1. האם החוק מחייב עורך דין?
לא. אפשר לכתוב צוואה גם בלי עורך דין, הדרך הפשוטה והזולה ביותר היא לכתוב צוואה בכתב יד ואז אין צורך לא בעורך דין ולא בעדים.
2. האם כדאי להיעזר בעורך דין?
אני מניח שבמקרים מורכבים כדאי (למשל אדם שיש לו ילדים מיותר מאשה אחת), אבל לדעתי אין בכך צורך במצבים רגילים (אדם שהיה נשוי לאשה אחת כל חייו והיא האמא של כל ילדיו והוא האבא של כל ילדיה). כמובן יש כאלה שיעדיפו עורך דין בכל מצב, זכותם המלאה.
בגדול, כתבתי בצוואה את הדברים הבאים:
אחרי 120 וכו' כל רכושי יהפוך להיות רכושה של אשתי.
אם היא לא תהיה בחיים ביום פתיחת הצוואה, אז כל רכושי יתחלק בין הילדים (והוספתי שם איזה חישוב כך שאחד מהם יקבל יותר בהתאם למה שקיבלתי עבורו מהמדינה, אבל זה לא רלוונטי לרוב האנשים).
אם גם הם לא יהיו בחיים, האחים שלי יקבלו את רכושי. ואם גם הם לא, אז ילדיהם.
את הצוואה אני מתכוון להחליף באחת אחרת כאשר הילדים יתחילו להתחתן, כך שהיא תכלול שתי תוספות:
א. ילד שלא בחיים - ילדיו ואשתו יורשים את חלקו
ב. ילד שכבר קיבל ממני סכום כסף גדול (לחתונה, דירה וכו') - סכום זהה יחולק מתוך העיזבון לכל שאר האחים, ורק ביתרה שנשארה לאחר מכן תבוצע חלוקה שווה בשווה בין כל האחים.
פשוט, בסיסי, לקח לי חצי שעה לעשות הכל (וזה בערך הזמן שייקח ליורשים להבין את כתב היד שלי...).
את הפתיח העתקתי מהאינטרנט, יש עשרות צוואות לדוגמה שאפשר לקבל מהן השראה.
למשל:
הואיל ואין אדם יודע יום פקודתו ומידת ימיו.
והואיל וברצוני לסדר שטר צוואה ולהביע בו את רצוני האחרון ואת הוראותיי על מה שייעשה ברכושי לאחר מותי.
לפיכך אני החתום מטה _________ בעל תעודת זהות מספר _______________ מרחוב ___________, בהיותי בדעה צלולה ושפוי בדעתי ומוכשר מכל הבחינות לכך על פי דת ישראל והחוק האזרחי, מצווה בזה ברצוני הטוב והגמור, בלב שלם וברצון מפורש, ללא כל אונס והכרח, את כל רכושי שיישאר לאחר מותי, כמפורט להלן: