עזרה ממי שחושב שבחורי ישיבות צריכים להתגייסדג כחול

בס"ד

בשאלה החשובה והנוקבת של גיוס תלמידי ישיבות, אני אשקר אם אגיד שאין צדדיים לכאן ולכאן אך גם אשקר אם אגיד שאין לי עמדה בנושא..

יש לי עמדה בנושא (כמובן בטוח שרבים וטובים חולקים ..) והיא שרוב גדול של בחורי הישיבות, אפילו אלו שלומדים!! צריכים להתגייס!! ואין כאן המקום להאריך בנימוקים לדעה הזאת כי הדברים ידועים בסה"כ.

השאלה שלי היא אחרת והיא פונה בעיקר למי ששותף לדעה שלי..

איך אנחנו מחזיקים חשבון כפול?

איך אפשר לומר בהחלטיות שגם לומדי התורה צריכים להתגייס ויחד עם זאת באמת להאמין שלימוד התורה שומר עלינו.. שיש ערך סגולי ללימוד התורה.. שגדול תלמוד תורה יותר מהצלת נפשות [אין הכוונה איך ליישב את המשפט הזה עם חובת הגיוס .. יש על זה תירוץ של הרציה שהספיק לי.. ] 

מרגיש לי שהדיון הזה בהכרח גורם לי לקחת צד.. ואיתו בא גם עם הלגלוג והזלזול בלימוד התורה ח"ו.

מקווה שהבנתם.. אני בעצמי כבר לא בטוח מה אני משתף..

בשורות טובות..

השילוב מיושם שנים, במסגרת ישיבות ההסדרתדהר
אני מבין מה מפריע לך, אבל אם מסתכליםנוגע, לא נוגע

על העניין בפשטות ובטבעיות, אין בכלל סתירה.

אצל האדם הפרטי- צבא זה יישום של התורה.

בתור עם- צריכים לחלק כוחות. צבא, כלכלה, תורה.

לפי הצורך האמיתי שיש. וכל אחד לפי כשרונו, וכל אחד מעריך את השני.

זה הבסיס הנכון. וצריך לשנן את זה ולהכניס את זה לראש. במצב נורמלי כמובן שזה היה ברור מאליו, אבל לצערנו המבט הלא נכון על לימוד תורה שהציבור החרדי יצר, נכנס לאנשים חזק לראש כי הוא מפומפם כל הזמן.

אז קודם כל בוא נעבוד הפוך-

לאיזה מצב עצוב הגענו שיש בכלל מחשבה שיש סתירה מהותית בין לימוד התורה לקיום שלה.

לאיזה מצב עצוב הגענו שציבור שמתיימר להיות עובד ה' קובע בשביל ה' איך צריך לעבוד אותו.

לאיזה מצב עצוב הגענו שהרבה רבנים וראשי ישיבות חיים בכפיות טובה כלפי הקב"ה וכלפי מי שנותן להם את האפשרות ללמוד תורה, וגם חושבים שמה שהם עושים זה מלחמת דת לשם שמיים, כשבפועל זה מלחמה נגד הדת ונגד רצון ה'.

והתירוץ "חשש לקלקול" לא נכון. אם הם היו רוצים להתגייס וזו הייתה הבעיה, הם היו משיגים מחנות צבאיים חרדיים למהדרין.

(מדגיש- אני לא שונא חרדים או משהו כזה. אם הייתי, לא הייתי כותב כלום בעניין. יש לי גם קשר עם לא מעט חרדים.

כואב לי שמייצגים את עבודת ה' ולימוד התורה בצורה מעוותת, וכואב לי שחלק מהציבור החרדי לא מספיק מחובר לעמ"י ולגודל השעה, ומסתכל על דברים בקטנות, והגאולה מתעכבת בגלל זה, הגאולה הטבעית והגאולה הניסית).

לצערנו גם "תורת א"י" לא יוצאת מספיק לפועל בגלל השקפת העולם הלא נכונה של רוב לומדי התורה שבעמ"י. וזו התורה שאנחנו צריכים, וזו התורה שתקרב את הגאולה, באופן מעשי ובאופן רוחני. והתורה הזו נמצאת כרגע בעיקר בציבור הסרוג, בחלק מהמקומות. אז אם כבר במצב הנוכחי עדיף שיותר אנשים מהציבור שלנו ישארו ללמוד תורה שנים ארוכות ונתמוך בהם כדי שיפתחו את התורה הזו שהיא צורך השעה, והציבור החרדי שלא מתעסק בתורה הזו יצא יותר לשוק העבודה כדי לחזק את כלכלת המדינה...

ולשאלתך בסוף- מי שלומד ולא קם מהספר כשצריך, מראה שגם הלימוד שלו לא מכוון נכון.

ומי שלומד מתוך תפיסה נכונה וקם מתוך הספר כשצריך, הספר שלו נשאר פתוח גם כשהוא סגור כי הוא ומה שבספר חברו להיות אחד.

כמובן שבפועל צריכים אנשים שישבו וילמדו יותר למען העם והחיילים שלוחמים, אבל מתוך גישה נכונה. העניין זה לא רק הכמות אלא האיכות, שתלויה במספר גורמים.

אני חושב שבין היתר הבעיה נוצרה בגלל שרוב לומדי - צעירים מעל עשרים

שלום🐟כְּקֶדֶם

אני חושב שלימוד תורה והגנה על עם ישראל הם 2 צדדים של אותו מטבע, כלומר שניהם זה קיום התורה.

אך כמובן שבשניהם צריך לעשות את זה באופן הנכון ביותר ולשים לב שזה לא יהיה פתח ליצר הירע . לדוגמא אצל בחורי ישיבות זה יכול הביטול תורה, ואצל חיילים.. טוב בצבא לא צריך להסביר מה הבעיות זה ניכר לעין כל. קיצר לעשות באמת רצון השם ולא ללכת סחור חור

..הרמוניה

מבחינה השקפתית זה ויכוח שמתאים לבית המדרש ורצוי לעיין בו בנחת וליישב אותו וליישם כמובן. 

מבחינה פוליטית- לא נראה לי שזה בכלל הויכוח...

זה לא משנה מה האמונה שלך לגבי גיוס חרדים, אם אתה מסתכל על זה טכנית שניה אתה רואה עוד טררם תקשורתי מניפולטיבי מבית השמאל תומכי בגץ וחבריהם.

ממתי מכריחים ציבור להתגייס בכוח? ועוד באמצע מלחמה? מה עם ערבים? מה עם כל השמאלנים שלא מתגייסים? 

