ריבית לגויים.נועמיק
כתוב בתורה שזה מותר.לפי חלק מהדעות זו גם מצווה.

למה??
אם זה רע להלוות בריבית,למה כתוב שמותר להלוות לגויים?
אם זה טוב,למה אסור להלוות ליהודים?
לעניות דעתי -אח..
בכל דבר (כמעט) יש צד של רע, וצד של טוב.
קח לדוגמא את מידת האכזריות.
למה היא נקראת מידה רבה? הרי היא עצמה יכולה להיות גם טובה...?
כי רוב (!) שימושה הוא רע, אבל היא עצמה, ממש לא מידה רעה.

בדיוק כך גם בריבית. לכאורה, מדובר באחלה עבודה.
מה רע שאני אעשה כסף מריבית? וואלה, שיא הסבבה.
אבל באה התורה ואומרת - לא. לא על חשבון אחיך.
אחיך - לא, אבל אחרים כן...

בדיוק כך בשנת השמיטה. למה אין איסור שמיטת כספים לדוגמא חל גם על גויים? (ותקן אותי אם אני טועה) מסתבר כי התורה רוצה לתת לאחיך - אפשרות לפתוח 'דף חדש'. אבל זה דוקא ליהודי. אבל לאחרים, לגויים, למה?!
זו לא מצוה מוסרית = שכלית.
לגוי אין איסור מצד המוסר להלוות לחבר שלו כסף בריבית.
ממילא, גם התורה לא תאסור את זה על היהודי, להלוות לגוי..

רצח נגיד, זו 'מצוה מוסרית'. אז גם על גוי אסור.
אבל ריבית? שמיטה?את הגוי זה מעניין? לא. אז גם את ה' על הגוי - לא.
אבל יהודי ליהודי, אסור. כי ה' בא ואומר מצד 'ואהבת' וכדו', אל תעשה שאחיך יהיה מסכן. אתה מחויב לעזור לו - וזו אחת הדרכים.

קיצור, מותר - כי זו 'אחלה' עבודה.
זה רע? אם מלווים ליהודי - מצד 'ואהבת' וכדו'. על גוי? אחלה עבודה.
בדיוק כמו שמיטת כספים - נגיד.

אחי, אני לא בטוח במה שאמרתי, אבל זו מחשבה שעלתה לי.
לכן - קודם כל לקחת את זה 'בערבון מוגבל'. דבר שני, אם תמצא סתירה או שאלה וכדו', אתה מוזמן להאיר את עייני, בשמחה.
שבוע מבורך וכל טוב!

אכזריות היא מידה נוראית.golani
לא שימושה ולא נעליים, אכזריות היא מידה איומה.
ממש לא.אח..
לפעמים היא המידה הכי טובה שיכולה להיות.

עיין ערך - 'כל המרחם על אכזרים סופו להתאכזר על רחמים'.

לפעמים שאתה כחייל נמצא במחלחמה ורוצה תינוק ממש בן יומו, ואתה עם טנק  - שתי אפשרויות מולך, או למחוץ את התינוק, או לרדת ולהוזיז אותו, אתה חייב לקבל לפעמים החלטה דוקא למחוץ אותו. לא לרחם. 'סוג של' התאכזרות.
ואם תרצה דוגרי התאכזרות, אז זה בעצם המצב של המלחמה.
ללכת, להשמיד את האויב = להיות אכזרי.
עוד דוגמאות? רק תבקש אחי, הפורום לא יספיק להכיל את כולם, אז אתן רק עוד כמה ספורות אם תרצה.

מקוה שהובנתי. אם יש צורך להרחיב, בשמחה.
שבוע מבורך וכל טוב!
מרוב "יידישקייט" מזוייפת השכל הישר נעלםgolani
אכזריות היא מידה איומה ונוראה, אחת מהמידות הכי גרועות אם לא הגרועה שבכולם. לפעמים צריך בכאב רב להשתמש בה אבל חלילה לא להפוך את זה למידה חיובית או אפלו סתמית!
אכזריות א. הנאה מממעשים אכזריים.
אכזריות ב. יכולת לעשות מעשים אכזריים בלי להתרגש.
אלא ואלו זוועות, בשנייה צריך להשתמש לפעמים, למרבה הצער כי אין ברירה,אבל גם היא מידה ארורה.
נראלי שזו התפלה הכי חזקה ללוחמים-נפשי ישובב
בנקודה הזו שהעלת על האכזריות, שלמרות הכל, כל מה שהם רואים ושומעים ועושים בקרב, שכולו קודש, בכל זאת, התפלה היא שלא יתחספסו, שלא יאטם ליבם וישאר טהור גם מתוך כך... שהאכזריות לא תכנס ללב כחלק ממנו, ושתמיד יפעלו עם רבונו של עולם וכרצונו, בזמן במקום ובמעשה- הנכונים... 
כמו שנאמרgolani
אלוהים עשה את האדם ישר והמה ביקשו חשבונות רבים.
יידי - מה? אחי, רמב"ם >>אח..

ה  [ג] שני קצוות הרחוקות זו מזו שבכל דעה ודעה, אינן דרך טובה; ואין ראוי לו לאדם ללכת בהן, ולא ללמדן לעצמו.  ואם מצא טבעו נוטה לאחת מהן, או מוכן לאחת מהן, או שכבר למד אחת מהן, ונהג בה--יחזיר עצמו למוטב וילך בדרך הטובים, והיא דרך הישרה.

