונוס,advfb

מתוך התלהבות של הכתיבה בלילה, לא היה לי עניין לשכנע דרכו...

מבחינת טענות, ההודעה הראשונה היא היתה התגובה הרצינית ביחס לדבריך.

טוב, התגובה הזאת לא עונה על מה שאמרתיultracrepidam

להיפך, אתה מחזק מה שאמרתי

אתה רק מסיים באמירה די נאיבית שאתה מנהל מערכת יחסים מלאה ועשירה עם היבט אחד של מישהו בזמן שאתה מתעלם מהיבטים אחרים.

מי אמר לך שאני מקיים מערכת יחסים עשירה ומליאה עםadvfb

כל אחד?

אדרבה, באמת אני רואה אנשים בפרספקיטבה מאוד אישית ולכן אני לוקח את החלקים שרלוונטים אלי במערכת היחסים איתם.

הנושא בשרשור הוא חתונהultracrepidam

או חתונה עם בת משפחה של

מי שלא מקיים מערכת יחסים עשירה עם אשתו, באמת אני לא רואה סיבה שלא יתחתן עם מישהי מרקע לא דתי

ובהצלחה.

הנושא של הפותח היה חתונה עם בת ממשפחה 'חילונית'advfb

והנושא של הדיון המקורי השתנה ברצף התגובות הנ"ל (בתגובה שלי לפותח השרשור עצמו עניתי בצורה אחרת לגמרי) ל'יחס הראוי כלפי אנשים שלא שומרים תורה ומצוות'. ועל זה עניתי שאני לא מקיים יחסים עשירים עם כל אחד ואני לא נכנס לאנשים לקשקע ובטח שלא מנסה לשפוט אותם למה שלא קשור אלי.

ולגבי ההקשר של הנושא של בעל השרשור -

מקיימים יחסים עשירים ואכן זה מורכב, אך יכולות עוד מורכבויות אחרות גם

אתה לא מקיים איתם יחסים ביחס לחינוך ילדים בסופו של דבר החלטות משותפות ביחס לבית אדם עושה עם אשתו בלבד.

דווקא לאאחו
הראי"ה זצ"ל יוצא מן־הכלל בסוגיה הזאת
מה כוונתך?advfb

ששיתוף פעולה עם חילוניםאחו
היא דרך מיוחדת של הראי"ה זצ"ל ולצד השני של המתרס גם טענות רציניות ביותר ובכל־אופן הראי"ה לא היה דעת הרוב בזמנו
בודאי שיש טענות רציניותadvfb

השאלה מי צדק - ההסיטוריה תוכיח וכל אחד לפי שיכלו ישפוט את העניין ויראה מה נראה לו יותר הגיוני. בכל אופן היום רוב גדולי הרבנים החרדים משפתים פעולה עם מוסדות המדינה החילוניים בצורה יחסית פעילה ולכן נראה לי שההסיטוריה הוכיחה שהצד שמשתף פעולה נהיה קונסנזוס. 

גם אם עדיין יש התייחסויות שונות לעצם שיתוף הפעולה

וזה לא רק הרב קוק!

רבני המזרחי שהיו גדולי עולם - הרב שמואל מוהליבר, הרב ריינס, הרב הרצוג, הרב סולובייצ'יק וכולי

מי צדק - איני מחלק ציונים לרבניםאחו
וגם יש לדון מה רמת שיתוף הפעולה / בידול שנדרשים ובמה

העדה החרדית יגידו שלא להם ולנו לבנות את בית ה'
חרדים ליטאים יגידו שהם לא מתים על המדינה אבל "מה לעשות"
חרדים ספרדים יותר נוטים לקחת חלק בעניינים ציבוריים אבל עדיין לא כזה רוצים להתחבר לחילונים
וגם בקרב הדתיים הלאומיים קשת רחבה של דעות

האם שיתוף הפעולה שנדרש הוא רק לשלם מיסים וזהו? האם צריך לעבוד איתם ביחד? האם צריך להיות חברים? האם צריך לצאת איתם לבית קפה? היכן נמתח הגבול בין שיתוף פעולה חיוני לבין מזיק?
אז צריך להתייחס לאדםהפי
שלא שומר שבת כמו רשע?
אתה לא יכול להגיד לא נכנס להגדרות מתי שאתה בעצמך יוצר אותם
דבר שני הסיפור של האדם מולך זה לא סיפור שלך
התפקיד שלי בחיים או שלך או של כל אחד מישראל
זה לשפוט בעין טובה את השני
כן גם אדם לא דתי ..
די עם ההגדרות ודי עם להרגיש התנשאות על מישהו שהוא לא שומר
אתה לא עברת את המסע שלו אז קצת ענווה
קצת רחמנות קצת תפילה
ועדיף לא לצאת בחוצות הפורום ולהגיד
הוא רשע!!! היחס לרשע צריך להיות בהתאם .

כל כך להקפיד על האחר , למה???

זה לא אדם שבא ליהדות וירק עליה
זה אדם שהתרחק כי נסיבות החיים הובילו אותו
זה לא אומר שהוא פחות חשוב לה" ממך
ובטח לא אומר שאתה או אני או כל אדם אחר לא יכולים ללמד עליו זכות
--ultracrepidam

שלא שומר שבת כמו רשע?
אתה לא יכול להגיד לא נכנס להגדרות מתי שאתה בעצמך יוצר אותם

אני לא יצרתי הגדרות. איפה כתבתי על מישהו שהוא רשע? רק התייחסתי לאמירה שהוא בוודאי לא רשע, או הזעזוע מהאמירה
דבר שני הסיפור של האדם מולך זה לא סיפור שלך

נכון. ואני לא שופט אותו. אבל איך אתייחס אליו זה כן הסיפור שלי
התפקיד שלי בחיים או שלך או של כל אחד מישראל
זה לשפוט בעין טובה את השני

נכון (לא התפקיד היחיד)
כן גם אדם לא דתי ..

לאו דווקא. מי שאינו עושה מעשה עמך, לא בהכרח
די עם ההגדרות ודי עם להרגיש התנשאות על מישהו שהוא לא שומר

אומר שוב, לא הגדרתי. ולא מתנשא. אבל בדיוק כמו שהוא יודע לבשל ואני לא, אני שומר שבת והוא לא, ובזה אני יותר טוב ממנו. זאת שאלה של מציאות. אם אחליט להתנשא זה שאלה של מה אני עושה עם המציאות הזאת
אתה לא עברת את המסע שלו אז קצת ענווה
קצת רחמנות קצת תפילה

מסכים
ועדיף לא לצאת בחוצות הפורום ולהגיד
הוא רשע!!! היחס לרשע צריך להיות בהתאם .

חוזר ואומר, לא אמרתי את זה ולא עשיתי את זה

כל כך להקפיד על האחר , למה???

כנ"ל, לא עשיתי

זה לא אדם שבא ליהדות וירק עליה
זה אדם שהתרחק כי נסיבות החיים הובילו אותו

יופי שנסיבות החיים הובילו אותו. "כבד את אביך ואת אמך כי נסיבות החיים יובילו אותך". "לא תרצח כי נסיבות החיים יובילו אותך".
זה לא אומר שהוא פחות חשוב לה" ממך

בהחלט. יכול להיות שהוא עשה יותר מצוות ופחות חטאים, אולי הוא עובד את ה' יותר ממני. אבל ברשימת החטאים שהוא כן עשה, נמצא חילול שבת.
ובטח לא אומר שאתה או אני או כל אדם אחר לא יכולים ללמד עליו זכות

אין לי בעיה ללמד זכות, ובכל זאת, המציאות היא שהוא מחלל שבת

צריך להפריד את הדיון לשני מישוריםאחו
א. מה ההתייחסות הרעיונית לחילונים
ב. מה ההדרכה למעשה

א. מבחינת ההתייחסות הרעיונית ראשית אני לא חושב שיש כאן מישהו שאומר שכל החילונים גרועים וצריכים להישרף בגיהנם או משהו, או שהם איזה סוג של תת־אדם נחות.

אין לנו היכולת לשפוט אנשים ולהחליט מי טוב יותר בתור אדם ולכאן בדיוק שייכות ההגדרות של תינוק שנשבה, שהמשמעות שלהן למעשה היא לא כזאת קריטית.
תיאורטית יכול להיות חילוני איש חסד עצום עם יותר זכויות מאיש דתי ממוצע אבל זה לא ענייננו כי זה לא התפקיד שלנו לחלק ציונים לאנשים ושוב בדבר הזה אין כל־כך ויכוח.

זה ביחס לאדם עצמו.

ביחס ל"חילוניות" קרי כל הדעות וההשקפות וההתנהגות, הרי שמי שנאמן לקב"ה, לא שותף למשהו שהוא נוגד את הקב"ה. אם אני מאמין באל אחד, אני לא מקבל כל אמונה אחרת. אם אני מאמין במצוות, אני רוצה לדבוק בהן בכל כוחי.
עד כמה אנחנו מוכנים לקבל חילול שבת? אי־צניעות? כפירה? עד כמה אנחנו *צריכים* להכיל דברים כאלה?

באשר לכך שאפשר ללמוד מכל אדם, ראשית אפשר לדון אם זה נכון ואם כן אז מתי. אבל לא בהכרח, אילו כבר ערכים אנחנו צריכים שאין ביהדות? אנחנו צריכים לשאול ערכים מתרבויות זרות? אם כן, אילו? ואיך?

ב. בהתייחסות המעשית בעצם אנחנו נתקלים בכמה התלבטויות שצריך לדון על כל אחת בנפרד.

האם יש הבדל בין כפירה "קשה" של רפורמים ואתאיסטים לבין כפירה "רכה" של כאלה שפשוט לא גדלו על זה אבל יש להם הערכה לדת?

עד היכן מגעת השליחות שלנו להחזיר אנשים בתשובה?

האם מעשי להתבדל?

אין מה לעשות, חז"ל מלמדים אותנו לא להתחבר להשפעה שלילית. יהושפט "חטף" על ההתחברות שלו עם אחאב. יש ערך לאדם וגם לחברה להקיא מתוכם יסודות רעים, זה חלק מטבע הנפש הבריא באמת שאינו מסוגל לסבול טומאה.
ניקח דוגמה קיצונית של מישהו שהוא אדם מאוד חביב ואיש חסד לצורך העניין אבל מקלל חבל על הזמן. חד־משמעית למישהו שמקפיד על כך, לא נעים לשהות בקרבתו, כי הנפש רגישה לזה. עד היכן הנפש צריכה להיות רגישה?

להגיד שאין ערך בהתבדלות גם רעיונית וגם מעשית זה לא כזה נכון אלא שלמעשה זה משהו שמצריך הדרכה פרטנית והתייחסות לכל הבחינות וההשלכות.
סתם שואל, עד כמה אנחנו מוכנים לקבלארץ השוקולד
אנשים שמלינים שכר שכיר?
(כמה איסורי דאורייתא)

ואני רומז לראש מפלגת יהדות התורה שהלין שכר שכיר לגננות רבות.
אני לאאחו
ולכן בגלל כל הפרשיות הבעייתיות של המפלגות הדתיות אני לא משתתף בבחירות

וזאת בדיוק השאלה של כמה הנפש שלנו רגישה וכמה היא צריכה להיות רגישה.

אם מישהו יספר לי שהוא שודד סבתות גם אם הוא האדם הכי נחמד בעולם חוץ מזה, אני לא ארצה לדבר איתו בחיים, מעצם זה שזה כל־כך חורה לי.
ואם הוא יספר לי שהוא גונב בסופר, איך אגיב?
ואם הוא יספר לי שהוא מקמבן בדוחות מס?