מה שמוכיח כמה השקר הזה גדול זה העובדה שאם החרדים היו מסכימים להקים ממשלה עם השמאל הם פתאום לא היו אומרים מילה. זה פשוט עוד כלי נשק שלהם לנפנף בו כדי לפלג את הימין ולשלוט.

אז אתה צודק זה גורם לך לקחת צד, תבחר במי אתה רוצה לתמוך...

לא משנה מה אדם מאמין שנכון לעשות, עצם השימוש בטיעון הזה עכשיו במצב שיש דברים הרבה יותר דחופים לעסוק בהם, ובעיקר! כשרואים מי טועני הטענה כבר מבינים שלשתף פעולה איתם זה לבלוע את הפיתיון שלהם ולתת להם להמשיך להפעיל אותנו כרצונם.

ה' יאבד את מלכות הרשעה מן הארץ בקרוב אמן

גם לציונות הדתית יש ״בטן מלאה״ על ההתנהלות החרדיתפ.א.

משום שהחרדיות בגרסה הישראלית, היא תופעה מודרנית שאין לה שורש וענף במסורת ישראל.

מדינת ישראל יצרה אותה, ולכן מדינת ישראל היא גם זו שבידיה לעצור אותה. אין טעם להמתין להנהגה החרדית ואין מה לחכות שהמתונים או הצעירים בה יובילו שינוי.

החברה החרדית דורשת משאר אזרחי ישראל למות במקומה בקרב, רק כדי שלילדים חרדים לא תהיה באמת בחירה אמונית.

ברקע חוק הגיוס השנוי במחלוקת רבים בציבור החרדי מתרצים את ההשתמטות מהצבא בחשש הגדול מחילון אפשרי של הנערים במהלך השירות הצבאי ואף מביאים כדוגמא את העובדה שרבים בציונות הדתית יוצאים בשאלה במהלך השירות הצבאי. במאמר שהעלה לחשבון הפייסבוק שלו, מפריך הרב אילעאי עופרן את הטענה הזו וכותב: "אני עוסק בחינוך במכינות קדם צבאיות דתיות כבר 15 שנה, ואני מסתכן לומר שכמעט אף אחד, ממש כך, לא נעשה חילוני בגלל שהוא הלך הצבא".

"מעל 90% ממי שגדל בחינוך חילוני בישראל יישאר חילוני, מעל 90% ממי שגדל בחינוך חרדי בישראל, יישאר חרדי" כותב הרב, "זה לא בגלל ששתי מערכות החינוך הללו פיצחו את סוד החינוך והנחלת הערכים לדור הבא, אלא בגלל שלנער או נערה שגדלים במערכות החינוך הללו כמעט ואין אפשרות לבחור באורח חיים או בקהילה אחרת" מסביר הרב עופרן.

בהמשך הוא מתאר מדוע לבוגרי החינוך הממלכתי דתי יש יכולת לבחירה חופשית בין העולמות: "בוגרי החמ"ד שונים מהותית מאחיהם החילונים והחרדים. הם דוברים ברמת שפת אם גם 'דתית' וגם 'חילונית'" מה שמאפשר להם מעבר חופשי בין העולמות.

הוא ממשיך וכותב: "בנינו, אחינו, חברינו ותלמידנו הדתל"שים לא הפסיקו לשמור שבת בגלל שהם הלכו לצבא. הם עשו זאת בגלל שכך האמינו ובגלל שהיתה להם בחירה ואפשרות לעשות זאת. הם ידעו שברוב המקרים המשפחות שלהם לא ינדו אותם, החברים שלהם לא ינתקו איתם קשר, וגם המורים והרבנים שלהם ימשיכו לחבק אותם כשיפגשו אותם. השירות הצבאי הוא רק התקופה שבה הם עשו את הבחירה הזו. זה קשור ליציאה מהבית, וקשור לעזיבת מערכת החינוך, קשור לגיל ולשלב בחיים. אבל כמעט אף פעם לא קשור מהותית לצבא".

הרב כותב על החברה החרדית כי "הרצון החרדי להתנגד לחילון מובן בהחלט, כל הורה רוצה שהילדים שלו יהיו כמוהו" הוא כותב, "אבל נכון להיום החברה החרדית דורשת ממדינת ישראל להיות זאת ששוללת ומגבילה באופן ממוסד את מרחב הבחירה של בניה ובנותיה כדי שלא תהיה להם ברירה אלא להיות חרדים, והיא דורשת משאר אזרחי ישראל למות במקומה בקרב, רק כדי שלילדים חרדים לא תהיה באמת בחירה אמונית, חברתית, תעסוקתית ופוליטית". הרב מסיים וכותב: "תדע כל אם עברייה ששולחת את בניה לצבא שעל זה הוויכוח".

הרב אילעאי עופרן מפריך את הטענה החרדית המרכזית נגד הגיוס: "על זה הוויכוח"

דברים כדרבנותצפיחית בדבש1

חזק

יופיאני:))))

הרי גם לחרדים יש 'בטן מלאה' על דתיים ועל חילונים ולדתיים יש בטן מלאה גם על חילונים ולחילונים על דתיים וחרדים.  נו ו..? זה מקדם אותנו לאנשהו כל הסתגרות הזאת במקום ובהשקפה שלנו?

לא.

...הרמוניה

אבל אתה מסכים איתי שעכשיו זה לא הזמן לויכוחים אמוניים? ובעיקר מי זה שזרק את הגפרור הזה למדורה ולמה? אז בגלל שבאמת יש בטן מלאה זה אומר שצריך לשתף איתו פעולה? בגלל ששמו לפנינו את הצלחת אנחנו חייבים לאכול ממנה? אתה לא שם לב שמישהו שם לנו דברים בפה ואנחנו מהנהנים כמו מריונטה?

איפה קבלת השונה שהם כל הזמן מנפנפים בה? למה כשהם מאמינים במשהו זה קדוש? 

אני מאלה שחושבים שלא צריכה להיות "השתמטות גורפת" ואם בחור לא יושב ולומד רציני אז שבאמת יתגייס. אבל מי אני?? אני גדול דור או משהו?? ככה מנהלים ויכוחים?! על במה פוליטית?! ככה אפשר בכלל להקשיב ולהגיע להסכמים או שככה רק מגיעים לאמירות והצהרות שבהן כל אחד מתבצר יותר בעמדתו והקרע מחריף?!

זה כואב מה שהם עושים פה זה פשוט כואב אחרי השבת שמחת תורה לחזור לאותו מקום זה אבסורדי!!

"מפריך"אחו

אני לא יודע אם מדובר בכתבה תורנית או ריצ'רד דוקינס.

