חלב נכרישמחה ואמונה
איזה רבנים מתירים חלב נכרי?
חלב נוכרי אסור..רחובות...
אבקת חלב יש מתירים..
אני יודעת שהרב אליהו אוסר, הרב טל מתיר..
איזה רב טל?.שמחה ואמונה
כמדומני שהרב עובדיה -אח..
מתיר לכתחילה אבקת חלב נוכרי.
כך שמעתי מפי רב שאני סומך עליו.

שוב, כמדומני - וכדאי לבדוק ולא לסמוך עלי.

יש הרבה רבנים שמתירים.
גם חלב נוכרי, ובמיוחד אבקת חלב נוכרי.
במיוחד לבני חו"ל.
ו - יש מחמירים או אוסרים.

-----

ושכל אחד ישאל את רבו שלו.
לכתחילה - לא~א.ל

י"ג סיון תשס"ח
בס"ד ב"ה בביתנו מקפידים מאד לאכול רק חלב ישראל, אך מה לענות לבני שלומד בישיבה ושם חלק מהרבנים אומרים שזה נתון למחלוקת ויש התר לאכול אבקת חלב נכרי. השאלה היא מותר או אסור???? תודה רבה.

תשובה / רבני הבד"צ

מקור דין איסור חלב טמא הוא בשלחן ערוך יו"ד סי' קטו, ואמנם הפרי חדש (שם סק"ו) כתב להקל בדין חלב נכרי, כי אין החלב הטמא מצוי, ורבים מחכמי אשכנז סמכו עליו, אולם להלכה נקטינן לאסור חלב שחלבו נכרי ואין ישראל רואהו, וכמו שכתב מרן החיד"א ועוד אחרונים רבים, וראה במה שכתב בזה לאסור מרן מאור ישראל רבינו עובדיה יוסף שליט"א בספרו שו"ת יחוה דעת חלק ד סימן מב עמוד רכו. 

וכל זה בחלב נכרי, אבל באבקת חלב נכרי יש סברות נוספות להקל בזה, וראה בספרו של מרן מאור ישראל שליט"א שו"ת יביע אומר חלק ח (חיו"ד סימן יא), אולם כמובן שזהו רק בדיעבד וכשאין ברירה אחרת, אבל לכתחלה אין לצרוך מוצר שבו אבקת חלב נכרי, ומרן שליט"א תמיד מעורר על כך שלא לאכול מדברים אלו, ושומר נפשו ירחק מהם. ובמיוחד כיום שניתן להשיג הכל בדרך היתר, והאם שביק היתרא ואכיל איסורא ? (האם נעזוב היתר ונאכל איסור ?). ולשומעים ינעם !   

תודה. צריך לעיין בפנים.אח..
אבדוק בעז"ה.

תודה רבה על ההארה!
אישית ראיתי קצת משהו אחר ---אח..
עיינתי בזה בפסח וזה מה שיצא לעניות דעתי:

'ילקוט יוסף' = הרב יצחק יוסף שליט"א, בנו של הרב עובדיה שליט"א אומר כך:
שמן הדין, זה מותר! אלא, שלכתחילה כדאי וראוי להחמיר, והמחמיר תבוא עליו הברכה.
הוא אמר שהוא שאל את אביו וכך הוא אמר לו.

* כמובן המדובר הוא על 'אבקת חלב נוכרי' בהכשר הרבנות.

לפי מה שאני הבנתי זה שלכתחילה זה מותר! מן הדין.
אלא, שמאוד ראוי להחמיר. זה ה - 'לכתחילה ראוי להחמיר'.
כי אם זה היה רק בדיעבד אז היה כתוב, 'לכתחילה אסור' וכדו'. אבל לא זה מה שכתוב.
לכן, לפי מה שהבנתי - וכך שמעתי מרב שאמר לי - שזה מותר מן הדין (מי שירצה יקרא לזה לכתחילה וכדו', אבל זה כנראה לא בדיעבד וכדו') והמחמיר - ראוי וכדאי להחמיר כאן והמחמיר תבוא עליו ברכה.

---

וכמובן שכדאי לכל אחד לעיין בפנים ולשאול את רבו. אמרתי את זה רק לגבי ההערה לעיל.

תודה רבה על ההארות.
חג שמח ומלא אור לכל עם ישראל!
הרב עובדיה מתיר בדיעבדסולי הגינגי"
הרב עובדיה אוסר...נ.מ.ל
הרב משה פיינשטייןאליסף ט
כאן-נעמה*
אולם, בתשובה מפורסמת מאוד של ר' משה פיינשטין, הוא כותב להתיר חלב עכו"ם גם לכיוון הראשון:

"ובדבר החלב של הקאמפאניעס במדינתנו אשר יש פקוח הממשלה ואם יערבו חלב בהמה טמאה יענשו וגם יסגירו את העסק שלהם שלכן ודאי מירתתי מלערב יש טעם גדול להתיר אף בלא שיטת הפר"ח משום דהעיקר דידיעה ברורה הוא כראיה ממש... וזהו גדר אנן סהדי שמצינו בהרבה מקומות... וא"כ צריך לומר שבעצם ידיעה היא כראיה גם לגבי נפשות ולכן נהרגין במנאפין, ורק בשאר מיתות הוא גזה"כ שלא ידונו ע"פ ידיעה...ולכן בחלב שאסרו רק בחלבו עכו"ם ואין ישראל רואהו יש להתיר גם בישראל יודעין ידיעה ברורה דהוי כראיה. וזה שאם יערבו יענשו ויצטרכו לסגור העסק שלהם שהוא הרוחה של כמה אלפים והממשלה משגחת אליהם הוא ודאי ידיעה ברורה שהיא כראיה שלא היה בכלל איסורם. וזה הוא גם לכו"ע דאין טעם לחלוק בזה. ולכן הרוצה לסמוך ולהקל יש לו טעם גדול ורשאי וכמו שמקילין בזה הרוב בנ"א שומרי תורה וגם הרבה רבנים וח"ו לומר שעושין שלא כדין. אבל מ"מ לבעלי נפש מן הראוי להחמיר ואין בזה משום יוהרא וכך אני נוהג להחמיר לעצמי אבל מי שרוצה להקל הוא עושה כדינא ואין להחשיבו כמזלזל באיסורין"

