טרילוגיית העיר השרופהאחו

זה הולך להיות די ארוך אז bear with me, פרטים נוספים בסוף!

/// רבינער בין ההריסות (13.11.2022)

שממה אינסופית של לבנים חרוכות, אבק והריסות.
אני זוכר את המקום הזה.
פעם זאת הייתה עיר, עיר של בני־אדם.
אלה היו בעבר הרחוק מאוד רחובות מטופחים וסמטאות עליזות.
כאן אנשים נולדו, חיו, התאהבו, צחקו וסבלו ביחד.
חיו ומתו ונולדו מחדש.

אני חושב שלא נותר דבר.

רק הררי לבנים אפורות, שבורות, כאן ובאופק.
רסיסי זכוכית קטנים מנצנצים ביניהם.
השמיים שחורים, כעין החלל הריק שבו משוטטים אסטרואידים וגופים שמיימיים.
אולי לילה כעת, ולכן קר לי. ואולי יום, והצבע הכחול של השמיים דהה עם השנים, עד שנותר רק צבע שחור, והקור מקורו בעצב.

צעדתי בין האבנים האלה.
ברגליים יחפות ניסיתי לצעוד בעדינות, לא לנפול ולא להיחתך.
זה כאב.
אבל המשכתי.
דיממתי, והמשכתי.

איני זוכר כמה זמן התהלכתי בין החורבות האלה. אולי היה זה זמן רב ולא הרגשתי בו, ואולי מרחק קצר נדמה לי כעת נצח כשאני מספר את הסיפור. אלוהים יודע כמה. אני איני זוכר.

כך או כך, נעצרתי על אחת הגבעות השחורות האפורות האלה, וראיתי במרחק מה איש.
איש אחד יושב לבדו על תלולית לבנים קטנה.
אולי הוא ערם אותן כך כדי שיהיה לו נוח לשבת, או שמא מצא תלולית והתיישב עליה ככה סתם.

אותו איש חבש כיפה גדולה, ותפילין גדולות לראשו.

הוא רכן מעל סטנדר, כל תשומת לבו מופנית לעיון בספר עצום מימדים, גדול כמעט כמו האיש עצמו.

שפשפתי את עיניי המעקצצות מרוב אבק. האם אכן יושב שם איש?

"שלום עליך, רבי יהודי!" קראתי לו בקול מתחתית הגבעה.

כנראה הוא לא שמע אותי מרחוק, כי הוא לא הרים את אפו מהספר. תהיתי אם הוא ישן ועליי להעירו, או שאולי אינו אלא פרי דימיוני… על־אף רגליי הדואבות פתחתי בריצה קלה. דילגתי מעל השברים וטיפסתי על הגבעה עליה ישב.

התקרבתי אליו וקראתי שוב, "שלום עליך, רבי יהודי."

האיש הרים את ראשו בבת־אחת.

"עליכם השלום," השיב בחיוך מנומס. מן החיוכים שמלאים בכוונות טובות ובעייפות קיצונית.

אכן ישב שם יהודי. שערו השחור עדיין לא הראה סימני שיבה, אך זקנו היה ארוך, והייתה לו חזות רבנית מכובדת. זה רבינער, הנחתי לעצמי. יש לנהוג בו בכבוד.

הספר בו היה שקוע כל־כך, לא אחר הוא מאשר מסכת שבת מהתלמוד הבבלי. מקרוב הספר נראה ענקי עוד יותר, כל אות בגדול של מטבע קטן, כאילו הודפס במכונת הדפוס הגדולה בעולם, שהורכבה במיוחד בשבילו, בשביל עותק יחידי בעולם.

התקרבתי עוד כמה צעדים עד שנעצרתי במרחק מנומס דיו.

"הער רבינער, היכן אנחנו נמצאים?" שאלתי.

"על תלולית קטנה של לבנים, כמדומני," השיב.

"והיכן השאר?"

הרבינער עצם את עיניו.

"הם אינם, נערי."

אינם.
אם כך, איני רוצה לחשוב עליהם יותר.

גם אני פחדתי מהעצב.

"ומה הרבינער עושה כאן?"

"מעיין במסכת שבת, בתוספות על נרות חנוכה."

"כאן, באמצע השממה?"

הרב הנהן.

"מחילה, אני פשוט חושב שזה קצת מוזר, שוב סליחה, לראות רב כאן באמצע השממה, ועוד לומד הלכות חנוכה."