ו  [ד] הדרך הישרה--היא מידה בינונית שבכל דעה ודעה, מכל דעות שיש לאדם; והיא הדעה שהיא רחוקה משני הקצוות ריחוק שווה, ואינה קרובה לא לזו ולא לזו.  ולפיכך ציוו חכמים הראשונים שיהא אדם שם דעותיו תמיד, ומשער אותן ומכוון אותן בדרך האמצעית, כדי שיהא שלם.

ז  כיצד--לא יהיה בעל חמה נוח לכעוס, ולא כמת שאינו מרגיש; אלא בינוני:  לא יכעוס אלא על דבר גדול שראוי לכעוס עליו, כדי שלא ייעשה כיוצא בו פעם אחרת.

ח  וכן לא יתאווה אלא לדברים שהגוף צריך להם ואי אפשר לחיות בזולתן, כעניין שנאמר "צדיק--אוכל, לשובע נפשו" (משלי יג,כה).  וכן לא יהא עמל בעסקו אלא להשיג דבר שצריך לו לחיי שעה, כעניין שנאמר "טוב מעט, לצדיק" (תהילים לז,טז).  ולא יקבוץ ידו ביותר, ולא יפזר כל ממונו, אלא נותן צדקה כפי מיסת ידו, ומלווה כראוי למי שצריך.  ולא יהא מהולל ושוחק, ולא עצב ואונן, אלא שמח כל ימיו בנחת, בסבר פנים יפות.  וכן שאר דעותיו.  ודרך זו, היא דרך החכמים.

----

אני מבין מה אתה טוען, שיש מידות רעות, ויש לא.

ואכזריות - היא רעה.

אבל לעניות דעתי ושמעתי רבנים שמדברים על זה -

זה לא מידה רעה!

קוראים לה 'רעה' כי רוב שימושה ברע, אבל היא עצמה - לא רעה.

לא מאמין שה' יברא מידות 'סתם' לרעה, אגב - אבל עזוב ת'טענה הזו.

עיין ברמב"ם למעלה. משם מוכח ש -

שני קצוות הרחוקות זו מזו שבכל דעה ודעה, אינן דרך טובה.

קיצור, לפעמים צריך להתאכזר להתכחילה = טוב.

לודגמא במלחמה או על מחבל וכדו'.

'האלוקים עשה את האדם ישר' וכו'.

עיין ברמב"ם בדיוק למה הוא קורא 'אדם ישר'.

ה  [ג] שני קצוות הרחוקות זו מזו שבכל דעה ודעה, אינן דרך טובה; ואין ראוי לו לאדם ללכת בהן, ולא ללמדן לעצמו.  ואם מצא טבעו נוטה לאחת מהן, או מוכן לאחת מהן, או שכבר למד אחת מהן, ונהג בה--יחזיר עצמו למוטב וילך בדרך הטובים, והיא דרך הישרה.

----

לעניות דעתי מה שאמרת - הפסוק ההוא, רק משמש הוכחה למה שהרמב"ם אומר - שכן, כל מידה היא טובה ו - גם רעה.

השאלה בתזמון המדובר. השמות של היום? זה ע"פ רוב (!) שימושה.

וצע"ג. אם יש צורך להרחיב, בשמחה.

שבוע מבורך וכל טוב!

"יידישקייט"באג2000
זה 'יהדות',ביידיש.אבל זאת מילה עם משמעות הרבה יותר רחבה,כך שאפשר להשתמש בה בכל מיני הקשרים, פה זה במובן של צדיקוּת.
יידיש? אה? מה זה? אח..
כן, הבנתי ת'כוונה של המילה הזו.
בכוונה כתבתי 'יידי', כלומר להראות שזה לא קשור לזה דוקא...

ונראה לי שכאן זה היה במובן הפשוט של המילה. יהדות.
קיצור, תודה רבה על ההארה. מאמין שזה עזר ת'כלס כפשוטו לכמה
מכאן שלא ידעו ת'מילה.

תודה רבה ושבוע מבורך!

אני לא חושב שהוא מתכוון לזה.golani
כלומר - אל תהיה רחמן מידי, אם מישהו גונב ממך מליון דולר לא צריך לחשוב על "איזה פאדיחה תהיה לו אם אני יקרא למשטרה".
אבל להיות אכזרי על דרך האמצע? איבוד מוחלט של השכל הישר.
אגב, במקום לראות את הפירוש הפשוט שזועק פה.golani
 - אתה מפלפל פילפולים שאינם במקום. הרמב"ם אומר: אל תהיו קיצוניים לשום צד. להיות "חצי אכזר וחצי לא" זה קיצוניות מוחלטת.

אין פה שום פלפול, שיא הפשט --->אח..

ו  [ד] הדרך הישרה--היא מידה בינונית שבכל דעה ודעה, מכל דעות שיש לאדם; והיא הדעה שהיא רחוקה משני הקצוות ריחוק שווה, ואינה קרובה לא לזו ולא לזו.  ולפיכך ציוו חכמים הראשונים שיהא אדם שם דעותיו תמיד, ומשער אותן ומכוון אותן בדרך האמצעית, כדי שיהא שלם.

מידה בינונית.

מפורש ברמב"ם.

הוא לא אומר רק לא להיות קיצונים, אלא גם איפה כ-ן להיות.

בדרך האמצע, מפורש.

אגב, אל תחשוב שדרך האמצע = 50% רחמן 50% אכזר.

