והרי התחזיתאריק מהדרום
בגלל שאנשים לא מבינים שההצבעה שלהם בקלפי חשובהספק
לצערי אני לא מכיר הרבה אנשים שאחד הדברים שמעניינים אותם הוא כח הקניה שלהם ואיך מגדילים אותו. כלומר, זה מעניין אותם, אבל לא בקלפי.
אנחנו מדינה של מקמבנים, מקומבנים ופראיירים והפראיירים פשוט מתחלפים.
למה?קעלעברימבאר
מאותן סיבות שזה היה המצב באימפריה הספרדיתמי האיש? הח"ח!
נכנס המון כוח פיננסי (אז זה היה בכוח הזרוע של הקונקוויסטדורס ששדדו מארצות זרות הון, היום זה כוח המוח של ההייטקיסטים בישראל). אבל לא היה לשלטון האימפריאלי שום אינטרס לחלק את הנכסים השדודים והמרוכזים לציבור הרחב. הכל נשאר ריכוזי ופיאודלי. בישראל נסיעה בתחבורה ציבורית היתה אמורה להיות בחינם. בישראל חשמל היה אמור להיות בחינם. בישראל היה אמור להיות היצע מזון טרי במחירים שהם שבריר מהנוכחי, בעיקר דרך ייבוא, אבל אינטרסנטיות ופטריוטיזם תיאטרלי משמשים כסות לעלויות של ריכוזיות אוליגופוליסטית ואוליגרכית.
בעניין תוצרת חקלאית, באמתקעלעברימבאר
מה גם שבטחונית צריך שהמדינה תוכל לשרוד חרם של ייבוא כלכלי מהעולם בשעת מלחמה גדולה, וזה רק אם יש לנו עצמאות חקלאית
אז לדבריךפשוט אני..
כדי שנוכל לשרוד חרם, אנחנו צריכים להטיל על עצמנו חרם 🤦🏼♂️
העובדות כמובן הפוכות:
בגלל מכסים ומכסות, יש מחסור כמעט תמידי בסופרים. לפעמים חלב, לפעמים ביצים, לפעמים עגבניות, לפעמים חמאה... החרם העצמי לא מונע ביטחון תזונתי, הוא יוצר אותו.
לא. זה בעיקר בגלל הערך של חקלאותקעלעברימבאר
בארץ ישראל.
העניין הבטחוני הוא משני. אבל אני לא מספיק מומחה בבטחון, ולא יודע כמה השיקול הזה תופס בקטע של הרתעה. ייתכן שאם העולם היה יודע שבקלות הוא יכול להרעיב אותנו, היה מפעיל הרבה יותר לחצים עלינו במלחמה. אבל כל עוד הוא יודע שבמילא זה לא יעזור, אז יש פחות לחצים, ובמילא גם פחות רוח גבית לטרוריסטים ולאויבי ישראל. אבל זה רק השערה, לא מומחה אז לא יודע באמת.
לא דיברתי על חסימת יבוא שתביא למחסור, אלא על חסימה שתביא מקסימום לעליית מחירים כי החקלאים של הארץ מוכרים ביוקר מיבוא, חסימת ייבוא רק על דברים שיודעם שבארץ יש מספיק ייצור עצמי לכלל האוכלוסיה. לגבי חסימת ייבוא שתגרום למחסור, זה באמת לא לעניין אבל לא לזה התכוונתי
מתי נאסר לייצא אוכל למדינה מסוימת?פשוט אני..
זה לא קרה, אבל במלחמה גדולהקעלעברימבאר
יש לך מקור לדברים?פשוט אני..
לא. ככה שמעתיקעלעברימבאר
להגיד ''לא דיברתי על מחסור אלא על עליית מחיר''פשוט אני..
שהרי מה גורם לעליית מחירים אם לא מחסור?
אם יש עליית מחירים ופתאום קילו עגבניה עולה 10 ש''ח, זה אומר שיש מחסור.
אין עליית מחירים רק בגללקעלעברימבאר
שהחקלאים בארץ מוכרים ביוקר יותר מייבוא גם עם כמות התוצר זהה?
אני באמת לא מבין בכלכלה, אבל זה מה ששמעתי שחלק מעליית המחירים לא קשורה להיצע-ביקוש, אלא כי מגדל עגבניות בארץ מוכן למכור רק במחיר גבוה מאשר מגדל עגבניות בסין.
תקן אותי אם אני טועה
אף אחד לא שואל בכמה הוא מוכן למכורפשוט אני..
ואם הוא יהיה מוכן למכור ב-500 ש"ח לקילו?
זה פשוט חסר משמעות.
המחיר נקבע על ידי היצע וביקוש, לא על ידי חלומות.
ולא יכול להיותקעלעברימבאר
נו בדיוק, זו המשמעות של היצע וביקושפשוט אני..
אם הביקוש יהיה זהה אבל ההיצע יגדל, המחיר יירד.
וגם אם נניח שאנשים יהיו מוכנים לשלם אקסטרא בשביל לפרנס חקלאים ישראלים, יש לזה גבול.
אתה אולי תסכים לשלם על קילו עגבניות 4 ש"ח במקום 3 ש"ח בשביל לחזק חקלאים,
אבל כנראה לא תסכים לשלם 20 ש"ח במקום 3 ש"ח.
אז יכול להיות מצב שאיןקעלעברימבאר
נכון השאלה מה המחיר הכלכלי למידיניות תיעדוף ייצור חקלאי מקומי. ברור שאם המחיר גדול מדי אז כבר לא
רק לדייק: מחסור בחלב וביצים הוא לא בגלל שאין ייבואספק
הוא בגלל שיטת המכסות.
למי שעדיין לא מעודכן אסביר בקצרה:
במדינת ישראל זה לא חוקי לייצר חלב או ביצים בלי לקבל מכסה ממועצת החלב\מועצת הלול. מי שעושה דבר כזה, משמידים לו את התוצרת.
למה?
הסיבה המוצהרת היא כדי ליצור מחסור כדי לייקר את המחירים. אפילו לא מנסים להסתיר את העובדה הזאת.
המועצות קובעות כמה כל מקומבן מושחת יוכל לייצר והמדינה מקימה ועדה שקובעת מה יהיה המחיר האחיד של החלב או הביצים.
כמובן שאם החלב יקר אז גם החמאה יקרה, השמנת יקרה ולמעשה, כמעט כל מוצרי החלב הטריים.
התוצאה היא שהחלב והביצים הם הכי יקרים בעולם (או כמעט הכי יקרים בעולם. טופ 5 לפחות) ולא רק זה, אלא שגם האיכות היא איומה וכשליש מהביצים בישראל נגועות בסלמונלה.
אם היה שוק חופשי לייצור חלב וביצים במדינת ישראל, לא היה משתלם לייבא ביצים וחלב מאף מדינה כך שייבוא לא היה משנה שום דבר.
כתבתי ''בגלל מכסים ומכסות''פשוט אני..
הכי פשוט: מכסים.ותקעלעברימבאר
😂😂😂פשוט אני..
צחקתי בקול
צודקספק
מהו אותו ערך שיש לחזק?ספק
המדינה לא תוכל לעולם לשרוד חרם של ייבוא כלכלי ומכמה סיבות:
1. אין לישראל מספיק שטח כדי לספק לעצמה מזון. מנכ"ל משרד החקלאות הוציא מכתב שכותב את זה בצורה הברורה ביותר לפני חמש שנים.
2. גם אם נגדל על כל שטחה של מדינת ישראל אך ורק חיטה - זה לא יספיק לנו בשביל שיהיה לחם לכולם.
3. כל המזון של הפרות והעופות מיובא - בלי זה, אין חלב, ביצים ועוף.
4. וכמובן, בחרם, גם לא יהיה דלק או עובדים זרים - כך שלא יהיה איך לגדל כאן שום דבר.
בקיצור, אין לאף מדינה בעולם עצמאות חלקאית למעט אולי ארה"ב ובטח שאין לישראל.
אם כל המדינות בעולם יחרימו אותנו, אז נדפקנו בכל מקרה.
לא אמרתי לחסום ייבוא לגמרי, אלאקעלעברימבאר
לעולם לא יהיה חרם הרמטי, אבל חרם חלקי ייתכן. ככל שיש לך יותר יותר מלאי כך הסיכוי שלך לשרוד חרם חלקי יותר טוב
מזון טרי מתקלקל בתוך ימים. זה לא ישנה שום דבר.ספק
למה להטיל על עצמך חרם כמעט מלא בגלל הסיכוי הזעום לחרם חלקי יום אחד אם גם ככה זה לא ישנה כלום?
אם סיכוי זעום, אין סיכוי כללפשוט אני..
גם על גרמניה הנאצית לא הוטל חרם מזון,
ולהבדיל גם היום העולם לא הטיל כזה על רוסיה, צפון קוריאה ואיראן.
שום דבר לא אמור להיות בחינםספק
מהסיבה הפשוטה: אין שום דבר בעולם הזה שלא עולה כסף.