"תורה היא וללמוד אני צריך, נערי. אם לא אחזור על תלמודי, סופי שאשכח אותו. דברי תורה קשים לקנותן וקלים לאבדן."

עכשיו אני הנהנתי. הסכמתי, למרות שלא הבנתי.

שתיקה השתררה בין שנינו, והרב נראה שהחזיר את תשומת לבו לשקלא וטריא התלמודית.

היססתי לרגע, האם להפריע את הרב עוד מעיונו.

"אין כאן אף־אחד." אמרתי לבסוף.

"אני כאן," אמר הרב. "ואתה כאן."

"האם נותר משהו מלבד ההריסות?" שאלתי. "זה נראה שהעולם נחרב."

"אכן כך הוא, נערי. העולם נחרב ואינו קיים יותר."

לרגע חשבתי שדבריו נאמרו בצחוק, אלא שהוא הביט ישירות לתוך עיניי ברצינות שלא ראיתי כמותה מעודי. עיניו החומות הזכירו לי שמש שכבתה והפכה לגרם שמיים קר.

"אני יודע מה אתה חושב לעצמך, אבל האמן לי. העולם איננו. איני זוכר איך זה קרה, אבל בוודאות אני יודע, שהעולם כולו נהרס, ואיננו עוד."

"אז… אתה לבד פה?"

הרב קימט את גבותיו, ואמר: "יהודי אף־פעם לא לבד, תזכור את זה."

"הרב יודע למה כוונתי…"

"יהודי אף־פעם לא לבד." הוא חזר על עצמו בתקיפות, כמעט בכעס, והרגשתי מעט אי־נוחות.

"העולם אפוא איננו," אמרתי, "ולכן אין כאן נפש חיה."

"נכון."

"לכן לא צומחים כאן צמחים, ולא נולדים כאן אנשים."

"כן."

"ואף־אחד לא יתאהב יותר, ולא יצחק יותר, ולא יסבול יותר."

הרב השפיל את מבטו, חשב לכמה רגעים, כאילו ווידא זאת בסברות ההיגיון, ולבסוף הנהן באישור.

"לאן עליי ללכת, אם אין כאן שום דבר?"

"לאן הלכת עד כה?"

"סתם כך, בלי מטרה ברורה. הלכתי קדימה."

"אז עליך להמשיך ללכת."

"ואתה, הער רבינער… מה הרב מתכנן לעשות? פשוט להמשיך ללמוד כאן, על הגבעה הזאת?"

"כן, לעת עתה אני עושה את מה שציוותה עליי התורה, והגית בו יומם ולילה."

שתקתי. לא הייתה בדבריו תוכחה. הוא עבד את השם באותו הרגע, וידע שעליו להמשיך. אבל אני לא ידעתי מה עליי לעשות. איזה ציווי נכתב עבורי בתורה? השפלתי מבט במבוכה. לא ידעתי.

השתיקה התגברה. יכולתי רק לשמוע את נשימותיי ואת פעימות לבי.
פעימות לבי.
האם אני חי?

האם יכול לחיות כאן משהו, בעולם שנחרב? האם הרבינער חי, או שמא הוא דמות רוחנית עמומה?

פחדתי.
פחדתי שאיני חי יותר, ופחדתי שהרב יחזור שוב ללימודו, והשיחה המביכה הנעימה שלנו תסתיים, וניאלץ להיפרד.

אבל הרב סגר את הגמרא והסתכל עליי.

הוא ציפה ממני שאגיד משהו.

"באיזו דרך?"

"עליך ללכת בדרך שאינה קיימת," השיב הרב.

איזו מין דרך זו, שאינה קיימת? מה יודע הרב על דרכים שאינן קיימות?

"דרך שאינה קיימת?"

הרב חייך.

"כן, נערי. בעולם הזה, שלא קיים, יש רק דרך אחת, זאת שאינה קיימת, ועליך ללכת בה.
הבורא יתברך ברא את העולם כולו כרצונו, את העולם שעדיין נותרו לי ממנו כמה זכרונות מועטים. והוא החריב אותו כרצונו. אל לנו להרהר אחר מידותיו.

הוא השאיר בו רק יהודי אחד, שישב וילמד הלכות חנוכה, ואותך, כדי להמשיך ללכת."

הבנתי.
פעימות לבי התגברו והרגשתי את דמי גועש.
לא אוכל להסביר את מה שהבנתי, אבל שמעתי והפנמתי, ובאותו רגע לא נזקקתי למילים נוספות.