ממש לא. יכול להיות שדרך האמצע היא 10% אכזר והשאר רחמן.

וזו נקראת דרך האמצע. עיין רמב"ם מפורש.

אני לא אומר כלום בשמי, הכל בשם גדולים ממני.

עיין שיעור של הרב ערן טמיר הי"ו במכון מאיר. שם הוא מסביר את העניינים האלו במדויק.

יאחי, צע"ג. לפתוח אפילו מפרשים = פשט. זה לא 'פלפול'...

שיהיה בעז"ה רק טוב לכולנו!

אם כך אי אפשר לומר "מידה רעה".golani
אבל המציאות היא שהאכזריות היא כזו אבל צריך לקחת אותה במידה קטנה כי אין ברירה, אבל זה לא הופך אותה מידה טובה, זה כמו ארס נחשים, אומנם צריך אותו בשביל כמה תרופות אבל הוא עדיין ארס.
מה רע בארס נחשים אם זה מועיל להצלת חיי אדם?ברוךש
האם יש מהות רע לנחש או לארס שלו?
או שמא תלוי בפעילותו?
על זה בדיוק כתוב למעלה -אח..
בכל דבר (כמעט) יש צד של רע, וצד של טוב.
קח לדוגמא את מידת האכזריות.
למה היא נקראת מידה רבה? הרי היא עצמה יכולה להיות גם טובה...?
כי רוב (!) שימושה הוא רע, אבל היא עצמה, ממש לא מידה רעה.

ולגבי הארס, כבר ענה הבחור.
וצע"ג.
שבת שלום מבורכת וחודש מלא שמחה!
יש את הרגש האנושי הבסיסי.golani

שמגדיר מה נחשב למידה רעה ומה לטובה. האכזריות נמצאת בקצה הסקאלה לכיוון הרע.

רגש אנושי = הרס העולם.אח..
זו המשוואה ואין אחרת ממנה.

הרגש האמיתי היחיד הוא רגש התורה.
ואני ממש לא מדבר כמו דוס.
עיין ערך 'היסטוריה בעולם'.

רגש אנושי זה הרס העולם. ממש כפשוטו.
הוכחה ממש ממש מוגזמת? השואה.
יותר טובה? האנטישמיות.
וכן על זה הדרך, מה שלא חסר. ואל תתפוס אותי על הדוגמאות שהבאתי כאן כי אני יודע שיש בהם חסר, אבל זה רק לשם הדוגמא...

תחשוב על זה אחרי - מוסר/רגש/ערכים אנושיים = הרס.

רק התורה היא זו שתקבע לנו מה טוב ומה לא.
רק היא לא משנה לעולם.

ממילא מה שאמרת -
"שמגדיר מה נחשב למידה רעה ומה לטובה. האכזריות נמצאת בקצה הסקאלה לכיוון הרע", ברגע שהזכת ת'מילה 'רגש אנושי', אני חוזר אחורה ואומר - האפ האפ, אנחנו לא מדברים על אותה הסקאלה. ובמקרה הזה נראה לעניות דעתי דוקא שאתה צריך לחזור לסקאלה, אחרת מאיפה שאתה נמצא עכשיו. או בקיצור - לא מעניין את שנינו הרגש (וכדו') האנושי...

אם יש צורך להרחיב וכדו', בשמחה.
אחי, שבת שלום וחודש טוב ומבורך!
אם כך אין מה לכעוס על הנאצים.golani
תינוקות שנשבו, מסכנים.(לדעתך כמובן). מי שאומר שאין מוסר אנושי לא נמצא על הסקאלה שלי.
עיין בבקשה שוב בתגובה.אח..
שיא לב בדיוק למי התכוונתי בדברים שלי.
ובדיוק מי מחוייב בתורה.

חוץ מזה, כלל העולם מחוייב בהחלט במוסר האנושי ע"פ השכל התקין והאמת. זה א'. ב' - הנאצים ימ"ש עשו את זה מרצונות (ושטיפת מוח) ולא מאמת אמיתית. עובדה שזה אפילו לא הייתה האמת 'כלל אנושית'.

אבל סתם שתדע ש - רגש אנושי = הרס לעולם.
וב"ה בשביל זה יש את היהדות בעולם.
להחדיר קצת דברים אחרים ואמיתיים...

רק התורה היא זו שתקבע לנו מה טוב ומה לא.
או בקיצור - לא מעניין את שנינו הרגש (וכדו') האנושי...
ובמיוחד לא שמדברים על הגדרות של מידות ע"פ הרמב"ם.

אף אחד לא חולק שטוב שיש סדר בעולם, זו משנה מפורשת, 'והוי מתפלל בשלומה של מלכות' וכו', אבל מכאן ועד להגיד שזו האידי' וע"פ זה נקבע לעצמינו (!!) הגדרות, לעניות דעתי המרחק גדול.

עיין בבקשה שוב בתגובות הקודמות, ושוב - שים לב שאנחנו מדברים על נושא מסוים = הגדרת המידות. אבל חוץ מזה, גם לא אמרתי בחיים את מה שהוצאת מדברי. אחי, שבת שלום ומבורכת וחודש מלא שמחה!