מאידך באמת לא ניתן להתנתק מכל העולם ולגור במדבר וגם לא נצטווינו על זה אלא אם מדובר במקרים ממש קיצוניים
אבל כן יש עניין גדול להקיף את עצמנו באנשים צדיקים ככל הניתן

ולשאלה המקורית יכולה להיות בחורה ממוצעת ממשפחה דתית שהאופי שלה בסדר ועבודת השם שלה בסדר ומאידך בעלת תשובה שהמשפחה שלה אמנם חילונית אבל היא בעצמה מעריצה מספר 1 של הקב"ה וכלילת המעלות ודווקא איתה יכול להיות סיכוי מצוין לבית של עבודת השם לעילא אז צריך לשקול זה כנגד זה

אני אישית מגיע ממשפחה מאוד לא פשוטה ולומר את האמת כן זה מאוד מטריד אותי שלעת"ל אשתי והילדים יצטרכו איכשהו להסתדר איתם בחינה דתית כו'
באמת מוזר בעיניultracrepidam

שבגלל בעייתיות במפלגות הדתיות אתה מחלק את פתק ההצבעה שלך בשווה בין אנשים בעייתיים לשונאי ישראל.

אבל מזדהה עם האמירה העקרונית שלך שיש גבול לטהרנות, וטהרנות קיצונית היא לא דרך שמאפשרת חיים תקינים.

אם יש בחירה בין ש"ץ שודד לבין רוצחאחו
אני פשוט לא אתפלל בבית הכנסת הזה

אני לא רואה בעצמי אחראי על איך חבורה מושחתת או מושחתת יותר תופסת פיקוד על המדינה, צר לי אבל קצרה ידי מלהושיע בנושא הזה.
זה באמת לא כזה משנה אם זה ימין או שמאל או חרדים או ערבים, אם ה' רוצה אז הוא יעזור לנו ואם לא אז לא
אם יש בחירה בין שוטר שמקלל לשוטר שמדבר בתפילהultracrepidam

אני לא אקרא למשטרה כשיש גנבים

נכון? זה ההגיון?

והקב"ה יעזור אם הוא רוצה, ואם לא לא

אוקייאחו
משטרה היא שירות שאני משלם עליו ואין נפק"מ של ממש מי נותן השירות.
אתה מדבר כאילו בן־אדם אחד ישכח להצביע בבחירות אז למחרת היום יזרקו את כל היהודים לים.

ומה אתה מציע? לבחור בין אנשים שעוזרים לפדופילים, לבין גזענים שיכולים להעמיד את ישראל בסכנה ממשית, חבין נוכלים מארץ הנוכלים, לבין חילונים כופרים, לבין הטליבאן? אני באמת ובתמים לא יודע את מי אני מעדיף. ובאמת שיהיה להם לבריאות פשוט אני לא רואה איך אני קשור לזה.

את אותן טענות שאתה טוען אפשר לטעון גם כלפי העדה החרדית ובטוחני שיש להם תשובות טובות יותר מאשר לי, אבל בכל מקרה זאת בדיוק המחלוקת.
לא רואה הבדלultracrepidam

ולא, הסיפור הוא לא בן אדם אחד, ולא יום למחרת, אבל כן, ארבעה מנדטים שירגישו לא בנוח עם הנציגים שלהם, יגרמו להטות את הכף, ובארבע שנים הצד השני יכול להספיק הרבה.

החשבונות האלה לא מטרידים אותיאחו
אתה מתחתן עם הבת של ראש המפלגה שאתה מצביע לה?ultracrepidam

כמה בנות צריכות להיות לראשי מפלגה בשביל זה?

בהנחה שאכן זאת יוזמה של אדם מסוים, אותו אדם הוא באמת לא בסדר.

אבל גם הוא חושב שזה לא בסדר, ורק הוא "סולח לעצמו", או מתרץ לעצמו שזה בסדר.

גם חז"ל התיייחסו באופן שונה לאנשים שחוטאים במודע לאנשים שמאמינים שהם בסדר (הסוג השני לא נפסל לעדות).

מי שמחלל שבת כשיטה ודרך קבע, נמצא על סט ערכים שונה ממני.

מי שמלין שכר שכיר יכול בקלות להיות על אותה מערכת ערכים, ורק להכשל בעקביות בחטא.

מאד שונה בעיני אדם שנכשל בחטאים מאשר אדם שחוטא.

לי אישית מפריע מישהו דתי שחוטא קצת במודעאחו
מאשר חילוני ממוצע
אם מדובר בעניין חד־פעמי של יצר הרע אז זה משהו אחד אבל אם מדובר לדוגמה בנוכלות שיטתית "לצד" הדתיות זה מחליא, גם חילול השם, גם לא תינוק שנשבה, גם מראה לך שאפשר להיות גם דתי וגם נוכל

גם מי שמשקר ומקמבן נמצא על סט ערכים שונה ממני גם אם לכאורה הוא מייצג את הערכים שלי, לא זקוק לייצוג כזה
העניין הוא שמדובר ביחס ציבורי לאיסוריםארץ השוקולד
מסויימים.

לא בדיוק היתר הלכתי, אלא התנהלות פסולה שברחובות מסויימים אנחנו מתעלמים ממנה, העיקר שאחרים הם חוטאים.

במקומות שונים אנשים הם לא מושלמים, השאלה היא לאלו חטאים ובעיות התרגלנו ולאלו לא. ממילא, לא חושב שנכון לפסול קבוצה מסוימת רק כי הם חוטאים חטאים אחרים ממני.
השאלה היאkaparalay
האם זה מישהו שאתה חושב שהוא רשע, או מישהו שהקב''ה חושב שהוא רשע..
יש קריטריונים שהם חד משמעיים...ultracrepidam

חילול שבת הוא לא מוטל בספק.

שוב, ההגדרה הקונקרטית של "רשע" היא לא הסיפור.

השאלה היא העקרון, האם אנחנו מבדילים בין מי ששומר מצוות למי שלא

דווקא היה נראה ליkaparalay
שהיא כן הסיפור.
ונראה לי שהקריטריונים חד משמעיים כשהנסיבות חד משמעיות. ולא ברור לי שזה המצב הנידון..

בוודאי שאנחנו מבדילים בין מי ששומר תורה ומצוות למי שלא. אבל יש מימד מסוים ביחס אליהם שמשתנה בהתאם להחלטה להגדיר אותם כרשעים או לא..
מציע לעיין בחזון איש יורה דעה סימן אארץ השוקולד
הוא מדבר שם על טקטיקה, מקסימום על אסטרטגיהultracrepidam

אם אני אגיע למסקנה שאין שום הבדל בעיני הקב"ה בין מי ששומר שבת למי שמחלל שבת, אין לי סיבה לשמור שבת.

הסיבה שאני שומר שבת ומקפיד על זה, היא בגלל שאני מאמין שעל כל חילול שבת אני עובר על איסור חמור שבחמורים

לא נכוןארץ השוקולד
זה לא רק עניין של טקטיקה, אלא כיצד הוא הסתכל על אלה שאינם שומרי תורה ומצוות ומדוע.

הוא לא סובר שמי שמחלל שבת פועל נכון, אלא שזה לא הופך אותו לרשע.
wishful thinkingultracrepidam

תראה לי ציטוט מדבריו שהולך בכיוון הכללי של מה שאתה כותב כאן.

אני לא רואה רמז לזה

אגב, סימן ב ס"ק טז, זה המקור העיקרי שאתה רוצה, כנראה

לא בטוחה שזאת התורה..kaparalay
תו''כ שקראתי נזכרתי שראיתי פעם קריקטורה חמודה מאוד (לא הצלחתי למצוא אותה עכשיו) של ילד חרדי הולך עם אבא שלו ברחוב, ולפניהם איש עם ראסטות בשיער.
הילד מצביע עליו ושואל את אבא שלו מה זה.
אז האבא ענה משהו בסגנון של 'לנו יש רק 2, לו יש הרבה (כלומר- פיאות). הוא ממש צדיק'.
(באנגלית זה היה נשמע יותר חמוד, ועם הציורים בכלל)

אם לדייק, נזכרתי בזה כשקראתי את שני המשפטים האחרונים שלך (וכנראה שאתייחס גם לחלק מהדברים שכתב @אחו)

התורה אומרת שמי שמחלל שבת הוא משומד, כמו גוי, רשע וכו' על אדם שעושה זאת במזיד ומתוך מודעות מוחלטת.
בעבר, הציבור החילוני בחר לכפור- רבים עשו זאת דווקא מתוך ידיעת התורה וההלכה, ידעו במה הם כופרים, אילו מצוות הם לא מקיימים וכו'. הבעיה הייתה שהם לא חינכו את הדור הבא לכפירה מתוך ידיעה והבנה, אלא לכפירה כהרגל סתמי. לכן גדל דור שאמנם לא שומר תורה ומצוות, אבל הוא לא עושה זאת מתוך בחירה מושכלת ומודעת, וגם לא מתוך היכרות-אך-חוסר-אמונה/הסכמה עם הקב''ה, עם התורה, עם ההלכה..
בקיצור, אם להמשיך עם הרמב''ם (בהלכות ממרים), ולהוסיף גם את החזון איש וכנראה שעוד כמה פוסקים- 'בניהם ותלמידיהם של רשעים' הם אנוסים/תינוקות שנשבו וכו'..
לפי זה, הסיכויים שאתה ואני משומדים ורשעים בגלל איזה חיפוף (מודע) כזה או אחר בשמירת שבת, הוא גדול מהסיכויים שאנשים שגדלו וחונכו כחילונים הם כאלה.
באותו הקשר, הדברים שהבאת בסוף דבריך- 'משנאיך ה' אשנא', נעשים פחות רלוונטיים. הם לא שונאים. בפשטות לא.
(ואפשר לפתוח פה דיון שלם גם על אלה שממש מגדירים עצמם כשונאים, אבל לא רק שהם מעטים, גם להם אין דעת אמיתית. גם אם הם ''יודעים'' לפתוח תנ''ך או גמרא ולצטט מהם)

לגבי מה שכתבת על הצורך לקרב אותם-
א. גם אם הוא קיים, לא בטוח שאתה צריך להיות השליח לזה.
ב. גם אם כן, ההגעה בגישה מחשבתית כמו זאת שהצגת כנראה תפריע לך בדרך.
ג. אתה לא בא להיות חבר בין שווים, ואתה גם לא צריך להגיע בתחושת שליחות מוגדרת-
אתה קטן מההורים שלה, ראוי ונכון שתכבד אותם, כי אם לא תעשה את זה, לא רק שהילדים שלך לא יכבדו אותם, הם כנראה גם לא יכבדו אותך.. וזה עוד בלי לציין את זה שההתנהלות כזאת עלולה לפגוע באשתך וליצור קושי שלה מול ההורים שלה.
ד. אתה מתחתן איתה, בגללה, ולא ע''מ להיות זה שמחזיר את ההורים שלה בתשובה..

באופן כללי, יש לי קושי עם הדיכוטומיות שבתשובה שלך..
קח בחשבון שמציאות של בן משפחה שמתקרב ברמה כזאת או אחרת ואף חוזר בתשובה היא מאוד נפוצה היום, וע''פ רוב, אפשר למצוא דרך לחיות יחד.
אני מכירה משפחות כאלו באופן אישי, וקורים שם דברים מאוד מיוחדים ומוערכים, ונראה לי שחוץ מזה שלבעלי תשובה יש מעלה גדולה על המהלך שהם עשו ועל ההתמודדות עם המורכבות המשפחתית, גם למשפחות שלהם לא חסר.. ב''ה.