"חינם" זה "מישהו אחר משלם".
לגי המזון הטרי, אתה צודק.
זה לא מישהו אחר.מי האיש? הח"ח!
זה אינטרס כללי, אם מרשים לעצמנו לקחת אותו בחשבון. במילים אחרות, אם עושים חישוב באינטרס רחב של הפחתת שימוש ברכב פרטי ורכישת רכב כזה (אם כי בישראל כנראה זה לא יקרה עקב השבתת התחבורה הציבורית בזמנים שהדת מקדשת).
לא. זה מישהו אחר. אנשים אחרים. מישהו משלם.ספק
אין ארוחות חינם.
*לדעתך* זה אינטרס כללי - לדעתי, זה יהיה אסון לאומי.
ברגע שהופכים משהו ל"חינמי" אז אנשים שלא היו מעלים על דעתם להוציא עליו שקל, ישתמשו בו כי זה "חינם".
גם ככה היום האוטובוסים בחלקם מלאים עד אפס מקום - אז הפתרון שלך הוא ליצור עוד עומס במקום להקטין אותו?
להפוך את החוויה הזאת לעוד יותר בלתי נסבלת ובכך לעודד אנשים לנסוע דווקא ברכב פרטי?
השיקול שלי - ולהערכתי של רוב האנשים שנוסעים ברכב פרטי - הוא לא כלכלי אלא דווקא הנוחות. זה סיוט ואתה רוצה להפוך אותו לסיוט אפילו גרוע יותר ולעודד אנשים כמוני לנסוע דווקא ברכב פרטי.
איך זה עוזר ל"אינטרס הכללי"?
אגב, רוצה לייעל את התחבורה הציבורית באמת?ספק
זה קל.
קודם כל בא נלמד איך פועלת מערכת התחבורה הציבורית נכון להיום:
היום אתה עולה לאוטובוס, משלם לנהג. הנהג מעביר את הכסךף לחברה והחברה למשרד התחבורה. כן, את כל הכסף.
לאחר מכן, משרד התחבורה משלם לחברות כסף בהתאם למספר הקילומטרים שהאוטובוסים שלהם נסעו. אין שום פרמטר אחר שמשחק שם תפקיד - רק מספר הקילומטרים.
מה זה אומר?
שלחברות יש אינטרס שהמסלולים שלהם יהיו ארוכים ככל האפשר, בשעות הכי פחות עמוסות (כי גם אוטובוס עומד בפקק מבזבז דלק) ועם כמה שפחות אנשים.
כלומר, הנוסעים הם פשוט נזק היקפי מבחינת חברות האוטובוסים.
זו נשמעת לך דרך יעילה לנהל תחבורה ציבורית?
הפיתרון הוא כרגיל, הפרטה.
כך לכל חברה יהיה עניין למקסם את הרווח שלה. להוציא אוטובוסים דווקא בשעות העומס כי הכסף מהנוסעים יילך לכיס שלהן. הם יעשו אופטימיזציה לקווים כך שהם ייסעו מסלולים קצרים ככל האפשר במקום להיפך - מה שיוביל לכך שכל אוטובוס יהיה פחות זמן על הכביש ואנשים יגיעו מהר יותר אל מחוז חפצם.
כך מייעלים תחבורה ציבורית ומעודדים אנשים להשתמש בה.
רק אצייןפשוט אני..
שנכון להיום חברות האוטובוסים לא קובעות שום דבר, לא את לוחות הזמנים ולא את המסלולים ולא את מיקום התחנות.
הם לא באמת יכולים ''לוותר'' על נסיעות בפקק, ועינינו הרואות שגם תל אביב הפקוקה עמוסה באוטובוסים.
בכל כמה שנים יש מכרז לקווים בכל אזור, חברה שבאופן שיטתי לא תוציא אוטובוסים בזמן או שיהיו עליה הרבה תלונות, תפסיד במכרז ותיעלם מהאזור.
ועם זאת הפרטה היא עדיין הפתרון.
הן לא קובעות, אבל הן יכולות להפעיל לחציםספק
ולהוציא אוטובוסים "קצת" באיחור בגלל אילוצים - הן יכולות לשחק עם זה.
כל החברות עושות את זה ועדיין הן זוכות במכרזים כי אין ברירה.
יש בזה משהונפשי תערוג
אבל מנגד גם תושבים מאיזורים מבודדים זכאים לתחב"צ.
בשיטה שלך הם בקושי יקבלו
למה הם זכאים?פשוט אני..
שישלמו על השירות שהם צורכים, בהתאם לכמה שהוא עולה.
אין סיבה שאני אסבסד מישהו שהלך להגשים את החלום ולגור בשדות ירוקים עם נוף להרי הגלעד במרחק 3 שעות נסיעה מהמרכז.
זכותו לגור איפה שהוא רוצה, אבל למה הציבור צריך לממן אותו?
אגב, היופי בשוק חופשי הוא שהשיטה הזאת אפילו לא תגרום לאנשים האלה לשלם יותר.
כי ככל שהאזור יותר מנותק והתחבורה הציבורית בו יותר יקרה, כך יהיה פחות ביקוש לגור שם מה שיוריד את מחיר הבתים. בדיוק כמו שרכבת בפריפריה מעלה מחירים, כך ניתוק מתחבורה ציבורית יוריד מחירים.
יש אינטרס של המדינה שאנשיםקעלעברימבאר
אז תנתק את התחבורה הציבוריתפשוט אני..
אז מחירי הדירות יירדו, מה שיעזור ליותר אנשים לקנות שם בתים.
ואם מדובר באינטרס של המדינה, אז למה בדלת האחורית? למה לתת הטבה רק למי שאין לו רכב, או רק למי שעובד רחוק מהבית וכו'?
תן לכל אזרח שגר שם כסף, ישירות לבנק. או תוריד את מחיר הקרקע.
נניח יש למדינה אינטרס שאנשים יגדלו תפוזים.
מה יותר הגיוני, שהיא תסבסד את גידול התפוזים על ידי הוזלת הקרקע, הוזלת המים וכיוצ''ב, או שהיא תסבסד למגדלי התפוזים את המנוי לנטפליקס?
כלומר לסבסד משהו אחר בכלל, שלא כל מגדלי התפוזים צריכים או רוצים להשתמש בו.
יכול להיותקעלעברימבאר
למה? מה האינטרס של המדינה שאנשים יגורוספק
בפריפריה?
יש קונפליקט בין ביטחון לכלכלהמשה
בכלכלה נכון שכולם יגורו על ציר הרק"ל בתל אביב. בביטחון אנחנו זקוקים לאנשים שמחזיקים חוות ששומרות על הקרקע בשומרון.
זה לא כלכלי וצריך לסבסד את זה (עדיף מכספי תרומות ולא מכספי ממשלה), אבל זה מה יש.
אנשים עם חוות לא שומרים על הקרקענפשי תערוג
חצימשה
אם צה"ל לא נמצאנפשי תערוג
החוות לא באמת מצליחות לשמור על עצמן.
לכן צריך גם וגםברגוע
חצי נכוןמשה
זה נכון כי חוץ מצה"ל יש לך (בצדק) גם משטרה ושב"כ שאוכפים אלימות "סתם" נגד ערבים.
הנקודה שלא החוות שומרותנפשי תערוג
אלא כוחות הביטחון ששם.
כוחות ביטחון אפשר לשים גם בלי חוות
אפשר, אבל בפועל זה לא קורהברגוע
גם בגלל חוסר בכח אדם בצה"ל וגם כי לא מספיק חשוב לצה"ל לשמור על השטחים הפתוחים
זה לא נכוןהסטורי
מעבר לכך - החוות ובעיקר הרועים, תופסים שטחים חדשים, כאלו שבלעדייהם תוכנית פיאד כבר היתה בולעת מזמן.
אבל זה עניין של החלטה ביטחוניתנפשי תערוג
איפה לשים את צה"ל.
זה לא שהחווה גורמת לצה"ל להיות. הפוך. במקום שצה"ל לא קיים לא מקימים חוות.
נתת את הדוגמה של ג'נין.
אין סביב ג'נין וכפריה שום חווה. זה לא כי אין שם שטח לתפוס. נפוך הוא. יש הרבה שטח ואם יתפסו שם שטח נרחב זה יביא פלוס מינוס לחורבן הפנטזיה של מדינה פלסטינית.
אבל צה"ל לא שם (הוא שם. אבל בכמויות קטנות לעומת מרכז השומרון ובנימין)
ולכן אין אפשרות להקים חוות וכו'
אבל הנוכחות של צה"ל לא מספיקהברגוע
זה לא מפריע לפלסטינים לבנות בכל מקום שהם רוצים, ולרעות עד צמוד לגדרות הישובים שלנו.
אם צה"ל יתבקש למשימהנפשי תערוג
הוא ימנע גם השתלטות ובניה של פסטינים.
זה לא הוגדר לו
ולכן הוא לא עושה את זה.
