מוקדש למתפלספים שביננו;)תיון

אני תוהה לפעמים האם המוסריות האלטרואיזם וכל הערכים הנעלים שבניתי הם לא בסך הכל מסווה לקושי עם עצמי למשל חוסר ביטחון בסיטואציות מסוימות?

אולי, למשל,  אני לא זורמת בריקודים פרועים עד מיניים למרות שאני רוצה כי אין לי ביטחון אולי אני מספרת לעצמי את כל הביקורתיות על החברויות רדודות שאם רק הן לא היו ככה הייתי מרגישה בנוח... אבל זה משהו בחוסר ביטחון שלי- באיזה חסם שמונע ממני להיפתח. להגיע למסקנה שזו לא בעיה בי בהכרח יגרור ביקורתיות על הסיטואציות שגורמות לתחושה לא נוחה. להרגיש שזה כן משהו בי נשמע לי כל כך מורכב כי זה לפרק את כל הערכים וההגדרות שהם הגדרתי את עצמי...

ואולי בכלל הערכים הם רק בריחה לסוג של התבוננות שכלית על עצמי והביקורתיות היא התבוננות מרוחקת כלפי הסביבה שבסוף נובעים מקושי פנימי... אם מישהו התמודד פעם עם הקונפליקט המתסכל הזה ומבין על מה אני מדברת אשמח לנקודות מבט מחכימות 

@רגש סקרנת תיון
בקצרה,אוויל מחריש
יכול להיות שזה נכון אצלך, אולי הנושא מפריע לך כדי לאפשר להתפתח למדרגות מוסריות גבוהות יותר.

לגבי הביקורתיות זה די נכון.

אם תרחיבי יהיה לי קל יותר לענות תשובות מפורטות יותר.

מעניין… מתי לדעתך זה יכול להוביל ליותר מוסריות?תיון

קצת פירוט- השיפוטיות על חברויות רדודות ועל תרבות ההחצנה באינסטגרם או חוסר יכולת ״לזרום״ אם עקיצות מסוימות נתפסות כמחפיצות וכו… החשיבה שצחוק הוא לא כל כך תמים

אם מי שחווה את המצב יחליט להתעלות מוסריתאוויל מחריש
כנראה גם אם לא אבל אולי זה יתפתח למוסריות שלילית…

לא הבנתי מספיק מה את מתכוונת או רוצה בחלק השני.

מלאכים הם טהורים לגמרי, בני אדם - לאadvfb

נראה לי שאדם צריך להיות מודע לעצמו. זה לא 'הכל או 'כלום'. זה לא או שבנאדם הוא רשע מרושע וכל המעשים הטובים שלו הם רק אינטרסנטיים ולא שהאדם הוא טהור ונקי מכל רבב כמו מלאך.

בני אדם הם מלוכלכים מטבעם, מטבע הגוף שלהם.

אז הרעיון הוא להתקלח, להתנקות כמה שניתן. לעשות מעשים טובים ומדי פעם - להתנקות, לודא איך אנחנו כמה שיותר מכוונים את עצמנו למוטיבציה וגבוהה ולא נמוכה. 

האדם השלם הוא המשתלם.

איזו נקודת מבט מעניינת. תודה על זה!תיון
...אילת השחר

חושבת שזה קצת לחטוא לעצמנו, ולמה שעבדנו עליו ובחרנו בו, לצמצם את ה''מוסריות, אלטרואיזם וערכים נעלים'' תחת הכותרת הלא מחמיאה - מסכה. מסווה.

הם באמת מכסים? על מה מכסים? מישהי אחרת שהיא לא מי שהעולם בחוץ רואה? אז אם ככה מי אני בעצם?

זו תחושה קצת קשה להסתובב איתה בעולם.

יתכן שיש דברים מסויימים שקשה לנו עם הביטוי שלהם בחברה מסיבות אישיותיות, הגיוניות, חברתיות, תורניות, תפיסתיות וכדו', אבל מכאן ועד לביטול מסויים של כל מה שמגיע מעמל ועבודה מבחירה לפעמים יומיומית? ובגלל עניין שדורש כיוון תפיסה פנימי או עבודה עצמית כמו ביטחון עצמי?

חבל.

בעיניי זה רק גורם לחיזוק התפיסה שהזכירו פה שיש או או.

או מלאך או בן אדם. כשברור מי עדיף על מי...

''ואולי בכלל הערכים הם רק בריחה לסוג של התבוננות שכלית על עצמי והביקורתיות היא התבוננות מרוחקת כלפי הסביבה שבסוף נובעים מקושי פנימי... ''

ערכים - האם הם בריחה בפן המחשבתי?

האם הבחירה, שכוללת בתוכה פעמים רבות רצון לפעול ולעשות שגם נעשה, היא בריחה? האם הבחירה, למשל: להתחשב, גם בעצמנו, לתת, להימנע מלפגוע, מלבחור להתנהל בעולם בצניעות, בחן חסד ורחמים וכו' או כל דרך ערכית שבחרת לחיות בה את חייך - היא בריחה מחשבתית?

ביקורתיות - התבוננות מרוחקת על הסביבה? האם ביקורתיות מופנית רק כלפי חוץ בהכרח? ומה עם ביקורת עצמית?

האם יתכן שאותו חוסר ביטחון נובע בדיוק מאותה... ביקורת?

לפני זה, עשית הפרדה מובחנת בין דברים שהם שלך לאלו שלא שלך. מה בפנים ומה בחוץ. ואני רוצה להגיד שלדעתי, בין אם זה בך או בסיטואציה הלא נעימה - העבודה עדיין נשארת בתחום שלך, בגבולות הגזרה הפנימיים שלך. בין אם זה להקשיב ולתת את הדעת למה את רוצה בסיטואציה ולעמוד מול מניעות וחסמים פנימיים, ובין אם להסתכל על הסיטואציה באופן שישאיר אותך מחוברת לעצמך גם אם יש קולות אחרים מבחוץ.

איך את תופסת את הדברים משפיע המון על איך תתנהלי מולם בפועל. ולא, אין צורך לפרק שום מבנה פנימי שבנית ולא להנדס מחדש.

יש לך מה להביא לעולם דרך הערכים, המוסר והמידות שקנית לך שהעולם שלך נבנה על ידם, הבחירות שלך מבטאות אותם.

טבעיות, זה מה שמבקשים ממך.

תשאלי אותך: האם זה מה שאת באמת רוצה? האם המסגרת שבה מה שאת רוצה נעשה, נכונה ומתאימה לך ולערכייך? האם יש סביבה תומכת לא ביקורתית כלפייך? האם את מוכנה לקבל את זה שאת אנושית ולא מושלמת, ולפעמים יצא לא טוב או מצחיק... אבל זה חלק ממך וחלק מהביטוי שלך, ולחבק את זה? לחזק את עצמך שם?

כי אם צריך לשפר-נשפר, אם צריך לתקן-נתקן, אבל נדע גם לחבק את ההזדמנות והניסיון בדרך שיש בהם גם אי-הצלחות.

וגם אם סיגלת לעצמך התנהלות מסויימת בתקופה כלשהי כדי להגן ולשמור על עצמך ממשהו, והתדמית הזו דבקה בך ברמה שאת מרגישה שזה ''מסכה'' עבורך, נסי לברר עם עצמך מה המסכה האמיתית פה: מי רצית להיות מול החברה ומה הרווחת מהמסכה הזו, מה את מפסידה מלהמשיך להחזיק את זה, איך אפשר לבטא את זה ולהרגיש שלימה בפנים,

ותגלי שהערכים בך...

ושגמישות היא תכונה נפלאה.

גם סלחנות כלפי חוסר מושלמות.

ושגם אם פתאום תגלי ותשתפי חלקים בך שהיו נסתרים מהסביבה הקרובה, מכל מיני סיבות, זה לא הופך אותך לפחות בשום צורה. להפך, זה להביא את כל החלקים שלך שמרכיבים דבר שלם שנקרא ''את''.

וגם שהסכמה להיות את, כמו שאת באמת, זה נפלא.

הרבה זמן לא שמעתי התייחסות כל כך מורכבת ויפה לנושאתיון
הותרת אותי עם המון חומר למחשבה ואני מעריכה את ההסתכלות המורכבת והתשובה המפורטת . תודה איילת השחר😍
באהבה❤️אילת השחר
זה לא ממש עופר...תות"ח!

אני ממש אבל ממש מתפלסף, ואוהב את הדיונים האלו....אז אני חייב להגיב. וזו תגובה באמת אחרונה, ודי. יאללה, נמאס, תהיה רציני, @תות"ח!....

בכל מקרה, אתייחס לדברי @איילת השחר. שמעתי מרב אחד משהו ממש חזק. יש כאלו שאומרים לעצמם בימים נוראים/פורים, מה זו ההצגה הזו? הרי כל השנה אתה לא מתפלל בכזו דביקות, ועושה מצוות. אז מה אתה עושה עכשיו הצגות? אבל זה בדיוק הפוך, בכל השנה אנחנו בהצגה, וזה הזמן שאנחנו מגלים מי אנחנו באמת, מה נקודת הרצון השורשית שלנו! רעיון זה מופיע גם בסוגי יצר הרע. יש יצר הרע שהוא מתגלה לאדם כרשע, אומר לו, תעבור על העבירה הזו, שווה לך, זה ברור שיש יצר הרע. אך יש יצר הרע שנראה כצדיק, בא לאדם עם זקן ארוך וחולצה מכופתרת, ואומר לו, אתה עכשיו עושה מצווה? שנינו יודעים טוב מאוד מי אתה, על מי אתה עובד? אבל זו עצת יצר הרע, להפיל את האדם בייאוש ולעבור על החטא. (השווה עניין דומה: מי מרום לרב חרל"פ, אורי וישעי (כרך ז'), עמ' כ'-כ"א).

א', היצר הרע נקרא שאור, ולא סתם, הוא מנפח דברים. מידה טובה גדולה ממידת פורענות (לפחות) פי חמש-מאות. דבר זה נדרש מהפסוק: "לֹא תִשְׁתַּחְוֶה לָהֶם וְלֹא תָעָבְדֵם כִּי אָנֹכִי יְהוָה אֱלֹהֶיךָ אֵל קַנָּא פֹּקֵד עֲו‍ֹן אָבֹת עַל בָּנִים עַל שִׁלֵּשִׁים וְעַל רִבֵּעִים לְשֹׂנְאָי. וְעֹשֶׂה חֶסֶד לַאֲלָפִים לְאֹהֲבַי וּלְשֹׁמְרֵי מִצְו‍ֹתָי". אם ניקח את המקסימום ברע, ארבע, לעומת טוב, אלפים- מיעוט רבים- שתיים. אלפיים חלקי ארבע יוצא חמש-מאות. אבל יצר הרע לוקח את החטא שהוא מבטא נקודת קלקול מסויימת, והופך אותה לעיקר האדם, ואת הטוב שהוא עושה מעלים ולא מזכיר. אך אם האדם יתבונן יראה שבאמת הטוב שבו (כנראה) הרבה יותר גדול מהרע שבו.

ב', עיקר העניין של יצר הרע הוא לייאש. ההבדל בין צדיק לשאינו צדיק הוא לא שהצדיק איננו נופל, שהרי: "אדם אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא", גם הצדיק נופל (אע"פ שנקודת הבחירה שלו גבוהה יותר, אבל כלפי האינסוף זה לא מהותי....). ההבדל הוא ש: "כִּי שֶׁבַע יִפּוֹל צַדִּיק וָקָם וּרְשָׁעִים יִכָּשְׁלוּ בְרָעָה", הצדיק לא נשאר בחטא, לא מגדיל אותו ולא מתמקד בו, אצלו הוא דרך מקרה, והעיקר זה עבודת ה', המצוות שהוא עושה. ברור שהוא מנסה להימנע מעבירות, שהרי אדם לא רוצה להתנתק ולעשות מחיצות בינו לבין הבורא. אבל זה לא מה שתופס אצלו את מרכז הראש, הראש שלו עסוק בדברי תורה, בדביקות בה', ולפעמים הרגליים חוטאות. אך הוא לא מגדיל את החטא ומתמקד בו יותר ממה שהוא. שמעתי על זה משל, כמו טיטול שנמצא בפח הזבל. אם משאירים את הפח במקומו, אין כ"כ הרבה ריח. ברגע שמתחילים להזיז את הפח, הריח חוזר וניעור. כך כשנותנים מקום ליצר הרע ומתייחסים אליו, אז גם הוא גדל ומתפשט. כמובן, אם יש לאדם כוח לבוא ולהוציא את הזבל מהבית, הכי טוב. אבל אם לא, כדי לצאת מפח היצר האדם צריך להתמקד בעשיית הטוב, וממילא הרע יתמעט ולא יקבל מקום. גם מופיע שעם ישראל כמעט הגיע לשער הנ' במצרים הטמאה, וה' גאל אותנו כשעוד היינו במ"ט שערי טומאה והייתה דרך חזרה. שער הנ' זה שער הייאוש. מהייאוש אין דרך חזרה. כשהאדם מיואש הוא כבר בידי היצר, ורק כשיש לו תקווה, אז גם אם יפסיד בקרב, לא יפסיד במערכה. אחד מעולי הגרדום אמר זאת לבריטים, שאמנם אותו תולים, אך את רוחו הם לא יכולים לקחת, לעומת אחרים, שאת רוחם את לקחו, אע"פ שכלפי חוץ הם בני חורין. אמנם אחרי המעשים ימשכו הלבבות, אך הרבה יותר מכך אחרי נקודת הרצון נמשכים המעשים. לכן: "רחמנא ליבא בעי", וכך מופיע בראשית חכמה שער הקדושה פרק ז בשם הזוהר: "תנה בני לבך לי ועיניך דרכי תצרנה אמר הקדוש ברוך הוא הן יהבת לי לבך ועינך אנא ידענא דאנת לי" (=אתה נותן לי את הלב והעין שלך, אני יודע שאתה (ש)לי). וכן מה שכתוב: "אחר כוונת הלב הם הדברים". לכן, המלחמה העיקרית נגד יצה"ר היא נקודת הרצון. יש על זה שיעור חזק מאוד של רב דוד אמיתי, שאחד מהדברים שהוא אמר שם שממש תפסו אותי, הוא שואל שאלה, לכאורה משה רבינו מתבשר כבר בהר כשמקבל תורה מה' שעם ישראל חטא, וכשמגיע למטה, הוא פתאום מופתע ושובר את הלוחות, מה קרה? אומר רב דוד, למעלה אמנם נודע לו שחטאו בעגל, אך כשהוא יורד למטה כתוב: "וירא את העגל ומחולות", הוא רואה שעם ישראל שמח בעגל, רוקד, זה מה שהביא אותו לשבור את הלוחות.