(אגרות משה יורה דעה חלק א סימן מז)
אין כמעט חלב נוכרי  בארצנומשה
אבקת חלב - יש וגם יש. בגדול - כשרות בסיסית כוללת בד"כ גם אבקת חלב/רכיבי חלב נוכרי.
ואין כאן עניין של ספרדים ואשכנזים?..שמחה ואמונה
מסתבר שיש.אח..
הרב עובדיה - פוסק ספרדי.
הרב פיינשטיין - פוסק אשכנזי.
ויש עוד הרבה.

מהמקור? כלומר רמ"א והמחבר?
מן הסתם שלא התייחסו אל זה, כי כנראה 'אבקת וכו' לא היה בזמנם.

שכל אחד ישאל את רבותיו ויסתלק מן הספק.
אה אופס חחשמחה ואמונה
זה אומר שלספרדים אין שאלה בכלל וברור שאסור?..[לפי שולחן ערוך\הרב עובדיה]?

לא.אח..
אם (!) הרב עובדיה אומר שכדאי להמנע וזה רק בדיעבד, אז מי שהולך לפי דברי הרב עובדיה - שימנע.
אם רב ספרדי אחר אומר שמותר - אז מי שהולך ע"פ אז מותר.

כנ"ל לאשכנזים.
כל אחד לפי מה שרבו פסק לו.

---

'שולחן ערוך' ו - 'רמ"א', הם כמדומני סגרו את העניין הזה המוחלט של ספרדים/אשכנזים.
כלומר: שולחן ערוך = ספרדים.
רמ"א = אשכנזים.

זה נקודה. (למרות שגם, לא בדיוק, לפחות לא לפי התימנים...)

אבל כיום - חולקים בדעות שלהם לפעמים וכדו'.
לכן היום ספרדים/אשכנזים, זה לא מוחלט, ולפעמים אשכנזים חלק כך וחלקם בדיוק ההפך. וכן ספרדים.
לכן - שכל אחד ישאל את רבו שלו הוא.

בשורות טובות.
שבוע מבורך וכל טוב!
כיום יש בעיה של חלב טריפות באבקת חלב מחו"לעוקר הרים
ולכן לפי מה שידוע לי רבנים שבקיאים בנושא אוסרים אבקת חלב נוכרי מדאורייתא.
הרב ליאור למשל שפעם התיר אבקת חלב נוכרי היום אוסר.

לגבי חלב נוכרי לא ידוע לי שיש מישהו שמתיר בארץ.
אני לא יודע אם הרב משה פיינשטיין התיר רק בחו"ל חלב נוכרי, אבל כפי שהוא כתוב שראוי להחמיר ולכן אין סיבה בארץ,  שמצוי חלב ישראל, להשתמש בחלב נוכרי.
לא ידעתי על כל הקטע של הפוסקים.שיראל.
אנחנו בכל אופן הולכים עפ"י מסורת אבות ונראה לי שכך צריך לנהוג.
אין לי מה להגיד בדיון, חוץ משאני מת על ריססדאץ
ואין סיכוי להזיז אותי מזה
אז מנהג אבות זה מעל ההלכה?שמחה ואמונה
^^לשיראל^^שמחה ואמונה
מנהג אבות זה ההלכה בד"כ.אח..
ו - אם המנהג טעות, אז חובה לשנותו.

יש מי שאומר ששינוי אותיות 'מנהג' = גהנם. ו - לא! לא באתי להפחיד אף אחד...
כי מנהג זה דבר חזק מאוד! בדוצה למה שנאמר 'מנהג ישראל דין הוא'.

אז אם אבותי נהגו לאכול חלב נכרי אני לאשמחה ואמונה
יכולה לאכול חלב נכרי כי זה ההלכה של היום?..
למה לא יכולה לאכול?!אח..
זה על מה קורה אם את רוצה לא לאכול למרות שאבותייך אכלו -

ו - לפעמים - המחמיר על עצמו תבוא עליו ברכה.

אבל להתיר ההפך - שאם נהגו שלא לאכול - ושוב, המדובר במנהג קדמון שמיוסד על יסודות הלכה איתנים - ואת רוצה לאכול, זו בעיה הלכתית וממש לא פשוט להתיר דבר כזה אם בכלל.
----

לשאלתך אם הבנתי נכון - אבותייך היו אוכלים ואת רוצה לאכול.
אז תבדקי: מה הם היום נוהגים שלא לאכול? מי נוהג? מה עם מנהג אבותייך?
תבדקי מה הם אומרים על זה?
אם הם אוסרים, בעקרון - את נגררת אחיהם ואסור לך לאכול.
אם הם מתירים היום, אז מותר לך.

כמו אשכנזים-ספרדים? היום זה התרחב כבר שבתוך הספרדים יש כמה דעות לגבי כל נושא וכו'.
אז שכל אחד ילך לפי מנהג אבותיו הצדיקים.
אז ההלכה כאן לא משחקת בכללשמחה ואמונה
הכל תלוי באבותי..
אם הם אכלו ואני רוצה לאכול וההלכה אומרת שאסור לאכול אז אני אוכל כי הם אכלו ולא משנה מה ההלכה אומרת..
יש גם מנהג טעות. שהוא בטל לגמרי.אח..
ובשביל זה צריך לבדוק מאיפה מגיע המנהג הזה.
כמובן, אם אפשר. ויש דברים שסומכים על רבנים גדולים שזה אמת ולא מנהג טעות.

