אם אני מבין אותך נכון, אז בעצם מה שמפריע לך זה לא עצם המחוייבות והציות להלכה ולתורה, או ענין הגבולות שההלכה מציבה.
אתה העלית שתי נקודות ביחס להלכה, ואנסה להגדיר אותן:
א'- חלקים גדולים בהלכה אינם מבטאים את החובות התורניות, אלא ציור של אורח חיים יהודי על פי חז"ל ומנהגי ישראל.
ב'- הכניסה לפרטים הקטנים והדקדוקים בהלכה, באופן שאתה לא מרגיש שמשנה באמת את הפנימיות של קיום המצווה.
לפני שאני עונה על הדברים, אני רוצה להגיד שלדעתי יש כאן איזשהו תהליך התבגרות מבחינה דתית.
ראשית, ההכרה בכך שבעצם יש בתורה חלקים שונים עם משקלים שונים. יש את המצוות והחובות העיקריות שמרכיבות את מה אנחנו מכנים 'תורה', ויש תרבות יהודית שהתפתחה במשך אלפי שנות קיומו של עם ישראל. בתור ילדים אנחנו עשויים להתקשות להבדיל בין ק"ש על המיטה, האיסור לברור בשבת, שנים מקרא, ברכה על האוכל, ותפילה במנין. חלק מההתבגרות היא ללמוד להבחין בין הדברים הללו.
שנית, בעצם שני הדברים הללו, גם אותם מנהגים וגם פרטי ההלכה, הם דברים שהרבה פעמים פחות ברור לנו מה בעצם הם מבטאים. בשם מה אנחנו עושים אותם. והרצון שהמעשים שלנו יבטאו משהו, יבטאו תורה מסויימת שמחוברת למשהו - הוא גם כן לדעתי חלק מההתבגרות הדתית.
ואני רוצה לנסות להציע מענה לדברים, גם מענה מהותי, וגם דרך מעשית לחבר את הדברים אל הלב.
(והאמת שאני מרגיש שגם לי אישית יש מה להתחזק בדברים)
א'- באמת ישנם הרבה דברים שלא מבטאים איזושהי מצווה מדאורייתא, ואף על פי כן, מדובר בחלק מהתרבות היהודית, שכאשר האדם נצמד לזה, זה הופך להיות משהו שמעשיר את החיים הדתיים שלו ומעלה את הרמה התרבותית הדתית שלו. נכון, לפעמים יש טקסים ופרטים שטיפה מכבידים או דורשים מאמץ, אבל בסופו של דבר מדובר כאן בדברים גדולים שיש בהם באמת הרבה ערך. גם לאכול בסכו"ם זה לפעמים קצת עול ולפעמים להגיד תודה או סליחה זה מרגיש קצת מלאכותי ומאולץ, אבל המעשים הקטנים האלה זה חלק מהדרך שלנו להיות אנשים מתורבתים. וכמו שזה נכון בנימוס וטקט והתנהגות בחברה, זה נכון גם בדת. יש המון מעשים קטנים והמון מנהגים, שמחברים אותך בסופו של דבר למשהו גדול.
ובפן המעשי - אני חושב שהייתי ממליץ על שני דברים. האחד - אני חושב שעצם ההתמדה בדברים האלה היא חלק ממה שנותן בהם את הטעם. לא בכדי כוחו של המנהג הוא בעצם היותו מנהג. ברגע שזה הופך לחלק מהחיים שלך, זה מוסיף להם איזשהו צבע מסויים, וגם כשזה משהו קטן ושולי לכאורה, זה הופך לחלק מהטקס, חלק מאורח החיים שלך, שמחובר לאורח החיים של כלל ישראל בתרבות יהודית. והדבר השני - אולי לראות אם יש דברים מסויימים שמרגישים לך מוזרים יותר או לא טבעיים, ולראות אם אפשר להקל בהם יותר ולעשות אותם בצורה שתתיישב יותר על ליבך.
למשל - בענין ק"ש על המיטה, אולי במקום לקרוא את כל התפילה הארוכה, לקרוא רק ק"ש, המלאך הגואל (שהאמת שאני לא בטוח למה, אבל מצטייר לי משום מה כחלק אינטגרלי שא"א לוותר עליו), וברכת המפיל. בענין שנים מקרא - אולי אפילו רק לקרוא את הפרשה ג' פעמים. אני אישית אגב, מרגיש שקשה לי מאד להתחבר לרעיון של לקרוא פסוק פסוק, ואני קורא את כל הפרשה פעמים, ואחר כך פעם אחת תרגום. מרגיש שזה הרבה יותר טבעי וזורם ומעניין (ואין בזה שום בעיה הלכתית).
ב'- לענ"ד הכניסה לפרטים הקטנים היא הרבה פעמים נראית לא ברורה, כי בעצם מה זה כל כך משנה איזה ברכה אני מברך על השניצל, במיוחד לאור העובדה שבכל מקרה בסופו של דבר אני כנראה יוצא ידי חובה... והרבה פעמים הכניסה לכל פרטי החוק היבש נראית מנותקת והחילוקים השונים לא נראים כמבטאים משהו כל כך.
בהקשר הזה אני חושב שרלוונטיים מאד דברי הרב קוק על חכם עדיף מנביא. הנביאים דיברו על המצוות עצמן, דברים שמאד מדברים אל הלב. החכמים עסקו בכל מיני דקדוקים שאולי לפעמים קשה יותר לראות למה זה חשוב, אבל הנקודה היא שבסופו של דבר כשאתה רוצה ליישם עקרונות ערכיים ואחרים בחייך, אתה צריך למצוא את הדרך המעשית המתוקנת לעשות את זה. ויישום מעשי של דברים דורש גם עקביות. דוגמא מסוימת להמחשה עד כמה שאי אפשר בלי זה - דמיין לך יהודי אחד שמביא קרבן חטאת על זה שהוא טחן משהו בשבת בשוגג, בזמן שיהודי אחר עושה את אותו הדבר לכתחילה. אם כל אחד יקיים את ההלכה מליבו, אז אולי הוא יצליח לבטא את העיקרון הפנימי של המצווה, אבל בסופו של דבר חוסר העקביות יכשיל אותו. בעצם הרבה מהדקדוקים והבירורים ההלכתיים עוסקים בלדון בשאלה היכן עוברים הקווים ואיך בדיוק עלינו ליישם את העקרונות.
בפן המעשי, אני חושב שמשהו שיכול לעזור להתחבר יותר ללימוד ההלכה ובכלל לענין של פרטי ההלכה, זה למצוא שיעורים או ספרים שעוסקים לא רק בשורה התחתונה של ההלכה שנראית כמו הדרכה מעשית שנחתה עלינו משום מקום, אלא מביאים את ההלכה עם ההשתלשלות שלה ברמה מסויימת, ובעצם הדיון ההלכתי על הפרטים הקטנים לא מגיע בחלל ריק, אלא עם ההבנה במקום האמיתי שלו בתוך התורה והחיים. יש מי שללמוד בית יוסף יעשה לו את זה, אם כי זה קצת קשה וכבד, אבל אפשר למצוא את זה גם בספרים כמו "צורבא מרבנן", או "הלכה ממקורה", ואני מניח שיש עוד ספרים שמלמדים באופן הזה. (גם ללמוד רמב"ם עם הפסקים ושיטות בהוצאה של הרב שטיינזלץ יש בו מזה. אם כי זה לימוד שהוא קצת יותר כבד ובעל אופי של 'לימוד הלכה' במובן של לימוד פרטים מרובים וכו'.)