אז לא רגש, מוסר אנושי.golani
זה סתם שמידות שנחשבות לגרועות בעולם נחשבות לגרועות גם ליהדות? לא. לדוגמה האכזריות: כשאדם עושה מעשה אכזרי הוא עושה דבר נגד הטבע שלו (לפחות בימינו, שבהם האדם הנורמלי הוא מוסרי) ולכן, כמו שאם אדם לא יכול לחוש כאב זה לא טוב אם כי לפעמים זה שימושי, כך גם האכזריות היא בעצם מאפשרת לאדם לעבור לסדר היום על מעשים שהם נגד הטבע שלו. ובקשר למה שאמרת על פעמים שבהם צריך להיות אכזריים: לדעתי אף פעם לא צריך להיות אכזריים, אם יש צורך לעשות מעשים אכזריים צריך ליישם את הצירוף הידוע: לירות ולבכות.
אגב, כתבת בעצמךgolani
מוסר וערכים אנושיים = נזק.
עיין שוב ברמב"ם.אח..
מי שיורה ובוכה על מחבל - הוא מסוגל להיות אדם אכזר על רחמנים.
אני אומר? ממש לא, חז"ל:
"המרחם על אכזרים סופו להתאכזר על רחמנים".

ושוב אחי, בבקשה תקרא את מה שכתבתי למעלה.
זה לא המצאה שלי, זו דעת תורה - לפחות איך שלמדתי מרבנים.

לגבי מה שצטטת ממה שכתבתי:
כתבתי גם ש -
אבל סתם שתדע ש - רגש אנושי = הרס לעולם.
וב"ה בשביל זה יש את היהדות בעולם.
להחדיר קצת דברים אחרים ואמיתיים...

אחי, אם תצליח להכניס את המילים שלך ברמב"ם, סבבה, בוא נפתח ת'סוגייה הזו. קיצור - רמב"ם, ורק אז מחשבה שלנו. כי אם נחשוב אחרת, אז זה עלול ליצור בלבול ותהיות בחיים שלנו.
שבת שלום ומבורכת וחודש מלא שמחה בעז"ה!
ברור שאין לרחם על אכזריםgolani
אבל יש הבדל בין זעזוע מכך שנאלצת להרוג לבין רחמים. וחוץ מזה אני הבנתי שמדובר ברחמים למעשה.
רחמים למעשה?אח..
לא הבנתי בדיוק מה זה.
זה שצריך לשמור על עצמך שלא תאבד את רגש הרחמנות - לא הופך את האכזריות לכמין 'בדיעבד' או רק 'מידה רעה לשימוש'...

אחי, בא נפתור את כל הבעיות -
תכניס את כל מה שאמרת עכשיו ברמב"ם, ואז נוכל בעז"ה לדון על הדברים -
ברמב"ם המדובר.

תודה על כל ההארות שבדרך.
אחי, שבוע מבורך וכל טוב!

אני לא "מכניס את מה שאמרתי ברמב"ם"golani
יען כי ברור שהרמב"ם מבקש שנהיה נורמליים, לא צריך להכניס בזה כל מידה ומידה. 
הא?אח..
מצטער, לא הבנתי.

או שאולי כן הבנתי ואז אני טוען ש -
הרמב"ם (עזר לנו ו) כתב לנו איך להיות נורמליים.

אני דוקא חושב שהרמב"ם כן התייחס לזה.
במפורש.

בשורות טובות.
חג שמח ומלא אור של תורה בעז"ה!
עכשיו אני יציג את נשק יום הדין...golani
מה עם המידה של הנאה ממעשים מפדחים/מזיקים למישהו אחר (לדוגמה: אם אדם יגלה פרט מביך על מישהו אחר בהחלט ייתכן שיהיה בא לו לרוץ לספר את זה לכל העולם ואשתו) האם גם זו מידה ש"רוב שימושה הוא לרע אבל היא עצמה ממש לא רעה?"
היי וואו, תקשיב אחי -אח..
זה כמו שאני אשאל - "מה עם המידה הזו ללכת ולהרוג את גדול הדור, זו גם מידה שיש בה שימוש טוב?".

התשובה: לא.

סותר את מה שאמרנו?
לא.

מה כן?
'מידת אכזריות', לפעמים טוב ולפעמים רע.
בדיוק ככה מידת ה - תקרא לזה - 'דברנות'?
לפעמים טוב ולפעמים רע.

קיצור, אחי, אנחנו לא לוקחים מקרה שכל כולו רע - או יותר נכון 'שימוש רע', ועושים ממנו מידה ואז שואלים - רגע, ומה עם השימוש הרע הזה?...

אגב, סתם בשביל הידיעה, מה זה אומר נשק יום הדין?

עוד דבר, גם אם אני לא אביא דוגמאות על כל מידה, זה כי אני לא בקיא ולא זוכר בדיוק עכשיו את כל האופציות בעולם של הדברים, אבל פשט ברמב"ם, זה פשט ברמב"ם בלי קשר לשום דבר...

מקוה שהובנתי. אם יש להרחיב, בשמחה. אחי, תודה על ההארה.
חג שמח ומלא כל טוב לכל עם ישראל!

לא, זו מידה ממש.golani
אני מדבר על אכזריות שהיא - איך נגדיר את זה? - הנאה. לא בתור סתם חוסר רגישות.
זה השימוש (!) הרע של האכזריות.אח..
אבל לא סותר את זה שיש [!] לאכזריות גם שימושים טובים.

לא, זו מידה.golani
אכזריות יכולה לדעתי להתפרש ככה.
א. סתם חוסר רגישות, רובוטיות.
ב. הנאה ממעשים אכזריים.
א. אחי - קח 'נשק יום הדין' =אח..
המ י ל ה "מדה" = במידה [איזון, משקל וכדו'] מסוימת.
= המידות, לכל אחת יש מידה.
מידה של טובה, ומידה של רע.