עוד עניין כתוב במדרש: "ה ד"א אשה כי תזריע הה"ד (תהלים נא) הן בעוון חוללתי רבי אחא אמר אפי' אם יהיה חסיד שבחסידים א"א שלא יהיה לו צד אחד מעון..." (ויקרא רבה (וילנא) פרשה יד סימן ה (פרשת תזריע). דהיינו, כמו שאמרו פה, יכול להיות שאין פה כוונה לגמרי לשם שמים. התניא מאריך בזה שההבדל בין צדיק שאינו גמור לבין צדיק גמור, שניהם לא חוטאים כלל, אף לא במחשבה, והצדיק שאינו גמור לא רק שאינו חוטא, אלא הוא קנה מדרגה שהוא בעצמו צדיק ולא רק דרך מקרה (להוציא מאדם שאע"פ שעושה את המצוות, הנפש הבהמית שלו עדיין קיימת בתוקפה ואינה קדושה בעצמותה, דהיינו, יש לאדם עדיין נטיות ותאוות לדברים שלא בקדושה, וגם אם ביומיום אינם מתגלים, זה רק משום שמתעסק בטוב ובדברי תורה, אך כשלא ילחם ולא יעשה עבודה ומאמץ, שוב יכולה הנפש הבהמית לחזור), אלא שיש לצדיק שאינו גמור עדיין איזו נקודה קטנה שבה הוא עושה דברים עם נגיעה אישית קטנה, בשביל תאוותו האישית, ולא לשם שמים. חז"ל "טופלים" את אליהו הנביא בנגיעות אישיות, וכן את יהושע בן נון, ורק משה רבינו מתואר שלא היו לו אף נגיעות אישיות, וגם כשקרב זמנו למות, נלחם מלחמת מדיין, ולא חש למיתתו, אלא רק לעשיית רצונו של הקב"ה. (יש בעניין זה אריכות, יש גמרא שמביאה לגבי רבי אלעזר בר' שמעון שהתווכח לגבי הסגרת גנבים לשלטון, ואז הוכיח בניסוי שהוא צדק, ולא הייתה לו אף נגיעה אישית, והוא במדרגה שיכול לכלות את הקוצים מהכרם- דהיינו, את הרשעים, כיוון שאין לו נגיעה אישית, ואכמ"ל....). דבר זה מוסבר לפי מה שאמרתי, שכדי להגיע לאי נגיעה אישית ושלא יהיה צד אחד של עוון, צריך להגיע למדרגה גבוהה ביותר, וזה מה שהמסילת ישרים אומר, שמלבד הפשפוש, שזה שהאדם צריך לבדוק האם יש לו חטאים, יש גם משמוש, לבדוק גם בדברים הטובים שהוא עושה, אם יש בהם דברים לא טובים, כמו בגד שבוחנים את החוזק שלו כדי לבדוק עד כמה הוא טוב.

לכן, גם מה שכתבת, אני חושב שיש נקודת אמת במה שכתבת, אבל זו רק נקודה אחת. רוב מה שעשה האדם הוא טוב, אלא שיש צד מסויים של עוון. בכל מעשה שנעשה כנראה יהיה פגם, וצריך לבחון האם למדרגתינו הדבר נחשב מצווה או שיש בו פגם. כמו שיש ציפיות מילד קטן, ואם יעשה דבר ברמה של ילד קטן, נהיה מרוצים, ואם מבוגר יעשה אותו דבר, נהיה מאוכזבים, כך גם, אם בדרגה של האדם מצופה ממנו דבר מסויים, אז אפילו שיש צד של עוון, זה בטל. אך אם מצופה מהאדם מדרגה יותר גבוהה, אז אם יישאר הפגם, אע"פ שעשה מעשה טוב, תהיה ממנו ציפייה לעשות אותו בשלימות יתירה, בלי הפגמים. וכל אחד לפי דרגתו, ולפעמים דבר שהיה לפני כך וכך זמן מצווה לאדם מסויים, עכשיו הוא לא ייחשב כדבר מושלם, ותהיה ממנו תביעה על מה שלא עשה את המצווה באופן מושלם ומתוקן כראוי למדרגתו. ונראה לי שאם האדם מרגיש שיש פה חסרון ורואה אותו, אז כנראה זה מראה שהוא במדרגה.

ואוסיף עוד דבר. לפעמים עוברים על אדם שינויים, והוא שם לעצמו מסגרות לוחצות, ואז כשמתפרקת המסגרת, היצר שלו מתפרץ. האדם צריך לבחון את עצמו, האם הוא כל הזמן לחוץ. אם האדם לחוץ, זה מראה שזה לא בריא, וצריך למצוא את האיזון המתאים, איך לתת מקום לכוחות הנפש של האדם, שלא תהיה חנוקה. כמובן, הכל לפי ההלכה, אבל זה לא טוב להחניק את הנפש. אבל אם אין לחץ, והאדם מרגיש מאושר בדרכו, אז לא לחשוש שאולי הוא יגלה דבר חדש, ופתאום ישתנה ויתנהג אחרת. האדם צריך להיות קשוב לנפש שלו ולראות מה מתאים לה, ואין עניין לחשוב ולהתעסק בשאלה: "מה היה אילו....".

בהצלחה.

השאיפה למוסריות נעלה או אלטרואיזם, אכן מביאהחסדי הים

לצביעות. "אל תהי צדיק הרבה"

צריך לשאוף לקיים את רצון ה' ולחיות חיים נורמלים.

אם באמת מרגישים שנוטים בהרגשה יותר מדי למוסריות עליונה או אלטרואיזם, צריך לעשות דברים הפיכים לזה. זאת אומרת דברים שהם בקליפת נוגה, לא דברים אסורים ממש.

למשל, אתה מרגיש פרוש, אז דווקא ללכת למסעדה שיש שם ארוחת שחיתות. אתה מרגיש פרוש מעריות, דווקא להכריח את עצמך ללכת במקומות שיש שם נשים (לא פרוצות אבל צנועות).

אמן לשורה האחרונה!(בלי הסוגריים)די שרוט

עשיתי מעשה "איש באמונתו יחיה" לדברים שלך 😅

כדי שלא תצא מכאן תקלה, אגיב.תות"ח!

"קדושים תהיו- פרושים תהיו". האם כתוב: "אל תהיה קדוש הרבה"? ממש לא. כתוב: "אל תהי צדיק הרבה", כמו מה שכתוב במסילת ישרים פרק כ', "משקל החסידות". או דברים שהם בעצמם חומרות יתירות. אבל פרישה מנשים זה דבר שכל אדם מצווה ממנו, כפי שאמרתי שיש ציווי: "קדושים תהיו- פרושים תהיו", ואין אף היתר וכ"ש הוראה ללכת למקום עם נשים, אף אם הן צנועות. אינני יודע מאיפה לקחת את זה....

אגב, התניא מביא כדוגמא לקליפת נוגה בתחום העריות את האשה של האדם, אשתו, ולא כפי שאתה הבאת, נשים אחרות, שח"ו להגיד שזה קליפת נוגה.

אם לא להיות צדיק הרבה קל וחומר קדוש הרבה!חסדי הים

לצערינו קמה תנועה שייצגה מול עינינו את הכישלון האדיר בשאיפה להיות קדוש הרבה.

גם מבין מנהיגיה הראשונים, כמו הרבי מקוזניץ התנגד שזה יהפך לתנועה להמונים.

אבל קרה מה שקרה ומול עינינו ראינו את הכישלון.

מנסים להיות קדושים, ואפילו הלכות פשוטות עוברים עליהם.

אפשר להביא כמה וכמה דוגמאות מאותה תנועה, אבל נתמקד בזרם מתנועה שמתפשט.

מקפידים לטבול כל בוקר, שיש סברא מפורשת בגמרא נגד, ומאחרים תפילה שזה דין ועוד אוכלים לפני התפילה, שזה נרמז בפסוק שאסור.

מתרחקים מנשים בצורה מוגזמת, ובסוף מתירים פאות מודרניות, שזה ממש ערוה כי זה נראה כשערה ממש.

מנסים להפוך כולם קדושים בהנחת תפילין, ומניחים לאנשים שלא מבינים את קדושתה שזה אסור: "שלא יסיח דעתו מהם אפילו רגע אחד שקדושתן גדולה מקדושת הציץ".

חושבים שהסוכה כל כך קדושה, ולכן עוברים על איסור דאורייתא ולא ישנים בה.

מקפידים חומרות יתרות בפסח להיות קדושים ובסוף מבטלים את שמחת החג כי אין מה לאכול ונכנסים לנרווים שהכלי הזה נפל על הרצפה.

מקדשים כתבים של רבי שלהם, ובסוף עוברים על 'לא תנחשו' כשעושים משחקים לחפש תשובות שם.

אוי לנו! מה היה לנו!

......תות"ח!
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך כ"א באב תשפ"ג 13:46

המסילת ישרים פרק י"ג מתייחס לאמרה הזו כאמרה שמביאה פנים מסויימות, ומביא עוד מלא אמרות וציטוטים שמשבחים את הפרישות ומסדר ביניהם. להביא אמרה אחת ולעשות אותה פני כל היהדות זה מצחיק. אם היית מכיר את כתבי הרמב"ם האמוניים, לא היית מעלה בדעתך אפילו לומר דברים כאלו (וגם אם למדת אותם, מה שכתבת פה מוכיח שאינך מכיר אותם....).

ספר מסילת ישרים פרק יא
"פרטי מדת הנקיות, רבים הם מאד, והנם ככל הפרטים שבכל השס"ה מצות לא תעשה. כי אמנם ענין המדה כבר אמרתי, שהוא להיות נקי מכל ענפי העבירות. ואולם אף - על - פי שבכל העבירות משתדל היצר - הרע להחטיא את האדם, כבר יש מהם שהטבע מחמדן יותר ובהן מראה לו יותר היתרים, אשר על כן יצטרך בהן יותר חיזוק לנצח את יצרו ולהנקות מן החטא. וכן אמרו ז"ל (חגיגה יא): גזל ועריות, נפשו של אדם מחמדתן ומתאוה להן.......
והנה דברתי עד הנה מפרטי מצוה אחת מן המצות, וכפרטי חלוקים אלה, ודאי שנמצאים בכל מצוה ומצוה. אמנם אינני מזכיר אלא אותם שרגילים רוב בני האדם להכשל בהם. ונדבר עתה מן העריות שגם הם מן החמורים והם שניים במדריגה אל הגזל, כמאמרם ז"ל, וזו לשונם (ב"ב קסה): רובם בגזל ומיעוטם בעריות. והנה מי שירצה להנקות לגמרי מזה החטא, גם לו תצטרך מלאכה לא מועטת. כי אין בכלל האסור גופו של מעשה בלבד, אלא כל הקרוב אליו. ומקרא מלא הוא (ויקרא יח): לא תקרבו לגלות ערוה. ואמרו ז"ל (ש"ר פ' טז): אמר הקדוש ברוך הוא, אל תאמר הואיל ואסור לי להשתמש באשה, הריני תופשה ואין לי עון, הריני מגפפה ואין לי עון, או שאני נושקה ואין לי עון. אמר הקדוש - ברוך - הוא, כשם שאם נדר נזיר שלא לשתות יין, אסור לאכול ענבים לחים ויבשים ומשרת ענבים וכל היוצא מגפן היין, אף אשה שאינה שלך, אסור ליגע בה כל - עקר. וכל מי שנוגע באשה שאינה שלו, מביא מיתה לעצמו וכו'. 
והבט מה נפלאו דברי המאמר הזה, כי המשיל את האיסור הזה לנזיר, אשר אף - על - פי שעיקר האסור אינו אלא שתיית יין, הנה אסרה לו תורה כל מה שיש לו שייכות עם היין. והיה זה לימוד שלימדה תורה לחכמים איך יעשו הם הסייג לתורה במשמרת שנמסר בידם לעשות למשמרתה, כי ילמדו מן הנזיר לאסור בעבור העקר גם כל דדמי לה. ונמצא, שעשתה התורה במצוה זאת של נזיר מה שמסרה לחכמים שיעשו בשאר כל המצות, למען דעת שזה רצונו של מקום. וכשאוסר לנו אחד מן האסורין, ילמד סתום מן המפורש לאסור כל הקרוב לו. ועל זה הדרך אסרו בענין זה של העריות כל מה שהוא ממינו של הזנות, או הקרוב אליו, יהיה באיזה חוש שיהיה, דהיינו, בין במעשה, בין בראיה, בין בדבור, בין בשמיעה, ואפילו במחשבה. 
ועתה אביא לך ראיות על כל אלה מדבריהם ז"ל: במעשה, דהיינו הנגיעה או החבוק וכיוצא, כבר נתבאר למעלה במאמר שזכרנו, ואין צריך להאריך. בראיה, אמרו ז"ל (ברכות סא): "יד ליד לא ינקה רע", כל המרצה מעות מידו לידה כדי להסתכל בה, לא ינקה מדינה של גיהנם. ואמרו עוד (שבת סד): מפני מה הוצרכו ישראל שבאותו הדור כפרה, מפני שזנו עיניהם מן הערוה וכו'. אמר רב ששת מפני מה מנה הכתוב תכשיטין שבחוץ עם תכשיטין שבפנים, לומר לך, שכל המסתכל באצבע קטנה של אשה, כאלו מסתכל במקום התורף (ברכות כד). ואמרו עוד ונשמרת מכל דבר רע (דברים כג): שלא יסתכל אדם באשה נאה ואפילו היא פנויה, באשת - איש ואפילו היא מכוערת (ע"ז כ). 
....שאף - על - פי שאין בהם כרת או מיתת בית - דין, אסורים הם איסור עצמם, מלבד היותם גם - כן גורמים ומביאים אל האיסור הראשיי עצמו. וכענין הנזיר שזכרו במדרש שהבאנו למעלה".

אכן דרך הקדושה והפרישות איננה מתאימה לרוב העם. אך המסילת ישרים כבר אומר, ישנם הרבה אנשים שבחייהם הגשמיים אינם מסתפקים בבינוניות, ופתאום ברוחניות מצפים מעצמם לקצת, ומסתפקים בבינוניות. מה קרה? האדם בעצמו יכול להחליט אם להיות מאותם אנשים קדושים, או להישאר קטן. נכון, יש אנשים שצריכים יותר לעבוד על עצמם או פחות, אבל אותם יחידים שהלכו בדרך זו, לא נולדו עם הקדושה הזו. הם קנו ביזע ועמל רב, אחרי שבחרו ללכת בדרך זו. וגם אם הדרך באופן מובהק לא מתאימה לכולם, הדוגמאות שהבאת פה לא שייכות בכלל לאף אדם מישראל. כל אדם מישראל צריך להיות קדוש, וידועים דברי הרמב"ן על "נבל ברשות התורה", יש מצווה מהתורה: "קדושים תהיו", ולא ידוע לי שהיא נאמרה רק לחלק מהעם. ישנן דרגות בקדושה, ולא כל אחד מתאים לרמות הגבוהות. אבל כל אחד שייך בזה. ומצחיק שאתה בוחר לאחוז בפסוק מסויים מקהלת שידועים דברי חז"ל שיש בו סתירות רבות, במקום לתפוס פסוק מפורש בתורה.