תתפסי רגע עקרון מאוד כללי, אבל חשוב:

מנהג = הלכה.
נ-ק-ו-ד-ה.

אלא אם כן זה מנהג טעות.
יש רמב"ם, רי"ף, רא"ש, טו"ר, רשב"א, מהרש"א, מהר"ם, מורדכי, שולחן ערוך, רמ"א, רמ"ה, מאירי, רמב"ן, גאונים, רש"י וכו' וכו' וכו'. (עוד מלא מלא כאלה...)

לפעמים כל אחד פסק הלכה ש-ו-נ-ה.
אז איך א-ת אמורה לנהוג? מה ההלכה? כמנהג אבותייך.
זה לא 'סתם' מנהג שהמציאו, אלא, זה מבוסס (הרבה מאוד פעמים על ראשונים וכדו') מאוד. ממילא -
המנהג = ההלכה. 

------------------------------

הלכה זה לא רק הרב עובדיה שליט"א או הרב פיינשטיין זצ"ל, הרב מורדכי אליהו שליט"א או הרב שפירא זצ"ל. מה שהם עשו בד"כ זה ליקטו הלכות (!) מהראשונים וכדו'. ובדקו לפי מה אבותינו הלכו.
אם אבותייך הלכו אחרת וזה מוסמך?
את מחוייבת (!) ללכת כמו אבותייך. וזה ממש, זה ההלכה בשבילך.
תזכרי: 'מנהג ישראל דין הוא' או בפשטות: מנהג = הלכה. במיוחד שמדובר פה על מנהג שבאמת פוסקים אותו הפוסקים הראשונים וכדו'.
רגע מנהג לא אמור להיות משהו שנהוג לעשותשמחה ואמונה
ולא משהו חובה?..
במשפחה שלי נוהגים לנשק ת'שולחן בברכה, זה הלכה?.. לא זה לא כתוב בשום ספר...
לא... אח..
יש מנהג שהוא כמו דין. לדוגמא: 'יש בישול אחר בישול בלח'.
זה מנהג = הלכה.

יש ת'מנהגים האלה שהם כמו 'סגולות', 'עיצות טובות', או: טוב לעשות וכדו'.
זה לא ה-ל-כ-ה פסוקה. (אם זה לא...)

------

צודקת. פשוט בולבלו היום המושגים. היום מנהג = לשים יין בכיסים מההבדלה לעשירות...
אבל לא המדובר בזה. המדובר שמנהג = הלכה >
בדברים המחוייבים! הפסוקים ממש כהלכה! וכמובן שיש להם בסיס מקודם.

אוקישמחה ואמונה
שורה תחתונה
 לשאול ת'רב שלך?
זה תמיד הכי טוב...ii
שלך.אח..
שורה ראשונה, אבל צודקת שזה שורה תחתונה. לפחות זה מה שכתוב בתגובה למעלה, למטה.

כן. בלי שום ספק, הדבר הכי טוב שיש. במיוחד בהלכות.
או 'כמעט' הכי טוב. כי הכי טוב זה ללמוד את הסוגיה טוב ואז לבדוק את הדברים עם הרב שלך.

מקוה שהובנתי. אם יש צורך להרחיב, בשמחה.
חג שמח ומלא אור לכל עם ישראל!
אחלה, תודה רבה לכל העוסקים במלאכה=]שמחה ואמונה
כנסו -נושי104
בעיקרון לרוב הדעות חלב נוכרי אסור, אבל יש מחלוקת בפוסקים לגבי אבקת חלב נוכרי...
שכל אחד פשוט יברר עם הרב שלו....
השאלה היא מוטעיתאמת מארץ
בס"ד

מה זה משנה מה כל רב חושב??

למי אכפת מי מתיר ומי אוסר?

עשה לך רב, והסתלק מן הספק. יש לך ספק, עשה לך רב. קח ת"ח אחד, שהוא יהיה רבך, ועשית ככל אשר יורוך.
אתה צודקשמחה ואמונה
אבל אין רב עדין..
!אמת מארץ
בע"ה

לאביך יש רב? אתה לומד בישיבה? מתפלל בבית כנסת? גר בעיר/ ישוב?

יש לך רב.

"עשה לך רב".. תעשה אותו לעצמך.
סורי, תהפכי ללשון נקבה..אמת מארץ
אוקישמחה ואמונה
לא, כן,לא, כן
ואיפה שעניתי כן, אלו לא רבנים שהולכים לפי ההשקפה\עדה וכד'..
זה לא כזה פשוט.. חוץ מזה שאמרו לי שאני לא צריכה רב בגיל כזה וזה ממש מוקדם וכו'
זה גזירה שהציבור אינו יכול לעמוד בא..נ.מ.ל
למה לא יכול לעמוד?שמחה ואמונה
כנסו כולם@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@אנונימי (פותח)
דבר ראשון טעות יסודית לשאול ככה שאלה ...במיוחד שכל אחד אומר אני חושב ואני שמעתי..

הלכה מבוססת על פי מקורות הן מהגמרא ראשונים אחרונים ...

לא כל הלכה זה מחלוקת מר"ן הרמ"א...

יש מחלוקות באחרונים זה מביא ראיות לכן וזה לכן ויש המון הלכות שנחלקו בהם האחרונים [האחרונים נמנים מלפני 450 קצת אחרי דור השו"ע והרמ"א והיודעים שבהם הם: המג"א הט"ז הש"ך הב"ח ועד מלפני מאה שנה המשנה ברורה החזון איש הרב משה פיישטן הרב צבי פסח פרנק [שות הר צבי]...ועדד אחרוני זמננו גדולי הדור הרב אלישיב הרב עובדיה ....אבל כל פסק הלכה מנומק על פי ראיות ...

