קודם כל שולחת לך חיזוקים והזדהות.
הילד שלי כנראה על הרצף, ואני לא אומרת אוטיסט כי בעיני לא כל מי שעל הרצף האוטיסטי הוא אוטיסט (אולי זה הכחשה, תקראו לזה איך שבא לכם). אנחנו בתהליך אבחון ולידל שלי בהחלט יש קושי בתקשורת בין אישית, ובאמת להסביר לו שההתנהגות שלו לא מתאימה זה לא תמיד עוזר אפילו שהוא ילד מאוד חכם כי זאת אינטליגנציה אחרת. אבל! זה ממש לא אומר שאין מה לעשות עם זה ואיך לקדם אותו! פשוט הוא צריך ללמוד, ולאט לאט הוא לומד, להבין את האחר, ליצור יותר קשר, להיות מסוגל לחשוב על האחר ולהבין מה יכול להיות נעים או לא נעים לאחר. הוא לומד את זה! לאט לאט ולא כמו ילדים אחרים בגילו.
מה את אמורה לעשות כדי לעזור לו?
זאת שאלה ענקית, אנחנו התלבטנו המון המון אם לקחת אותו לאבחון, דווקא בגלל שהוא ילד בתפקוד גבוה ובדרך כלל מסתדר. מה שגרם לנו להחליט על אבחון היה המסגרת החינוכית, במסגרת הוא צריך עזרה, גם עם גננת מדהימה ומכילה, היה לו שם קושי משמעותי, ובמסגרת אין לנו כהורים שום דרך לעזור לו בלי אבחון (אם הוא לא היה ילד כל כך חכם, אולי היה אפשר להכניס לו עזרה בתחום החברתי עם אבחון של קושי שפתי נניח, אבל אצלו באמת הקשיים של התקשורת זה הקשיים היחידים) גם אם נשלם את כל הכסף שבעולם, לא נוכל להכניס לו סייעת אישית לגן או כל דבר אחר בלי אבחון. לכן הלכנו על זה.
מה עוד עשינו? קודם כל למדנו על הנושא, הלכנו להדרכת הורים, לשתי הדרכות, אחת לכמה מפגשים בודדים לעזור לנו לעכל את המצב, לשקול את הנתונים, להתאפס על הרגשות שלנו ועל היחס לילד. (בהתחלה זה היה לי כאילו זה ילד אחר ולא הילד שאני מכירה, פתאום כל התנהגות שלו נבחנה במשקפיים של אוטיזם, קצת הזכיר לי את הלילה שאחרי החלאק'ה שהוא הגיע אלי למיטה והיה את הרגע הזה ש"מי זה הילד הזה?", אז אחרי החלאק'ה לקח לזה דקה להבין ולהרגיש שזה הילד שלי שאני מכירה מצויין, אחרי הבשורה הראשונית על החשש ללקות תקשורת זה לקח איזה שבוע).
הדרכת הורים נוספת נתנה לנו כלים לעזור לו בבית, להתמודד עם הקושי בגמישות, לעזור לו לפתור בעיות, להביע רגשות, להיות שותף.
ועכשיו עוד לפני האבחון אנחנו לוקחים אותו לטיפול של אשת מקצוע, שממש ממוקד בתקשורת שלו, בשלבים המאוד ראשוניים של יצירת קשר, אינטראקציה והנאה משותפת, הרחבה של משחק משותף, הדדיות.
אבל לקח לנו חצי שנה שבה לאט לאט צעד אחרי צעד התקדמנו. כיום ברור לי שהוא על הרצף, אני מקווה שהזיהוי המוקדם יקדם אותו כמה שיותר ומנסה בסך הכל להמשיך להסתכל עליו כמו ילד רגיל עם קושי מסויים כי זה מה שהוא.