קראתי בחלקים את תגובתך ורק לבסוף ראיתי את כל הדוגמאות שהבאת. המצחיק הוא שאני מסכים עם כל הדוגמאות שהבאת (אגב, לגבי הטבילה כל בוקר, אשמח לשמוע מה הסברה בגמרא נגד.....). אבל מהדוגמאות שהבאת כאן ועד למה שכתבת על ארוחות שחיתות וללכת למקומות עם נשים, הדרך רחוקה.

אתה לעומת הפסוק לא אומר אל תהי צדיק הרבה, אלא אל תהי צדיק בכלל.....

איפה הוא כותב שאסור ללכת במקום שיש נשים.חסדי הים
עבר עריכה על ידי חסדי הים בתאריך כ"א באב תשפ"ג 14:03

לא התכוונתי ללכת אחריהן ולהתבונן בהן.

לא אחזתי באמרה של חז"ל, אלא בפסוק בקהלת:  "אל תהי צדיק הרבה".

והוא גם אומר: "הנה אשר ראיתי אני טוב אשר יפה לאכול ולשתות ולראות טובה בכל עמלו שיעמל תחת השמש מספר ימי חיו [חייו] אשר נתן לו האלקים כי הוא חלקו". "ושבחתי אני את השמחה אשר אין טוב לאדם תחת השמש כי אם לאכול ולשתות ולשמוח והוא ילונו בעמלו ימי חייו אשר נתן לו האלהים תחת השמש".

עיין בראב"ע בשני המקומות שמפרש כפשוטו. רש"י בפסוק הראשון מביא שזה על דברי תורה, בפסוק השני מביא אפשרות שזה כפשוטו, ומשמע ממנו שגם בפסוק הראשון שפירש על דברי תורה זה רק דרך אגדה.

לגבי 'קדושים תהיו' זה תלוי בהמון מצבים. בן-אדם אחד יכול להתענות והוא יתקדש ובן-אדם השני יכול לאכול ולהתקדש כמו שהמסל"ש אומר שאכילה יכולה להיות כקרבן. אדם יכול לפרוש מנשים כמו נזיר נוצרי, וכל מחשבותיו זימה, ואדם יכול ללכת בין נשים, וכל מחשבותיו דברי תורה.

השאלה מה התכלית.

גם מבחינה הלכתית השאלה היא אם הקדושה עוזרת לנו לקיים מצוות או לא כדברי הרמב"ם בשורש ד שזו מצווה כללית:

"וכבר טעו בשרש הזה גם כן עד שמנו "קדושים תהיו" מצוה מכלל מצות עשה, ולא ידעו שאמרו "קדושים תהיו", "והתקדשתם והייתם קדושים" הם צוויין לקיים כל התורה, כאלו יאמר 'היה קדוש בעשותך כל מה שצויתיך ונזהר מכל מה שהזהרתיך ממנו'. ולשון ספרא: "'קדושים תהיו' – פרושים תהיו", רוצה לומר הבדלו מן הדברים המגונים כלם שהזהרתי אתכם מהם. ובמכילתא (מכילתא על שמות כב ל): "'ואנשי קדש תהיון לי' איסי בן יהודה אומר כשהקב"ה מחדש מצוה לישראל הוא מוסיף להם קדושה", רוצה לומר כי זה הצווי אינו צווי בעצמו אבל הוא נמשך אחר מצוה שנצטוו בה ומקיים הצווי ההוא יקרא קדוש, ואין הפרש בין אומרו "קדושים תהיו" או אילו אמר עשו מצותי, התראה שנאמר שזה מצות עשה מחוברת אל המצות הרמוז אליהם שנצטוינו לעשותם, כן לא נאמר בקדושים תהיו והדומים להם שהיא מצוה, כי לא צוה לעשות דבר זולת מה שידענו. ולשון ספרי (על במדבר טו לט): "'והייתם קדושים' זו קדושת מצות".

לא כתבתי שזו אמרה של חז"ל.תות"ח!

כתבתי שזו אמרה, הייתי מודע לכך שזה פסוק מקהלת (למרות שבמחשבה לאחור אתה צודק שזו אינה אמרה- מימרא, כיוון שזה לא שכתוב של מה ששלמה אמר בבית-מדרש, אלא טקסט שהוא כתב בעצמו ברוח הקודש). פסוקים אחרים: "שמח בחור בילדותיך ויטיבך לבך בימי בחורותך והלך בדרכי לבך ובמראי עיניך ודע כי על כל אלה יביאך הא-להים במשפט", "לִשְׂחוֹק אָמַרְתִּי מְהוֹלָל וּלְשִׂמְחָה מַה זֹּה עֹשָׂה". קצת מצחיק לתפוס פסוקים מסויימים מספר קהלת, כפי שאמרתי, שיש בו סתירות רבות, וחז"ל רצו לגונזו מסיבה זו.

מה זאת אומרת איפה הוא אוסר? מה, תלך למקום של נשים ותשים את הפרצוף ברצפה? לא הבנתי את דברי כבודו, במחילה....

האם אתה חושב שאתה במדרגה של האדם הקדוש שמתואר במסילת ישרים? גם במדרגה הזאת של הקדושה שהאכילה עצמה קדושה, הרמח"ל מדגיש שעדיין אין זו גרגרנות, ועדיין האכילה לא הופכת להיותה האידיאל העליון. אע"פ שהיא בעצמה קדושה, בוודאי שהתורה והמצוות ברמה יותר גבוהה לפי הרמח"ל, ואין בכך עידוד להרבות באכילה יותר מכפי הצורך, אלא רק שהאופן של האכילה שהאדם אוכל בכל מקרה יהיה באופן של הופעת קדושה גם באכילה, ולא רק ככלי לעבודת ה', שיהיה לאדם כוח לעבוד את ה'. ופתאום עברת מלדבר על אדם ברמה נמוכה שיש לו יצרים, לדבר על אדם במדרגה גבוהה שעבר את מדרגת הפרישות. אז על מי אתה מדבר? לא דיברתי כמובן על השיטה הנוצרית שאומרת שעל האדם לא להתחתן, האדם צריך להתחתן, אך ללכת בין הנשים ח"ו, ולפזר את מחשבותיו של האדם לנשים רבות, באופן חיצוני ובלי בניית קשר עמוק, קשר של חיים, זו אינה דרכה של תורה באף מקום, ואין אף הדרכה שראיתי שאומרת ללכת למקומות עם נשים (מלבד העובדה שהשו"ע פסק שאיש אחד עם נשים רבות נחשב כייחוד, שזהו איסור מוחלט מן התורה). נכון שאין צורך גם לעשות מדרכות נפרדות, ועל האדם ללכת ברחוב ולהימנע מלהתבונן בנשים כמה שניתן. ואתה מכיר את הגמרא על אדם שיש לו דרך אחרת, רשע הוא, וגם אם אין לו דרך אחרת, יש לו להימנע כמה שיותר, ורק אם ראה בדרך מקרה מבלי להתכוון, כשלא הייתה לו דרך אחרת, אנוס הוא. וקשה לומר היום שהרחוב נקי ממראות שאינם צנועים שעל האדם להימנע מלראות אותם. "עוצם עיניו מראות ברע". העקרון שאתה אומר נכון במצבים שהאדם אנוס, שאז עדיף וודאי שלא יחטא במחשבה ויהרהר בדברי תורה, או במצבים מותרים הלכתית, כגון ברחוב שאין בו מראות לא צנועים, ועוברות נשים צנועות. (לא מדבר מבחינת הלכתית כמובן, אלא מבחינת הרהורים....). ההלכה אומרת שיש להימנע ממצבים שיהיו לאדם נסיונות, "אין אפטרופוס לעריות", "אל תביאנו לא לידי נסיון ולא לידי בזיון", והדרכות אלו שאתה מביא נוגעות למצבים מוכרחים שאדם כנראה ייקלע להם בחיים, ולא הוראות שאומרים לכתחילה.

לא הבנתי מה אתה רוצה להגיד בדברי הרמב"ם. כבר הבאתי מהמסילת ישרים שההתרחקות מהעבירות במחשבה, בדיבור ובמעשה, זה בעצמו חלק מציוויי התורה, זה כלול באיסור. לכן, אין בכך סתירה.

לא דברתי על מקום שיש ייחוד ולא דברתי על איפהחסדי הים
שיש נשים לא צנועות, שאז הגמרא בבבא בתרא מדברת על דרכא אחרינא.

ספר מוסר, זה לא ספר הלכתי. אנחנו קודם כל צריכים לקיים הלכות ואם אדם מתגאה בלבו שהוא פרוש וקדוש (שזה כנראה איסור דאורייתא, גם לאלו שלא מונים את זה במנין המצוות, כמו הרמב"ן שלא מונה במניין המצוות אבל מביא שזה איסור דאורייתא), אז עדיף שיעשה דברים הפיכים לזה להוריד את גאוותו.

אני יודע.תות"ח!

רק חידדתי לאחרים שוודאי שאתה לא מדבר כנגד ההלכה בשו"ע.

וגם אם מדובר בנשים צנועות, מה בדיוק המקום הזה? אם מדובר במפגש מצומצם שכולם רואים את כולם, וודאי שזה בעייתי. אם זה אולם גדול והעניין זה לא הנשים, אלא נגיד לדוגמא הופעה, כל עוד אין שם קלות ראש, סבבה. אבל בכל מקרה אם האדם מגיע בשביל נשים, כפי שאתה מציע, זה בעייתי וודאי. רק אם בא לצפות בדבר מסויים, ויש שם גם נשים, ואין ערבוב וקלות ראש, ויושבים משפחות-משפחות, בסדר. (אני מדבר כאן כמובן על הרובד ההלכתי....).

אתה מצחיק, אתה יודע? הוא מביא דברי חז"ל! האם תאמר על דברי חז"ל שהם לא דברי הלכה? מלבד זה שאני הבאתי מקור לדבריי, ואתה לא הבאת מקור לדבריך. אתה לא יכול להתעלם מדברי הרמח"ל כנגד סברתך שלך, שאין לה מקור כלל. אם אדם מתגאה, צריך לא להתגאות. אין קשר לעניינינו. אין אף היתר לעבור על איסורים כדי לא להגיע לידי גאווה. אולי בפועל האדם הגאוותן יעבור על איסור ג"כ, אבל הוא צריך לקיים את שתי המצוות, ולא להתגאות. מה מביא אותו לגאווה? האם אתה אומר שאין לו בחירה אם להתגאות או לא? אדם שפרוש וקדוש, בוודאי שיתגאה? ברור שלא! מלבד זה שההדרכה של המשנ"ב בסימן א' ס"ק ו' נגד מה שאתה אומר: "וכן אם הוא אדם בינוני עומד במקום גדולים, לא יתביש מהם ללמוד ולעשות המצוה: אך אם אפשר לו לעשות המצוה שלא בפניהם, טוב יותר. ומיהו, בפני בינונים שילמדו ממנו, יש לומר טוב יותר לעשות בפניהם, שילמדו ממנו לעשות כמעשהו, אך יכון לבו לשם שמים ולא להתפאר חלילה". וכך גם הורה רבי נחמן מברסלב בעניין דומה, שמותר לאדם להתלהב בתפילה כדי לשמח אחרים, ורק שלא יכוון לגאווה, ו"שלוחי מצווה אינם ניזוקים", ו"ישרים דרכי ה' צדיקים ילכו בם ופושעים ייכשלו בם" (שמעתי את זה מפי רב, אוכל לחפש מקור אם תרצה בלנ"ד....). אתה בא במחשבה שבטוח האדם יחטא בגאווה, ולכן אתה מורה כך, מניין לך שיחטא? ואם אתה כ"כ בטוח שיחטא בגאווה, איך בעריות פתאום אתה שאנן ולא חושש לחטא? מקובלנו מהשו"ע או"ח ר"מ שזו מחשבת יצר הרע שע"י עשיית המצווה נגיע לידי חטא ח"ו, ואם ניתן ליצר מה שרוצה לא נגיע לידי חטא (אגב, הגמרא קוראת לזה הלכה, "מרעיבו וכו'...." לגבי דוד, שנתעלמה ממנו הלכה).

נ.ב. אשמח לשמוע לגבי טבילה במקווה, מה הסברה בגמרא נגד (לכאורה זו החמרה לעשות כתקנת עזרא, ותקנת עזרא רק לא נתקעה להלכה, אך בוודאי שזו חומרא ראוייה ולא אומרים בזה "חסיד שוטה"....).

לא הבנתי איזה סעיף בשו"ע או מאמר חז"לחסדי הים

סתרתי.

לא התכוונתי שילך לשם בשביל הנשים, אלא דברתי על אדם שפורש מעריות בצורה מוגזמת ומתגאה בגלל כך, והתיקון שלו להיות בן-אדם רגיל ונורמלי ולא לפחד ללכת ברחוב איפה שיש נשים צנועות.

חסר מקומות שהולכים שם צנוע, כמו גאולה או ריכוזים דתיים אחרים.

לא הבנתי איך אתה מביא את המשנה ברורה כפשט הלכה, כש'חובת הלבבות' חולק עליו. במיוחד שאתה סבור שיש משקל לספר מוסר כמו הלכה.

אחת הסיבות לתקנות עזרא, זה שלא יהיה מצוי אצל אשתו כתרנגול, לכן תקנו טבילה, כדי שאם הוא רוצה להיות עם אשתו, הוא יצטרך לטרוח ולטבול, לכן לא יבוא עליה כל יום שיכול. אבל אלו שבהרגלם לטבול כל יום, אז במילא בטל הטעם, כי הוא יבוא על אשתו כל יום שהיא טהורה ויטבול אחרי זה ואין משמעות לתקנה.

אה, סבבה....תות"ח!

קודם כל, שמח לשמוע שאתה מדבר על כך, לא הבנתי בתחילה את דבריך. אבל עם זאת, אינני חושב שזו הדרך. אם אדם צריך ללכת ברחוב, שילך. אדם מתגאה? שיתבונן בשפלותו (יקרא פרקי הביטוש בתניא, פרקים כ"ט-ל"א) ולא יתגאה. האם הבבא סאלי היה גאוותן? האם עוד מקובלים קדושים וטהורים היו גאוותנים? לא. לא כולם במדרגה שלהם, ולכן גם אין ציפייה ממני לדוגמא להימנע מללכת ברחוב כמה שיותר, אבל מנגד גם לא לצאת לרחוב רק בגלל הסיבה הזאת. אני לא מבין מדוע אתה מחשיב כ"כ את הגאווה, וזונח את עניין העריות, אם אתה כ"כ חושש לגאווה, תחשוש כ"כ גם לעריות.

אשאל כך: למה התיקון הוא דווקא ללכת ברחוב? למה שהתיקון לא יהיה ללכת לגדולי הדור כדי לקבל קצת ענווה?

