האם חרם רבנו גרשום תקף היום?אנונימי (פותח)

שמי משה, ואני רווק באמצע שנות הארבעים (!!) לחיי.

כמו הרבה מאד רווקים ורווקות בגילי, שנמצאים במצב דומה, או אפילו יותר קשה משלי, אני תוהה ומנסה לחשוב על הסיבות שהביאו את הרווקים והרווקות היהודים ברחבי העולם למצב העגום שבו אנו נמצאים. איש אינו יכול להכחיש עוד שהמצב חמור, כפי שלא היה אף פעם בהסטוריה של עם ישראל.

הנתונים מבהילים. הסטטיסטיקה של אנשים צעירים שפשוט אינם מתחתנים, הולכת ועולה מדי שנה בשנה. אם פעם זה היה נדיר לראות רווקים בתחילת שנות העשרים שלהם, היום כבר הורגלנו לראות רווקים ורווקות בשנות השלושים, ויש אפילו הרבה מאד בשנות הארבעים. תכנסו לכל בית כנסת ותראו.

ועדיין לא התחלנו לדבר על בעיית הגרושים והגרושות, האלמנים והאלמנות, שזה אף מחריף את המצב.

הגענו למצב מטורף ובלתי אפשרי לחלוטין, שיש לו השלכות הרסניות על קיום העם היהודי ועל חוסנו. סכנות מוחשיות ומיידיות, ומי שאינו רואה את הדברים הללו, פשוט אינו מבין את המציאות המרה לאמיתה.

לכל אחד מאיתנו בודאי יש את התירוצים משלו, וגם את הפתרונות. מכתב זה נכתב על מנת להביע את דעתי לסיבת הבעיה הנ"ל, ולמצוא דרכים לפתרונה.

איני בא לומר כי זו הסיבה היחידה. בוודאי שישנם עוד גורמים שהביאו למצב הזה, אולם אני אתמקד במה שנראה לי הכי קריטי:

לפי עניות דעתי מדובר על האיסור (אפילו לא 'דרבנן' - רק 'תקנה') לישא שתי נשים. מה שידוע בתור חרם דרבנו גרשום מאור הגולה.

איסור זה הונהג לפני כאלף שנים, על ידי רבנו גרשום מאור הגולה זצ"ל, שכשמו כן הוא: הוא היה מאורם של אנשי הגולה. תוקפו של החרם היה רק עד סוף האלף החמישי, כך שהוא התבטל מאליו לאחר מכן. הוא התקבל מלכתחילה רק בחלק מארצות אשכנז בלבד.

הרקע להטלת החרם היתה משום חשש לפחיתות בכבודה ובמעמדה של האישה, ברגע שניתנת הרשות לבעל לישא אישה אחרת תחתיה, בלי לבקש ממנה רשות.

כמובן שאין אני הקטן והשפל בא לחלוק על ענקי האומה, אלא שרציתי להציג צדדים נוספים לנושא הזה.

ראשית כל: בכל קהילות הספרדים לתפוצותם, לא קיבלו עליהם אף פעם את החרם הזה, וידוע שעד לפני מספר עשרות שנים, היה עדיין נהוג ומקובל, למי שרצה ויכל, לשאת יותר מאישה אחת, וכן נהגו כמה מגדולי ישראל.

יתר על כן, בקהילות התימנים נהגו לשאת יותר משתי נשים אפילו לאחר שהגיעו לארץ, ויש למיטב ידיעתי עדיין כמה מ"הדור הישן" שעדיין עושים כן.

כאן בארץ, הרבנות הסכימה, או השלימה (בלית ברירה), עם חוקי המדינה, שירשו את חוקיהם של הבריטים, שיש איסור פוליגמיה (איסור לעמוד בקשרי חתונה עם יותר מאישה אחת בזמן נתון).

ובכן: בואו נבדוק את החסרונות לעומת היתרונות, ונראה אם זה מתאים למצבנו בעם ישראל כיום:

המצב בעם היהודי נכון לעכשיו הוא קטסטרופלי. אם ניקח לדוגמא את הערבים, שמתרבים כמו ג'וקים: הם מתחתנים צעירים, וכמעט כולם לוקחים יותר מאישה אחת. וראו איזה פלא: אין מחסור בנשים...

לפי עניות דעתי, וכאן אגש לנושא מכתבי: אם יותר לגברים לישא יותר מאישה אחת, זה יביא לתוצאות המקוות הבאות:

מכיוון שהאוכלוסיה מתחלקת בשווה, חצי גברים וחצי נשים, (עם יתרון קל של אחוז או שניים לטובת הנשים), הרי שלכולם יהיה אינטרס להתחתן, ולבנות בית מוקדם ככל האפשר. ומדוע?

מפני שברגע שהגברים נוטלים סיכון, ומשהים את גיל החתונה שלהם, הם עלולים למצוא את עצמם בלא בת זוג, שכן רוב הסיכויים שהיא "תיחטף" על ידי מישהו אחר, אפילו אם הוא כבר נשוי.

המצב הוא כרגע, שהגברים חושבים (ובצדק), שבת זוגתם תחכה להם לנצח. והאמת היא שזה נכון. לפעמים בת זוגתם ממתינה להם עד בוש - עד גיל הבלות שלה ממש, שאז הם כבר לא רוצים להתחתן איתה, שהרי - הם רוצים ילדים...

וכך עוברות חולפות להם השנים לבלי שוב, לנצח. לשניהם.

לעניות דעתי, אם יתירו לגבר להתחתן עם יותר מאישה אחת, כל אחד יזדרז ויקח לו אישה, אפילו את הראשונה שתסכים, שהרי אם הוא יחכה, הוא עלול להפסיד אותה, ולהישאר קרח מכאן ומכאן.

אם כן, הגברים יפסיקו לחלוטין להיות בררנים. כל אישה יהודיה תזכה להינשא ולהוליד בנים בגיל צעיר. ומה יותר טוב מזה?? יחלפו הזמנים שהיינו מפונקים. עכשיו זה תכל'ס: או שתתחתן מיד, או שתישאר לבד.

לכל הנשים שקוראות את זה, וחוששות מהרעיון, ברצוני להרגיע אתכן:

כמו כל מוצר בשוק (סליחה על ההשוואה), ברגע שיש מחסור כלשהוא, שוויו של המוצר שנשאר על המדף עולה באופן אוטומטי, והמוכר יכול לדרוש (ולקבל), כמעט כל מחיר שהוא רוצה. בפרט אם זה מוצר בסיסי שחשוב לקיום החיים, כמו - אישה!

כל הגברים "יעמדו בתור" להשיג כל אישה פנויה: גבוהה או נמוכה, מלאה או רזה, נאה יותר או נאה פחות, צעירה או מבוגרת... למעשה: זה יהיה הפתרון האידיאלי לרווקות מבוגרות, שכיום, במקום להביא ילדים לעולם מיהודי כשר, רצות בגיל ארבעים לכל רחבי העולם, במטרה למצוא תרומת זרע של גוי ערל. והמקרים הם רבים מספור.

או לחילופין, הן הולכות לעולמן מבלי להביא ילדים. יש גם כאלו הרבה מאד. כל אחד מאיתנו מכיר כמה מקרים כאלו של נשים שפשוט "עברו את הגיל".

מדוע לא לאפשר לאותן רווקות מבוגרות להתחתן עם יהודי כשר, שיהיה מוכן לפרוש את חסותו עליהן, ולקחת אותה בתור אישה שניה, באישורה של אשתו הראשונה כמובן, ושהבנים והבנות שלה יהיו מיוחסים אליו ולא אל גוי ערל אלמוני. האם אלו הנכדים שהיינו רוצים שבנותינו תלדנה?

הערך של הנשים היהודיות יעלה ללא שום פרופורציות, הן יהפכו להיות "מלכות" בין לילה. ממש.

כמובן שאחד התנאים לקחת עוד אישה, תהיה אך ורק (!) בהסכמת האישה הראשונה. וזו יכולה להיות רגועה, שכן במשך אלפי שנים נהגו אבותינו ואבות אבותינו להתחתן עם יותר מאישה אחת, והכל היה בסדר. כמובן שאם היא לא תסכים, על הבעל לתת לה את מלוא כתובתה, כפי שהוא התחייב לה, ולתת לה גט פיטורין, בטרם יורשה לו לקחת אישה אחרת תחתיה. וגם הגרושה הזאת "תיחטף" מיד ברגע שהיא תצא מנישואיה הראשונים (בניגוד למה שאנו רואים היום, את כל הקשיים שיש לגרושות למצוא בעל שני, ואת הסבל הרב שהן עוברות עם ילדיהן).

בתקופה שבה היה מותר לשאת יותר מאישה אחת, לא היו גירושין וגם לא מריבות כמו שיש היום (מי בכלל ידע מה זה להתגרש באותם ימים), מכמה סיבות:

א) דרכן של הנשים לעזור אחת לשניה. אם נצא מנקודת הנחה שהנשים ידורו (בבתים נפרדים כמובן) בקירבה זו לזו, עבודות הבית והמטלות השונות, כולל הטיפול בילדים, יכולות להתחלק ביניהן.

ב) זה מונע מריבות, מפני שכולם יהיו רגועים יותר. הנשים תיזהרנה מלפתוח במלחמות סרק, מכיוון שהבעל יוכל פשוט - ללכת לאישה השניה - ושלום על ישראל.

ג) הבעל גם יחשוש ממריבות סרק עם אשתו, שהרי מי ערב לו שהוא ימצא אישה יותר טובה תחתיה? זה מתכון נפלא לחיזוק הבית היהודי.

נכון להיום רוב הגירושים נגרמים בגלל שאחד מבני הזוג מדמיין שהוא ימצא משהו יותר טוב בחוץ. אם האופציה הזאת תרד, כך גם ההתלהבות לפרק בתים תרד באופן דרסטי.

כידוע, האר"י הקדוש, הגאון מוילנא ועוד הרבה מגדולי ישראל תמכו בביטול חרם דרבנו גרשום. הם טענו בין היתר שזה גורם לעיכוב הגאולה, שכן כתוב בגמרא: "אין בן דוד בא עד שיכלו כל נשמות שבגוף", כלומר, שירדו לעולם הזה כל הנשמות הממתינות לבוא לכאן, והנה, בעוונותינו, אנו רואים כיצד פחות ופחות נשמות יהודיות יורדות לעולם.

אם הצלחנו על ידי ביטול החרם הזה להרבות פריה ורביה בעם ישראל, ולהחיש את בואו של מלך המשיח - מה טוב! יהא זה שכרנו!

כמו כן, המלבי"ם הקדוש (רבי מאיר ליבוש בן רבי יחיאל מיכל), אשר נבואותיו בקשר לזמננו מפורסמות וידועות, כתב על הנושא הזה, שבורא העולם חקק בטבע, שכאשר זכרים לוקחים יותר מנקבה אחת, באופן אוטומטי מספר הנקבות מתרבה בהתאם. אפשר לראות את זה גם אצל בעלי החיים (תרנגולות וחתולים לדוגמא), וגם אצל בני האדם (מתי שמעתם בפעם האחרונה את המוסלמים מתלוננים על מחסור בנשים? וכל אחד מהם מתחתן עם ארבע נשים!!)

נקודה נוספת שעלתה במחשבתי היא: ייתכן מאד כי בעקבות החקיקה החדשה שתאפשר לגבר לשאת יותר מאשה אחת, יעדיפו רבים מאד מאחינו בית ישראל הנמצאים בניכר, לשוב לארץ ישראל ולבנות את ביתם פה. ואם כן, החוק הזה יכול להביא לתנופת עליה לארץ ישראל, שלא היתה כדוגמתה בעשרות השנים האחרונות, ולהביא לכך שעם ישראל יהיה שוב על אדמתו (שזה לבדו יכול לפתור בעיות אחרות: מדיניות, בטחוניות, כלכליות, וכ"ו). גם בעיית ההתבוללות הנוראה בגלות תיפתר על ידי כך.

ועוד: כתוב בגמרא כי "לא הגלה הקדוש ברוך הוא את ישראל לבין האומות אלא כדי שיתוספו עליהם גרים". ובעוונותינו אנו רואים את היחס המזלזל כלפי גרי צדק נאמנים וצדיקים, ואת הקשיים שיש להם למצוא בן או בת זוג מעם ישראל. ובכן, ביטול החרם יגרום לכך שיהודים ירצו להתחתן גם איתם, וכך להמשיך ולהביא לעולם גם את הניצוץ הקדוש שהם מביאים איתם לעם ישראל. אני באופן אישי מכיר סיפורים מסמרי שיער על גרי צדק שדחו אותם בשידוכים על שמאל ועל ימין, ובוודאי שזה לא רצונו של הקדוש ברוך הוא.

ואם זה יעלה יפה, הרי שכתוצאה מהיחס החיובי שיקבלו גרי וגרות הצדק בשידוכים, יותר ויותר גרי צדק ירצו להתגייר ולהיכנס תחת כנפי השכינה, ובכך יגדל כבוד מלכות השם בעולם. היש משהו יותר חשוב מזה?

נקודה נוספת שרציתי להעלות: זה הניסיון של שמירת טהרת המשפחה, שקשה מאד לרבים מאחינו בית ישראל, עד כדי כך שבגלל זה - הם לא שומרים על אף מצווה! ובאמת, בדור הפרוץ בעריות שאנו חיים בו, ישנם גברים שקשה להם לשמור ריחוק של כמעט שבועיים מנשותיהם בכל חודש. האפשרות של נישואין עם יותר מאישה אחת תתן פתרון גם לנושא הזה. כמה יהודים ינצלו מאיסורי כרת בעקבות זה? כמה יהודים יחזרו בתשובה בעקבות זה?

ואיני רוצה להזכיר כאן את העניין של שז"ל, שהרי אין אף אחד מן הרווקים שלא נופל בזה באיזה שהוא שלב, בין באונס בין ברצון, בין בשוגג בין במזיד, בין ער ובין ישן. מה יהא עם כל אותן טיפות זרע קודש שיצאו לבטלה?? אם אפשר למצוא פתרון, מדוע להמשיך את המצב הזה?

