לימוד תורה מול עשייה בעת הזאת.מתיעצת28

בס"ד.

דבר שאין עליו עוררין הוא שכל בייניש שעבר הכשרה צבאית לא ישאר בישיבה אלא ילך למילואים.

השאלה שמעסיקה אותי ואין לי תשובה חד משמעית עליה היא

למה שביינישים שלא גויסו (שיעור א וכו) לא ילכו להתנדב או לעבוד

בחקלאות וכו? למה כאן נראה שהאמירה הכללית היא שהישיבות צריכות להישאר?

שבוע טוב ובשורות טובות!. 

שבוע טובהרמוניה

למה דווקא לומדי התורה ילכו להתנדב? למה לא סטודנטים או כל אדם יקדיש ביום כמה שעות? בדיוק לומדי התורה צריכים להתפנות מעיסוקם "הלא חשוב"?

אם כבר למה המדינה לא מעודדת עבודה עברית בחקלאות? 

וואי קשה לשמוע את הזלזול הזה בלימוד תורה... ממש הפתעת אותי. על שלושת הדברים האלה העולם עומד. האם זה מתחלק בשווה?

"על התורה ועל העבודה ועל גמילות חסדים". דווקא עכשיו שכל כך הרבה אברכים התגייסו למילואים את רוצה שנמוטט עמוד אחד לגמרי לטובת השניים האחרים...

רק מוסיפה שעמוד העבודה הוא עבודה שבלב שזוהיShandy

בכלל תפילה

העולם עומד על תפילה, גמילות חסדים, ובמיוחד על התורה

כי התורה היא הכי חשובה אם אין תורה אין חיים.

שעה אחת בלי תורה בעולם והעולם חרב!

אסור בתכלית האיסור לזלזל בזה

הכל תלוי בה

השפע והמחסור

אל תתבלבלו.

רק מציין שעבודה זה עבודת הקרבנותארץ השוקולד
כפי שפירשו רש"י, הרמב"ם והרב עובדיה מברטנורא
באמת? אבל יש פירוש שזה גם תפילהShandy

שיש שלושה עמודים כנגד שלושה אבות

עמוד החסד- אברהם

עמוד העבודה/ תפילה- יצחק

עמוד התורה- יעקב

אולי יש פירוש חדש כזהארץ השוקולד
זה לא המסורת
אוקי. למרות שזה מסתדר עם מה שהרמוניהShandy

הזכירה

שהתפילה היא כנגד הקורבנות

הפרקי דרבי אליעזר הוא מדרש ומסורת. פרק טז:חסדי הים

על שלשה דברים העולם עומד, על התורה ועל העבודה ועל גמילות חסדים... מה היא העבודה, זו תפלה, שכן מצינו בדניאל, דאמר לה דריוש [דניאל ו, יז] אלהך די אנת פלח לה בתדירא. וכי יש עבודה בבבל, אלא זו תפלה".

רבינו יונה על המשנה באבות גם מביא:

"והתפלה אלינו עכשיו במקומה כמו שאחז"ל ולעבדו בכל לבבכם אי זה היא עבודה שבלב הוי אומר זו תפלה וזהו שאומר (תהלים נ"א י"ז) ה' שפתי תפתח שדוד המלך אמרו לפסוק זה על חטאת בת שבע שהיה במזיד ואין מביאין קרבן על הזדונות. ועל זה אמר כי לא תחפוץ זבח ואתנה עולה לא תרצה שאני הייתי יכול להביא קרבן לכפר לי הייתי מביא עכשיו שאיני יכול ה' שפתי תפתח ופי יגיד תהלתך ותקבל התפלה במקום קרבן ותכפר לי על חטאתי. גם אנחנו שאין לנו קרבן שיכפר לנו לא זדונות ולא שגגות ה' שפתי תפתח ותקבל תפלתנו במקום הקרבנות"

שכוייחארץ השוקולד
אז זה מחלוקת כבר בקדמונינו, תודה
אבל כנראה שכולם יודו שתפילה יכולה להוותחסדי הים
תחליף מסויים לקרבנות כדי להעמיד את העולם, כי תפילה כנגד קרבנות ונקראת עבודה.
לא בהכרחארץ השוקולד
תפילה היא תחליף לקרבנות, זה לא אומר שהתחליף מצליח לעמוד במקום העיקר גם כאן.
תפילה נכללת בכולםאחו

עבודה - פשוט

גמילות חסדים - "אלו דברים שאין להם שיעור... וגמילות חסדים ות"ת" -> רש"י: "ועיון תפילה היינו בכלל גמילות חסדים, דכתיב: "גומל נפשו איש חסד" (תלמוד בבלי שבת קכ"ז ע"ב)

תורה - אם עושים מהתורות תפילות כמש"כ בהקדמתו של ר' נתן לליקוטי תפילות

טענה מעניינתארץ השוקולד

א. לגבי הפשוט, כפי שראית זה מחלוקת ראשונים.

ב. זה שתפילה בכלל גמילות חסדים לא אומר שזה עיקר גמילות חסדים.

ג. יש להעיר כמובן מהגדולים הליטאים שסברו כדבר פשוט שתפילה פחות חשובה מתורה.

בכל מקרה, הסתכלות מעניינת ומעוררת חשיבה

כי התפילה היא כנגד הקרבנותהרמוניה
נכון😅 פרח לי מהראש אבלShandy

היא תמיד הייתה קיימת( לא הנוכחית שתיקנו לנו אלא  עצם התפילה עצמה הבקשה שלנו מה' הדיבור איתו)

פשוט תיקנו אותה שתהיה כנגד הקורבנות

אם כבר הזכרת תפילהחייל צבא הקודש
בברכת שים שלום ניתן לראות שתורה וחיים זה לא אותו המושג, אם עצם העובדה שיש שני מושגים שונים שמגדירים כל אחד.
מה לעשות שכך דברי הירושלמיארץ השוקולד

"ר' חנניא בן עקיבה אומר כשם שמפסיקין לקרית שמע כך מפסיקין לתפלה ולתפילין ולשאר כל מצותיה של תורה. ולא מודי ר' שמעון בן יוחי שמפסיקין לעשות סוכה ולעשות לולב?! ולית ליה לרבי שמעון בן יוחי הלמד לעשות לא הלמד שלא לעשות נוח לו אילו לא נברא?! אמר רבי יוחנן הלומד שלא לעשות נוח לו אילו נהפכה שולייתו על פניו ולא יצא לעולם. טעמיה דר' שמעון בן יוחי זה שינון וזה שינון ואין מבטלין שינון מפני שינון" (ירושלמי מסכת שבת פרק א הלכה ב, דף ז עמודים א-ב)

טענה נורא פשוטה, גם לדעת רשבי שקריאת שמע נדחית מפני לימוד תורה, זה החריג, אבל ברור שכל מצווה דוחה לימוד תורה.

אמנם, הרמב"ם חלק על הירושלמי בזה וטען שרק מצווה שאינה יכולה להיעשות בידי אחרים דוחה לימוד. אבל בכל מקרה, העיקרון הוא שמצוות מעשיות הן מטרת הלימוד וממילא הן דוחות את הלימוד.

יש משהו בזה שאם לא מקיימים את המצוותShandy

שכתובות בתורה אז בעצם לא מקימים את התורה

אבל יש מלא אנשים שגם ככה מבטלים לימוד תורה אז שיקחו אותם

למה לקחת את אחה שגם ככה נלחמים לשבת ללמוד בה

שהם דרך אגב המיעוט במדינה

יש מלא גברים ונערים מפונים מבתים לצערינו או מחוסרי עבודה שיקחו אותם

ככה כל הצדדים ירוייחו

כפי שהערתי, הטענה שלך מסתדרת עם הרמבםארץ השוקולד

אבל זה רק אם יש כאלה, לא כי סדר העדיפויות הוא שתורה דוחה גמילות חסדים.

א. אני לא בטוח שיש הרבה כאלה, הרבה מהאנשים העובדים שאני מכיר מתנדבים כעת בנוסף לעבודתם. שלא נדבר על אחוז המילואים הגדול שברובם עובדים או סטודנטים שויתרו על עבודתם ולימודיהם.

ב. אלה שמפונים מבתיהם לרוב צריכים לעזור לבית לתפקד, שזה דבר חשוב מאוד.

היי זה לא יפה. מותר לך לחלוק בנחרצותמתיעצת28

אבל אני לא זלזלתי בלימוד התורה.

אני בסהכ שאלתי אם ברור שצריך להתגייס למערכה הצבאית אולי גם להתנדבותית?

בהנחה והתשובה היא כן זה עמדה של זלזלול?!

אדם שסבור שלצבא בני ישיבות צריכים להתגייס מזלזל בלימוד תורה?

בכל אופן, תודה על הארה הפשוטה שמוטב לנסות לרתום חלקים נוספים באוכלוסיה שהם לא ביינישים לחקלאות. את צודקת ממש.

וואוו הפתעת אותיShandy

את שואלת את זה ברצינות????

א. הם מתנדבים. הם מתנדבים להוסיף לנו זכויות!

מתנדבים לשמור על עמוד התורה שישאר יציב!

ב. לימוד תורה הוא הכי חשוב- אפילו החיילים והצבא מודעים לזה, שמה שעומד מאחוריהם ונותן להם כוח זה התורה של  הבחורים הצדיקים שנשארים מאחור ללמוד

אולי את לא יודעת או לא שמעת סיפורים

אבל תמיד שאלו את הרבנים מתי כדי להתחיל מבצע או מתי כדאי להתקיף

היה סיפור כזה גם עם הבבא סאלי והוא אמר שזה לא יקרה בין אחת וחצי לארבע כי זה הזמן חופשי של הבחורים ואז הם לא לומדים וצריך את הכח של התורה בזמן הזה

ומאיפה כל הידע הזה שיש לרבנים אם לא מהתורה

ג.תורה מגנה ומצילה

יש לי עוד הרבה מה לומר

וגם הגבתי על התגובה של הרמוניה

מקווה שזה ברור לך עכשיו

( לא מתכוונת לפגוע בך, מצטערת מראש אם יש לזה נימה פוגענית או משהו)

לדעתי הם לגמרי צריכים להתגייסבאר מרים
ללימוד תורה - ללמוד הרבה יותר חזק וברצינות - כי חלק ממה ששומר על החיילים שלנו ו אפשר להם את הניצחון בע"ה הוא הכח של הלימוד של לומדי התורה.

אם יהיה כזה מחסור גדול בכח אדם שיגייסו את כל הגברים במדינה כולל סטודנטים, הייטקיסטים, ושאר בעלי מקצועות - יהיה צורך בבירור מדוקדק של כמות הלומדים ואולי יהיה צריך לגייס גם מתוכם. אבל תמיד יהיה צורך במקביל לחיילים גם לומדי תורה

את מודעת לכך שעשו את זה?ארץ השוקולד
בגדול גייסו מכל המקומות.

חז"ל היו נדהמים מהטענות כאן כי להם היה ברור שבמלחמת מצווה (וברור שזו המציאות כעת) מגייסים את לומדי התורה, כמבואר ביומא בקל וחומר מחתן מחדרו וכלה מחופתה.

כן אבל לומדי התורה בימינו הם המיעוט בדורShandy

אז למה דווקא אותם??

פעם כל הדור היה לומדי תורה ואז גם אז היו מגייסים חלק ולא את כולם

ומה שעמד להם לנצח היה הלימוד תורה שלהם שהם עצמם למדו

היום לצערינו זה לא ככה

אם לומד תורה הכוונה קבע עיתים לתורה מסכימהמתיעצת28

אם הכוונה אברכים - שגוי.

ביחס למה שכתבת על איך היה פעם..

1. דווקא כיום לימוד ולומדי התורה נפוצים יותרארץ השוקולד

ממה שהיה בכמעט כל תקופה בהיסטוריה של עמנו.

2. יש סדר עדיפויות שהיה לחז"ל, ההצעה שלך מנוגדת לסדר העדיפויות שהם קבעו.

3. מי אמר דווקא אותם, דיברו עליהם כמו על שאר הציבור.

4. מאיפה לך שגייסו רק את חלק מהם? ומתי בדיוק הייתה המציאות עליה את מדברת?

סליחה אם זה נשמע חריףארץ השוקולד
אבל באמת שלא ברור לי על סמך מה במקורות הטענות הללו נסמכות וגם היסטורית אני לא מבין על מה הן מתבססות
גדולה תורה יותר מהצלת נפשותאחו

הנחת היסוד צריכה להיות היא שתלמוד תורה כנגד כולם וזה למעשה הקיום של עם ישראל גם במובן הרוחני יותר וגם במובן ממשי יותר: מתוך ההבנה שהתורה היא ערך עליון ממילא כל המעשים שלנו ברבדים האישיים, החברתיים והפוליטיים, יהיו מודרכים לפיה ונזכה לסייעתא דשמיא.

אכן ככל שנצרך בשביל התפקוד הצבאי וגם בעורף מוציאים גם חתן וכלה מחופתם, אבל אני לא חושב שצריך "לחפש משימות" מעבר למה שהכרחי, כי אין לדבר סוף. אם הצלת נפשות היא הדבר הכי חשוב, אז במקום ללמוד בישיבה, שילמדו הבחורים רפואה או עכ"פ יעברו הכשרה לפרמדיק ויתרוצצו בשכונות כדי להעניק טיפול רפואי? ואם כדי לממן את המלחמה צריך כסף, אז אולי כולנו נצא לעבוד 16 שעות ביממה כדי להכניס כמה שיותר מיסים (לצורך העניין בבריטניה במלחה"ע היה מס הכנסה 100% ואוכל היו מקבלים לפי הקצבה)? וכשם שיש חקלאים שנפגעו קשה וזקוקים לעזרה בעבודה, יש גם הרבה יתומים ואלמנות מתחת לקו העוני, אולי במקום ללמוד נצא לעבוד ונתרום להם את כל משכורותינו?