כיום זה כן הוגדרהסטורי
בסופו של דבר - הריסת בניה ממש, המדינה עושה. אבל מספיק שכמה רועים עקשנים נאחזים באזור בקביעות והפולשים הערבים מתקפלים. זאת המציאות. לצה"ל אין מספיק כ"א לכל זה.
זה הרבה יותר מורכב מאיך שאתה מציג את הדבריםהסטורי
במשך שנים כמעט לא הוקמו ישובים חדשים וכל ההרחבה שהיתה ביו"ש היתה בתוך או צמוד לישובים הקיימים, היחידים שאתגרו זאת היו הגבעות, שבמידה רבה היו בכאסח מתמיד עם הצבא והממשלות.
במקביל האויב הערבי, בתמיכה מסיבית של האיחוד האירופי ועוד גורמים עתירי ממון - הלך והשתלט על שטחים רבים שלפי כל ההסכמים הם שלנו. נכון שתיאורתית ולפעמים גם מעשית הצבא פועל שם (בפועל מאז חומת מגן הוא פועל גם בשטחי A כשצריך, למעט בתקופת ממשלת האחים המוסלמים...), אבל דה-פקטו איזורים רבים נהיו בשליטה פלסטינית.
החוות הופכות את התהליך. כמי שנוסע בכביש אלון רבות - האור בעיניים ותחושת הביטחון הרבה יותר משמעותית. יהודים מתיישבים ורועים והפולשים מהאוייב הולכים ונסוגים לכפרים המקוריים.
בפועל התחילו בשטחי C אבל יש מקומות שכבר נוגסים גם בB ואפילו A.
אין ספק שיש חשיבות לאחיזהנפשי תערוג
יהודית בקרקע.
לא מערער על זה
אבל טוען שכדי שהמחרשה תעבור, חייב נוכחות צבאית.
ולא הפוך.
ולכן זה לא שהחוות שומרות
אלא החלטת ממשלה/שר ביטחון/רמטכל או כל גוף כזה או אחר שמקצה חיילים לשם מאפשרים למחרשה לעבור.
קח דוגמה הכי פשוטה.
בשנתיים האחרונות עוטף עזה וגבול הצפון היו לא מאוכלסים. זה גרם לכבישת שטח של האויב? לא.
כי צה"ל היה שם.
ב7/10 זה שהיו ישובים וחקלאים וקיבוצים וכו' בעוטף לא מנע את הטבח. למה? כי לא היה מספיק צבא לעצור את זה.
דוגמא גרועההסטורי
כשיש אזרחים, לא צריך כל בוקר פתיחת ציר - הצבא פשוט שומר על הציר פתוח.
בפועל המציאות היא שחוץ מפעולות יזומות ספציפיות מאוד - היכן שיש אזרחים יש גם שליטה אפקטיבית. היכן שאין אזרחים, כל פעולה צבאית היא מבצע. נוכחות קבועה כמעט שאין.
כשהרב לוינגר התרוצץ בין משרדי הממשלה לקבל אישור לליל הסדר, נתקל בו במסדרון ישראל גלילי ואמר לו: "בכל תולדות הציונות החלוצים עושים - אחר כך המדינה מגיעה". ככה זה גם עכשיו.
צה"ל יכול לשמור על ציר פתוחנפשי תערוג
גם אם אין תושבים
וזה שיש תושבים לא גורם לכך שהציר פתוח אלא עיבוי מערכי הצבא כדי לשמור על כולם.
ראה ערך הגירוש מגוש קטיף.
אחרי שצהל עקר את כל המתיישבים, ויצא מהרצועה. מתיישבים יכלו לחזור. בשבועות לפני הגירוש המוני נערים ותושבים "התפלחו" לתוך הגוש.
גם לאחר שצה"ל יצא הם יכולו.
אבל ברור לכולם שבלי שצה"ל ישמור עליהם הם לא היו יכולים להיות שם גם לא שעות ספורות.
אתה מתווכח על תאוריות. צה"ל יכול ובפועל כל שטחהסטורי
שלא היתה בו נוכחות יהודית - הופקר להשתוללות הערבית. לעומת זאת, במציאות, פרויקט החוות הוא זה שעוצר ואפילו משיג אחורה את ההשתלטות הערבית הפרועה.
להבהיר: אני לא רואה בזה שני כיוונים מנוגדים, הצבא וההתיישבות חד הם. בקדנציה הנוכחית סוף סוף גם במנהל יש אנשים שרואים את תפקידם כחלק מהמהלך היהודי ולא רק מהאו"ם במקרה הטוב.
היו חוות גם קודם, אבל הפריחה העצומה בשלוש השנים האחרונות נזקפת במידה רבה יחד עם מסירות החלוצים, גם לתמיכה הרבה של הממשלה.
זה לא תאוריהנפשי תערוג
זה מציאות.
זה בדיוק מה שכתבת.
שדווקא בגלל הממשלה הנ"ל שהחליטה להסב כוחות לשם. יש אפשרות של שגשוג חוות.
הם הרבה פעמים צעד לפני הממשלההסטורי
תסלח לי, אתה לא באירוע בכלל. תברר קצת עם אנשים שמכירים את המציאות.
בעבר, זה היה נכוןספק
שינוע כוחות היה יכול לקחת ימים ואפילו שבועות.
היום, אין צורך בתושבים על הגבולות בצפון ובדרום כדי לשמור עליהם.
לגבי השומרון, זו בעיה כיוון שנראה שהמדינה מפקירה את האיזור בכוונת מכוון ובכל מקרה אין יותר מדי תחבורה ציבורית לאותן חוות ומי שצריך לממן את הענין הוא מי שהנושא חשוב לו - תורמים מהימין.
אז נראה לי שבסה"כ אנחנו די מסכימים.
אתה תמיד צריך כוחות בקצהמשה
אפילו באסון סטייל השביעי באוקטובר איפה שהייתה כיתת כוננות חמושה ואזרחים שמבינים מה זה עזה, היו הרוגים בקרב אבל לא היו חטיפות ואונסים, בגדול. אי אפשר להשוות את הקרב בשדרות או באופקים לניר עוז או כפר עזה.
שלא לדבר על הסיכון שערבים יחסמו לך את הכבישים כמו שקרה בשומר החומות.
חוות זה חשוב, לגור על הקצה (לאנשים מסויימים) זה חשוב. לסבסד למשל את הגליל העליון דרך הביצים זה טירוף ואם חשוב לנו שמישהו יגור שם אז צריך פשוט לשלם לו על זה שהוא גר שם בתקציב שקוף (קלאסי קורץ לחרדים שרוצים לשבת וללמוד בכולל, ואולי זה לא רעיון רע. גם ככה קריית שמונה בדרך להיות עיר חרדית).
בטבח בעוטף היה מחדלספק
זה לא שלא היו כוחות, אלא היה בלאגן (לפחות כך אני מאוד רוצה להאמין - ולא משהו אחר) שמנע מהכוחות שהיו זמינים לפעול מלעשות זאת.
אין שם דבר, למשל, שהיה אמור למנוע מחיל האויר להפוך את כל אזור הגדר לשטח השמדה בתוך עשרים דקות.
לגבי היישובים וכיתות הכוננות - אם לא היו היישובים אז לא היו גם כיתות הכוננות, אבל גם לא היה את מי לטבוח בהם ולצה"ל היה אולי יותר זמן להגיב.
ממש לא בטוח שיישובים על הגדרה ובקצה הם רעיון טוב בהכרח.
הטבות מס כבר נותנים ליישובים קו העימות. זה שווה לא מעט כסף וכאמור, לדעתי, זה מטרה שהיא לא בהכרח טובה.
מלחמה זה תמיד בלגןמשה
אבל יש בלאגן ויש בלאגןספק
מה שקרה בעוטף זה טירוף של ממש.
האמת היא שלא חשבתי שיש ממש בטענות של הבגידה עד לגניבת הטלפונים הסלולרים של הנוחבות ממתקן של השב"כ. זה כבר נראה לי מאוד מאוד מאוד חשוד.
גניבת הטלפונים זה כדיקעלעברימבאר
לא היתה שום בגידה
זהו, שאני לא חושב שבגלל פאשלות היו עושים דבר כזהספק
כלומר, על פאשלות יעלו כך או אחרת בכל ועדת בדיקה או חקירה שתוקם. הרבה אנשים פישלו וזה די ברור.
נראה לי לא סביר שבגלל דבר כזה יהיו אנשים מתוך מערכת הביטחון (ובזה אין לי ספק - מי שעשה את זה, פעל מתוך המערכת) שיעלימו וישמידו ראיות.
עד החלק הזה הייתי בדעה ש"בישראל, אם זה בית הקלפים או פולישוק, אז זה כנראה פולישוק" - אבל הקטע המטורף הזה עם הטלפונים פשוט לא מסתדר.