ומה עם עשרות אלפי (!) היהודיות שהלכו ו"התחתנו" עם ערבים, בתור אישה שניה, שלישית ורביעית? רובן הגדול היו נשארות בתוך עם ישראל, והיו מביאות ילדים יהודים שקוראים "שמע ישראל" בבוקר, ולא "איטבח אל יאהוד" כמו שמלמדים אותם בבתי הספר של החמאס. כמה נפשות מישראל יכולנו להציל, לו רק היתה האפשרות הזאת?? הלב נשבר רק מהמחשבה שיכולנו למנוע את הקטסטרופה הזאת, שהפילה ומפילה עשרות אלפי נשים יהודיות לקליפת ישמעאל הטמאה, ובניהן הולכים איתן בשבי. לעד.

ייתכן, (ואולי זו רק משאלת לב), שזה יגרום גם לביטול בעיית העגונים והעגונות, שהרי אם מישהו ירצה להתחתן עם אישה נוספת במקרה שנישואיו עלו על שרטון, (ואיזה גבר לא ירצה...), האישה הראשונה תוכל להתנות איתו (מראש בכתובה) שהיא תרשה לו אך ורק אם הוא יתן לה קודם גט, ושלום על ישראל. ואם כבר יש לו עוד אישה, מה הוא צריך את הצרה הראשונה על הראש? תקבל גט וחסל.

סיבה נוספת היא: אני יכול להעיד על עצמי, שהסיבה העיקרית המונעת מבעדי להתחתן, הוא הפחד האיום "להיתקע" עם מישהי לא מתאימה - לנצח! לפי עניות דעתי, זה מה שחולף במוחם של כל הרווקים והרווקות: מה נעשה אם נגלה לפתע שזה "לא זה"? הרי אנחנו תקועים איתו / איתה לעד! ובכן, האפשרות של להתחתן עם יותר מאישה אחת, תוריד לחלוטין את המחסום הפסיכולוגי הזה, שהרי יש פתרון, ויש ברירה, ולא נתקעים עם אדם אחד לעד.

כמובן שמבחינת האישה, האפשרות היא עוד יותר פשוטה: אם היא לא מסכימה שבעלה ישא עוד אישה, היא יכולה לדרוש ולקבל גט עם כתובתה המלאה, לפני שיותר לבעל לשאת עוד אישה.

בקשר להתנגדות הצפויה ממוסדות המדינה: חוקים אפשר לשנות בקלות, בהצבעה רגילה בכנסת. עלינו לשכנע בחשיבות הדבר קודם כל את רבני ישראל, ולאחר מכן את עמך ישראל. אני בטוח שחברי הכנסת, שגם להם יש דור המשך, וגם להם יש אינטרס שבניהם ובנותיהם לא ישארו רווקים ורווקות לעד, לא יתנגדו לרצון העם, וכך גם את המשוכה הזאת נעבור.

ושאלה קטנה לחובבי ה"צדק" והמשפט החילוני:

מדוע מותר לגבר שתהיה לו "ידועה בצבור", ואפילו כמה מהן (!) בבת אחת, ואילו עוד אישה עם חופה וקידושין + כתובה אסורה לו?

מה לדעתכם עדיף, או יותר נכון: מה הידועות בציבור היו מעדיפות? להיות נשואות בצורה רשמית, עם זכויות רשמיות, או להמשיך ולהיות במעמד נחות בהרבה, מבחינה אישית ומשפטית, של "ידועות בציבור"?

רבותי, המצב הוא קריטי: עם ישראל הולך ונכחד. הולך ונעלם. נכון שאנחנו אשמים על שספגנו יותר מדי מתרבות המערב. נכון שאנחנו אשמים על שלא לקחנו מה שהציעו לנו בגיל עשרים, וגם בגיל שלושים. נכון שיש לנו הרבה "ג'וקים" בראש. הכל נכון. אך האם זוהי סיבה להנחיל את המצב העגום הזה גם לדורות הבאים ח"ו? האם כבודכם חושבים שבין לילה יתחילו פתאום כל הרווקים והרווקות להתחתן זה עם זה? פתאום בין לילה הכל ישתנה?

אין סומכים על הנס! ומשאלת לב זאת, שהלוואי והדור הבא יהיה יותר חכם מאיתנו - היא בגדר משאלת לב - ותו לא! כרגע הנתונים מראים שהמצב הולך ומחמיר. הולך ונהיה יותר קשה.

רבותינו: אנו יודעים שאתם עסוקים יומם ולילה בדברים העומדים ברומו של עולם, ואיני בא חס ושלום להוריד מכבוד פעולותיכם כהוא זה.

אולם ברצוני לבקש מאיתכם בקשה נאמנה, שבין היתר, תתנו את דעתכם על השואה השקטה, המחסלת דור אחרי דור מעם ישראל, בשקט אך בביטחה, ומאיימת לעשות כך גם לדורות הבאים ר"ל.

אני מבקש ומתחנן לפניכם שתשקלו את הדבר ברצינות הראויה, ואם הדבר טוב ונכון לעשותו בעיני הקדוש ברוך הוא ובעיניכם, תוציאו פסק שחרם דרבנו גרשום מאור הגולה, שמלכתחילה היה מוקצב בזמן (והתבטל מאליו משעבר זמנו), אינו מקובל יותר ולפיכך אינו תקף יותר. בידכם הדבר, כמו שכתוב: "ובאת אל הכוהנים הלויים, ואל השופט אשר יהיה בימים ההם, ודרשת והגידו לך את דבר המשפט" (דברים י"ז).

אשמח לשמוע תגובות והצעות לקידום הנושא מהקוראים. האימייל הישיר שלי הוא: Bney.Yisrael@gmail.com

אתה רוצה לפתור בעיהמישהו10
ע"י ליצור בעיה גדולה יותר. בבחינת צרות אחרונות משכחות את הראשונות.
לא להאכיל טרול!!מאמע צאדיקה
אז מה אם הוא טרול?רחלקה
בעזהי"ת.

זה נושא מעניין.
[ומאיפה הסמכות להחליט שהוא באמת טרול?]
למה טרול?אנונימי (פותח)
כתבתי משהו שאת לא מסכימה איתו? תנסי להוכיח שאני לא צודק.

[ופה הוכחת שאתה טרול, חבוב.]רחלקה
תתמצת בנאדם תתמצתאליסף ט
נראה לך שנקרא הכל?
רוצה לדעת מהי ההלכה?אנונימי (פותח)
ההלכה היא שחרם דרהבנו גרשום נכתב רק לתקופה מסוימת והתקופה הזאת נגמרה! הלכתית אין חרם דרבנו גרשום היום! אומנם הרב עובדיה והרב אלישיב לא יתירו לך לשאת 2 נשים ועל זה אין מקום להאריך למה.אבל לגבי השאלה הספציפית זוהי התשובה.
ואם אני לא פוסק לפי שניהם?אליסף ט
אז אתה מוזמן להתחתן עם 2 נשים...no name102

אפילו אחת אני לא מוצאאליסף ט
זה סתם היה בגלל שמעצבן אותי שמשתמשים רק בפוסקים החרדים.
אני מבטיח לךאלעד
שאם תמצא אחת- היא לא תסכים שתתחתן עם עוד אחת.
כך שהשאלה בטלה מאילה

[ואגב, הרבנות הראשית תיקנה להמשיך את חרם דרבינו גרשום גם לימינו]
אלעד! למה לייאש את הבחור??אי''ה
מזה "אם תמצא אחת"???

כשתמצא אחת.... 
אליסף- למה? אם דתי לאומי פוסק לפי הר עובדיה,no name102
זה גם לא טוב?!?! (שם, שם)
זה מצויןאליסף ט
כולה אמרתי שהם לא שני הפוסקים היחידים.
קצת סדר אצלך לא יזיקשלום-בית
אצל האשכנזים חרם דרבינו גרשון תקף היום עד הסוף !! אצל הספרדים מתחילה השאלה. עכשיו תמשיך...
זה כל הרבנים הראשים אוסרים לא רק הם.no name102
תקף ועוד איך תקףשלום-בית
ולא חסר סיפורים לאלו שנהגו בזילזול לנושא הזה.
הוא כן תקף?אנונימי (פותח)
מאיפה הבאת את זה? הוא כתב בחרם שזה לפרק זמן מסויים והוא נגמר...זה שאסור להתחתן עם שתי נשים בתכלס זה לא קשור לחרם דרבינו גרשום!אשריך הרב מרדכי!
המושג להתחתן עם שתי נשים כן קשור לחרםשלום-בית
כיום החרם תקף רק לאשכנזים יותר ולא לספרדים. גדולי הספרדים מתקופת הרי"ף בטלו את החרם. בארץ , הרבנות לא מאפשרת להתחתן עם שני נשים גם לספרדים (חוץ ממטומטמים כמו גואל רצון וכדומה) בחוץ לארץ יש ספרדים ותימנים שנשואים לשנים שלשה נשים.
שאלה קשה-+mp8
אם בגילך טרם מצאת אפילו אישה אחת- מה יעזור לך שיתירו לך לשאת כמה נשים????
תמצא את הראשונה, נשיג לך את ההיתרים המתבקשים לבאות בתור, אוקיי??
וכמה זמן לקח לך לכתוב את כל הדרשה הזו????
חייבים להודות: חתיכת השקעה בשביל ליצור קצת אקשן בפורום......
דעתיברוךש
1. להלכה- כלל ישראל וחכמים קיבלו את התקנות בלי קשר לזמן או מקום. אומנם מידי פעם עולה מקרה הזוי. אבל בסה"כ לא נהגו לעבור עליו כלל. (וזה כולל תימנים שכפופים להם).

2. מהות - אתמול הייתי אצל סבתא של חבר שלי. היא אמרה לנו, שהיום כולם מתחתנים כל כך מוקדם. ואילו אז נהגו להתחתן יותר מאוחר. טענתי היא פשוטה. בגלל הרוחות הנושבות בעולם היום, ככל שאדם קרוב יותר לרוחות האלו, סביר להניח שהוא לא ימהר להתחתן, ויש לדבר גורמים שונים. אולם ככל שהוא קרוב יותר לעולם הישיבה- ובמיוחד החסידית, סביר להניח שהוא ירצה להתחתן כמה שיותר מוקדם. 
בפועל, אנחנו רואים את החילוק בצורה גסה, בין הישיבות והרבנים השונים, וכל שכן, בין המגזרים והתרבויות. 
ולכן, ניתן להסיק- שמדובר פה בבעיה מחשבתית רעיונית שמגדיר את מקום ומהות הנישואין אצל הפרט בחברה.

3. הבעיה של הרווקות קיימת לדעתי העיקר בציבור הדתי לאומי. בציבור החרדי הפרידו בין המינים, אולם מצאו נוסחה שתחזיר את הזוג יחד בזמן הנכון- וזה מערכת השדכנות שלהם. בציבור החילוני, הרצון להתחתן קיים בשלב הרבה יותר מאוחר, ומעבר לכך, ההסתכלות על הנישואין שונה לחלוטין - כך שאגיד שבפשטות אין להם רצון- ואסתפק בהגדרה גסה זו. 
הציבור הדתי לאומי- ככלל, יש לו רצון להתחתן, אולם בגלל הפרדת המינים, ובשל כך שאין לו נוסחה להחזרת האנשים יחד, הוא נתקע. כך שבפועל, רוצים אנשים להתחתן, אך הם יושבים בבית ללא הצעות.

4. לסיכום, קיימת בעיה של מהות הנישואין. ובציבור הדתי קיים בעיה של שידוכים. אם נשכיל לפטור שתי בעיות אלו התיקון לציבור, ובכלל יהיה עצום. 

5. המידע שאתה מוסר, אינו בהכרח מדויק. אולם התייחסתי לרעיון.
טוב עכשיו אני חייבת לענותמאמע צאדיקה
קודם כל-
60 שניות על טרולים

למה אני האשמתי אותו בטרוליזם?
כי הוא עונה על כל הקריטריונים הנ"ל... וכי יש עוד כמה שלא כתובים שם שהוא גם עונה עליהם...

ובגלל שרחלק'ה פתחה את הדיון -אומר את דברי

תראו לי אישה (לא מוכה או נשואה לערבי ח"ו- אישה נורמאלית) שתסכים לבעלה להתחתן עם עוד אישה
אם אין לה מראש סעיף בכתובה שקובע שכל עוד היא חיה -יש לה בלעדיות עליו-
ברגע שהוא יתחיל בכיוון של לחפש עו איזה- הוא יגלה כמה גט זה עסק יקר להחריד...

ההלכה היום היא שאסור לשאת שתי נשים
הן מדין ההלכה- החרם של האשכנזים שהתקבל על ככל ישראל
הן מצד שהרבנות הראשית לא"י קבעה את זה כהלכה שנהוגה בא"י
והן מצד חוקי המדינה- או כל מדינה מערבית אחרת (מי שרוצה להתחתן בערב-הסעודית- מוזמן... די רומנטי)

ומהצד הרוחני-
העולם הזה נברא "זכר ונקבא בראם ויקרא את שמם אדם"
האידיאל של הבראה- מגן דן- זה איש אחד ואישה אחת ותו לא!!
העולם שלנו- עולם התיקון- נע לקראת חזרה לדבר הזה
אין שום סיבה לדרדר בירידה את הגאולה של העולם סטייל תרבות פרו-מבול-על-הארץ

חזק!מאיפה הבאת את התמונה הזו???חחחחח=]אמא קטנה
קצת סדר לא היה מזיק... (2)שלום-בית
כמו שכבר כתבתי , האשכנזים ממשיכים עם החרם בכל העולם, הספרדים והתימנים בארץ כן, בחוץ לארץ לא. ידוע שלבבא סאלי היו שתי נשים. בתקופה של היום זה נראה בעיני האנשים ששתי נשים יש בעיה מצד זנות וכדומה , בתקופת התנאים ואמוראים המושג להתחתן עם כמה נשים הוא היה דבר חיובי ולא דבר שלילי , והסיבה לכך היתה שכל אשה היתה רוצה שבעלה יאהב אותה והיתה משתדלת ועושה את המקסימום כדי שבעלה יהיה מרוצה ממנה והדבר היה מביא לשלום בית בין הבעל לנשותיהם. וכמו שאנחנו יודעים שעל מלך כתוב שלא ירבה נשים , וגם משפט זה מכיל בתוכו (לפי זיכרוני) בין 7-10 נשים , תארו לעצמכם אחד שלא היה מלך.... , ולא הייתי מציע לאף אחד ללכת להתחתן במגזר הערבי , ומי שלא מאמין שיגש ליד לאחים ויתחרט מעצמו על עצם הרעיון של הדבר.
לצדיקה - מה"טרול" (לפי דבריך):אנונימי (פותח)
אני חייב לסייג את דברי, כי אין מדובר על פתרון של "לכתחילה", אלא רק "בדיעבד", כלומר: לכתחילה אכן המודל של אדם וחווה הוא האידיאלי ביותר, אך בכדי למנוע מצבים כגון זה שעם ישראל נמצא כעת בתוכו, צריכים לפתוח את האפשרות הפשוטה הזאת של לקיחת עוד אישה, והדוגמא של רווקות מבוגרות שעומדות על סף איבוד אפשרות ההולדה שלהן, היא הדוגמא הכי טובה למצבים כאלו של "בדיעבד", שאז צריכה המערכת הרבנית והממסד לתת אישורים לחתונות כאלו בקלות ובמהירות.
שלום וברוך הבא לפורוםמאמע צאדיקה
נשמח אם תקדיש חצי דקת "ביטוי עצמי" להציג את עצמך, להקשיב לתרבות השיח הייחודית לפורום הזה ולהכיר בכללי מי הנפשות הפעילות פה....
(למשל- לא צריך להציף את אותה הודעה במס' פורומים שונים. פעם אחת זה- די!)