דבר ראשון מה המקור לערך אותה "בחירה אמונית"? כל הרעיון זה שאנחנו מנחילים לילדים כמה שיותר ערכים, שומרים עליהם מפני השפעות שליליות, כדי שיהיה להם קל יותר לעבוד את ה'. מה שנקרא "לא תוכל לאכול באחד שעריך" - לא רק שלא נעבור עבירות, אלא שגם נרגיש שאנחנו לא יכולים. ועם כל הכבוד לאידיאלים נשגבים של לשם שמיים כן זה גם בסדר לחיות בסביבה שבה אני מרגיש פחות יכולת לחטוא. כן זה בסדר לעבור לטלפון כשר כדי לא לחטוא. וזה גם בסדר לשלוח את הילדים לחינוך העצמאי, או לעבור לגור בקהילה דתית. אני לא צריך להראות לילדים מה זה אתרים לא צנועים / סמים / נצרות+בודהיזם+איסלאם כדי שתהיה להם בחירה מלאה ויוכלו להחליט על החיים שלהם בעצמם. זה סתם רעיון מהתנועה הרומנטית.

לא יודע עם אילו מכינות הוא עוסק אבל אני יכול להעיד על המציאות העגומה שאני רואה בעיניים: מתוך המחזור שלי בישיבה תיכונית (44 איש), רק 18 נשארו עם כיפה, ומתוכם לא כולם מנהלים אורח חיים דתי פרופר (קביעת עתים לתורה תפילות במניין כו'), מי שהלך לישיבת הסדר זה הציל אותו קצת, מכינות חצי קלאץ', מי שהתגייס ישר 99% שנשאר בלי כיפה.

יהדות היא לא רק אמונה דתית. מהבחינה הזאת אין בעיה אני יכול להגיד לך ש־43/44 מאותם תלמידים מאמינים בקב"ה מאמינים בתורה ויש להם חיבור ברמה כזאת או אחרת למסורת אני מתאר לעצמי שהרוב המוחלט הולכים גם לבית הכנסת בשבת וחלק גדול עדיין מניחים תפילין. אבל זאת הסתכלות נורא שטחית על יהדות. יש מדרש שהארץ חרבה על עוזבם את תורתי, ובעלי המוסר מעירים, שאיך זה שהנביאים לא ידעו אם זה כזה בולט? משמע שזה לא בולט, אפשר "להיות יהודי" במרכאות בלי באמת להיות יהודי וזה לא תמיד נראה במבט שטחי.

יהדות היא דרך חיים טוטלית, כ"ש בחברה החרדית שחלק מהאתוס שלה זה הקפדה מיוחדת על הלכה, חומרות מסורות וכיו"ב, זה שליטה עצמית, זה סולם ערכים בחיים, זה לוותר על הנאות, מסירות נפש על דברים כמו קביעת עתים לתורה / תפילות (למשל ללכת לשיעור גם אם עייפים), להתנהג בצורה מסוימת, להתלבש בצורה מסוימת (יותר אצל בנות אבל שייך גם אצל בנים, ואפשר לכלול בזה גם תספורות כו'), לדבר בצורה מסוימת (בלי קללות לשון הרע וכו'), ככל שנכנסים עמוק יותר לחברה החרדים זה מקבל גוונים עוד יותר עמוקים כמו השקפה, סגנונות לימוד, ברגע שאתה נוחת למערכת כמו צה"ל זה הופך לבעיה גדולה, אז בסדר רוב ככל הסיכויים שלא תצא כופר ואם כן אז הבעיה התחילה לפני. אבל זה אומר לאבד הרבה מהתרבות, זה אומר שאתה צריך להקפיד על אותה רמה של עבודת ה' בלי שום תמיכה, מה לעשות לא כולם יכולים לעמוד בלחץ הזה, בסוף יש גבול לכוח הרצון.

מחנכים אותנו שכל אחד יכול להגיע לשליטה עצמית 100% ושחייה נגד הזרם ונגד החברה ונגד העולם כולו אבל בסוף הטבע האנושי מושפע מהאנשים סביבו, תקרא לזה "הבנליות של הרוע" אבל מה לעשות זה הרוב של האוכלוסיה מלבד אלה שיש להם תכונת אופי מיוחדת. אבל זה בדיוק העניין, צריך בשביל זה אופי מיוחד, האופי האנושי הרגיל, מה שאפשר לצפות מהאדם הסביר והממוצע, זה בדיוק זה.

אני לא יודע אילו חרדים הוא מכיר אבל נעשה שנייה את החשבון כדי להבין את הטענה, יש 50% אחוזי נשירה בקרב הציבור הדת"ל (קח פלוס מינוס לפה לשם), הוא אומר ש־90% מהחרדים נשארים חרדים (גם זה אין לי מקור ניקח את זה prima facie). והסיבה האמיתית להבדל היא שלדת"ל יש בחירה, לא ינדו אותם, לא יצחקו עליהם, ימשיכו לחבק אותם כו'. אז זה אומר ש־40% מהחרדים הם בעצם חרדים במסווה שאילולא הלחץ החברתי היו הולכים למועדוני לילה בתל־אביב. להגיד לך שזה לא קיים – בהחלט קיים, אבל וואו איזו הגזמה! סבבה יש חזקים יותר חזקים פחות יש כאלה שממש עושים הכל לשם שמיים יש כאלה שפשוט "שוחים עם הזרם" אבל בגדול שומרים מצוות עושים את מה שצריך יכול להיות לפעמים גם מתרגשים בתפילה. זה בסדר כולנו בני־אדם אני לא מצפה מהאדם הממוצע להיות מעל לממוצע. אבל באמת זאת פשוט הרחקת לכת.

אני מציע לך לעשות ניסוי (לא באמת, אל תנסו את זה בבית), קח כרטיס טיסה להולנד / דנמרק / מה שתרצה ותעבור לחיות שם שנתיים אח"כ דווח לי מה הרמה הדתית שלך מבחינת הקפדה על מצוות כו'.

הפרשנות שלך כיצד אמורה להיראות דרך החיים היהודיתפ.א.

משקפת, להבנתי, את אורח החיים וההשקפה החרדית.  

(הטוטליות של דרך החיים, כפי שכתבת)

זו לא ההשקפה ואורח החיים של הציונות הדתית, השקפה הרואה בשילוב אורח חיים יהודי, תורה ומצוות, יחד עם השתלבות אזרחית בכל מה שנדרש בבסיס הקיום של התנהלות מדינה עצמאית ומודרנית: מדע, כלכלה, מחקר, פיתוח, תעשייה, ייצור, חקלאות, מערכת בריאות מפותחת, השקעות, טכנולוגיה, בנקאות, ייצוא, יבוא, וגם - צבא וביטחון.