ממש מ-פ-ש-ט המילה.

דבר שני, אנחנו הולכים על הגדרות בכללי, ו -
הדוגמא למה שאתה הבאת אז, זה שימוש (!) ולא מידה.
מוזמן לעשות סקר.

אני חוזר ואומרgolani
יש מידה של הנאה ממעשים אכזריים, שמחה לאיד לדוגמה. זו מידה ממש, לא רק שימוש.
אז -אח..
מוזמן לעשות סקר.

לעניות דעתי, זה שימוש (!) במידה.

שאני רואה מישהו ברחוב נופל, ואני מתפוצץ מצחוק -
זה מידה?! שמחה על נפילה?!...
זה שמחה - בשימוש רע.

אחי, אגב, לא הסברת ת'פשט של המילה 'מידה'....
הצחוק הוא שימוש.golani
כי אתה אמור לא לצחוק, אבל עצם זה שזה מצחיק אותך - זה מידה. מידה היא לדעתי תכונה מסויימת שקיימת באדם כגון עליזות, רחמים וכו' ולרע: כעס, גאווה,שנאה, אכזריות וכדו'.
אז נכון שצריך להשתמש בכעס לפעמים אבל המידה עצמה היא רעה כיווון שהכעס משחית את האדם.
אז אנחנו חוזרים אחורה -אח..אחרונה
אז נכון שצריך להשתמש בכעס לפעמים אבל המידה עצמה היא רעה כיווון שהכעס משחית את האדם.

לעניות דעתי לא כך. עיין בתגובות בשרשור.
(ושוב, עיין ברמב"ם עצמו שם)

שמחה - יש רע ויש טוב.
'צחוק', גם הוא יש בו רע ויש בו טוב.
אם זה מידה או לא, ת'כלס, לא כ"כ משנה...
וכן - מסתבר שהוא 'תולדת מידה' שנחשב מידה,
אבל וואלה אל תתפוס אותי על המילה כי זה לא משנה.

עוד דבר, עוד לא זכיתי לתשובה.
'מידה' - הפשט של המילה = משקל.
כלומר שיש פה - לטוב, ויש פה (באותו הדבר) לרע.
משמע שהדבר עצמו - לא רע ולא טוב.
טוב ורע לא שייך בהגדרה של המידה,
אלא בשימוש בה.

אחי,
שבוע טוב ומבורך!
אגב,האם הרמב"ם מחחיב במקרה הזה?golani
כלומר שים לב שלא מדובר בהלכה אלא בעצה להנהגה, אז ברור שאנחנו משתדלים לקחת את הגדרותינו למידות ממקורות תורניים אבל שים לב שלא מדובר פה ב"הלכה" שאין לערער אחריה.
נ.ב. "נשק יום הדין" כינוי לנשק שנשמר לרגע האחרון כשכלו כל הקיצים - כגון נשק אטומי. במחשבה שנייה במקרה שלנו היה יותר מדוייק להגדיר את זה "הטענה המוחצת ביותר".
*מחייב.golani
גם אם לא,אח..
זה לא קשור לזה שהוא יודע להגדיר טוב מאוד.
ולזה שאנחנו יכולים ומותרים להתבסס עליו.
ו - יודע מה?
אז לא רק הוא. תבדוק ותגלה שכך מסבירים הרבה מאוד.

ומה תגיד על מזמור התהלים של דוד המלךנפשי ישובב
מלכא משיחא: "בת בבל השדודה, אשרי שישלם לך את גמולך שגמלת לנו, אשרי שיאחז וניפץ את עולליך אל הסלע" (תהלים קל"ז)? אכזריות לשמה ח"ו, הלא כן?

זה נשמע שיא המזעזע, אך מסתבר שיש אכזריות שהיא מצווה. ואם לא- הרחמים הללו הם הם האכזריות!

מתוך דבריו של אח נזכרתי בזה, וברור שהעניין דורש העמקה והבנה רציניים ביותר, ועדיין..

שנזכה ללמוד וללמד, לשמור ולעשות.. למען שמו, באהבה..

בואי נלך לדעה שמותר.עוזיה
אין לי תשובה שתניח את דעתך, רק אציין ש: רוב (אם לא כל) מצוות הסולידריות כמו "עזוב תעזוב" וכדו', הם רק בתוך עם ישראל. מחוצה לו - מותר לנהוג כמנהג העולם.
נכון שהרבה מצוות מותרנועמיק
לעשות לגויים,אבל על אף אחת מהן לא כתוב בתורה שמותר,וגם-בדרך כלל זה לא רצוי לעשות אותן,ובמצב אידיאלי-לא נעשה גם לגוי.אז למה כתוב בתורה שמותר?
יש מצב כי -אח..
'ריבית', זה אחד האיסורים שלכאורה נראים 'אחד מהקלים', כי ת'כלס, ככה זה נראה אשכרה, אבל באמת זה אחד מהקשים ביותר שיש כמדומני. איסור חמור.
אולי לכן כאן באה התורה והדגישה -
תראה, באיסור חמור שכזה, אסור. אבל דע לך, שלגוי - מותר לך להלוות בריבית - אפילו להלוות - ו(מסתבר) כ"ש דברים אחרים שפחות חמורים - בגלל שהאיסור הוא רק על יהודים...