"תודה לך, הער רבינער." לחשתי. לא הייתי יכול לומר זאת בקול, גם לוּ רציתי.

רציתי לפנות לדרכי, אבל נעצרתי, כאילו שכחתי דבר מה חשוב.

פחדתי.

"אנחנו נתראה שוב?" שאלתי.

פחדתי מהבדידות.

הרב קימט מצחו במחשבה. "לא, לדעתי לא נתראה שוב לעולם."

"לא הייתי רוצה שניפרד לתמיד."

הרב הנהן בהבנה.

נאנחתי.

"יהודי אף־פעם לא לבד," אמרתי, והכרחתי את עצמי לחייך.

גם הרב חייך. "אף־פעם לא לבד."

ופניתי והלכתי, ולא הבטתי יותר לאחור.

/// ביקור בעיר השרופה (18.09.2024)

שממה אינסופית של הריסות, אבק, ולבנים חרוכות.
גם אני זוכרת את המקום הזה.

פעם זאת הייתה עיר, עיר של מילים.
אלה היו בעבר הרחוק מאוד רחובות צפופי־בתים, שאכלסו אינספור ספרים, מחברות, מילים כתובות; תווי שירה, מכתבים ומגילות ישנות.

אני חוששת שלא נותר מכך דבר.

רק הררי קרשים שרופים, שבורים, כאן ובאופק.
פיסות נייר שחורות מתעופפות ברוח הקלה.
נעלמו גם המילים הכתובות באבן.
השמיים שחורים, כעין העשן העולה מהאש.
אולי לילה כעת, ולכן הכל כל־כך שקט. ואולי יום, והצבע הכחול של השמיים הזדהם בערפיח הכבד, עד שנותר רק צבע שחור, ודרכו שומעים רק את השקט.

צעדתי בין החורבות האלה, במגפיי החומות.
ניסיתי לצעוד בעדינות, לא לנפול ולא להתלכלך.

על אחת הגבעות השחורות האפורות האלה, ישב לבדו איש אחד, על תלולית לבנים הקטנה שערם לו, רכון מעל הספר עצום המימדים. זה הרבינער המפורסם היושב בין ההריסות, ומעניק עצה לאלה שאיבדו את דרכם בעיר השרופה. וזה כנראה הספר היחיד שהצליח אי־מישהו להציל מהלהבות, לפני כמה מאות אלפי שנים.

שלפתי מכיסי את המפתח שהשארתְּ לי, כמזכרת יחידה. ביקשת שאשמור עליו, וכך הוא ניצל מהשריפה.

הדלת של ביתך נעלמה, כמו ביתך, וכמו הכל. אבל ידעתי ששם הוא עמד. לא אוכל לשכוח.

נכנסתי בזהירות פנימה.

ליד שאריות שולחן העץ שלך זיהיתי את ערימת המכתבים שלנו. לשם זרקת את הגפרור. אי־שם בתוך הערימה היה גם הספר, הבלדה הארוכה, כמעט עד אינסוף, שניסית לכתוב. היית שולחת לי את הבתים ומבקשת הערות, ואני הייתי מתקנת לך אותם, ומכינה את התווים.

במכתב האחרון שלך אמרת שאת מפסיקה לכתוב. אמרת לי שנמאס לך ממילים, ושאת מעדיפה להשאיר את הסוף פתוח. אמרת לי שעדיף להשאיר את הדברים בגדר סוד, כמו חלומות שאסור לספר לאחרים. אמרת לי לשכוח מכל זה. אני מצטערת שלא קראתי בין השורות. אני מצטערת שלא הגעתי מיד, שהמסע שלי התארך בכמה מאות אלפי שנים. אני מצטערת.

התחלתי לשיר חרשׁ את פזמון הבלדה כפי שזכרתי אותו מאז.

לרגע כלום לא קרה. ואז שמעתי קול רחש מבין ערימת המכתבים, ומהקירות, כאילו כל הבית כולו נע בתוך שנתו העמוקה. ואז ראיתי אותן, אותיות קטנות המגיחות מבין הצללים.

אכן שרפת את הבלדה, אבל האותיות שלך הספיקו לפרוח באוויר, לא הצלחת להיפטר מהן! הן מעופפות כאן לצדי.

תפסתי בידי אחת מהן, בזהירות, שלא לשבור.

