נגיד כשילד "מאבד" את זה מעצבים אני אומרת: אני רואה שאתה נסער, שכואב לך, שאתה עצוב, שאתה מתחרט
או אני רואה כמה אתה קשוב, אכפתי, אוהב, מפרגן, סולח, מבליג, משתדל ליצור אווירה נעימה וכו.
ואז אני גם שואלת: מה אתה מרגיש? מה חשבת? מה רצית?
עם הזמן הילדים יודעים לפתח במילים את התחושות שלהם ולא להיות מכונסים בתוך עצמם.
וזה לבד מרגיע מאוד כי כשיש דרך לבטא את מה שמרגישים לא צריך לצעוק ולהרביץ ולהרוס לאחר.
למשל בן ה4 לקח לאחותו בובות מהמיטה שלה ושמעתי אותה מדברת איתו: אתה ראית את הבובות שלי וקינאת? אתה רוצה שיהיה לך גם? מה נשעה שיהיה לך גם? תראה זאת בובה שעוזרת לי להירדם, אבל את זאת אתה יכול.
וגם שמעתי אותה אומרת לו בהקשר אחר:
אתה רוצה שאעזור לך לכתוב לאמא מכתב והיא תקנה לך גם כזה?
וגם הרבה פעמים הקטנצ'יק כבר בגיל שנתיים בוכה ותוך כדי אומר:
אני עצוב, אני בוכה, תעזרו לי, אני בוכה!
וזה הורס מצחוק, אבל תכלס זה מאפשר לעזור לו בלי שיהיה בהיסטריה וגם המטפלות במעון היו בהלם איל הוא יודע להביע רגשות.
מפה לשם, אני קולטת את בעלי אומר לילדים:
אתה נסער בגלל ש..? אתה לא רוצה לדבר איתי בגלל זה? אתה כועס על אחיך?
זה היה לי הלם לשמוע את זה.. תכלס זה ממש מפקס את הילדים.
לגבי עין טובה,
אז אני מטבעי יותר ביקורתית, צריכה שדברים יתקתקו, ובעלי יותר שאנטי, בזרימה וזה עוד יותר מחרפן אותי.
והוא יותר מסתכל על מה שטוב. אז הוא היה יותר חזק ממני וכל דבר הסתכל על מה שטוב ובהתחלה זה חרפן אותי כי אם אמרתי לילד לשים משהו בכביסה, והוא עדה רשימת קניות במקום אז זה לא עוזר זה מעצבן, ובעלי כן רואה את מה שטוב
וראיתי שזה גם יותר מועיל, מדרבן אותם לעשייה וגם יש יותר רוגע ושמחה בבית וגם רציתי שכשאני נמצאת לא תהיה אווירה משטרית, ובהתחלה הה ממש קשה כי כשאני לא נמצאת הבית מהפכה ואז אני צריכה לאפס ממצד זוועה למצב שיהיה נעים בבית אבל לא נעים כי הכל עצבים וביקורת
וזה תהליך, הכל תהליך.
וראיתי איך הילדים זורחים כשאני מספרת עליהם דברים טובים וזה עוד יותר דרבן אותי שזאת דרך טובה יותר ובקיצור לאט לאט זה השתנה עד שהפך לטבע שני אצלנו בבית.
לגבי מחמאות, לא הבנתי למה שהוא יצחק שאת אומרת לו תודה על דברים שהוא עושה למענך.
בוודאי שלא יהיה מאולץ אלא הכרת תודה אמיתית.
אבל תתחילי מלהנחיל מחמאות מול הילדים עד שזה יהפוך להיות שיח נפוץ בבית והם יחמיאו אחד לשני ולך בחזרה, וכשזה יהיה נוכח בבית גם בעלך יתרגל ויהיה לו פחות זר ומביך.