עבר עריכה על ידי אחו בתאריך ו' באלול תשפ"ד 11:22
עבר עריכה על ידי אחו בתאריך ו' באלול תשפ"ד 11:16
בשם חידושי הרי"מ,
"כאשר אחד נעשה מנהיג, רבי, מתהוים סביבו כל הדברים הנצרכים להנהגה, בית מדרש, חדרים, ספסלים ושולחנות אחד נעשה גבאי והשני שמש וכדומה, אחר כך בא בעל דבר וחוטף את הנקודה הפנימית ואז הוא משאיר כבר לכל השאר להסתובב כמקודם, כמה יש לעמול להיזהר מזה."
אכן יש תופעה כזאת שבה תופשים את התורה באופן חיצוני, או יוצרים ניתוק בין חלקים מסוימים של התורה, וכך למשל, יכול להיות בחור ישיבה מפולפל במהרש"א, אבל בחזרת הש"ץ מדבר חופשי, מעשן סיגריות למורת רוחם של חבריו, בקיצור אין לו הנקודה הפנימית של הרצון לעשות רצון ה'.
מהצד השני, כמובן, יש כאלה שאוהבים את ה' "יותר מדי", ואז ממציאים דברים נגד התורה וההלכה, או בכל־מקרה, לא מבינים שהתורה היא לבדה רצון ה'. ועל זה נאמר "הנה שמוע מזבח טוב להקשיב מחלב אילים", ויתרה מכך, "הלוואי אותי עזבו ותורתי שמרו": כשלומדים תורה, ונמצאים באופן כללי במגמה של למידה, התפתחות, בתוך המסגרת של חוקי ה', זה עדיף מאשר שרירותיות של "אני מרגיש שזה רצון ה'" (=נראה לי, נדמה לי).
///
@תות"ח! הדיון פה ממש ארוך אבל רציתי להגיב לחלק מהדברים.
במסכת כתובות דעת רב יהודה היא שאסור לעלות לארץ ישראל כלל, "בבלה יובאו ושמה יהיו עד יום פקדי אותם", וזאת אחת מהשבועות בשיר השירים. מצד שני במסכת ברכות, בברכת שמן אפרסמון, הובאה דעת רב יהודה שמברכים "בורא שמן ארצנו", אבל היא נדחתה כדעת יחיד, "בר מיניה דרב יהודה דחביבא ליה ארץ ישראל, לכולי עלמא מאי?"
לא יודע, נראה לי שהיינו מצפים שאם הוא לא רוצה לעלות לא"י בטח יש לו חיסרון באהבת ה', או שהוא לא כל־כך אוהב את א"י, אם כן, מאי האי?
אכן יש כמה ראשונים שסוברים שאין כלל מצוות יישוב הארץ בזמן הגלות, זה לא מעיד על פגם בתורתם או על אחריותם לשואה. יש כאלה שסוברים שהמצווה היא ליחידים שמתכוונים לעלות לארץ כדי לקיים מצוות ויש להם היכולת לכך. דווקא הדעה שצריכים לארגן עלייה גדולה ולבוא לכבוש את א"י בכוח הזרוע, הייתה רחוקה מאוד מהקונצנזוס.
בסופו־של־דבר, גם המעפילים חשבו שהם עושים את רצון ה', "מורידים את התורה הרוחנית לעולם המעשה", "מתקנים את חטא המרגלים", איך שלא תקרא לזה. ככה גם במרד בר כוכבא, מרד גאלוס, מרד הרקליוס, מסע אבא מהרי...