אורח החיים שאתה מתאר, ומן הדברים משתמע שאתה מחובר אליו, אורח חיים שכזה נבנה והתקבע במהלך שנים רבות של חיים בגלות.  

היהודים בגלויות השונות היו קשים מאד. העמים שבתוכם חיו ראו בהם נטע זר. הגלות הייתה רצופה ברדיפות, בהשפלה בגירושים בפרעות (פוגרומים) בהרג ששיאו היה בשואה.

בשבתו בגולה הצליח עם ישראל לבנות לעצמו חיים סביב תורתו, תרבותו ומנהגיו, והקפיד שלא להתבולל בגויים שבהם חי. בגלות בבל בערים סורא ובפומבדיתא נוצר ונתגבש התלמוד הבבלי, שעיצב את אורחות החיים של היהודים לא רק בגולה זו אלא בכל הגלויות. בכל הגלויות בנו היהודים מוסדות ציבור, מוסדות חינוך ותרבות: בתי כנסיות, בתי מדרש "חדרים" או "כותאב" לילדים. יהודים דאגו זה לזה במוסדות חסד וצדקה.

עם ישראל הצליח לשרוד גם ללא מולדת.

כולנו יודעים שהיהודים היו מופלים ונרדפו בהתמדה ובעקביות על ידי הכנסייה בארצות הנוצריות, וגם בארצות המוסלמיות החיים לא היו פשוטים.  

תמיד היו על היהודים מגבלות רבות.

ידוע ומוכר שהיהודים היו מאוד מופלים לרעה ביכולות הפרנסה שלהם. יהודים לא יכלו להיות בעלי קרקעות, למשל.  היו צריכים למצוא לעצמם פרנסות ״אויר״. גובי מיסים, סוחרים.

במציאות חיים שכזו, בחיים בגלות, היהודים לא היו צריכים לנהל מדינה, לנהל צבא, לנהל מערכות ותשתיות של מדינה.

מאידך, יהודי הגולה גם לא עיצבו והשפיעו וכמעט לא תרמו לבנייה והפיתוח של המרקם החברתי, התרבותי והמדיני של העמים והארצות בהם הם חיו.  

מאורעות היסטוריים גדולים - שהחלו ״כרגיל״ בפרצי אנטישמיות, בפרעות ופרוגרומים באירופה, הביאו בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 להקמת התנועה הציונית, כתנועה לאומית-יהודית, בעיקר בתחילה במרכז ומזרח אירופה.

היחס לציונות נוצר בתגובה לתהליכים היסטוריים אחדים מאז המאה ה-18; בהם תנועת ההשכלה במערב ובכלל זאת תנועת ההשכלה היהודית, מתן שוויון זכויות אזרחי ליהודים - האמנציפציה, תנועת המרת דת רחבה לנצרות אצל יהודים בעיקר במערב ומרכז אירופה, ניצני החילון באומות העולם ובעם ישראל, וייסודה של התנועה הציונית בסוף המאה התשע עשרה. תהליכים אלו והשלכותיהם, גררו חילוקי דעות ופולמסים רבים בציבור שומרי המצוות. בעוד קבוצה אחת הזדהתה עם רעיונות הציונות והצטרפה לתנועה הציונית (בעיקר במסגרת תנועת המזרחי), חלק אחר התנגד לה (בעיקר במסגרת אגודת ישראל), ואחרים לא הביעו כלל עמדה בסוגיה. נושא זה הוא הגורם המשמעותי לפיצול שהחל בקרב הציבור שומר תורה ומצוות והוביל ליצירת הציבור הדתי לאומי.

זכינו וקמה מדינת ישראל.  

עברו כמה עשרות שנים, המדינה גדלה והתפתחה.  

כולנו אזרחי מדינת ישראל, מכל הזרמים והמגזרים ואורחות החיים וההשקפות - כולנו, וזאת ההנחה, רוצים לחיות במדינה בביטחון, ברווחה, בשגשוג, באושר, בבריאות, ושכל אזרח במדינה יוכל לקיים את אורח חייו לפי רצונו.  

על מנת לקיים ולנהל מדינה עצמאית, השלטון קובע ומגדיר מסגרת של חובות וזכויות אזרחיות המוטלות על אזרחי המדינה.  

כך זה מאז ומעולם.

זו לא המצאה של מדינת ישראל.

ותודה לאל, זכינו ואנו חיים במדינה דמוקרטית- ולא בדיקטטורה או תחת שלטון של מלך כל יכול (כמו שלמה המלך למשל… שלמה חילק את הארץ לנציבויות והקים מימשל ופקידות מאוד נרחבים, תוך שיעבוד העם לצרכי השלטון. העול הכבד שהטיל על העם העשיר את המלך אולם עורר תסיסה ומרידות בקרב העם (מלכים א, ד'-ה').)

ויש פלח אוכלוסיה גדול ומשמעותי- שמדיר עצמו מכל מה שאומר השתלבות אזרחית בכל מה שנדרש בבסיס הקיום של התנהלות מדינה עצמאית ומודרנית - מדע, כלכלה, מחקר, פיתוח, תעשייה, ייצור, חקלאות, מערכת בריאות מפותחת, השקעות, טכנולוגיה, בנקאות, ייצוא, יבוא, וגם - צבא וביטחון.

לפני חורבן בתי המקדש, כשהיהודים כן חיו כאן במדינה יהודית, בתקופת דוד ושלמה, בתקופת החשמונאים - האם היה כאן דבר כזה שפלח אוכלוסייה כה גדול ומשמעותי, רוב הגברים שלו ישבו בישיבות ולמדו תורה?

או שרובם ככולם היו, כפי שהיה אז העולם העתיק, כפי שמשתקף מהמשנה והגמרא, מספרי התנ״ך, חקלאים, בעלי שדות וכרמים, רועי צאן ובקר - ובשלושת הרגלים היו מקיימים את מצוות החג, ועולים לרגל.

מה לעשות ומאז החשמונאים ועד הקמת מדינת ישראל - העם היהודי היה בגלות ולא היה צריך להתמודד עם ניהול מדינה עצמאית.  

במקום להתמודד עם האתגרים של ניהול מדינה מודרנית ומשגשגת לרווחת כל תושביה, על כל המשתמע מכך, הולכים ונשארים מסוגרים באורח החיים של היהודי הגלותי.  

