"הנה עם בני ישראל"
אנו פותחים ספר חדש:"ואלה שמות בני ישראל"
חז"ל ביארו:"אלה-פסל את הראשונות,ואלה מוסיף על הראשונות".כלומר,הפתיחה "אלה" מציינת דבר חדש לחלוטין ואילו הפתיחה "ואלה" מציינת אמנם התפתחות חדשה,אבל כזו המתבססת על השלבים הקודמים. אף כאן:"ואלה שמות בני ישראל הביאים מצריימה..את יעקב..ראובן,שמעון...יוסף" מוזכרים האבות,השבטים,היחידים הענקים.שעסקנו בהם בספר בראשית,ועם זה יש חידוש :"וימת יוסף וכל אחיו וכל הדור ההוא".
השמות נמחקים ואינם,ובמקום זה מופיע גוף חסר שם:"בני ישראל"
כמו כן לאחר מכן מוזכרים גם אנשים באופן סתמי כגון:"וילך איש מבית לוי ויקח את בת לוי" לאבות לשבטים לכל אחד יש שם מיוחד,מעמד מיוחד,מהות מיוחדת,שהוגדרה במהלך הפרשיות ובברכות יעקב לבניו.
ואילו כאן אין שמות,יש טשטוש של מהויות הפרטיות.
כאן לעומת זאת מופיע עם.היחידים נבלעים בכלליות.דור המייסדים הענקיים נעלם,ומופיעה ההוויה הלאומית הרחבה,שהיחידים אינם בולטים בה.השמות הפרטיים נמחקים,ומופיע השם החדש הקורא לנו "הנה עם בני ישראל",והוא המגלה שיש כאן עם ולא אוסף של יחידים.
יתירה מזאת,עם זה מתעלה בעצמתו על העם המצרי האדיר : "הנה עם בני ישראל רב ועצום ממנו".
השם החדש הזה נקרא עלינו מפיו הטמא של פרעה.מוזר.האם ההתחדשות הענקית הזו צריכה לבוא דווקא על ידו?אכן,עלינו להבין כי גם פרעה הוא שליחו של הקב"ה.אין שתי רשויות,ה' פועל,יוצר ומוביל את המהלכים ההיסטוריים,גם דרך כוחות הרשע בעולם.
גם ההתחדשות הלאומית של ימינו והכרת מהותנו כלאום,אף היא יצאה מפיהם של גויים בהצהרת בלפור.
הכרה כזו יכולה לבוא אפילו בעת שאנו עצמנו איננו מכירים בה.
הקב"ה עושה את שליחותו דרך הכל.
השם שמתחדש בפי פרעה מקבל אחר כך את אישורו האלוקי
:"ועתה לכה ואשלחך אל פרעה והוצא את עמי בני ישראל ממצרים"
הרב שלמה אבינר,מתוך הספר "בדרכיו כל הימים"
בברכת חברים לתורה ועבודה.
שבת שלום ומבורכת!