איך ידעתי שתביא את "חובות הלבבות" הזה.... מה שהוא אומר שבדיעבד אדם שעבר על גאווה יותר חמור, אבל אין בדבריו הוראה לכתחילה (שכן הוא ספר מוסר ולא ספר הלכה....) מה לעשות, ולכתחילה יש להימנע משני הדברים יחד, ולא חוששים לכך. כל עוד אין מקור הלכתי סותר, בוודאי שיש ללכת כמו ההנהגות שכתובות בדברי קדמונינו. ומלבד זה שהבאתי משנ"ב שהוא ספר הלכתי, בעוד שאתה מעדיף לתפוס בספר מוסר, כפי שאמרתי....

לא הבנתי, הרי אדם שטובל הוא טובל תמיד בבוקר לפני התפילה, ואם ירצה לבוא על אשתו, יצטרך שוב לטבול....וחוץ מזה שזו רק אחת הסיבות לטבול. ותא חזי שיש רבנים גדולים שטובלים כל בוקר. ומלבד זה שוודאי שברווקים לא שייך מה שאתה אומר.

לא רואה שום גדלות בלהתנהג לא נורמלי.חסדי הים

החתם סופר התנהג נורמלי לחלוטין, ולכן הוא זכה להיות כמו רבי עקיבא של דורו. מחדש עצום ומקורי בכל חלקי התורה ויש לנו תיעוד על זה.

לא כמו אנשים מסתוריים, שמספרים עליהם סיפורים, שאי אפשר לדעת מה אמת ומה לא.

קודם כל, זה דיון מוסרי שה'משנה ברורה' מביא ואני חושב ש'חובת הלבבות' חולק, גם לא הבנתי באיזה 'קדמונים' זה כתוב.

הטעם הזה בגמרא הרמב"ם פוסק להלכה (הלכות תפילה ד, ד): "ולא מפני טומאה וטהרה נגעו בה אלא כדי שלא יהיו תלמידי חכמים מצויים אצל נשותיהן כתרנגולים ומפני זה תקנו טבילה לבעל קרי לבדו והוציאוהו מכלל הטמאין."

ברור שזה בעיקר בשביל נשואים, הרי הטעם בשביל נשואים.

התיקון זה לטבול בבוקר לפני תפילה כמו שמשמע במשנה בברכות כי חלק מהתקנה זה גם בשביל תפילה, וחלק מהראשונים אומרים שלא נתבטלה התקנה היום לענין תפילה.

אבל אתה בעצם אומר שהתקנה לא בשביל תפילה בבוקר שזה לא נכון אבל נזרום. אלא אתה אומר עדיין אלו שרגילים לטבול כל יום בבוקר, יש חשש שתלמיד חכם יבוא על אשתו באמצע היום ואם הוא לא יטבול הוא יהיה אסור בדברי תורה, לכן הוא ימנע מלשמש מיטתו באמצע היום. זה דחוק מאוד, כי גם תלמיד חכם משמש את אשתו באמצע היום רק לצורך גדול כדברי הרמב"ם איסורי ביאה כאן, י: "וכן אסור לישראלי לשמש מטתו ביום שעזות פנים היא לו ואם היה תלמיד חכם שאינו בא להמשך בכך הרי זה מאפיל בטליתו ומשמש ואין נזקקין לדבר זה אלא מפני צורך גדול ודרך קדושה לשמש באמצע הלילה". הרי הוא מתיר רק שאינו בא להמשך, אז למה צריך לתקן טבילה, כל התנאי שמותר לו זה צורך מיוחד ולא בא להמשך.

לא ענית לשאלה.תות"ח!

שאלתי אותך האם אתה חושב שהבבא סאלי גאוותן.

לגבי מה שאתה מסתפק בסיפורים האלו, אשלח לך סיפור שאני אישית שמעתי מרב. חבל להכחיש סיפורים ידועים ובדוקים. אותו דבר אני יכול להכחיש סיפורים על כל גדולי ישראל ולזרוק את כל סיפורי הצדיקים לפח. אבל זה פשוט התכחשות למציאות.

יש חילוקי הנהגות (לא במובן של מחלוקת, אלא במובן של מחולק) בין רבנים שונים, זה לא חדש. אבל בגלל זה להכחיש את כל המקובלים ודרכם? אתה רוצה, תתפוס בדרך רעק"א, לבריאות. לא אמרתי שלא. אבל זה מצחיק להתכחש לכ"כ הרבה חכמים וצדיקים מעם ישראל.

מה הקשר? הוא פוסק את זה להלכה. זה שהדיון הוא מוסרי לא סותר שהוא יכול להיות נפק"מ הלכתית. "חובות הלבבות" לא חולק להבנתי, וכבר הסברתי למה (אגב, אני לא מכיר רב אחד שפירש את הגמרא הזאת לכתחילה, אלא רק בדיעבד, וכדברי הרב זצ"ל שרק בדיעבד אדם יכול להסתכל על חטא במבט הא-לוהי שהוא חלק מהתכנית הא-לוקית.....אז הפשט הוא שגם חובות הלבבות לא השתנה משאר המפרשים וגם פירושו מסביר מדוע בדיעבד במקום שבעלי תשובה עומדים צדיקים גמורים אינם עומדים). וקשה לומר שהחפץ חיים חלק בעצמו על חובות הלבבות, אם לא הסתמך על קדמון אחר, או שהבין כהבנתי בחובות הלבבות. מבחינתי, הרמח"ל נחשב "קדמון". אבל זה סתם עניין של הגדרות, אז לא ניכנס לדון על זה.

האם השו"ע פסק אחרת? מה שאמרתי שרווקים יכולים ללכת לחומרא לפי הטעמים האחרים בגמרא, ולא מתנגשים עם הסברה שנפסקה להלכה.

צודק, טעיתי. אבל עדיין יכול להיות שיראה קרי לפני אמצע הלילה, ואז בכל מקרה יצטרך לטבול שוב, ולא יעזור לו מה שטבל בבוקר לפני התפילה.

אגב, לא הבנתי את לשון הרמב"ם: "...ומפני זה תקנו טבילה לבעל קרי לבדו והוציאוהו מכלל הטמאים". מה הכוונה הוציאוהו מכלל הטמאים? ההיפך, שמו אותו בכלל הטמאים שצריכים טבילה לכאורה, לא?

לא הכרתי את הסבא סאלי. לא קראתיחסדי הים

כתבים שלו. אז איך אתה רוצה שאסתמך עליו. כשאני לא מכיר שום דבר עליו. מסיפורים מכל מיני אנשים שהם בעצמם ממציאים ומגזימים.

יכול להיות שהוא היה גדול עצום, רק אין לי שום דרך להסתמך עליו.

זה לא כמו החתם סופר, שלכל הנהגה שלו שמוסמכת מביאים מגדולי הדור שהיו אתו ומתלמידיו.

התקנה של בעלי קרי, נפסק להלכה שזה בעיקר משום תשמיש, לא בגלל שיראה קרי, כמו שהבאתי מהרמב"ם.

הכוונה של הרמב"ם שהוציאוהו מכלל הטמאים, כי שאר הטמאים לא אסורים בתפילה ודברי תורה.

אז תשמע סיפורים לא מאנשים ברחוב אלא מרבנים גדולים.תות"ח!

כמו הרב שמואל אליהו ועוד הרבה רבנים. שלחתי לך באישי סיפור ששמעתי מרב על הבבא סאלי, אתה מוזמן להסתכל.

נכון, כדי שלא ישמש. אני לא אמרתי שהטבילה כל בוקר היא לפי הסברה שנפסקה, אלא שהיא לא מתנגשת איתה. אתה אמרת שאדם כזה לא יימנע מלבוא על אשתו כיוון שבכל מקרה טבל. אבל אם ראה קרי בין הטבילה בבוקר ללילה, אז יצטרך לטבול עוד פעם, ואז לא בטל הטעם של התקנה שנפסק להלכה. וההנהגה לטבול אינה משום הטעם שנפסק להלכה, אלא להחמיר כטעמים האחרים.

מה אומר?

כמובן, הדברים האלו שאני כותב זה רק לפי הסברה שלי, לא התעמקתי בסוגייה יותר מדי. אבל מנגד קשה לי שישנם רבנים גדולים שעושים נגד הגמרא. אולי בהזדמנות אעמיק בסוגייה זו.

אה, הבנתי, יפה.

גם אם הרב מרדכי אליהו מספר, עםחסדי הים

כל גדולתו העצומה, הרבה סיפורים ששמעתי ממנו הם היו הגזמות או אפילו המצאות ודמיונות, לא בגלל שחס ושלום הוא התכוון לשקר, אלא הוא דרש בצורה כזאת שדברי תורה, משל, וסיפור הכל משתלב, והכוונה שלו היה יותר במסר, פחות בעובדות היסטוריות.

מה שהם טובלים כל יום מוציא את העוקץ מהתקנה הראשונה, כי הם יכולים להיות מצויים אצל נשותיהם כתרנגולים, כי הם טובלים כל בוקר.

לא מאמין לך.תות"ח!
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך כ"ב באב תשפ"ג 17:53

תן לי דוגמא אחת שהוא שיקר, גם אם לא שיקר בהכל והמציא לגמרי, אלא שינה פרטים וניפח דברים.

זה לא אישי, פשוט אין סיבה להניח שרב גדול סתם ישקר (מה גם שאני לא מכיר היתר הלכתי לשנות פרטים כדי לחזק אנשים וכדו'....).

מה הכוונה מוציא את העוקץ? היום בכל מקרה לא מקפידים על התקנה כיוון שהיא לא נפסקה להלכה, האפשרות שהתקנה תועיל היא רק אם תהיה חיוב הלכתי, שהרי אם היא לא מחייבת, האדם יוכל להיות מצוי עם אשתו ולא לטבול, ולטבול רק כשרוצה. לכן, בכל מקרה היום הטעם העקרוני בטל. ולכן אין בעיה להחמיר כטעמים האחרים. (וגם בלי קשר אין התנגשות עם הטעם העקרוני, כיוון שיכול להיות שיראה קרי, אבל זה לא עיקר העניין, כי בכל מקרה ההחמרה לטבול היא לא בגלל הטעם הזה, שבכל מקרה גם אם יחמירו כטעם זה הוא לא יועיל, אלא משום הטעמים האחרים). נכון שאם יטבלו כל בוקר ויקבלו כנדר לטבול כל בוקר שזה יהיה דבר מחייב, זה "יתנגש", אבל כמו שאמרתי, אפשר שיראה קרי, וגם אם יתנגש, זה לא משנה, כי בכל מקרה היום אדם יכול להיות מצוי עם אשתו ולא יהיה חייב לטבול, ומה שמחמיר הוא משום הטעמים האחרים.

אגב, לגבי התפילין, לא הבאת ראיה שההלכה שצריך לנהוג לכתחילה, לא להסיח דעתו מהם אפילו רגע אחד, היא מעכבת בהנחה. וקשה לי להאמין שאתה מקפיד אפילו רגע אחד לא להסיח דעתך מהם, ולפעמים מוסחת דעתך, ואעפ"כ אתה מניח תפילין. אז אני חושב שמה שחב"ד עושים להניח תפילין לעם ישראל זה חשוב ביותר. ואני בטוח שהרמב"ם היה שמח בהם (בעניין התפילין). ואע"פ שאני לא מבין גם את ההנהגה הזאת לא לישון בסוכה, וגם לי יש קושיות על כך, אשאל אותך. האם אתה חושב שהרבי עבר על איסור דאורייתא בכך שלא ישן בסוכה? לא אומר שצריך לחקות אותו גם כן, אבל האם הרבי ביטל מצוות עשה ואם היה סנהדרין היה צריך להלקות אותו לדעתך?

1. עזוב זה לא דיון שיעזור לשנינו.חסדי הים

2. תראה מצדי יש שתי אפשרויות: א. להחמיר להחזיק התקנת עזרא לענין תפילה כדעת רבינו האי וכמובא כדעה אחת ברי"ף. (אם כי מספיק 9 קבין כפשטות הרי"ף)

ב. ביטול התקנה לגמרי, כי זה ימנע אנשים מלעסוק בדברי תורה ותפילה, כי יחכו לטבול, כמו שהגמרא אומרת.

זה שאנשים טובלים כל יום, הם לא עושים את התקנה כי יכולים להיות עם נשותיהם כמה שרוצים, רק טובלים בבוקר וגמרנו. הם נמנעים להתפלל, כי מרגישים מחוייבים לטבול, ואז מאחרים את התפילה.

אז יצאו קרח מכאן ומכאן.

3. ההגדרה בתלמידי רבינו יונה והרא"ש שאם יש לך מודעות שלא תגיע לידי צחוק וקלות ראש, אז זה לא היסח דעת. חב"דניקים מניחים לכל אחד, אפילו שאין להם שום מודעות בכלל, רק יודעים שזה סממן יהודי, ויש סרטונים שאנשים צוחקים ומגיעים לקלות ראש ף.

4. כן הוא עבר על דאורייתא. לא מלקים בדיעבד. אבל אם הוא היה מסרב לישון בסוכה, ההלכה היא שבית דין מכים אדם כזה עד שיעשה את המצוה.

1. טוב. אינני רואה איך ניתן להתכחש לסיפור כזה.תות"ח!

וגם אם נקבל שיכולה להיות אפשרות שפעם ב...הרב מרדכי אליהו היה משנה חלק מהדברים, סתם כך הדברים אמיתיים ונכונים. להגיד שאת הכל הוא המציא מבלי להראות שהסיפור הזה ספיציפית לא נכון, זה נראה לי מצחיק. אבל עזוב את הסיפור הספיציפי הזה על הבבא סאלי, גם שאר הרבנים, כולל החת"ס, לא היו "אנשים נורמליים" (מלבד זה ש"גדול" בהגדרה הוא לא נורמלי, ובהגדרה לא ניתן לומר שמה שנורמלי הוא הגדלות, כיוון שגדלות בהגדרה היא לא נורמלית....), כ"כ הרבה גדולי רבנים שהיו נוהגים שלא היו חיים כדרך הטבע, לא עובדים בעבודה (שלעבוד זה "נורמלי", והם לא עבדו....), לא היו חיים בתנאים שלאנשים רגילים היו "בסיסיים", לא היו יוצאים לנופשים ולחופש, והיו כל הזמן מתמסרים ללימוד התורה (לא כולם, אבל היו כאלו, והרבה....), היו יושבים בהתמדה עצומה בבית המדרש ולא היו כמעט יוצאים החוצה לרחוב (שזה "נורמלי"), אף לצרכים רגילים (כיוון ש"מעבירים ממנו עול דרך ארץ" או שהיו להם שליחים, או שוויתרו על כל מיני דברים בשביל לימוד התורה.....).