לא בדיוקאחואחרונה
כוונתי בטוטליות אינה דווקא הקדשת כל הזמן ללימוד תורה תוך כדי התנתקות מהעולם החיצון. הגם שזאת ההשקפה הליטאית הקלאסית שביסודה עומד הרעיון שהעולם הזה אינו אלא פרוזדור לעולם הבא ולכן אין לו חשיבות בעצם.

מה שהתכוונתי אליו זה טוטליות של בכל דרכיך דעהו, כלומר חיים שעבודת ה' נוכחת בהם באופן עוצמתי, לא משנה אם אתה אברך או עובד במכולת. במסגרת מובנית, שבה לומדים בנערות בישיבה, לומדים מקצוע במסגרת כשרה, חיים בקהילה דתית, מוקפים באנשים שומרי תורה ומצוות, מקבלים את כל ה־facilities לשמור על רמה רוחנית גבוהה, זה הופך את זה לאפשרי. אחרת כמו שאמרתי אם אתה נוחת באנטארקטיקה או בדנמרק למשך שנתיים־שלוש אתה תראה ירידה. אם החיים הדתיים מסתכמים בלהאמין, להניח תפילין בבוקר, ולאכול פחות או יותר כשר, אז אין הרבה "מה להפסיד" מלכתחילה. אבל אם זה תרבות מקיפה, הוואי, אווירה, סגנון דיבור, מסגרת צבאית כמו שהיא עכשיו, היא בעיה.

ועכשיו ביחס למדינה: מנקודת המבט החרדית, הם לא ביקשו אותה, לא הרו ולא ילדו אותה, הם הסכימו לשתף פעולה ברמה מסוימת תמורת הסטטוס קוו. אחרת מבחינתם שירושלים תהיה שטח או"ם כמו שתוכנן בהתחלה כי אין להם נפק"מ. מכל בחינה אחרת הרי שמתקיימים דברי הנביא "מי יתנני במדבר מלון אורחים". כשאחאב היה בצרות צרורות יהושפט בא לעזרתו (לא תעמוד על דם רעך, עזרת ישראל מיד צר, כיבוש הארץ, מה שתרצה) אבל קיבל בראש "הלרשע לעזור???" (דברי הימים ב' י"ט). לכן מדינה שבמהותה היא דמוקרטיה חילונית ליברלית עם קצת פולקלור יהודי, עם פחות משמעות ביצועית מאשר אוטונומיות יהודיות בגולה שלבית הדין הייתה סמכות חוקית להעניש ולהלקות כו', שבה צה"ל מפרסם חייל עטוף בדגל להט"ב אבל מקפיד לטשטש פאץ' "משיח" כי זה הזוי וקיצוני ופוליטי... מבחינתם זאת אינה אלא גלות יוון, או גלות מתיוונים, או משהו בסגנון.

מבחינת אגודת ישראל לא שיש בעיה ביישוב הארץ אדרבה זה רעיון מצוין למי שרוצה לקיים כאן תורה ומצוות. אבל הרעיון של מדינה חילונית, של לאומיות ציונית שאינה תורנית, זה חילול ה' אסוני.

תראה דעתי האישית היא כזאת. אני חושב שהנכון הוא, כמו שאמרת, לחיות חיים לא של נזירים בודהיסטיים אלא להיות שותפים ברמה סבירה בכלכלה, ביטחון, תוך כדי שמירה על דתיות גבוהה, בסגנון החרדים בארה"ב, או גישת הרש"ר הירש. ברמה הדתית שלי אני מתאר לעצמי שנצח יהודה היה מספיק טוב. אבל זה לא נכון עבור הרבה מהציבור החרדי. אני מציע למי שרוצה לגייס אותם, קודם להראות שהוא מוכן לבנות את כל המסגרת שדרושה בשביל זה, ולא רק לצעוק "תמותו יותר". כולי האי ואולי. באיזשהו מקום החרדים לא מרגישים כזאת מחויבות למדינה, כמו שהחילונים לא מרגישים מחויבות לתורה. ואני חושב שהחילוניות היא אסון הרבה יותר גדול ומהותי. זה לא אומר שנלך ונכניס לכלא את כל מי שלא שומר שבת, לא משנה עד כמה זה אסון. זה לא אומר שנצעק עליהם ריקבון מוסרי כו' כו'. עם החילונים, הציונות הדתית ב"ה יודעת להתנהל בדרכי נועם ובסבלנות ולהבין שזה תהליכים ונשמות גבוהות כו' כו', אבל עם החרדים נגמרה סבלנות? זה בערך אותו הדבר. אני בעד סבלנות ולעשות את מה שאנחנו יכולים כדי לתת לחרדים להרגיש שהם רצויים ויכולים להשתלב בלי חשש.

קלעת!אני:))))
כמובן, כל אחד רשאי לכתוב מה שירצה. אבל יש קשרדג כחול
בין מה ששאלתי לבין מה שענית?
הקשר הוא שזה לבחור צדהרמוניה
אמןנוגע, לא נוגע

ואת צודקת.

אז בסוג של הפוך על הפוך- שהחרדים יתגייסו עכשיו בהמוניהם בתנאי שיקבלו את התנאים הדתיים המתאימים. אף אחד לא יוכל לומר להם עוד חודש "טוב מוותרים לכם בסוף". ככה רוב גדול של הקרביים יהיה דתיים וחרדים, וכבר לא יוכלו לחסום אותנו מלהגיע לפיקוד הבכיר. וכן שהחרדים ידרשו שבכל מחזור יהיו כמה טייסים חרדים. הרי ברור שיש שם כאלה שיתאימו, ואחרי שיסכמו את זה לא יוכלו לחסום אותם. ושזה יעוגן בחוק.

אח"כ שהחרדים ישתלבו בכלכלה, במערכת הבריאות ובשאר המערכות. וככה הכח של השמאל הקיצוני שדי שולט במערכות האלה יקטן.

וכמובן, שמבחינה פוליטית המפלגות החרדיות יהפכו להיות ימין אמיתי ולא שמאל/מרכז שמחופש לימין.

וככה נאבד את מלכות הרשעה מהארץ ביחד עם ה'/ה' יאבד אותה ע"י מעשינו.

זה כמו לגבי מחיית עמלק- בפרשת בשלח כתוב "כי מחה אמחה את זכר עמלק מתחת השמיים"- משמע שה' ימחה. בפרשת כי תצא כתוב "תמחה את זכר עמלק מתחת השמיים לא תשכח"- אנחנו מצווים למחותו.

רש"י מסביר- "מחה אמחה"- אני רוצה למחותו, ולכן תכתוב זאת זכרון בספר ותשים באוזני יהושע, כדי שעמ"י יעשו זאת בבא העת.