יש מצב.
בכל מקרה, שווה עיון במפרשים בעז"ה.
שבוע מבורך לכל עם ישראל!
באמת שלא הבנתי איך זה עונה.עוזיה
למה דוקא פה התורה כותבת שהיא מסכימה?אח..
אז בשביל לומר שאם כזה איסור חמור - שידוע בכללי שזה איסור שנראה 'חפיף' אבל באמת הוא חמור כמדומני - אז אם כזה איסור חמור מותר, אז כ"ש שדברים אחרים שהם פחות חמורים, יהיה מותר לעשות אם זה על הגוי.

זו תשובה אחת שיכולה אולי להיות.
חוץ מזה, אפשר ושווה מאוד לעיין במפרשים סביב זה.
אולי גם בעל ספר החינוך נוגע בנקודה הזו.

בשורות טובות.
שבוע מבורך וכל טוב!
תשובהאיזה טוב ה'!!!!
אני לא זוכר את המקור לזה אבל למדתי את זה פעם - 

ריבית מצד עצמה זהו דבר הגיוני, כשם שאני משכיר למישהו בית והוא משלם לי על השימוש בבית כך גם אם אני "משכיר" למישהו את הכסף שלי אני אמור לקבל תמורה לזה שאני לא יכול בינתיים לעשות שימוש בכסף.

עד כאן ההיגיון שבריבית, אלא שהתורה אסרה עלינו לגבות ריבית מיהודים מכיוון שרצתה שביחס ליהודים נתעלה מעל השיקולים האנוכיים שלנו ונעזור אחד לשני גם ללא תמורה. אבל לגבי גויים נשאר ההגיון הרגיל ואנו לא מחוייבים כלפיהם להיות אקסטרא צדיקים.

זהו גם ההיגיון בהיתר עיסקא - התורה הגנה על העניים בכך שאסרה לגבות ריבית על הלוואה, אולם זה גרם לכך שבכלל לא רצו להלוות לעניים ולכן נוצר היתר העיסקא.
החפץ חיים אמר....יהודי מרמ"ג
שאין דבר שלגוי מותר לעשות ליהודי וליהודי אסור לעשות לגוי.....
ריבית- זה טוב, ליהודי עושים ג'סטה,ברוךש
תשובה על סחיטהפשוט אני..

נניח אתם יודעים על אדם כלשהו, שהוא מתכוון לעשות מעשה חמור מאוד. 

למשל לשדוד בנק.

אתם מאיימים עליו שאם הוא לא ייתן לכם חלק מהשלל, אתם תדווחו עליו למשטרה.

הוא לא מוכן לשלם, ואתם מדווחים למשטרה כמו שאיימתם.

אני חושב שאין חולק על כך שהאיום הוא מעשה חמור מאוד, ויש לעשות עליו תשובה. כלפי האדם וכלי המקום.

אך מה לגבי מימוש האיום, כלומר זה שבסוף סיפרתם למשטרה? האם צריך לעשות על זה תשובה? האם זה מעשה רע?

מצד אחד, עשיתם את זה מתוך טעמים אגואיסטיים, מתוך חמדנות ונקמנות וכו'. הנפש שלכם הושחתה, אין לי ספק.

מצד שני, סוף סוף המשטרה עצרה בזכותכם אדם מסוכן ומנעה ממנו להוציא לפועל את זממו, ואולי בזכותכם חייהם של אנשים ניצלו (של השודד עצמו ושל עובדי הבנק).

מה דעתכם? צריך לעשות תשובה על ההלשנה? אם כן, איך?

מתוך שלא לשמה יבוא לשמה אבלקעלעברימבאר

צריך לשעו תתשובה גם על כוונות לא טובות בלב, לא על המעשה. על זה נאמר "על חטא שחטאנו לפניך בהרהור הלב". פשוט להצטער על הכוונה הרעה, לא על המעשה. ולחשוב שאם הייתי באותה סיטואציה היית ימסגירו למשטרה רק מטעמים טובים. זה נקרא חרטה. לחשוב שהייתי חזר לעבר ועושה אחרת

כלומר מול אותו אדם לא היית מבקש סליחה?פשוט אני..
בפן המעשי - לא עשית לו משהו רע,קעלעברימבאר

כי זה היה מוצדק (לא קראתי את הסיפור לפרטים)

אולי לבקש סליחה על הצער שצעירנו לפני התלונה למשטרהקעלעברימבאראחרונה
כיוון ש-"לא בשמים היא", אלא כל אחד לפי ההשקפהפ.א.

והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות. 

אם אתה ציני אני אתך.סיעתא דשמייא1
אם הם רבותיך אז כןנקדימוןאחרונה
פורים שני
לא מוצא זמן ללמודאבא פגום

אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.

אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.

אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה

שבת זה המאני טייםחתול זמני
בחן את עצמךשפוי

קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך, 

בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה  

אשמח לעוד עצות ☺️אבא פגום
אתה נבחן כשיש לך פנאיאלעדאחרונה

אם ה' יתברך רואה שכשיש לך זמן אתה כן פותח ספר
ולא סתם מתבטל, ניצחת.

המלצות לספר בים דרכך וסדרת אש החסידותאבא פגום

אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?