2. הם לא עושים את התקנה כפי הטעם שנפסק להלכה, אך מחמירים כטעמים האחרים. מה זאת אומרת מאחרים את התפילה? מה הכוונה, לאיזו שעה? הם טובלים לפני התפילה, ומקיימים את התפילה בזמן קבוע. אם מאחרים לאחר זמן תפילה בשביל חומרה, בוודאי שלא דוחים דין לכתחילה בשביל חומרה. אם מאחרים לזמן של שיטת בעל התניא, אע"פ שזה להחמיר כשיטה מסויימת וזה גם חומרה, לדעתי האישית החומרה הזו הרבה יותר עדיפה מאשר החומרה של לטבול לפני התפילה כטעמים האחרים. אבל מי אני שאכריע ואכריח בין חומרות? אני יכול לקבל שניתן לתפוס כחומרה אחת על פני אחרת. אם הולכים לפי כל השיטות בעניין, מצויין. לגבי זמן ק"ש, זה פחות בעיה, כיוון שאפשר לקרוא ק"ש לפני כן בזמן, ואם כן יספיקו במניין לפי שיטת בעל התניא, אפשר לעשות תנאי (נראה לי הגר"א אומר את העניין של התנאי, בכל מקרה זה מובא בהלכה). ואם מפספסים בשביל זה גם את זמן ק"ש אפילו לשיטת בעל התניא, ורק מגיעים לזמן תפילה, גם לדעתי האישית עדיף סמיכות גאולה לתפילה, אבל שוב, אני יכול לקבל שהם תופסים חומרה אחרת (ששני הדברים נאמרו בגמרא. ולזכרוני העניין של סמיכות גאולה לתפילה הוא לא הלכה מחייבת, ובין כך ובין כך שניהם לא הלכה פסוקה, אלא "עניין", ושניהם מובאים בגמרא....).

3. סרטונים? באמת?! על כמה מדובר? רוב האנשים אני מניח שלא מגיעים לידי צחוק וקלות ראש, וברור שעדיף לזכות את הרבים, גם במחיר שכמה בודדים יגיעו לצחוק וקלות ראש. "גדול קידוש ה' יותר מחילול ה'". "גדולה מידה טובה ממידת פורענות פי חמש-מאות". מסכים שבוודאי עדיף שכל חבדני"ק ידע את מה שכתבת ויזהיר את מי שיניח שלא יבוא לידי צחוק וקלות ראש. אבל גם אם לא, ממילא רוב האנשים לא מגיעים לזה, אלא רק בודדים. (אגב, בדר"כ מצלמים דברים מיוחדים, לא דברים רגילים. את כל האנשים הרגילים שמניחים תפילין לא תראה בסרטונים, רק סרטונים מהסוג הזה תראה רצים....זה אחד מהחסרונות של המדיה בימינו, שמייצרת לנו תמונת מציאות שרחוקה מהאמת).

4. טוב. לכאורה אתה צודק, אבל אני מניח שאתה מכיר בגדולת הרבי מחב"ד. זאת אומרת, זו אמורה להיות קושייה עליו, אבל לא להשאיר את זה בסימן קריאה. צריך להבין מה הרבי חשב לעצמו, בוודאי שהייתה לו סברה. זו גם דרך הגמרא, הגמרא דנה בהו"א ומה השני שלכאורה נגד האמת חשב. בסוף מגיעים למסקנה שאחד צודק, והשני, אע"פ שהייתה לו סברה, טועה. אין לי בעיה שתגיד בשורה התחתונה שהוא טועה, אבל צריך להבין מה עבר לו בראש, הוא לא היה סתם אדם מהשוק. אפילו שיחתן של ת"ח צריכה לימוד, ק"ו הנהגות הלכתיות.

רק אעיר שצריך להיות עם תפיליןחסדי הים

בשעת קריאת שמע, ואם לא זה עדות שקר.

זה הפשטות בלי פלפולי האחרונים.

איך מתפללים ערבית לשיטתך?תות"ח!

הכוונה היא לאדם שלא מקיים את מה שהוא אומר, אך אם הוא כן מקיים את המצווה, אין בעיה. והיום לפי היהדות מתחיל מהערב, כך שהק"ש הראשונה ביום קוראים אותה בלי תפילין.

נראה לי הביטוי "פלפולי האחרונים" הוא ביטוי לא הולם. האחרונים למיטב ידיעתי הכירו את הגמרא הזו, ואעפ"כ כתבו מה שכתבו. וגם אם אתה חושב שפשט הגמרא לא כמו הסבר האחרונים, מן הראוי שתראה איך הם קראו את הגמרא לשיטתם, ולא לכתוב בפשטות שהם נגד הגמרא, ולהביא רק את הסברך.

לילה זה לא זמן תפילין. איךחסדי הים

הוא יניח?

ביום פוסק השולחן ערוך או"ח כה, ד: "צריך שיהיו תפילין עליו בשעת קריאת שמע ותפלה".

והרמב"ם (הלכות תפלין ד, כו) מעתיק את לשון הגמרא:

"אע"פ שמצותן ללבשן כל היום בשעת תפלה יותר מן הכל אמרו חכמים כל הקורא קריאת שמע בלא תפילין כאלו מעיד עדות שקר בעצמו".

....תות"ח!

א', זה לא מוסכם, יש דעות שתפילין שייכות גם בלילה. מה לשיטתם? וגם בלי קשר, רואים שעצם ק"ש בלי תפילין אין עם זה בעיה. אבל לא משנה, לעצם העניין הסברתי שהעדות שקר זה שאדם אומר משהו ולא מקיים אותו, אך אם מקיים, אין בעיה.

ברמב"ם ובשולחן ערוך כתובחסדי הים

שצריכים להיות עליו בשעת הקריאה.

גם אם פוסקים לילה זמן תפילין בפועל לא מניחים בלילה תפילין ויש איסור כפסק השו"ע או"ח ל, ב:

"אסור להניח תפילין בלילה שמא ישכחם ויישן בהם"

....תות"ח!

לכתחילה, כיוון שיש יותר עדיפות להניח בשעת קריאה, כיוון שבשעה שקורא מקיים, ויש קשר בין שתי המצוות האלו, אך אין דין של עדות שקר אם לא עליו בשעת קריאה.

גם אם בפועל יש עניין מסויים לא להניח תפילין בלילה, מחשש שמא יישן, עדיין זה לא מוסבר, אם זו עדות שקר, איך בגלל חשש שמא יישן עוברים על עדות שקר? לשיטות אלו אם כן, יוצא שכל ערב אנחנו עוברים על עדות שקר לפי דעתך, ולא ברור מדוע. אלא לפי ההסבר שלי אתיא שפיר. וגם בלי קשר, ההסבר של מה שאמרתי לעדות שקר הוא עצמאי, גם בלי לתרץ את העניין הזה, ומה שכתבת שצריך להיות בשעת הקריאה אינה הוכחה, כפי שכתבתי.

חוץ מזה, שמלשון הרמב"ם מוכח שהעניין של עדות שקר, הוא לא חובה הלכתית, אלא הידור מצווה, חומרה בעלמא. ואם כן, כשמרוויחים חומרות אחרות, אולי שווה לוותר על החומרה הזאת (ולא, אין לי מד לבדוק איזו חומרה יותר "שווה"....).

כמו ש-ר' חיים מבריסקחסדי הים

מדייק שזה מובא בהלכות תפילין ולא קריאת שמע, אז זה דין בתפילין.

אז זה תלוי בהלכות תפילין, ואם אין חיוב להניח אז תפלין, אז לא שייך עדות שקר, כי זה לא דין בקריאת שמע.

זה דין כשאתה מניח תפילין, תגיד את הקריאת שמע שאתה מחוייב בה.

גם אם נגיד שזה חומרא, זה חומרא שמביא השולחן ערוך, מה שאין כן לטבול כל יום.

חוץ ממה שנראה מפשטות הגמרא שצריך לסמוך גאולה לתפילה בקריאת שמע שמחוייבים בה (וגם אם נגיד שזה מחלוקת ראשונים. עדיין יש ראשונים שמפורש בהם כך.)

יפה, מצויין.תות"ח!

לא אמרתי לקרוא רק לפני התפילה, ובתפילה לדלג על ק"ש. שיקרא לפני התפילה, ויקרא גם כן על הסדר התפילה ק"ש, וכך כשהניח תפילין גם קרא ק"ש, ולא העיד עדות שקר.

לגבי החומרות, צודק, אבל לא מתבסס על זה.

נו, אם זו מחלוקת ראשונים, ניתן לתפוס כראשונים שסוברים שסמיכת גאולה לתפילה זה לאו דווקא לק"ש שמחוייבים בה, ולא להחמיר כמו דעת הראשונים האחרים, כדי להחמיר בחומרה אחרת. (פה זה להרוויח דעת ראשונים, ובטבילה זה להרוויח דעת אמוראים....). ומלבד זה, במקרה שמספיקים זמן ק"ש של בעל התניא ועושים תנאי לפני כן, יש צד שהם מרוויחים את שתי החומרות, אם בעל התניא צודק, וקוראים ק"ש שמחוייבים בה בסמיכות לתפילה, ואומרים רק כדי לצאת ידי חובת המגן-אברהם.

תראה לא נגיע להסכמהחסדי הים

אבל אמרת דבר חמור מאוד על גבול האפיקורסות, אלא אם כן לא הבנתי אותך. לא שייך כלל להחמיר כאמורא. אין דבר כזה ביהדות. אלא אם כן הגמרא עצמה אומרת להחמיר כאמורא, או שלראשונים לא ברור מה ההלכה כאמורא הזה או האחר.

הראשונים תמיד מנסים להוציא הכרעה מהגמרא. אם לראשונים יש מחלוקת, אז זה לגיטימי להחמיר, כי לא ברור מה הכרעת הגמרא. אבל אם יש הכרעה חלילה להחמיר. שומו שמים על זאת. נקווה שלא הבנתי נכון.

....תות"ח!

אני מניח שיש ראשונים שפסקו לא כרמב"ם (שהטעם הוא שלא יהיו מצויים אצל נשותיהם כתרנגולים....), אז אכן התכוונתי להחמיר כשיטות ראשונים אלו.

סבבה, יישר כוח על הדיון הפורה והמחכים איתך....

הערה לגבי 2.תות"ח!

כדאי לשים לב לא להכליל, ישנם הרבה מאוד קהילות של חב"ד, וחלקם מתפללים יותר מאוחר, חלקם יותר מוקדם. חלק מבתי החב"ד בכוונה מאחרים כדי שהיהודים שצריכים חיזוק יבואו לתפילה, ולא יימנעו להגיע לתפילה משום שהשעה מוקדמת (וקמים מוקדם בהרבה מהתפילה....). אני חושב שמעטים המניינים החב"דניקים שמאחרים לאחר זמן תפילה.

אתה לא מאמיןאתגליא

שהרבי מליובאוויטש באמת תופס את הסוכה כמקום נעלה רוחנית וזה מצער אותו לישון שם? נראה לך שפשוט לא היה בא לו לישון בסוכה בגלל הקור הניו יורקי או כי המזרון לא נוח לו ואז יש לו כל מיני תירוצים רוחניים?

אם אתה מדבר בכזאת כנות אז אולי תמשיך ותפרט את דעתך על הרבי מליובאוויטש, סתם מעניין אותי לשמוע בתור אחת שדי נהנת לקרוא את תגובותיך כל עוד הן לא בארמית.

מי אמר שהוא לא מאמין ככה?תות"ח!

הוא פשוט אמר שהרבי ביטל מצוות עשה, אפילו שהיו לו סברות. באיסורים כפי פשט הגמרא: "אין עצה ואין תבונה נגד ה'", גם אם יש לך סיבה טובה, אתה צריך לקיים את המצווה. אולי יש הוראת שעה ובאופן זמני בשביל צורך גדול ("גדולה עבירה לשמה"), אבל באופן עקרוני "אין עצה וכו'".

זאת הייתה שאלהאתגליא

חב"ד מתבססים על זה שמצטער פטור מן הסוכה. היה לי ברור שאתם יודעים את זה אם אתם מדברים, אבל בכל זאת אני מוסיפה בפרוש. זה לא ממש בגדר של סברה על המצווה או הוראת שעה.

בכל מקרה תודה על התגובה ואני מתנצלת אם הפריע לאי מי שהתערבתי בדיון של תלמידי החכמים של הפורום למרות שהידע ההלכתי שלי כמה רמות פחות.

לא שמעתי שהם מתבססים על זה.תות"ח!

יפה, זו תשובה טובה מאוד להסביר את הנהגת הרבי. אני עדיין לא מבין כ"כ מדוע זה גרם לו להצטער, אבל עכשיו אפשר להבין איך הוא נהג כך בכלל, וזה לא נגד ההלכה.

בכל מקרה, מילא הרבי, אבל קשה להאמין שכל חסידי חב"ד הם בגדר "מצטער", הם לא חשים את הצער בישיבת הסוכה מרוב הקדושה שבה....

אין לך מה להצטער, כי א', אני לא תלמיד חכם. ואם אני בדיון, אז למה שאת לא תהיי? ב', גם אם הידע שלך פחות גדול, כבר כתוב: "אמר רב נחמן בר יצחק למה נמשלו דברי תורה כעץ שנאמר (משלי ג, יח) עץ חיים היא למחזיקים בה לומר לך מה עץ קטן מדליק את הגדול אף תלמידי חכמים קטנים מחדדים את הגדולים" (תענית ז', עמ' א').

המקור למנהג חב"ד בעניין שינה בסוכה בקצרהאתגליא

שינה בסוכהנושא: חגים - סוכות
רב: הרב יוסף ש. גינזבורג
תאריך: י"ב בתשרי התשס"ה (27/09/04)
השאלה:
האם נכון שמנהג חב"ד לא לישון בסוכה? אם כן, מדוע?
תשובת הרב:

אכן, בפוסקים, כולל בשולחן-ערוך של בעל-התניא1, נאמר שהשינה היא חלק בלתי-נפרד ממצות הישיבה בסוכה.

אך בפועל, לא רק אדמו"רי וחסידי חב"ד2, אלא גם חסידי בעלזא3 נמנעו משינה בסוכה. וכבר הרמ"א (שחי לפני יותר מ-400 שנה) מביא הנהגה כזאת ומציע לה הסברים, בהגהתו בהלכות ישיבה בסוכה4.

יש על כך הסבר נרחב של הרבי5, ואנסה למסור את עיקרי הדברים:

בענייננו, עיקר הפטור הוא משום 'מצטער', אם מפני הרגשת הקדושה עצמה שאינה מניחה לו לישון, או אפילו מפני שמשפיעים עליו דברי האדמו"ר האמצעי, שאמר6: "כיצד ניתן לישון במקום שמאירים בו 'מקיפים דבינה'?!", וזאת על-דרך לשון הפסוק7 "אכן יש ה' במקום הזה, ואנכי לא ידעתי" ופירש רש"י: "שאם ידעתי – לא ישנתי במקום קדוש כזה".

כפי שאמרו בגמרא8, שרב אחא היה מהדר ליטול דווקא הדס שהכשיר רבו "הואיל ונפיק מפומיה דרב כהנא". ולכן, בנוסף לזה, אם חסיד אינו יכול לנהוג בפועל כהנהגת רבו – דבר זה גורם לו צער, ו"המצטער – פטור מן הסוכה9".