היא אמרה לי שברחת אחרי שהצתת את האש, ועמדת כבר בקצה העיר. אבל אז הבטת לאחור, כשהאש כבר השתוללה בין הרחובות, וחזרת הביתה. לקחת איתך משהו, פיסת נייר שקרעת מסופו של איזה ספר, ויצאת בריצה, משתעלת ומפויחת מעשן, אבל בלבך חיוך ניצחון.

"ידעתי שתבואי," הופעתְּ לפתע מאחוריי.

הסתובבתי וחייכתי. "שמרתְּ אותו אחרי הכל, במשך כל הזמן הזה."

"ואת שמרת את המפתח," אמרה, והצביעה על ידי הקמוצה.

"מאות אלפי שנים."

הבטנו לרגע זו בזו, כשהאותיות מרחפות להן מסביבנו במשבי כנפיים קלילים, בין פירורי הנייר השחורים והערפיח.

"אתְּ רוצה שנתחיל לכתוב את הסיפור מחדש?"

/// הסוף של הבלדה הזאת (17.07.2020)

אני לא רוצַה את המילים
ולא את הסיום
ולא פזמון חוזר
ולא סיפור המשך
ולא אֶת השתיקה
שחותמת אֶת הספר
אני רוצַה שהכריכה תיסגר
ושאיתה יישרף
הסוף של הבלדה הזאת.

המכתבים כולם יעלו בלהבות
והבתים יתמוטטו, ואיתם הרחובות
והעיר תהיה, היא לא תהיה
או־אז יישרף
הסוף של הבלדה הזאת.

אני אוהבת אֶת המילים
שלא נאמרות
ושאלות ללא תשובות
וחלומות בלי פתרון
ואֶת כל אשר שכחתי
ואֶת כל שלא אדע
אני רוצַה שהעט ייזרק
ושאיתו יישרף
הסוף של הבלדה הזאת.

אני רוצַה שתדלגי קדימה
אל תקראי בין השורות
שתשכחי מהתווים
שתקחי אֶת המפתח
ותשמרי אותו אצלךְ
או אצל מישהי אחרת
רק אַל תשליכי אל האש
ביום שיישרף
הסוף של הבלדה הזאת.

והמכתבים כולם יעלו בלהבות
והבתים יתמוטטו, ואיתם הרחובות
והעיר תהיה, היא לא תהיה
או־אז יישרף
הסוף של הבלדה הזאת

עוד אקרע ואשרוף
את הסוף של הבלדה הזאת.

/// דברי הסבר

זאת טרילוגיה לא־מכוונת שהתחילה כמובן מהחיבור האחרון – "הסוף של הבלדה הזאת", שמדבר על אובדנות ועל המאבק באובדנות. הסוף של הבלדה מסמל מחד את המוות המוחלט, והגיבורה נאבקת בו מלחמת חורמה מתישה. הבלדה מסמלת שיר עצוב שכבר נכתב, בעצם גורל ידוע מראש, שהגיבורה מנסה להימלט ממנו, או להתכחש אליו. מצד שני, עצם המאבק הוא אובדני, בכך שהעיר עולה בלהבות – המאבק עצמו מלא ברגשות של הרס עצמי, כך שקשה להבדיל בין האובדנות לבין המאבק.

החיבור "רבינער בין ההריסות" לא נכתב כהמשך ל"סוף של הבלדה הזאת" אלא כחיבור עצמאי שמתעסק בשואה. קיבלתי את ההשראה מסיפור פנטסטי על רב שנקלע לעבודות פרך במהלך השואה, והיה מקרה שבו בעלות הברית התחילו מפציצות את האזור, כך שהקצין הנאצי אישר ליהודים לכנס מניין לתפילה, ואף ביקש שה"וונדר־רבינער" יתפלל עליהם, מי יודע אולי זה יעזור. לא יודע מה המקור לעדות, אבל התמונה נחרטה במוחי ורציתי לכתוב חיבור על "רבינער בין ההריסות", זאת הכותרת שנתקעה אצלי בראש והייתי מוכרח לפתח אותה. התוצאה אפוא היא עולם ש"נגמר", ששאב את השראתו מ"העולם שנגמר" מהסדרה היפנית Clannad – העולם שאחרי המבול, למעשה, אחרי שהדיכאון השמיד את הכל, ועדיין איכשהו נותר שריד מוזר בחיים – גם האישיות עצמה (הגיבור) וגם פן רוחני (הרבינער), ששניהם אודים מוצלים מאש המחשבות האובדניות.

