עבר עריכה על ידי אמאשוני בתאריך ד' בכסלו תשפ"ה 11:58
מציעה לפרק את הבעיה לכמה גורמים,
ג'י כשאת מציגה את הכל ביחד זב נשמע כמו סעיף לא פתירה.
נתחיל ממה שכן אפשר:
משחקים על השולחן (כולל מכוניות ובניית דגמים)
יצירות על השולחן
המשחק הזה שמציירים ואז מוחקים.
תעשו רשימה של מה כן אפשר.
כי המוח שלנו אוטומטית ננעל על מה שאי אפשר, ואז זה נראה שהאפשר הוא זניח לעומת מה שאי אפשר.
אח"כ תעשי רשימה של סדר יום מתי את יכולה למנוע מהקטן לגעת, או לתווך את נגיעה.
אם נעשה חתך של מה שאי אפשר, מתי שאי אפשר, תראי שהבעיה לא כזאת חמורה בכלל.
רק צריך להסביר את זה נכון לבן ה3.
לומר לו מפורשות:
עכשיו השעה 16:00, עד 16:30 אני שומרת שאיקס לא יפריע לך לשחק. אח"כ אני מכינה ארוחת ערב ולא אוכל להשגיח לכן אחריות שלך שבזמן אני מכינה ארוחה, אתה בוחר תעסוקה שלא יפריעו לך בה.
ככה בן ה3 ידע לנצל את הזמן נכון ולתכנן מה הוא עושה מתי.
אם גם זה לא מספיק, האם בעלך מגיע בשעה שהוא יכול לעזור? אם כן מספיק להפריד ביניהם חדרים.
למשל בעלך מקפל כביסה בחדר שבו בן ה3 בונה בקוביות,
או שאת מנקה את הבית בזמן שבן ה3 בונה בקוביות ובעלך מקלח ומטפל בקטן.
אם הבעיה היא שבשעות הערב הזמן מוקדש לאוכל ומקלחת של בן ה3,
אז אפשר להחליף את הזמנים.
לדוגמה לו"ז:
להתקלח מיד אחרי הגן,
לשחק בשולחן בזמן שאת מכינה ארוחת ערב.
לפנות את השולחן ולאכול.
לקרוא סיפורים בספה
(לבינתיים אבא חוזר)
ואז לשחק בקוביות.
עוד אפשרות אם את זורמת, להזיז את הספה קדימה,
לתחום איזור שהקטן לא יוכל להיכנס ושם זאת תהיה "הממלכה" של הגדול. שם יוכל לשחק במה שירצה מתי שירצה. אולי אי אפשר להביא לשם את המטבח ילדים, אבל הרבה דברים אחרים כן.
ברגע שהרחבת הרבה אפשרויות של כן, הבחירה של בן ה3 לשחק בכלי מטבח דווקא בזמן שאבא לא בבית ואמא מכינה ארוחת ערב, על אחריותו בלבד.
במקום זה יכל לשחק במשהו בתוך האיזור התחום שלו, או לנצל גובה ולשחק על השולחן או "לשחק" עם אמא במטבח האמיתי ולשחק במטבח ילדים בשעה מאוחרת יותר. או לשחק משחק שאפשר יחד עם הקטן כמו למשל להכין להם מסלול מכריות שעוברים מאחד לשני.
הקטנים מעריצים את אחים שלהם הגדוליםבשלב הזה, תנצלי את זה..
בשבתות וחופשים, לצאת איתם הרבה החוצה. בחוץ יש מרחב גדול יותר והמון דברים מסקרנים.
הערב לגבי הורס לו את המשחק בלי כוונה או עם:
אני חושבת שאם אנחנו נבין את הנקודה ממנה נובעת התנהגות הקטן, יהיה לנו יותר קל לתווך את זה לילדים בצורה נכונה.
הקטן מנקודת מבטו לא הורס את במשחק.
ככה יחדים קטעים משחקים. קודם לומדים לפרק, ואז לומדים לבנות. קודם לומדים לבכות ואז לומדים לדבר.
כמו שתינוק שבוכה לא הורס לנו את השקט, אלא מדבר איתנו בדרכו,
ככה הואז לא הורס לנו את המשחק אלא משתתף איתנו בדרכו.
ככל שתתמללי לילדים את הסיטואציה מנקודת מבט נכונה של כל אחד מהם, יהיה להם קל יותר לקבל את המצב ולמצוא פתרון במקום להרביץ ולפגוע אחד בשני.
למשל:
לפנות לתינוק: אוי מתוק, מה עשית? ניסית לשחק? אסל אתה רק בן שנה ולא יודע לבנות? אתה יודע, כשתהיה בן שנתיים אתה תדע גם לבנות, כרגע אתה רק בן שנה ויודע רק לפרק..
גם אני כשהייתי בת שנה רציתי לשחק בקוביות אבל כל מה שידעתי לעשות זה רק לפרק.
אוי אבל תראה מה קרה עכשיו, בונבון עצוב.
למה בונבון עצוב?
פונה לבן השלוש: למה אתה עצוב? כי פיצוש עוד לאפשרות יודע לבנות בעצמו אז הואמחושה שהמשחק זה לפרק ועכשיו נהרס לך מה שבנית?
זה באמת מאכזב מאוד שמשהו שרוצים לעשות פתאום נהרס.
אתה יודע פעם רציתי להכין עוגה ופתאום נפל משהו לבפנים והעוגה נהרסה. ממש מבאס.
בהמשך אחרי כמה פעמים כאלו אפשר להמשיך לפתרון: אתה יודע פתאום חשבתי על זה שאם ארחיק את ה... מהשיש הוא לא יפול יותר לתוך העוגה והיא לא תהרס. אתה חושב שגם למגדל מהקוביות שלך אפשר למצוא פתרון?
אם הוא אומר לזרוק את פיצי לפח, אז לחייך, להקשיב, לתת לו לפרוק, ללטף, לתמלל לו מה הוא מרגיש (אתה כועס על פיצי מאוד)
ובהמשך אפשר לתת לו כיוונים לפתרונות תוך כדי החיים ולא תוך כדי מריבות.
למשל אתה יודע מה קרה לי היום? הנחתי את המפתחות שלי על הכסא ופיצי לקח אותם וטייל איתם בכל הבית, ולקח לי הרבה זמן למצוא. יש לך רעיון מה אני יכולה לעשות כדי שפיצי לא יקח לי אותם שוב?
אולי לשים במקום גבוה? זה רעיון טוב!
כששמים דברים במקום גבוה/ חדר סגור/ בתוך קופסה סגורה, פיצי לא יכול לגעת.
אתה יודע, ראיתי/ קראתי/ שמעתי שכלב וחתול רדפו אחד אחרי ותוך כדי דברים נהרסו. ואז החתול רצה לשחק בשקט בחצר אבל הכלב כל הזמן בא אליו גם, אז שמו גדר קטנה כזאת ביציאה לחצר והכלב לא יכל לצאת. אתב רוצה שנשים גדר כזאת בכניסה לחדר שלך ותוכל לשחק שם בזמן שפיצי בסלון?