אני לא אומרת שזה קל.
אני לא אומרת שצריך 'לחבק' את החילוניות שלהם או לחנך את הילדים בדרך שמנוגדת לדרך ה'.
אני לא מדברת על לראות את הטוב בחילוניות.
אבל כן לגיטימי לראות טוב באנשים כפרטים ובמידות טובות שעשויות להימצא בהם, על אף הדרך השונה ('תוכו לקח, קליפתו זרק')..
כן הגיוני לחיות יחד/לדבר/להעריך דברים מסוימים למרות שהם לא הולכים בדרך ה'.
תודה על התגובה, הגבתי למטהאש לבנה

קראתי. כתבת דברים חשוביםkaparalay
כמה נקודות למחשבה-
א. אני חושבת שהיום רבים מאוד בציבור החילוני לא נכנסים לקטגוריה שהזכרת, של אלו שמבזים ת''ח/לא מכבדים את הדת/מנסים להשפיע עלינו.. המציאות היא שב''ה הציבור היהודי בארץ נעשה יותר מחובר למסורת ויותר מאמין, כך שגם אם לצערינו הם עדיין לא 'לגמרי שם', הם לא בועטים או מזלזלים.
(כתבתי כבר קודם שלדעתי היא שגם חלק מאלו שכן בועטים לא עושים זאת מתוך דעת אמיתית ונכונה, ויכול להיות שיש מקום לדון גם על זה, אבל לא דחוף כרגע..)

ב. לא כתבתי את הדברים האלו כדי להרחיב את הדיון ליחס לציבור החילוני בכללי, אלא דווקא מתוך התייחסות לשאלתך. יכול להיות שלא הבהרתי את זה מספיק בדבריי-
דווקא מתוך המחשבה הזאת, אני לא בטוחה שנכון לפסול על הסף בעלת תשובה בגלל המשפחה שלה.
ייתכן שבפועל היחס שלהם הוא לא 'אנטי' כמו שהיה עשוי להצטייר מהשאלה שלך (ובאמת, באופן אישי שמעתי על הרבה משפחות שמכבדות, בין אם זה בשבת, בכשרות, בלבוש, בטלוויזיה..).
ייתכן שהשהות לצידם (שאגב, לא חייבת להיות אינטנסיבית ברמות, או לפחות יכולה להיות מנוהלת על-ידיכם ברמה כזאת או אחרת) לא חייבת להשפיע לרעה עליך ועל המשפחה שלך, אלא דווקא יכולה לחזק אתכם בעמדתכם ובתפיסתכם.
וגם לגבי עניין ההשפעה של המשפחה על הבחורה, אני נוטה להגיד שאם היא כבר נמצאת בתשובה זמן משמעותי, המשפחה לא תהיה מה ש'יפיל' אותה.

בקיצור. אני מרגישה חופרת..
המטרה העיקרית הייתה להגיד שנראה לי שלא נכון לקבוע כ''כ הרבה דברים מראש באופן שהוא מאוד 'שחור-לבן', מכיוון שבפועל המציאות יותר רחבה.. ואולי כדאי לבחון את הדברים לגופים, בהתאם למקרה שהגיע לפניך..
אוקי. תודה על העצהאש לבנהאחרונה

מה המקור שלך ביחס של ה' לכופרים?advfb

התורה שבכתב דווקא לא מתייחסת כלל וכלל לכופרים אלא לעובדי ע"ז.

מותר להכנס למסגד שהיא טענותיו הם כפירה בתורת משה אך אסור להכנס לכנסייה שהיא בגדר עבודה זרה.

הגמרא במסכת סנהדרין אומרת "איפלו ריקנין שבך מלאים מצוות כרימון" - צריך להבין על מה היא מדברת אבל בוודאי שנראה לי שהמקורות הם לא חד צדדים כמוך, לפחות לא לפי כל גדולי ישראל ששיתפו פעולה עם גורמים חילוניים ביניהם גדולי עולם.

יש כל כך הרבה בעיות פוטנציאליות עם ההורים של הצד הפשוט אני..
כולל המוני אנשים שבכלל בכלל לא מצליחים להסתדר עם ההורים של בן/בת הזוג.

אני לא חושב שחותנים דתיים זו ערובה ליחסים טובים, ולא חושב שחותנים שאינם דתיים זו ערובה ליחסים לא טובים או לפגיעה בילדים וכו'.

זה דורש עבודה מן הסתם, אבל לא הייתי פוסל על זה שידוך מוצלח.
אם יש מספיק גדלות כדי לעבור את האתגר, חד משמעיתadvfb

זה לא עניין שצריך למנוע. בעניין חינןףך ילדים והתהליך של האישה עצמה זה דורש גבולות אבל אם אתה חושב שהאתגר הזה גדול עליך 

, זמעת החלטה מושכלת לוותר בגלל זה.

זה נראה לי גם עניין אידיאולוגי - מה היחס ראוי לאנשים שרחוקים מאורח חיים דתי. נראה לי שיחס של קרבה ואהבה הוא המגמה שאליה ראוי להתקרב כמה שניתן אבל זה כבר דיון אחר.

בלי קשר נשמע שאתה בונה בניינים על עתיד מאוד רחוק, כמו בכל נושא, כדאי להזהר מזה.

"במקום שבעלי תשובה עומדים צדיקים גמורים אינם עומדיתילי חורבות
הגיע הזמן שהציונות הדתית תתחיל להפנים את המשפט הזה במקום רק לזרוק אותו בתור סיסמא...

את. מתחתן עם הבחורה לא עם המשפחה שלה.
לפסול בגלל דבר כזה יהיה טיפשי להחריד.
אני מסכימה איתך שמתחתנים לא רק עם האדםלגיטימי?

אלא גם עם המשפחה, לטוב ולרע.

אבל אני לא חושבת שבהכרח המשפחה שלה הם בגדר "רשעים".

אני לא חושבת שצריך לחשוש להשפעה שלה מהמשפחה, בהנחה שהיא באמצ כבר חצתה את הגשר של החזרה בתשובה. גם את הניסיונות לקרב את המשפחה - לא הייתי עושה את זה בלי שהם יבקשו, כדי לא לשרוף את הקשר איתם.

זה נכון שיש מחירים במשפחות מסוימות (ולא רק חזרה בתשובה - נניח יצא לי לצאת עם אנשים שאין להם משפחה בארץ, או משפחה מאוד מאוד קטנה, או שמסיבות אחרות אי אפשר להגיע להורים - ל"ע גם במשפחות דתיות יש סיפורים לא פשוטים בכלל).

אפשר להיות אדם דתי ורחוק מה'.
אז גם אם תגור במקום שכולם דתיים, תלמד במקום שכולם דתיים, תעבוד במקום שכולם דתיים, תעשה את הקניות שלך במקום שכולם דתיים - הילדים שלך יפגשו אנשים שרחוקים מה'. צריך לחנך אותם בכל מקרה, לא משנה עם מי מתחתנים.
ולא חייבים שמגיל 0 הם ישהו עם סבא סבתא והדודים. 

אפשר לקבוע שהם באים אליכם ולא להפך ופתרונות נוספים.

אם בסה"כ מדובר באנשים עם לב טוב ועין טובה - אולי זה שווה את המאמץ.

ולכן הייתי ממליצה לך לדבר עם רב שאתה מכיר וסומך עליו (ואולי אפילו לבוא יחד עם המיועדת).

אני חושבת שהענין העיקרי הואבת 30

לבדוק איך המשפחה שלה מקבלת אותה ואת עובדת היותה דתיה עכשיו.

האם הם כועסים? יורדים עליה? מתנגדים לה?

או שאולי הם מקבלים אותה באהבה? ואפילו הכשירו את המטבח עבורה?

אם התשובה השניה היא מה שקורה אצל הבחורה, אז אני באמת חושבת שהכל יהיה בסדר.

נכון, יהיו אתגרים. תצטרכו להסביר, ולהציב גבולות, ולבקש, ואולי גם להימנע מהשתתפות בדברים מסוימים. אבל הדברים האלה ממילא קורים גם אצל משפחות דתיות, פשוט בהקשרים אחרים.

לגבי חינוך הילדים- אישית, לא הייתי חוששת מזה. דווקא ילדים שגדלים בחשיפה למשהו אחר, אפשר לבנות אצלם חוסן פנימי וידיעה ברורה של מי הם ומה הם. פשוט כי יש למה להשוות...ולדעת שאמנם הם סבא וסבתא או בני דודים ואנחנו אוהבים אותם הכי בעולם, אבל הדרך שלנו היא שונה.

בהצלחה!!

תודה על התגובה. ותודה לכל מי שענה למה ששאלתיאש לבנה

תגובה לכל מי שדן על היחס הכללי לחילוניםאש לבנה
עבר עריכה על ידי אש לבנה בתאריך ט"ו באלול תשפ"ב 12:23

מתנצל שרק עכשיו אני יכול לענות. היו שלקחו את השאלה שלי ודנו ביחס לחילונים, ובזכותם גרמו לי להתבונן בזה יותר. זה התמצות:

תראו, אני עובד עם מקורות תורניים. סברות תמיד אפשר לומר. מקורות זו הדרך יחידה בעיני לבירור האמת.

כתב הרמב"ם בפירוש המשנה, סוף הקדמה לפרק חלק:

"וכאשר יודה האדם באלו השלוש עשרה עיקרים כולם (שאחד מהם הוא האיסור לכפור בתורה), ויאמין בהם אמונה שלמה – הריהו נכנס בכלל ישראל, וחיבים לאהבו ולרחם עליו וכל מה שחיב ה' מקצתנו לקצתנו מן האהבה והאחוה (היינו ואהבת לרעך כמוך). ואם יתקלקל לאדם יסוד מאלו היסודות, הרי יצא מן הכלל, וכפר בעיקר, ונקרא מין ואפיקורוס וקוצץ בנטיעות, וחיבים לשנאו ולאבדו, ועליו הוא אומר "הלוא משנאיך ה' אשנא, תכלית שנאה שנאתים, לאוייבים היו לי". עכ"ל.

חילוני שכופר בתורה מדעתו נכנס בגדר זה. ואין מקור בחז"ל שה' אוהב את הכופרים. (יש מקור שהוא קורא להם בנים, כי בסוף תהיה להם תקנה וה' ישיבם, אבל כל עוד הם לא תוקנו, יש משבר בינו לבינם. רמב"ם הלכות תשובה ז,ז)

ובהל' ע''ז י,א משמע שאנחנו צריכים להרחיקם דוקא כשהן מדברים לפי כפירתם. הוא כתב שאנחנו צריכים להרחיקם "מפני שהן מצירין לישראל, ומסירין את העם מאחרי ה".

אבל בהל' ממרים ג,ג הרמב"ם הוסיף וכתב שאם מדובר בילדים של הכופרים שגידלום מילדותם על הטעויות שלהם, הוא "כתינוק שנשבה", ("ועברותיהן שגגה", פה''מ חולין א,ב). ו"לפיכך, ראוי להחזירן בתשובה ולמשכם בדברי שלום, עד שיחזרו לאיתן התורה, ולא ימהר אדם להרגן". כלומר צריך להאיר להם פנים ולכבדם כדי לקרבם לתורה, כי בלי זה הם לעולם לא יחזרו בתשובה. ואיך נוכל להאיר פנים אליהם ולהפגין כלפיהם רגשות חיוביים? ע"י התבוננות בפוטנציאל שלהם ובניצוץ המוסתר שבתוכם, אפילו שבמציאות הם רשעים.