למה שמישהו לא ירצה כמהקעלעברימבאר
פאשלות מטייחיםספק
אתה לא עושה פעולה כ"כ חמורה בגלל פאשלה - אתה עושה דבר כזה אם תשב בגלל זה בכלא, לא בגלל פאשלה.
אם יש לאדם כוחקעלעברימבאר
זה לא משתלם.ספקאחרונה
לבצע פעולה כ"כ מסוכנת זה לא דבר שעושים כדי להעלים רשלנות.
פעולות כאלה עושים כדי להעלים פשע.
לא היה מספיק מידע מודיעינינפשי תערוג
כך שיהיה ערוכים בכוחות מול פלישה של כ"כ הרבה מחבלים.
לזכרוני היו שם פחות מ1000 חיילים (שחלקם הגדול לא לוחמים כדוג' התצפיתניות) מול שטף של כ6000 מחבלי נוחבה.
אין מצב שמצליחים לעצור שטף כזה שמגיע מכל מיני כיוונים בוא זמנית.
מה גם שהמחבלים ניטרלו תחילה את כל אמצעי הבקרה. שליטה ותצפית כך שאפקטיבית לא התגלתה בדקות הראשונות ממדי התקיפה שלהם.
חיל האוויר שהגיע. הגיע מאוחר מדי ומעט מדי (היתה הדממה בגלל החגים) ומצא מחבלים מעורבבים עם אזרחי ישראל. אי אפשר להבדיל ממסוק מי זה מי. ולכן זה כבר לא היה אפקטיבי בזמן שהגיעו.
כמובן.
אני לא שולל טענה לבגידה.
אבל יחד עם זאת, לא מאמין שיש אדם בישראל שמסוגל לעשות בגידה כזאת. של היום הנורא ביותר בתולדות מדינת ישראל.
"חיל האוויר שהגיע. הגיע מאוחר מדי ומעט מדי"ספק
זה הקטע ההזוי.
נעזוב לרגע את הענין המספרי שבו לצד המתגונן יש יתרון מובנה בלחימה שאמור לבטל את היתרון המספרי הזה (מה גם שהיו טנקים באזור ורכבים משוריינים) - אבל מה לקח לחיל האויר כ"כ הרבה זמן?
הם היו צריכים להתחיל לפחות להפציץ את כל קו הגדר בתוך כמה דקות.
תמיד יש מטוסים בכוננות ומטוסים קרב יכולים לחצות את כל הארץ בתוך כמה דקות - אז איך לקח להם כמה שעות להגיע?
אם כל המצלמות שעל הגדר מושמדות באותו זמן, הפקודה הראשונה שהיתה צריכה לצאת זה להעלות את מטוסי הכוננות ולהפוך את כל אזור הגדר לקו השמדה אחד ארוך. זה היה אמור לקרות עוד לפני 07:00 בבוקר.
אני גם לא רוצה להאמין שהיתה בגידה, אבל הקפלניסטים מטורללים לחלוטין ולפי ההתנהלות שלהם, אני לא שולל את זה.
ואגב, כן היתה התרעה על פלישה כלשהי ובגלל זה ירדה ההוראה לחיילים לא לעשות סיורים באותו בוקר - מחשש שייחטפו. (כן, ככה זה עובד בצה"ל - אם יש חשש לפלישה, אז מורידים סיורים כדי שלא יחטפו חיילים במקום לעבות את הסיורים והכוחות בשטח).
להתחיל להפציץ עם מי?נפשי תערוג
לא כל מטוסי חיל האוויר מוכנים בשגרה לגיחוץ הפצצה.
רוב אנשי חיל האוויר. מכונאים. טייסים וכו' היו בהדממת חג בבית.
היו עשרות בודדות של כלי טיס בכוננות. רובם במתאר של אוויר אוויר .
וגם אם תגיד שיצאו כולם ויטילו את הטילי אוויר קרקע שיש להם.
על מי?
גבול עזה הוא באורך 60 ק"מ בערך (לזכרוני)
זה כמו בערך מתל אביב עד ירושלים.
היו בו מאות פרצות. על מה יטילו פצצות. על הגדר? אז יהרגו 50-100 איש. זה לא מה שמונע טבח.
לא פצצות. מספיק מקלעיםקעלעברימבאר
יש לצה"ל 30-50 מסק"ריםנפשי תערוג
רובם לא היו מוכנים וחמושים למשימה.
כנ"ל הטייסים שלהם והמכונאים שלהם.
מי שהיה (אין נתונים רשמיים. אבל אני מעריך זה היה פחות מ10 מסק"רים) עלה לאוויר זמן קצר ובאמת סייע לעצור את המתקפה כחצי שעה לאחר תחילתה
אבל זה טיפה בים.
זה כמו שתנסה לרוקן את הכנרת עם דלי.
היו כ6000 נוחבות ועשרות/מאות אלפי עזתים שהם לא נוחבות מסתובבים בשטח של צמוד לגדר ובתוך העוטף.
לא באמת אפקטיבי לרסס כדורים (לא שלא עשו את זה. עשו. זה לא עזר)
לא עשו בגלל ראש עקוםזיויק
תמיד יש מטוסים בכוננות. תמיד.ספק
אפילו שני מטוסים שהיו מגיעים לשם ופשוט משתמשים בכל החימושים שלהם על קו הגדר במקומות בהם הם מזהים ריכוזים היו עושים את העבודה.
החיסול של 50-100 איש לא היו עושים את העבודה - זה נכון - אבל בתודעה של אותם מחבלים, זה אומר שהצבא התעורר והוא מתחיל לעבוד.
המחבלים לא יודעים כמה מטוסים יש בכוננות וכמה כבר עלו לאויר בדרך אליהם - הם רואים שמתחילה הפצצה מאסיבית ומפסיקים את החדירה.
אגב, זה באמת מה שקרה כשהמסוקים התחילו לפעול שם כמה שעות אחרי החדירה - המחבלים הפסיקו לחדור משם וכל האספסוף שחדר איתם התחיל להתקפל חזרה.
אם זה היה קורה בתוך כמה דקות מרגע תחילת החדירה, זה היה יכול למנוע את הטבח או לכל הפחות, לצמצם אותו משמעותית.
כאמור. הגיעונפשי תערוג
אבל זה היה טיפה בים
וזה לא היה כמה דקות כי גם בצבא לא הבינו את ממדי הפלישה.
כיום בדיעבד אנחנו מכירים. מה היה שם.
בפועל כל מערכי השליטה. בקרה. צילום וכו' כשלו
אף אחד לא ידע מה באמת הולך שם. רק כמעט שעתיים לאירוע הבינו את גודלו.
יום שבת שגם ככה 70-80% מהצבא בבית. + חג שחיל האוויר היה בהדממה.
לא היה מי להקפיץ לשם
לא סתם היו כאלה שלקחו את המדים מהבית והתחילו לנסוע דרומה. כי הם הבינו שעד שהמערכת תתחיל להזיז את הגלגלים שלה. יקח לא מעט זמן.
הגיעו שני מסוקים וגם זה שעה אחרי תחילת המתקפהספק
וזה עוד דבר שאני לא מבין: ברגע אחד, כל המצלמות הושמדו - ואף אחד לא הבין את ממדי הפלישה?
זה הרגע שבו אתה הופך את כל האזור לשטח השמדה.
כל מטוס, כל מסוק, כל קנה ארטילריה אמור לקבל גזרה ולהשמיד אותה כליל באותו רגע.
אם אתה לא יודע מה קורה - תניח את הגרוע מכל.
יש לי תשובה לזה שתטריף אותךמשה
זה אני כותב מידיעה. מערכת פרודקשן קריטית במודיעין הצבאי פשוט לא עבדה הרבה מאוד זמן בחצי השנה שלפני 7.10.23 ונפלה שוב ושוב. וממילא כשהכל נפל פשוט הניחו שהמערכת הזו נפלה שוב.
אותו כנ"ל שאנשים שהמודיעין מרגל אחריהם נעלמו מהרדאר. פשוט זה לא שהם כיבו את הסלולרי אלא שהמערכת נפלה שוב ושוב ושוב.
אתה מתכוון למערכת של המצלמות?ספק
אחרת, זה לא מסביר את מה שכתבתי.
אז מערכת המצלמות נפלה שוב ושוב ואף אחד לא טרח לתקן את זה במשך חצי שנה?
אם לא הייתי יודע שככה הצבא מתנהל, לא הייתי מאמין לך אבל אחרי 3 שנים בסדיר ועוד כ-15 שנים במילואים משום מה אני לא מופתע.
(יש לי סיפורים שהייתי כותב שלא תאמין להם, אבל מן הסתם אתה כן...).
אגב, אני זוכר שקראתי שבמערכת "רואה-יורה" יש רק ג'ויסטיק אחד עבור כל המערכת כך שרק מערכת אחת יכולה לירות בכל פעם.
בחיי שזה נס שהמדינה שלנו עדיין קיימת.