רמב"ן- הקב"ה ימחה את עמלק ע"י עמ"י, בדומה למה שכתוב ביחזקאל כה,יד- "ונתתי את נקמתי באדום ביד עמי ישראל".

מי מונע היום מהחרדים להשתלב בכלכלה, במע׳ הבריאותפ.א.
ובשאר המערכות, בהתאם לכישורים והיכולות האישיות?

(לא כעסקנים ומתווכים ומגייסים לקוחות - בזה החרדים אלופים במע׳ הבריאות) 

הם מונעים מעצמם. זה בדיוק מה שאני טוען.נוגע, לא נוגע
עבר עריכה על ידי נוגע, לא נוגע בתאריך כ"ב באדר ב׳ תשפ"ד 18:39

אבל ההשתלבות בכל המערכות האלה נדרשת כדי לאבד את מלכות הרשעה (השמאל הקיצוני ששולט במדינה) כמו שכולנו רוצים.

חרדים לא רוצים לשלוט. לא רוצים לנהל אחרים.פ.א.

לא רוצים להיות מעורבים במדינה בשום כלום.  

רוצים רק את הכסף והמימון - ושיעזבו אותם בשקט.  

תמיד היית אנטישמי, או זה משהו חדש אצלך?איתן גיל
לא קשור לאנטישמיות זה באמת נכון ולאו דווקא נובעאחו

מרוע.

זה נובע מכמה דברים, ברי שינוי לפחות ברמה מסויימתנוגע, לא נוגע
לגבי התזמון של הוויכוחברגוע

כבר כמה שנים שאין חוק (אי) גיוס מוסדר, ובגץ נתן לממשלה הרבה זמן לחוקק חוק חדש, אבל כרגיל דוחים הכל לרגע האחרון.

לכן עכשיו זה בדיוק הזמן לדון על הנושא, לא אחרי שכבר מחוקקים חוק..

"אנחנו לא שני צדדים!פתית שלג

כאילו הם אנשי הצבא - ה"קוזקים", התקיפים, – ואנחנו המבקשים והמתחננים. "קודם כל, עלינו לברר בירור יסודי את עצם מציאותנו. אנחנו היושבים פה, איננו שני צדדים. אנחנו כולנו, עבדי ד' וישראל עמו. כל אחד במקצוע שלו. מתוך כך, יש לעמוד על האמת, ולהכיר שהישיבות אינן רק מקום לימוד בלבד, אלא המשך תורה שבעל-פה, והמשך חיוניות נשמת האומה. קיום הישיבות אינו רק עניינם של אנשי מקצוע בלבד.

האינטרס שלנו, האינטרס של כולנו, של כל כלל ישראל הוא תקומת הצבא ותקומת התורה. קיום הישיבות נוגע לכולנו. זהו דבר יסודי ואלמנטרי. משמרת תקומת הרוח, תקומת תרבות ישראל, האידיאל וההכרח לגדל גאונים וצדיקים ואנשי חזון גדולים – הוא דבר חיוני לכל העם. זהו הכרח חיים. זהו אינטרס של כל ישראל. ומתוך כך נמשכת קדושת המשק והנשק של כלל ישראל בכל עוז ובכל אומץ".

(הרצי"ה)

דעת הרצי"ה על גיוס בני ישיבות (מאמר) – שיעורי הרב שלמה אבינר 

"דאמר רבי אבא בר כהנא אילמלא דוד לא עשה יואב מלחמה ואילמלא יואב לא עסק דוד בתורה דכתיב (שמואל ב ח, טו) ויהי דוד עושה משפט וצדקה לכל עמו ויואב בן צרויה על הצבא מה טעם דוד עשה משפט וצדקה לכל עמו משום דיואב על הצבא ומה טעם יואב על הצבא משום דדוד עושה משפט וצדקה לכל עמו (שמואל ב ג, כו)" (סנהדרין מט)

וזה כמו שאדם יוצא לעבוד, או לקיים מצוות (אחרות), וזה לא עומד בסתירה לתלמוד תורה כנגד כולם. פשוט צריך, אז עושים.

כונן שמקבל קריאה של פיקוח נפש בזמן הלימוד, וסוגר את הספר, לא פוגע בכלל בערך לימוד התורה.

חוץ מזה, אני מעריך שאתה יוצא מנקודת הנחה שצריך אותם למערכה.

בפועל, יש הרבה זקנים, ילדים ונערים, ובעלי פטורים למיניהם.

יש גם בעלי פרופיל נמוך, שלא בטוח שהמערכת צריכה עוד עשרות אלפים כאלו.

אז גם כשחתן יוצא מחדרו וכלה מחופתה לימוד התורה לא פוסק.

מדרשים ומימרות צריך לקחת בפרופורציהshaulreznik

"תורה מגנא ומצלא" וכו' וכו' הן מטבעות לשון בעלות תפקיד חינוכי. מבחינה אמפירית, הן לא החזיקו ולא מחזיקות מים, לא בתקופת התנ"ך, לא בפוגרומים ולא במדינת ישראל (שדווקא קצרה הצלחות צבאיות גדולות יותר כשמספר מקבלי הפטור עמד על 400 - 1000 בני ישיבות).

המגזר הדתי הכי קרוב ל"יהדות התורה", לא המפלגה, אלא עם ישראל בתקופת המקרא שגם עבד, גם למד, גם נלחם באויבים. המגזר החרדי מסתמך על מדרשים, אגדות, מיסטיקה והבטחות מפליגות שלא מתממשות.

ברור שתורה מגנא ומצלאנפשי תערוג
תבדוק כמה חרדים נפלו בקרבות ותראה שזה נכון
אוי בדיחה עצובהדג כחול
בשנת 1948 היו בפועל 400 תלמידי ישיבותאיתן גיל

עם זאת מעולם, אבל מעולם, לא נקבעה הגבלה למספרם.

מיד אחר פגישת בן גוריון עם החזון איש קרא החזון אליו את יושב ראש ועד הישיבות, הרב טננבוים, ונתן לו הוראות ביצוע, והן תקפות כל עוד לא ישנו אותן.

למען הסר ספק היה ברור ומוסכם שמידי שנה יגדל מספרם בגלל ריבוי טבעי.