אתה מביא אותי לשוב ולתהות עד כמה בעיית הרווקות היא בעיה אמיתית- ועד כמה זה אויזשהוא שד שפובלציסטים למיניהם אוהבים לנפנף בו ולנפח אותו מעבר לפרופורציות

ביטוי כמו: "רווקות מבוגרות שעומדות על סף איבוד אפשרות ההולדה שלהן"
זה דמגוגיה שגובלת בהיסטריה...

הכונה של תהסביר את מציאות גן עדן היא לא לתאר מה האידאל- אלא לתאר מה בפשטות מתאים לרמת המוסר של העולם והדור שאנו חיים בו עכשיו.
אל תנסה לדרדר רוחנית את הדור שלך. זה לא יפתור לך שום בעיה.

האפשרות של לקיחת עוד אישה לא רק שתוציא מסיחרור הדייטים כמה וכמה רווקים- היא תכניס לסיחרור הזה המון המון נשואים. במקום לשמור את העיניים והלב לאישה אחת בלבד- כל החיים פתוחים לו- כל העיניים והאוזניים- כל התדרים של לחפש אישה ולמצוא חן. אף פעם אין לגבר מנוחה מהחיפוש.
ולאישה- קל וחומר שאין לה מנוחה. איזה אישה רוצה איש שלא 100% שלה?!

אם אתה רוצה באמת לפתור את אחת מבעיות הדור- שהיא רווקות מאוחרת-
קודם כל תשכלל את מערך ההכרויות הקיים. עבודת שטח טכנית.
דבר שני תשכלל את ההבנה של הנישואין. תביא ותבין עוד דעות בחז"ל על משמעות ומטרת הנישאוין-דברים שלא כ"כ פופולאריים בימנו (למשל: דיינו שמצילות אותנו מן החטא\ אין אישה אלא לבנים\ כל השרוי בלא אישה שרוי בלא תורה וכו'\ לא ללדת לעולם ילד שתוקי ויש עוד) --לא כעוד וורט ואמירה- אלא כמניע אמיתי ונכון להתחתן.
ואכמ"ל

דא.א- ד"ש לבעל הכינוי 11111 -מסתבר שאני באמת טרולית....

לצדיקה!אבא שמואל
"תביא ותבין עוד דעות בחז"ל על משמעות ומטרת הנישאוין-דברים שלא כ"כ פופולאריים בימנו (למשל: דיינו שמצילות אותנו מן החטא\ אין אישה אלא לבנים\ כל השרוי בלא אישה שרוי בלא תורה וכו'\ לא ללדת לעולם ילד שתוקי ויש עוד) --לא כעוד וורט ואמירה- אלא כמניע אמיתי ונכון להתחתן.
ואכמ"ל"

לתשומת ליבך, עצם מוסד הנישואין ביהדות הוא אמצעי ולא מטרה.

ודווקא משום כך, יש לאפשר למעוניינים בכך, להשיג את המטרה בצורת נישואין בדוגמת יעקב עם רחל ולאה, ובלבד שאכן תשיג את המטרה.

כתבת:
"ביטוי כמו: "רווקות מבוגרות שעומדות על סף איבוד אפשרות ההולדה שלהן"
זה דמגוגיה שגובלת בהיסטריה..."

הלוואי היית צודקת שזו רק דמגוגיה, האמת את מעט צודקת, אחרי הכל חלק מאותן נשים מוצאות דרכים, שלפי התורה אינן לגיטמיות, למימוש אפשרויות ההולדה שלהן. וד"ל.

עוד כתבת:
"האפשרות של לקיחת עוד אישה לא רק שתוציא מסיחרור הדייטים כמה וכמה רווקים- היא תכניס לסיחרור הזה המון המון נשואים"

קשה לי להאמין שאת לא רואה את הדמגוגיה שבטיעון הזה..

וכתבת:
"איזו אישה רוצה איש שלא 100% שלה?! "
השאלה היא האם אישה מעדיפה להיות עם בעל 50% שלה, או בלי בעל כלל...

ומה זאת אומרת 100% שלה, והוא עצמו שום דבר, ומה עם הילדים, הם לא תופסים אחוזים מסויימים. ומה תגידי לילד הראשון שלך (בעז"ה בקרוב! ועוד רבים אחריו) שהוא יבוא אלייך בטענות למה עשית עוד ילד? עכשיו יש לי רק 50% אמא???

שיהיה לכולנו חג מתן תורה שמח!
שלום אבא שמואלמאמע צאדיקה
נהנתי מלקרוא את דבריך
דיון שהוא עינייני עמ"נ לברר את העולם והאמונות

אני אשתדל לענות על ראשון- ראשון-

נישואין- אמצעי או מטרה?
גם וגם
יש ביהדות מטרה ליות נשוי, לחיות בזוגיות עפ"י ההלכות
יש גם ביהדות את רעיון הנישואין כאמצעי- ואז יש מס' מטרות אפשריות-
למשל- ללדת ילדים, או לקיים מצוות "ואהבת לרעך כמוך", "לא תוהו בראה.." , לממש בהיתר את היצרים שה' טבע בנו, להיות בסיס איתן לאבני הבניין של האישיות ו\או החברה שלנו, להיות מסגרת ליוחוס הדורות של עמ"י, להיות כלי לקדש את הגשמיות של האנושיות שלנו. ויש עוד

רק -מה? היום זה לא אופנתי לדבר על כל זה
אנשים מתחתנים מאהבה, אף אחד לא מתחתן עם בנאדם יחסית-בסדר (ולא אביר חולומות...) רק בגלל שצריך זוג כדי לעשות ילדים... (וכן על זה הדרך)

רווקות מבוגרות והולדה-
אני האחרונה שתזלזל ביכולות הולדה
אבל נראה לי הדיון הציבורי על הרווקות (בשורוק) ועל הפיריון (וביחוד פריון של רווקות (בחולם)) -זה נושא שהתחיל ממשו כואב ואמיתי- ותפח למימדים של דיון פופולארי ומנופח- שכל אחד חייב לקום ולומר את דברו לאומה בנושא...
ושוב- הפיתרון הוא לא ללדת כל מיני שתוקים וכאלה- הפיתרון הוא להתחתן כדי ללדת!! (לאומת להתחתן מאהבה)

לפתוח את העיניים של נשואים להסתכל על כל אישה פנויה- כי זה אופציה
אני לא מבינה מה דמגוגיה בזה
בעיני זה אמיתי
 היום- אתה נשוי- יש לך עיניים להסתכל רק על אשתך, אין לך שום מחשבה בראש של לחפש "עוד מישי"
אם יהיה היתר להתחתן עם שתיים- הרבה מאוד גברים ימשיכו להזיז את גלגלי מוחם ללא סיפוק מהאישה שבבית... וד"ל ולא צנוע להאריך...

בעל 50% או 100% שלה
כוונתי לאישה הראשונה
אם גבר בא ולוקח אישה שניה- תוך חמש דק' הוא ברבנות עם גט בידיים של גרושתו
אין אישה שתסכים שבעלה יצרף עליה עוד מישי
(אני גם לא חושבת שיש אישה שתסכים להתחתן עם גבר נשוי- גם היא רוצה גבר שאוהב רק אותה בלב שלם... אבל  זה נתון יותר לספקולציות)

ומה זה אומר "שלה"?
נכון- לכל איש יש גם שייכות לילדיו, להוריו, לאחיו, לסביבתו,
אבל יש שייכות שהיא יחידאית- שיכות של אישות
כמון שאין אישה שנשואה לשני גברים- ככה אין גבר שנשוי לשתי נשים
"כשמחך יצירך בגן עדן מקדם"
(אני בכוונה לא מאריכה יותר בזה- מפאת צניעות. אני בטוחה שאתה מבין לבד...)

שכוייח
שנזכה להגדיל תורה
שנזכה להגדיל בתים בעמ"י
שנזכה שאם יש שידוך שאנחנו צריכים לעשות- העיניים שלנו יהיו פקוחות לעשות את החסד הזה

ערב טוב!אבא שמואל
"יש ביהדות מטרה להיות נשוי, לחיות בזוגיות עפ"י ההלכות"
גם בנישואין של איש עם יותר מאישה אחת, עונים על 'המטרה' של 'להיות נשוי, ולחיות בזוגיות ע"פ ההלכה'.

לא הבנתי מה את מתכוונת לומר בזה: "רק -מה? היום זה לא אופנתי לדבר על כל זה אנשים מתחתנים מאהבה, אף אחד לא מתחתן עם בנאדם יחסית-בסדר (ולא אביר חולומות...) רק בגלל שצריך זוג כדי לעשות ילדים... (וכן על זה הדרך"

"לפתוח את העיניים של נשואים להסתכל על כל אישה פנויה- כי זה אופציה
אני לא מבינה מה דמגוגיה בזה בעיני זה אמיתי היום- אתה נשוי- יש לך עיניים להסתכל רק על אשתך, אין לך שום מחשבה בראש של לחפש "עוד מישי"
אם יהיה היתר להתחתן עם שתיים- הרבה מאוד גברים ימשיכו להזיז את גלגלי מוחם ללא סיפוק מהאישה שבבית... וד"ל ולא צנוע להאריך..."
אשה פנויה היא תמיד אופציה (אמיתית) גם כאשר אין אפשרות להיות נשוא לשתיהן גם יחד, תמיד אפשר לוותר על הראשונה לטובת אחרת.

"בעל 50% או 100% שלה כוונתי לאישה הראשונה אם גבר בא ולוקח אישה שניה- תוך חמש דק' הוא ברבנות עם גט בידיים של גרושתו אין אישה שתסכים שבעלה יצרף עליה עוד מישי (אני גם לא חושבת שיש אישה שתסכים להתחתן עם גבר נשוי- גם היא רוצה גבר שאוהב רק אותה בלב שלם... אבל  זה נתון יותר לספקולציות)"
האם אני יכול להבין מתגובתך, כי היית מעדיפה בין שתי חלופות, הראשונה: להיות נשואה כאישה שניה, והשניה לא להנשא כלל. את החלופה השניה???
ברור שכשיש חלופה שלישית, של נישואין לאיש שיהיה נשוי רק לך, תעדיפי אותה.

"ומה זה אומר "שלה"? נכון- לכל איש יש גם שייכות לילדיו, להוריו, לאחיו, לסביבתו, אבל יש שייכות שהיא יחידאית- שיכות של אישות"
לא ענית מדוע אישה יכולה להיות אם ליותר מילד אחד מבלי שזה יבוא על חשבונו.

"כמו שאין אישה שנשואה לשני גברים- ככה אין גבר שנשוי לשתי נשים"
זו טענה לא נכונה בעליל. אין מקום להשוות בין איש ואישה, ובטח לא בפרט זה של נישואין. [אישה שחיה עם יותר מגבר אחד - למי תייחסי את התינוק, בעיה זו לא קיימת בנישואין של איש לשתי נשים]
השאיפות, המטרות והצרכים הפיזיים והרגשיים של גבר ואישה מחיי נישואין שונים לגמרי...

(אני הארכתי משום שכנראה לא הבנת זאת לבד...)

אני יכול להעריך שהרגש מדבר מתוך גרונך, וזה בסדר גמור. אך קשה לדון כך עניינית.
טובמאמע צאדיקה
האמת שאתה מאלץ אותי להגיע לחפירה עמוקה ממה שיש לי רצון להגיע כרגע בחיים שלי.
אבל,נו,

א. יש כאן מקום לדיון ארוך וחשוב על כוחה של תורה שבע"פ ועל התוקף של גזרות חכמים.
את הדיון הזה לא התחלנו בכלל.
בינתיים- קבלו את זה כנתון- עמ"י קיבל על עצמו את גזרת החכמים החל מר' יהודה החסיד -ואלך (כלומר- כל הת"ח שנתנו אישרור וחיזוק לגזרה שלו)- שאסור לשאת שתי נשים.

ב. מהמבט הפנימי של התורה-  מה המהלך של העולם? מה הכיוון כדי להמתיק אותו? ומה האידאל מגן עדן?
ברור לחלוטין שהאידאל והמטרה שאליה העולם שואף זה איש אחד לאישה אחת.
היום זה המוסכמה בעולם שלנו (נכון, יש עולמות אחרים- של כל מיני למיניהם ששם זה עוד לא מקובל... אבל יש גם מקומות בעולם שעדיין לא מכירים שה' הוא אחד- יש עוד מה לקדם את העולם!!)
אין סיבה לדרדר את העולם מהרמה הזו!! (מה גם שזה לא יעיל פראקטית)

ג. אני מבינה שכל מושגי "שמירת העיניים" פשטו את  הרגל...
שכל מוסד הנישואין הוא "תחנת רכבת" היום היא- מחר כבר מחפשים מישי אחרת...
איכס
(נא לעיין עוד בנושא בשירשור על הבחור שמחליף חברות כמו גרביים...

ד.