ההשקפה עצמה הייתה די ברורה, אכן יש מצוות יישוב הארץ ליחידים שמסוגלים לכך, אבל ברמת הכלל, עם ישראל נמצא גלות, גם ארץ ישראל עצמה נמצאת בגלות, הסיבה שעם ישראל יצא לגלות היא כדי לעבור תיקון מסוים, שינויים מסוימים, העבודה שלנו היא לשאוף לתיקון המוסרי שה' מבקש מאיתנו, פחות לברכות שתבואנה בעקבות כך... אחרת למה יצאנו לגלות? אם הבעיה היחידה היא שאנחנו לא בא"י, אז הנה, היינו כבר כמה פעמים בא"י, וגלינו משם. כמו המחשבה שעלייה להר הבית היא זאת שתביא את בית המקדש – "היכל ה' המה". מצטרפים לכך עוד כל־מיני מקורות ופרשנויות שהגאולה צריכה להיות ניסית דווקא וכיו"ב (ראה גם זוהר ואתחנן דף ר"ע ע"א ויש עוד כמה).
ויואל משה לוקח את זה צעד אחד קדימה ובאמת ממליץ לקרוא כדי להבין מה בדיוק ההשקפה מאחורי זה.
לגבי חוסר המעורבות בחיי המעשה זה לא נובע מעצלות או "תורה מרחפת" אלא זאת שיטה סדורה שקשורה בהבנת הצמצום ובעוד כמה עניינים. הנחת היסוד המתנגדית היא שאין קדושה בעוה"ז לכן מעט בעסק ועסוק בתורה כי זאת הדרך היחידה למצוא את הקב"ה בעולם, אכמ"ל. אפשר לקרוא לזה גלותי, לא מחובר לחיי המעשה, כו' כו', אבל בגדול זאת השיטה של רשב"י במחלוקת הידועה.
בעיניך, בירור עצמי של סוגיות, כך שתחליט לעצמך מה נכון ומה לא, הוא סימן לאהבת ה' גדולה. בעיני ההשקפה החרדית זאת גישה של גאווה וחוצפה שגורמת לכך שבמקום תורה אחת תהיינה מיליון תורות כי כל אחד עושה מה שהוא רוצה, במיוחד בסוגיות כל־כך מהותיות. בעיני החרדי הממוצע אהבת ה' באה לידי ביטוי בכך שהוא מבטל את דעתו ואת מה שנוח לו לטובת מי שבעיניו הם מומחים לדבר ה', על־כל־פנים, יותר מומחים ממנו.
בכל־מקרה, לא הייתי ממהר לעשות ניתוח פסיכולוגי ולחפש אי־אילו כוונות ופגמים נסתרים שהם היסוד לטעות האחר, או להניח שהס"א מבלבל אותו. אפשר שהוא פשוט חושב אחרת ומשוכנע שזה נכון. אפשר גם שאני טועה. בזמנו, כמו מי שגדל בחמ"ד ולמד בישיבת הסדר, הלכתי כמובן יד ביד עם תורת הראי"ה וכל ההשקפות הקלאסיות והייתי די משוכנע בהן וידעתי גם אני לדקלם את כל אותם מהלכים, אבל כשנחשפתי לספרים אחרים ודעות אחרות אז דעתי השתנתה וגם ראיתי עד כמה טורחים להראות רק חצי אחד של התמונה. הזכרת את זה שאמרו על ויואל משה שהטענות של מגוחכות, זה בדיוק מה שאני מדבר עליו. לא באמת יודעים הרבה על ההשקפה השנייה (והאמת, יש רצף של השקפות, זה לא רק ראי"ה וסאטמר), וכל מה שיודעים זה במסגרת האפולוגטיקה והשלילה ולא מתוך סקרנות אמיתית להבין מה בדיוק חושב האחר, מהם הנחות היסוד הגלויות והסמויות של ההשקפה הזאת (גם אם הבירור הזה לוקח זמן).