החיבור "ביקור בעיר השרופה", מבקר מחדש בעולמם של שני החיבורים האלה, וקושר אותם ביחד לכדי עלילה אחת. קיבלתי השראה מפסקה ב"אמרי אמת" שאומרת שהגם שהלוחות הראשונים נשברו, לא שייכת שבירה ביחס לאותיות עצמן, הן פרחו באוויר, וכל מה שצריך לעשות, זה להחזיר אותן למקומן. "הביקור בעיר השרופה" סוגר מעגל, בכך שהוא מתעמת ישירות עם ה"אחראית" לאסון, ומציע בנייה מחדש, במקום שיטוט אקזיסטנציאליסטי חסר־כיוון, הנגוע יותר מדי באבסורד. מי ששבר הוא זה שיתקן. ה"חברה" של הדמות מ"הסוף של הבלדה הזאת" מסמלת פן של חמלה בנפש, הרצון "להשאיר קצה חוט", ואיך חוט החמלה הזה מתעורר מחדש, אמנם באיחור, אבל זה קורה.

תפילת האהבה / יומן חלומותחתול זמני

מחלום שחלמתי אתמול, וחלומות בהקיץ אחרים.

///

בבית הכנסת "תפילת השם"

אני מגיע באיחור־מה, החזן במקום אחר, אבל שיהיה

בין עמודי השיש הצחורים (לא מים)

אני אתפלל תפילת שמונה־עשרה של ט"ו באב

או... תפילת חמישה־עשר?

מילים אחרות לחלוטין שלא אזכור עוד

משהו עם אהבה.

והשם מתפלל איתנו, אני שומע זאת בתוך הראש

ואהבת – אהבתי

את – אתכם

ה' – אמר ה'

א־ל אמונה

המאמין בעולם ובאהבה

אנא

עזור לנו להאמין בעצמנו

ובאהבה בכלל.

זו הסתכלות מעניינתנקדימון

הכי רחוק שהגעתי פעם היה לדמיין את ארון הקודש כמו תעלה סודית שאין לה באמת תקרה אלא צינור כלפי מעלה - ההסתכלות שאתה מציע היא מעניינת. אולי אנסה להתפלל כך את התפילה הבאה שלי.

אל תנסו את זה בביתחתול זמניאחרונה

או שכן?

תעדכן אותנו

יופי! להאמין בעצמנו ובאהבה....כל כך נכון.נחלת

אמרי אמת מפורש [שלח תרח"צ]חתול זמני

"אאז"ל היה רגיל לומר בכל דרכיך דעהו והוא יישר אורחותיך, נראה מזה שיכולין להיות בכל דרכיך דעהו הגם שאינם נקיים כל־כך, כדאיתא אין לך דרך שאין בו עקמומיות, דהרי כתיב לאחר זה והא יישר אורחותיך, וזהו פרשה קטנה שכל גופי תורה תלויין בה, עולם הזה עלמא דשיקרא, והמרגלים נשתלחו להשיב אמרים אמת לשולחיך, אולם הם אמרו כי חזק הוא ממנו שהיה להם הסתרות וחשבו שאין בכחם להתגבר עליהם, וזה לא היה אמת, שהיו צריכים להתחזק כמו דכתיב ויתחזק דוד בה' א־להיו, שזהו בכל דריך דעהו [...] ואיתא בספר הזכות שאמר להם שיראו הארץ בעין טובה, כי ארץ ישראל היא במדת הדין, אולם בפנימיות כולה חסד, וזה עניין אמונה שצריך להאמין אף אם רואים ההיפך, ולהימשך אחר השי"ת, כדאיתא בילקוט א־ל אמונה ואין עול שהאמין בעולם ובראו"

להגיד בבוקר חסדך ואמונתך בלילות...אברהם יאיר שטרן

רוב הסיפורים שאנחנו קוראים הם לא סיפורי אמונה למרות שכתוב עליהם סיפורי אמונה...

הם סיפורי חסדך...

הסיפור שמושקה לא הסכים לעבוד בשבת ועף לבור ואז הגיע יהודי עשיר ושילם והיום הוא ראש כולל חשוב בבני ברק וכו'... זה לא סיפור אמונה זה סיפור חסד...

כתוב "להגיד בבוקר חסדך ואמונתך בלילות"

בבוקר כשהשמש זורחת אומרים את חסד ה'.. כשטוב...