הגישה של היום כמו השותים באסמאס הרב זה אמר כך והרב זה אמר כך פסולה מעיקרה....כל בן ישראל מצווה ללמוד תהלכה מהמקור טור בית יוסף ראשונים ואחרונים...להגיד רק תהלכה זה פשוט עוול!!כן עוול! כי צריך לראות את ההשתלשלות ההלכתית כדי להבין מה עומד מאחרי כל פסק...ולא להיות כמו תוקי ועמי ארצות ולהגיד מה אמרו זה בזיון ההלכה...

כמו שלהבדיל אלף אלפי הבדלות בלימודי החול חוקרים ובודקים ועושים עבודות ככה כדי לדעת את דברי רבותינו יש ללמוד מהיסוד....אתם לא תבינו את הכתוב כאן עד שתנסו ותראו תחפשו כולל הלכה מהמקור גמרא ראשונים אחרונים ואז תבינו על מה אני מתכוון...

ולעצם הנידון דידן:

חלב נוכרי – הינו חלב שנחלב ע"י גוי בלא פיקוח ישראל. במקרה זה אנו חוששים שהגוי יכניס לחלב הפרה/עז/כבש חלב מבהמה טמאה שאסור לאוכלו מן התורה. בעיה זו אפשר לפתור ע"י השגחה בשעת החליבה ואז החלב כבר אינו נחשב חלב נוכרי אלא חלב ישראל.

בהלכה נקבע שאם יהודי עומד ורואה שהגוי אינו מערבב חלב אחר בתוך החלב שנחלב, החלב אינו אסור משום חלב נכרי. יתרה מזאת, די בכך שיהודי יעמוד בפתח המחלבה, או שיצא וייכנס, מתוך הנחה שהגוי פוחד לערב חלב אחר מחשש שיפסיד. היו שפסקו שגם קיום מצלמות שמתעדות את תהליך החליבה, מספיק כדי שהחלב לא ייחשב חלב נכרי [דרוש מקור].

הפוסקים הראשונים נחלקו בשאלה אם חלב נכרי אסור אפילו כאשר אין לגוי אף בהמה טמאה בעדרו והיא נוגעת לשאלה מה היה היקף ותוקף הגזרה שגזרו חז"ל.

חלק מן הפוסקים (כגון הרב משה פיינשטיין בשו"ת אגרות משה)האחרונים סוברים שהפיקוח הזה יכול להיעשות גם בדרך אחרת, ולכן לדעתם אם יש פיקוח ממשלתי (אפילו במדינה של גויים), כגון משרד הבריאות, האוסר להכניס מין חלב אחר לתוך חלב הפרה – הרי זה מספיק להכשיר את החלב, וחלב זה נקרא חלב חו"ל או חלב סתם.

2. חמאה – כלל בידינו שחלב של בהמה טמאה אינו מתגבן, ולכן מעיקר הדין חמאת גויים מותרת כיון שלא יתכן שהיא נעשתה מחלב טמא, כי אם כן הוא לא היה מתגבן. השו"ע פוסק ש"אין מוחין לאנשי מקום שנוהגים בו היתר", ובימינו אנו ודאי אין להתיר סתם חמאת עכו"ם, כיוון שכיום מערבבים בה הרבה סוגי מרכיבים אחרים שחלקם מן החי או לא כשרים מסיבה אחרת, לכן חמאת עכו"ם מותרת רק אם יש הכשר מוסמך.

בהלכה נקבע שאם יהודי עומד ורואה שהגוי אינו מערבב חלב אחר בתוך החלב שנחלב, החלב אינו אסור משום חלב נכרי. יתרה מזאת, די בכך שיהודי יעמוד בפתח המחלבה, או שיצא וייכנס, מתוך הנחה שהגוי פוחד לערב חלב אחר מחשש שיפסיד. היו שפסקו שגם קיום מצלמות שמתעדות את תהליך החליבה, מספיק כדי שהחלב לא ייחשב חלב נכרי

הפוסקים הראשונים נחלקו בשאלה אם חלב נכרי אסור אפילו כאשר אין לגוי אף בהמה טמאה בעדרו והיא נוגעת לשאלה מה היה היקף ותוקף הגזרה שגזרו חז"ל.

חמאה: המחלוקת בעניין חמאת נכרים התגלעה כבר בזמן הגאונים. דעת המתירים שכיוון שחלב טמא לא נקפה (מתקשה), ודאי שאין החמאה עשויה מחלב טמא, וגזירת חז"ל הייתה רק בגבינה או בחלב מהטעמים המוזכרים לעיל. והטעם שבשלו אסרו גבינה שמא יעמיד אותה הגוי בקיבת בהמה טמאה, לא שייך בחמאה - שלא עומדת להעמדה. ויש האוסרים מכיוון שסוברים שחמאה נכללה בגזירת גבינה, מכיוון שגם בה יש את החשש של צחצוחי חלב שנשארו בה.
בשולחן ערוך (יורה דעה סימן קטו) נפסק שאין למחות ביד מי שנוהג לאכול חמאת גויים, וחמאה לא הייתה בכלל גזירת גבינה, כיוון שאי אפשר להעמיד חמאה מבהמה טמאה. ואמנם ישנו חשש שעירבו קודם את החלב ואף שאחר ההעמדה ודאי שאין בחמאה חלב אחר, שמא נשאר על החמאה מעט חלב טמא (צחצוחי חלב). אבל אם בישל את החמאה כך שודאי לא נשארו עליה צחצוחי חלב, מותר גם לדעת השו"ע. ודעת הרמ"א שמותר לבשל את החמאה כדי להסיר ממנה את צחצוחי החלב, אף לכתחילה.