ניתקע... המשך-מאמע צאדיקה
ד. כן- אני מעדיפה להיות אישתו היחידה של בעלי- ואני לא מסכימה לצרף אחרת על פני.
אני גם לא הייתי רוצה להיות זו ה"מצורפת"- תמיד מתחרה של הראשונה
נישואין זה לא תחרות וזה לא ניסיון אינסופי להתחנחן ולתפוס את התשומת-לב של הגבר שלך
נישואין זו התמסרות פשוטה וזה קשר עמוק ובלתי מותנה - שקיים שם גם בשביל אותם זמנים שהאישה לא הכי אטרקטיבית...
(ודי למבינים... אין לי כוח נשפי לחפור עוד כדי למצוא מילים לתאר את המצב-צבירה הזה....)

ה. בין הורים לילדים- או -למה אישה יכולה להיות אם לני ילדים?
עניתי- פשט- בגלל שאופי הקשר הוא שונה במהותו
להיות הורה זה סוג-של להיות מעל מישו (לא בגאווה או שליטה)
ולהיות נשוי זה להיות מול מישו- פנים אל פנים
ניסיון הסבר שני-
לבנאדם יש בחיים את העצמיות של האישיות שלו- ויש את הפועל-יוצא של האישיות שלו
ברור שכל הדברים שהם פועל-יוצא (תכונות, מעשים, דרכים, מידות) -הם רבים, ואילו השורש של האישיות הוא אחד
ובהתאמה לזוגיות- הזוגיות של איש ואישה היא הפנים-אל-פנים של הגרעין העצמיפנימי שלהם
ואילו הילדים הם ההתפרטות של התוצאות של האישיות\ הקשר הזה
עוד סיבה-
ככה ה' ברא אותנו.
עם כל ילד שנולד- לאמא (ולאבא!!) יש יותר מקום בלב לאהוב אותם
לא ראינו שעם כל בן זוג נוסף שבנאדם עובר- יש לו יותר אהבה בלב... (להפך!!)
(כאן אתה יכול להגיד שאנחנו לא מממשים את כל ה"פוטנציאל" שה' שם בנו. נו,טוב)

ו. בעמ"י הקב"ה קבע שמייחסים ילד עפ"י אבא שלו.
אשרינו שזה ככה- זה מעיד על רמה של טהרה וצניעות של עמ"י
ויש בזה עוד מימד- הקדושה שבין איש ואשתו

ז. האמירה אין מקום להשוות בין איש ואישה -היא מוטעת (לפחות על כמה שידוע לי...)
התורה בעצמה והפיזיולוגיה מעשי-ידי-אלוקים- טרחו שתיהן להשוות את האיש והאישה-
אם זה במבנה הגופני-נפשי- שדומה ברובו הגדול מאוד
ואם זה בהלכות- בכל האיסורים וברוב המצוות
למשפט השאיפות, המטרות והצרכים הפיזיים והרגשיים של גבר ואישה מחיי נישואין שונים לגמרי...
אני לא יכולה להתיחס- מעולם לא הייתי גבר- עמ"נ שאדע להשוות...

ח. יכול להיות שהרגש מדבר מגרוני.
וזה לגיטימי- רגש הוא שחקן כבד על מגרש הזוגיות.
אני גם מנסה להביע פה רעיונות יותר עמוקים בתורה- של סודות ואידיאלים של העולם- ובטוח שלא כ"כ הולך לי להסביר... כי זה קשה

ט. יישר כוח! יש לך צורת כתיבה- שלפחות לי- מאוד ברורה להבנה ולעקוב אחרי נק'!!

אה- וחוב אחרון-מאמע צאדיקה
משמעות העיניין של "|מה אופנתי לדבר היום"
היום מדברים על אהבה
מתחתנים כדי שיהיה לנו זוגיות מושלמת
אף אחד לא מדבר עם זה שלפעמים צריך להתחתן- עם מישו שרחוק מלהיות אביר... אלא סתם בחור "חצי סביר בערך" -כי יש עוד כמה מטרות להגשים - למשל- ללדת ילדים בתוך מסגרת של נישואין, למשל- להיות במסגרת שמצילה מעברות כאלו ואחרות

זה לא פופולארי לומר את זה, זה כואב מאוד לומר את זה -כי כולנו רוצים שיהיה לכולם את הכי טוב שאפשר...- אבל אני חושבת שיש בזה מחשבה נכונה שיכולה לתת לכמה רווקים עוד דרך לכוון את החיים (או, יצא נימה פטרונית.... אז לא- תקראו בנימה של חמלה)
תם ולא נשלם- חייבים נושא..אבא שמואל
מה בדיוק נושא הדיון? אם הבנתי נכון, 'כותב המאמר'(11) אמנם מדבר על הבעיה של רווקות, אך די ברור שהנושא המרכזי שלו הוא דוקא הפתרון - כפי שהוא רואה אותו לבעיה - ביטול "האיסור...לישא שתי נשים". מכאן:שנושא הדיון הוא "ריבוי נישואין - כן או לא".

"יש כאן מקום לדיון ארוך וחשוב על כוחה של תורה שבע"פ ועל התוקף של גזרות חכמים." - לצורך העניין אין לנו ויכוח בנושא הזה.

"בינתיים- קבלו את זה כנתון- עמ"י קיבל על עצמו את גזרת החכמים החל מר' יהודה החסיד -ואלך (כלומר- כל הת"ח שנתנו אישרור וחיזוק לגזרה שלו)- שאסור לשאת שתי נשים." על זה כן יש בהחלט מקום לדון,וכבר כתב על כך 'כותב המאמר': "תוקפו של החרם היה רק עד סוף האלף החמישי, כך שהוא התבטל מאליו לאחר מכן. הוא התקבל מלכתחילה רק בחלק מארצות אשכנז בלבד...בכל קהילות הספרדים לתפוצותם, לא קיבלו עליהם אף פעם את החרם הזה,...עדיין נהוג ומקובל...לשאת יותר מאישה אחת, וכן נהגו כמה מגדולי ישראל... בקהילות התימנים נהגו לשאת יותר משתי נשים..."

"מהמבט הפנימי של התורה-  מה המהלך של העולם? מה הכיוון כדי להמתיק אותו? ומה האידאל מגן עדן?" - לגבי האידיאל מגן עדן, שמעתי דרוש נחמד שתומך בדעתך, שאנו מברכים את הזוג הצעיר שכשם שלאדם לא היתה אלא חוה ולחוה לא היה אלא האדם, כך יהיה גם לזוג הצעיר. לא יודע מה המהלך של העולם, כרגע, המציאות של ריבוי נישואין מתבקשת, ועוד חזון למועד.

"ברור לחלוטין שהאידאל והמטרה שאליה העולם שואף זה איש אחד לאישה אחת." לך זה ברור - אשרייך. לי ברור שעד שלא יכלו נשמות שב'גוף' לא נגיע ל"אישה אחת לאיש אחד", וכדי שזה יקרה, צריך לרכז את המאמצים שלנו בכמה שיותר לידות. ודע עקא, שלאשה היום קשה ללדת ילד בשנתיים, אז צריך לגייס יותר נשים למשימה.

"היום זה המוסכמה בעולם שלנו" -ובדיוק את זאת אנו רוצים לשנות.

"אבל יש גם מקומות בעולם שעדיין לא מכירים שה' הוא אחד- יש עוד מה לקדם את העולם!!" אכן.

"אין סיבה לדרדר את העולם מהרמה הזו!! ...(מה גם שזה לא יעיל פראקטית)" - אם הייתי מסכים עם משפט זה כל הדיון היה מיותר. כנראה שכאן טמון מרכז הכובד של הויכוח. הטענה של 'כותב המאמר', שאני נוטה להסכים עימה, כי ביטול האיסור הוא זה שיעמיד במקום הראוי את הגבר והאישה במסגרת הנישואין.[גם לדעתך שזה נראה כירידה עדיין יש לה מקום שהיא לצורך עליה 'ירידה לצורך עליה',ואין בדברי אלה כדי להסכים להגדרתך 'לדרדר את העולם']

"נישואין זו התמסרות פשוטה וזה קשר עמוק ובלתי מותנה " - אני מבין את ההתחמקות שלך מלגעת בנקודה האמיתית של הדיון, מה היית עושה במקרה וההתלבטות היתה בין להשאר רווקה [ללא ילדים] לבין להיות נשואה עם 'צרה'? - נכון, אני לא שוכח שחז"ל הגדירו -בצדק, את האישה 'צרה' אצל חברתה.[בכל אופן, לדעתי ולהבנתי, חז"ל כבר הכריעו בשאלה הזו, וקבעו כי נח לה לאישה להיות נשואה בכל מצב, מאשר להשאר רווקה]

"בין הורים לילדים- או -למה אישה יכולה להיות אם לשני ילדים? עניתי- פשט- בגלל שאופי הקשר הוא שונה במהותו "להיות הורה זה סוג-של להיות מעל מישו (לא בגאווה או שליטה)ולהיות נשוי זה להיות מול מישו- פנים אל פנים" משהו בהגדרות האלה לא מתיישב על דעתי, נכון, יש בקשר של איש ואשה גם מה שאולי את מתכוונת 'פנים אל פנים', אך לא רק. הקשר בין איש לאשה הרבה יותר 'משפיע ומקבלת', גם בילדים שייך שיהיה סוג של 'פנים אל פנים', לכן אני לא מקבל את האבחנה שלך הזו.

"לבנאדם יש בחיים את העצמיות של האישיות שלו- ויש את הפועל-יוצא של האישיות שלו
ברור שכל הדברים שהם פועל-יוצא (תכונות, מעשים, דרכים, מידות) -הם רבים, ואילו השורש של האישיות הוא אחד ובהתאמה לזוגיות- הזוגיות של איש ואישה היא הפנים-אל-פנים של הגרעין העצמיפנימי שלהם
ואילו הילדים הם ההתפרטות של התוצאות של האישיות\ הקשר הזה"
לא אתווכח עם זה, רק אציין שכנראה יש כאלה בדוגמת יעקב אבינו ש'הפנים אל פנים שלו בשורש הגרעין העצמי' היה מורכב מאיש ואישה ואישה..[מהנ"ל מובן שאין בהסבר זה כדי לשלול את האפשרות של ריבוי נישואין].

"עוד סיבה - ככה ה' ברא אותנו. עם כל ילד שנולד- לאמא (ולאבא!!) יש יותר מקום בלב לאהוב אותם
"לא ראינו שעם כל בן זוג נוסף שבנאדם עובר- יש לו יותר אהבה בלב...
" ה' ברא אותנו עם האפשרות לשאת יותר מאשה אחת, וברור שאם כן הוא גם נתן לנו בלב מקום עבורן. ודרך אגב, לא ראיתי אינה ראיה (וכנראה גם לא ראייה)

"האמירה אין מקום להשוות בין איש ואישה -היא מוטעת (לפחות על כמה שידוע לי...)"
אמירה זו כשלעצמה, כאשר היא מנותקת מכל נושא, אכן היא מוטעית, כי אז ניתן לנסות להשוות בין כל דבר לדבר אחר, אפילו בין אלוקים לאדם. אבל כאשר אמירה כזו נאמרת בסביבה מסוימת הרי שאז מגיעים למסקנה שהרבה דברים לא ניתנים להשוואה.

"אני גם מנסה להביע פה רעיונות יותר עמוקים בתורה- של סודות ואידיאלים של העולם- ובטוח שלא כ"כ הולך לי להסביר... כי זה קשה" אל תתייאשי!

למי שרוצה להעמיק בנושאאבא שמואל
קישור לאתר אהבה אמיתית
http://www.2all.co.il/web/Sites/realove/PAGE5.asp
לעצלנים..אבא שמואל

מתוך קריאתו של הרב דב שטיין לבנות ישראל.

שימי לב.

נכון הוא שהחיים עם צרה טומנים בחובם לעיתים מתחים, אבל הם גם עשויים לשקף חיים משותפים הרמוניים וידידות עמוקה בסיוע הדדי לגידול המשפחה המורחבת. בבני עדות תימן מרוקו וכיו"ב ידועים מקרים רבים בהם נישואים עם שתי נשים היו מאושרים. גם אם יתגלעו חיכוכים כאלו ניתן למונעם למעשה כליל  אם מוקצה לכל אשה דירה נפרדת שלא בשכנות.

לעומת זאת התרומה שלך לעם ישראל היא עצומה. הסכמתך לחיות בנישואין עם עוד אשה עשויה להיות המפתח היחידי להבטחת שרידותנו כאן בארצנו כאומה. משום שהפריון הלאומי היהודי עשוי יהיה לעלות בשיעור ניכר. זו תרומה הרבה יותר חשובה מתרומתו של כל טייס במדינה. לא חסרים לנו טייסים. כן חסרים לנו יהודים.

את קרואה לממש את מה שנשות ישראל בכל הדורות מימשו. היינו להיות חלוצה מובילה בתחום חיוני לאומה הישראלית. כשם שנשים היו המובילות בדבקות בהתיישבות הארץ עוד בתקופת משה ויהושע וכשם שהנשים היו אלו שעמדו בפיתויי עבודה זרה של העגל וכשם שנשים היו המניע לפריון הלאומי במצרים וכשם שבנות צלפחד הן אלו שפרצו דרכים חדשות בתורה  היום את נקראת להיות חלוצה מובילה בתחום של הגברת הפריון על ידי הסכמתך להינשא בנישואין בהן יש במשפחה יותר מאשה אחת.