תודה🙏

אש החסידות חזק מאודאחד איש
בשפה פשוטה. זה חסידי ממש אם אתה בעניין אז זה מאוד טוב.  בים דרכך גם טוב זה עיבוד כזה של הרב מורגנשטרן
עוד מישהו מכיר? המלצות?אבא פגום
לפני זמן מה סיימת את בים דרכךאלעד

ספר נפלא לעובדי ה', אבל תובעני
זה לא ספר שקוראים בשבת לפני השנ"צ

מה הכוונה תובעני?אבא פגוםאחרונה

קשה לקריאה?

או תובעני מבחינת עבודת השם? 

מה המקור למשפט "הרבה שלוחים למקום"?מתואמת

מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...

גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...

אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)

בחז"ל זה "הרבה הורגים למקום" תענית דף י"ח עמוד ב'הסטורי
אבל נכון שהרבה מקורות במפרשים שציטטו את זה, הביאו בנוסח של "הרבה שלוחים למקום" והמשמעות בהקשר שם, היא אותה משמעות.
תודה רבה!מתואמת
אז איך קרה שהציטוט השתנה לשלוחים?
אני לא יודעהסטורי
אבל כפי שכתבתי, במקור המשמעות היא שאם טריינוס לא יהרוג אותם, יש הרבה שליחים להרוג - דובים, אריות וכו'.

יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.

תודה רבה!מתואמת
הרבה פעמים ברשי (בכמה וריאציות)טיפות של אור
שמות טז לב, איוב לז ח, יומא פז עמוד א, שמות כג ז, דברים לב לה, שמות ד יג
אולי הוא שינה מלשון הגמרא בתענית שהזכירוטיפות של אור

בהשראת המכילתא

"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"

"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"

תודה רבה! עוזר לי מאוד.מתואמת
בשמחה 😊טיפות של אוראחרונה
איזה ספרי קודש אתם רוצים..אנונימי 14

א. שייכתבו כמותם ולא מספיק נכתבו?

ב. שלמיטב ידיעתכם טרם נכתב כזה?

(תכלס לא חייב להצמד ל2 הקטגוריות.. תכתבו חופשי)

(אולי גם הודות לשרשור נחשף לספרות שלא ידענו שיש..)

אפשר תשובות כלליות אפשר תשובות מיוחדות..

אני אתחיל.

א.  קלאסי-  ספר שינסה לפרט ולבאר יותר את הלכות בין אדם לחברו וכן ספר שינסה לפרט להסביר ולבאר את נושא אהבת ה' ויראת ה' כפי שמעורר על זה הרמחל (שוב, לא פירוש למסלש אלא חיבור עיוני ומעשי על שני ענפים גדולים אלו.).

ב. הייתי רוצה ספר על הלכות שבת שלא יכתב על סדר השוע, אלא פשוט יחשוב על איך נראה יום חול שגרתי אצל רוב האנשים וביחס לכל פעולה ופרטיה ירשום מה דינה בשבת..

הייתי רוצה לכתוב ספר כולו על מצוות "מעקה"אריק מהדרום

על שלל הלכותיה והרעיונות הפילוסופים שכרוכים בה.

אבל מי יקרא את זה?

א. בהצלחה בעבודה החדשה. (קפץ לי מצמע)אנונימי 14

בהנחה שהיית רציני , אז כוונתך בין היתר שמצצות מעקה קשורה לנושא ביטחון והשתדלות, השגחה?

אשמח לחידוד..

שאלות חזקות!אשר ברא
מה שאני רוצהחתול זמני

זה חיבור מאוד מעמיק ושיטתי על מדרש רבה + אגדות ירושלמי. לא כמו עץ יוסף או אפילו יפה מראה אלא יותר סגנון מהרש"א. או טוב יותר, כמו הפירושים הממש ממש ארוכים של מראה הפנים על אגדתות מסוימות.

או: ספר שיאגד את כל אגדתות ירושלמי (קיים כבר) אבל יביא את כל המפרשים הקלאסיים של הירושלמי (קורבן העדה / פני משה / רידב"ז כו'). אולי גם חיבור כזה שמביא רק אגדתות ירושלמי מקוריות שאין להן מקבילות במדרש רבה / בבלי.

יש לי חבר שמחבב את מדרש רבהטיפות של אוראחרונה

ויום אחד הוא נתקל בפירוש 'תפארת ציון' מלפני מאה ומשהו שנה והתרשם ממנו מאוד

(יש בהיברובוקס את הכרך על מדרש רבה אסתר. אני לא מכיר את הפירוש בעצמי)

אההה , שאלה מעולה!אני:)))))

אכתוב ב"נ בהמשך

שומרת את השרשור

הוא לא המריא (; לא נורא..אנונימי 14
לא בדיוק ספר, ואולי קיים כזה (תספרו לי אם כן!)מרגול

כמו ברכון רק של שחרית מקוצרת ליחיד (יחידה למען הדיוק).

לימים שהזמן דחוק. וגם זה יותר נוח (חוברת קטנטנה במקום סידור שצריך לדפדף).

ותכלס אולי גם למנחה (גם ככה קצר)

כאילו סידור לאשה , אבל רק שחרית ומנחה ליוםאנונימי 14
חול, וגם שם לא כל התפילה אלא המינמום שנשים צריכות לומר?
כן, ואפילו בנפרדמרגול

ממש בשביל הימים הלחוצים שיוצאים מהבית מוקדם ואין זמן בכלל בכלל.

