ה' שפתי תפתח
הי אנונימית יקרה,
דבר ראשון, תודה רבה על התיוג!
שנית, התחברתי לכמה דברים שכבר נכתבו כאן (סליחה שלא מזכירה כל פעם עם תיוגים):
* שאת מהממת שאת לוקחת את הזמן כדי להגיב לסיפור הזה בצורה הכי טובה שאפשר, שאת מתייעצת ושאת שוקלת את צעדייך. אני בטוחה שזה הרבה יותר מוצלח מאשר להגיב מהקישקע, כשהכל סוער בתוכנו. אשרייך ואשרי הילדים שלך שיש להן אמא כזאת ❤. בכלל מכל ההודעות שלך ממש ניכר כמה את אמא טובה, וגם רעייה טובה, שעושה את המיטב כדי לענות בצורה הטובה ביותר לצרכים של בני הבית! גם רואים את הכנות שלך, איך את מספרת את כל החלקים השונים של האירוע שהיה, כולל החלקים שאתם אולי לא פעלתם בצורה הכי אופטימלית. ממש שומעים את המודעות הגדולה שלך ואת היכולת להסתכל על כל הצדדים השונים של התמונה.
* הפרגון על האישיות של הבת שלך 🙂- היא נשמעת ילדה עם אופי, פלפלית קטנה וחכמה כזאת. אני בטוחה שזה לא קל כל הזמן, אבל יש לזה גם המון צדדים מעולים. וככל שהיא תגדל, היא בע''ה תלמד לנתב את התכונות האלה רק למקומות טובים.
* אהבתי את מה שכתבתן - שיום אחד עוד תצחקו מכל זה. לגמרי-לגמרי 😅! זה ממש עוזר להסתכל על זה ככה. זה מוריד מהדרמטיות של הרגע ומאפשר להסתכל על הדברים בצורה יותר אוביקטיבית ושקולה.
* שזה טוב שהיא כתבה את הדברים והביעה אותם! אומנם הדרך הייתה לא הכי מותאמת, אנחנו מסכימות. אבל הייתה כאן תקשורת! או לפחות ניסיון להיות בתקשורת. זה גם אומר שהיא מרגישה מספיק ביטחון בקשר ביניכן כדי לפתוח את התחושות המאד כואבות שהיא חוותה אתמול, כמו ש@Lonely כתבה.
לגבי העובדה שזה נעשה בצורה לא מותאמת, לא מכבדת, לא כמו שמדברים לאבא ואמא - הכל נכון. אבל בסופו של דבר, ילד לומד מתוך זה שהוא מנסה דברים. הוא מנסה סוגי התנהגות, ואז תפקידנו הוא להסביר לו מה נכון ומה לא. אני מניחה שהיא ידעה שהיא כותבת בצורה תוקפנית ולא הכי מכבדת. אבל האם היא באמת קלטה עד כמה זה לא קשור לדבר ככה לאמא? לא בטוח.
בעבר, הייתי ממש מזדעזעת אם ילד היה אומר לי משהו מאד לא מכבד. היום אני לרוב מצליחה לזכור שמה שקרה עכשיו זה שהוא ניסה סוג דיבור מסוים. ומה שעלי לעשות, זה להסביר לו שזה דבר שלא עושים. אני גם מוצאת שככל שאני מצליחה להסביר את זה בצורה רגועה יותר (עדיף
לא תוך כדי האירוע עצמו, אלא כשהילד פנוי להקשיב וללמוד משהו חדש), כך המסר נקלט טוב יותר.
בכללי, כמו ש-@oo כתבה לא פעם, חשוב להשאיר לילד מרחב גדול יותר לטעויות. הוא רק ילד, והתפקיד שלנו הוא להוביל אותו לאט-לאט אל הדרך הנכונה.
לעניות דעתי, כדאי להתעכב גם על התוכן של המכתב. הילדה שלך כותבת דברים מאד נוקבים, כי היא כנראה מרגישה דברים מאד נוקבים. יכול להיות שהייתה שם הצטברות של כל מיני פעמים - שהתפרצה אתמול בלילה דרך 'דף העבודה' הזה.
במילים אחרות, אולי המכתב הזה היה מעבר לאירוע הנקודתי שקרה אתמול? אולי היא ניסתה להעביר לך איזשהו מסר לגבי איך היא מרגישה בפנים הרבה פעמים בכל מיני סיטואציות דומות? אולי יש שם איזשהו כאב שדורש התייחסות יותר מעמיקה?