ויש גם מקורות באתר http://www.chabad.org.il/Questions/PrintQuestion.asp?ArticleID=1420&CategoryID=68

ובאריכות יותר למה חב"ד לא ישנים בסוכה? ● מכתב למערכת

אין צורך להגיב על העניין ההלכתי, זה לא היה כדי לשכנע מישהו שיפסיק לישון בסוכה.

תות"ח!

זו סברה נחמדה. לא הייתי אומר אותה מעצמי, אבל זה תירוץ קביל.

אעיר:תות"ח!

בכל מקרה הדיון גלש לעניין חב"ד, וזה לא עיקר הנקודה שרציתי להעביר. אני מסכים איתך לגבי דברים מסויימים שיש ביקורת כלפי הנהגת חב"ד. אבל זה שיש קבוצה אחת שטועה בדבר מסויים, לא אומר בשום צורה שלא ניתן להיות קדושים. ומלבד זה, חב"ד לא הצהירו על עצמם שמטרתם היא להיות "קדושים". יש דברים מסויימים שהם החמירו, וזו חומרה דאתי לידי קולא, דהיינו, שהחמירו בציור קדושת הסוכה, אך ביטלו את המצווה (כדבריה של @אתגליא....). אבל זה לא קשור לעניינינו. ובכללי, זה לא שהם הגיעו לטעות בגלל הקדושה שלהם, הם הגיעו לטעות פשוט כי הם טועים, זה הכל. מעבר לכך- זה כבר תיאוריה. אני מדבר על דרך של קדושה, ולא דיברתי על טעויות כאלו, והראיתי בדברי חז"ל ועוד איך הדברים מבוססים. ותא חזי שמלא מגדולי קדמונינו כמעט לא יצאו לרחוב, והיו רוב הזמן ספונים בבית המדרש, אע"פ שזה "לא נורמלי", ולא הגיעו לטעויות או לידי גאווה ח"ו. ומשה רבינו, גדול הנביאים, שלפי שיטתך היה אמור להיות גאוותן, והיה צריך להתחתן כדי שקצת "ירד אל העם", היה "עניו מכל האדם אשר על פני האדמה". לפי דעתך משה רבינו זו תופעה לא מוסברת....

אני לא מסכים עם מה ש@חסדי כתבעברי אנכי

לגבי הבבא סאלי, או עם הסגנון של הלשון..

אבל קודם כל, רק שתדע שהרב מאזוז באמת מורה לתלמידים שלו שלא לטבול כל יום בגלל שת"ח יהיו מצויים אצל נשותיהם כתרנגולים. והאיש הזה שטובל כל יום יכול להיות כתרנגול. זה פשט. אתה יכול להגיד שיש מעלה בטהרה וכו', והכל נכון. אבל אתה רואה שהיה דבר נוראי ככ, עד שחזל תיקנו תקנה כדי שלא יהיו מצויים כתרנגולים.

אם אדם טובל כל יום - ממילא פקע הטעם של התקנה של חזל. זה לא כזה מסובך..

בטלה טבילת עזרא או לא, לעניין תפילה או לימוד. עזוב. הפאנץ' הלך...

מי בכלל אמר שזה "להחמיר" לטבול כל יום? כי זה טהרה? יש לזה מקור הלכתי? וגם אם זה חומרא, מי אמר שזו לא חומרא המביאה לידי קולא? (קולא שחזל ככ רצו למנוע עד שתקינו טבילה..)

אתה יכול לומר, ואני אתחבר לזה, שצריך ליישב את מנהג הרבה מגדולי ישראל לטבול כל יום לפי הטעם הזה. ואפשר למצוא יישובים. אבל אם נסתכל ברובד הפשוט והברור.. ברור שמה ש @חסדי הים  כתב זה יותר פשט.

לא אמרתי לך מה לנהוג, וגם לא אמרתי לך שאין יישוב למנהג הרבה מגדולי ישראל רק כי אני לא מצאתי לזה יישוב. אבל זה הפשט.

עד כאן ההתערבות שלי בדיון שלכם. תמשיכו.

....תות"ח!

זה שהרב מאזוז מורה כך רק אומר ש @חסדי הים לא כתב מעצמו, ויש לו על מי לסמוך. אבל כנגד הרב מאזוז יש כ"כ רבנים אחרים שנהגו אחרת, אע"פ שאני מניח שהכירו את הגמרא. אז קודם כל, עצם ה"הוכחה" מהרב מאזוז, אינה הוכחה.

לגבי מה שאמרת שזה הפשט, ממש לא מסכים. זו לא חומרה שמביאה לידי קולא, כיוון שבכל מקרה התקנה של למנוע מאנשים שיהיו מצויים אצל נשותיהם כתרנגולים בטילה היום, ואדם במציאות של היום, שתקנת עזרא לפי הטעם הזה שנפסק להלכה לא מחייבת הלכתית, יכול להיות מצוי אצל אשתו כתרנגול מבחינה הלכתית. לכן, ניתן להחמיר כטעמים האחרים של הגמרא ואין בעיה. תגיד לי באיזה שלב אתה חולק עליי...

קוראת כאן תקופה בפורומיםאתגליא

עד היום הערכתי אותך מאוד @חסדי הים כאדם תורני וערכי אבל חייבת להגיד שעכשיו די הוריד לי. זה לא המחלוקת העקרונית אלא הזלזול מהרמה המחשבתית עד הרמה האנושית שמתבטא בתגובה.

יש אמת כלשהי במה שכתבת, אבל הזלזול שמשתמע מתגובתך די צורם. בעיקר כשברור לכולם שאין דרך מושלמת שההולכים בה חפים מטעויות.

בנימה עניינית: הם לא משקפים את הרעיון של "צדיק הרבה" יותר מכלל היהדות החרדית כיום, אולי רק במנהגים ספציפיים, ויש דברים שדווקא להיפך ביחס לשאר החרדים.

ב"החדשכאן

תורה עקומה

אני מסכים איתך שכמעט כל הציבור החרדי טועה בזהחסדי הים

במידה זו אחרת.

הרבה מהם המציאו תורה חדשה לגמרי של חומרות ואיסורים שאין להם שום אחיזה בהלכה ואף סותרים אותה. המציאו דת שמסתמכת על דמיונות וסיפורים ודברי מוסר, שסותרים את התנ"ך, חז"ל, והשכל הישר.

רק החסידות הלכה עוד צעד לצערינו.

כמובן, שחלק מהמנהיגות החרדית נוכלים, אבל רוב הציבור החרדי פשוט תינוקות שנשבו, וצריך לאהוב אותם ולמשוך אותם בעבותות אהבה אל האמת.

לא מדבר על הרבנים שזה נושא אחר, ויש הרבה רבנים שמתפקחים במידה זו או אחרת. הרבה מהרבנים שבויים בידי עסקנים נוכלים.

ברור שלצורך חזרתם בתשובה, נצטרך לנפץ אצלם הרבה דמיונות ושקרים שהם מחשיבים כקדושים, אבל התורה 'אמת כתיב ביה' וזה חותמו של הקב"ה.

יש דרך ברורה והיא דרך התורה ומצוותיה בלי להוסיף ובלי לגרוע. "תורת ה' תמימה משיבת נפש".

לא אכפת לי כלל מה חושבים עלי פה. אני פה לעשות את רצון ה' כפי שאני מבין מה זה וזהו. לא כאן לעשות רצון של שום בשר ודם או לעשות להם שום חשבונות:

"א-ד-נ-י אלוקים פתח לי אזן ואנכי לא מריתי אחור לא נסוגתי".

ב"ה שאני לא הגעתי למצב של ישעיהו הנביא:

"גוי נתתי למכים ולחיי למרטים פני לא הסתרתי מכלמות ורק." זה סה"כ כמה תגובות בפורום, אני לא מתרגש מזה.

אף על פי כן: "וא-ד-נ-י אלוקים יעזר לי על כן לא נכלמתי על כן שמתי פני כחלמיש ואדע כי לא אבוש".

רק שים לב...תות"ח!

שלדעת המשנ"ב העזות היא מידה לא טובה, וצריך להשתמש בה רק במידת הצורך: "מפני בני-אדם. ועל כל פנים לא יתקוטט עמהם, מפני שמידת העזות מגונה מאוד ואין ראוי להשתמש ממנה כלל אפילו בעבודת ה' יתברך, כי יקנה קנין בנפשו להיות עז אפילו שלא במקום עבודתו יתברך (ב"י). ועין בבאור הלכה" (או"ח סימן א' ס"ק ה"א). קיצור, שים לב לסכנות שבמידה זו, ותשתמש בה בצורה נבונה...

חחח הרמת להנחתה לא מדבר אליך אישית, כיחסדי הים

אני לא מכיר אותך.

אבל זו דוגמא קלאסית לאלו שלומדים קיצורי הלכות כמו רק משנה ברורה ואפילו גם 'בית יוסף'.

מקור הדיון בטור זה על המשנה באבות ה, כ: "הוי עז כנמר".

מה תגיד על הרמב"ם בפירוש המשנה וגם רבינו יונה שמפרשים את המשנה באבות להיות "עז כנמר" בענין תוכחה, או בלשון רבינו יונה: "להוכיח עוברי עבירה".

הבית יוסף הכיר את זה. מוכרחים לפרש בו שזה לדבר עזות כנגד המלעיגים, אבל בצורה כללית וודאי שצריך להיות עז ולקיים מצווה דאורייתא של "הוכח תוכיח", וכדברי התוספות בשבת אפילו אם יש סיכוי כל שהוא שישמעו.

באמת, כנגד המלעיגים שאני יודע שלא ישמעו, אני מנסה לא להוכיח.

.....תות"ח!

אני עדיין לא לומד הלכה על הסדר לצערי, כך שההערה שלך לא נכונה לגבי.

לא הבנתי מה אתה אומר....הביאור הלכה (שהמשנ"ב מפנה אליו...) כותב במפורש שנגד עוברי עבירה, דהיינו, "אפיקורסין המתקוממים על התורה", מצווה להוכיחם, ובזה דיברו הרמב"ם ורבינו יונה. מלבד זה שדבריך לא עומדים, כיוון שהרמב"ם בעצמו בשמונה פרקים כותב כמו המשנ"ב כאן (אם תרצה אצטט אותו....), אז על כרחך הרמב"ם בעצמו עושה את החילוק בין סתם עוברי עבירה לבין אפיקורסים.

הגמרא כבר אמרה שהיום אין מי שיודע להוכיח, וכבר רבו הגדולים שאמרו שהיום הדרך היא לא ע"י הטחת דברים ושנאה, אלא ע"י קירוב בעבותות האהבה (ולא סותר שצריך לבוא עם מעט ביקורת ולא עם חנפנות, שלא חלילה נעבור על: "ולא תחניפו את הארץ", אך הביקורת צריכה להיות מעודנת ו"נשמעת"....).

לגבי עצם הדיון, לא כתבתי שלא תוכיח כלל, אלא רק אמרתי שכיוון שזו מידה מגונה, תיזהר בשימוש שלה, וגם במקרים שצריך ואין ברירה אלא להוכיח, צריך להיזהר שזה לא יותיר רושם בנפש, וכמו מה שאומרים לגבי כעס, שרק כלפי חוץ יראה פנים זועפות, אך בפנים לא יכעס.

נ.ב. מלבד מה שהטחת כנגד חב"ד ולא ניסית ללמד עליהם זכות, כפי שעשתה פה @אתגליא, שלפי הגמרא זה רמוז בתורה: "בצדק תשפוט עמיתך". כדי שהביקורת תנבע מאהבה אמיתית, צריך לראות האם האדם מנסה להצדיק את השני, ובלית ברירה מוכיח אותו, או שזה נובע מניכור ל"ע. שים לב.

דבר ראשון כל מוני מצוות והפוסקים הביאוחסדי הים

מצות תוכחה.

הגמרא בבבא מציעא אומרת עד מאה פעמים, ובגמרא בערכין יש מחלוקת עד נזיפה, קללה, הכאה.

הביאור הלכה לא כותב בסימן א' שמצוה להוכיח אפיקורסים, הוא רק אומר שצריך להתקוטט עמהם ולהפר עצתם. הוא כותב ממש הפוך בס' תר"ח: "ודע דמסתברא דמה שפסק הרמ"א דבדבר המפורש בתורה חייב למחות דוקא שהוא באקראי אבל אלו הפורקי עול לגמרי כגון מחלל שבת בפרהסיא או אוכל נבילות להכעיס כבר יצא מכלל עמיתך ואינו מחויב להוכיחו וכן איתא בתנא דא"ר פי"ח הוכח תוכיח את עמיתך ועמיתך שהוא אוהבך ושהוא עמך בתורה ומצות אתה חייב להוכיח אותו אבל לרשע שהוא שונאך אין אתה חייב להוכיח אותו והעתיק זה הגר"א בקיצור באדרת אליהו ע"ש ולענין אוכל נבילות לתיאבון או מחלל שבת שלא בפרהסיא יש לעיין בדבר".

דווקא בגלל שאני אוהב את חב"ד וחושב שהם בכלל עמיתי, אני רואה לנכון להחזירם למוטב. ברור שמנסים ללמוד זכות, אבל אי אפשר במקומות שזה סותר הלכה ומביא להרס ביהדות.

מוני המצוות לא נמצאים בזמנינו.תות"ח!

הפוך, מה שהבאת מהביאור הלכה מוכיח שמה שהמשנ"ב הביא "שלא יתקוטט עמהם" ושהפנה לביאור הלכה, לא סותר כלל למצוות תוכחה, ויש שני דברים, יש תוכחה, שזה דבר שנובע מאהבה, ויש התקוטטות, שזה נלווה עם שנאה. ולכן אין סתירה בין דברי המשנ"ב, לבין דברי הרמב"ם. אז לא הבנתי מה כתבת, אם הכרת את הביאור הלכה בסימן תר"ח.

א', שמח לראות את המילים האלו... לצופים מן הצד לא ברורה הנחת היסוד הזאת שלך, ולעיתים היא די מתפספסת פה בפורומים, ואתה יותר צריך להדגיש ולכתוב את זה, שכל התוכחות שאתה כותב הן על גבי האהבה והכבוד שאתה רוחש למי שאתה דן איתו. זה חשוב מאוד, וזה חלק ממצוות תוכחה, שכדי שהיא תישמע, צריך לבוא עם ביקורת מעודנת: "שמאל דוחה וימין מקרבת". עובדה שזה לא סותר הלכה, כפי שכתבה כבר @אתגליא.....

אתה לא כתבת ככה. אמרת שיש מצוות תוכחהחסדי הים

לאפיקורסים לפי הביאור הלכה, וזה לא נכון, הוא כותב הפוך.

הרמב"ם שמביא מצות תוכחה גם לא חי בזמנינו, אבל זה הלכה.

צריך להוכיח ולהודיע לכולם את האמת, מספיק שמישהו ישמע ויתבונן והרווחתי, וגם אם לא עשיתי תפקידי.