אבל אין להתחבר אליהם לשם סיבה אחרת (אא"כ מוכרחים), פירש הרמב"ם בפירוש המשנה: "אל תתחבר לרשע: איזו סוג חברות שתהיה, כדי שלא תלמד ממעשיו. שהמגרעות נקנות בהתערבות על הרשעים".

והרדב"ז כתב בפירושו על הל' ממרים דלעיל, שאם ה"תינוק" מבזה ומזלזל בתורה או בחכמיה, חזר דינו להיות ככופר גמור ולא כתינוק, ומדייק מדברי הרמב"ם "ולא ימהר אדם להרגם". כלומר רק לא ימהר, אבל לא שדין זה פקע מהם. [אמנם ברור שבימינו אמרו כל הרבנים שאסור להרוג כופרים]

לסיכום: אדם שגדל כחילוני מילדות (או דתי שירד מהדרך אבל הוא תמיד מכבד את הדת והדתיים), צריך להאיר פנים ולקרבו בשלום וענוה, שמא יחזור בתשובה. אבל אם הוא מבזה את החכמים, ולא מכבד את הדת, או מנסה להשפיע עלינו מבחינה דתית, צריך לשנאו, ולכן להרחיקו. בגלל ש"הלך אחרי דעתו הקלה, ואחרי שרירות לבו וכפר" (הל' ממרים שם), ו"החשיכו התאוות את נפשו" (פה"מ חולין א,ב). רואים שהוא לא כפר דוקא מתוך 'מחשבה מעמיקה'.

(ומה ה' חושב עליו? שאין לו חלק לעולם הבא, אין יותר רחוק ממנו. ואם יש לו נשמת ישראל ולא ערב רב, הוא יזכה אחרי מסע לא נעים להיות 'אפר תחת כפות רגלי הצדיקים בעוה''ב. הלשם.)

מי שיוכיח אחרת, מוזמן להאיר את עיניי.

הצעתי לך להסתכל במקורות בני ימינוארץ השוקולד
אם ככה אתה מסתכל עליהם אז אין טעםים...

אם תוכל לשים את ההסתכלות הצדקנית בצד ולראות את המעבר שלה ושל המשפחה רק תרוויח- קודם כל מלהיות אדם טוב שאוהב אנשים אחרים ואת עמו.

אחרת פשוט אין טעם. תתמקד בלמצוא אישה שתרגיש בנוח בארבע אמות שלך.

לגמרי מסכיםארץ השוקולד
ללא קשר מה נכון אידיאלית או לא ביחס לאנשים ממגזרים אחרים, אם זה היחס שלך למשפחה שלה כנראה שלא תצליחו לנהל בית תקין כך ויהיו מלא חיכוכים.
עניין של עומק ההכלהshaulreznik

פעם ראיתי דיון בפורום חרדי על נישואין עם גיורת. אחד המשתתפים העלה נקודה שאינה תקינה פוליטית, אבל בהחלט נכונה תחושתית: "נניח שהבחורה היא צדיקה ב-100 אחוז, גלגול של רות המואבייה וכו', אבל לי באופן אישי לא יהיה נוח לארח את הוריה הגויים בליל הסדר".

אז כן, בתור חוזר בתשובה אני מבין דתיים מבטן ומלידה שקצת חוששים ממגע עם חותנים חילונים.

נראלי זמן טוב לספרמבולבלת מאדדדד
ב"ה התארסתי לא מזמן

ותודה לכל מי שידע כבר ולא סיפר

בקרוב אצל כולם בע"ה!

מזל טוב!! שיהיה לכם הרבה טוב ביחד!!יעל מהדרום
דיי באמת(;?הפי
חח אין עליך 
מזל טוב!חושבת בקופסאאחרונה
זה מדהיםהפי

איך מעניין בו,  טעות אחת שלו

והוא לא רלוונטי

אם מישהו מאכזב אותי באמת פעם אחת

אני כבר לא רוצה אותו

גם אצלכן זה ככה? 

( שאלתי את הנשים בקהל ולא את הגברים ..

כי לא מעניינת אותי כאן הדעה שלכם)

אין לי בעיה עם טעויות ועם חוסר שלמותהפי

זה לא זה ..

אני מדברת על מקרים מסויימים שאם הבחור עושה אותם זה גורם לי לעבור הלאה

שימי לב שלא התייחסתי כאן לזוגיות אלא לדייטים כלומר ראשונים .

לא אתייחס אותו דבר בקשר רציני/ אירוסין שם יש מרחב רחב יותר של טעויות וזה חלק מזה...

שיש כיוון יציב ויש אירוסין זה חלק מהבחור חחלק ממני .. היכולת לטעות ולקום ביחד.

לעומת זאת

בדייטים ראשונים את לומדת להכיר אותו ..

ואת לא צריכה ואני ספיציפית גם לא מעוניינת להכיל כל טעות כי אני יודעת כמה טוב אני מביאה

שאלהאני:)))))

מישהו פה שאל על איך מתנהלים נכון בשידוכים ובפגישות ועניתם יפה, אני לא חדשה בשידוכים אבל אשמח לשמוע מהצד הגברי איך הייתם רוצים שהמדוייטת תתנהל, מה עושים ומה לא.

סתם רוצה לשפר את איכות הפגישות.

תודה רבה! אשריכם!

פשוט תהיי עצמךבחור עצוב
ותסבירי לבחור במילים ברורות מאוד מה טוב לך ומה לא.

תודה!אני:)))))
פשוט לבוא עם אנרגיה טובה I guessחתול זמני

תראי אני מניח לעצמי שכל־אחד נמשך ומתחבר למשהו אחר.

לכן אין טעם להביא מישהי שהיא לא את.

אין טעם לזייף התלהבות אם את לא מתלהבת.

מה בכל זאת מדליק אותי, זה נחמד כשבחורה באה עם חיוך ומביאה הרבה מעצמה, מדברת מספרת אבל האמת גם זה לא חובה. אפשר גם לשתוק קצת בוייב רגוע ונחמד. להיות בתחושה של ביטחון, לא שבאנו להרשים או משהו. כמו חברים שנפגשים לדבר לשחנ"ש ולבלות.

לנתב את הפגישה למקום שטוב לך ונחמד לך נניח הוא בייניש שוקיסט ומזמין אותך לפלאפל סעדון ולא בא לך. תגידי האמת פחות זורם לי אוכל שומני וזה אולי נלך למקום אחר. לא להיגרר למצב שהאווירה נעשית מאולצת או משהו.

מה אוניברסלית גרוע לדעתי (האובייקטיבית): לשחק בטלפון בזמן הפגישה, לא "לנכוח" בפגישה (איך להסביר את זה... כאילו את מנותקת ומשדרת שהדבר שהיית הכי רוצה זה להתחפף... אבל אם זה באמת ככה, אז עדיף כבר לשדר את זה...),

בקצרה כעתארץ השוקולד

1. להשקיע גם בקשר, יכול להיות בהבעת עניין בהודעות בין הפגישות, בהגעה בחלק מהדייטים לאזור שלו, בחלק מהתשלום,  הצעת רעיונות, ויכול להיות באופן אחר.

מקובל שהגבר מגיע בהתחלה אל האישה, אבל כדי שהקשר יעבוד לדעתי, צריך עבודה משותפת, תדאגי שהוא לא ירגיש שרק הוא דוחף בקשר.

2. לא לצפות שהוא יבין רמזים בהתחלה, אם משהו עולה שמפריע לך או את רוצה משהו תשתפי, אתם בונים יחד קשר, הוא עדיין לא מכיר אותך וממילא יהיה לו קשה להבין אותך ברמיזות.

3. דברים שהיית רוצה שהוא ישתף, תשתפי גם.

4. תהיי עצמך, אל תנסי ליצור תדמית שונה ממי שאת.

5. לתת תחושה טובה, חשוב שיהיה כיף.

6. טעויות יהיו לכל אדם מדי פעם, אם זה דברים לא משמעותיים תקבלי את הטעויות בהבנה ורוגע.

בהצלחה רבה

כן?הפי
סתם נקודה 6 של @ארץ השוקולד הזכירה ליחתול זמני

1. להשקיע מאיזה פגישה? על מנת עדיין לשמור על דינמיקה נכונה.

שניה/שלישית לדעתיארץ השוקולד
לדעתי, רק רק דבר אחד:*צדיק יסוד עלום

והוא לא מוגזם, ולא תובעני, ולא בשמיים. רק דבר אחד בלבד:

א ד י ב ו ת.

זה כל כך קל וכל כך נשי וכל כך מרים לגבר כשהאישה אדיבה.

אדיבות פירושה: ההפך מסנוביות. כשגבר מרגיש שאישה היא חתולה משועממת שמולה הוא צריך ללהטט בלי לקבל רמז האם היא נהנית או מתעניינת או אותנטית - זו חוויה מסרסת ומתישה שמוציאה את הנשמה.

גם ככה אתן משקיעות שמונה שעות בבחירת שמלה והתאפרות והסתרקות, תקדישו עוד חצי שעה להתכוננות איך לבוא ולהיות נעימה, נוכחת ומביאה את עצמי במפגש.

בחורה סנובית, מאופקת, לא הדדית, לא מרימה, אדישה להתלהבות גברית, מגיבה בסיוג, עונה באיחור להודעות, מבליטה ספקות ולבטים, משתעממת, חותכת מוקדם - כל הדברים האלה הם פשוט מעפנים ומוציאים את המיץ מהחשק לצאת לדייטים, והופך אנשים לשחוקים ומשועממים ומסוייגים...

סיוגים:

*זו החוויה האישית הרעה שלי מבנות משועממות ולא אדיבות שחותכות מוקדם, לא חייבים/חייבות להסכים

**הגיוני שזה משתנה פר מגזר ופר סגנון יציאה לדייטים (חרדי / דת"ל / לייטי)

***להיות אדיבה אין פירושו להיות "מחוייבת" - אפשר להיות אדיבה ועדיין לחתוך אחרי דייט ראשון

****להיות אדיבה אין פירושו להיות "מזוייפת" - לא צריך לצחוק מבדיחה לא מצחיקה ולא צריך לזייף התעניינות בסיפור לא מעניין. אדיבות היא פשוט ההפך מאטימות, היא רפלקטיביות והדדיות והנכחה עצמית.

_אבל אישה צריכה שיחזרו אחריההההה_חתול זמני
גם נכון. ושייזמו ויובילו.אני:)))))
וירימו משקלים כבדיםחתול זמני

יילחמו עם דובים

יפתחו שימורים

ויושיטו ידם למדפים הגבוהים

כן גם ,אולי בלי החלק של הדובים..אני:)))))

אתה רוצה שאמנה את הדברים שנשים עושות?

דווקא החלק של הדובים הכי מגניב חתול זמני
נשים מסתפרותחתול זמני

נשים מתאפרות

מול הארון שעות מתלבטות

רק דבר אחד אינן מבינות

כך או כך הן מספיק חמודות.

נראה לי המשפט הכי מהמם ששמעתי מבחורה זהחתול זמני

"לא התאפרתי כי אני מרגישה בנוח איתך".

זה מעניין..אני:)))))

כי אני דווקא לאחרונה חשבתי על משפט שמישהו אמר פה פעם, שהלוואי שנרצה תמיד להראות במיטבנו מול הבני זוג.