מי שהיסכימה להיות מהראשונות תהיה זו שלזכותה תרשם בבית דין של מעלה הזכות של שבירת המקובלות המזיקות לאומתנו הנוהגות היום. זכותה תהיה דומה לזכותו של נחשון בן עמינדב שקפץ לים והביא לבקיעת ים סוף.
צדיקה- אני איתךveredd
ואני אנסה להסביר למה... 
קודם כל, לא זוכרת מי אמר את זה פה, אבל אני אחזור על זה- גם ההיתר לשאת שתי נשים היה רק במקרה קיצוני (אלקנה למשל- נשא את פנינה כי חנה הייתה עקרה, אז התירו לו), או במקרים מיוחדים, בטח ובטח לא לכל אחד שחושב שזה יעשה לו טוב.
זה קודם כל.
דבר שני- היום המציאות הזאת לא כ"כ תיתכן גם ככה, כי היום אישה יכולה לצאת לעבוד, לחיות בדירת פאר קטנה משלה, ובאמת שלא תצטרך בעל (אולי תינוק היא כן תצטרך, אבל מה לעשות, ואישה לא צריכה גבר באותה מידה שגבר צריך אישה, במיוחד לא כיום). וכן, אני הייתי מעדיפה להיות רווקה מאשר לחיות במערכת יחסים שכזו. זה לא נישואים, זה דיור משותף. ואני ממש אהבתי אתת ההצעה של הרב ההוא לחיות בדירות נפרדות- הרי לזוג קשה לקנות דירה אחת בימי חייהם, אז הוא צריך שתיים? ורמת החיים היום גבוהה בהרבה- איך גבר אמור לפרנס 13 ילדים, ושתי נשים בשתי דירות נפרדות?!
והטענה שהיא נכונה בעליל, ואין מה לעשות היא- שהגבר מחוייב לתת לאישה שארית ככסותה ועונתה- גבר לא מסוגל לספק שתי נשים, אא"כ הוא מיוחד במינו, ולכן הכתובות אינן תופסות, ובסוף הוא לא נשוי לאף אחת מהן.
ואני באמת לא מבינה, אבא שמואל, את הטענה שהעולם כן יכול להתקיים ככה. ברור שהוא יכול להתקיים ככה! תראה את תעשיית הפורנוגרפיה הגואה, היית חושב לפני 20 שנה שהעולם יכול להתקיים ככה?! אבל עובדה שהוא מתקיים. זה טוב?! ח"ו וחס ושלום! אבל עובדה שהעולם עדיין מתקיים!
הרי כל התיאור של גן עדן, כל התיאור של מקור היווסדנו והמקום שאליו אנו חפצים להגיע- לא אומר כלום? הרי אנחנו רואים שחיי הנישואין שיש היום, הבריאים והטובים, מבוססים בעיקר על כך שיש אמון ואהבה ויחידות...
ואתה רוצה את התשובה שתישמע הכי מזעזעת לך, אבל הכי הגיונית? למה שגבר יישא שתי נשים, אולי יותר, יגיע מתי שירצה, ילך מתי שירצה מביניהם, יחפש בחוץ אם יש עוד, בעוד שהאישה המסכנה בבית תקועה עם אותו גבר, שלא נמצא חצי מהזמן? זה נשמע לך נורמאלי?! ואגב, עניין האבהות בצד, גם אני בתור אישה לא הייתי רוצה שני גברים או יותר. זה לא נורמאלי לחלק את הרגש ככה.
אין שום קשר בין אהבת אם לאהבת אישה לבעלה. פשוט שום קשר. ההשוואה רק מראה שאתה גבר ולא אישה... לא אמורים לחנך גבר, לא ללמד אותו ולא ליצור איתו מערכת יחסים של "מורה תלמיד". מערכת היחסים של אמא לילדיה היא בדיוק כזו, ואין מה לעשות עם זה. למה אישה יכולה להתגרש מגבר אך לא מילד? 
vereddאבא שמואל
ראשית, עלי לציין, גם אני עם צדיקה

לתשומת ליבך:- אם את חלשה, דעי לך שיש כאן מילים שיכולים להחלישך יותר.

"גם ההיתר לשאת שתי נשים היה רק במקרה קיצוני (אלקנה למשל- נשא את פנינה כי חנה הייתה עקרה, אז התירו לו)" היום, שיש אוסרים לשאת יותר מאשה אחת, שייך במקרים מסוימים להתיר. אבל בעבר, היתה הגבלה רק למלך, וגם הגבלה זו לא היתה מוגבלת לאישה אחת. [בפוסקים כתבו שירא שמים לא יקח יותר מאשר ארבע נשים].

"דבר שני- היום המציאות הזאת לא כ"כ תיתכן גם ככה, כי היום אישה יכולה לצאת לעבוד, לחיות בדירת פאר קטנה משלה, ובאמת שלא תצטרך בעל (אולי תינוק היא כן תצטרך, אבל מה לעשות, ואישה לא צריכה גבר באותה מידה שגבר צריך אישה, במיוחד לא כיום)."
לא אתיחס לכל מה שכתבת, האיש מצווה בפריה ורביה, ולשם כך הוא זקוק לאישה, אישה לא מצווה על פריה ורביה, והצורך שלה באיש הוא אישי. אישה היא אמצעי עבור האיש, ואילו האיש הוא מטרה עבור האישה. (ולכן בצדק הדגישה צדיקה את ענין הערך העצמי של נישואין - כמטרה) נכון, אישה גם רוצה בילד ללא כל צורך בציווי על פריה ורביה, מה שלא חייב להיות נכון אצל האיש, שהוא, אם לא היה לו הציווי של פריה ורביה היה אולי מוותר על העניין.

"כן, אני הייתי מעדיפה להיות רווקה מאשר לחיות במערכת יחסים שכזו". - כנראה שהטבעים שלנו כל כך השתבשו, אם הגעת למצב כזה.

"איך גבר אמור לפרנס 13 ילדים, ושתי נשים בשתי דירות נפרדות?!" אכן, ברור שאדם לא יכול להכניס את עצמו למחויבות שאינו יכול לעמוד בה. ובכלל זה אדם שלא יכול לעמוד בהתחיבויות של הכתובה שלא ישא אישה. ואם באישה ראשונה כך, פשוט שגם לכל אישה נוספת יהיה נכון.

"והטענה שהיא נכונה בעליל, ואין מה לעשות היא- שהגבר מחוייב לתת לאישה שארית ככסותה ועונתה- גבר לא מסוגל לספק שתי נשים, אא"כ הוא מיוחד במינו" אכן, צריך להיות מיוחד על מנת לספק אישה אחת, וצריך להיות מיוחד (בריבוע) על מנת לספק אישה נוספת.

"ואני באמת לא מבינה, אבא שמואל, את הטענה שהעולם כן יכול להתקיים ככה. ברור שהוא יכול להתקיים ככה! תראה את תעשיית הפורנוגרפיה הגואה, היית חושב לפני 20 שנה שהעולם יכול להתקיים ככה?! אבל עובדה שהוא מתקיים. זה טוב?! ח"ו וחס ושלום! אבל עובדה שהעולם עדיין מתקיים!" גם אנכי הקטן לא מבין מה בדיוק הטענה, ומה השגותייך עליה. האם זו טענה שאני טוען, או שמא אני מצטט?אולי חסר לי ההקשר ולכן איני מבין...

"בעוד שהאישה המסכנה בבית תקועה עם אותו גבר" אכן מסכנה אישה, ובפרט שהיא תקועה, ועוד עם גבר... (סליחה על הציניות)

ונניח שאיש מתפרנס יפה, ולאשתו לא ממש מעניין מהעסקים שלו, העיקר שהוא יספק את כל צרכיה, החומריים והרגשיים. והיא אפילו שמחה אם הוא משאיר אותה לבד לאיזה סוף שבוע פעם בחודש(טוב לה להיות קצת עם עצמה- לבד). וטוב לה, ושמח. והעיקר שבזמן שהוא לא בבית שלא ח"ו תהא עוד משהי שהוא יגרום לה להיות מאושרת. כי אם תהא עוד משהי, אז היא כבר לא שווה כלום... (או סתם צרות עין) ברוך שלא עשני אישה!!!

"גם אני בתור אישה לא הייתי רוצה שני גברים... זה לא נורמאלי לחלק את הרגש ככה." אכן, לאישה זה לא נורמלי, לא רק שהיא לא רוצה, היא גם לא יכולה. אבל הקב"ה עשה את האיש שונה מהאישה, הוא יכול להיות עם שתי נשים, הוא לא דווקא רוצה בזה, אבל אין לו בעיה עקרונית עם זה.

"אין שום קשר בין אהבת אם לאהבת אישה לבעלה. פשוט שום קשר. ההשוואה רק מראה שאתה גבר ולא אישה..." אולי באמת כמו שאת כותבת, בכל אופן, אני רואה(מרגיש) דמיון רב בין אהבתי לאשתי, ואהבתי לילדי. מצד האישה ודאי הקשר לבעלה יהיה שונה בתכלית מהקשר לילדים, לא כך פני הדברים מהצד של האיש.

"לא אמורים לחנך גבר, לא ללמד אותו ולא ליצור איתו מערכת יחסים של "מורה תלמיד". מערכת היחסים של אמא לילדיה היא בדיוק כזו, ואין מה לעשות עם זה" נכון, אמנם לחנך אישה לא ממש צריך, אך כן אמורים לקחת אחריות על האישה בכל התחומים, כמעט כמו אחריות על הילדים.

"למה אישה יכולה להתגרש מגבר אך לא מילד? " שאלה מעניינת, אולי זו השעה, ואולי סתם לא הבנתי מה הנקודה שלך כאן.

אסכם בדומה למה שהגבתי לדברי "צדיקה", ניכר שהרגש מדבר כאן, שימי לב, איך כמעט כל הטענות שלך, מוכיחות בדיוק ההפך ממה שאת מנסה להוכיח..

אין בדברים אלה כדי לפגוע ברגשותיו של אף אחד.
סליחה אבא שמואל אבל אני מרגישה חובה להתערבאני ירושלמית
גם בימים עברו אנשים רמי מעלה לא היו נושאים יותר מאישה אחת!!!

ועיין בתלמוד המקרה שאחד מהתנאים היו לו הרבה נשים והגמרא שואלת איך זה יתכן, ומסבירה שהוא ייבם אותן ע"פ רצונן. (אם אתה רוצה מקור אשאל את אישי).

בכל המקרים בתנ"ך שנשאו יותר מאשה אחת זה לא היה מלכתחילה!!(יעקב רצה לשאת את רחל... אברהם היה נשוי לשרה שביקשהו לשאת את הגר) וזה מוכיח שזה בהחלט לא האידיאל! אחרת הקב"ה היה בורא את אדם עם חוה ועם עוד פלונית...וגם יצחק שהיה קדוש בקדושה מיוחדת היתה לו אישה אחת בלבד!

אכן העולם צועד לקראת תיקונו גם אם בצורות מוזרות או כואבות. ה' יעזור שיתקן בצורה הטובה והראויה ביותר.

לגבי הפסיכולוגיה בגרוש(סליחה כן, אבל זו האמת...)שאתה מביא, אני מרשה לעצמי להביא פסיכולוגיה בגרוש משל עצמי:

גבר לא מסוגל לאהוב שתי נשים. הוא בודאי מסוגל לחיות עם שתי נשים או יותר, משום ש(סליחה מכל הגברים) כל עניין הזוגיות הרבה יותר חיצוני וגשמי אצלו מאשר אצל אישה.
וזה רק משום שהאשה הרבה יותר פנימית בחיי המשפחה. גבר צריך להתאמץ הרבה כדי לאהוב באמת אשה אחת.

מאד חבל לי על אשתך באם האהבה שאתה חש כלפיך דומה באהבתך לילדיכם. אני לא יודעת למי זה יותר גרוע לה או לילדים. בכל מקרה אהבת איש לאישתו אינה אמורה להיות דומה לאהבת אב לבניו.

ועכשיו, זה שגם אני הייתי מעדיפה להיות רווקה מאשר להיות נשואה כאשה שניה לגבר, לא מוכיח את הקלקול שבטבע, כי אם להפךץ ב"ה גם עניין זה שהוא ימשול בך , שהוא קללה (!) הולך ומיתקן, כמו שגם זיעת האף כבר לא ממש ניגרת על פני האנשים בתורם אחר לחם...

העולם הולך לקראת גאולה! ואי אפשר לבטל חרם שקיבלו על עצמם גם באלף השישי כמו שאומר החת"ס.

אם אתם דואגים לרווקות המסכנות יש לי עצה יותר יעילה:

תתחילו לחנך את הגברים הרווקים לצאת עם רווקות בנות גילם ולא לחפש נערות בנות עשרים עד עשרים וחמש גג.

ובא לציון גואל!!!

אגב אינני יודעת מיהו הרב שטיין שאתה מביא אותו, אך אני בטוחה שהוא לא מגיע לקרסולי הגר"א שכבר חשב לבטל את חרד"ג , כדי לזרז את הגאולה. ולא עשה כן!!!

ועיין בהודעתו של nick לגבי מקורותאני ירושלמית
לכך שזה לא היה דרך (המלך) היהדות מעולם.
הי!! מה את עושה ערה בשעות כאלה? לכי לישון!!no name102
תודה אני ירושלמיתveredd
הצגת את זה יותר טוב ממני (כנראה מתפקדת יותר טוב ממני בשעות הקטנות של הלילה...)
מצטרפת בעניין הגישה לאישה וילדים- אכן אבוי אם יש קשר בין השניים. וד"א איך אשתך הייתה מגיבה על דבריך כאן?
מכל הנשים הצדיקות- ובורכתי ואני מכירה הרבה כאלה- אינני מכירה ולו אחת שהייתה מסכימה, רוצה או מכבדת בקשה של הגבר לשאת עוד אישה על פניה. זוהי מציאות מזעזעת, במיוחד היום.
אני מתעבת את הפמיניזם, ובכלל זה את ההשלכות שלו- על חסרונה של האם מהבית על חשבון ילדיה, על הגבר שנשאר לעיתים מסורס בשל החוזק הלא טבעי שנשים אלו באות להפגין.
ואכן, עד לפני כמה שנים הייתי משוכנעת בכך, וכל שלמדתי יותר על פמיניזם ושיעורי מגדר באוניברסיטה, הייתי בטוחה שהצדק עימי.ואז שמעתי רב גאון, באמת עילוי שאמר דבר כ"כ נכון. בכל תופעה רעה בעולם, יש ניצוץ טוב. יש ניצוץ שמראה משהו שלא ראינו קודם, שבא לתקן את העולם בצורה מסויימת. והפמיניזם גם בא לתקן משהו, הוא בא לתקן את  הדעות המקובעות של הגברים בנוגע לנשים. הוא בא להראות לנשים שהן לא צריכות להיענות לכל גחמה של הגבר. הוא בא לתת לאישה קצת עזרה בעבודה הקשה כ"כ (שנהיית רק יותר קשה מול כל המתירנות שיש בחוץ).
ולכן, למרות שאינני פמיניסטית, ואני באמת מתעבת את התופעה הראדיקלית הזו, אני כן מאמינה שלנשים יש זכות לא לרצות שלבעלם יהיו עוד כמה נשים תחת חסותו. אתה חושב שזו ירידת הדור?! להפך! זאת תעצומתו! זאת החירות היפהפיה שנהייתה לנשים לבחור מה שטוב להן, ומה שטוב למשפחתן ולילדיהם- בלי שזה יפגע בבעל, כי הרי הוא באמת לא צריך שתי נשים.