פה בפורומים אני כותב עניינית מה דעתי לגבי נושאים בהשקפה והלכה, אני מנסה לא לרדת לפסים אישיים.

זה שהעלו את הבבא סאלי, כתבתי שאני לא מכיר אותו, מה אני ישקר ויתחיל להגיד עליו שבחים. אני לא יודע כלום עליו שמוסמך. כתבתי שיכול להיות שהיה גדול. אני פשוט לא יודע כלום עליו.

לגבי מה בית דין היה עושה למי שלא קיים מצות סוכה, כתבתי את הדין.

אני חושב שאנשים בפורום שקוראים. אני מניח שאחוז גבוה לא קורא את הדיונים, אבל אם הם קוראים הם מסתכלים על זה מהצד ולא כזה מבינים.

אנחנו דנים כמו בית מדרש עם הריתחא דאורייתא וככה זה צריך להיות. אני חושב שלגיטימי שהפורום נותן לזה מקום.

זה לא קשור כלל איך אני מרגיש בפנים לחרדים או חסידים. לבי מלא אהבה אליהם עם כל הביקורת.

נכון, כי לא הכרתי את הביאור הלכה בסי' תר"ח.תות"ח!

אבל אחרי שהבאת את הביאור הלכה אז אין כלל סתירה בין הדברים....

אני לא חולק על כך שיש מצוות תוכחה, רק אמרתי שהאופן להוכיח השתנה בימינו. ח"ו שתיעקר אחת ממצוות התורה שהיא תורה נצחית.

לגבי מה שכתבת על הרב אליהו, זה נראה לי האשמה ללא כל בסיס. לא ציפיתי ממך לחלק שבחים לבבא סאלי. הפוך, אם שמעת עליו שהוא רב גדול, אין סיבה להניח שהוא לא. הרב מרדכי אליהו מעיד על גדלותו, ואותו אני מניח שאתה מכיר, אז הנה לך עדות של הרב הראשי לישראל, הרב מרדכי אליהו זצוק"ל, לגדלות של הבבא-סאלי.

לגבי הדין מסכים, אבל לפי מה ש @אתגליא כתבה, שזה מבוסס על הדין של: "מצטער פטור מן הסוכה", אז לא היו מלקים את הרבי, כיוון שהוא פטור ממצוות סוכה. את האמת שאני באופן אישי חושב שאפשר לומר את זה רק אם יש מישהו יחיד סגולה שלא יושב, אם אתה אומר שכל הציבור לא ישב, זה ממש ביטול מצווה. אבל אם היה אדם שהוא היה בגדר מצטער כיוון שהוא ידע את קדושת הסוכה ומעלתה, ולא יכל לעמוד בזה, אין בעיה.

אני מסכים שצריך שתהיה ריתחא דאורייתא, אני אוהב את זה. אבל זה לא שאנחנו באיזו התכתבות בינינו, ואף אחד לא עוקב ולא מבין מה שאנחנו אומרים, כי עובדה ש @אתגליא הייתה שותפה בדיון כאן, ואני מניח שיש עוד הרבה שקוראים ועוקבים. אבל בסדר, אני מבין למה אתה לא מרגיש מחוייב לזה, אבל רק אומר שכדאי לקחת את זה בחשבון.

בדבריי לא פסלתי את האופן שבו אתה מוכיח. כבר כתבת שאתה נמנע מלהוכיח מי שאתה יודע שלא ישמע....רק אמרתי שלפי המשנ"ב, אע"פ שיש מצווה להוכיח, לא להתקוטט, שזה ינבע מאהבה, לא משנאה, ואז מידת העזות לא תיקבע ותשאיר רושם גדול בנפש. זה כל מה שאמרתי.

העניין של "ימין מקרבת" צריך להתגלות גם כלפי חוץ, ולא רק בלב. יש סיפור על הרב מרדכי אליהו והסוכרייה שממחיש את זה, אני יכול לחפש את זה אם אתה רוצה....

הנה, מצאתי: הלכות נזיפה וסוכריה • אתר הרב מרדכי אליהו סיפור חזק!

שוב אני מכבד את הרב אליהו מאוד אניחסדי הים

רק לא סומך על הסיפורים שלו מבחינת אמת היסטורית. ברור שבכולם יש מסר חשוב.

לא שמעתי על הבבא סאלי שום דבר מוסמך, אני לא יודע. אני לא יקבל שום דבר רק בגלל שהעולם אומרים ככה או ככה על בן-אדם, עד שיש עובדות שמוכיחות לי. למה צריך שיהיה לי דעה בזה. אני פשוט לא יודע. יש לו חזקת כשרות כמו כל יהודי ויותר מזה לא יודע.

אני לא מקבל סברא כזאת של מצטער בגלל קדושת הסוכה, זו סברא עקומה. כל התנאים והאמוראים לא ידעו מה זה קדושת הסוכה?

ברור שאהבה צריכה להתגלות במעשים, אבל פה אני כותב את הדברים איך שהם בלי לנטות ימין ושמאל.

אני באמת אשמח לשמוע מה גורם לך לא להאמין לסיפוריתות"ח!

הרב אליהו. אם הוא מוחזק בעיניך כדובר אמת כמו כל ישראל, מדוע אתה לא מאמין לדבריו?

א', אני באופן אישי וודאי שלא סובר אותה. אבל אני לא חושב שזה עקום לגמרי, כיוון שניתן לומר שהתנאים והאמוראים אע"פ שידעו קדושת הסוכה מהי, הם היו ברמה ובגדולה שהם יכלו להכיל אותה. או במילים אחרות, הם היו במדרגת השמחה, והרבי לעומתם לעניין קדושת הסוכה היה במדרגת היראה (השווה: מלבי"ם שמואל ב', פרק ו' פסוק ט'). ולכן, הם יכלו להכיל את הקדושה של השכינה השורה בסוכה אע"פ שהכירו בה, כיוון שהיו במדרגה גבוהה, ובעל התניא היה במדרגת ביניים יחסית אלינו לבין האמוראים והתנאים, אנחנו לא קולטים את הקדושה ברמת הכרתית, התנאים והאמוראים הכירו והכילו, והרבי הכיר ולא הכיל.

לא הבנתי. אם אתה מוכיח, צריך גם שתבוא עם זה גם האהבה באופן גלוי. האם אינך משתמש בפורום ב"שמאל דוחה"?

בפורום אני כותב את הדברים איך שהםחסדי הים

לפעמים יוצא אהבה וחסד, לפעמים גבורה ודין. לפעמים מידות אחרות.

אני רואה את הפורום כבמה לכתוב את מה שבדיוק במחשבתי ולבי.

בחיים עצמם, הדברים יותר מורכבים.

טוב....תות"ח!
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך כ"ג באב תשפ"ג 15:46

אשמח לשמוע מדוע לפי דעתך הפורום שונה מהחיים האמיתיים...סתם מסקרנות

נשמע שאתה חולק על התפיסה החרדית בנוגע לרבניםאתגליא

זה באמת נושא מורכב ובעיני הוא לא בר הכרעה בימינו. שכל אחד ילך לפי רבותיו

אני מבינה את זה, גם לי יש נטייה לפעול לפי ההבנה שלי.

את יודעת שזה ניתן לבדיקה...שפרינצא בוזגלו
בעיני הקונפליקט הואאתגליא

האם אנחנו נשארים דבקים בערכים שלנו רק בגלל שזו מסגרת הנוחות שלנו או שבאמת אנחנו מאמינים בהם? ויותר מזה, האם אנחנו מאמינים בהם רק כי זה נוח לנו?

הכוונה היא לא לנוחות במובן הפשוט, אלא לזה שנולדנו לחברה מסויימת ויש לנו את הערכים שעליהם חינכו אותנו. ברוב המקרים הרבה יותר קל ונוח להשאר במקום הזה.

אין לי תשובה, לא חושבת שתהיה תשובה מוחלטת שתבהיר לי הכל. בני אדם זה דבר מורכב מידי.

יש סדרה יפההיום הוא היוםאחרונה
של שיעורים של הרב נתנאל אלישיב על פסיכולוגיה ויהדות. לדעתי הוא עונה על זה שם וזה ישמח אותך
מה דעתכם?אני:)))))

תשמרו בבקשה על שיח מכבד.

יש אמלק?פשוט אני..
לשלוח סרטון של חצי שעה בלי תקציר זה קשוח...
נפשית אין לי כח למעודדי השתמטות וסרבנותארץ השוקולד

מכל צד פוליטי (בין אם מדובר באחים לנשק או רבנים חרדים),

רק אנשים שמעריכים את חיינו פה יותר מכך שערכיהם ישלטו הם שותפים אפשריים לדעתי.

חושבתנחלת

שיש כאן דו שיח בין חרשים. מכיוון שהתשתית, היסוד, כל כך שונה מהותית,

שאי אפשר לבנות עליו דיון, מבלי לדבר על הדבר החשוב ביותר:

מה פירוש להיות יהודי

מה זו אמונה (במקום התשובה: יש דבר חשוב יותר, אמונה,

הייתי אולי משנה ל: יש דבר יותר חשוב מהחיים;  א י ך  לחיות אותם

נכון כפי שעם ישראל צריך להחיות ו ה ת ח י י ב  לחיות.)

יש כאן ניגודים חריפים מאוד בין המראיינים

החילונים מאוד (אולי זה דבר טכני, אבל לפחות להניח כיפה

כדי לכבד את הרב והמקום; האם, להבדיל אלפי הבדלות,

בכנסיה, אם היו מבקשים לעשות משהו שמנוגד לאיך

שנכנסים לכנסיה - לא היו עושים זאת?) 

לבין רב שמטיח את הדברים חד וחלק.

מבינה למה הם הלכו לרב, אבל למשל אם

היו משוחחים עם הרב נויגרשל או כל אדם

עם סבלנות רבה ויכולת להביא את הדברים

כך שיסברו את האוזן לאדם הרחוק כל כך

מהיהדות - זה היה עדיף.

זה לא בדיוק נכון, כך הבנתי ושמעתי,

שהיחידות ה"נפרדות" - באמת נפרדות כל כך.

כדי לתת ליהודי שלא היה חשוף כלל לעולם

החילוני, את צרכיו בצבא, צריך להיות כך

שהממונה יבין ויסכים  ל ע ו מ ק, עם דרך

החיים שלו. עם הזהירות שלו. על הנשמה שלו.

הם, לענ"ד, לא הלכו לרב הנכון. אי אפשר לבוא

עם אפס ידיעה והבנה להשקפה היהודית הצרופה

לרב שחכם ככל שיהיה, ל א  אמון להסביר 

עם יהודים רחוקים כל כך.

אין ספק, שהם יצאו מתוסכלים, מאוכזבים

ואנטי, יותר מאשר היו קודם לכן.

עוד משהונחלת

הם מביאים את השביעי באוקטובר, כמו שיהודים חילונים רואים זאת;

היתה "פשלה" של הצבא, המחבלים המפלצתיים ניצלו זאת ועשו

ככל העולה על ליבם, כישמעאלים ועמלקים "גלות ישמעאל"

הרב נויגרשל. מומלץ.)

וזו כבר מקור לדו שיח של חרשים. כי אנחנו, כדתיים,

יודעים ומבינים שיד השם היתה כאן.

אז אם מלכתחילה מביאים את הנקודה החשובה כל כך

הזו, אולי קל יותר להבין את לעומק את ההתנגדות.

יש למשל דיעה שאומרת שעצם קיום המדינה הוא נס.

מדינה קטנטונת המקופת ברבבות שונאים שכל שאיפתם

היא להשמיד אותם  - ועדיין עומדת על תילה?!!

(ברור שזה לא רק הצבא שהצליח ומצליח לשמור על קויומה).

ובשביל נס צריך...זכויות.  המון זכויות.

אם כך, הוקמה כאן מדינה המושתתת על... נס,

אבל לא מכירה בנס הזה, עובדה, כמה הרבה

יהודים שאינם שומרי מצוות, חיים בה ואפילו

מתנגדים לכל המושג נס ולכל מה שכרוך בכך?

אז מבקשים מיהודים שכן שומרי מצוות ושאינם חשופים

ולא רוצים להיות חשופים לעולם החילוני וכל מה שכרוך

בו,  להתגייס לצבא שכולו מושתת על טבע? על כוחי ועוצם

ידי עשו לי את החיל הזה?

גם כך נלחמים בציפורניים לשמור איכשהו

על טוהר יהודי בתוך כל הכאוס הזה והטומאה

הזו..... אז עוד להיזרק למקום של כל היצרים

הרעים?   זה מאוד מורכב ולא פשוט.

הם לא יכולים ל הבין מה פירוש שיש

דבר שיותר חשוב מהמוות. בקושי אני

מבינה את זה. למרות שרואים זאת

בכל ההיסטוריה היהודית; שיהודים

העדיפו להקריב את נפשם ולא להיטמא.

אני די מרחמת על שני היהודים

האלה עם הרב, הם לא אשמים;הם לחלוטין

לא הבינו אותו ואת השקפת עולמו.

זה כמו להפגיש X עם Y. לא הולך. פשוט, לא שייך.

זה משהו משהו.. מה שנקרא..בנות רבות עלי
אני חושב שהם דווקא כן הבינו את הרבטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ז' בשבט תשפ"ו 12:13

ולא הייתה שום אפשרות חוץ מזה שהם יצאו מאוכזבים

(בסוף הרב אמר שאין *לו* אמון שיכולות להיות יחידות נפררדות. *שהוא* חושב שכולם יתחלנו אם ילכו לצבא. וגם שבעיניו אין משמעות לעם ישראל מעבר לשמירת תורה ומצוות. הוא בכלל לא דיבר על זכויות שמגינות על עם ישראל וכאלו, כי הוא באמת חד וישר.

באמת מול גישה כזאת האפשרות היחידה היא להגיד 'אוקיי אז אנחנו לא מוכנים לתת לכם תקציבים לכלום' או 'אז תרדו מהארץ'.

או להכנס לדיון עם מקורות שמראים שליהדות כן אכפת מעם ישראל, אפילו כשהוא לא שומר מצוות.

אבל אני חושב שרוב הציבור החרדי לא יכול להגיד מול עצמו שהוא מאמין בדברים שאומר הרב - שהוא *באמת* מאמין שכולם יתחלנו, שלא יכולות להיות יחידות נפרדות, ושהביטחון הזה כל כך מוחלט שהוא מוכן למות על ידי הערבים כפשוטו ולא להתגייס)

לגבי היחידות הנפרדותברגוע

את צודקת לגבי העבר, אבל היום יש את חטיבת חשמונאים שהיא חרדית למהדרין.

את לא צריכה להאמין לי, פשוט תראי עדויות של חיילים משם.