אבל לפעמים יש לילה, הכל חשוך לא רואים וכו' ואז צריך להאמין...

סיפור אמונה אמיתי זה שמושקה לא הסכים לעבוד בשבת, ואז הפריץ זרק אותו החוצה, והוא עם הילדים שלו שוכבים בשלג קופאים לאט לאט, ואין להם מה לאכול...

בלילה הראשון עברו שיכורים ובעטו בהם בשביל הצחוק... אחד גם הקיא על רבקה אישתו... למזלו הם לא התפתו לעשות בה כל מיני דברים... "למזלו" הם לא התפתו כי היא היתה כחולה והם פחדו להידבק בדלקת ריאות...

ואחרי יומיים הוא מנסה להעיר את התאומים הקטנים חצק'ל ושרוליק, והם לא זזים... חצק'ל נושם לאט בכבדות... הוא כולו כחול... ושורוליק כבר לא יזוז... אף פעם...

אז הם חופרים בור בשלג וקופאות להם האצבעות תוך כדי... הם שמים שם את שרוליק... ותוך כדי לאהל'ה משתעלת כמו טרקטור.... ואז מגיע הפריץ ואומר לו "אתה רק צריך להגיד כן..."

ויום אח"כ שמחה בונים מחליט שהוא נכנע והוא הולך מפנה עורף לאבא לא-לוקים ולהכל... והולך לשתות וודקה כדי להתחמם...

ואחרי עוד יומיים לאל'ה נופלת על הרצפה על הגופה של חצק'ל את הגופה של חצק'ל הם כבר לא קברו כי לא היה להם כוח פיזי... טכנית כבר לא היה להם כוח...

בסוף נשאר רק שמי'ל כי הוא היה צעיר וחזק מספיק כדי לשרוד... הוא עוטף את עצמו בגופות של המשפחה שלו כדי להתחמם... אתמול איוון הסכים להביא לו קצת אש אז הוא הדליק את הבגדים שלהם כדי להתחמם... והפריץ עובר לידו ואומר לו "אתה רק צריך להגיד כן... אני כבר אדאג לכל השאר..." ושמיל מנסה לענות לו "לא" אבל משפתיו יוצאת רק נשיפה קרה, רועדת ובלתי ברורה... הפריץ צוחק עליו וממשיך...

ואחרי שבוע יש בצד השביל ערימה של גופות ומספיק אוכל לחתולים ולעופות הדורסים למשך כל השבועיים הקרובים בשפע...

זה סיפור של אמונה... של מסירות עם ה' עד הסוף... למרות שאין כל סיבה ניראת לעין לעשות את זה...

וגם על זה צריך להודות לה'. ולהגיד אמונתו בלילות...

אני יודע יצאתי חרדי רצחח, אבל הרגשתי צורך לשתף... אז סליחה...

בררר🙈🙈תמימלה..?

הכתיבה מהממת, ויזואלי מאוד, ממש מרגישים שם...(לי אישית היה טיפה קשה עם זה אבל זה רק מדגיש כמה הכתיבה טובה😅)

בקשר למסר אתה צודק, סוגשל, כי סיפורי אמונה שמכירים על ניסים שקרו זה סיפורי אמונה שגררו איתם חסד, הסיפור שאתה כתבת זה סיפור אמונה שלא גורר איתו חסד ולכן פחות ירצו לספר אותו בתור חיזוק לרבים כי הוא לא מחזק, הוא מציב מראה, הוא נכון מאוד אבל לא מחזק, לכן לא שומעים אותו.....

וכן, זו גישה קצת ליטאית מאוד אבל בסדר😅

אמלהה חזק עצוב..ניגון🌿אחרונה

זה לפעמים קשה להכיל שבעבודת ה' יש לפעמים דברים קשים מאודד...

ביחד עם כל האהבה והטוב הזה

יום שישיxmasterx

יום שישי בצהריים בסופר השכונתי, צריך להשלים את מה ששוכחים קבוע

דחוק וצפוף כמו ערב חג

כולם בריצה, עינים ברשימות

ידיים חוטפות הכל מהמדף.

ליד המקרר של הגבינות עומד איש מבוגר

לובש חליפה ישנה מכופתרת, יש לו את הסגנון שלו.

הפוך לגמרי מכל הג'ינס, הטיץ והכפכפים שמסביב.

הוא מחזיק ביד קופסת קוטג' קטנה

מסתכל עליה מרוכז

מסובב אותה בוחן אותה

קורא אותה כאילו זה מכתב אהבה ישן.