ויש סיפור על צדיק אחד שלפני שנכנס לבית לאשתו היה מסתכל במראה ומסתדר.

אפשר להראות במיטבנורקאני

בלי איפור...

האיפור זה תוספת נחמדה להתייפות עוד יותר

כל אחד והיכולות שלואני:)))))

גם תכשיטים זה תוספת..

נכוןרקאני

אפשר להראות במיטבנו גם בלי תכשיטים

אני חושבת שהבסיס זה להיות נקיה ורעננה עם בגדים נקיים

וחיוך

יותר מזה זה תוספת

..אני:)))))

זה אני חושבת מול אנשים זרים אבל בבית כן להשקיע יותר. למה להישאר עם הבסיס?

לא סתם עזרא תיקן שימכרו בכול עיירה תמרוקים ותכשיטים. 

אישה אוהבת להתקשט ולהשקיע בנראות וכל הכוחות האלה נועדו בעיקר לבית וחבל שמשקיעים יותר ביציאה מהבית.

אולי אנחנו לא מדברות על אותו דבר...

כי בסוףרקאני

ביום יום קשה להשקיע

ולכן חשוב לזכור שהבסיס הוא מהמם

ולא צריך להתאמץ כדי להיות רעננה ויפה לבעלך

מידי פעם אפשר גם להתקשט ולהוסיף

אבל כן לזכור שגם כשאין כוח להשקיע

עדיין יש דרך קלה לקבל את בעלך מהממת

וזה פשוט להתקלח ולהתלבש יפה ולחייך

להיות נקייה זה משהו בסיסי שמצופה מכל אחד גם אם הוא לא אישה\בעלי.

אבל אני כן מבינה שלא תמיד יש כוחות להשקיע וזה בסדר גמור!(:

יש נקייהרקאני

ויש נקייה ורעננה ומחייכת 😉

אני:)))))אחרונה
איני נגד איפורחתול זמני

דווקא זה יכול להיות נחמד מהצד האומנותי שבזה (יש לי תפישה קצת אחרת ביחש ליופי אני חושב)

חושבני שיש משהו גם בזה וגם בזה

אני לא מתחברת לאיפור כבד...

וכל אחד ומה שהוא מתחבר

לוקחת כמה דברים לתשומת ליבי..

בסך הכל יש לכם דרישות מינימליות..אני:)))))

זה מעניין..אבל זה באמת ככה?

אני מרגישה שבנות יודעות יותר להציף קשיים ופערים ובנים יודעים יותר לטאטא ולהסתכל בעיקר.

זה ידועהפי

לחייך × מיליון.. גברים אוהבים שאישה מתנהגת באצילות חיוך לא להיות מנחוסית/ קרה

הכרת תודה : על הכל .. על הזמן על הידיעה אפילו על המים / מיץ/ התעניינות / חוכמה  ( אבל שזה יהיה אמיתי לא סתם להגיד תודה)

להקשיב לו באמת.. ( לדבר על רצונות שלו / פחות רגשות לא מרגישים בנוח כמונו)

להיות באנרגיה נשית תשאירי לו את הזכרי

גם אם הוא לא מתאים .  תהיי דבש

קארמה is a...

זהו  כל השאר מלמעלה

תמונות/מראה חיצוניאנונימי 14

רוצה להציע משהי מהעבודה לחבר.

חושש שאחד הצדדים לא יתלהב מהמראה החיצוני של השני. (שזה כמובן לגיטמי, פשוט החשש האמיתי שאחד הצדדים יבין שזה בגלל זה..)

מניח שהפתרון פשוט אבל לא חד לי מה לעשות.

אשמח להסבר קצר.

תודה.

נראה ליהרמוניהאחרונה

-לשאול מראש את שני הצדדים אם יש דברים במראה חיצוני שקשה להם איתם והם עילה לפסול מבחינתם, ולפעול לפי זה.

-אם יש אפשרות להציע קודם לצד שפחות יתלהב בלי שהצד השני יודע שהציעו אותו. אולי לבקש פרטים משני הצדדים, ורשות להציע וכולי... ואח"כ אם התשובה שלילית להגיד שבסוף הצד השני תפוס.

עולם הפוך מצאתי: אני בסבבי הקפאת ביציותראומה1
וחברותיי מגדלות שנים כבר ילדים, חובקות תינוקות חדשים, נאהבות על ידי בעליהן..

אין מילים באמת.

וידום אהרון...

♡♡♡♡ראומה1
כל מה שתבקשי יתגשםהפי
את תראי
בעז"ה שתזכי לשפע של טוב גלוי בקרוב ובקלות.תפוחית 1
תודה רבה אמן ואמן♡♡♡ראומה1
קשהארץ השוקולד

הסבבים הללו מלמדות על האמונה שלך שיהיה טוב בהמשך,

מאחל שתזכי לטוב הזה במהרה ויתמלאו כל משאלות ליבך לטובה ויהיו לך כל הכוחות הדרושים לתהליכים הלא פשוטים והמוערכים הללו

קשה קשה, אני שואב כוח מסיפורי התורהחרמון

אין לנו בתורה סיפור שמתאר את האמונה בהמתנה במציאת הזיווג.
כי באותה תקופה הכל התנהל אחרת וזה לא ממש היה קיים.
אבל יש ויש תיאורים של ציפיות קשות, שאנחנו יכולים ממש ללמוד מהם, לצפיות שלנו
אברהם ושרה ציפו תשעים שנה לילד, וה' מעולם לא שכח אותם. תמיד כשאברהם מתפלל לילד, ה' אומר לו שלא ידאג, אבל עוד לא הגיע הזמן.
גם על יצחק נאמר "ויעתר יצחק לה' לנוכח אשתו כי עקרה היא, ויעתר לו ה'". מה, פתאום אחרי עשרים שנה, הוא החליט להתפלל? ברור ש'ויעתר' זה על כל התפילות בכל העשרים שנה, וה' היה שם תמיד.
אפשר לדמיין את יוסף בבור אחרי שהאחים מכרו אותו וגם במצרים הוא יורד לשפל תחתית, בחודש הראשון הוא עוד יכל לחשוב, מה ה' רוצה ללמד אותי? מה זה מצמיח אותי? אבל כשעובר עוד חודש ועוד חודש, שתים עשרה שנה בבור! איך אפשר להחזיק את האמונה שה' לא 'שכח' אותו? אבל יוסף, גם במקום הכי שפל שיכול להיות, חדור באמונה בלתי מעורערת, ועונה לפרעה "בלעדי, א-להים יענה את שלום פרעה", ולאחים הוא עונה "א-להים חשבה לטובה".
ה' תמיד איתנו ולעולם לא שוכח!

הנשמות שבעז"ה אמורות להגיע לעולם דרכךנחלתאחרונה

עדיין לא יכולות/בשלות להגיע לעולם הזה;

המתיני מעט עד יעבור זעם......

אני בחור בן 19ל המשוגע היחידי

עדיין לא התחלתי לצאת ואני חושב על זה הרבה.

אשמח להכוונות איך כדאי לי להכין את עצמי בשנים הקרובות (לא יודע עדיין כמה)

לקראת חתונה.

אפשר בספרים, שיעורים, מידות שהכי חשוב לעבוד עליהם,

ואם יש שרשורים ישנים שכבר שאלו את זה, אפשר פשוט להפנות אליהם. (משתדל לא לחפור )

תודה רבה מראש לכל מי שעונה.

אנא קרא לתגובות על תהייתו של צדיק יסוד עולםנחלת

זוגיות. נדמה לי מלפני ימים מספר.

ככל שאנו חיים יותר את עצמנו. אמיתיים וכנים יותר ומודעים יותר -

כך קל יותר, אני חושבת.

והעיקר, לענ"ד: היכול לנהל תקשורת פתוחה וכנה. לא לברוח

אפילו לא לגמרא, במקום לדבר, להקשיב.

עלוםאני:)))))
לחשוב ולפעול לממש: במה תרצה לעבוד ולפרנס את משפחתךפ.א.
יש לרב שמחה כהןאשר ברא

ספרים מצויינים. וגם לרב סבתו סדרה של שיעורים.

וגם הספר של הרב מרדכי שטנברג על זוגיות חובה לדעתי.

הבסיס (שנראה מובן מאליו אבל הוא לא)נוגע, לא נוגע

תשמח ברצון ותשמור עליו..

אאוצ'🙈הרמוניה
חחנוגע, לא נוגע
אפשר להסתכל על הצד החיובי- כשאתה עובד על לשחזר את זה, זה אחרת ממי שאצלו זה מובן מאליו
בהצלחה!לגיטימי?

א. קישור לשרשור שפתחתי פעם שאולי רלוונטי

האם הגעתם מוכנים לקשר הראשון בחייכם? - לקראת נישואין וזוגיות

ב. בעיני צריך לחלק את ההכנות לכמה מישורים.

יש את המישור הרוחני - שכולל בתוכו את ההכנה הנפשית, עבודת המידות וכו', אבל גם דברים פרקטיים שצריך לדעת כדי לנהל בית.

יש את המישור המעשי - שכולל בתוכו גם דברים מחשבתיים* וגם דברים מעשיים - מה יהיה המקום שלך בבית? מתכנן לקחת חלק בנקיונות\בישולים\קניות\נהיגה - אולי כדאי להתחיל לרכוש בזה מיומנויות.

*מחשבתיים:

איך אני הולך לפרנס את הבית והמשפחה?

מה אני עושה עם הכסף שיש לי עכשיו - בהנחה שאני בונה עליו לטווח ארוך?

ג. אל תזלזל בשלב שאתה נמצא בו - לבנות את עצמך, להכיר את עצמך, להתמודד עם עצמך - הוא חשוב, כדי שתוכל לעשות זאת עם אחרים ומול אחרים.

תודה על כל התגובות 😊❤️ל המשוגע היחידי

הערה:

כתבו פה פעמיים על עניין הפרנסה.

עד כמה זה משמעותי אם אני בחור ישיבה שכרגע לא הולך להתעסק בכסף רציני בשנים הקרובות, וכנראה יהיה אברך לפחות בהתחלה.

זה חשוב להתחיל לבנות את זה עכשיו? אצלינו הרבה מחכים עם זה עד שיוצאים לשוק העבודה אחרי כמה שנים...

כשאתה מתחתן אתה חותם על מסמך משפטיאריק מהדרום
עבר עריכה על ידי אריק מהדרום בתאריך ל' בניסן תשפ"ו 7:35

שבו אתה מתחייב לזון את אשתך, אמנם אשתך יכולה למחול לך על זה אבל עקרונית היא יכולה להחליט גם להפסיק למחול יום אחד ואתה תתחייב לצאת לעבוד.

כאשר אדם רווק אין לו ריחיים על צווארו והרבה יותר קל ללמוד בשקט לימודים עיוניים, אומר לך כסטודנט עם 5 ילדים וכסטודנט רווק לשעבר, עם 5 ילדים זה הרבה יותר קשה, גם ללמוד תורה הרבה יותר קשה עם 5 ילדים.

גם בצבא, ישנן מורכבויות רבות כנשוי שאין לרווק, בכתובה אתה לא מתחייב רק לזון את אשתך, באופן כללי הרבה דברים נעשים דווקא יותר מורכבים כשמתחתנים ולא להפך.

אמנם אפשר להתפרנס גם בלי לימודים עיוניים, אפשר להיות נהג משאית או מתווך נדל"ן או שוחט או מאבטח במקומות מסויימים לבוגרי סיירות, ולעשות משכורות יפות מאוד.