בקיצור לימוד תורה הוא משימה לאומית לא פחות משאר המשימות וצריך לנתב את המשאבים האנושיים לפי הצורך, גם לצה"ל אין עניין שיתגייסו 2 מיליון אנשים כי אין להם מה לעשות איתם, צריך שיהיו אנשים שילכו לעבודה בעורף ויביאו כסף, צריך שיהיו מתנדבים במשא"ז / כיתות כוננות, צריך שיהיו מתנדבים בענייני הסיוע האזרחי וצריך גם לומדי תורה

רק לגבי הציטוטצע
ההקשר של הציטוט הוא על מרדכי .

ובפועל מרדכי לא למד תורה אלא היה עסוק בהצלת ישראל.

אז כך גם ניתן לומר שאמנם מבחינה המעלה. אין גדול יותר מלימוד תורה. אך אין זה אומר שהדבר הנכון לעשות הוא ללמוד תורה

וסיפור המגילה יוכיח......

וכמדומני שיש ביסוס לדברים בכתבי הרציה זצלצע
אך איני חותם על כך שלא אכשל בלשוני.....
לא מבין לאן אתה חותר.אחו

כבר אמרתי, ככל שיש בכך צורך ממשי מצווה לסגור את הגמרא וללכת להתגייס או להתנדב במשא"ז או לתקן דרכים.

מעבר לכך אין צורך לחפש משימות מתחת לאדמה ברמה שתביא לביטול תורה כי אין לדבר סוף וכאמור הנחת היסוד היא שעדיף להתעסק באופן קבוע בלימוד תורה מאשר בגמילות חסדים או בכל דבר אחר אלא שאם נצרך אז בוודאי עושים.

באשר לשאלה מה נחשב לצורך ממשי, זה תלוי לפי המקום ולפי העניין ולפי האדם. אבל אני לא חושב שמי שלומד תורה באיכות צריך לעזוב הכל כדי לאסוף עגבניות, עם כל הכבוד.

לצערי אינני מכיר את כתבי הרצי"ה זצ"ל לעומק. בכל-מקרה מבחינת השקפה אני מזדהה יותר עם הגישה החרדית.

ודברי פי חכם חןארץ השוקולד
מי אמר שמרדכי לא למד תורההרמוניה

במקביל להצלת ישראל? 

נשמע לי מוזר... כמו לומר שדוד המלך היה רועה צאן או לוחם ולכן היה עסוק בזה ולא למד תורה

(כשהיה מלך זה ברור שלמד תורה במקביל)

התורה היא החיים של גדולי הדור

ויש גם את הסיפור על מרדכי שאסף תינוקות של בית רבן וצמו ולמדו תורה....

או שלא הבנתי נכון

היערות דבש חלק א דרוש יז אומר יותר מזה:חסדי הים

"ח"ו שפירש מרדכי רגע אחד מהתורה"

(הוא מבאר את הגמרא בדרך אחרת)

לכאורה הגמראארץ השוקולד

היא אומרת שהוא ירד בגדולתו התורנית בעקבות הסיפור במגילת אסתר,

האם זה ירידה ברמה או אי התקדמות או פשוט כבר לא חלק מהחבורה? לא יודע.

הפרישה (יו"ד רנא יג) פוסק על פי הגמרא במגילה:חסדי הים
"ולכן אע"פ שהוא מצוה גדולה מי שמקדים להציל נפשות מ"מ תלמוד תורה קודם הואיל שיש אחרים שיכולין להציל הנפשות וכה"ג כתב רבינו לעיל בסימן רמ"ו (עמ' יז) בשם הרמב"ם (ת"ת פ"ג ה"ד) לענין תלמוד קודם למעשה."
ארץ השוקולד
ובכל זאת, הרמב"ם מנוגד לירושלמי.
הירושלמי בחגיגה (א, ז) אומר בפירוש את החילוקחסדי הים

הזה:

"הדא דאת אמר בשיש שם מי שיעשה אבל אם אין שם מי שיעשה המעשה קודם לתלמוד דלמא ר' חייה ר' יסא ר' אמי ענין מיתי לגבי ר' לעזר אמר לון אן הויתון יומא דין אמרון ליה גמל חסד אמר לון ולא הוה תמן חורנין א"ל מגיר הוה"

שכוייח,ארץ השוקולד
אז הרמב"ם הסתמך על הבבלי בחגיגה נגד הירושלמי בשבת.
זה ירושלמי בחגיגה וזה לא סותר את הירושלמיחסדי הים
בשבת
איך זה לא סותר?ארץ השוקולד
איפה בשבת יש את החילוק בין יכולה להיעשות בידי אחרים לאינה יכולה להיעשות בידי אחרים?
הדוגמאות שם הם מצוות שלא יכולות להעשותחסדי הים

על ידי אחר.

גם עשיית סוכה ולולב זה חלק מהישיבה והנטילה כמבואר בירושלמי פסחים וסוכה.

אפשר גם להעמיד שאין אחר שיעשה בשבילו.

לא יוצרים סתירות סתם.

אילו היה כדבריך יכלו לתרץ כך את רשביארץ השוקולד
לא הבנתי הוא ביטל מצוה שמוטלת עליוחסדי הים
צודק, טענה טובהארץ השוקולד
צריך לחשוב ולבדוק אם יש לי מה להשיב
אני מת על הסתמכות על ציטוטים מחוץ להקשר בדרשותארץ השוקולד
ולא על ההלכות שהביאו לנו רבותינו.
למה אני מרגיש שאתה לא מתייחס למה שכתבתי?אחו

מה טיב ה"הסתמכות" שהסתמכתי בעקבות הציטוט שהבאתי? אמרתי שאסור להתגייס? אמרתי שאסור להתנדב ככל שזה נצרך?

ומהן ההלכות שהביאו רבותינו? שכל לומדי התורה בארץ צריכים ללכת לאסוף עגבניות כי זה יותר חשוב / דחוף מלימוד תורה? זאת דעת גדולי הדור?

השאלה המקורית הייתה למה לומדי תורה לא הולכים להתנדב ולעזור בחקלאות. התשובה היא שלימוד תורה ברמה הבסיסית גדול מהצלת נפשות. ככל שהמציאות מצריכה, מצווה להפסיק לימוד תורה לטובת העניינים השונים החל במאמץ המלחמתי כלה בדברים אחרים שנצרכים אבל בשלב מסוים צריך לשים את הגבול שמבדיל בין צורך מהותי לבין צורך פחות מהותי או כזה שיכול להיעשות על-ידי אחרים.

יש הרבה משימות שבשבילן זה מצוין להפסיק ללמוד תורה, יש כאלה שפחות, לצורך העניין כיתת כוננות בתל-אביב זה מגניב ותורם לתחושת הביטחון אבל אין איום פח"ע מיידי על תל-אביב מעבר לאיומים הרגילים בשוטף שלמעשה אין זה התפקיד של לומדי התורה לטפל בהם אלא של כוחות השיטור הרגילים (להיות שוטר זאת מצווה גדולה ואם מישהו רוצה להתנדב במשא"ז אשריו אבל זה לא אומר שצריך להפוך את כל לומדי התורה לשוטרים כדי שנחיה בביטחון.)