בודק את התחתית מחפש עוד כיתוב בפינה חבויה.

כולם עוקפים אותו, נתקעים בו, מימין משמאל

הוא לא זז, עומד עם העגלה הקטנה שלו.

בסוף הוא ניגש לסדרן, נער עם אזניות

אומר לו

'סליחה, אתה יודע אם שינו משהו בעטיפה?

הפסים תמיד היו ככה והבית כל כך קטן?'

העובד מסתכל עליו כאילו הוא הגיע עכשיו מעולם אחר ועונה

'אחי זה קוטג' מה זה משנה?'

מחזיר אזניה וחוזר לעבוד.

הזקן לא נעלב הוא מחזיר את הקוטג' למקרר

באיטיות

מניח אותו עם הפנים קדימה

מסדר אותו

מסדר את החליפה

משאיר עגלה ריקה ויוצא מהחנות בלי לקנות כלום.

בלי להסתכל אחורה

לשמש של יום שישי

(כתבתי עוד פסקה, חשבתי לסגור את זה אבל מפה כל אחד ישלים לעצמו)

מונדיאל תשעה באבימח שם עראפת

יהההה!! תשעה באב הגיע רבותיי!! הנה השחקנים שלנו עולים למגרש, הנהונים, וקדימה, החזן ניגש... אוקיי החזן מורח את ערבית בעצב הנכון, איזה משחק זה עומד להיות!!

שימו לב לאדון משמאל, בשולחן הקידמי!!! אני אומר לכם, הוא עוד יפתיע במשחק הזה! והנה- מתחילים!!! שליח הציבור מתחיל פרק א'!! ו... איזה תזמון מושלם!!! מר חיים כהן, האדון משמאל, פורץ בבכי בדיוק במילים "בכה תבכה בלילה"!!! איזה יופי של מהלך פתיחה!!! רגע רגע! רבותיי!!! יש לנו פייט!!! שתי שולחנות מאחורי מר חיים, אנחנו כבר בפסוק ה', ומר שלום ממרר בבכי קורע לב!!! מר חיים מלכסן מבט, שימו לב רבותיי!!!! עומדת להיות פה התנגשות!!!! כן כן כן כן!!!! מר חיים עוקף אותו בסיבוב, איזו יללה מסמרת שיער!!! כן, חיים, כן!!! איזה יופי אתה בוכה על החורבן!!!

בינתיים באגף הימני קורה משהו מעניין, נראה שהאדון בן ציון מתכונן לקראת פרק ב'!! והנה הוא מצטרף לקרב!!!! שכנו לספסל האדון ברוך מקנח את אפו ברעם שכזה!!! אחח, איך הוא חש את צער השכינה!!!!

באגף האחורי בחורי הישיבה מפתיעים!!! "בתולותי ובחורי נפלו בחרב" והבחורים פה נותנים יופי של צווחות, ממש כתיישים בדרך לשחיטה!!! איזה יופי של משחק!!!!

עכשיו תור הרב!!! שימו לב לזה!!! "אני הגבר ראה עוני בשבט עברתו" אנחנו בפרק ג', ו... יואוווו!!!! איזה מהלך!!! איזו יללה שוברת לבבות!!! הוא התחיל בתרועה, וחתך לשברים תקיעה תרועה!!! הנה הוא גורף שריקות ומחיאות כפיים מהקהל!!! איזה יופי של בכי!!!!

יללות הבכי גוברות, אנחנו קרובים לשלב הגמר!! פרק אחרון רבותיי!! מר ברוך כבר טובע בדמעותיו, שלום מתגלגל על הרצפה בבכי, והרב!! הרב בוטש ברצפה וגרביו מתמלאים חורים! ותראו את זה! הבחורים באגף האחורי יחפים, כמה מהם הגדילו לעשות ושמו עפר על ראשם!!! איזה משחק מדהיםם!!! אנחנו קרובים לשריקת הסיום, ו- רגע! מי זה שם?! באגף האחורי?! תראו אותו, יושב על כיסא, כאילו לא תשעה באב היום!!! ו- לא יאומן!!!! החצוף הזה לומד תורה!!! בושה וחרפה!!! רגע, הוא אומר משהו, תנו לשמוע...

אוקיי קבלנו דיווח שזהו אוהד שפרץ למגרש, הוא יושב בהפגנתיות על כיסא ולומד תורה, מהאוהד נמסר "די לבכות, בואו לבנות". אבטחה, תוציאו לי אותו בבקשה. יופי, תודה.