אתה רוצה להיות אברך, אני מניח שהשאיפה להיות גדול בתורה וללמוד לרבנות או לדיינות יום אחד ולא להשאר אברך לנצח שזה אידאל יפה אבל אתה צריך להבין שעם הזמן ועם הנישואין ועם הילדים שיהיו בריאים אתה סוגר על האפשרויות של העתיד שלך.

אני לא הולך להתחיל לשכנע אותך מה עדיף רשב"י או רבי ישמעל לא נכנס למחלוקת, כי בסוף אתה כנראה צפוי להקשיב לרבנים שלך ולא לי אבל אעיר כמה נקודות בעניין זה.

1. נקודות החוזק נכון להיום של ישראל ביחס לאויביה הן שיש לישראל הרבה מאוד אנשים טכנולוגיים, ללמוד חדו"א, ליניארית והתמרות לפלס זה חשוב מאוד לעם ישראל כדי שננצח במלחמות.

2. גדול הנהנה מיגיע כפיו מירא שמים.

3. על פי החתם סופר העיסוק במצוות ישוב הארץ (קרי להתפרנס ממקצוע בארץ ישראל) שקול למצוות תפילין.

4. ללמוד מדעים מדויקים לפי הרמבם זה חלק ממצוות אהבת ה'.

5. על פי הגר"א חייבים ללמוד 7 החוכמות כדי להבין מה שהתורה אומרת.

זה לגבי האידאלים כשלעצמם בלימוד מקצוע עיוני ופרנסה בארץ הקודש, לגבי הכתובה כאמור מה שאתה מתחייב זה המינימום הנדרש ממך כבעל וכאבא, לא המקסימום, בפועל מה שידרש ממך כדי להקים בית יהיה הרבה יותר כדי שהבית יתפקד אבל פרנסה לבית זה די תנאי הסף הבסיסי על פי היהדות, זה שאשתך יכולה למחול לך בינתיים כשאתה אברך וסטודנט ומתמחה, זה בסדר אבל היא יכולה להחליט גם לא.

ותאר לעצמך אחרי 10 שנות אברכות נניח יש לך 4 ילדים ואשה ושכירות ופעוטונים פרטיים וכמובן רכב גדול, מה עושים? תלך לעבוד בסופר? תעשה השלמת הכנסה כמשגיח כשרות? אפשר.

בפועל אני מקווה שהבית שלך לא יתפרק במצב הלחץ הזה כי גירושים עולים הרבה כסף וגם יש מזונות וכתובה ופתאום אין המשכורת של האשה ואתה צריך לשכור דירה לבד, הרבה גרושים מתפרקים כלכלית לפחות בהתחלה 

תראהל המשוגע היחידי

השנים הראשונות בישיבה הם הכי חשובות כדי שיהיה בסיס של תורה לכל השנים.

השאלה זה

1. אם שווה לי לוותר על חלק מהם עכשיו כדי להתחיל ללמוד מקצוע

2. או אולי בכלל לדחות את הרצון לחתונה לעוד הרבה שנים אחרי לימוד ותורה ומקצוע

3. או (כמו שבעיקר עושים אצלינו), כן נשארים בשיבה כמה שנים ומתאברכים ואחרי כמה שנים משלבים לימוד מקצוע.

כי בסוף אני צריך לוותר על משהו, השאלה זה מה הכי חשוב, ובזה אני לא בטוח. יכול להיות שבאמת תגידו: חכה אל תתחתן עדיין תכין את עצמך כמה שנים טובות יענו 24 כזה, (וגם אז לא בטוח שאני יסיים מקצוע).

אני אישית גם לא מתכנן להיות ר"מ או מו"צ או משהו כזה אבל אני מבין את החשיבות של הזמן ולכן בנושא הזה אני מאוד מתלבט...

לא הזכרת שירות צבאי…ואתה לא צריך לוותר על משהופ.א.

אלפי הלומדים בישיבות ההסדר, כ 2500-2800 בכל שנתון, כפול 5 שנים של המסלול - כ 12,000 סך תלמידים בשלבים השונים בישיבות ההסדר - יכולים להעיד שיוצאים לחיים עם בסיס מצויין של תורה, ידע, יכולת לימוד וכו'

מי שלא נשאר בישיבה, יוצא לחיים בגיל 23-24, גיל מצויין להתחיל רכישת מקצוע לחיים וגם להתחתן    

בעיקרון אני מסכים איתךל המשוגע היחידי

אבל זה עדיין נראלי מוזר שההכוונה להתחתן היא בסביבות גיל 24 והלאה ואז כל ההכנות נסובות סביב זה.

הרי אם אני בן 19 ומתכוון להתחתן בשנתיים הקרובות (נגיד בסוף המסלול הצבאי בהסדר- 21 כזה), אין שום סיבה להימנע מזה אם לא התחלתי ללמוד מקצוע,

כי בסוף השנים שעוברות, לדעתי יותר חשובות בהקשר של בסיס זוגי לחיים ושווה להסתבך קצת עם לימוד מקצוע, וגם בלימוד תורה שברור לי שיותר חשוב לחיים מאשר לימוד מקצוע בשנים הראשונות.

אא"כ אתה אומר לי שיש סיבה אמיתית לזה שמעכבים עם חתונה ואז אין הכי נמי הכל בא אחרי זה.

מה שאני התכוונתי בהכנה לעניין הפרנסה:לגיטימי?

יש דברים שקשורים ללימודי מקצוע שאפשר להתחיל איתם כבר עכשיו. לדוגמה:

א. האם יש לך כבר תעודת בגרות? אם חסר לך בגרויות, אולי להשלים עכשיו.

ב. האם נבחנת בפסיכומטרי? אז בבין הזמנים עכשיו, לא לדחות.

ג. האם המקצוע שמעניין אותך הוא תורני? האם אפשר לעשות מסלול מיוחד לבינשים נניח לתעודת הוראה?

מעבר לזה - בעיני נכון לנסות לייצר הכנסה כבר עכשיו.

האם מותר לך לפתוח עסק עצמאי? נגיד ללמד ילדים קריאה בתורה לבר מצווה. עבודה בבין הזמנים. שטיפת בית כנסת פעם בשבוע. וכו'.

חלק מהכסף הזה ללמוד איך להשקיע - כעצמאי בקרן השתלמות. וגם הפרשה לפנסיה. 

ככל שמתחילים בגיל מוקדם יותר, זה נהיה משמעותי בהמשך.

מי שיחכה עם הכנסה (חוקית ומסודרת) לאחרי הסדר+אברכות+לימודים מקצוע -

למיטב הבנתי, יש לזה השלכות מאוד גדולות על הפנסיה שלו.

מה שאני מנסה להגיד, זה שאתה צריך להסתכל קדימה - לא על 3-4 שנים הבאות, אלא 30-40 שנה ויותר.

איזה סגנון חיים אתה מצפה?

איך תממן את זה?

איך ואיפה תראה המשפחה שלך?

נישואין זה לעבור למגרש של הגדולים, וזה דורש לחשוב בראש שונה ממה שיש בשלב הקודם.

באופן אישי, תמיד רציתי לדעת שלמי שאני יוצאת איתו יש תוכנית. שהוא חשב על הדברים - גם אם התוכנית כוללת עשור בישיבה מעבר להסדר, אם יש לו תוכנית איך הוא מתכוון לממן את זה ומבין את ההשלכות לטווח הארוך - סבבה.

אם הוא אומר לי, אה, כולם מסתדרים, נזרום - לא בשבילי.

קודמי, אריק מהדרום, כבר שם את האצבע על הנקודהפ.א.אחרונה

שגם בעייני היא הקריטית בעניין ההתפתחות האישית של כל אדם - העול והאחריות המוטלים עליך כאשר אתה כבר בעל משפחה עם ילדים.  

להתחתן בגיל מאוד צעיר זה לא העניין שעשוי להשפיע. אפשר לחיות כזוג צעיר באופן מאוד מצומצם, מאוד חסכוני, ובמקביל ללמוד ולהשקיע הרבה בכל דבר שקשור להתפתחות אישית. הן תורנית, הן מקצועית, גם בתחביבים.  

כל עוד אין ילדים, אין הרבה הבדל מהיותך רווק.  נכון שצריך להחזיק בית - אבל ההוצאות על קיום  בתנאים צנועים ומינימליים לזוג צעיר ללא ילדים הם באמת דבר שכל זוג יכול לקחת על עצמו.  

גרים באיזו יחידת דיור של חדר אחד, אפילו למשך שנתיים ושלוש ראשונות.  

הבעיה, הקושי, ההתמודדות עם מעמסת החיים האמיתיים, הריחיים על הצוואר בלשונו של מי שהגיב לך לעיל, @אריק מהדרום, זה כאשר אתם, כזוג, כבר הורים לילדים.  

בגלל אורח החיים, ההשקפה הדתית, אני מניח שלא תרצה לדחות את הרחבת המשפחה למשך כמה שנים אחרי הנישואים.  וכאן הקונפליקט המרכזי בנישואים בגיל מאוד צעיר לפני שרכשת השכלה ומקצוע ויכולת להתפרנס בצורה ראויה לכל החיים שלפניך.   פרנסה ומקצוע שיהיה אהוב עליך.  לא משהו שנכפה עליך בגלל שאתה גבר אבא לילדים וחייב בכל מחיר להביא פת לחם הביתה.  

ציינת שמה שבעיקר עושים אצלכם זה האפשרות השלישיתאריק מהדרום

אני לא חושב שזו בחירה טובה עבור רוב בני האדם.

כמה מה שאני כותב ישפיע עליך? ברמת העיקרון זה משתנה הרבה מאדם לאדם ומישיבה לישיבה.

תתייעץ עם אדם שמכיר אותך ורוצה בטובתך, זה יהיה יותר טוב מלהייעץ איתי.

כן צודקל המשוגע היחידי

אני באתי לפה בעיקר כי לשמוע דעות מגוונות.

בעז"ה הכל יהיה גם עם התייעצות רצינית,

בסוף זה ההחלטות הכי גדולות שאני אעשה בחיים (נראלי).

אשריך!

למה אתה חושב שזה לא בחירה טובה? מענייין אותי.

זו דעתי האישית וזה לא קשור לענייני לנ"ואריק מהדרום

אני לא סבור בכלל שנדרש חינוך מסגרות קודש בלבד שבחורים נשלחים אליהם אחרי הישיבה התיכונית.

אני נגד הערצה לתלמידי חכמים ולבני אדם באופן כללי.

אני חושב שחלק גדול מעולם הישיבות של היום נשען על סיבה פוליטית.

אני חושב שמפעל הישיבות אחראי לנשירה של עשרות אחוזים מבוגרי הציונות הדתית.

אני חושב שהמודל של תיבת נח נכשל.

אני אומר את זה שנים בקבוצות ווצאפ אבל כל זה איננו קשור לענייני לנ"ו, זו דעתי האישית בקצרה אם תרצה אפשר להמשיך בפורום אחר.

מוסיף ומחזק את חשיבות אחריות הגבר לפרנסת משפחתופ.א.

כל אחד בציבור הדתי מאוד מעריך את הלימוד ואת החשיבות של בניית בסיס רוחני ותורני חזק לפני הקמת בית ומשפחה. אבל אי אפשר להתעלם מהאחריות המעשית שמוטלת על כתפי הגבר היהודי.

