בנישואין יש הרבה צדדים, ואחד מהם זה צד כלכלי.
המאזן התקציבי שלנו נובע בגדול מהכנסות והוצאות. עם זה אפשר לעשות שני דברים כדי להשפיע על הרמה הכלכלית:
- להגדיל הכנסות
- לצמצם הוצאות
אם ניקח את הדוגמא שכתבת, בחורה בת 22 שהיא שנה ב' בלימודים התחילה ללמוד בגיל 21, וסיימה תיכון בגיל 18.
כשהיא היתה בת 19 עשתה ש"ל שנה ראשונה ובגיל 20 שנה שנייה\מדרשה.
בשלב זה של החיים שלה אמור להיות לה ביד כסף שהיא חסכה מש"ל (בעיקר הפיקדון) ומתוכנית "חיסכון לכל ילד" (שאני מקווה שאפשר להשאיר בבנק ולהמשיך להשקיע, וזה יכול להיות התשלום למשכנתא).
עכשיו צריך לשאול שתי שאלות חשובות:
-האם יש לה תמיכה כלשהי מההורים? האם היא גרה איתם, או שהיא צריכה לממן לעצמה מגורים? אוכל? טלפון? ביטוחי בריאות? תחבורה? מימון לימודים?
-מה היא לומדת. למה זה חשוב? כי יכול להיות שזה לימודים של יומיים בשבוע, והיא יכולה לעבוד בכיף שלושה ימים בשבוע. אבל גם דברים עמוסים יותר, כשצריך, אפשר למצוא עבודות רלוונטיות, נגיד הכרתי סטודנטים שלמדו ראשון-חמישי, שעבדו חמישי משמרת ערב, שישי בוקר, מוצאי שבת, וכך לא פגעו בלימודים עצמם. גם השאלה היא באיזה סוג של עבודה מדובר. האם מדובר בשיעורים פרטיים? חלוקת עיתונים? מלצרות? אולי עבודת סטודנט כמתכנתת?
השאלה גם חשובה למשכורת אחרי התואר. אי אפשר להשוות את המשכורת של מתכנתת למשכורת של סייעת בגן ילדים.
בכל מקרה, נותר לה כנראה שנה (או שנתיים) לסיום התואר.
עכשיו בואי נדבר על בעלה. בן כמה הוא? זה מאוד משנה לתרחיש.
בואי נצא מנקודת הנחה, שלא משנה בן כמה הוא, הוא מתכנן להישאר עוד שנתיים בישיבה ואז לצאת ללימודים כלשהם.
בשנתיים האלה הם יקבלו דיור בהנחה בישיבה + מלגה כלשהי, והגובה של הדברים האלה תלוי בישיבה. יש גם כאלה שבוחרים לעבור ישיבה בגלל המלגה. בנוסף, ישנן ישיבות שמאפשרות לאברכים לעבוד בכל מיני תפקידים ומשלמים להם על זה.
בהנחה שהוא בוגר צבא, יש גם לו פיקדון וחיסכון לכל ילד.
גם פה צריך לשאול האם יש תמיכה כלשהי מההורים.
זוגות אברכים ככלל, חיים ברמת חיים שנחשבת נמוכה - מגורים בדירה\קראוון ששייכים לישיבה, ללא רכב, רהיטים יד שנייה, קניות מרוכזות בזול, אין חופשות יקרות, יוצאים לפק"ל ולא לבית קפה.
אז בשנתיים הראשונות, כשהוא עוד אברך והיא עוד סטודנטית, הם כנראה יצטרכו לחיות יחסית בצמצום. השכירות תהיה יחסית נמוכה בגלל הישיבה, ועם מלגה שלו + עבודה כלשהי שלו, וגם עבודה שלה בצורה חלקית כלשהי - יכול להיות שיש להם הכנסה של כמה אלפי שקלים בחודש, וזה יכול להספיק למחיה ולחיסכון קטן.
וכשהיא תסיים את הלימודים, היא כבר תרוויח כמה אלפי שקלים יותר, ובהנחה שיש גם ילד - הברוטו אמור להיות לא רחוק מהנטו + הנחות בתשלום למעון. גם הוא, עם המעבר להיות סטודנט, יוכל לעבוד יותר שעות ולהכניס יותר. ועדיין, כנראה שהם לא יילכו לחפוש במלון חמישה כוכבים. זה אולי רמת חיים יותר גבוהה מאשר אברכים, אבל עדיין זה סטודנטים.
לגבי הון עצמי למגורים, מבחינה כלכלית, אני לא בטוחה שזה נכון בכלל לקנות דירה. יש אומרים שעדיף לחיות בשכירות כל החיים, ואת אותו הסכום שרצית להשקיע בסכום הראשוני לדירה - להשקיע בשוק ההון, התשואה שם תשתלם יותר. אני לא יועצת כלכלית ולא נעליים, אבל אני מקווה שיש לך מישהו שאת יכולה להתייעץ איתו מבחינה כלכלית. לשבת איתו ולנסות להעריך הוצאות מול הכנסות, איפה אפשר לצמצם, איפה אפשר להגדיל, איך אפשר לחסוך, איך מתכננים לטווח ארוך וכו'.
העובדה היא שרוב האנשים מתחתנים ושורדים כלכלית, גם אם הם עוברים כמה שנים קשוחות.