אגיב בהמשך בלי נדרארץ השוקולד
בקיצור העיקר אני מסלף ומוציא מהקשראחו
והולך נגד ההלכות שלימדו רבותינו (ושמא יש מרבותינו ויש מרבותינו?)

אבל זאת מבלי להתייחס לגופם של דברים

לא, חס ושלוםארץ השוקולד

הגבתי כעת:

אגיב בקצרה כעת - צעירים מעל עשרים

בגדול, לרגע לא חשבתי שסילפת וגם לא כך טענתי, מה שכן טענתי זה השאלה האם מסתמכים על הלכות ודיוני הלכה או על מדרשי אגדה.

אגיב בקצרה כעתארץ השוקולד

העניין שהפריע לי זה הלמידה מתוך מדרשי אגדה למעשה, כאשר יש הלכות בתחום.

דבר פשוט להלכה שאם האדם יכול להתגייס כעת או ללמוד תורה, הגיוס דוחה לימוד תורה, כך מפורש להלכה שמלחמת מצווה דוחה תלמוד תורה.

לרגע לא טענתי שאתה מסלף, אלא שהמדרש לא בהכרח בא לומר מה נכון יותר מבחינה ערכית, אלא שיש מחיר. מרדכי בחר נכון להציל את עם ישראל מבחינה היסטורית, אבל ברמה האישית הוא שילם מחיר ברמתו התורנית.

ביחס לשאלה אם נכון להתנדב או ללמוד,

אז לפי הירושלמי נכון יותר להתנדב,

לפי הרמב"ם (שחסדי הביא שכך גם ףסק הפרישה) זה תלוי האם אחרים יכולים לעשות את זה במקומו.

צרם לי גם החשיבה המאוד אגוצנטרית שיש אחרים שיתרמו קודם, אני בסביבה של אנשים עובדים, שם כמעט כולם מחפשים להתנדב, צרם לי לשמוע שיש מקומות בהן החשיבה אחרת...

מקור פשוט:ארץ השוקולד

HebrewBooks.org - רמב"ם הלכות מלכים ומלחמותיהם פרק ה הלכה א - פ' כסף משנה

על סמך הגמרא בבלי במסכת סוטה דף מד עמוד ב.

והקל וחומר שתלמידי חכמים מתגייסים אם חתן מחדרו וכלה מחופתה מתגייסים זה על סמך הלימוד על אסא בגמרא בבלי סוטה דף י עמוד א. (הגמרא לומדת שאסא גייס תלמידי חכמים לעבודת המלך מכך שהוא גייס חתן מחדרו וכלה מחופתה, מכך היה ברור להם שגם תלמידי חכמים גוייסו) ברור שאסא שם פעל שלא כהוגן כי זו לא הייתה מלחמת מצווה (בלשון המעטה)

מתנצל שהשתלחתי.אחו

נתחיל מהירושלמי:

ראשית אין שום הוכחה מהירושלמי כיוון שמדובר במצוות שבגופו היינו כאלה שאינן יכולות להתקיים ע"י אחרים. אף-אחד לא יכול להניח תפילין או לנטול לולב במקום מישהו אחר וגם לא לקרוא קריאת שמע לכן נצרך לתירוץ של אין דוחים שינון מפני שינון.

תלמוד בבלי מו"ק ט' ע"ב מחלק את החילוק בין מצווה שיכולה להיעשות בידי אחרים (ולכן עדיף להניח לאחרים לעשותה) לבין שאינה יכולה להיעשות בידי אחרים ומאי חזית דסמכת אהאי.

גם באשר למצווה שאינה יכולה להיעשות בידי אחרים, לא נראה שכל דבר שאינו יכול להיעשות בידי אחרים אוטומטית הופך למצווה כי אין לדבר סוף: יש הרבה יתומים ואלמנות שזקוקים בדחיפות לצדקה וזה לא אומר שבני תורה מחויבים לצאת לעבוד כדי למלא את החסר (הגם שאין מי שיעשה זאת במקומם).

באשר למדרש במגילה, המדרש ברור ואפשר לפרשו כפשוטו במיוחד אם לוקחים בחשבון את שאר הקונטקסט באותה סוגיה במגילה.

המדרש לא מורה הלכה ספציפית אבל הוא בהחלט מורה על הגישה הכללית וכאשר ניגשים לנתח את ההלכות צריך לקחת אותו בחשבון לכן כמו שאמרתי הדוגמה הפשוטה שעדיף לבחורים ללמוד תורה מאשר לעבור הכשרת פרמדיק הגם שזה מציל חיים מכיוון שבאופן כללי לימוד תורה גדול מהצלת נפשות. אלא שאם יש צורך ממשי-מיידי ברור שצריך להפסיק את הלימוד כדי להציל נפשות.

במלחמת יהושע (שנחשבת למלחמת חובה לכו"ע), וגם במלחמת עמלק, וגם במלחמות אחרות של עזרת ישראל מיד צר כמו מלחמת שאול בפלישתים וכיו"ב, לא מצינו שגייסו את כל העם, חלק היו לוחמים חלק תומכ"ל חלק התעסקו בדברים בעורף וחלק מה יעשו? ימציאו לעצמם משימות? או ישבו ויעסקו בתורה?

בסוף בכל מלחמה יש כמות מוגדרת של משימות שצריך לבצע, בין אם בחזית בין אם בתמיכה ובין אם בעורף (במיוחד במלחמות בימינו שזה פחות עניין של מספרים) ולכל משימה יש סד"כ שנצרך אליה, אפשר לשפוך עוד ועוד כוח אדם אבל לא תמיד זה נצרך.

תנחומא מטות ג':

אֶלֶף לַמַּטֶּה אֶלֶף לַמַּטֶּה. יֵשׁ אוֹמְרִים: אַלְפַּיִם מִכָּל שֵׁבֶט וְשֵׁבֶט שָׁלַח. וְיֵשׁ אוֹמְרִים: שְׁלֹשֶׁת אֲלָפִים מִכָּל שֵׁבֶט וְשֵׁבֶט. שְׁנֵים עָשָׂר אֶלֶף חֲלוּצֵי צָבָא, וּשְׁנֵים עָשָׂר אֶלֶף לִשְׁמֹר אֶת הַכֵּלִים, וַעֲלֵיהֶם הוּא אוֹמֵר, שִׁנַּיִךְ כְּעֵדֶר הַקְּצוּבוֹת וְגוֹ'. וּשְׁנֵים עָשָׂר אֶלֶף לִתְפִלָּה.

כ"ש בדברים שאינם נוגעים באופן ישיר ללחימה, להתנדב בחקלאות או במוקדי סיוע נפשי זה חשוב אבל לא נראה לי שזה אוטומטית דוחה לימוד תורה.