כמו כולןאבא שמואל
"וד"א איך אשתך הייתה מגיבה על דבריך כאן?" האם זה חשוב עניינית לדיון?

"מכל הנשים הצדיקות- ובורכתי ואני מכירה הרבה כאלה- אינני מכירה ולו אחת שהייתה מסכימה, רוצה או מכבדת בקשה של הגבר לשאת עוד אישה על פניה" גם אני מכיר הרבה נשים צדיקות, ולצערי אני לא יכול לומר שונה ממך בנקודה הזו. לדעתי, יש כאן כשל חינוכי.

"בכל תופעה רעה בעולם, יש ניצוץ טוב. יש ניצוץ שמראה משהו שלא ראינו קודם, שבא לתקן את העולם בצורה מסויימת." אני יכול להסכים באופן כללי לרעיון, שאם הקב"ה מביא משהו לעולם עלינו ללמוד מזה משהו.

"והפמיניזם גם בא לתקן משהו, הוא בא לתקן את  הדעות המקובעות של הגברים בנוגע לנשים. הוא בא להראות לנשים שהן לא צריכות להיענות לכל גחמה של הגבר. הוא בא לתת לאישה קצת עזרה בעבודה הקשה כ"כ (שנהיית רק יותר קשה מול כל המתירנות שיש בחוץ)."
הייתי נזהר מלהגיע לאבחנה ברורה מה בדיוק עלינו ללמוד מהופעת הפמיניזים. ולדעתי מה שאת מציינת שהוא בא לתקן לא נכון. מה שחז"ל הבינו בנפש האישה נכון גם להיום. מה את מתכוונת כשאת אומרת "דעות מקובעות של גברים בנודע לנשים"?. לא הפימינזים מלמד אותנו שאישה לא צריכה להענות לכל 'גחמה של גבר', אלא דוקא התורה מלמדת אותנו זאת. גם לגבי העזרה לאישה, זה דבר פשוט וברור ולא צריך את הפימנזים לשם כך.

"אני כן מאמינה שלנשים יש זכות לא לרצות שלבעלם יהיו עוד כמה נשים תחת חסותו" גם אני הצעיר באמת מאמין שיש לאישה את הזכות לבחור האם תהיה לה צרה או שלא. אני אחנך את בנותי, ככל שה' יתן לי כוח, שזכותן תהיה גדולה יותר(וכן שכרן מאת ה') באם תמסורנה את נפשן(ממש) ותכנסנה את צרתן לביתן.

"אתה חושב שזו ירידת הדור?!" אם התנגדות האישה להכניס צרה לביתה היתה מתוך אידיאל טהור ללא נגיעות אישיות כגון קנאה וצרות עין, הייתי רואה בזה כלשונך "תעצומתו של הדור". מה נעשה שגם את, וגם אני יודעים שאין לאישה את הנכונות לתת מקום לצרתה בביתה, מתוך חולשתה. (חידשתי לך משהו?)

"הוא באמת לא צריך שתי נשים." גם לזה אני מסכים, רוב הגברים בקושי מסתדרים עם אחת. הייתי אפילו מקצין ואומר, לולי התורה ציותה עלינו הגברים לשאת אישה ולפרות ולרבות, אפילו אישה אחת לא היינו נושאים.

נכון מאוד ולגבי הפסוק "והוא ימשול בך" כוונת לnick
גדולים.
אפשר למצוא באתר של ישיבת ברכת משה שיעור של הרב שילת שזה אחת הקללות שסרות מעלינו לאט לאט.

מקווה שאני לא נשמע פמינסטי... 
אבא שמואל, רוב מוחלט של נשות הפורום הביעו את דעתן:שיקמה
והיא אחידה מאד: כולנו מעדיפות להישאר רווקות ולא להינשא כ"נשים שניות", או לחיות בלחץ המתמיד מפני הכנסת צרה לביתנו (כאילו שחסרות לנו צרות...)
אז יש לכם, הגברים, ברירה: או לוותר על הרעיון המדהים, או לאמץ אותו, ולהישאר גברים מרובי נשים להלכה, ובודדים למעשה. אינני סבורה שנקיטה באפשרות השניה תזרז במשהו את הורדת הנשמות לגוף, וד"ל.
נשים היום מסוגלות לפרנס את עצמן, ומוצאות סיפוק ותוכן גם כבודדות ועצמאיות. אם זה יהפוך - בעזרתכם, מתקני העולם, לנורמה - רווקות תתרבנה במהירות שלא תאמן, והעולם עלול להתרחק מאד מאד מתיקונו.
הופה, אמרת משהו חכםשירק
באמת אם המצב יהיה כזה שכל גבר יוכל להוסיף לעצמו אישה כרצונו, רוב הנשים בכלל לא ירצו להתחתן! גם ככה כבר יש המון נשים שמסוכסכות עם כל נושא הנישואין, תוסיף להן את זה ותקבל הרבה הרבה יותר רווקות.
אלא שהתחושה שלי היא שכל הרעיון הזה נולד לא מתוך דאגה לרווקות או בכלל מתוך דאגה למשהו, הוא נולד מתוך הגחמה הנמוכה ביותר של גברים שמעוניינים בנישואים פתוחים חד צדדיים, וזה גרוע מאד!!   

עלית על הנקודה החשובהנמרוד
במסווה של יראת שמים ואמונה תמימה מסתתר לו אדם שכל מה שיש לו בראש זה לטעום קצת מן האדום האדום הזה.

אני נדהם מעצם הנכונות להכנס לדיון על הרעיון המוזר הזה.
שכחו אותי בביתאבא שמואל
תזכורת..
/Forum/Forum.aspx/t118600#1129944

"כולנו מעדיפות להישאר רווקות ולא להינשא כ"נשים שניות", או לחיות בלחץ המתמיד מפני הכנסת צרה לביתנו (כאילו שחסרות לנו צרות...)" ב"ה, יש עוד כמה נשים בודדות שלא מזה הפורום..

"אז יש לכם, הגברים, ברירה: או לוותר על הרעיון המדהים, או לאמץ אותו, ולהישאר גברים מרובי נשים להלכה, ובודדים למעשה." ותמיד יש אפשרות שלישית, וזה למצוא את אותן נשים שלא מרגישות שהן שוות כקליפת השום רק משום שיש אישה נוספת.

"אינני סבורה שנקיטה באפשרות השניה תזרז במשהו את הורדת הנשמות לגוף, וד"ל." ולכן ישנה אפשרות שלישית.

"נשים היום מסוגלות לפרנס את עצמן, ומוצאות סיפוק ותוכן גם כבודדות ועצמאיות." נשים היום לא שונות במהותן מנשים בעבר!!!

אם זה יהפוך - בעזרתכם, מתקני העולם, לנורמה - רווקות תתרבנה במהירות שלא תאמן, והעולם עלול להתרחק מאד מאד מתיקונו." יש לך פתרון טוב יותר עבור אותן בנות שאין גבר בשבילן??

מעניין אם הבעיה הזו היתה נוגעת לך אישית, אם היית חושבת אחרת.

דעת תורה ומקורות תלמודיים להוכחת דעת היהדות:אני ירושלמית
אבא שמואל

הנך  מנצל את העובדה שאין כאן אנשי ספר כדי להגיב על אי כתיבת האמת (מהיכן לקחת שרבי עקיבא נשא אשה על אשתו? אלא שאשתו נפטרה ונשא אשה אחרת...)

ונאמר במשנה במסכת גיטין פרק ט' (מועתק מאתר 'ישיבה')

(י) בֵּית שַׁמַּאי אוֹמְרִים, לֹא יְגָרֵשׁ אָדָם אֶת אִשְׁתּוֹ אֶלּא אִם כֵּן מָצָא בָהּ דְּבַר עֶרְוָה, שֶׁנֶּאֱמַר (דברים כד) כִּי מָצָא בָהּ עֶרְוַת דָּבָר. וּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים, אֲפִלּוּ הִקְדִּיחָה תַבְשִׁילוֹ, שֶׁנֶּאֱמַר כִּי מָצָא בָהּ עֶרְוַת דָּבָר. רַבִּי עֲקִיבָא אוֹמֵר, אֲפִלּוּ מָצָא אַחֶרֶת נָאָה הֵימֶנָּה, שֶׁנֶּאֱמַר וְהָיָה אִם לֹא תִמְצָא חֵן בְּעֵינָיו:

לכאורה דווקא ר' עקיבא שרואה במצווה לקחת אישה כמצווה שהיא לא אמצעי למשהו אחר אלא ערך עצמי להיות עם אישה אם כן כיצד הוא מאפשר לגרש אישה במצא אחרת נאה הימנה.

ראשית יש בדבריו של ר' עקיבא הנחת יסוד שאין להיות עם שתי נשים. למרות שהתורה מתירה לקחת שתי נשים ר' עקיבא לא רואה זאת בעין טובה. הקשר והחיבור בין איש לאשתו לא מאפשר שתי מערכות קשרים. יש להיות רק עם אישה אחת משום שהקשר ממלא את ישותו של האדם.

למעשה כבר הוכיח ראובן מרגליות ז"ל בספרו עוללות כי 'טוהר חיי משפחה בישראל מנע גם בתקופות קדומות בעד ריבוי שתי נשים, עד כי אם יזדמן פעם שיקח אדם שתי נשים השתדלו למצוא את הסיבה לכך. והנה חלק מהמקורות שהציע:

מדרש פסיקתא רבתי: על האמור בשמואל א' ויהי איש אחד מן הרמתים צופים וגו', אר"י משום רבי: ואחר כל השבח הזה אתה אומר 'ולו שתי נשים'? ולמה נטל שתי נשים? והשיבו שם שאחר שחנה ראתה שלא נפקדה היא שהכניסה את צרתה פנינה לביתה.

בתרגום רות ד' ו' על דברי הגואל שאמר לבועז לא אוכל לגאול פן אשחית נחלתי, מפרש התרגום שאמר הגואל לבועז, אשה יש לי בביתי ולא אוכל להכניס אשה אחרת פן יהיה בבית מריבה. ואילו בועז, מבואר בגמרא (בבא בתרא דף צ"א ע"א) שאותו יום שבאה רות לארץ מתה אשתו.

ובגמרא בכתובות דף ס"ב ע"א בבן של רבי שאשתו לא נפקדה, ודן רבי מה לעשות, ואמר: 'נינסב איתתא אחריתא = אם יקח בני אשה נוספת = יאמרו זו אשתו וזו זונתו'! .  הרי שאפילו כאשר האשה היתה עקרה, אם היה לוקח אשה על אשתו היו מלעיזים עליו!

וכך גם בתיאור של מחולות הכרמים המבואר בסוף  מסכת תענית, שהיו הבנות אומרות בחור: 'שא נא עיניך וכו' ומי שאין לו אשה נפנה לשם'. מפורש שאפילו המון העם לא העלו בדעתם לשאת אשה על נשותם.

כך גם מבואר במדרש שאף אדם שקיים פריה ורביה מצוה עליו להביא עוד ילדים ובנוסח הזה אמרו במדרש (קהלת רבה פ"א): 'נשאת אשה בילדותך ומתה תשא בזקנותך וכו''. מפורש שלא אמרו נשאת אשה וזקנה ואינה יכולה עוד להוליד קח אשה אחרת על אשתך...!

מסיים רבי ראובן מרגליות: "ובכל אלפי מאורעות וסיפורים שבספרות התלמוד אין אנו מוצאים כלהד למציאות זו של ריבוי נשים"!

המקורות שהעתקתי הם רק מקצת מן המקורות שבמאמרו המאלף של רבי ראובן מרגליות.  אני מצרפת את הקובץ הזה בהודעה נפרדת וכל הרוצה ליחכם מוזמן לקרוא מן המקורות.

הרוצה להרחיב עוד  את היריעה יפנה גם לספרו של פרו' מ"ע פרידמן 'ריבוי נשים בישראל' , הוצאת מוסד ביאליק, שתומך גם הוא במסקנותיו הנחרצות של רבי ראובן מרגליות ז"ל.

(ותודה לבעלי היחיד על כתיבת החומר...)

ואני מקוה שאתה לא מתיימר להיות יותר צדיק מרבי הקדוש שלא היה נאה בעיניו שחתנו יקח אשה על פני בתו, למרות שלא היו לה ילדים, (זה מתייחס למה שכתבת שאתה תרצה לחנך את בנותיך להסכים למסור את נפשן...)

אני מעלה את הקובץ עם הפירוש בהודעה נפרדת למען ידעו כולם מה דעת התורה על העניין.

ר' עקיבאאבא שמואל
נלקח מ"כיפה"
http://www.kipa.co.il/ask/show/168596

"עובדות אחרות (רונן)
אור החיים הקדוש והבבא סאלי היו נשואין ל2 נשים בו זמנית למרות ששתיהן היו פוריות! האם הם והשו``ע ור` עקיבא ואביי רבא הלכו נגד התורה??
תגובת הרב:

תלוי במנהג המקום !!!"

מעניין שהרב שם לא השיב שר' עקיבא לא היה נשוי בו זמנית לשתיים. (גם מאיפה שאת מצטטת- מתבטא בלשון "מסתבר", אין משם ראיה שאכן נשא את אשתו השניה רק לאחר פטירת רחל.

עוד ציטוטים משם:
"הארי הקדוש כותב בשער המצוות אחרת ממה שטוען הרב שמחוני שלכל גבר בישראל יש בשורש נשמתו 4 נשים ואם הוא מלך יש לו 18 נשים בשורש נשמתו."