מה זה סותר?advfb
אם הייתם פותחים פורום חדש, מה היה הנושא?זיויק
ולמה לא עשיתי את זה עד עכשיו? 🤔
השאלות של זיויקנקדימון
קל.
😇זיויקאחרונה
זקן הודי אמר פעם כך (בסרטון שראיתי)נקדימון
"אם אתה חושב כל הזמן 'אני חכם' אז איך תוכל לשתוק? אתה מסכים או לא מסכים, מעיר הערות בתוכך, מעיר הערות על הבגדים שמישהו לידך לובש, מעריך אחרים או מזלזל בהם... ברגע שאתה חושב שיש כל כך הרבה ערך למה שאתה חושב אז אתה לא יכול לעצור את זה (כלומר את הדיבור). זה פשוט ימשיך וימשיך וימשיך..."
מתי יעשו שטיבלך מוסלמי?קעלעברימבאר

נחנך בית תפילה מוסלמי נוסף בכביש 6

נגיד בשביל אחד שלא קם מהמואזין וקם רק ב9.30 שיהי לו מניין.

חוץ מזה שצריך להקים שם שני בתי תפילה- אחד שהמוסלמי יתפלל בו, והשני שכף רגלו לא תדרוך שם.

חוץ מזה למה הם לא עושים מסגדי חצר כמו בקורונה?

מרגיש שאין עם מי לדברכתום כואב

ממש כפשוטו, יש פעמים שאני מרגיש חרדות או סוג של דכדוך ולא מוצא אוזן קשבת אז אני כותב לgpt

זה פשוט מצב ח^א

איש מקצוע?זיויק
למה אתה צריך "מישהו" בשביל העצמי שלך?משה

דכדוך וחרדה זה סיבה לעשות עבודה אבל זה לא מוריד את הערך שלך או משהו כזה.

❤️נעמי28אחרונה

כדאי למצוא מטפל

זה בהחלט מקל שיש את מי לשתף אבל לא פותר בכלל את הבעיה

הילד/ה שבתוככםזיויק

האם הילד/ה שבתוככם עדיין קיימ/ת?

אתם בדיאלוג?

הרמוניה?

מתח?

תהליך?

מה תדעו לספר עליו/עליה?

בהנחה שהתבגרתם כבר 😆

הילדה שבתוכי באה לעיתים רחוקותLavender

לכל מיני שטויות מצחיקות

דוגמא?זיויק
יאווו כתבתי שיר על זה...אברהם יאיר שטרן

רוצה לקרוא?

ברורזיויק
ילדה קטנהאברהם יאיר שטרן

זו הסקיצה השניה או השלישית (אשמח להערות והארות... לשיפור)

ילדה קטנה שבתוכי 

אל תעלבי אל תיפגעי

אני צריך אותך כמו מים 

בואי נשב בחוץ מול זריחת השמיים

אני צריך אותך אותך כמו שאת צריכה אותי

ואם בלילה תבכי תייבבי

אבוא ואתן לך חיבוק אמיתי

חיי חסרי כל אור בלעדייך

וחייך מסוכנים מאד בלעדיי

אני צריך את ליבך שתהיי מנועי

את צריכה את ראשי שאכוון את דרכך

נכתב בעת חיכוך נפש ונשמה. רוח וגשם. שכל ולב.

בתוכי? הוא כוליכְּקֶדֶם
גם נכון, אבל לי יש פיצול אישיות...אברהם יאיר שטרן

באמת, לרוב שולט עלי אדם ממין זכר שופע ביטחון עצמי ליצן חסר תקנה, אבל יודע להיות רציני, לפעמים בדיכאון (משתדל שלא יראו את זה), חבר טוב ואוהב מאוד. מחפש כל הזמן, ופילוסוף בלתי פשרן... הייתי קורא לאישיות שלו טיגריס, בודד פראי בלתי ניתן לאילוף, אבל כשמישהו נכנס לו ללב אז הוא בפנים. נקודה.

ולפעמים לוקחת עלי שליטה ילדה קטנה חסרת ביטחון, שבקושי מעזה לספר בדיחות כי אולי מישהו יצחק עליה... רוצה רק את הפינה שלה ושקט... אוהבת לקרוא, יכולה להתרכז ב3 דברים ביחד (ובגלל הפיצול קשב שלה גם לחשוב על שני דברים בו זמנית ממש...). לאישיות זו הייתי קורא תמנון. חכמה, ביישנית עושה הרבה...

ברוך תהיהכְּקֶדֶם
וכן למר אחי! הגם כבודו בכותבים?אברהם יאיר שטרן
בוודאיכְּקֶדֶם
בבחינת מגילת ספר כתוב עלי
בטח קיימתoo

אם כי היא גדלה לאורך השנים

תחושות/ חוויות/ פצעי ילדות

מופעים בעיקר בסיטואציות עם הילדים

ויש את התחושות של הילדה היותר גדולה שזה בעצם גרסה צעירה יותר של עצמי

איתם אני בעיקר בתהליך

לקחת את הכאבים/ טעויות/ הצלחות ללמידה ולא לתת להם לנהל אותי

מדהיםזיויק

תודה

לא בטוח.חתול זמניאחרונה

יש בי צד חצי־ילדי, מצד זה שאני לא לוקח שום דבר ברצינות אמיתית.

לגבי הילד הפנימי האמיתי, קיים משהו עמום מתחת ליותר מדי שכבות.

ולמה התמונה הזאת בפרשה?קעלעברימבאר

אתה ממש פנסיונר שגילה את נפלאות הAI.אריק מהדרום
לא יודע. משום מה עד היום ציור באיי.איי לאקעלעברימבאראחרונה
משך אותי
למה התמונה רומזת בחוקת?קעלעברימבאר

ואני לתומי חשבתישלג דאשתקד
שתיצור הפגנה של קוניקים במצעד, עם שלט "לא תעבור b"
חחחחחח. אבל זה היה על "במסילה נעלה"קעלעברימבאר
יפה, לא חשבתי על הפרט הזהשלג דאשתקד
תמונה בפרשת שלחקעלעברימבאר

תמונה 9 בפרשהקעלעברימבאר

תמונה בפרשה 10קעלעברימבאר

למה התמונה רומזת בפרשה?קעלעברימבאר

למה תמונה זו רומזת בפרשת קורח?קעלעברימבאר

ויקחו איש מחתתו ויתנו עליהם אש... 250 מחתותפ.א.
מחתה לפי דעתי זו מחבת... 🥘 לא חבית...🛢️פ.א.
ריקועי פחים ציפוי למזבח!קעלעברימבאר
קרח בן יצהרקעלעברימבאר
למה תמונה זו רומזת?קעלעברימבאר
יותר טוב:קעלעברימבאר

ועוד יותר טובקעלעברימבאר
איזה רמז זה הציור רומז לפרשה?קעלעברימבאר

ועוד אחד?קעלעברימבאר

ומהפרשה שעברה?קעלעברימבאר

י - יהושע בן נון, לידו כלב בן יפונהפ.א.