בסופו של יום, על פי ההלכה והכתובה, האחריות לרווחה הכלכלית של הבית היא עליך – 'ואנא אפרנס'. זו לא רק חובה טכנית, זו המדרגה המוסרית של להיות 'בעל' שדואג לאשתו ולילדיו בכבוד.

צריך לומר ביושר: המודל שבו חברה שלמה נשארת בכולל לאורך שנים הוא תופעה ייחודית לישראל, והיא רחוקה מלהיות המודל ההיסטורי של העם היהודי. בחו"ל, הקהילות החרדיות חיות אחרת לגמרי – שם אנשים יוצאים לעבוד, מתפרנסים בכבוד ותורמים לקהילה, מבלי לוותר על הזהות החרדית שלהם.

התחושה היא שבישראל המצב הזה השתרש לאו דווקא מסיבות רוחניות טהורות, אלא כתוצאה מהמבנה הפוליטי והצורך להשתמש בפטור 'תורתו אומנותו' כדי להימנע מגיוס. המציאות הזו יצרה מצב שבו אלפי משפחות חיות בעוני כרוני, כשהנטל הכלכלי נופל על האישה או על קופת המדינה. 

האם זה באמת 'לכתחילה'? האם זו דרך התורה להסתמך על צדקה וקצבאות כדרך חיים, במקום לחיות חיי יצירה ועבודה?

בקהילות חרדיות בארה"ב ובאירופה, הנורמה היא שילוב של קביעת עתים לתורה עם יציאה למעגל העבודה. שם, המוסר העצמי והאחריות הכלכלית מתבטאים באחוז גבוה של בעלי השכלה גבוהה, תארים אקדמאיים, בציבור התורני.  

מניח שמוכרת לך הישיבה-אוניברסיטה בארה"ב.

בין שאר בוגריה המפורסמים- הרב ד"ר אהרון ליכטנשטיין זצ"ל, שעמד בראש ישיבת ההסדר הר עציון באלון שבות שנים רבות.  

או הרב אליהו רחמים זייני, שעומד בראש ישיבת ההסדר והישיבה הגבוהה אור וישועה בחיפה.  בעל תואר ד"ר במתמטיקה, מהטכניון, היה מרצה בטכניון ורב הטכניון.  

בביקורים שיצא לי לעשות באנגליה, נחשפתי בקהילות החרדיות שגרות בלונדון לריבוי בעלי מקצועות חופשיים, וחיים ברווה כלכלית גבוהה מאוד.  

גם אולי המקום להזכיר שעל רקע הלחצים המשפטיים והציבוריים להפסקת תקצוב ישיבות ומוסדות חינוך חרדיים שאינם מלמדים לימודי ליבה או שאינם עומדים בחוקי הגיוס, עלו איומים מצד עסקנים חרדים להביא כספים מחו"ל מתורמים פרטיים וקרנות כדי לגשר על הפערים התקציביים-גם זה מוכיח שהחרדים בחו"ל עובדים ומתפרנסים היטב ורק בארץ חיים בעוני עמוק מרצון.  

הרב זיני לא היה רב הטכניון כי לא היתה משרה כזאתאריק מהדרום
הוא היה רב בית הכנסת שבתוך הטכניון והוא שנים רבות ניסה לבקש מאנשים להפסיק לקרוא לו בצואר הנ"ל ובכל זאת אנשים ממשיכים לקרוא לו כל.
חידשת ליפ.א.
תגובה חסרת טאקט בקבוצת חברות רווקותראומה1

חברה נשואה שנה שהתחתנה בגיל מאוחר כתבה בקבוצת חברות רווקות בנות גילה:

"אחרי כמה שנים מרגיש לא מציאותי להיות נשוי"

כמה חוסר טאקט וחוסר רגישות יכול להיות לבן אדם?

את רואה שיש בקבוצה רווקות בנות גילך שכמהות להנשא כבר ואת כותבת כמה שזה מאין חלום כזה לא מציאותי שאת נשואה כבר שנה?

עדיף לסתום באמת ולא לדבר בכלל על זה מול חברות רווקות. 

זה כמו שהריונית תגיד מול חברותיה הנשואות שלא מצליחות להקלט "יו זה מרגיש לא מציאותי להקלט להריון"

איפפפפפפ

נשמע כמו זעקה לעזרהבחור עצוב
למה היא עדיין בקבוצה?אני:)))))
מן הסתם זו לא קבוצה שמוגדרת לרווקות בלבדבחור עצוב
אני חיה בגישה קצת אחרת ממךלגיטימי?אחרונה

לא הייתי רוצה שכל מי שנשואה לא תעיז לדבר על הנישואים לידי, כי זה רגיש.

זה טבעי ונורמלי שאני מדברת עם חברות, והם מדברות דברים כאלה - וכן, גם על ילדים וכו'.

ואני רואה את זה כהחלטה שלי מה לעשות עם המידע הזה.

אם אני בוחרת להיעלב ולהתרחק ולא להיות חלק מהקבוצה שבה מדברים ככה -

אני מרגישה שאני גוזרת על עצמי בדידות וריחוק, ויצירת קבוצה חברתית שכוללת רק מי שאיתי במצבי, וזה עלול להיות לא בריא מבחינה נפשית.

אני גם יכולה להבין את מה שהיא כתבה בצורה אחרת:

שנים ארוכות של חיפוש, של רווקות לפעמים מובילים למחשבה במודע או בתת מודע של ייאוש, של לי זה כבר לא יקרה.

וכשזה כבר קורה - זה יכול להיתפס כ"תסמונת המתחזה" - זה לא אמיתי, זה לא שלי, אני עדיין בזהות הרווקית שלי - ולכן זה נראה כל כך לא מציאותי שהתחתנתי.

בעיני זה יכול להיות שיתוך של איזשהו מצב נפשי, לא ניסיון לדרוך על יבלות.

לא מצליח להפסיק ליפול...מפחד מאוד!

מתוסכל ממש... לא מצליח להפסיק ליפול.

מרגיש שיש מגנט שמושך אותי בכח לרע...

מצד שני, בפנים אני לא רואה איש רע אלא בןאדם רגיש שמחפש רק טיפת אהבה..

קיצור, מרגיש רעעעע מאוד עם עצמי..

מה עושים??????

נמאס לי כבר ליפול!!

ונמאס לי יותר מזה שאין לי שליטה על עצמי!!!

נ.ב. בסוד: הפחד הכי גדול שלי זה שאני לא יודע לאיפה אני עוד אגיע.. אולי לא אשלוט בעצמי ויקרו דברים לא טובים חס ושלום.

אבל עזבו, ההתמודדות שלי היא בעיקר עם הכלב שבי ששב כל הזמן על קיאו... לא יכול יותר!!!!

היי אחי❤️פתית שלג

מכיר את הספר ועמך כולם צדיקים? אני ממליץ עליו מאוד. הוא מלמד הסתכלות אחרת על כל ענייני הנפילות.

הנטיה להלל כל רגע של נפילה כאילו הוא עיקר הסיפור פה- זאת מלכודת! מלכודת שגורמת להיות כלוא יותר חזק בדמיונות של היצר הרע. ויותר מזה- היצר הרע יכול לגרום לך לחשוב שזה עיקר מי שאתה.

יש בך מלא כוחות אדירים שצריך לתת להם הרבה יותר מקום בחיים שלך, דרך המון עשייה חיובית, ויעדים גדולים בקדושה.

אשריך💪

לכל־אחד יש מגנט שמושך אותו לרע,חתול זמני

כאילו, זה כל הרעיון של בריאת האדם והעולם. אם זה לא היה ככה, היה זה מדאיג.

מזכיר לי סיפור: בחור ובחורה עמדו להתחתן ונכנסו לקבל את ברכתו ועצתו של הרב. אמר להם, עצה טובה לשלום בית, כאשר הבעל חוזר מהכולל והיה לו יום גרוע, לפני שייכנס הביתה יהפוך את הכובע, ככה האישה תדע שעבר עליו יום גרוע ולא "תתנפל" עליו ישר כשהוא מגיע אלא תתייחס אליו בעדינות. והפוך, אם לאישה היה יום קשה, שתהפוך את המטפחת (לא עובד עם פאה נכרית) וככה כשהבעל נכנס יידע מיד שהיא עצובה ולא יתחיל להקשות עליה קושיות מיותרות אלא גם ינחם אותה. טוב יפה, התחתנו בשעה טובה, אחרי כמה ימים חוזר הבעל עם כובע הפוך, האישה רואה מיד מכינה לו כוס תה שב תנוח תירגע קח את הזמן יופי. אחרי כמה ימים, הבעל חוזר רואה את האישה עם מטפחת, אומר לה וואי שבי תנוחי תשתי תה בינתיים מה את צריכה אני אעזור לך.

אחרי כמה ימים, חוזר הבעל, דואג לשים כובע הפוך, אלא שכשהוא פותח את הדלת, גם היא עם מטפחת הפוכה. על מקרה כזה הרב עוד לא דיבר! טוב, אובדי עצות החליטו ללכת לרב לשאול אותו. דופקים בדלת והוא פותח להם עם כובע הפוך לראשו...

///

בקיצור זאת עובדת החיים.

אני יוצא מנקודת הנחה שאתה מדבר על ניסיונות בתחום הידוע אבל הדברים תקפים פחות או יותר לכל דבר שתרצה.

ברמה המעשית (כי אם יש משהו שיצה"ר לא אוהב, זה מעשים, לעומת דיבורים):

– להחליף לטלפון מוגן ברגע זה, יש דגמים טובים, לא יקר בכלל, כל האפלקציות שתרצה

– להתקין סינון אם לא קיים (לא מבין גדול בסוגים)

– לצאת הרבה מהבית

– ללמוד הרבה תורה בין בשיעורים בין בעצמך זה מהדברים היחידים שעושים את ההבדל

– להרחיב קצת את מעגל החברים ברגע שאתה מרגיש שאתה עם אנשים ויש לך תמיכה זה מוסיף

– אם כבר נופלים ידועים דברי חז"ל "אמר רבי אלעאי הזקן: אם רואה אדם שיצרו מתגבר עליו, ילך למקום שאין מכירין אותו, וילבש שחורים ויתכסה שחורים ויעשה כמו שלבו חפץ, ואל יחלל שם שמים בפרהסיא." אפשר לנפול חזק ואפשר לנפול פחות חזק. במקום לאמץ תחושה של הותרה הרצועה להבין שאפילו בתוך החטא עצמו יש מנעד עצום ונידונים על כל רגע ורגע הן לחיוב והן לשלילה ("האם יכולת לפחות לצמצם?"). ולא די שיש צד זכות במניעת נפילה יותר גרועה (חוץ מזה שמראה בעצמו שאינו חפץ בעבירה) אלא אף אם רק דוחה מעט את הנפילה אף בזה יש צד זכות.

– "כשהביאו בפני רבנו [חידושי הרי"ם מגור] ספרים בהם עצות נגד תחבולות היצר נענה ואמר: ליצר ערימות של עצות נגד העצות הללו, גם לו סגולות ועצות נגד עצות בני־אדם." בקיצור עושים מה שיכולים וה' יעזור

ברמה הרעיונית:

– קלישאה אבל אל תתן לנפילות להגדיר אותך. אם כבר הזכרנו את חידושי הרי"ם, "אמר השכחה טובה מאוד כי אלמלא לא נבראה השכחה היה אדם זוכר תמיד עכל עבירות שעשה ולא היה יכול להחזיק מעמד לכן העבירה הידועה גורמת לשכחה כדאיתא בספרים הקדושים".