במאמר מוסגר, לגבי ידיעת האמת כתכלית החיים, לא בדיוק קונצנזוס... ואיך לומר את זה – מה לעשות עם פשוטי העם? כאלה שאין להם יכולות שכליות מצוינות? כאלה שיכולים ללמוד קצת חוק לישראל ושיעור יומי עממי ורוב היום עוסקים במלאכה (וכמובן שומרים את כל התורה, גומלים חסדים, נותנים הרבה צדקה, מחזיקים ת"ח)? "ועתה ישראל מה יי א־להיך שאל מעמך כי אם ליראה את יי א־להיך ללכת בכל דרכיו ולאהבה אתו ולעבד את יי א־להיך בכל לבבך ובכל נפשך" "הגיד לך אדם מה טוב ומה יי דורש ממך כי אם עשות משפט ואהבת חסד והצנע לכת עם א־להיך" לא ראיתי כאן את הכרת האמת כדרישה האולטימטיבית. גם כל לימוד התורה "למען תשמור לעשות ככל הכתוב בו" ולא "תשמור לעשות ככל הכתוב בו למען תבין את האמת". (וזאת לא קושיה אישית שלי על הרמב"ם הנושא הזה דווקא נדון הרבה על־ידי גדולים אחרים)
וזהו, כמו שהתורה אומרת, אם אתה לא מבין משהו, לך אל השופט אשר יהיה בימים ההם, יפתח בדורו כשמואל בדורו, לך איתם עד הסוף, וה' יעזור, לא כתוב בתורה "שים לב אולי הס"א מבלבל אותם, אולי חסרה להם יראת שמיים לכן עדיף ללמוד לבד...
גם לא יודע איך החלטת שההשקפה החרדית לגבי יישוב הארץ נדחתה מכל וכל אם א' עד לפני 100 שנה היא הייתה קונצנזוס כמעט מוחלט ב' מבחינת החרדים שמהווים AFAIK את רוב עולם התורה שום דבר לא ממש השתנה. לא שמעתי שיצא עדכון או PUSH NOTIFICATION שהם טועים והאמת אצל הציונות הדתית.
וכך לסיום, קצת מהמעשה של אבא מהרי...
"פעם אחת נתוודעתי אל נזיר, אבא מהרי, שהיה משוכנע לגמרי כי קרובה העת שבה יקבץ האל את היהודים מקרב כל העמים אל ארץ אבותיהם. הוא האמין כי אז הם יבנו את מקדשם בירושלים, כמתואר בנבואת יחזקאל, ויעבדו את האל על-פי תורת משה.
המסע הקשה תבע לא מעט קורבנות. לדברי הכהן מהרי, הגיעו משתתפי המסע עד נהר מרב, הנמצא על גבול תיגראי לאריתריאה, ולדברי הכהן יוסף, אף עברו אותו והגיעו לקווייהין ואריתריאה, מציינת במחקרה שושנה בן דור. מתיאור האירועים במדביי עולה כי רמת התמותה שם הייתה כבר גבוהה מאוד, משום שרבים סבלו מרעב וחלו בחורף הקשה. נספים רבים מקרב המשתתפים, בכללם כהנים ונזירים, נקברו במדביי שם עומדת מצבה גדולה לזכרם. בשלב כלשהו הכיר אבא מהרי בכישלון הניסיון, הבין כי הנבואה היא לעתיד ושב חזרה לדמביה. חלק ניכר מן השורדים עשה דרכו חזרה עם אבא מהרי, מעטים, באישורו של אבא מהרי, ניסו להמשיך את דרכם לירושלים. מסורות אחדות גורסות כי חלק מן העולים הגיעו יחדיו עם אבא מהרי עד ים סוף, ושבהגיעם לנהר הרים אבא מהרי את מטהו, כמעשה משה ביציאת מצרים, מתוך תקווה שהמים הסוערים יפתחו לחצייה, ורק משלא נפתח הים הכיר אבא מהרי בכישלון המסע ועשה דרכו חזרה לאתיופיה.
לאחר הכישלון, המשיכו ביתא ישראל לחשוב על האפשרות להגיע לירושלים ומדי פעם עלתה בקרבם התעוררות משיחית. ניסיונות אלו הסתכמו בתפילה ולא בביצוע מעשי, בעקבות הלקח ממסע אבא מהרי."