תודה. הלוואי.נחלת
לא יודע. אין לי כוח לראות. אבל את צודקתבנות רבות עלי
למה לדעתך צריך לכבד אנשים רעים כאלה שפגעו בכוונהזיויק
בעמ"י והביאו עלינו כזו מתקפה נוראית?
החרדים? הגזמת קצת, לא?צדיק יסוד עלום
אפילו לא מצחיקזיויק
למי התכוונת? לחילונים שיזמו הידברותצדיק יסוד עלום

ובחרו ברטוריקה עניינית, מכבדת מההתחלה ועד הסוף, עם חתירה לדיבור ענייני ורצון להימנע מהתנגשות, עם עשרות התגמשויות, פנייה לשכל הישר הפשוט ביותר, גם מול הכפשות ושיח מאוד קיצוני מזלזל ונוקשה מצד הרב

או לרב ש:

- מזהה את מדינת ישראל כרעה מיסודה ומעדיף את הבריטים על פניה

- שמעדיף שילדיו ימותו ע"י ערבי ולא יהיו חילונים

- שאוטם את השכל שלו מלחשוב על כל היתכנות לגיוס חרדים לצבא ואומר שזה לעולם לא יעבוד בשום אפשרות

- שאדיש לגורלם של המגינים בפועל על המדינה ולא מתרגש ממשל האלונקה

- וכל זאת תוך כדי שהוא נתמך על ידי המדינה, נתרם ולא תורם, משעבד ולא משועבד?

מה אומר ומה אגיד, אמנם אחים לנזק הם מגמתיים ובעייתיים ואולי אפילו זדוניים, אבל כוונתם רצויה, גם אם הדרך שלהם בולשביקית....

הרב לעומת זאת מגלם עמדה שקשה מאוד מאוד לסנגר עליה. 

לא ראיתינקדימון
ולא מתכוון לראות נטורי קרתא מדברים עם נטורי קרתא

אבל הסיקריקים החילונים באו לדבר עם הסיקריקים החרדים באצטלה שלא מצליחה לכסות את הערווה של עצמה. "נשק לאחים" באו לנסות לנהל "הסכם חודייביה", הא ותו לא. הם לא רוצים חרדים, הם לא רוצים דמוקרטיה, והם לא רוצים דת או לאום. הם רוצים כלים שיאפשרו להם לשלוט ולהשליט את המחשבה הקומוניסטית מחדש על מדינת ישראל.

🤷🏻‍♂️צדיק יסוד עלוםאחרונה

הדיון היה מכובד רק מצידם ולא מצד הרב... זה מורכב, גם הרב דיבר בצורה "מכובדת" אבל אטומה ואדישה (=בלתי מכבדת)

אני מודע היטב לטהרת הכוונות של מוטיבצית האחדות של המחנה הליברלי הפרו גיוס, ויודע שהם לא רוצים את החרדים בצבא אלא רוצים את החרדים בלתי חרדיים בצבא. ואני גם מכבד את החשדנות הצינית החשדנית החרדית

ויחד עם זאת אחים לנשק כשרים יותר מאשר הרב בדיבייט הנ"ל (*הוא יותר צדיק ומקיים הלכה מהם והם באים הוגנים יותר ממנו בדיון)

עזרה!צאט

היי חזרתי לכאן אחרי שנה שלא הייתי פה🙂‍↔️

ובאופן אירוני הסיסמה הייתה שמורה לי אבל לא היה לי מושג מה השם משתמש😅 (די מצחיק שאדם לא זוכר איך קוראים לו אבל כן זוכר של אחרים)

כמובן שאין איך לאפס שם משתמש..

קיצור יש למישהו רעיון איך למצוא?

או שאולי אני פשוט יתחיל מחדש ותכירו את אני של עכשיו🙂

עדיף לפתוח דף חדש…פ.א.

גם הפורום כיום אינו מה שהיה לפני שנה,

די דעך.

הרבה ניקים ותיקים התחלפו בניקים אחרים.  כנראה הרוב לא יזהו את הניק הותיק, גם אם היית יודע אותו.   

אני אומר תתחיל מחדש זה הכי מגניבבנות רבות עלי
אם אתה זוכר שרשור שהשתתפת בוטיפות של אוראחרונה

אפשר לעשות חיפוש בפורום ולנסות למצוא אותו

(או לשאול כאן האם מישהי זוכרת את השרשור ויכולה לקשר אליו)

חיפוש בפורומים

כולם צדיקים פה?צאט
או שמישהו ראה הכוכב הבא?
הטלויזיה דלקה ברקע. ראיתי בערך חצי מהגמרפ.א.
לא אהבתי את הביצועים 
מזה הכוכב הבא?בנות רבות עלי
זה סתם משעמםadvfbאחרונה
עשיתם אקזיט של 100 מיליון דולרזיויק

מה הלאה בחיים?

תנסו להרוויח יותר?

תשבו במנוחה על התורה ועל העבודה?

תשקיעו במשהו טוב לעם ישראל?

אמתין עד סוף התוארבין הבור למים

בעו"ס, היינו לימוד תורה.

עד אז אגבש דעה עם בעלי, בטח נשקיע בלחיות היטב בכדי למות היטב

חשוב לא להתרגש

למה לך תואר?זיויק
נוח להיות בתוך מסגרתבין הבור למים

כשמאה מיליון דולר נופלים אל כיסי.

בנוסף לא מצאתי עדיין מי שילמד אותי את הדברים מפיו, ועליי ללמוד לפני שאצא לשדה.

קודם כלנקדימון
קרן מלגות לתחומים בהם אני רוצה יותר בוגרי ישיבות רציניים - שישבו ברצינות והתאברכו ואז החליטו ללכת לעולם המעשה - כדי שישפיעו במדינה. הייתי רוצה לסנות קרן שתהיה מסוגלת לספק להם תמיכה משמעותית כדי שילכו דווקא ללמוד תואר בלי (כמעט) דרגות פרנסה.
מסקרןזיויק
מה היית רוצה שילמדו לעשות? או להיות?
להשקיעמשה

הרבה יותר חשוב להרים מיזמים שיעשו את העבודה ויכניסו כסף אחר כך

מלתרום אותו ובעצם לאבד אותו.

בכללי אני מעדיף לתת דגים ולא חכות.

חכה מועילה בטווח הרחוק לאדם עצמו יותר מדגנפש חיה.
עבר עריכה על ידי נפש חיה. בתאריך ה' בשבט תשפ"ו 8:43

לא? 

ברורמשה

היה לי פעם סיפור עם עבודה משרדית קטנה שהייתה לי וחברה במצב כלכלי לא פשוט. בקיצור נתתי לה את זה נטו כצדקה וגם שילמתי קצת קדימה על עוד חודש כדי לעזור עם חוב ספציפי.

מפה לשם.

בחודש הראשון היה מעצבן והיא עשתה את זה לא כל כך טוב. בחודש השני עשתה את זה טוב. בחודש השלישי עשתה מעולה ממש.

החוב נגמר מזמן. היא עבדה שם עוד שנה והייתי מרוצה מהעבודה שלה. התבאסתי ושמחתי כשהיא עזבה.

התכוונת: לתת חכות ולא דגיםזיויק
נכון. טעות.משהאחרונה
אםרועישםטוב

אם מישהו מטייל ומוצא פסל מלפני 3000 שנה, האם הוא צריך לנתץ אותו או למסור אותו לרשות העתיקות?

לתת השתחוויה קטנהצדיק יסוד עלום
במובן סמלי מסורתי
ברור שבכך יש איסור חמורארץ השוקולד

הערתי ברצינות אם הציניות פוספסה כדי שלא תצא תקלה

🤭טיפות של אוראחרונה

'באתי עדיך - האם הכרתני? הנני היהודי, ריב לנו לעולמים...'

לא זוכר. אבל לזכרוני גם אםקעלעברימבאר
גוי פוגם פגימה קטנה בפסל כדי לבטא שהוא לא מאמין בע"ז הזאת, אז הוא כבר יצא מכדי ע"ז ומותר בהנאה ליהודי.

חוץ מזה מי אמר שמותר לנפץ ע"ז שאינה שלך, ואולי לפי דינא דמלכותא כל ממצא שייך למדינה. וגם מי אמר שהוא ע"ז? והאם הולכים בזה לפי חזקה או לפי סימנים או לפי מה שאומר הארכאולוג?

ברור שמותר לנפץ עבודה זרה שהיא לא שלךאדם פרו+

"כי את מזבחותם תתצון, ואת מצבותם תשברון

ואת אשריהם תכרותון."

יהודי כלל לא רשאי להחזיק בפסלים

מבחינה ממונית הפסל לא שווה כלום

ונחשוב כאפר, כי צריך לשרוף אותו.

אתה מערבב שני נושאיםשלג דאשתקד

מותר להחזיק דברים שלא שווים כלום.

ולא בטוח שאיסורי הנאה אכן לא שווים כלום.

ובכל זאת אסור להחזיק פסל

שאלה מעניינתנקדימון

תציץ בפניני הלכה לגבי דין של ביטול עבודה זרה, ובחלוקה שבין בעלות יהודית לבעלות של גוי.

כאן הלכה ה - ביטול עבודה זרה של גוי | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א וכאן הלכה ו - עבודה זרה של ישראל אינה בטלה לעולם | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

על פניו נראה שלא בטל מזה דין עבודה זרה, אם כי זה יהיה גם תלוי בשאלה האם הפסל נמצא באזור שהיה יהודי או לא. עכשיו באמת תהיה השאלה האם בכלל זה משהו שבידך לאבד או שאתה צריך לתת את זה למדינה. זו שאלה מעניינת מאוד.

צריך שאלת רב על כזה דבר. לא לנחש בעצמנו.

לא כדאי ללמוד הלכה מפורומיםטיפות של אור

אם זו שאלה רק לעיון - יש על זה מאמר בתחומין לו. המסקנה שלו לא לנתץ, כי עבודה זרה שאף אחד לא עובד היום בטלה מאליה. וגם אם יש חשש שהפסל היה של ישראל, זה ספק ספיקא - כי אולי הישראל לא השתמש בו לפולחן. ראה גם כאן:

הלכה ח - תיירות | פרק יב - בתי פולחן וסמלים | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

אולי הישראל לא השתמש לפולחן?!נקדימון

זו אמירה מאוד מוזרה.

לאיזה עוד שימוש ישראלים החזיקו פסלי עבודה זרה? בזמן שעבודה זרה שולטת בכיפה, קשה לומר שהיו מי שהחזיקו דבר כזה רק לנוי.

השאלה אם אתה קובע לפי חזקה או סברה.קעלעברימבאר
השאלה אם סתם פסל שנמצא מה חזקתו.

אם חזקת רוב פסלים שהם לנוי. אז בשביל להוציא מחזקה יש כללים הלכתיים ביורה דעה

הוא כותב שהחוקרים אומריםטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ב' בשבט תשפ"ו 18:14

שרוב הפסלונים של הישראלים לא שימשו לפולחן אלא למסחר או דברים אחרים

(יש על זה הרחבה במאמר אחר בתחומין יג. בלי קשר למאמר - אני שמעתי מארכיאולוגית שמתישהו הארכיאולוגים הגיעו למסקנה שהיו פסלונים שפשוט שימשו למשחק ילדים)

השאלה אם בהלכה הולכים לפיקעלעברימבאר
המחקר. והשאלה איך נקבעת חזקה.

אם יש 9 חנויות כשרות ואחת טרפה ונמצא בשר ביניהם, ושרלוק הולמס אומר שיש ממצאים מיקרוסקופים שזה טרפה, מה הדין?

למשל בתכלת, למרות הממצאים המחקריים, רוב הפוסקים לא פסקו שזה התכלת

את השאלות אנחנו יודעיםנקדימון
אם אתה רוצה להוסיף משהו לדיון, תביא תשובות
אולי בבית שנינקדימון
אבל ממצאים בבית ראשון בוודאי יהיו עבודה זרה גמורה.

אבל מעניין, אחפש לקרוא בתחומין

בכל זאת מצינו פסלים לנוי בבית ראשון, למשלקעלעברימבאר

התרפים שמיכל שמה במיטה של דוד.

או האריות בכסא שלמה.

גם בארכאולוגיה יש כזה דבר פסלים שהם בבירור לנוי. אני לא יודע לגבי הארץ, אבל בבבל היו הרבה כאלה בארמונות

הדיבור שם (של החוקרים) הוא גם על בית ראשוןטיפות של אור

(ואם התכוונת למה שהארכיאולוגית סיפרה לי בנוגע לצלמיות משחק - דומני שהיא התכוונה אפילו לא רק אצל יהודים, אלא בכלל)

וכן, המעשה הנכון הוא לפתוח הפניות 👍

נדמה לי שיש סיפור כזה בגמראשלג דאשתקד
על רבן גמליאל, שגרם לכך שהפסל יהיה של גוי והכריח אותו לבטל אותו.
הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
על מה שזה בנה בכם? לימד אתכם?
ברור שקשיים יכולים גם לשבור בני אדםזיויק
התכוונתי למי שהצליח לעבור אותם בשלום
יום המחרת שלכם - ראש חודש שבטזיויק

תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?

מה עושה את ההבדל?

אה.. וחודש טוב! 😊

בא לי לקנות ראש דשאהרמוניה

אולי היום בניגוד לילדות אני אצליח לטפל בו ויגדל לו קצת שיער

נעשה לו קוקיות, שיהיה בת

איך אומרים ראש דשא או ראשת?😉

ראשת? נשמע המצאהזיויק
סתם אני אומרת בגלל כל הדיוניםהרמוניה

"ראש אולפנה או ראשת אולפנה?" 

"ראש עיר או ראשת עיר?"

כן ראשת זה חארטה..

אפשר לומר ראשת. מלשון ראשה. כמו אבן הראשהקעלעברימבאר
לא שמעתי על זההרמוניה
נראלי המצאה של שמאלנים ממשזיויק
ראש מדשאהקעלעברימבאר
אניoo

מחבבת שגרה

היא לא חייבת להיות משעממת

בשבט יש יומולדת לעץ שלנו בגינה

שגדל בספונטניות מתוך דשא סינתטי

לא שזכרתי את זה

אבל האייפון בחר להציג תמונה שלו הראשונה להיום 

מרגשזיויקאחרונה
מה הלוז שלכם במוצאי שבתות של חורף?זיויק
זה יוצא חצי יום לפעמים.
זה ברכהפצל🤫

יש הזדמנות לעשות סעודה רביעית, להוסיף אלפא ביתא פסוקי ברכה ופיוטים וכו'. הלוואי שאזכה לחצי ממה שאני מדבר בחצי מהפעמים. אבל לפחות יש משמעותית יותר זמן ויותר נחת לזה מאשר בקיץ. (וגם בקיץ זה ברכה כי יש הזדמנות יותר בנחת משמעותית בשישי להשלים שמו"ת ושיר השירים וכו' וכולי האי הלוואי )

יפה ממשזיויק
תודה רבהנחלת

שהעברת נושא. זה מאוד חכם. יישר כוח!

חודש טוב!

השאלה שלךנחלת

לגבי מה עושים במוצ"ש ארוך. זה היה כמו מים קרים על נפש עייפה  אחרי הדיונים של חרדים -דת"ל.

אה פספסתי טיפהזיויקאחרונה
חח

אולי יעניין אותך