בימינו התעוררה בעיה נוספת בחמאת עכו"ם. זאת מחמת שיש המקשים את החמאה על ידי שומן-מן-החי, שהוא אסור בחמאה מחמת האיסור על אכילת בשר וחלב יחד. בעיה נוספת התעוררה גם למקילים בחלב נכרי, זאת עקב האפשרות להכין חמאה גם ממי גבינה שאסורים משום הגזירה.

אבקת חלב עכו"ם

בשנות הצנע, יובאו לארץ אבקות חלב מחו"ל. הרב צבי פסח פרנק (שו"ת הר צבי יו"ד סימן קג) התיר את השימוש בהם גם למי שמקפיד בדרך כלל על השימוש בחלב נכרי, כיוון שהוא שגם לסוברים שחלב אסור בגזירה, אבקת חלב ודאי לא הייתה בכלל הגזירה, וכיוון שיש פיקוח ממשלתי שהחלב נחלב מפרות בלבד - הרי הוא מותר. אמנם החזון איש חלק עליו וסבר שאבקת חלב דינה כחלב לכל דבר, אלא שדעתו של החזו"א הייתה להתיר גם חלב ממש כיוון שיש פיקוח ממשלתי, ולכן התיר גם את השימוש באבקה.
הרב זאב וייטמן[1] מציין כי כיום נתגלו חששות לגבי אבקת חלב נכרי, שייתכן ומייבשים אותם במתקנים בהם ייבשו אף מוצרים טמאים.

חלב עכו"ם כהמשך למחלוקת הקדומה אם חלב עכו"ם הינו גזירה או איסור רגיל, נחלקו הפוסקים בימינו האם להתיר חלב נכרי במקום בו יש פיקוח ממשלתי שלא יערבו חלב אחר. בין המתירים המרכזיים ניתן למנות את הפרי חדש, החזו"א והרב משה פיינשטיין. הרב משה פיינשטיין הוסיף כי אף לדעת הסוברים שהאיסור משום גזירה, יש מקום להקל. מאחר שהתירו בישראל עומד בחוץ ומשגיח שלא יכניס הגוי בהמה אחרת, ומכאן שבמקום שאין כל חשש לעירוב חלב טמא - מותר. הרב זאב וייטמן הוסיף שחלב בהמה טמאה יקר עשרות מונים מחלב פרה, והסבירות שהגוי יערב חלב טמא כמעט אפסית (השוה פרי חדש בשו"ע, שם).
להלן דברי הרב משה פיינשטיין:

Cquote2.svg ובדבר החלב של הקאמפאניעס (=החברות) במדינתנו אשר יש פקוח הממשלה ואם יערבו חלב בהמה טמאה יענשו וגם יסגירו את העסק שלהם שלכן ודאי מירתתי (=מפחדים) מלערב יש טעם גדול להתיר אף בלא שיטת הפר"ח משום דהעיקר דידיעה ברורה הוא כראיה ממש וכו' Cquote1.svg

על פי פסק זה של הרב משה פיינשטיין ובעקבות לשונו, יש רבנים בחו"ל שנמנעים מלכנות בשם "חלב נכרי" את המוצר, ובמקום זה מכנים אותו "חלב החברות" או "חלב סתם", היות שהוא מותר לכתחילה, ולא חלה עליו גזירה כלל לפי פסיקה זו.

לעומת זאת, הרבי מליובאוויטש אסר את השימוש בחלב זה בכל מקרה, בטענה ששתית חלב זה גורמת לספיקות באמונה בה' .

אולם דעת החתם סופר כי איסור חלב נכרי הוא גזירה כללית, ואי לכך אין היתר לשתות, אף כשיש פיקוח כל עוד לא נעשה הפיקוח על ידי יהודי שעומד על גביו. לשיטתו מצטרפים הבית מאיר והשדי חמד, אם מצד שסוברים שלא שייך שלא יהיה בנמצא דבר טמא, או מטעם שנהגו כבר להחמיר כדעת הסוברים שחלב זה אסור משום גזירה.

למעשה כיום רוב ארגוני הכשרות האורתודוקסיים בארצות הברית (כגון ה-OU שהוא הגדול מביניהם) נוהגים היתר בחלב עכו"ם, ואינם מציינים כי החלב הוא חלב עכו"ם. אמנם כיוון שיש המקפידים שלא להשתמש בחלב זה, ישנם מוצרים מיוחדים המסומנים בסימן Cholov Yisroel = חלב ישראל. בישראל הבדצי"ם אינם נותנים הכשר למוצרים המיוצרים בחלב עכו"ם, כיוון שחלב ישראל מצוי ואפילו יותר מחלב נכרי. גם באירופה אין הבדצי"ם נותנים הכשר למוצרים המכילים חלב עכו"ם.

אבקת חלב נוכריאנונימי (פותח)
הסיבה לכך שיש רבנים שיקלו באבקת חלב נוכרי בזמן שהם מחמירים בחלב נוכרי היא שאבקת חלב ניתן משום מה לעשות במחיר זול רק מחלב בהמה טהורה ולא מחלב בהמה טהורה ולכן אין חשש שאבקת החלב היא מחלב בהמה טמאה, דבר שיגרום למחיר הרבה יותר גבוה, כך שגם אם יחליטו משום מה להשתמש באבקה זו יצטרכו לציין זאת כדי להסביר מדוע המחיר כה יקר.
המציאות השתנתה ואף אחד פה לא מתייחס לזהעוקר הריםאחרונה
כיום מעבר לכל הדיונים על חלב עכו"ם יש בעיה רצינית של חלב טריפות.
ט"ו באבאביעד מילוא

מישהו יודע מתי ואיפה יערוך הרבי מסטוטשין את הטיש של ט"ו באב?