"חבל שהרב כותב וסותר את עצמו (מבין עניין)
למגיב אחד כותב שאינו מבין בקבלה אך למשנהו עונה כמקובל "שאין ברכה בנשיאת 2 נשים" ר� עקיבא ראש החכמים ותנאים נשא 3 נשים בו זמנית (כפי שמופיע בהרבה פרשנים ובהכרעת האר"י) מהיכן לרב שהאמוראים לא נשאו 2 נשים מזה שזה לא נזכר?!האם כל דבר שלא נזכר בגלל שהיה טריויאלי לאותה תקופה אז הוא לא היה?. מכאן ניתן להסיק שרוב האמוראים לא אכלו קיטניות בפסח משום שזה לא נזכר ושרוב האמוראים נפטרו בגיל 120 וגם זה לא נזכר וכן על זה הדרך... חדלו לכם להתיימר לתקן את התורה הקדושה שהיא התירה את העניין ללא פיקפוק, וגם ר� גרשום בחכמתו תיקן זאת לזמן מוגבל ולא לנצח!!!..
תגובת הרב:

זה פסול מוסרית! ואין ספק שמי שנשא אשה נוספת היה בשביל צורך מסויים ולא מתוך רצון לבלוע את העולם"

להלן מקור מהגמרא (מתקופת האמוראים) (ספרדי ירושלמי)
רבא המליץ, שלא לשאת שתי נשים אלא שלוש: "ולא תנסיב תרתי, אי נסבת תרתי - נסיב תלת". (פסחים דף קיג עמוד א). כמה הוא יכול לשאת? כמה שהוא יכול. בגמרא (יבמות דף סה עמוד א), מצאנו מחלוקת בין רב אמי רבא, באם אדם יכול לשאת אשה על אשתו, (נגד רצונה): "אמר רבי אמי: ... שאני אומר: כל הנושא אשה על אשתו - יוציא ויתן כתובה. רבא אמר: נושא אדם כמה נשים על אשתו* והוא, דאית ליה למיזיינינהי". רבי אמי אינו אוסר לקחת אשה על אשתו, אלא טוען, שאין זה מזכותו של הבעל לכפות צרה על אשתו. הגאונים חלוקים באם ההלכה היא כרבי אמי או כרבא. באוצר הגאונים ליבמות סימן שנ מובאת תשובת רב שרירא גאון הפוסק שההלכה היא כרבא,
תגובת הרב:

בפועל לא נשאו והיו אלו להלכה בלבד ולשעת הצורך.

(הערה שלי "אבא שמואל": זו טענתינו, שהיום זה שעת הצורך!!)

ירושלמי לעתיד, הקרוב מאד!אבא שמואל
"גם בימים עברו אנשים רמי מעלה לא היו נושאים יותר מאישה אחת!!!"
כנראה ר' עקיבא לא מ 'רמי המעלה' הנ"ל, או שהיו כאלה, והיו אחרים שכן נשאו יותר מאישה אחת.

"בכל המקרים בתנ"ך שנשאו יותר מאשה אחת זה לא היה מלכתחילה!!(יעקב רצה לשאת את רחל..." מה תאמרי על בלהה וזלפה?

"אברהם היה נשוי לשרה שביקשהו לשאת את הגר)"
האם יורשה לי להסיק, שאחרי שנות נישואים ארוכות, ללא ילדים תסכימי שבעלך יכניס את צרתך לביתו???

"וזה מוכיח שזה בהחלט לא האידיאל! אחרת הקב"ה היה בורא את אדם עם חוה ועם עוד פלונית..." להפך, זה מוכיח שלא בכל מצב אישה מעדיפה להשאר רווקה, ואדרבה, מעדיפה שתהא לה צרה ובלבד שלא תוותר בודדה. (הרי יכלה להשאיר את אברהם לבד עם הגר).
ועוד, אם הקב"ה היה רוצה, יכול היה לאסור אישה נוספת, בכתובים. אין איסור כזה מן התורה, וגם לא בגמרא ואפילו לא בשולחן ערוך.

"וגם יצחק שהיה קדוש בקדושה מיוחדת היתה לו אישה אחת בלבד!" לא שייך במשפט זה "גם", אלא "רק" ... אולי מכאן נוכל ללמוד דווקא, שההנהגה לשאת רק אישה אחת שייכת לקדושה מיוחדת.

"גבר לא מסוגל לאהוב שתי נשים" אז את חושבת שאת יודעת טוב יותר מה מסוגל גבר - שיבושם לך!

"הוא בודאי מסוגל לחיות עם שתי נשים או יותר, משום ש(סליחה מכל הגברים) כל עניין הזוגיות הרבה יותר חיצוני וגשמי אצלו מאשר אצל אישה." איש מסוגל לחיות עם יותר מאישה אחת משום שכך הקב"ה ברא אותו. אצל אישה עניין הזוגיות הוא לא פחות חיצוני וגשמי. אבל בהחלט ישנם הבדלים בעיקר בתחום הרגשי בין הצרכים של האיש והאישה. והבדל זה הוא המאפשר לאיש להיות עם יותר מאישה אחת.

"האשה הרבה יותר פנימית בחיי המשפחה" חיי משפחה לאישה הם הרבה יותר טבעיים ופשוטים, ולכן גם היא לא מצווה על נישואין ופריה ורביה.

"גבר צריך להתאמץ הרבה כדי לאהוב באמת". - משפט זה מקובל עלי.

"ועכשיו, זה שגם אני הייתי מעדיפה להיות רווקה מאשר להיות נשואה כאשה שניה לגבר" זה מצביע על שכנראה את מבינה טוב מחז"ל בנפש האישה. - 'טב למיתב טן דו מלמיתב ארמלו'
(קישור לויקפדיה- בע"מ, לא עברתי על כל מה שכתוב שם..)

"העולם הולך לקראת גאולה!" אכן, וזו בדיוק הסיבה לדיון כאן.

"ואי אפשר לבטל חרם שקיבלו על עצמם גם באלף השישי כמו שאומר החת"ס." - האמת, שלא ראיתי את החת"ס שאת מייחסת אליו אמירה זו, עד כמה שידוע לי, בית דין יכול להחליט שונה מבית דין קודם ממנו בתנאים מסוימים.

"אם אתם דואגים לרווקות המסכנות" - לא יודע מה מניע את פותח הדיון, אבל בהחלט מבחינתי המקום לדיון זה הוא מתוך דאגה לבנות שלי ושלך!!!. (וכן, גם אני הייתי מעדיף שלכל בת יהיה האיש שהוא רק שלה, אבל עם זה הייתי מעדיף שהבן שלה יאמר עליה קדיש אחרי 120, גם במחיר של להיות אישה שניה.)

"תתחילו לחנך את הגברים הרווקים לצאת עם רווקות בנות גילם ולא לחפש נערות בנות עשרים עד עשרים וחמש גג."
עד שנתונים אלה לא ישתנו, המצב הוא שיש בפועל יותר בנות ברות נישואין מבנים. ולכן עצתך תפתור חלק מן הבעיה, וכדי לפתור את הבעיה במלואה, יש לאפשר למי שמסוגל לשאת יותר מאישה אחת. "ובא לציון גואל!!!"

"אגב אינני יודעת מיהו הרב שטיין שאתה מביא אותו, אך אני בטוחה שהוא לא מגיע לקרסולי הגר"א" על סמך מה את בטוחה שהוא לא מגיע לקרסולי הגר"א, ובפרט כאשר את מציינת שאת לא מכירה אותו. ??(אני לא ממש רציני - סתם כשל לוגי שלא מתאים לעו"ד), בכל אופן אני מכיר אותו אישית, ואני יכול להעיד, שמבחינתו כל הנושא עולה מפאת דאגתו הכנה. [שלדעתי שונה, מרווק שמעלה נושא כזה לדיון] מלבד זאת, לא חשוב כ"כ מי מעלה את הנושא לדיון, אלא האם יש מקום רציני לדיון, ולדון עניינית בנושא, וזה נכון גם לגבי ההבדלים בין "הקרסוליים" של הגר"א לרב שטיין.

"שכבר חשב לבטל את חרד"ג , כדי לזרז את הגאולה. ולא עשה כן!!!"
איך זה היה מזרז את הגאולה?, לא מכיר את היחס של הגר"א לנושא, אך זה מעניין.

אני ירושלמית- איזה השקעה יפה!veredd
ואבא שמואל- כשל חינוכי??!! הרב קוק אומר שדווקא בדור הזה יש את הניצוץ לאמת, את הקשר האלוקי שלא היה לדורות אחרים. ודווקא בדור הזה, פשע ה"בגידה" והעניין של שמירת העיניים נהיה כ"כ מודגש. האם זה כשל חינוכי? מי אתה הקטן (עם כל הכבוד, אא"כ אתה איזה צדיק נסתר, הדעה שאתה אומר שצריך להתיר את זה היום, לא ממש תופסת) שיחליט אם זה כשל חינוכי או השגה משמעותית לנשים?
את הקטע על הטוב שבפמיניזם הרב כתב, לא אני, תתווכח איתו. וחוצמזה, הנשים ומעמדן היום כ"כ שונים מפעם... אישה פפעם לא הייתה יכולה להתפרנס לבד- חוץ ממקרים בודדים. אישה הייתה משתדכת בגיל צעיר למי שאביה היה מחליט. אישה ממש אבל ממש לא יכלה לצאת לעבודה ולהשאיר ילד עם מטפלת. גם לא היו בתי ספר. ולא היו מיקרוגלים.
מה הקשר בין כל האלה?
העולם מתפתח. הנשים מתפתחות. בין אם זה טוב ובין אם רע, אני בכלל לא מבינה איך אדם ירא שמים מסוגל להגיד על ככלל הנשים הצדיקות בעמ"י שיש להם כשל חינוכי.
וזה קשור ועוד איך קשור איך אשתך הייתה מרגישה. אני גם רוצה לדעת איך היא הייתה מרגישה אם היית אומר לה שתחנך את בנותיך ככה. זה הכשל החינוכי בעיני (אתה אמרת מה אתה מחשיב כשל- עכשיו תורי).
אני רוצה שתביא רב אחד (ולא הרב דב שטיין, אין לי מושג מי הוא וגם לאף אחד אחר פה) מפורסם, מקובל על הציבור ופוסק שיגיד שדבר כזה מותר.
תביא אחד, תצטט ואז נראה.
האמת, חבל על הזמן...אבא שמואל
כשל חינוכי!! כן, זו דעתי, כאשר אני רואה איך שאנשים הופכים אמצעי למטרה, ומפספסים את הרצון האלוקי הפשוט, אני רואה בזה כשל חינוכי.

"השגה משמעותית לנשים?
" שאישה חושבת שעדיף לה להשאר רווקה ללא ילדים, זו השגה משמעותית?

"אישה פעם לא הייתה יכולה להתפרנס לבד
" האם את מרגישה שאישה המפרנסת את עצמה זה הישג? לדעתי, לא לחינם האיש הוא זה שחתום על הכתובה לדאוג לפרנסה. לדעתי, "כל כבודה בת מלך פנימה" שייך היום לא פחות מבעבר, לא בריא לאישה שתעסוק בפרנסה, מקום האישה הוא בגידול הילדים ובחינוכם, בעיצוב הדור הבא של עם ישראל. האם בעובדה שאישה יוצאת לעבוד, את משפרת את מעמד האישה? לדעתי - ממש לא!  האם אישה עובדת יכולה להקדיש את עצמה לבניית הקומה הרוחנית של הדור הבא טוב יותר?

"אישה הייתה משתדכת בגיל צעיר למי שאביה היה מחליט
" ואת בטח חושבת שאת מבינה טוב יותר מה מתאים לך מאשר ההורים שלך? גם זה חלק מהכשל החינוכי, פעם מה שאמרו הורינו היה קודש, היום מי סופר את ההורים שלו?? לדעתי, ברור שההורים שיודעים לחנך את ילדיהם, מבינים טוב מהילדים מה מתאים להם.

"אישה ממש אבל ממש לא יכלה לצאת לעבודה ולהשאיר ילד עם מטפלת
" הישג מזהיר, במקום שאישה תחנך את הילד שלה, היא מפקירה את חינוכו אצל מטפלת, (אולי אפילו גויה)
 וכל זה "העולם מתפתח", גבירתי היקרה, נא לפקוח עיניים!!!

"איך אדם ירא שמים מסוגל להגיד על ככלל הנשים הצדיקות בעמ"י שיש להם כשל חינוכי.
" הנקודה היחידה שאני מסכים עם מה שכתבת בתגובה הזו, שיש לי הרבה מה לעבוד על עצמי כדי להיות ראוי להקרא 'אדם' ועוד 'ירא שמים', בנתיים אפילו לא תולעת...

ולמה חבל על הזמן?
מכיון שאין לך שום ענין לברר מה האמת, אלא רק את מעוניינת לשמוע מה שמסתדר טוב לך עם מה שאת מכירה מעצמך! (בעיקר הרגש שלך)

הבבא סאלי מקובל עלייך כרב מפורסם, מקובל על הציבור ופוסק??
תבררי כמה נשים היו לו,
האור החיים הקדוש מוכר לך מספיק?
אמנם לא פוסקים לפי רב גוגל, אבל לפחות לשניהם היו יותר מאישה אחת, לי ברור שהם לא פעלו בניגוד להלכה.

בתגובותיכן אתן מתיחחסות כאילו אני מבקש לשנות סדרי בראשית, אז החלטתי להעמיד את הדברים במימדים האמיתיים שלהם מבחינתי. אתחיל עם מה אני לא אומר, אני לא אומר שכל אדם ראוי לו שישא יותר מאישה אחת. אני לא טוען נגד הרעיון הכללי שהקב"ה ברא את האדם זכר(1) ונקבה(1), וכך יהיה לעתיד לבוא. גם אני לא טוען שהצורה הבסיסית הראויה היא איש ואישה(1). אז מה אני רוצה? אני מבקש להבין שישנן מצבים, שהיום הם כבר לא כ"כ נדירים, שהפתרון הפחות גרוע עבור אותם מצבים, הוא ריבוי נישואין, שאמנם נאסר בחדר"ג לתקופה מסוימת, אבל מעיקר הדין הוא מותר. לעומת פתרונות אחרים שהם אסורים בתכלית האיסור. אני מאמין לכל אותן נשים שמעדיפות לא להנשא ובלבד שלא להיות אישה שניה, אבל המציאות מלמדת שהרבה מאותן נשים שלבסוף לא נישאו, מוצאות דרכים לא דרכים כדי לעשות את מה שהכי טבעי בשבילן - ללדת ילדים. אתן יכולות להתעלם מהמציאות הזו, אני סמוך ובטוח שאתן רובכן ככולכן, מכירות מציאות שאני מדבר עליה הרבה יותר ממה שאני מכיר! הקריאה שלי כאן היא בעיקר לנשים, ולא לגברים, לדעתי מעט מאד גברים מסוגלים לקחת חלק במהלך הזה, ומתוך כל אלה שמסוגלים לכך, ישנם עוד פחות שרוצים בכך.
הקריאה שלי בנושא, נועדה כדי להכניס למודעות שלכן, שיש בידכן לשנות!!!
*גם אני מקבל את הטענה...איש ואישה(1).אבא שמואל
התייחסות למה שכתבת בסוףפלונים אלמונים
"לדעתי מעט מאד גברים מסוגלים לקחת חלק במהלך הזה, ומתוך כל אלה שמסוגלים לכך, ישנם עוד פחות שרוצים בכך."