ובנפרד בשביל הפרקטיות…

אגב, גם ככה יש מלא דברים שנשים לא אומרות, בטח בתפילת יחיד, גם כשזמנן בידן (תפילין, קורבנות…)

הרי יש הלכות על דילוגים ומה המינימום שכן חייב בשחרית וכו. אז כזה. מאוגד במשהו קטן כמו ברכון של כמה דפים (האלו בלי השירים החסידיים, שזה נטו ברכת המזון)

יש כזה! עם מסלולים לפי הזמן שיש לךנפש חיה.
כן! נקרא "תהילת נשים" , אני יודעת שיש שם שחריתנפש חיה.

וגם אם אני לא טועה

מנחה, ראש חודש, חגים... 

פרשת השבוע לפי התלמוד הירושלמישירהבו
מחפשת מקורות/ שיעוריםאשר ברא

בנושא של 'התלהבות', איך לקיים דברים ביותר אש פנימית.. דבקות וכו'..

ה' ישמח אתכם, תודה

אני לא מכיר מספיק את כתביו אבל אולי אחריםאנונימי 14

ידעו..

זכור לי במעורפל שיש התעסקות בזה בכתבי

האדמור מפיאסצנה היד..

אכן.אחד איש
הכשרת האברכים עסוק בזה
תוכל לפרט?אשר ברא
...אחד איש

הרבה מפיאסצנה מביא שם הרבה על עבודה עם דמיון ומסביר למה חשובה התלהבות זה די ארוך ועבודה תהליכית לא משהו שאני עכשיו יכתוב פה בדקה.

בחבד אגב יש הרבה דיבור על התלהבות מתוך התבוננות תוכלי למצוא אצל אדמור הזקן הרבה התבוננויות על זה

וזה לא בדיוק מה שביקשת אבל על הצד שאולי כןאנונימי 14

אז תחילת פרק כו בתניא מדבר על שמחה ועצבות..

אבל שוב זה קצת שונה..

שווה לעיין שם בכל מקרה😃

זהו..אשר ברא

על שמחה ועצבות יש מלא!

אבל ספציפית על הנקודה של התהלבות פחות מצאתי..

תודה

צריך לדעתאחד איש
הרבה פעמים קושי בהתעוררות הלב והתלהבות תלוי לפעמים במצב נפשי שצריך לעבוד עליו או באיזה תפיסה מסוימת על ה' או על עבודת ה' שצריך לשפץ ועוד עניינים שלאו דווקא הפתרון שלהם זה להוסיף התחזקות על עניין ההתלהבות בעצמו אלא העניין הוא המסביב. להבין מה מונע מהלב להיפתח מה יושב עליו
^^ יפה מאוד שכויחאנונימי 14
נכוןאשר ברא
אבל אני מדברת על השלב של אחרי, שהבן אדם נמצא כבר בשמחה ורוצה להגביר התלהבות (:
אז לדעתי הכשרת האברכים יכול להיות טובאחד איש
מניח שיש כל מיני ספרים חדשים של הדור הזה וכל מיני שיעורים בנושא לא מכיר מספיק אבל מן הסתם אפשר למצוא
לא מכירה🙈אשר ברא
תוכל לפרט?
מסילת ישרים פרק זפצל"פ
ואמנם, התבונן עוד, שכמו שהזריזות הוא תולדת ההתלהטות הפנימי, כן מן הזריזות יולד ההתלהטות. והיינו, כי מי שמרגיש עצמו במעשה המצוה כמו שהוא ממהר תנועתו החיצונה, כן הנה הוא גורם שתבער בו תנועתו הפנימית כמו כן, והחשק והחפץ יתגבר בו וילך. אך אם יתנהג בכבדות בתנועת איבריו, גם תנועת רוחו תשקע ותכבה. וזה דבר שהנסיון יעידהו.

ואמנם כבר ידעת, שהנרצה יותר בעבודת הבורא, יתברך שמו, הוא חפץ הלב ותשוקת הנשמה. והוא מה שדוד המלך מתהלל בחלקו הטוב ואומר (תהלים מב, ב): כאיל תערג על אפיקי מים כן נפשי תערוג אליך אלקים, צמאה נפשי לאלקים וגו'. (תהלים פד, ג): נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה'. (תהלים סג, ב): צמאה לך נפשי כמה לך בשרי. ואולם האדם אשר אין החמדה הזאת לוהטת בו כראוי, עצה טובה היא לו שיזדרז ברצונו, כדי שימשך מזה שתולד בו החמדה בטבע, כי התנועה החיצונה מעוררת הפנימית, ובודאי שיותר מסורה בידו היא החיצונה מהפנימית.

אך אם ישתמש ממה שבידו, יקנה גם מה שאינו בידו בהמשך, כי תולד בו השמחה הפנימית והחפץ והחמדה מכח מה שהוא מתלהט בתנועתו ברצון. והוא מה שהיה הנביא אומר (הושע ו, ג): ונדעה נרדפה לדעת את ה', וכתוב (הושע יא, י): אחרי ה' ילכו כאריה ישאג.

השיעור הכי טוב לנושא הזה הוא בליבנו פנימהמחפש אהבהאחרונה

בהצלחה!

שבועות!!אשר ברא
שתפו בהכנה שלכם לחג.. וגם אשמח למקורות מומלצים..
מבין שהתחלת הלילה את התיקוןזיויק
וברצינות: מהרל תפארת ישראלזיויק
ההכנה הכי גדולה:קעלעברימבאר

לספור את העומר 49 יום

לכן קוראים לחג שבועותקעלעברימבאראחרונה

אולי יעניין אותך