באשר לגישה האגוצנטרית התורה היא משימה לאומית לא פחות מאשר כל דבר אחר פשוט השאלה במה צריך להתעסק. אם יש אחרים שיכולים להתעסק בהתנדבות אז שיתעסקו אין צורך לבטל בשביל זה בני תורה. ואם אין אחרים אז צריך לשקול היטב מה הדבר הנכון לעשות כי כאמור לא כל דבר שאחרים לא יכולים להתעסק בו אוטומטית הופך לסיבה לצאת מבית המדרש.

ובאשר להלכה במקום ללכת רחוק ולבנות את הסוגיה מאפס אפשר להסתכל מה אומרים רבותינו בימינו בנושא. גדולי הדור הורו להקדים את זמן חורף כדי להרבות בלימוד תורה (לא יודע לגבי כל הישיבות - בחרדיות לא מבעיא, אבל אני יודע שזאת גם הגישה בישיבת הכותל), והא קשיא, היו צריכים לשלוח את כולם להתנדב? 

טענת יפה ומסודר עם ביסוס רציני, יישר כחארץ השוקולד

א. טענתך ביחס למצוות הללו שנן מוטלות על האדם וממילא לא שייך החילוק אם יכולה להיעשות בידי אחרים, זו טענה טובה ואחשוב ואבדוק אם יש לי עליה תשובה.

ב. טענתך על מלחמות מצווה שלא כולם נלחמו, מנין לך?

והחילוק של תומכי לחימה לא רלוונטי כי זה חלק מהלחימה, ברור שטבח הוא חלק מהמאמץ המלחמתי כי לא ניתן להילחם בלי אוכל.

ביחס ללימוד תורה, כמבואר בדרשה על "עתה באתי", ניתן ללמוד בערב.

ג. דבריך על מרדכי, מנין לך שהגמרא אומרת שמרדכי בחר כיוון לא נכון?

אנחנו חוגגים את פורים ולכאורה שמחים בבחירתו של מרדכי, אבל זה היה עם מחיר.

זה שיש מחיר לא אומר שהבחירה לא נכונה.

ד. אכן, דברים שלא נוגעים ללחימה נלחמים ממושגים אחרים של דחיית לימוד מפני מצווה.

ה. צורם לי פשוט.

ו. גדולי הדור לא היו רק בישיבות בהיסטוריה של עמנו, זה שינוי גדול שחל במאות השנים האחרונות וממילא חשוב לדון גם במה שהיה לפני בעולם הפסיקה והתורה.

למטהאחו
עבר עריכה על ידי אחו בתאריך כ"ב בחשון תשפ"ד 17:29

עבר עריכה על ידי אחו בתאריך כ"ב בחשון תשפ"ד 17:29

ב. לא חילקתי פשוט טענתי שיש כמות מסוים של כוח אדם שנדרשת כדי לבצע משימה, בלוחמה סימטרית כמובן צריך כמה שיותר כוח (שכולל לוחמים+תומכ"ל+עורף) כדי להכריע אבל זה לא נכון בכל מקרה. בבריטניה במלחה"ע ה-II כל הגברים גוייסו, 1-2 מיליון נשים הכינו תחמושת, כל השאר עבודות חיוניות וכמובן 100% מס הכנסה לטובת המלחמה, לא נראה לי שהגענו לשם. אם הממשלה תגיד שמעו נגמרים לנו החימושים ואנחנו צריכים אזרחים שיעבדו בחינם במפעלי תחמושת, או שצריך לחייל דחוף 100K אזרחים לתפקידי לוגיסטיקה (מלבד אלה שהביאו מהמילואים) אכן נראה שצריך לשלוח לשם כל בן־אדם אפשרי. בינתיים נראה שמסתדרים בסדר.

במלחמת יהושע בעי (מלחמת חובה) נשלחו בפעם השנייה 30K חיילים הגם שיוצאי צבא היו 600K גברים. ברור שבמלחמות יותר גדולות נשלחו יותר אבל אני פשוט לא רואה למה צריך מיליון אנשים תומכ"ל אקטיביים על 30K חיילים קרביים.

אם להסתכל על צבאות היסטוריים ה-T3R משתנה וזה תלוי בהמון גורמים אבל לדעתי אם מתייחסים גם לכך שארץ ישראל אינה גדולה מאוד, וגם לא כל דבר צריך לספק (חלק מהאוכל שאוכלים זה ביזה) פשוט אין סיכוי שבכל המלחמות שהוגדרו כמלחמת מצווה לכל העם היה מה לעשות.

במלחמת דויד בצקלג אפשר לראות יחס של 1:3 קרביים:תומכ"ל אז אני גם לא מתאר לעצמי שעבור 30K חיילים היו 600K שמתעסקים בלוגיסטיקה (זה יכול להיות למשל בצבאות אימפריאליים כמו פרס או האימפרייה הרומית שצריך לצלוח חצי מכדור הארץ כדי להגיע לאן שהם צריכים. אגב במלחמת חובה גם הנשים אמורות לסייע בעורף אז בכלל ה-T3R מטורף) מה שאומר שבאותו זמן מה הם יכולים לעשות חוץ מללמוד תורה?

ג. לא שהוא בחר כיוון לא נכון פשוט באופן כללי תלמוד תורה גדול מהצלת נפשות לכן לשאלה מה עדיף להיות תלמיד ישיבה או חובש במד"א התשובה היא תלמיד ישיבה.

ד. זאת גם הייתה השאלה המקורית בשרשור לכן דבריי בתגובה המקורית התייחסו דווקא אליה

ה. למעשה כבר הגענו למסקנה שכל מה שקשור בצרכי לחימה דוחה ת"ת (כאשר הצורך נקבע על־ידי הדרג המקצועי)

מעבר לכך, אכן יש בזה מפגן סולידריות אבל לא נראה לי שדוחה ת"ת אם זה לא משהו חיוני, באשר למה נחשב חיוני כל מקרה צריך לידון לגופו, אם זה יישוב ספר וצריך משמר אזרחי זה יכול להיות רעיון טוב, אבל יש גם דברים שאמנם תורמים אבל הם תורמים גם בזמן רגיל וזה לא שהיינו יוצאים לעשות אותם... שוב, קצת מורכב, אבל צריך להפעיל שיקול דעת ולזכור שגם התורה היא משימה לאומית וללמוד יום ולילה זה לא פחות סולידריות מכל דבר אחר. מה גם מדי פעם אני מקבל בקבוצות שלוחמים מבקשים שיתפללו עליהם / ילמדו יותר תורה שתהיינה יותר זכויות אז בהחלט יש בזה סולידריות, דא עקא יש כאלה חושבים שזה לא משפיע אבל אין מביאים ראייה מן השוטים

ו. מיהם אותם גדולי הדור שאומרים שבחורים בשיעור א' צריכים להפסיק את הלימודים לטובת התנדבות? אפשר שמות או מקורות?

