דיון מענייןמנ-דוס

מי שלא עוקב, לאחרונה יש דיון אינטרנטי בקהילה הטולקינאית העולמית.

הדיון התחיל כשטולקינאית משוודיה העלתה סרטון שטענתו המרכזית היא ששרה"ט מושפע מהמיתולוגיה הנורדית.

כמובן שבתגובה הרבה טולקינאים דתיים (נוצרים) זעמו על הטענה מכיוון שלטענתם שרה"ט מבוסס על המיתולוגיה הנוצרית.

רציתי להעביר את הדיון הזה לכאן מסיבות ברורות (דת וטולקין)

אז מה דעתכם?

לדעתיגנדלף הורוד

התשובה פשוטה. שניהם.

ברור ישירות ששרהט מלא ערכים ומוטיביים נוצריים, וברור שקתולי כתב אותו

אבל בשום פנים לא ניתן להתעלם מהעולם הנורדי שלו (האלפים שלו ומידגארד דוגמאות טובות)

אני לא מכיר את המיטולוגיות האלהדורין השמיני
מאלה שלא עוקבים125690

קודם כל, לדעתי כשמדברים על השפעה של תרבות כלשהי על ספר כלשהו צריך לדבר על הרעיונות שהספר מציג, פחות על האם גנדלף הוא חיקוי של אודין או משהו בסגנון.

המיתולוגיה שטולקין יצר מבוססת באופן ברור על הנצרות,יש אל אחד שיצר ישויות עליונות, אחד מהם הפך לרע, יש גזע שהוא בני האל והוא מנסה לשמר את העולם שהאל ברא, בעתיד כל הטובים יהיו מאושרים לנצח והרעים ימותו. גם האיסטרי בבירור קשורים לנוצרים יותר מלנורדים (אם כי אני הייתי מדמה אותם דווקא לתדמית 'היהודי הנודד').

אני לא מבין מספיק במיתולוגיה הנורדית כדי לומר אם זה שייך אליה או לא, אבל ברור לי שיש לזה קשר לנצרות.

דווקא נראה ליקעלעברימבאר

שאין ערכים נוצרים, חוץ מהמימד המוסרי של השקיעה בחטא ללא יכול לצאת ממנו אלא רק בחסד שמימי. למשל גולום או ההשחתה הודאית של הטבעת או התבוסה מול מורגות בעידן הראשון עקב חטא הנולדור עד שהם זוכים לעזרה מעבר לים.

אבל בשאר הדברים פשוט הוא רצה ליצור עולם שמצד אחד יהיה אחדותי מוסרי וטהור ולא אלילי. ומצד שני שיהיה מעניין עם גיוון מלחמה ומתח ולכן יש את הולאר השונים אחד מהשני ואת מורגות הרשע.

הקטע של אחדותי מוסרי וטהור ולא אלילי - זה הנצרות125690

הנקודה היא שמורגות התחיל כמו שאר הולאר, אפילו יותר מרובם, ואז הפך לרע.

טולקין לא אומר שהוא התחיל כרע או שגם הוא בעצם התגלות של ארו

או התנך, לאו דווקא הנצרותקעלעברימבאר
יותר דומה לתנך נראה לי
הקטע של מורגות שהופך לרע זה סיפור נוצרי125690
וטולקין היה נוצרי..
הנוצרים מפרשים את הפסוקמנ-דוס
"איך נפלת הלל בן שחר" כמתייחס לשטן שבנצרון הוא מלאך שמרד באלוהים
יש את הנפילים בתורהדורין השמיני
הסיפור הנוצרי קיצוני בהרבה125690
בפשט התורה הם בני אדםקעלעברימבאר

שנאמר "לא ידון רוחי באדם לעולם...וירא ה' כי רבה רעת האדם ומלאה הארץ חמס". והם נקראו בני האלוהים כי כך קראו להם בדורות שלהם כי הם המלכים הגיבורים שאמרו על עצמם שהם צאצאי אלים או חצאי אלים והם טענו על עצמם שהחוזק הגופני שלהם מגיע משם. זה כמו לומר "קיסר יפן הוא אחד מאלי יפן" כי כך תפסו ביפן העתיקה.