מעולם לא שמעתי עליופתית שלגאחרונה

אבל אתה מכיר את האתר הזה?

https://www.bechatzros.com/%D7%9E%D7%95%D7%93%D7%A2%D7%95%D7%AA

קמצא ובר קמצא...סיעתא דשמייא1

....מי שאוהב את האב אי אפשר שלא יאהב את הבן!!!

מי שאוהב את הקדוש ברוך הוא אי אפשר שלא יאהב את בניו כל יהודי באשר הוא יהודי.

גלינו מארצנו רק כדי לחזק קודם כל את אהבת העם.

לא בדיוק.קעלעברימבאר

גלינו מארצינו כדי לא לחטוא בע"ז ש"ד וגילוי עריות.

ואז כשלכ חטאנו באלה,במילא לא היינו להוטים לעשות כת הקצוניות השניה ולחטוא בשנאת חינם.

עיין מהלך האידאות בישראל

הגלות היא ורק היא הרפואה...סיעתא דשמייא1

...לשנאת חינם. כל ההבטים של החסד ביהדות הופיעו רק כשהעם גלה.

לדוגמא רק כאן הבנתי כשזכיתי לעשות ברית לארבעת ילדי שלא שולחים הזמנות לברית מילה.

כל מי שבא ברוך הבא.

כתוב בגמרא שאנשי ביתקעלעברימבאר

שני היו גומלי חסדים.

אלא שהיתה שנאת חינם ביניהם.

שנאת חינם זה לא חוסר בן אדם לחבירו, אלא חוסר אחווה לאומית.

חוסר האחווה הלאומית נבעה כי עבודת ה' הפרטית הרימה ראש בבית שני, וכלאחד חשב שהוא צדיק מחברו והשני טועה.

זה נבע מפוסט טראומה של בית ראשון ורצון לעבוד את ה' בעבודת הפרט ולא הכלל.

ברגע שיש גלות, העם רגוע יותר כי לא מפחד לחזור לטומאת החטאים של בית ראשון, ולכן גם לא שונא חינם.

זה כמו שאם תנסה לעלות במדרון תלול עם הרכב, המנןע ישרף מרוב מאמץ, אז אתה נאלץ לעלות במדרון המתון והארוך.

כך הנסיון לטהר את טומאת חטאי בית ראשון,גרם מרוב מאמץ.לשנאת חינם.

הגלות במילא מדכאת את הגשמיות, ולכן העם יכול להרפות ולא מפחד להגיע לטומאת חטאי בית ראשון, ובמילא לא מאמץ את השרירים שלו ולא נופל לשנאת חינם

אם הבנתי נכון , זה רק מחזק את מה שאמרתיסיעתא דשמייא1

לא קשור לחסד.קעלעברימבאר

הגלות לא חיזקה באופן ידיר את האחווה הלאומית, כי היינו מפוזרים.

אבל מכיוון שכבר לא היינו צריכים להתאמץ לא ליפול לחטאי בית ראשון, אז במילא לא התפתחה קיצוניות דתית חזקה כמו בבית שני שהובילה לשנאת חינם.

כשם שאם לא אתאמץ לרפרף בכנפיים כדי לא ליפול (כי אני לא באוויר) אז לא ייתפסו לי השרירים

אני אוהב כל יהודי...סיעתא דשמייא1
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ט' באב תשפ"ו 19:50

מעשים ודעות זה משהו אחר.

את בני לדוגמא אני אוהב אבל לא את כל מעשיהם.

אחד מעשן, אחד נוסע על אופנוע....

ביום כזה מדובר על שנאת חינם כך שאם אין אהבה לכל הפחות אסור לשנוא.

השורש של תשעה באב הוא חטא המאיסה בארץ חמדההסטורי
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ט' באב תשפ"ו 22:08

שלכן נגזר "להפיץ זרעם בגוים ולזרותם בארצות".

התיקון הוא קודם כל דבקות בארץ.

ועדיין השאלה בעינה יפה, איךקעלעברימבאר

גלות בית שני מתקנת שנאת חינם?

עניתי על זה למעלה.

זה משתמע באופן עקיף ממהלך האידאות

בכל זאת זו שאלה מצויינת שהטרידה אותי כבר לפניקעלעברימבאר

שהוא שאל. ואפשר לפתוח עליה שרשור נפרד

בתי חב"ד בכל העולם….סיעתא דשמייא1

… זה עוד דוגמא לתיקון שנאת חינם. מנסיוני בביקורי בארץ בתי חבד בארץ הרבה פחות פתוחים.

ארוחות שישי כל שבוע לכל יהודי זה חסד גדול שרק קיים בגלות במלא הקפו.

בארץ הכל מצטמצם סביב המשפחה גרעינית באופן כללי. כמובן שפה ושם מארחים אחד או שניים אבל זה לא כמו מה שקורה כאן בגלות.

לא היה צריך 2000 שנה בשביל זהקעלעברימבאר

כנראה שכן. עדין בישראל מחלקים הזמנות…סיעתא דשמייא1

…לארועי ברית מילה. כמו כן עושים ארועי "בריתות" כדי לאסוף צ'קים.

כמו כן עדיין שולחים משולחים לרחבי העולם לאסוף תרומות להכנסת כלה, לישיבות ולכל מיני גמ"חים כאילו אין מספיק עשירים בארץ ישראל.

"על אהבתך אשתה גביעי"נקדימוןאחרונה

על הדיבור ועל השתיקהנקדימון

אני מחפש מקורות לנושא בכותרת. אשמח לכל הפניה, גם אם זה רק לפרק יחיד בתוך ספר.