מנסה כיוון מסוים (כמובן שתדייקי-תתקני אותי אם זה מרגיש לך לא קשור!) - היא שואלת למה את הכי כועסת עליה. בין אם זה נכון אוביקטיבית ובין אם לא, היא מרגישה שיש הרבה כעס שמופנה כלפיה דווקא. הייתי מנחשת שתחושה כזאת מלווה בתחושה שפחות מקבלים או אוהבים אותה. עכשיו, אני בטוחה שאת הכי אוהבת אותה בעולם!!!!! אבל לפעמים ילדים מפרשים תגובות שלנו בצורה מאד מסוימת (מדברת מתוך דברים שיכולים לקרות גם אצלנו) ולקחת את הדברים למקומות שהם פחות אהובים או רצויים.
בהקשר הזה מעניין שהיא כותבת לך באותו מטבע לשון שאת כתבת לנו. היא כותבת לך ''למה חשוב לך להרוס לxx את הלילה''. ואת הזכרת לנו שהיה לך חשוב שהיא לא תהרוס את ההשכבה של האחים (הכי מובן! אין דבר מעצבן כמו ילד שמפריע להשכבה של אחיו 😖).
בין אם השתמשת במילה 'להרוס' כשדיברת אליה ובין אם לא, יכול להיות קלטה תדר כזה? ואם כן, שזה ישב לה על איזשהו עצב רגיש, איזושהי תחושה שהיא 'גורם מפריע' ח''ו? לפעמים ילד יכול להרגיש שאין לו מספיק מקום בתוך המארג המשפחתי, מכל מיני סיבות. ברור שהוא חשוב לנו הכי בעולם, ואהוב לנו הכי בעולם, אבל בגלל כל מיני דברים, הוא מרגיש אחרת.
ואם יש אמת במה שכתבתי, אולי היא כתבה את מה שהיא כתבה מתוך מקום של הגנה. משהו כמו ''אני לא זאת שהורסת. אתם אלה שהורסים!''.
אם הכיוון הזה מדבר אלייך, אולי אפשר לחשוב מה ניתן לעשות כדי לעזור לה להשתחרר מהתחושה הזאת. יכול להיות שזה עניין פשוט של סמנטיקה. במקום להגיד ''זה מפריע לי בהשכבת האחים שלך'' לנסות לסגל משפט חיובי כמו ''ממש חשוב לי שיהיה שקט ורוגע ושאוכל להרדים אותם. אני ממש סומכת עלייך שאת יכולה לשתף איתי פעולה, ילדה גדולה ובוגרת שלי''.
ויכול להיות שזה ידרוש עוד שינויים ועוד דיוקים בעוד תחומים של ההוואי ביחד, מעבר לעניין של ההשכבה.
לגבי השיחה עצמה - אהבתי את ההצעה של @איזמרגד1 לשקף לה את מה שהיא מרגישה לפני שאת מגיבה ומציגה את זווית הראייה שלך. אני מבינה את מה שכתבת לגבי זה שאם תתני לה, היא תוכל לדבר ברצף גם 10 דקות ואני לגמרי יכולה להסכים שזה יכול להיות מתיש (מניסיון עם ילד אחד שיכול לעשות את זה גם).
לכן נראה לי חשוב מאד שתקיימי איתה את השיחה הזאת (אם עוד לא קיימת אותה) כשאת תהיי עם כוחות ופניות אמיתיים. כי זאת שיחה חשובה... עובדה שהקדשת לכל זה שרשור ❤
בנוסף, מכיוון שהיא כבר כתבה לך (!), יש לך אולי דרך לקצר את הדברים. במקום להתחיל מ''את רוצה לספר לי איך הרגשת אתמול?'', את אולי יכולה להגיד ''קראתי את מה שכתבת לי אתמול, ומתוך מה שקראתי, הבנתי ממך שהרגשת כך וכך''. אפשר שזה יעניק לה את התחושה שראית ושמעת אותה, ושמכאן היא אכן תהיה פנויה יותר לשמוע גם את הצד שלך.
זה מה שעולה לי כרגע,
מקווה שמשהו מכל זה יעזור...
המון הצלחה יקרה!!!!!!❤❤❤