המדרש שמדבר על מלאכים שחטאו זה משל עמוק. אבל ידוע שכולם מסכימים שביהדות למלאך אין בחירה חפשית אז הוא לא יכול לחטוא (וגם השטן עושה רק את שליחות ה' כמו שכתוב באיוב)

במלחמה בין יעקב למלאךדורין השמיני

יש מדרש שאומר שיעקב לא נתן למלאך להשתחרר

והמלאך פחד שהוא לא יגיע להגיד שירה בעלות השחר יכול להיות שסוג של משהו כזה קרה לנפילים

קודם כלקעלעברימבאר

הנפילים הם בני אדם בפשט. אבל ברור שלמלאך אין בחירה חפשית, ולכן המלאך נאבק עם יעקב כי ה' ציווה אותו להאבק.  וגם אם נקבל את הנפילים כמלאכים, אז כל מה שהם עשו זה כי ה' ציווה אותם.  כמו שהשטן מנסה את איוב כי ה' ציווה אותו

למה ברור שלמלאכים אין בחירה חופשית?גנדלף הורוד

מחז"ל לא נראה ככה

גם בבראשית רבתי, מיסודו של רבי משה הדרשןגנדלף הורוד

כתוב עליהם במפורש מונחים כמו חטא ויצר הרע

תשובהקעלעברימבאר

א. או שזה משל

ב. או שהם הפכו להיות ממלאכים לסוג של בני אדם, ואז היה בהם יצר רע כמו לאדם. אבל ברור מהרבה מקומות שלמלאך בשמים אין בחירה חפשית

מי אמר שהוולר הם כמו מלאכיםדורין השמיני

כתוב "בהתחלה יצר ארו את האינור הקדושים והם היו ילידי מחשבתו" (משהו כזה לא בטוח)

לא נשמע מהסילמרליון הם מלאכים או משהו יכול להיות שפשוט אילובטר ברא אותם כדי שיעזרו לו באאה או כדי שישגיחו על ילדי אילובטר

והם נכשלו בזה ישר כשלקחו את האלפים מערבה כי היו אמורים להגן עליהם בארץ התיכונה 

וזה המשיך בשיחרור מלקור 

הם בשום מקום לא נראים לי כמו מלאכים שרק מבצעים פקודות

אפשר מקורות?גנדלף הורוד
ורבים מאוד מחכמי אשכנז בימי הביניים, התנגדו מאוד לפרש אגדתות כמשלים
אז הם פירשוקעלעברימבאר

ששמעון נשא את דינה כפשוטו? איך יעקב לא התנגד, הרי זה נגד 7 מצוות בני נח?

אם הם אמרו שמעשה ראובן זה משל, אז וודאי גם על חלק מהאגדות.

נראה לי הם התכוונו שרוב האגדות הם לא משל, אבל ודאי יש קצת. יש גם אגדות שהגמרא במפורש אומרת שזה משל

כן.גנדלף הורוד
עיין כתב תמים לרבי משה תאקו
האם ההרים שרבו ביניהםקעלעברימבאר

על מי תנתן תורה פירשו כפשוטו? מן הסתם לא.

אותו דבר לגבי המלאכים שרבו ביניהם על בריאת האדם או שרו של ים וכו'

לא כול הר יכול לקבלדורין השמיני

עליו את התורה בשביל רק לחשוב על אולי לבקש שיקבלו עליך את התורה ההר צריך להיות כביכול במדרגה רוחנית ממש גבוהה אז ברור שזה לא הרים סתם

וגם מפרשת ברשית משמע שלאדמה יש מחשבה כי היא העזה להוציא עץ פרי במקום עץ פרי עושה פרי 

אז יכול להיות שלהגיע לרמה שיקבלו עליך את התורה זה משהו שכולם רצו אותו 

ואז אלה שרבו הם כאלה שהתקדשו מלא אין לי מושג איך אולי זרקו אבנים על כול באיבערס שהיתקרבה לשם או אנה ערף העיפו את כול הבדואים שהתנחלו בסביבה 

או שהיתה מריבה בין המלאכים של ההרים כי אם לכול צמח יש לו מלאך שאומר לו גדול 

יכול להיות שגם להרים יש את זה ואז המלאכים שלהם רבו התקדשו והתחנפו לקב"ה

(נ.ב הדברים האלה הם בבחינת וורטים לסעודת שבת ולא נראה לי שנפסקו להלכה ואם כן ברוך שכיונתי כי חשבתי על זה די הרגע ולא נראה לי שיש לזה עוד מקורות)

ורבים התנגדו ללפרש אותן כפשוטו125690
ויותר מזה - לכל השיטות לא לומדים הלכה מהאגדות, ברור שיש הבדל
העיקר החמישי של הרמבם מיג עיקרים:קעלעברימבאר

והיסוד החמישי, שהוא יתברך הוא הראוי לְעָבְדוֹ וּלְגַדְּלוֹ, ולהודיע גדולתו, ולעשות מִצְוֹתָיו. ושלא יעשה כזה למי שהוא תחתיו במציאוּת, מן המלאכים והגלגלים והיסודות ומה שהורכב מהם. לפי שכולם מֻטְבָּעִים על פעולתם: אין משפט ולא בחירה להם אלא לו לבדו השם יתברך. וכן אין ראוי לְעָבְדָם כְּדֵי לִהְיוֹתָם אמצעים לְקָרְבָה אליו. אלא אליו בלבד יְכַוְּנוּ המחשבות, ויניחו כל מה שזולתו. וזה היסוד החמישי הוא שהזהיר על עבודת אלילים, ורוב התורה מַזְהֶרֶת עליה.

לא הבנתי את הטענה פהדורין השמיני
הרמבם אומר שאין להם בחירה חפשיתקעלעברימבאר
זו הייתה דעת הרמב״םגנדלף הורוד
זה נראה לי דעת כולםקעלעברימבאר
אחרת מה ההבדל בין אמונה באלילים לאמונה במלאכים בשמים עם בחירה חפשית איך לעשות את שליחות ה'? 
כי האלים פועלים על דעת עצמםגנדלף הורוד
והם פיזיים למדי
לפי המדרש, עץ הדעת הוא שנתן לנו125690

את מושגי ה"טוב" וה"רע", למלאכים אין את זה, יש להם רק אמת ושקר, בהם אין צד של בחירה.

חוץ מזה, זה מפורש בראשונים ומן הסתם הם מוכיחים את זה.

הקטעים של חז"ל שמהם לא נראה ככה נועדו להיות מדרשים, לא מאמרים פילוסופיים, אי אפשר להוכיח משם

לא מכיר מדרש כזה, זה חידוש של הרמבם במורה נבוכיםקעלעברימבאר

ולא נראה לי הוא מקשר בין אמת ושקר לבחירה חפשית. אםשר גם לבחור בין אמת לשקר.

לזכרוני נפש החיים אומר שלפני החטא יצר הרע היה חיצוני לאדם (בדמות הנחש) והי לו בחירה לבחור, ואחרי החטא הפך להיות פנימי לו.

בפשט הם מלאכיםגנדלף הורוד

א. לא נראה הגיוני להקביל את בני האלוהים (בני השרים והשופטים) ל"בנות האדם" אלא לבנות פשוטות העם או משהו בסגנון

ב. לא נראה הגיוני שזיווג בין בני המושלים לבנות פשוטות העם יביא לעולם נפילים וגיבורים

תשובהקעלעברימבאר

פסוק אחרי תיאור בני האלוהים, ה' מאשים בכך את בני האדם "לא ידון רוחי באדם לעולם בשגם הוא בשר" ובהמשך "וירא ה' כי רבה רעת האדם בארץ וכו'" סיפור בני האלוהים מוזכר כדוגמא לחטאי האדם שמצריכים מבול. תקרא את כל הפרשיה ותראה שמבינת התחביר בני האלוהים בטוח בני אדם.

א. ההקבלה הגיונית. המלכים שטענו שהם חצאי אלים או צאצאי אלים (ואכן ידוע על מלכים כלו) לקחו כל אשה שהם רצו בשם הטענה שהם אלים ואילו הן בנות אדם ומותר להם לחטוף.

ב. בראשית ההיסטוריה מי שהתמנה למלכים היו גיבורי מלחמה או ציד(כמו נמרוד) שטענו שהם חזקים כי הם חצי אלים. מכיוון שהיו להם המון נשים , אז היו להם המון ילדים חזקים שבתורם טענו שהם צאצאי אלים ולקחו בתורם גם נשים מכל מה שרצו וכך זה המשיך הלאה "הנפילים היו בארץ בימים ההם וגם אחרי כן אשר יבואו בני האלוהים אל בנות האדם". התורה אומרת שבניגוד לאגדות (שגם המרגלים השתמשו בהם כדי להפחיד את העם), הגיבורים אנשי השם של העולם הקדום זה לא באמת חצאי אלים, אלא סך הכל בני אדם חזקים "המה הגיבורים אשר מעולם אנשי השם".

..גנדלף הורוד

א. אז התורה מאשרת את זה?

ב. "הגיבורים אשר מעולם אנשי השם" זה תואר מאוד מאוד מכובד

התורה פשוט מכנה אותם בשם שהיו ידועים בוקעלעברימבאר

בכל תיאורי העבר של אותה תקופה. כמו לומר "ביוון העתיקה היו 50 אלים" זה לא אומר שבאמת היו 50 אלים, אלא שכך נטען בידי היוונים. או כמו לומר "הכס הקדוש של האפיפיור" זה לא אומר שהוא באמת קדוש, אלא שכך קוראים לו. או "הנביא מוחמד כבש את ערב" זה לא אומר שהוא באמת נביא, אלא שכך קוראים לו.

ב. התורה אומרת - אותם גיבורי עבר שנחשבים אנשי השם ותמיד מספרים עליהם באגדות (שגם ישראל במצרים האמינו בהן) שהם ענקיים וגיבורי על - זה בעצם בניהם של "בני האלוהים" - אותם טענו שהם בני אלילים (כנראה התואר בן אלוהים למלכים הקדומים היה ידוע כך כתוארם באותה תקופה).

אבל ברור שהם בני אדם לפי הפרשיה כולה של חטאי האדם.

אפשר לפרש את זה כבני אדםגנדלף הורוד
אבל אין שום הכרח 
אם כן מה הקשרקעלעברימבאר
בין מעשה המלאכים לחטאי האדם שמוזכרים בפרשיה?

כאילו יוצא לדבריך שהמלאכים חוטפים בני אדם וה' כועס בתגובה על האדם וגוזר מבול

לא, האדם השתתף במעלגנדלף הורוד
בנצרותגנדלף הורוד

המלאך הילל בן שחר מורד באלוהיו יחד עם שליש מצבא המלאכים, ובתום קרב מושלכים הוא והמלאכים הנופלים לגיהנום, והוא נקרא לוציפר ואילו המלאכים הנופלים "שדים"

יכול להיות שאני טועה, לצערי לא יצא לי לקרוא מספיק מיתוסים נוצריים

כשאמרת לצערי זה היה בצחוק אני מקווהדורין השמיני
זה פשוט מעניין אותיגנדלף הורוד
אבל נראה שזה יותר בשבילקעלעברימבאר

האקשן בסיפור.

היה משעמם בסיפור על מורגות שתפקידו היחיד זה לקטרג על בני האדם ולהענישם רק על פי אישור שמיימי. והדבר היחיד שהם יכולים לעשות זה לגעור בו ולא להלחם איתו

הוא יכל להיות רע מעיקרו125690
אז זה זה נראהקעלעברימבאר

גישה תנכית מונתאיסטית, אבל לאו דווקא נוצרית. כמובן שיש השראות משם אבל לא נראה לי העיקר. העיקר בהשפעה נוצרית זה לגבי השקיעה בחטא

טולקין היה נוצרי, מאיפה הגישה התנכית המונותאיסטית125690

שלו הגיעה?

וגם בלי זה, זה לא יהודי, ביהדות גם היצר הרע נועד להעלות את האדם, הגישה של טולקין נוצרית.

אם אתה מסכים שהספר מושפע מהנצרות במקום אחד, למה לא להודות שזה ככה גם בשאר המקומות במקום לנסות לדחוק את זה?

אבל אז זה נראה כאילו ישדורין השמיני

גזענות יענו או אנה עארף אחר כאילו נולדת רע וכול החיים שלך תהיה רע ונראה לי שטולקין לא אהב את זה

בגלל זה הוא צריך תרוץ למי זה גולום במקום להשאיר אותו תחת הכותרת של יצור דוחה במערה

או לאיך נוצרו האורקים שהם כאילו היו טובים בהתחלה אבל מקורח הנסיבות הושחתו

כן, בפוליתאיזם זה ככה, טולקין לא אהב את זה125690

כי הוא היה נוצרי.

טולקין לא אומר שגולום היה טוב. למעשה, ברור ממה שגנדלף אומר ופרודו חוזר עליו לקראת הסוף שגולום רע, פשוט יש בו תועלת.

ההיווצרות של האורקים דווקא היתה לא הוגנת, כמו הגזענות שהזכרת בתחילת התגובה שלך ואמרת שטולקין לא אהב

אני מתכוון שיכול להיות שבסוף הם "זרקו תכיפה"דורין השמיני

אבל בהתחלה כולם היו טובים שכאילו לכולם היה מתן הזדמנויות שווה מה שנקרא

יכול להיות שלא היה להם שום אפשרות להתנגד לזה כמו האברי שהושחתו 

כי אחרת למה טולקין היה צריך להסביר איך הגיע גולום או איך נוצרו האורקים בדרך כול כך מוזרה למה לא פשוט להשאיר אותם בתור עוד גזע אבל רשע

גולום והאורקים מייצגים שני דברים שונים125690

רק לפני שארחיב, לגבי תחילת התגובה שלך - כן, אלו רעיונות נוצריים

ועכשיו - מורגות הוא המקביל לסמאל, מלאך שמרד והוענש וכו', גולום מקביל לאדם שחוטא שיכול לחזור בתשובה (אל תשאל אותי למה האדם שונה מהמלאך, אני לא נוצרי)

אופס פאדיחותדורין השמיני

אבל כתבתי בתגובה לתגובה שלי וורט חדש

או עכשיו כשאני נזכר אילובטאר אמר למלקורדורין השמיני

במנגינה השלישית נראה לי כשהמנגינה של מלקור גברה על כול המנגינות האחרות "ואתה מלקור כי אין לנגן נעימה אשר מקורה הראשון איננו בי .... כי כול המנסה זאת ייווכח כי לא היה אלא כלי בידי לעשות בו דברים נפלאים אשר לא שיערה נפשו" (הסילמרליון,17)

וזה דווקה נראה לי מאוד דומה ליהדות שה' ברא את הרוע כגון עמלק וייצר הרע כדי לפאר את העולם וכדי שהוא יגיע לשלמות ולעתיד לבוא כול המציאות האלוקית תתגלה בעולם ויש את זה גם בסילמרליון שתי עמודים קודם לכן שבסוף כול ילדי אילובטאר ישירו את המנגינה שלו בשלומותה "אז ינוגנו נעימות אילובטאר כהילכתן"

אבל שם (אם אני זוכר נכון) המנגינה של מלקור125690
לא מגיעה מארו וגם בעתיד, הוא פשוט לא יהיה, לא יתוקן
מזה פשוט לא יהיה הוא יהיה תמידדורין השמיניאחרונה
אבל נראהקעלעברימבאר

שעיקר הקטע של מורגות בסיפור הוא בשביל האקשן. ופחות מסיבה דתית או ערכית.

אם יהיה רק בן אדם רע אז זה יהיה די משעמם. צריך יצור שמיימי רע כדי שיהיה מעניין.

אם מורגות רק היה בתפקיד הקטגור על בני האדם זה היה די משעמם

השאלה היא בעצם125690
אם שרה"ט זה ספר שכל המטרה שלו היא להיות מעניין או שאמור להיות בו איזשהו ערך מוסף, ערכים דתיים במקרה הזה
יש בו את עולם הערכים של המחברקעלעברימבאר

אבל השאלה בעניין המלחמה עם מורגות מה העיקר.

בסוף נראה לי הערך העיקרי בספרים זה החיוניות השמיימית שבכל דבר בעולם(אפילו באמבטיה), ובדגש על היופי והטבע. והחשיבות של קבלת המציאות והטבע כמו שהם קיימים וההנאה מהם, ופחות רצון לשלוט עליהם ולשנות אותם כרצונך (כמו שאצל מורגות, סאורון, סרומן, טד סנדימן, טיפ טיפה הגמדים לפעמים, אלדריון לפעמים, הצד החשוך של הנולדור וכו')

אבל כולם שם רוצים לשנות את הטבעדורין השמיני

אולי חוץ מהאלפים לא הבנתי איפה נכנס בספר המימד של לא לשנות את הטבע 

הרובקעלעברימבאר
לא רוצים לשנות את הטבע.  העלפים, ההוביטים(חוץ מטד סנדימן), העצנים, ארנדיס שלא רוצה שיכרתו עצים לספינות, יבנה, ועוד
מי שאמרת זה לא הרובדורין השמיני

יש את הבני אדם והגמדים 

ולא הבנתי למה ההוביטים לא רוצים לשנות את הטבע הם רוצים כמו כולם להתפתח 

והם כן משנים את הטבע פשוט הם אוהבים יופי צימחי בגלל זה יש את המקצוע של סם שיתפח את הטבע ויעשה אותו יותר יפה

חוץ מזה שיש את הכאילו "מלחמה" ביער העתיק שמסופר עליה בספר ששרפו שמה עצים

מה שאמרת הרגע זה יותר דומה ליהדותדורין השמיני

שכל אחד יכול להיות רע או טוב

לא המלאכים (הולאר במקרה הזה)125690

שים לב שבתגובה הראשונה שלי בשרשור הזה באמת כתבתי שלדעתי יש מה להקביל ליהדות, אבל מה לעשות - בסוך באתי לענות על השאלה שבראש השרשור 

בסיפור של גולום לא היה מימד של שקיעה בחטאדורין השמיני

זה פשוט היה כאילו יש לו יצר הרע ממש חזק שככל שמתקרבים להר הגזירה  היצר הרע מתחזק 

זה כמו להבדיל ביהדות שככל שאתה מתקרב לאזור עבירה היצר הרע שלך מתחזק 

וגם ככל שאתה מתרגל לעבור עבירה כל שהיא יותר קשה לצאת ממנה

ככה גולום התרגל לטבעת כל כך הרבה זמן שלא יכל בלעדה 

וגם ביהדות יש גמרא שאומרת שאדם לא יכול ליצר הרע אלא אם ה' עוזר לו

היחידים שהתגברו לבדם על היצר הרע היו שלושת האבות 

אבל הוא לא הצליח לצאת ממנו, ורקקעלעברימבאר

בגלל שהיה נחמד לפרודו ובגלל שפרודו היה טוב אליו, הוא זכה בחסד ולא בזכות שעל ידו הטבעת תושמד. עד סופו הוא התנהג ברשעות ולא חזר בתשובה.

אם זה היה יהודי אז הוא היה מצליח בסוף להתגבר על היצר הרע

היה שלב שבו הוא הצליח להתגברדורין השמיני

על היצר ואז היתה עוד נפילה כנראה כי הוא התקרב למקור החטא

וחוץ מזה מגלגלים זכות על ידי זכאי וחובה על ידי חייב יכול להית שכיוון שהוא התגבר והיה נחמד לפרודו זכה ועל ידו נעשה הנס 

באישיות של גולום אני דווקה ראה מאוד את המאבק בין היצר הטוב ליצר הרע

זה בעיקר בסרט, בספר המאבק שולי בהרבה125690
יש את הקטעקעלעברימבאר

בספר שהם במדרגות לקירית אונגול וגולום חוזר להיות ממש הוביט של פעם בנפשו, עד שסם קורא לו מתגנב ואז זה נעלם

זה מאוד שולי וגם שם הוא עדיין רצה להרוג את סם125690
כשהוא נזכרקעלעברימבאר

איך זה להיות הוביט הוא לא רצה להרוג את סם. רק כשסם קורא לו "מתגנב" אז זה כך

בכול זאת בספר יש את המאבקדורין השמיני

זה לא סותר

יש המוןארץ השוקולד
זה שבסוף יש רע, עיין ערך הפלך והעלפים שעוזבים את העולם למשל.
..דורין השמיני

הפלך זה כמו שהיה מלחמה בשאר העולם היה מלחמה גם בפלך בלי קשר לנצרות כי הרי אחרי שטיהרו אותו היה שפע עצום

והעלפים שעוזבים זה כי כמו שהמקום של הבני אדם זה בארץ התיכונה המקום של העלפים זה באמן 

חוץ מזה שאין לעלפים מה לעשות בארץ התיכונה באמן הכול יהיה אל מוות כמוהם והדברים לא יתכלו 

זה סתם באסה שתעבוד על משהוא מלא זמן ואז בסך הכול אחרי 100 שנה הוא יהרס 

הכוח של טבעות העלפים זה שהם שומרים על הדברים שלא יפגעו מהזמן החולף ועכשיו כשהטבעות איבדו את הכוח שלהם סתם חבל להשאר

הסבר מענייןארץ השוקולד
יתר נכוןקעלעברימבאר

שהרע מסתלק בסוף וגם הטוב. מזכיר קצת את ביטול יצרא דעבודה זרה ואיתו את הפסקת הנבואה.

העידן הרביעי הוא כמו התקופה המודרנית שאין קדושה וטומאה גדולים בעוצמה כמו בימי קדם

חשבתי משהו כזה גם על מפלת נומנורדורין השמיני

שאחרי שהם חטאו ועבדו למורגות ביטלו את היצר של העבודה זרה

זה באמת מזכיר את חורבן בית ראשוןקעלעברימבאר
היכן יש ביטול יצר הע"ז בטולקין?גנדלף הורוד
בעידן הרביעידורין השמיני

שבסוף הטבעת האחת הושמדה ואיתה גם השלוש

ושהאלפים עזבו בסוף

נראה לי שיש השפעה של שניהםארץ השוקולד
..קעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך כ"ח בכסלו תשפ"ו 8:54

..

שם אחר למערת צדקיהו:קעלעברימבאר
מכרות מוריה
כי היא היתה מכרה אבנים, והיא ליד הר המוריהקעלעברימבאר
מערת צדקיהו זה מכרה?גנדלף הורוד
זו היתה מערה טבעית קטנה שרובה הוגדלקעלעברימבאראחרונה
על ידי חציבה כדי להיות מחצבה לאבנים לבניה בירושלים בבית שני
טבעות הכוח חוזרת לעונה 3!Gandalf66

אין תאריך עדיין..

מאחורי הטבעות: "תחזית שלי ללא ביסוס, 26/9/2026"

סדרה אנרייטדGandalf66
יצא חלק 2? חח לא עוקבסוורוס סנייפ
העונה השנייה ממש טובהGandalf66
לאפוקי מהעונה הראשונה?סוורוס סנייפ

כי אם לא אין סיכוי שאני מציץ

לא125690
אבל אני אופטימי לגבי השלישית (אם כי לא נראה סביר שאראה אותה עד אחרי הצבא, תחזית לא מעודדת במיוחד בהתחשב בזה שאני לא מתכנן להתגייס בקרוב)
מה יהיה מיוחד בשלישית?גנדלף הורוד
שאני עוד לא יודע איך היא125690אחרונה
מה דעתכם על מפגש פורום בחנוכה?גנדלף הורוד
קודם תקרא לבעל האוב שיעלה את מנדוס ודורין מהאובקעלעברימבאר
מנדוס נתן את אישורוגנדלף הורוד
אם זהקעלעברימבאר

בתחנה המרכזית תקראו ל @כקדם😅

מה עם מתחם שרונה?גנדלף הורוד
מישהו בעד?גנדלף הורודאחרונה
זה לא צריך להיות בטבעת הגורל,ומצריך לחכות 3 עדנים?קעלעברימבאר

לפני שתהיה אפשרות לחנינה?

נתניהו הגיש לנשיא הרצוג בקשת חנינה

(חוץ מזה שעל תיקי אלפים נותנים בכלל חנינה? הרי הם ילדי ארו?)

דווקא על זה שמעתי הפעםגנדלף הורודאחרונה
חשבתי על משהוגנדלף הורוד

הקטע בסילמריליון, שגורלים האומלל מסגיר את ברהיר וחבורתו לסאורון

ממש ממש מזכיר את סיפור יהודה איש קריות 

איך אתם רושמים בני לילית?Gandalf66

עלפים

או

אלפים

אלפיםGandalf72
עלפיםגנדלף הורוד

לא סובל "בני לילית"

תרגום כושל

אלפים עדיףGandalf66אחרונה
תאוריה נחמדה:Gandalf69

-Denethor Goes Mad From Lead Poisoning

First, a brief history lesson. The tomato was introduced to Europe in the early 1500's when the Spanish conquistadors brought it back from Mesoamerica. Because tomatoes are so acidic, when they were placed upon European pewter plates or cooked in pewter pots, the acidity would cause a greater amount of the lead in the pewter to leach into the food. The resulting increase of lead poisoning lead to the tomato being blamed for causing sickness and death.

In The Return of the King, as Pippin sings for Denethor as he feasts, he is explicitly shown eating tomatoes from a pewter platter. He is also shown drinking from a pewter cup.

I believe this was very intentional by Peter Jackson to subtly imply that lead poisoning was contributing to Denethor's unbalanced mental state.

חבל שמישהו מוצא כזה תאוריה נחמדה...סוורוס סנייפ

על הסרט..

שר הטבעות זה שר הטבעותGandalf66
מה, זה פורום רק על הספרים?
פורום ל"כל מה שקשור לטולקין וספריו"גנדלף הורוד
הסרטים של ג'קסוןGandalf66אחרונה
קשורים לספרים של טולקין, אפילו, השם שלהם די דומה
ובעברית?גנדלף הורוד

אולי יעניין אותך