לא יודע מה מותר לכתוב פהמשה
אבל מידיעה, מערכת פרודקשן פנימית שאחראית על הרבה מידע נפלה.
זה לא שלא טרחו לתקן. טרחו לתקן ותיקנו שוב ושוב. אבל ברגע שזה נפל אין סיבה "להקפיץ את כל המערכת" ולהעיר את חיל האוויר אלא פשוט לחכות שהמערכת תעשה ריסטארט ותעלה בחזרה.
אם זה נופל שוב ושוב - אז לא טרחו לתקןספק
ככה לא מתקנים. שום חברת הייטק בינונית לא היתה סובלת דבר כזה מבלי לפתור אותו מהשורש.
עבדתי גם במקומות גרועים - אפילו שם, דבר כזה לא היה נסבל.
נכוןמשה
זה לא מדוייק, כי אם לא יהיה ביטחוןהסטורי
מניעת צפיפות וגרעין בסיסי ליצירתקעלעברימבאר
וגם בטחונית, לא רק ביו"ש, אלא גם בנגב ובגליל מניעת יצירת רצף ערבי שיכול להתהפך עלינו בהתקוממות ענקית של ערביי ישראל.
וגרעין ליצירת עוד יישובים בשביל איכות חייהם העתידית של תושבים שיעזבו את המרכז המפויח ויעברו לפריפריה (וייתרונות בריאותיים של מניעת מחלות מזיהום אוויר)
מה הבעיה בצפיפות?ספק
זה חוסך המון משאבים של מתיחת קווי חשמל ותשתיות למקומות מרוחקים.
אז נכון, יש בעיות תנועה וחניה - אבל שוב, זה שיקול של מי שבוחר לגור במרכז כמו שמי שיבחר לגור בפריפריה הרחוקה יצטרך לעשות את השיקולים שלו לגבי תחבורה ציבורית.
אני לא רואה סיבה ואני גם לא רואה יכולת לפתח את הפריפריה באמצעות הזרמת תקציבים.
כדי למנוע רצף ערבי, צריכים לתת הוראה למשטרה להרוס בניה בלתי חוקית - לא לסבסד תחבורה ציבורית לא יעילה.
ומי שרוצה להקים עוד יישוב, שיבושם לו. מי שרוצה איכות חיים, שישלם עליה.
אני משלם לא מעט על איכות החיים שלי - למה אני צריך לשלם כם על איכות חייהם של אחרים עתידיים?
בשביל למנוע זיהום אווירמשה
צריך לאסור (או למסות) שימוש ברכב. במובן הזה הפריפריה היא אסון מכיוון שאי אפשר לחיות שם בלי רכב שבסוף נתקע בפקקים במרכז.
אי אפשר לחיות בפריפריה בלי רכב?אריק מהדרום
בפועל, לאמשה
גיליתי מתישהו שמאריאל למשל אין אוטובוסים למרכז אחרי 21:00 בערך. הפוך אמנם יש עד 1 בלילה.
זה לא דוגמא יחידה. אפשר להתנייד בתחבורה ציבורית חלק ניכר מהזמן אבל הצורך ברכב גדול פי כמה מאשר בערים הגדולות והפעילות.
בלא מעט מקומות פריפריאליים אין בכלל סופר במרחק הליכה ברגל אלא רק בעיר או באזור התעשיה הסמוך.
אני אין לי ממש בעיה כזאתאריק מהדרום
אתה גר בעיר מרכזיתמשה
אמנם בדרום, אמנם מפורברת למות, אבל מרכזית ועם תח"צ בהתאמה.
יוצא אם כן שיש כמה סוגי פריפריהאריק מהדרום
נכון.משה
ופריפריה צמודת רכבת למשל שונה מאיזה יישוב מרוחק בנגב או גבעה בשום מקום בשומרון.
לא יודעאריק מהדרום
זו גם הסיבה שאני נבוך מהמחקר של קוהלת "על המיסים ועל הנפלאות" על החרדים שתשעים אחוז מהם מקבלים יותר מס מהמדינה, אני לא יכול להכנס לדיון כי אנחנו משק בית שמקבל כל כך הרבה יותר מהמדינה מהשקלים הבודדים בחודש שאנחנו תורמים למס הכנסה זה פשוט מביך.
אני גם בשנים האחרונות לא מקבל החזרי מס הכנסה כל שנה אני עושה בדיקה ומתבאס שאין ממה להחזיר לי, אפילו החזרי מס על תרומות אני לא מצליח לקבל החזרים על הכל.
אתה כנראה לא מייצגפשוט אני..
אם אנחנו מדברים על אותו מחקר, אז חילקו שם את האוכלוסייה ל-3 קבוצות:
חרדים,
ערבים,
כל השאר (כלומר יהודים שאינם חרדים).
ואתה שייך מן הסתם ל''כל השאר''.
אז בתוך אותה קבוצה של יהודים לא חרדים, יש לך יותר ילדים מהממוצע (4 לעומת 2.5 - 60% יותר!), אולי גם מרוויח פחות מהממוצע (בשנת 2022 ההכנסה הממוצעת של משק בית יהודי לא חרדי הייתה 24.5 אלף ש''ח. על הכנסה כזאת עם 4 ילדים משלמים בכל חודש 3-5 אלף ש''ח מס הכנסה, תלוי איך היא מתחלקת בין בני הזוג), ולכן תשלומי המיסים שלך והתקבולים מהמדינה לא משקפים את הממוצע.
דבר נוסף,
אני לא זוכר אם קוהלת לקחו בחשבון גם תשלומי מיסים נוספים כמו מע''מ ומס רווחי הון.
אם כן, אז אתה משלם אלפי שקלים בחודש לרשות המיסים בלי לשים לב.
על כל 6.5 אלף ש''ח שאתה מוציא בחודש, המדינה מקבלת 1,000 ש''ח ממע''מ.
זה לא מדוייקמשה
אני חושב שמתייחסים ל "ילדים" רק לילדים מתחת לגיל 18. כלומר כולנו לתקופה עם ילדים ולתקופה בלי ילדים. היום יש לו 4 אבל בעוד 20 שנה הוא כן יתכנס לממוצעים.
אז אתה רק מחזק את הטענה שליפשוט אני..
אם אשה יהודיה לא חרדית מביאה בממוצע 2.4 ילדים,
אז ממוצע הילדים מתחת לגיל 18 יהיה יותר נמוך מהמספר הזה - שהרי יש שלב עם פחות ילדים (לפני שהם נולדים) ויש שלב שהם כבר עברו גיל 18.
לכן להיות עם 4 ילדים מתחת ל-18 זה הרבה הרבה יותר מהממוצע, וממילא אין סיבה לחשוב שאם הוא לא משלם מיסים אז הממוצע לא משלם מיסים. כלומר אין סיבה להניח שפורום קהלת טועים, מהסתכלות על משפחה שרחוקה מאוד מהממוצע.
בגדול, כולנו עשירון תחתון ורובנו עשירון עליוןמשה
תלוי מתי
בתחילת הקריירה כולנו עניים (לפחות על הגרפים של המספרים). בסוף הקריירה יחד עם פיצויי הפיטורין כמעט כל אזרח יכול להגיע לשנה אחת לעשירון העליון. כבר אין ילדים בגילאים האלה שמורידים אותו למטה.
אתה מדבר על שני מדדים. כמה ילדים יש לאישה וכמה ילדים יש למשק בית בשנת מס נתונה. לאישה תמיד יהיה ממוצע של X ילדים גם כשהם בגרו. במשק בית אין ילדים אחרי גיל 18. הם נהיים בוגרים ש"שותפים" במשק הבית הזה. לא מקבלים עליהם הטבות מס וכו' והם עצמם בדרך כלל כבר מתחילים לשלם קצת ביטוח לאומי או במקרה הטוב גם מס הכנסה.
לא הבנתי לאן אתה חותרפשוט אני..
הוא אמר שהוא כמעט לא משלם מיסים, והזכיר את המחקר של קהלת.
אז הסברתי שיש לו יותר ילדים מהממוצע (וכולם בני פחות מ-18) ושכר (כנראה) נמוך מהממוצע.
עם מה אתה לא מסכים?
אני לא "לא מסכים"משה
אני טוען שהוא ישלם מיסים בעוד 10-15 שנים כשהילדים שלו יגדלו.
חכה.נפשי תערוג
יהיו שנים שמס ההכנסה שתשלם יכפר על כל מה שלא שילמת.
שלוםנחלת
בס"ד
בלי קשר:
כחדשה כאן, עדיין לא הצלחתי איך זה הולך.
כלומר,אם מגיבים בתאריך X התגובה צמודה לכך? ואם לא - היכן היא מסתתרת?
מדוע התאריכים לא עוקבים? למשל תשרי ואז זה קופץ לאב, מתשפ"ה זה מדרדר לתשפ"ג....
למה זה?
אני לא טובה בדברים טכניים , אנא, אם א פשר פ ירוט למפגר.
יישכויח
ברוכה הבאהפשוט אני..
