כי לך זה מפריע.
מפריע לך משהו?
תשקפי להם את זה נכון.
לא לגיטימי לצפות מילד להיות קורא מחשבות או להיות מסוגל לציית להוראות שקשות לו לתפיסה.
זה לא מרצון למרוד, זה מבלבול.
גם אני בתור עובדת שכירה מתקשה לעמוד בציפיות שלא ברורות לי,
לא בגלל השאלה אם זה לגיטימי לבקש ממני לעשות משהו בלי להבין את המטרה,
אלא כשאני מבינה את המטרה, זה גורם לדרך להיות ברורה יותר וממילא מגביר את יכולת הביצוע.
למשל בנוגע לקופסאות המשחק,
אפשר להגביל את כמות המשחקים, אפשר להרגיל להרים את הקופסה ולא להשאיר אותה בגובה הרצפה.
אם זה מספיק חשוב לך, עדיף להשקיע עשר דקות בשבוע למשך כמה שבועות, בנחת ובנועם ולא להשקיע עשר שניות כמה פעמים ביום מתוך אמירה ביקורתית או ציווי.
מה את יכולה לעשות בעשר דקות שאת מקדישה פעם בשבוע לנושא?
1. לפתוח קופסה עקומה/ קרועה, להראות להם לעומת קופסה שלמה ולשחק מצא את ההבדלים.
המטרה שיעסיקו,בעצמם מסקנה שמה שעקום נוטה ליפול ולהתבלגן מהר יותר.
2. לבקש מהם למיין 10 קופסאות מה שלם ומה קרוע מתוך משחק (אפשר לצ'פר במדבקה מי שמצליח למיין הכי נכון)
מטרת המשחק ללמד אותם לשים לב לניואנסים.
3. לערוך שיח משותף שבו הם מביעים את הרצון/ חוסר רצון לשמור על קופסאות שלמות. חשוב בשלב הזה לשמור על שיח פתוח ולעודד אותם לחשיבה עצמאית.
4. נניח הם הגיעו למסקנה שלהם לא מפריע קופסאות שבורות, לתת להם להציע רעיונות חלופיים. למשל להעביר חלק מהמשחקים שקשה לשמור עליהם לאחסון יותר פרקטי.
למשל מגירות כתר עבור משחקים כמו מגנטים ופליימוביל, ושקיות איקאה לסגירה חוזרת עבור משחק זיכרון או משחק התאמות.
תנסי לאתגר אותם בחשיבה האם לפאזל למשל יש ערך מוסף בקופסה עצמה (תמונה מסייעת)
אפשר גם להחליט על פיילוט ולשמור את הקופסאות המפונות לתקופה מסויימת ולחזור ולשאול האם הקופסה עצמה עושה יותר חשק לשחק או שזה לא משנה להם.
5. נניח ובשיח המשותף הגעת למסקנה שלהם זה לא מפריע ולך כן ואת לא מוכנה לוותר על הנקודה הזאת. את מסבירה להם יפה שאת מבינה שהם לא מבינים וזה לא מפריע להם, לך זה מפריע ואת לא מוכנה יותר שקופסאות יהרסו והם יצטרכו להתרגל.
יהיה די קשה להשיג שיתוף פעולה, אבל הרבה יותר אפשרי כשהם מבינים את עצמם, מבינים אותך ומבצעים מתוך סמכות הורית ולא מתוך משימה מוזרה שעוברת אצלם כלאחר יד. (מתרכזים במשחק ולא בקופסה)
6. אחרי כל זה, בשלב ההטמעה, אפשר ורצוי להשתמש בחיזוק חיובי. (אני רואה שאיקס הקפיד להרים את הקופסה כדי שלא ידרכו עליה, אני רואה שוואי נזהר ללכת מסביב לקופסה למרות שהיא הייתה במעבר)
אפשר להשתמש בתומך זיכרון. למשל בתנועה מסויימת של הרמה והורדה של ידיים למטה ולמעלה.
הכוונה להדגים להם שלוש פעמים הורדה של ידיים למטה עם קופסת משחק והרמה של ידיים למעלה שרומסת על הרמת הקופסה.
כמה פעמים עם הקופסה, ואח"כ בלי הקופסה ועם דיבור. "להוריד משחק" (עם תנועת הורדה) "להרים קופסה" (עם תנועת הרמה).
אח"כ יישאר רק התנועה עצמה כתומך זיכרון.
כשאת רואה מישהו שוכח אז עושה "הורד הרם"
וככה הם מקשרים בין התנועה לבין הפעולה שהם צריכים לעשות.
בשלב ההטמעה כדאי לשלב יצירתיות,
למשל ילד שכח להרים קופסה, את עושה הצגה שאת לא רואה את הקופסה וכאילו נתקלת בה במקרה ואומרת אאוצ אאוצ קיבלתי מכה ממשהו..
והילד מסתכל ומיד מרים את הקופסה ואת "מחפשת ממה קיבלת מכה" וצוחקים.
אפשר לעשות משחק דילוגים מעל הקופסה, בוא נראה אם אני מצליחה לדלג, ולעשות פסיעה גדולה ומודגשת, ככה לילד יש הזדמנות לתקן ולא מתוך ביקורת ישירה.
אם כל זה לא עוזר, את יכולה לעבור לשלב הסנקציות. להסביר שאם לא שומרים על המשחקים אי אפשר לשחק יותר. נשמור אותם שיהיה לנו תינוק/ נכדים/ שכנים שיהיה להם חשוב שלמות המשחקים והם יקבלו את המשחק.
כמובן שזו רק דוגמה אחת, אפשר ליישם את העקרונות על כל "כישור חיים" שאת חושבת שנכון להטמיע.
בהצלחה!