אגיב בהרחבה בהמשךארץ השוקולד
זה לא תשובה שמגיעה לה התייחסות של דקות בודדות
בצורה כללית לגבי לומדי תורה צריך לשקול אתחסדי הים

התפקיד שלו של לימוד תורה מול התפקיד שלו בצבא. יואב היה ראש סנהדרין (תנחומא דברים ג) אבל יצא למלחמה, כי הוא היה שר צבא.

מצד שני, אם התפקיד שלו פחות חיוני בצבא, והוא למשל מלמד תינוקות או מלמד בישיבה ודאי שהוא צריך להישאר ללמד, ואם לא הוא בכלל "מלמד תינוקות שמניח התינוקות ויוצא... או שמתרשל בתלמודו הרי זה בכלל ארור עושה מלאכת ה' רמיה" (שו"ע יו"ד רמ"ה, יז)

לגבי המלחמה כעת צריך לקחת בחשבון את התפקיד, מטרת הלחימה, ושיקולים זרים של המנהיגים.

צריך לשאול פוסק גדול מתי צריך לעזוב את הלימוד תורה, וגם מתי מותר להיכנס לפיקוח נפש. זה תלוי מאוד בתפקיד, כי יש תפקידים שמותר וחייבים למלא ואפילו למסור את הנפש, ובודאי צריך לבטל מתורה.

הפוסק צריך להתייעץ עם אנשי מקצוע צבאיים שהם טהורים בשיקוליהם, שזה קשה למצוא, אבל אפשרי.

לגבי עצם ההצעה בהודעה הפותחת, חלילה וחלילה לבטל לומדי תורה רציניים. צריך לזכור שלומדי התורה הם השומרים האמיתיים של ארצינו, כדברי הירושלמי בחגיגה (א, ג): "על מה אבדה הארץ נצתה כמדבר מבלי עבר ויאמר ה' על עזבם את תורתי רבי יודן נשייא שלח לרבי חייה ולר' אסי ולר' אמי למיעבור בקירייתא דארעא דישראל למתקנה לון ספרין ומתניינין עלין לחד אתר ולא אשכחון לא ספר ולא מתניין אמרין לון אייתון לן נטורי קרתא אייתון לון סנטורי קרתא אמרון לון אילין אינון נטורי קרתא לית אילין אלא חרובי קרתא אמרין לין ומאן אינון נטורי קרתא אמר לון ספרייא ומתנייניא הדא היא דכתיב (תהילים קכז) אם ה' לא יבנה בית וגו' ".

זאת אומרת בהשקפת חז"ל החיילים הם מוציאים לפועל את עצם השמירה של התינוקות של בית רבן ולומדי התורה שהם השומרים המהותיים.

מסתבר שבמלחמת מצוה ממש (שחלק מהמלחמה שלנו מוגדר ככה. תלוי בתפקיד), יש משקל רוחני יותר לחיילים מאשר שומרי העיר שרק מגינים, אבל עדיין משקל לומדי התורה, הוא העיקר.

כדברי הגמרא במכות י ע"א: "א"ר יהושע בן לוי, מאי דכתיב: עומדות היו רגלינו בשעריך ירושלם. מי גרם לרגלינו שיעמדו במלחמה. שערי ירושלם שהיו עוסקים בתורה."

לגבי גמילות חסד ללומדי תורה אעתיק את הירושלמי בפסחים (ג, ז) וחגיגה (א, ז) (עם תרגום של דוד כוכב): "רבי אבהו הוה בקיסרין שלח לרבי חנינה בריה מזכי בטיבריה, (רבי אבהו היה בקיסריה ושלח את רבי חנינה בנו ללמוד אצל חכמי טיבריה). שלחון ואמרון ליה גמל הוא חסד, (שלחו לו, בנך גומל חסד של אמת ומתנדב בחברה קדישא!). שלח כתב ליה המבלי אין קברים בקיסרין שלחתיך לטיבריא?! (שלח לו: וכי אין מספיק קברים בקסריה ששלחתיך לטבריא?!). כבר נמנו בעליית בית ארים בלוד התלמוד קודם למעשה, (כבר נמנו ביד דין הגדול בעליית בית ארים בלוד ופסקו: התלמוד קודם למעשה)."

אם זה מדובר התלמידים פחות רציניים, והם צריכים הפסקה למשך זמן, אז זה מותר.

אם זה משהו שממש נצרך נקודתית, אז צריך לשאול את ראש הישיבה.

צריך לזכור את דברי הגמרא במגילה טז ע"ב ש: "אמר רב יוסף גדול ת"ת יותר מהצלת נפשות". בוודאי שצריך להניח תורה לסכנה העומדת ממש לפניך, אבל אם אתה יכול להיות במסגרת של תורה, זה הכי עדיף על פני גמילות חסד אחרים ואפילו מצילי נפשות, עם כל חשיבותם.

דפח"חאחו
בשולי הדיון רציתי להגיד בכנות לדעות החולקות עלייצע

מעריך מאוד את דעתכם.

ובעיקר את האהבה הגדולה שלכם לתורה ולומדיה.

שאזכה ללמוד מכם אהבת תורה ולומדיה.

בשורות טובות לעם ישראל.

אני גם מיציתי את הדיוןמתיעצת28

ורוצה בסופו לומר שהתפעלתי מאוד מאהבת לימוד התורה שנשמעת ועולה פה מהתגובות.

משמח לדעת כמה אנשים מעריכים את לימוד התורה ומכירים בעוצמתו.

לילט ושבוע טוב

לילהטובהרמוניה

סליחה אם פגעתי בניסוח שלי🤍

מה שמצחיק שהשרשור הזה עודד אותי דווקא לעשותחסדי הים

תוספת קטנה של עזרה ללומדי התורה. לא שאני עושה הרבה מלכתחילה, ולא שהוספתי הרבה, אבל כן עשיתי משהו קטן.

(זה גם נבע מהסיבות החיים, ואולי הייתי עושה את זה מבלעדי השרשור, אבל השרשור נתן לי דחיפה)

אם לא זכיתי להיות תלמיד חכם, לפחות אני יזכה לחזק תלמידי חכמים.

ברור שאני לא מגיע לקרסוליים של חיילי צה"ל שמוסרים נפשם ולא לאלו שמתאמצים בכל כוחם וגופם לעזור להם.

מסכים איתך לגמריחייל צבא הקודש
עבר עריכה על ידי חייל צבא הקודש בתאריך כ"ו בחשון תשפ"ד 00:51

גם שמעתי רבנים שאומרים כך וגם יש ישיבות שמתנדבות.

רק אנשים מנותקים לגמרי יכולים לשבת בבית מדרש בזמן שאחים שלהם אוכלים עפר בשם אידיאלים רוחניים, ואני אומר לך את זה בתור בייניש שגוייס ולומד בזמנו הפנוי.

בסופו של דבר אם הערכים מהתורה לא מגיעים אצל אנשים לכדי מימוש בעת של המצווה הכי חשובה בתורה, שדוחה פיקוח נפש, אזי זה מראה על צביעות, והם לא טובים יותר מהמרגלים שזה היה חטאם. אבל עזבי אותי החפ"ש הקטן, בדיוק היום שמעתי מרב חשוב את אותם דברים. רק ההבדל בין הרב אליי זה שבעוד הרב לימד דברי אלוקים חיים מפי הנביא על אותם בחורי ישיבות, אני מכיר אישית לא מעט ביינישים נפקדים.

ולגבי שילכו להתנדב, גם היראים ורכי הלבב צריכים לספק מים ומזון לאחיהם.

לגבי חיילים זה וודאי.חש"ואחרונה

לגבי התנדבות בחקלאות וכד' נשיאה בעול עם חבירו היא ערך עצום. וזה ברור.

מצד שני אל לנו לזלזל בלימוד התורה. תורה מגינה ומצילה. ה' שמח בלימוד התורה במיוחד אם זה נעשה תוך תחושת נשיאה בעול ושליחות.

אם לא יהיה חקלאות חודש העולם ימשיך להתקיים, אם לא יהיה תורה אין לעולם יכולת קיום.

וודאי שצריך לצאת לעם ישראל ולהתנדב ולעזור אבל יש לעובדה שהישיבות פתוחות וממשיכים ללמוד תורה חשיבות עצומה גם לרוח של עם ישראל, גם לציביונה של החברה שלנו, וגם להגדרה הפנים מגזרית של מחויבות לה' ולתורתו גם בעת מלחמה.

לסיכום, מזה ומזה אל תנח ידך...

עשיתם אקזיט של 100 מיליון דולרזיויק

מה הלאה בחיים?

תנסו להרוויח יותר?

תשבו במנוחה על התורה ועל העבודה?

תשקיעו במשהו טוב לעם ישראל?

אמתין עד סוף התוארבין הבור למים

בעו"ס, היינו לימוד תורה.

עד אז אגבש דעה עם בעלי, בטח נשקיע בלחיות היטב בכדי למות היטב

חשוב לא להתרגש

למה לך תואר?זיויק
נוח להיות בתוך מסגרתבין הבור למיםאחרונה

כשמאה מיליון דולר נופלים אל כיסי.

בנוסף לא מצאתי עדיין מי שילמד אותי את הדברים מפיו, ועליי ללמוד לפני שאצא לשדה.

קודם כלנקדימון
קרן מלגות לתחומים בהם אני רוצה יותר בוגרי ישיבות רציניים - שישבו ברצינות והתאברכו ואז החליטו ללכת לעולם המעשה - כדי שישפיעו במדינה. הייתי רוצה לסנות קרן שתהיה מסוגלת לספק להם תמיכה משמעותית כדי שילכו דווקא ללמוד תואר בלי (כמעט) דרגות פרנסה.
מסקרןזיויק
מה היית רוצה שילמדו לעשות? או להיות?
עזרה!צאט

היי חזרתי לכאן אחרי שנה שלא הייתי פה🙂‍↔️

ובאופן אירוני הסיסמה הייתה שמורה לי אבל לא היה לי מושג מה השם משתמש😅 (די מצחיק שאדם לא זוכר איך קוראים לו אבל כן זוכר של אחרים)

כמובן שאין איך לאפס שם משתמש..

קיצור יש למישהו רעיון איך למצוא?

או שאולי אני פשוט יתחיל מחדש ותכירו את אני של עכשיו🙂

עדיף לפתוח דף חדש…פ.א.אחרונה

גם הפורום כיום אינו מה שהיה לפני שנה,

די דעך.

הרבה ניקים ותיקים התחלפו בניקים אחרים.  כנראה הרוב לא יזהו את הניק הותיק, גם אם היית יודע אותו.   

אםרועישםטוב

אם מישהו מטייל ומוצא פסל מלפני 3000 שנה, האם הוא צריך לנתץ אותו או למסור אותו לרשות העתיקות?

לתת השתחוויה קטנהצדיק יסוד עלום
במובן סמלי מסורתי
ברור שבכך יש איסור חמורארץ השוקולד

הערתי ברצינות אם הציניות פוספסה כדי שלא תצא תקלה

🤭טיפות של אוראחרונה

'באתי עדיך - האם הכרתני? הנני היהודי, ריב לנו לעולמים...'

לא זוכר. אבל לזכרוני גם אםקעלעברימבאר
גוי פוגם פגימה קטנה בפסל כדי לבטא שהוא לא מאמין בע"ז הזאת, אז הוא כבר יצא מכדי ע"ז ומותר בהנאה ליהודי.

חוץ מזה מי אמר שמותר לנפץ ע"ז שאינה שלך, ואולי לפי דינא דמלכותא כל ממצא שייך למדינה. וגם מי אמר שהוא ע"ז? והאם הולכים בזה לפי חזקה או לפי סימנים או לפי מה שאומר הארכאולוג?

ברור שמותר לנפץ עבודה זרה שהיא לא שלךאדם פרו+

"כי את מזבחותם תתצון, ואת מצבותם תשברון

ואת אשריהם תכרותון."

יהודי כלל לא רשאי להחזיק בפסלים

מבחינה ממונית הפסל לא שווה כלום

ונחשוב כאפר, כי צריך לשרוף אותו.

אתה מערבב שני נושאיםשלג דאשתקד

מותר להחזיק דברים שלא שווים כלום.

ולא בטוח שאיסורי הנאה אכן לא שווים כלום.

ובכל זאת אסור להחזיק פסל

שאלה מעניינתנקדימון

תציץ בפניני הלכה לגבי דין של ביטול עבודה זרה, ובחלוקה שבין בעלות יהודית לבעלות של גוי.

כאן הלכה ה - ביטול עבודה זרה של גוי | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א וכאן הלכה ו - עבודה זרה של ישראל אינה בטלה לעולם | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

על פניו נראה שלא בטל מזה דין עבודה זרה, אם כי זה יהיה גם תלוי בשאלה האם הפסל נמצא באזור שהיה יהודי או לא. עכשיו באמת תהיה השאלה האם בכלל זה משהו שבידך לאבד או שאתה צריך לתת את זה למדינה. זו שאלה מעניינת מאוד.

צריך שאלת רב על כזה דבר. לא לנחש בעצמנו.

לא כדאי ללמוד הלכה מפורומיםטיפות של אור

אם זו שאלה רק לעיון - יש על זה מאמר בתחומין לו. המסקנה שלו לא לנתץ, כי עבודה זרה שאף אחד לא עובד היום בטלה מאליה. וגם אם יש חשש שהפסל היה של ישראל, זה ספק ספיקא - כי אולי הישראל לא השתמש בו לפולחן. ראה גם כאן:

הלכה ח - תיירות | פרק יב - בתי פולחן וסמלים | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

אולי הישראל לא השתמש לפולחן?!נקדימון

זו אמירה מאוד מוזרה.

לאיזה עוד שימוש ישראלים החזיקו פסלי עבודה זרה? בזמן שעבודה זרה שולטת בכיפה, קשה לומר שהיו מי שהחזיקו דבר כזה רק לנוי.