השרשורים מסודרים לפי התאריך האחרון שהגיבו בכל שרשור,
כלומר שרשור שמישהו הגיב אליו לפני שנייה יהיה בראש העמוד וכן הלאה.
למה? מה הופך אותם לזכאים?ספק
מי שבוחר לגור באיזה חור בסוף העולם צריך לקחת בחשבון שלא יהיו לשם אוטובוסים.
כל אחד עושה את השיקולים שלו בסופו של דבר - כולל איפה לגור.
הבאת 2 דוגמאות מעולותפשוט אני..
כי שתיהן נוסו:
*במקומות שבהם התחבורה הציבורית הייתה בחינם, הומלסים נהנו ממזגן בחינם, והמוני אנשים עלו על האוטובוס בשביל תחנה אחת בלבד, והפכו אותו לצפוף ועמוס בצורה בלתי נסבלת. אנשים הלכו פחות ברחוב ולכן בריאותם נפגעה, על כל 300 מטר כבר לוקחים אוטובוס.
*בקיבוצים שבהם התושבים לא שילמו על החשמל של עצמם, אלא כל הקיבוץ שילם על החשמל של כולם, כל אחד הדליק מזגן חופשי כי הוא אמר לעצמו ''כל שעה עולה לי רק עשירית האגורה, כי התשלום מתחלק בין מאות משפחות''. ואז כשכל משפחה אמרה את זה והפעילה מזגן בלי חשבון, יצא לקיבוצים חשבונות חשמל שלא יביישו מפעל גדול בסין ובסוף לכל משפחה זה היה מאוד מאוד יקר.
לכן עוד לפני שהפריטו את הקיבוצים, הפריטו את חשבונות החשמל.
מישהו סיפר לי שפעםקעלעברימבאר
להשאיר אורות דולקים בבית זה לא בגלל חשמל חינםנפשי תערוג
זה עולה שקלים בודדים. גג עשרות שקלים
גם בעידן נורות הלהט
אני אישית מכיר עובד חברת חשמל מלפני כ30 שנים שהדוד לא התכבה אצלו במשך כמה שנים ( התכבה רק לצורך החלפת גוף חימום)
למה מה?ספק
נו, אתה הולך לנסות להיות חבר מרכז הליכוד?משה
אני רץ ישר לראשות הממשלה...ספק
בסדר.נפשי תערוג
דברי הבל
נתנו לשרשור הזה כותרת לא נכונהברגוע
אפילו בכתבה לא כתוב שהמצב יחמיר מבחינת יוקר המחיה (או בכלל).
מחפשת דרך להגדיל הכנסותלביטה
עובדת מעל משרה מלאה במקצוע שלי.
מחפשת סייד האסל נחמד.
יש למישהו רעיון או עצה?
זה תלוי הרבה מאוד במה את יודעת לעשותאריק מהדרום
ומה את מוכשרת ורוצה לעשות.
1. שיעורים פרטיים (לבגרויות/מוזיקה) זה קלאסי
2. סדנאות
3. אם את גרה בישוב שסומכים על הכשרות שלך אפשר ליצור אוכל ולמכור
4. קורס גרפיקה בסיסית או צילום או אומנות באינטרנט יכול אולי גם להניב קצת.
5. תכנות ברמות שונות גם ניתן ללמוד מהרשת, כנל שירטוט, מנהלים לרוב ידרשו הספקים מהירים כך שעבודה צדדית אולי פחות מתאים אבל אולי תמצאי משהו.
6. פעם דובר על מתמללים שזו עבודה צדדית טובה, אני לא מכיר מישהו שעסק בזה והצליח אבל כיום בכל מקרה AI מתמלל ברמה סבירה כמו תרגום.
7. לעשות קורס עיסוי שבדי ולפתוח קליניקה, כנ"ל אימונים אישיים, מנטורים.
אגבאריק מהדרוםאחרונה
אני מנהל של פורום עצמאים סגור אבל אין מה להכנס אליו כי ההודעה האחרונה בו נכתבה בט"ז תשרי תשפ"ב וההודעה הקודמת לה גם כן בערך אותו מספר שנים, עדיף להצטרף לקבוצות פייסבוק או ווצאפ רגילות של עצמאיים ולהתמרמר ביחד, תכף 31 לדצמבר וצריך להגיש דוחות 😫
במה את מוכשרת?זיויק
היי שבוע טוב אנשים!לגעת באור
אני רוצה להתחיל להשקיע כסף ואני לא ממש יודעת איך עושים את זה
אשמח לשמוע את דעתכם איך מתחילים להבין בכל נושא ההשקעות?
כיום אני משקיעה בקרן השתלמות וקרן כספית שקלית בבנק (או איך שקוראים לזה)
אני עדיין לא עשירה, אבל כן רוצה להשקיע כל חודש כמה אלפים נחמדים.
חלק לטווח ארוך וחלק לשנה- שנתיים הקרובות.
אם תוכלו להחכים אותי אודה לכם מאד
אפילו לומר לי איפה לחפש מידע חוץ משיטוט עקר באינטרנט
הסולידיתאריק מהדרום
השקעות לעצלנים
עלילות זיק
ידע שווה כסף
האופטימית
עמית עשת
צביקה ברגמן
ציפור פיננסית
בהצלחה
תודה רבה 🙏לגעת באור
בגדול אריק הציע לך הרבה מקורות טוביםפצל"פ
שאפשר באמת ללמוד בהם הרבה
אני גם לא איזה מבין גדול בתחום (ובאמת אשמח שאנשים שכן מבינים יעירו אם טעיתי פה במשהו)
אבל מהטיפה שלמדתי יש לי 2 נקודות
א. לטווח קצר של השנה שנתיים הקרובות שציינת בגדול קרן כספית שקלית זה הפתרון הכי בטוח וטוב
מסוכן מידי להשקיע במניות או מדדים בטווח כזה קצר שיכול להיות שהם בדיוק יפלו
אז התשואה בקרן כספית שקלית באמת לא גבוהה אבל זה השקעה בטוחה שאת תוכלי למשוך את הכסף שלך ברווח כשאת צריכה
ב. לגבי טווח ארוך, אז קרן השתלמות זה כלי השקעה מטורף מבחינת מס, וכמה שיותר שאת יכולה להשקיע איתו במסגרת הפטור עדיף לך, כי אחרי 6 שנים יש עליו פטור מלא ממס, שזה משהו שאין בשום כלי אחר
מה שמעבר לקרן השתלמות נראלי הכי מקובל זה לפתוח קופת גמל, את צריכה לעשות חקר שוק ולבדוק מי יציע לך את התנאים הכי טובים *לך* (כי לכל אופי השקעה מתאים ומשתלם יותר תנאים אחרים)
אבל יש פה משהו שלא התייחסת אליו והוא חשוב, וזה במה את משקיעה בקרן השתלמות שלך (והקופת גמל שאולי תפתחי)?
פה באמת יש הרבה שיטות מה הכי כדאי
ואני לא רוצה להיכנס לזה כי אני לא מספיק מבין
מה שכן, אם אין לך כוח ללמוד אז הכי קלאסי זה להשקיע בקרן מחקת מדד s&p500
למרות שבזמן האחרון דווקא הבורסה פה בישראל רשמה עליות מרשימות, ואני מכיר אנשים שמתוך אידאל שחשוב דווקא להשקיע בארץ או שבארץ יש ברכת השם או אמונה שבסוף עם הגאולה אנחנו נהיה הכלכלה המובילה בעולם אז שווה כבר מעכשיו להשקיע, אז הם כן משקיעים במדדים של הבורסה בתל אביב
אבל בעיניים חילוניות באמת הכי קלאסי זה s&p500
שיהיה המון בהצלחה
וזה באמת נושא שממש חשוב ללמוד אותו
היה פה פעם מדריך כזה מפורט של @פשוט אני..
אם אמצא אותו אנסה לתת קישור
תודה על התגובה המפורטת, מעריכה!לגעת באור
אז ככה, בגדול אני רוצה לחלק את הכסף בין טווח ארוך לקצר.
פשוט אני מקווה להתחתן בשנתיים הקרובות בעז"ה ואז הגיוני ואצטרך למשוך חלק מהכסף.
כרגע מנצלת את מלא המסגרת של הפטור ממס, זה קרוב ל1800 בחודש, ואני על זה כבר שנתיים
קופות גמל באמת לא מכירה, אבדוק את הנושא לעומק.
ונראה לי שזורם לי להשקיע בs&p500 אחרי חקר שוק מעמיק איך בדיוק עושים את זה.
אז שוב תודה🙏
את עצמאית? איך את מפרישה לקרן השתלמות?צהרים
האמת שלא עצמאיתלגעת באור
פתחתי עוסק פטור זעיר וכתבתי שההכנסות המשוערות שלי לשנה זו זה 0 ש"ח או 1 ש"ח אני כבר לא זוכרת.