וה-4 לא ברור

בפרשה הם היו בחברון.  

לא בקרית ארבע. 

הענק "ארבע"קעלעברימבאר

קרית ארבע זה השם השני של חברוןף לפי התורה והנך

אתה מערבב פרשות אחרות … שאלת על פרשה מסוימתפ.א.
בבראשית - ותמת שרה בקרית ארבע הוא חברון בארץ כנען ויבא אברהם לספד לשרה ולבכתה.
אם הם ראו אתקעלעברימבאר

3 ילידי הענק, הם לא ראו את אבא שלהם?

חוץ מזה שאין פאנצ עם אחימן ששי ותלמיקעלעברימבאר

חוץ מלצייר את תלמי יווני עם תלמים

ואת ששי 6קעלעברימבאר
הבאת לי רעיוןקעלעברימבאר
און בן פלת - אבל מה עושה כאן הכפייה האדומה?פ.א.
ביקשתי שיצייר מתג עם כפיה, מהקעלעברימבאר

יכולתי כבר לבקש? ג'לביה?

אתה צודק שהלכו עם כובעים ולא כאפיותקעלעברימבאר

כמו שרואים מציורי יהודים בלכיש מבית ראשון, מנינוה.

כאפיה זה כנראה רק למדבר ערב שם השמש חזקה יותר ולא רוצים להשרף בעורף

אממממקעלעברימבאר

@משה  אולי תרצה להשתמש בזה

ולמה רומז בהציור:קעלעברימבאר

אשמח לרעיונות לקניית מתנה לאחי ליום ההולדת🙏Lavender

בגיל 20+

הכיוון יותר סמלי, עד 100 ש"ח.

מה שהוא אוהב כמובן. אפשרנחלת

כרטיס למופע שהוא אוהב, ספר מסוג האהוב עליו, ארוחה עם

חבר , מנוי על משהו (אבל זה יותר מהסכום המדובר, בגד

עניבה (אם הוא משתמש), כיפה מיוחדת וכד')

תודה, נתת לי כיוון!Lavender

אהבתי את הרעיון של מופע שהוא אוהב

נראה לי שאזמין כרטיסים לשנינו

תודה💖

אחלה מתנהנעמי28
לדעתי במחיר כזה (וגם לא) חוויה משותפת שווה הרבה יותר ממוצר דומם
משהו שנוגע לתחומי עניין שלו. את יודעת הכי טובפתית שלג
זאת הבעיה, שלא עולה לי משהו שקשור לתחומיLavender

העניין שלו

סוללה ניידת? שטויות של USB? הוא בקטע?משה
אהממ לא נראה לי שהוא בקטעLavender

זה הבעיה עם בנים,

לבנות הכי קל לקנות מתנות

אז איפה התחביבים שלו?משה

בטח שיש דברים שמעניינים בנים. הוא רגיל? הוא חנון?

יש לו תחביבים, אבל לא עולה לי משהו שאפשרLavender

לקנות לו בהקשר הזה

הוא די רגיל, טיפה חנון...

עכשיו שאת אומרת,חתול זמני

מה אמורים לקנות לבנות?

מוסיף לרשימהפתית שלג

מעבדת AI

ארון תקשורת לAI

שרת אחסון לAI

חחחחLavender

אני עדיין לא אחות של @משה 

חולצה, מגבת, ספר (עכשיו שבוע הספר), סידור עם הקדשהפ.א.
שנה שעברה קניתי לו חולצותLavender

ספר דווקא אחלה רעיון רק הילד בצבא ואין לו זמן לקרוא

תודה על הרעיונות🙏

פק"ל מתקפל, מטען נייד, פנס איכותיל המשוגע היחידי

ספר עם פתק החלפה.

רעיונות חמודים!Lavender
תודה, זה מה שעלה לי לראש שאני הייתי שמחל המשוגע היחידי

אבל זה באמת לפי האדם...

יומןחתול זמני

חתול נייד

כיסוי חלות שבת

חתול נייד זה מצויןנקדימון
יש גם נייח?
אם הוא בייניש (אבל לאו דווקא)נקדימוןאחרונה

כוס תרמית טובה (כלומר גם מחזיקה חום כראוי וגם קלה לשטיפה), סטנדר, כרית לגב לכיסא של הישיבה, אוזניות אוטמות רעש, ספר שהוא רוצה כבר הרבה זמן, מחזיק טלפון שמתחבר לזרוע (בשביל ריצות.. אם הוא בייניש שעושה כושר), חבילה של ממתקים מיוחדים ולא שגרתיים (כל מיני יקרים כאלה), מכונת תספורת/גילוח (אם אין לו משלו), טוסטר או כלי מטבח כלשהו מיוחד (אם זה יועיל במקום שהוא גר), אולר.

אפשר גם פשוט להשתתף איתו, כלומר לתת לו ממש את הכסף, כדי שיקנה משהו ספציפי שהוא ממילא מתכנן לקנות (ואז הוא בעצם ישלם פחות.. כן? אין הכוונה שיקנה משהו בדיוק ב100 שח אלא שזה יקל עליו כשהוא קונה משהו ב200 נניח). אמנם קצת פחות מרגישים את המתנה שבדבר, אבל זה גם אפשרי. אנחנו עשינו את זה במשפחה כמה פעמים (בודדות אמנם) כש"נתקענו" בלי מתנה.

אפשר אולי גם לשבת בבית קפה, אם זה מתאים לכם וזורם. אפשר אולי פק"ל קטן, אם זה הסגנון שלו. אפשר לקנות עוגה בוטיקית אם חוגגים במשפחה בבית.

קחו כסף בכמות בלתי מוגבלתזיויק
עכשיו, מה 4 הדברים המרכזיים שאתם מקדמים?
עובדה שבתאילנד כולם שםקעלעברימבאר
מתפללים לאל הגשם. וזו תרבות שדת המדינה שלה בודהיסטית.

גם הדוות נתונות לקארמה של סבל ונירוונה, ויכולת לצאת ממנו על ידי הדרך של בודהה.

אמרתי שהדוות שולטות על הטבע, מלבד גורל של קארמה. שבחלק מהזרמים הבודהיסטים אכן נמצא (לא רק בהינדואיזם).

כמובן ניתן להיות בודהיסט לא אלילי. אבל זה לא המצב אצל המון העם במזרח, שמשלב אלילות יחד.

זה שונה מהיהדות שמתנגדת לעבודת אלילים. בעוד הבודהיזם אדיש. לא מתנגד 

אולי יעניין אותך