ועוד רגע נכריז על המנצח, וזה--- גברת שוורץ!!!!!!! עם יללות מקפיאות דם מעזרת הנשים!!!! איזה יופי, היא ניצלה רגע של בלבול והרטיטה את כל בית הכנסת!!! יש לנו מנצחת!!!!

אנחנו ניפגש שוב בשנה הבאה, אל דאגה, תוכלו להוכיח את עצמכם במונדיאל הבא! הכינו את הדמעות!

חסרים בתי כנסת? תחפש אחד אחרנקדימון

פפפפ לא הבנתימח שם עראפת

נראה לי שכן הבנתינקדימון

אבל אני פשוט חושב שיש ערך אפילו להצגות כאלה

מרתקאנימה

אני אוהבת את הציניות המתפכחת והבלתי מתפשרת שלך

לדעתי זה מה שקורה כשמנסים לכפור בסנדרט של נורמליות ורושם חיצוני, ובסוף נוצרת נורמה של לא נורמליות ומוזרות.

"משתויקקים" זה מושג מתאים?

חן חן גברת.ימח שם עראפת

מושג מתאים, למרות שהוא כמו ציוינים, מושג שראוי להחליף

אני מחזיק בדעהחתול זמניאחרונה

שהחכמה הגדולה היא להיות באותה מדרגה של "החתול שרצה להיות איש" ועדיין לבחור להיות חתול.

יעני, זה קל טילים להיות "אותנטי" ולדעת יותר טוב.

אבל הדבר האמיתי זה לדעת את הכל, ואז להגיע לנקודת המוצא.

///

הרש"ר הירש כותב שהתפילה איננה ביטוי לרגש. תפילה זה מלשון פ.ל.ל, משהו כמו שיפוט והבחנה. אם תפילה היא ביטוי של רגש, אז למה כולם צריכים להתפלל שלוש תפילות זהות, ביחד, באותה שעה, כל יום? אולי יש אנשים שהמאני טיים הרוחני שלהם הוא בדיוק באחת־עשרה בבוקר? בשתיים בלילה? ולמה אותו נוסח? גם ביחס ליחיד המתפלל – וגם ביחס לציבור – הקטן, או הדור כולו – למה לא כל דור מחליט מהם צרכי השעה? המסקנה היא שהתפילה איננה פעולה סובייקטיבית אלא פעולה אובייקטיבית. יש אמיתות נצחיות, שלפחות עד הגאולה השלמה, אמורות להיות מבוטאות ומופנמות.

דווקא מי שלא רוצה להתפלל, הוא הכי זקוק לתפילה, כי כל הרעיון זה להחדיר את העניינים האלה ללב. והתכלית הנוכחית של ט' באב היא חיבור לנקודת השבר הפנימית. בעצם אפשר לקרוא את כל הקינות גם ביחס לירושלים הפנימית, בית המקדש שבלב, נשמות הכהן והנביא שנמצאות בלב כל אחד מול היצרים הצרים, הריחוק, אובדן התמימות. זה ברמה הספציפית.

קיטש קיים אבל לא כל דבר הוא קיטש. ולא צריך להיות אינדיבידואל על־חלל כדי לצאת מהקיטש. זאת הסתכלות עצובה לדעתי שבסוף מוחקת דברים חשובים מדי.

לומד התורה בתשעה באב עושה... מה בדיוק? במה בא לידי ביטוי הבניין שלו? איך העולם נראה לפני ואחרי? האם הוא הביא את הגאולה, כהנים ופרה אדומה, מקדש ומנורה, במו ידיו החשופות? לא נראה לי. אני כן רואה אותו כדמות שמנוגדת לעולם, עסוקה בפנטזיה סובייקטיבית, נמצאת בדיסהרמוניה עם זרמי המציאות, ומניסיון לרוב זה לא מתפתח לכיוונים חיוביים לטווח ארוך, ובעצם גם לא לטווח קצר.

אמי הביטה בינחלת

במבט חרד

קווצת שיער חמקה מהכיסוי

תצבעי את הלבן אמרה

זה...זה לא ראוי!

סליחה?! התמרמרתי בלבי

זה לחלוטין... עניין שלי!

בתשעה באב

עלה פתאום בזכרוני

איך פעם סיפרה (רק לי)

שאמה (זאת סבתי)

היתה עוד צעירה