אם פתחת עסק אז את עצמאית,צהרים
גם אם הרווח הוא 0. את בטוחה שכדאי לפעול בצורה הזאת? צריך להגיש דוחות שנתיים על העסק וכו'. אני גם לא בטוח שמס הכנסה לא יחשוד בהעלמת הכנסות או משהו
למה לא?לגעת באור
הגשתי דוח שנתי.
לא זוכרת כבר מה ואיך אבל הכל חוקי. בדקתי.
זה אולי לנצל קצת את החוק לטובתי אבל לא משהו לא חוקי😉
לא, בעבר זה היה ככה, היום עוסק זעיר לא צריך להגישהסטוריאחרונה
קופת גמל (להשקעה?)צהרים
בגדול זה מוצר יקר אז שווה לחשוב אם אפשר לפתוח חשבון מסחר אישי
אעבור על זה, תודה!לגעת באור
בעז"ה בן 16 עוד שלושה חודשיםהתעורר!
עבדתי בחופש ויש לי כרגע באזור ה7000 ש"ח.
רציתי לשים את הכסף בbox בpaybox של ההורים ולהטעין ממנו מדי פעם לכרטיס נטען (במקרה הזה של max).
אני לא רוצה לפתוח חשבון בנק לפני גיל 16 כי האפשרויות בו מוגבלות מאוד.
אני מתכוון להשתמש בכסף אז אני לא הולך להשקיע במנייתי/חיסכון בבנק למשך ארבעה חודשים.
הקאץ': להורים שלי אין כרטיס אשראי של פייבוקס אז האופציה של הבוקס לא רלוונטית.
איפה הייתם שמים את הכסף במקומי עד שאני אהיה בן 16 (אז אפשר לפתוח חשבון "של גדולים")?
אם זה רק 3 חודשיםמשה
חכה 3 חודשים ותפתח חשבון בנק. אני לא זוכר מה הכללים לגבי תיק ניירות ערך לפני גיל 18.
לתקופה של 3 חודשים זה ממש לא משנהאריק מהדרום
אם תפתח חשבון בנק עכשיופשוט אני..
אולי בנק הדואר?זיויקאחרונה
פעם ראשונה שקניתי פתיחת ההיכל בשנה שעברהאריק מהדרום
נסו בעצמכם.
חח כנראה שפשוט הולך לישיבהברגוע
מתלבטת אם רימו אותי...hodayab
שמעתם אולי על סוכן ביטוח בשם שלו יהב? התקשר לפני כמה שבועות והציע להעביר אותי מחברה לחברה, ועל הדרך לקח מספר אשראי.
מאז לא קיבלתי אישור שעברתי וגם כשהתקשרתי אתמול לברר אמר שיחזור ולא חזר...!
הייתי טיפשה שנתתי פרטי אשראי, בואו נדלג על השלב הזה.
מישהו מכיר אותו? מישהו יודע אם זו רמאות או סוכן אמיתי?
לכאורה מחיפוש ברשת נראה שיש אדם כזה והוא סוכן ביטוח, אבל הרשת לא אמינה במיוחד...
תבדקי אם חייב משהומשה
רוב הסיכויים שהוא פשוט העביר אותך מחברה א' לחברה ב' כד לגזור מזה את האחוזים שלו. אולי זה לטובתך ואולי לא אבל רוב הסיכויים שלא רימה אותך ישירות.
למה שהוא יצטרך פרטי אשראי בשביל זה?ברגוע
כי ביטוח עולה כסף...?פשוט אני..
חח אני רגיל כנראה רק לסוכני פנסיהברגוע
צרי קשר עם חברת האשראי ליתר ביטחוןאריק מהדרום
הוא שלח לך מסמכים לחתימה?ברגוע
שלח מסמכים לחתימה, ולא חייב כלום...hodayab
אז הוא לא נוכלמשה
הוא מציע לך לעבור מספק א' לספק ב' שמשלם לו עמלה. זכותו. זכותך לסרב.
לפני הכל לדווח לחברת אשראיזיויק
נראה לישלג דאשתקד
שהם עובדים הרבה ב"שיטת מצליח", משיגים מספרי טלפון ומנסים לדוג כמה שיותר לקוחות. כך שיש סיכוי שמדובר באדם ישר אך מבולבל, שפשוט שכח לבצע את אותה העברה שהבטיח לך 
בכל מקרה הייתי עושה בירורים מול חברת האשראי, כי יש סיכוי שמדובר בנוכל, ולנוכלות יש פנים ושיטות רבות... (יתכן שהוא חייב אותך לא דרך חברת ביטוח אלא סתם לחשבון בנק של דודה שלו)
תודה רבה!hodayab
בדקתי כמה חודשים אחורה ולא ראיתי חיוב לא מוכר.
מקווה כל כך שזו באמת הסיטואציה...
אישית הייתי מזמין כרטיס חדשבננה1234אחרונה
בשביל השקט הנפשי, גם אם קיים סוכן כזה באינטרנט (וכפי שאמרת, זה לא אומר שזה אמין), לכי תדעי אם זה באמת הוא.. אם אין קומוניקציה ואין ראיות, עדיף אקסטרה זהירות. זה ה-2 שקל שלי..
דירוג אשראיאריק מהדרום
ניהול מו''מ עם חברות אשראי לכל מיני סיבותמשה
שיטה מיובאת מארהבבחור עצוב
אני אישית לא משתף אותם בכלום ואם מכריחים אותי - נותן להם אישור לחודש ושיחפשו את החברים שלהם.
שם זה באמת משפיע על הרבה דבריםפשוט אני..אחרונה
גם כשרוצים לשכור בית, בעל הבית יבקש לראות את דירוג האשראי לפני שהוא מתקדם עם החוזה
כלום, והכלJochaSchwartz
לא משנה לך כלום האם אתה 985 או 922.
אבל למי שלא כמוך, זה מהווה זרז מצויין לראות את הבעיות שלו, ואיפה הוא צריך לתקן את ההתנהלות (למרות שלדעתי את הסיבות לדירוג נמוך הוציאו לגרסת הפרימיום בקפטן)
הדירוג משפיע רק על הלוואותנפשי תערוג
אבל אתה לא יודע מתי ואם תרצה לקחת הלוואה ולמה.
(זה כולל מימון מכל סוג שהוא כולל משכנתא וכו)
לכן זה טוב לשמור על דירוג טוב. בכללי. גם כהתנהלות כללית נכונה.
מונית, יישובי קצה ("חורים"), ושיעור אחד חכםמשה
שיחה שעשיתי הבוקר הזכירה לי יום לחוץ מלפני כמה שנים. ומבט בדיעבד.
גרנו בבית אל.
עבדתי אז קרוב לבית וממילא הסתפקנו ברכב אחד. 95% מהזמן לא היה צריך את האוטו גם ככה אבל לפעמים צריך שניים. הייתה פגישה שנקבעה לי וגם לה באותו זמן.
היא פשוט לקחה את האוטו ונסעה. נתקעתי. וממילא הייתי צריך לתפור כיוון אחר.
מה הייתי צריך לעשות? לקחת מונית. אם לא מבית אל אז פשוט מפסגת זאב.
מה שקרה היה זה שהתקדמתי באוטובוס פקוק לירושלים ובסוף כמובן לקחתי מונית לת"א כי לא הייתה ברירה. והרגשתי בזבזן עם כיווץ בבטן וכל זה.
(וכעס גדול ברמה הזוגית, בהינתן העובדה שאני נסעתי לעבוד והיא נסעה לדבר שנחזה להיות עבודה אבל היה בעצם בילוי בתחפושת ושנינו ידענו את זה)
האמת?
קשקוש
שילמתי אז 1600 שקל שכר דירה חודשי. אם אני צריך לקחת פעם בחצי שנה מונית במאות שקלים במקום רכב שני, לא למצמץ לרגע. פשוט להכליל את זה בתקציב ולא לנסות להנדס את הרכב שיש.
איי, כישורי חייםנקדימוןאחרונה
ביט, פייבוקס ומה שביניהם- שאלה בפניםשדמות בחולות
בתור עצמאית (ואמא לילדים) מזה כמה שנים אני מתנהלת עם ביט ופייבוקס .
כמובן שמאז הקמתם הם השתכללו או הגבילו כל מיני דברים.
השאלה המרכזית שלי היא: האם כדאי לעשות את כרטיס האשראי של פייבוקס/ ביט ומה זה נותן?
האם כדאי להשתמש רק באפליקציה אחת?
מה אתם עושים שמקל עליכם את ההתנהלות?
גם הביט וגם הפייבוקס תקועים לי בטלפוןאריק מהדרום
ואני לא ממהר לתקן אותם.
בגדול כמה שיש פחות חורים בכיס יותר טוב.
יש תקופות שאני משאיר את האשראי בבית ומתנהל רק עם מזומן כדי לשלוט על ההוצאות שלי.
עם ביט ופייבוקס זה עוד שני חורים בכיס כי את הטלפון אני חייב לקחת איתי.