– הזכרנו את "ילבש שחורים ויתעטף שחורים". לפי ראשונים רבים, אין זאת עצה איך לבצע את העבירה, אלא איך אדם יכול להתגבר על יצרו. ולכאורה, קשים דברי הגמרא שנייה לאחר מכן, "הא דמצי כייף ליה ליצריה, הא דלא מצי כייף ליה"? אם בסוף הוא לא עובר עבירה, אז מה זה משנה אם הוא ילבש שחורים? ולמה הותר לו ללבשם רק אם הוא לא מצליח לכפות את יצרו?

שאלה נוספת: "א"ר לוי בר חמא אמר ר"ש בן לקיש לעולם ירגיז אדם יצר טוב על יצר הרע שנא' רגזו ואל תחטאו. אם נצחו מוטב ואם לאו יעסוק בתורה שנאמר אמרו בלבבכם אם נצחו מוטב ואם לאו יקרא קריאת שמע שנאמר על משכבכם אם נצחו מוטב ואם לאו יזכור לו יום המיתה שנאמר ודומו סלה."

=> אם משמע שהולכים מהנשק הקל לתותחים הכבדים, למה לא להתחיל מראש ביום המיתה? תשובה שראיתי, כי זה מעציב, הקב"ה לא רוצה שנהיה עצובים ונתעסק בדברים מעציבים. אותה תשובה לגבי לבישת שחורים. לכן, אל תרגיל לראות את עצמך בעין רעה ושיפוטית אין בזה שום תועלת.

להיות עסוקים. עסוקים.נחלת

גם קראתי פעם שעשיית חסד (התנדבויות וכד') מסייעים לזה. זה הצד השני של חסד = מים. אם אני לא טועה. כדאי ל ברר.

בודק אם אני בלנ"ו.. כן אני בלנ"ו..בנות מרכלות עלי
הרב יואב אקריש ביוטיוב. ראיתי כותרת בענייני נפילותנחלת

יש ספר שאולי יכול להועיל: על חטא ותשובה - מאיר גרוזמן.

מאמינה שהרב ארז דורון, הרב פנגר ורבנים ברסלבים 

ועוד, מדברים על כך. אתה לא היחיד.

ולבקש על זה מהשם. קודם כל. אלא מה?!

"כל עוד האדם חי, אפשר לתקן!"

אתה עכשיו במלחמה. ומלחמה, זה לא עובד.משה

הכלב שבך לא שב על קיאו. יש שם חוסר וזו הדרך למלא אותו. במקום מלחמה ריקה כדאי לחפש מה מביא אותך לשם.

מה הצורך שלא מתמלא?

איפה בלו''ז?

לך תעשה ספורט בגינת כושר, לך לעשות יוגה (יתן לך זמן גוף חיובי!). אל תתעסק בכלל בדבר הזה. גם לא כשאתה נחשף אליו. פשוט לעסוק בחיובי.

חלילה איש רע. יש להבדיל בין מוסר והלכהמרגול

סליחה על הפלישה כאישה שאנוכי (שמן הסתם לא חוותה את האתגר הזה).

אם לא הייתה הלכה, נניח אם תקח גוי, האם מעשה כזה הופך אותו לאדם רע ומלוכלך? חלילה.

כמובן אנחנו כיהודים יש לנו הלכה ותורה, שאוסרת עלינו. ויש לשמור על המצוות וכו'. אבל אני מרגישה שבמצווה הזו, עושים לה יח"צ של גועל נפש ולכלוך, כשבפועל זה איסור. כמו שאסור להתניע את הרכב ולנסוע לים בשבת.

אסור? כן.

לא מוסרי ומלוכלך? לא. 

את צודקת בתאוריהצדיק יסוד עלום

אני גם לפעמים מנסה להתבונן בזה כך. אובייקטיבית וגלובלית כל אדם רוחני מרגיש בבירור כמה הנפילה היא שפלה, גסה, מכוערת וחייתית. הרצון להשוות אותה לעבירה סתמית ושגרתית על רצון ה' היא מלאכותית. הכאב והבושה הם אינהרנטיים לנפילה ועצמיים לה, וכל אדם עדין מרגיש את זה.

לא בתאוריה ולא בטיח.קעלעברימבאר

זה מעשה לא מוסרי נקודה.

האדם שעושה אותו כמובן לא רע. זה לא כמו גנב או רוצח. אבל המעשה של צפיה בתכנים ברשת מאוד לא מוסרי ומלוכלך מאוד מוסרית.

הדור שלנו מושפע בטעות מהתרבות.החילונית בה "כל דבר שאני רוצה מותר כל עוד זה לא פוגע באחר" וזה לא נכון גם מוסרית לא רק הלכתית

צפייה בתכנים זה אכן לא מוסרי. לא על זה דיברתימרגול

מדובר בתעשייה נוראית.

אפשר מהדמיון והתחושה. מדברת על פיזית מה קורה.

בעבר אגב, התחתנו בערך כשהגיעו לבגרות מינית. וגם גברים נשאו יותר מאישה אחת אז אפילו נידה פחות השפיעה על הגבר.

המעשה הפיזי, אסור הלכתית כמובן. אבל אני לא רואה בו מלוכלך או לא מוסרי.

אגב, על נשים יש פסיקות שונות החל מאסור לגמרי ועד מותר לגמרי

גם המעשה הפיסי כשהוא מחוץ לנישואין אסור מוסרית ולאקעלעברימבאר

רק הלכתית.

זה פוגם באהבה המוקדשת רק לאדם אחד.

ופגימה בערך האהבה היא מעשה לא מוסרי.

כשהוא במסגרת נישואין הוא קדוש וטהור כמובן.

אוקיי, אבל נניח נער בן 14, שכמובן לא בשלב נישואיםמרגול

כרגע.

האם זה פוגם?

גם האם זה אהבה כשזה עם עצמו? לא חושבת.

וכמובן שאם זה הופך למשהו שמנהל לאדם את החיים, ספק התמכרות, אז גם בעייתי.

אבל באמת לא חושבת שזה לא מוסרי. 

גם פגם הברית פוגם במוסר ובנפש, כיקעלעברימבאר

זה גורם לאדם להפנות את כוח האהבה שלו לעצמו במקום לזולת. גם לפני מתן תורה ער ואונן היו רעים בעיני ה'.

לעניין גישה חינוכית זו כבר שאלה אחרת

כנראה נער בן 14 מדמיין משהו אחרנוגע, לא נוגע

ממה שאת מניחה שהוא מדמיין, ולכן את חושבת שאין בזה בעיה מוסרית

(עקרונית אני חושב שבכל דמיון בעניינים האלו יש בעיה מוסרית ברמה מסויימת, זה מנעד)

איני חושב כךחתול זמני

בחידושי הרי"ם "אמר לחתן ביום חפתו כדברים האלה: אויב עס איז איידיל איז נישט דא קיין איידעלערס, און אויב עס איז גראב איז נישט דא קיין גרעבערס".

ובגרמנית מודרנית אם זה באופן אצילי אין אצילי מזה ואם זה באופן גס אין גס מזה.

איסורי עריות לא סתם נקראים תועבה, לא הקפיד על עבודה זרה והקפיד על גילוי עריות", "אלהיהם של אלה שונא זימה" כו'.

הסיבה לזה, למיטב הבנתי, היא ש"במקום המשפט שמה הרשע ומקום הצדק שמה הרשע". העולם בנוי מניגודים ובמקום שבו נמצאים העניינים הכי גדולים (אהבה חברוּת הדדיוּת כו') נמצאים גם הניגודים הכי גדולים (תאווה אנוכיות זימה כו').

ההרגשה הפנימית שהעיוות הוא בזוי ומאוס מעיד על אנינות הדעת (במובן החיובי) ואצילות הנפש, זאת דעתי האובייקטיבית.

מסכים לגמריקעלעברימבאר
לא עושה את האדם רע, אבל ברורקעלעברימבאר
שמעשה כזה הוא מלוכלך ולא מוסרי.

המחשבה שמעשה כזה מוסרי רק אסור הלכתית, נובעת מהשפעת הדור שלנו מהפוסטמודרניזם החילוני.

גם זימה לגויים נחשבת מעשה רע בתנך.

ואין הבדל בין גבר לאשה פה

אם כי אני כן נוטה לסייג שבסוף זה מנעדחתול זמני

אינו דומה x ל־y

יש כאלה שעושים את זה (לא ראיות אסורות) נטו בשביל לפרוק לחץ או להירדם מהר אפילו בלי התאווה שבדבר

ביסודו של דבר האיסור כשלעצמו בעיקר קשור לעניין של טומאה יש פשוט עניין מהתורה לא להיטמא בטומאה הספציפית הזאת כמו שלכהנים אסור להיכנס לבית קברות (וזה די מקביל כי את הכהנים זה מגביל ממחנה שכינה ואילו טומאת קרי מגבילה מכל הר הבית)

הצד המוסרי הוא קשור באופן הדוק אך לא לגמרי חופף

ברור. ויש הרבה חילוקים בהלכה בענייןקעלעברימבאראחרונה

פגם הברית ובאיזה מצבים. ואין כאן המקום להאריך. לכן אמרתי שאני לא מדבר מהבחינה החינוכית פה.

אין קשר לטומאה. הרי טומאה הלכתית נוצרת גם אחרי קשר פיסי בין איש לאשה. ואין איסור להטמא לישראל למת וכדומה.   הצד המוסרי לא קשור כי ער ואונן היו לפני מתן תורה.  הבעיה המוסרית פה היא שאדם מפנה את כוח האהבה וכוחות החיים לעצמו במקום לזולתו, וזה יוצר פגם בנפש (שניתן לתקן כמובן) , כי יצר העיריות עומד בבסיס נפש האדם, לטוב ולמוטב 

אין מגנט שמושך אותך לרענוגע, לא נוגע

יש מגנט שמושך אותך להרגיש אישה. בגלל שאין לך את זה באופן הנורמלי, זה מתבטא בצורה לא טובה. בפרט שהקושי הרגשי של הבדידות מתערבב עם זה.

כמו שצריך לדעת איך לקום, צריך גם לדעת איך ליפול.

כשאתה לא מצליח להתגבר, לפחות תיפול חכם. אל תיפול על מראות ודמיונות של יצר בלי אהבה כי זו נפילה שמעוותת את המוח ואת החשיבה, ויכולה לדרדר אותך למטה.

תיפול לדברים שמדמים את המציאות האמיתית.

זה ממש לא עושה אותך איש רע, כברקעלעברימבאר

אמרו חזל שאין אפוטרופוס לעריות.

וזה לא אומר שאתה אדם לא רגיש.

זה יצר חיובי מאוד שפשוט מופנה למקומות טמאים. אבל היצר הזה שלך חיובי מאוד ומעיד על אדם צדיק שרוצה אהבה אמיתית.

קשר כזה בין איש ואשתו נשואים, מאהבה, הוא קדוש וטהור.

פשוט כשהוא מופנה למקומות שהם לא כאלה זה הרס היצר הקדוש הזה ולכן טומאה.

אתה לא צריך להלקות את עצמך. נפילה באינטרנט היא תופעה מאוד נפוצה לצערינו גם אצל דתיים. 

זה סתם פחד לא מוצדק ,שזה יביא אותך למקומות יותר רחוקים מנפילה באינטרנט. באינטרנט היד קלה על המקלדת ומאוד קל להגחע למקומות כאלו ודו התמודדות לא פשוטה.

צריך אינטרנט מסונן וייעוץ אצל איש מקצוע במקרה של התמכרות קשה.

אולי יעניין אותך