למחקר או למעשה?טיפות של אור

אם לראשון, יש קטע קלאסי של הרמבם בפירוש המשנה לאבות (פרק א משנה יז). אבל אני נרתע מלתת אותו כהמלצה מעשית - אני חושב שהנפש שלנו צריכה דיבורים של סתם, שיתוף של רגשות, וכו וכו

רמב"ם על אבות א יז – ויקיטקסט

למחקרנקדימון
שיביא לידי מעשה

תודה

AI לפניךHakuna.Matata

תודה לGEMINI

שכר השתיקה וזהירות בדיבור ערך השתיקה: במסכת אבות (פרק א', משנה י"ז), רבן שמעון בן גמליאל מעיד על עצמו: "כָּל יָמַי גָּדַלְתִּי בֵּין הַחֲכָמִים, וְלֹא מָצָאתִי לַגּוּף טוֹב אֶלָּא שְׁתִיקָה".שתיקה שווה זהב: בתלמוד הבבלי (מסכת מגילה, דף י"ח, עמוד א') מובא הפתגם: "אִם מִלָּה בְּסֶלַע, מַשְׁתּוּקָא בִּתְרֵין" (אם מילה שווה שקל, השתיקה שווה שניים).חכמת השתיקה: במסכת אבות (פרק ג', משנה י"ג) נאמר: "סְיָג לַחָכְמָה – שְׁתִיקָה".

הפסקה על קדושת הדומייה של הרב זצ"לפינג פונג
תודה. איפה זה נמצא?נקדימון
אורות הקדש חלק ב עמוד צזפינג פונג
לא מתחייב שהמקור שנתתי נכון, זה מתוך ציון מקור במאמר מסויים שלמיטב הבנתי מתייחס לפסקה הנ"ל
רבי יצחק הוטנר על כךקעלעברימבאר

שיש תלמיד שלומד מרבו דרך השתיקןת של רבו. לא זוכר איפה

בספר פחד יצחקקעלעברימבאר

(חנוכה מאמר ח; אגרות וכתבים מכתב צו)טיפות של אור

יישר כוח🙂קעלעברימבאר

יש ברשת היכן שהוא?נקדימון

לא מצאתי בהיברובוקס, גם לא בספריא

אוצר החכמה?טיפות של אור

אפשר לצפות בחינם ב-150 עמודים ראשונים מכל ספר אחרי רישום (ללא רכישת מנוי)

(לי הרישום עבד רק מהמחשב או במצב desktop בטלפון)

רחל אימנוילדה של אבא

יש את המדרש שהאבות ביקשו מה' שבזכותם הוא ירחם על עמ"י ולא הסכים ואז קפצה רחל אימנו ואמרה שבזכות שתיקתה שלא לבייש את לאה

ואכן הזכות עמדה והקב"ה ריחם על עמ"י

סליחה שזה בלי המקור המדוייק, אוכל לחפש בהמשך

איכה רבתי פתיחתא כדילדה של אבא

תודה רבה! אסתכל אחרי הצום בעז"הנקדימון

לא ציפיתי לראות ספר של הרב משה צוריאל שם. תודה רבה.

בבקשה. באמת אוצרכולנו הביתהאחרונה

אז מה אתם אומרים, הולך כזכי, או אין הולך קזחי?קעלעברימבאר
מה הסיפור של חצי מנשה?…סיעתא דשמייא1
… הם לא ביקשו להתחשב בעבר הירדן ולא הבטיחו שיהיו חלוצים. האם בגלל שמנשה היה בכור בן בכור הוא קבל עוד נחלה בעבר הירדן? האם הם גם כן יצאו חלוצים לפני המחנה?
זה בגלל שיאיר בן מנשה , הבשן היתה אחוזה שהיה שליטקעלעברימבאר
שלה כשיב במצרים והיה הנכד של יוסף שליט מצרים ששלט גם על כנען
שמעתי בשבת כמה תשובות שמצאו חן בעינייטיפות של אור

א. משה רצה למנוע נתק בין השבטים שבעבר הירדן המזרחי לשבטים שבעבר הירדן המערבי. לכן הוא צירף אליהם חצי משבט מנשה - שהיה אחד השבטים הכי גדולים - כדי שהקשר בין שני חלקי השבט ימנע נתק

ב. בסוף הפרשה בני מכיר ויאיר ונבח משבט מנשה כבשו ערים בעבר הירדן המזרחי. אז משה צירף אותם (ולפי זה הפסוקים שם לא לגמרי לפי הסדר)

ג. פחות אהבתי - קראתי ביום שישי רעיון, שמשה רצה מראש לפצות את בני מנשה על ההפסד הצפוי מבנות צלפחד. אז הוא הוסיף להם נחלה (אבל לפי זה זה לא סיפק אותם)

לפי יהושע פרק א גם חצי שבט המנשה יצאו חלוצים

....אילת השחר
היה לי בזיכרון פירוש שקראתי לפני שנים,שהיה בזה עניין של מידה כנגד מידה של עניין מסויים, והלכתי לחפש כדי להביא בדיוק ומצאתי עוד פירוש לצידו (מעבר לאלו שהוזכרו כבר):

חזקוני במדבר לב לג פרשת מטות – פילוג שבט מנשה הוא עונש

"ולחצי שבט מנשה" – בני מנשה לא שאלו להם נחלה בארץ סיחון ועוג, רק בני ראובן וגד שאלו. אלא שע"י שאביהם גרם להם לשבטים שקרעו בגדיהם במעשה הגביע נתנה לו נחלתו בשני חלקים בשני עברי הירדן.16