השאלה אם אתה קובע לפי חזקה או סברה.קעלעברימבאר
השאלה אם סתם פסל שנמצא מה חזקתו.

אם חזקת רוב פסלים שהם לנוי. אז בשביל להוציא מחזקה יש כללים הלכתיים ביורה דעה

הוא כותב שהחוקרים אומריםטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ב' בשבט תשפ"ו 18:14

שרוב הפסלונים של הישראלים לא שימשו לפולחן אלא למסחר או דברים אחרים

(יש על זה הרחבה במאמר אחר בתחומין יג. בלי קשר למאמר - אני שמעתי מארכיאולוגית שמתישהו הארכיאולוגים הגיעו למסקנה שהיו פסלונים שפשוט שימשו למשחק ילדים)

השאלה אם בהלכה הולכים לפיקעלעברימבאר
המחקר. והשאלה איך נקבעת חזקה.

אם יש 9 חנויות כשרות ואחת טרפה ונמצא בשר ביניהם, ושרלוק הולמס אומר שיש ממצאים מיקרוסקופים שזה טרפה, מה הדין?

למשל בתכלת, למרות הממצאים המחקריים, רוב הפוסקים לא פסקו שזה התכלת

את השאלות אנחנו יודעיםנקדימון
אם אתה רוצה להוסיף משהו לדיון, תביא תשובות
אולי בבית שנינקדימון
אבל ממצאים בבית ראשון בוודאי יהיו עבודה זרה גמורה.

אבל מעניין, אחפש לקרוא בתחומין

בכל זאת מצינו פסלים לנוי בבית ראשון, למשלקעלעברימבאר

התרפים שמיכל שמה במיטה של דוד.

או האריות בכסא שלמה.

גם בארכאולוגיה יש כזה דבר פסלים שהם בבירור לנוי. אני לא יודע לגבי הארץ, אבל בבבל היו הרבה כאלה בארמונות

הדיבור שם (של החוקרים) הוא גם על בית ראשוןטיפות של אור

(ואם התכוונת למה שהארכיאולוגית סיפרה לי בנוגע לצלמיות משחק - דומני שהיא התכוונה אפילו לא רק אצל יהודים, אלא בכלל)

וכן, המעשה הנכון הוא לפתוח הפניות 👍

נדמה לי שיש סיפור כזה בגמראשלג דאשתקד
על רבן גמליאל, שגרם לכך שהפסל יהיה של גוי והכריח אותו לבטל אותו.
יום המחרת שלכם - ראש חודש שבטזיויק

תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?

מה עושה את ההבדל?

אה.. וחודש טוב! 😊

בא לי לקנות ראש דשאהרמוניה

אולי היום בניגוד לילדות אני אצליח לטפל בו ויגדל לו קצת שיער

נעשה לו קוקיות, שיהיה בת

איך אומרים ראש דשא או ראשת?😉

ראשת? נשמע המצאהזיויק
סתם אני אומרת בגלל כל הדיוניםהרמוניה

"ראש אולפנה או ראשת אולפנה?" 

"ראש עיר או ראשת עיר?"

כן ראשת זה חארטה..

אפשר לומר ראשת. מלשון ראשה. כמו אבן הראשהקעלעברימבאר
לא שמעתי על זההרמוניה
נראלי המצאה של שמאלנים ממשזיויק
ראש מדשאהקעלעברימבאר
אניoo

מחבבת שגרה

היא לא חייבת להיות משעממת

בשבט יש יומולדת לעץ שלנו בגינה

שגדל בספונטניות מתוך דשא סינתטי

לא שזכרתי את זה

אבל האייפון בחר להציג תמונה שלו הראשונה להיום 

מרגשזיויקאחרונה
הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
על מה שזה בנה בכם? לימד אתכם?
הייתי מוותרת עליהם בשמחהאני:)))))
מה הלוז שלכם במוצאי שבתות של חורף?זיויק
זה יוצא חצי יום לפעמים.
זה ברכהפצל🤫

יש הזדמנות לעשות סעודה רביעית, להוסיף אלפא ביתא פסוקי ברכה ופיוטים וכו'. הלוואי שאזכה לחצי ממה שאני מדבר בחצי מהפעמים. אבל לפחות יש משמעותית יותר זמן ויותר נחת לזה מאשר בקיץ. (וגם בקיץ זה ברכה כי יש הזדמנות יותר בנחת משמעותית בשישי להשלים שמו"ת ושיר השירים וכו' וכולי האי הלוואי )

יפה ממשזיויק
תודה רבהנחלת

שהעברת נושא. זה מאוד חכם. יישר כוח!

חודש טוב!

השאלה שלךנחלת

לגבי מה עושים במוצ"ש ארוך. זה היה כמו מים קרים על נפש עייפה  אחרי הדיונים של חרדים -דת"ל.

אה פספסתי טיפהזיויקאחרונה
חח
סקר שמעניין אותי על תורה ועל דתמרגול

כותבת בלשון נקבה, מיועד לכולם כמובן.

1. האם את מרגישה שהחברה החרדית מייצגת את היהדות כפי שאת מאמינה בה?

2. האם את מרגישה שיש סתירה בין היהדות לבין הדרך של החברה החרדית?

3. האם את לוקחת דעות של פוסקים חרדיים בחשבון? האם אותם הפוסקים לוקחים דעות של הרבנים שלך בחשבון?

ואגיד גם למה אני שואלת.

פתאום הגעתי למסקנה שמדייקת את הקושי שלי עם החברה החרדית.

זה שהם (כחברה) לא מתגייסים, נגד גיוס וכו- מובן בעיניי הקושי.

הקושי שלי הוא עם האמירה שהם "מחזיקים את עולם התורה", או שומרים על היהדות וכו. וגם שצריך לתת להם חופש דת…

כשהאמת עבורי היא, שהחברה החרדית לא מייצגת את היהדות כפי שאני ורבנים ורבניות שאני מעריכה תופסים אותה.

ואף לעתים נוגד.

ואפשר כמובן להגיד שהכל טוב כל עוד גם לי וגם לחרדים יש חופש דת. אבל החברה החרדית לעתים לא מאפשרת את חופש הדת שלי.

ובטח שלא נושאת את לפיד היהדות.

אז האמירה שאולי אנחנו כחברה צריכים "להחזיק" אותם כי הם תורמים לעולם הרוחני והיהודי במדינה, לא רלוונטית עבורי, כי הם מקדמים גישות נוגדות יהדות.

הם מייצגים את עצמם. ויש עוד אנשים שמזדהים איתם. אבל הם לא "היהדות", ולעתים אף להפך 

אולינחלת

אתה מבין בנצרות, באלילות, אבל ביהדות, כפי שמתבטאת למשל באורח החיים והתפישה החרדית, ולא רק, משהו מאוד מעוות,  ידידי.....רחמנות. באמת.

חבל.

לא רוצה להתעסק עם זה יותר. זה הביא לכל כך הרבה דברים לא נכונים, ומכוערים (!), שחבל שהתחלנו עם זה.

חודש טוב לכולם! 

אולי יעניין אותך