אין לי מושג מה הכ"א הזה נותן אבל עוד כרטיס זה דגל אדום לאיבוד שליטה, אני בראש שאמור להיות לאדם כרטיס אחד בלבד, שנייח גג אם מדובר בשני מועדונים שווים במיוחד כמו חבר וכו'.
אולי כדאי לך לשקול להחליף את הכרטיס שלך אם הוא לא מספק לך מספיק הנחות בהתנהלות היום יומית שלך.
יש הרבה דברים שמקלים על ההנהלות שלי, כל אחד צריך למצוא את דרכו בגדול אני מקפיד שכסף לא ינזול לי בין האצבעות לפחות לא בכמויות גדולות, אני לא חושב שכרטיס האשראי היחיד שלי שמור בדפדפן או בשום אפליקציה שלי, כל הוצאה אני מדווח לאשתי בזמן אמת בקבוצת ווצאפ יחודית ובכל יום שישי מסכם את ההוצאות שלי.
לא חושב שכמה כרטיסי אשראי זה חורים בכיסנפשי תערוג
לא רואה הבדל משמעותי בין כרטיס אחד לכמה.
ככל שיש יותר מסגרות יש יותר חוריםאריק מהדרום
אם יודעים להתנהל, זה לא מזיק הרבה כרטיסיםנפשי תערוג
אצלי זה אפילו מועיל וחוסך כסף.
ובמקרה של ביט ופייבוקס.
אצלי זה תחליף להעברת כסף מזומן.
בדרך כלל החזר הוצאות למי שקנה לי משהו או שאני קניתי בשבילו.
לא מרגיש שזה גורם לי לבזבז או משהו
אם יודעים להתנהל לא צריך כלוםאריק מהדרום
אצלי אשראי נותן יותר שליטהנפשי תערוג
כי הוא מצד אחד לא מצריך ממני ללכת עם ערמות של מזומן בכיס
ומצד שני "כל מעשיך בספר נכתבים" מאפשר להכנס תדיר לראות כמה ועל מה יצא הכסף.
אני כותב בעצמי את ההוצאות בזמן אמת בקבוצת ווצאפאריק מהדרום
יעודית שלי ושל אשתי, מעדכנים אחד את השני בזמן אמת ובכל יום שישי במסגרת ההכנות לשבת עושים סיכום שבועי.
יש לי כרטיס אשראי אבל אם אני רוצה לצמצם הוצאות תקופה אני משאיר אותו בבית ומתנהל רק עם מזומן, אין לי אפשרות להוציא יותר ממה שיש לי בארנק וגם בטלפון אין לי, לחירום יש לי צק שעוד ניתן לשלם בסופר וגם הצק אני יכול להשאיר בבית.
ככל שאני סוגר חורים בכיס יש לי יותר שליטה.
אין לי צורך ברישום של האשראי, אני עושה את זה בעצמי ויותר טוב ממנו, אנשים חושבים שיש רישום אז הם מכוסים אבל הם לא קוראים את מה שנרשם ובטח לא מסיקים מסקנות להבא.
היה לנו תקופה של קבוצת וואטסאפ משותפתנפשי תערוג
שהיינו רושמים על מה וכמה הוצאנו.
זה באמת עבד יפה וגרם לחיסכון גדול יותר.
יחד עם זאת זה נתן הרגשה לא נעימה ולכן הפסקנו.
אני לא אוהב את הגישה של תצא בלי שום אמצעי תשלום. ככה שלא תתפתה.
אני אדם גדול. אני יודע לנהל את הסיפוקים שלי כך שלא אבזבז כסף שלא ארצה
יותר מטריד אותי להיות הפוך
שיהיה משהו שאני מעוניין בו מכל סיבה
ולא יהיה לי דרך לקנות.
החל מקלקול במכונית וצריך אוטובוס/מונית
ועד הרגשה של רעב ולקנות לי משהו לאכול
אני מספיק בוגר ומחושב כדי לדעת להחזיק בכרטיס אשראי (ביותר מאחד) ועדיין לא לחגוג עליו כאילו אין מחר.
מזומן אישית אני לא אוהב.
בעיקר כי צריך להתעסק עם שקלים וכו'
ויחד עם זאת תמיד יהיה עליי מזומן למקרה הצורך.
לפחות פעם בשבוע נכנס לראות מה המצב בכרטיסי אשראי (פעם זה היה בסיס יומי. לדעתי מיותר ביותר)
כמו שיש לי נטספארקאריק מהדרום
אני יודע שיש תחומים שאני לא יכול לשלוט על עצמי בצורה שמספקת אותי, בתחבולות עשה לך מלחמה.
גם אני הרגשתי בהתחלה לא נעים כשהוצאתי יותר מידי על שטויות, זו הסיבה שהקבוצה הזו קיימת מהחתונה שלנו ועד עכשיו, לא נעים זה מצויין, אם לא נעים אז לא אמור לקרות וסלאמאת.
האמת שיש לי הרבה כרטיסיםבחור עצוב
כל אחד עם ההטבות שלו. מעולם לא הרגשתי שזה פוגע בשליטה על ההוצאות.
אני מוציא מזומן פעם בכמה חודשים, עד כדי כך אני בקושי משתמש בזה.
וביט זו דרך מאוד נוחה להעביר כספים לחברים \בני משפחה
לי אין הבדל בכמות הכ"אשלג דאשתקדאחרונה
באפליקציה של הבנק אני יכול לראות בכל רגע נתון מה מצב האשראי, כולל כל הכרטיסים שיש לי (בשלב זה מדובר ב6 רק שלי, לא כולל אשתי, כ"י). כך שכמות הכרטיסים לא משנה לי בכלום (אןמרים שהאפליקציה מתעדכנת באיחור קל על העסקאות בכרטיסים חוץ בנקאיים, אבל עד כה לא ראיתי איפה זה פוגע בי...).
כך שאין לי בעיה עם כמה כרטיסים. נהפוך הוא, יש הרבה מועדונים טובים שבמצב יוקר המחייה הנוכחי, ממש חבל להפסיד אותם!
(למרות שכל המועדונים וההתארגנויות זה תוצאה של תפיסה קומוניסטית הרסנית, לצערי קשה מאוד להתנזר מהמועדונים הללו)
לא מספיק מבין בחיים כעצמאיפצל"פ
אבל מה שאני כן יודע
הכרטיס אשראי של ביט זה פשוט כרטיס קאשבק קלאסי רק שעובד עם ביט... לא נראלי משהו שווה אולי אם את קונה הרבה בקרפור שהכרטיס הוא בעצם שלהם
כרטיס אשראי פייבוקס זה כבר משהו יותר חכם
כאילו מצד אחד הוא כרטיס אשראי דיגיטלי לכל דבר ועניין, אז אם יש לך nfc בסמרטפון את יכולה לשלם איתו בכל מקום כמו כרטיס אשראי
אם אין לך nfc אז אפשר לשלם איתו רק באינטרנט ודברים כמו עסקאות טלפוניות או כל דבר אחר שלא באמת צריך שהכרטיס יהיה פיזית איתך אלא רק את הפרטים שלו
חסרון קטן שיכול להיות אם יש לך רק אותו זה שאת לא יכולה פשוט לתת למישהו את האשראי שלך כדי שיעשה לך קניות כי זה דיגיטלי בסמרטפון
אבל הקטע שלו בעצם זה שהוא משלם כברירת מחדל מיתרת הפייבוקס שלך, זה יכול להיות יעיל אם את מקבלת דרך פייבוקס הרבה מההכנסות שלך אז זה חוסך לך את הלהעביר כל פעם מהיתרה לחשבון בנק
ואם את משלמת דרך הכרטיס שלהם ביותר מ200 שקל בחודש (לא דווקא תשלום פיזי, נראלי שגם לשלם דרכו חשבונות חשמל ומים או לעשות העברות פייבוקס כשהכרטיס הדיגיטלי שלהם מוגדר כברירת מחדל להעברות)
אז את מקבלת הטבה של ריבית 5% על יתרת הפייבוקס שלך עד 20,000 מה שאומר שבמקסימום את יכולה להרוויח מזה עד 1000 שקל בחודש
לגבי להשתמש רק באפליקצייה אחת
אז להוצאות ברור שזה עדיף כי ככה הכל יהיה לך יותר מסודר ובשליטה
לגבי לקבל תשלומים זה יכול טיפה להגביל אותך כי לא לכולם יש את 2 האפליקציות
ביט נראלי אבל יותר נפוצה, אז אם את לא רוצה כרטיס פייבוקס אז זה יותר סביר להיות רק עם ביט
אבל אם את הולכת על הכרטיס פייבוקס זה נראלי כן הכרחי שיהיה לך ביט לקבל בו תשלומים כי זה באמת נראלי מה שהרוב משתמשים בו
בגדולמשה
אם מישהו משלם לי בפייבוקס הכסף פשוט נשאר שם, עד שמישהו יבקש אותו לאיזה שטות של הילדים או משהו.