פירוש נוסף-

בראשית רבתי עמוד 269 – זכות היא לשבט מנשה

[בן פרת זה] אפרים, בן פרת זה מנשה שנתרבה… בזכות שלא נשא עין למצריות שעלו לראותו… [עלי] שור נתן משה לחצי שבט המנשה בעבר הירדן כל… ס' עיר כלן מוקפות חומה שנאמר ס' עיר וכו' (דברים ג ד). הוי: "צעדה [עלי] שור" – זכה לערים מוקפות שור … זה שבט מנשה שצעד על הירדן, רגלו אחת עמדה מעבר הירדן ורגלו אחת בארץ כנען. שחצי השבט נטל חלקו בעבר הירדן וחצי השבט בארץ, הוי: צעדה עלי שור זה הירדן. ולמה נקרא שור? שנעשה כחומה לפני משה שלא יכול לעברו.17

אני זוכרת שאומרים שמשה השאיר אותם שםמתואמת

כדי שישגיחו על בני גד וראובן וישימו לב שהם נשארים מחוברים לתורה ולעם למרות המרחק. (אף שלפי זה לכאורה היה מתאים לשים עליהם דווקא חצי משבט יששכר, נגיד... אבל אולי גם שבט מנשה נחשב ללמדן ולמחובר לתורה)

הבן שלי העלה שאלה: לאיזה חצי משבט מנשה היו בנות צלופחד שייכות? לכאורה הן לא היו מסכימות לגור בעבר הירדן, אחרי שכל כך התחננו לנחלה בארץ ישראל...

נחלת בנות צלופחד היא בעבר המערביהסטורי
כמו כל משפחת חפר: עמק חפר, תרצה (מצפון מזרח לשכם, בירת ממלכת ישראל עד שזמרי שרף אותה) היא עיר של בת צלופחד.
נכון. תודה על התזכורת!מתואמתאחרונה
מלאכות המשכןילדה של אבא

לט אבות מלאכה שאסורות בשבת נעשו לצורך בניית המשכן.

לשם מה נצטרכו בבניית המשכן למלאכות של הכנת הלחם?

זורע, חורש, קוצר, מעמר, דש, זורה, טוחן, מרקד, לש, אופה?

לחם הפניםנקדימון
זה לא לצורך בניית המשכןילדה של אבא
הכנת הפשתן והצבעיםעזריאל ברגר
איך הכינו את הצבעים עם 'לש' 'מרקד' 'זורה" ?ילדה של אבא
מחלוקת בבלי/ירושלמיהסטורי

@נקדימון כתב את תשובת הירושלמי, לפיו לומדים גם מעבודת המשכן בפועל.

@עזריאל ברגר כתב את תשובת הבבלי, לפיו אמנם המשנה בשביל נוחות הלימוד והזכירה ציינה 'אופה', אבל בעצם זה מבשל, שבישלו את הצבעים.

עניתי להםילדה של אבא
לפי הירושלמי אז כל המלאכות מלמדות גם את מלאכות המשכן בפועל?
זו שאלה נכונה מאודטיפות של אור

(כלומר יש לי עליה תשובה מצויינת )

רב האי גאון כתב שזה נלמד מהכנת מנחת התמיד ומנחת כהן גדול שבכל יום ומנחות המילואים. ואילו רשי ותוספות כתבו שהמלאכות האלו היו בהכנת הסממנים לצביעת הבדים והעורות

האגלי טל בפתיחה תולה את המחלוקת בשאלה האם לומדים רק ממלאכת בניית המשכן (ואולי גם המשאות), או גם ממלאכת הקורבנות. הוא מביא כמה הוכחות חזקות מהבבלי לצד הראשון, והוכחה יפה מהירושלמי לצד השני, ומסביר איך כל אחד יכול להתמודד בכל זאת עם ההוכחות שנגדו

תודה על הפירוטילדה של אבא
אמסור לת"ח ששאל אותי..
יש הוספה מהמכילתאחוזר תמיד לאשתי

מכילתא דר"י לומד מהמילים "כל מלאכה" שבכלל זה גם המעטפת החיצונית [אוכל, לינה וכו'] שנצרכה לבוני המשכן

מעניין!טיפות של אוראחרונה
אפשר מראה מקום מדוייק? 
בין המצרים!!!אשר ברא
שתפו מקורות להתחזקות וכיסופים לבית המקדש.
מקפיצה.אשר ברא
אמר רבי נתן: המשיח שלי כבר הגיעחוזר תמיד לאשתי

וְהִנֵּה מַה שֶּׁעָבַר אַיִן, כִּי כְּבָר נִשְׂרַף בֵּית־מִקְדָּשֵׁנוּ. אַךְ כָּעֵת, שֶׁהַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ מְצַפֶּה לָשׁוּב אֵלֵינוּ וְלַחֲזֹר וְלִבְנוֹת בֵּית־ מִקְדָּשֵׁנוּ, רָאוּי לָנוּ שֶׁלֹּא לְעַכֵּב, חַס וְשָׁלוֹם, בִּנְיַן בֵּית־הַמִּקְדָּשׁ, רַק לְהִשְׁתַּדֵּל בְּבִנְיָנוֹ

לא יודע אם תבינו אותי אבלחוזר תמיד לאשתי

בין המצרים זה האירוע הכי דרמטי בתורת רבי נחמן.

הכי שיש ביהדות.

אני מתכוון יותר מכל החגים ואירועי השנהחוזר תמיד לאשתי

בין המצרים זה נקודה מאוד מחוברת ועמוקה בתורותיו

תסביר, נשמח לשמועאשר בראאחרונה
מה המקור?אשר ברא
המלך אחאב נהרג על המרכבהכְּקֶדֶם
זה מסר ליהוא שיציית לחוקי התנועהקעלעברימבאר
כְּקֶדֶםאחרונה

אולי יעניין אותך