זה חלק מהעניין, יש מעט מאוד גברים שמסוגלים לקחת בזה חלק ומתוכם יש חלק קטן שייקח חלק,
מה שסביר שיקרה כתוצאה מזה, רוב מוחלט של מי שיינצל את ההיתר הזה יהיה מי שלא מסוגל ויגרמו כתוצאה מזה היזקים רציניים מאוד.

מה עלול לייגרם ומה עלול לגרום אישה שבעלה לא מספק את צרכיה עקב כך שהאישה השנייה יודעת יותר למשוך אותו ממנה, ניסית לחשוב על זה?
(תזכורת א': אישה כיום לא סגורה בביתה, תזכורת ב': כלי נשק שהורגים בלי הרבה מאמץ קיימים כיום)
שינוי תודעתיאבא שמואל
מה שאני מבקש זה ראשית שינוי תודעתי. כשזה יבשיל לכדי שינוי מציאותי, יש להערך בהתאם, ולדאוג שתופעות כמו אלה שאתה מציין לא יהיו.

"רוב מוחלט של מי שיינצל את ההיתר הזה יהיה מי שלא מסוגל" ראשית, לא מקבל את המינוח 'היתר', זה לא משהו שמיסודו אסור ואנו מתירים. ריבוי נישואין, למרות שתופעה זו לא רווחת, ואל אף שרבים תופסים אותה כמנוגדת לאידיאל, עדיין זו מותרת לכתחילה במסגרת התורה, רק שבשלב מסוים חכמים חשבו לנכון להגביל זאת מסיבות מסוימות, שחלקן כעת נדחקות מבחינת חומרתן, לעומת תופעות שקיימות כיום החמורות פי כמה, שמחייבות לבטל או לצמצם את ההגבלה הזמנית.
והיות שבפועל, גדולי ישראל הם אלה שיחליטו על ביטול וצמצום ההגבלה הזו, הם יקבעו במקביל את המאפיינים הראויים, ואת המנגנונים שיבדקו זאת. בדומה למה שכבר יש כעת ביחס לאישה שהשתטתה.

אני לא חושש לתופעות אלו. מכיוון, שלמרות שמותר לשאת אישה נוספת, עדיין בידי האישה לבחור בזה. היא תעשה את השיקולים שלה ותחליט מה שתחליט.

גם בנישואין לאישה אחת, אפשר בקלות להגיע למצב ש"האיש לא מספק את צרכיה".
מי היה נשוי לכתחילה למספר נשים?פלונים אלמונים
אברהם - עקב עקרות.
יעקב- עקב שקר.

כרגע זה אסור ע"פ רוב רבני עמ"י למיטב ידיעתי, יש עוד כמה דברים שמותרים לכתחילה ע"פ התורה, ונאסרו ע"י חכמים.

"רק שבשלב מסוים חכמים חשבו לנכון להגביל זאת מסיבות מסוימות, שחלקן כעת נדחקות מבחינת חומרתן, לעומת תופעות שקיימות כיום החמורות פי כמה, שמחייבות לבטל או לצמצם את ההגבלה הזמנית."
וע"פ מה אתה חושב שאתה יותר חכם מהם? ויודע מה חמור יותר ומה פחות בעניין סדרי גודל והיתר כללי?

גם לגאוני עולם, אין מנגנונים שבודקים את לב האדם ואיך הוא יעמוד בניסיונות.

"אני לא חושש לתופעות אלו. מכיוון, שלמרות שמותר לשאת אישה נוספת, עדיין בידי האישה לבחור בזה. היא תעשה את השיקולים שלה ותחליט מה שתחליט. "
בידי האישה לבחור? לבחור מה? לבחור מתי?

"גם בנישואין לאישה אחת, אפשר בקלות להגיע למצב ש"האיש לא מספק את צרכיה"."
בנישואין לאישה אחת אדם צריך להיות יכול לעמוד בזה, בנישואין למספר נשים לא נראה לי שיש אדם מודרני אחד (לא יודע לגבי הגברים של פעם, יכול להיות שחלקם יכלו \ היה להם מזל) שיכול לעמוד בכך, גם אם בתחילת לקיחתם הוא חשב שהוא יוכל.
מי באמת היה נשוי לכתחילה למספר נשים?אבא שמואל
אולי לא הובנתי נכון, ריבוי נישואין מותר על פי התורה. ורק משום כך אין מקום להתבטא בלשון 'היתר'. לפי התורה ניתן לשאת יותר מאישה אחת ללא שום 'היתר' מיוחד.
האם התורה ממליצה לעשות זאת? זו שאלה אחרת, ניתן לראות בחז"ל המלצות לכיוון השני, לא להרבות נשים- בעיקר למלך(נשיא), בפשטות לא דובר שם על שתי נשים אלא על 'הרבה', שתי נשים זה בסדר גמור.

רמב"ם, נשים - הלכות אישות, פרק רביעי, א':
"אין האשה מתקדשת אלא לרצונה והמקדש אשה בעל כרחה אינה מקודשת... ויש לאיש לקדש נשים רבות כאחת."
רמב"ם, נשים - הלכות אישות, פרק ארבעה עשר, ג'-ד':
"נושא אדם כמה נשים אפילו מאה בין בבת אחת בין בזו אחר זו ואין אשתו יכולה לעכב. והוא שיהיה יכול ליתן שאר כסות ועונה כראוי לכל אחת ואחת. ואינו יכול לכוף אותן לשכון בחצר אחת. אלא כל אחת ואחת לעצמה..... לפיכך ציוו חכמים שלא ישא אדם יותר על ארבע נשים אף על פי שיש לו ממון הרבה כדי שתגיע להן עונה פעם אחת בחודש"

כרגע זה אסור ע"פ רוב רבני עמ"י למיטב ידיעתי, יש עוד כמה דברים שמותרים לכתחילה ע"פ התורה, ונאסרו ע"י חכמים.

"וע"פ מה אתה חושב שאתה יותר חכם מהם? ויודע מה חמור יותר ומה פחות בעניין סדרי גודל והיתר כללי?" אכן, אנכי הקטן אין בכוחי להבחין בין חמור לחמור. אבל כאן גם אתה הרי מבין שאישה שמביאה ילד מחוץ למסגרת הנשואין - זה אפילו בדיעבד אינו מותר.  
"בידי האישה לבחור? לבחור מה? לבחור מתי?" האם ברצונה להיות במערכת כזו או ברצונה לעזוב.

"לא נראה לי"  לא ראיתי אינה ראיה! אכן לך אישית כנראה לא מתאים.מכיוון שאתה לא עונה על הדרישה הבסיסית, "הוא שיהיה יכול ליתן שאר כסות ועונה כראוי לכל אחת ואחת".
וזה מה שכבר כתבתי, יש מעט שיכולים לענות על הדרישה הבסיסית הזו, אבל הם עדיין קיימים, ויש מספיק מהם, בכדי לאפשר להם את מה שיכול להועיל ל(כולנ"ו)הרבה מבנותינו.
תגובה:פלונים אלמונים
לרצון להתיר דבר שנאסר ע"י חכמים קוראים להתיר..
בשר עוף בחלב, מי שייבקש להתירו תגיד שזה לא להתיר כי מהתורה זה מותר לכתחילה?

מה הבאת מהרמב"ם? שזה היה מותר? אני יודע, כפי שציינתי גם עוף בחלב היה מותר.

"האם ברצונה להיות במערכת כזו או ברצונה לעזוב."
 - מעוניין לחדש שהנשים יתנו גיטין? לא נראה לי שזה יתקבל.

מעט מאוד מאוד, אולי מסוגלים לקיים את זה,
כמות יותר גדולה היא האנשים שיחשבו שהם יכולים לקיים את זה,
כדי לא לגרום מכשלה למי שיחשוב שהוא מתאים לכך ולנשיו, ולא להרבות שנאה וקנאה בתוך בתי ישראל, אסרו את זה. השתנה משהו?
אולי...אבא שמואל
הסיבה שהבאתי את הרמב"ם, מכיוון שהטענה שלך, היתה כמו המשך טבעי לרוח העולה מן הטענות שנשמעו כאן, שאף פעם לא היה מציאות נורמלית ורגילה של ריבוי נשים.
אז כן באיזה מקום הבאתי זאת להראות שזה היה מקובל למעשה.
מעבר לזה למרות ההגיון שבטענתך, עדיין לדעתי 'היתר' לא שייך אצל משהו שהוא מותר.
גם אלה שהורו שלא לשאת יותר מאישה אחת, לא קראו לזה איסור. רבינו גרשם עצמו היה נשוי לשתי נשים- הוא ודאי לא חשב שזה אסור!!
אישה יכולה לבקש להתגרש מבעלה.. "אם אמרה מאסתיהו...כופין אותו לשעתו לגרשה לפי שאינה כשבויה... ותצא בלא כתובה" - זה לא ממש חדש.
אני סומך על רמת האיטלגנציה של הקוראים, שאם קראו את כל התגובות בנושא, כולל גם את מאמרו של פותח השרשור, שיש להם תשובה די ברורה לשאלה :השתנה משהו?.

תגובה:פלונים אלמונים
לא סובר שהיתה מציאות נורמלית של ריבוי נשים,
יכול למצוא לי בבקשה מקור של סיפור אמין (רצוי מן התנ"ך) לתופעה כזו שנותן לנו דוגמה שזה יכול להיות? (לגבי גדולים שהיו להם מספר נשים, זו לא הוכחה, אני ואתה לא יודעים את סיבותיהם ומה היה מצב משפחתם מצב משפחתם)

לגבי הרמב"ם הוא לא פוסק שזה רצוי, הוא פוסק שזה אפשרי מבחינה הלכתית.

שוב, אז להתיר עוף בחלב זה לא להתיר? כי זה לא שייך במשהו שהיה מותר?

רבינו גרשום הטיל על זה חרם, כלומר- רבינו גרשום אסר על זה.
רבינו גרשום ע"פ מה שראיתי התחתן עם שתי נשים, האם היה נשוי להן במקביל? יש לך מקור כולשהו לזה? (זה נשמע לי מאוד מוזר לכן ניסיתי לחפש על זה ולא מצאתי מידע על כך שהיה נשוי לשתי נשים ביחד בניגוד לתקנתו)

כפי שאמרת, אישה יכולה לבקש אך לא ממש מעבר, ויוצאת בלא כתובה, (וגם זה רק אם היא טוענת שהיא לא יכולה לקיים את הנישואין אלא באונס),

בקשר ל"השתנה משהו", לא מסכים עם הטיעונים ואין לי כח לפרט,
לגבי מאמרו של פותח השירשור, הוא מלא בטיעונים לא נכונים\לא רלוונטים\שיקול דעת מוטעה\דברים שהיו גם בזמן הקמת האיסור וכנראה לא שכנעו מספיק את רבנו גרשום.

המחשבה היחידה שלי לגבי השתנה משהו זה לכיוון השני. (כלומר שכיום יש יותר מקום לאיסור הזה מאשר היה לפני כן, לא פחות)
גילויים נאותיםveredd
א. אני לא מסכימה שנשים נותנות לאנשים אחרים לטפל בילדיהם באופן ממושך. א-ב-ל- פעם היינו חיים בחברה שבטית שהייתה יכולה לשמור ולטפל בילדים כשהאם יצאה (והיא יצאה! אולי לא כמו היום, אבל היא כן יצאה). היום אין כזה דבר. אני לא רואה בעבודה נוחה לאמא, עם שעות קצרות, עבודה שתגרום לה נחת, כדבר רע.
ב. אתה זה שמנסה להתאים את הכל למה שאתה מאמין. ואני ממש לא מבינה- אתה חושב שאיש ואישה ראויים להיות רק שניים, אתה מאמין שאף אחד ככמעט לא יוכל לקחת את זה על עצמו... אז מה אתה מנסה להגיד? שינוי תודעתי? טוב, אני מוכנה. גרם לך להרגיש יותר טוב? בעלי שפוי, מספיק לו אישה אחת וסט הורמונים משוגע אחד בבית, אין לו צורך בשניים...
טוב זה היה סתם בצחוק, אבל ברצינות- לא מבינה למה אתה מתכוון בשינוי תודעתי. איזה "תודעה" יש בהכנסת צרה הביתה? ענווה? אנחנו מספיק מוחלות על כבודנו ברצוננו להגן על ביתינו. סבלנות? הילדים מטפלים בזה. קבלת האחר? שוב, בעל וילדים מטפלים בזה. אנחנו נשות עמ"י, לא מוכנות שיזלזלו בנו ויגרמו לכולנו להרגיש שיש בנו כשל כלשהו.
יש לך מושג עד כמה קשה להיות אישה טובה היום?! באמת יש לך מושג? אנחנו מתחתנות מוקדם, ב"ה הילדים באים בריצה. יש לחץ מתמיד של פרנסה, הבעל לומד ועובד בד"כ, אנחנו צריכות לבשל, לנקות, לחנך, לאהוב, להציב גבולות, לגדל, להניק, ללדת, להיות 9 חודשים בהריון, ובסוף היום גם להיות רעננות יפות ומושכות בשביל הבעלים שלנו.
נראה לך עבודה קלה? נראה לך שאנחנו הנשים איכשהו סובלות מכשל חינוכי בכך שאנחנו לוקחות על עצמנו כ"כ הרבה דברים (כי חייב! אל תנסה להיתמם) והדבר הזה ששאתה מנסה להעלות עוד עלינו פשוט נראה בלתי נתפס?!
אני לא ירשה לך להוציא לעז על כל נשות ישראל הצדיקות. פשוט לא ירשה לך.
לגבי "כשל חינוכי"אבא שמואל
סתם הבהרה: כאשר אני מדבר על כשל חינוכי, מי שהביקורת מופנית כלפיו, אלו המחנכים לא הילדים. המחנכים, הם כל אלו שמשפיעים על עיצוב דעותיו והתנהגותיו של המחונך.
וכן, יש לי ביקורת. ואולי הילדים הם בגדר "תינוקות שנישבו".

אקדים ואומר, אין לי בעיה עם אישה שבוחרת לעשות בחייה דברים מעבר להבאת ילדים לעולם. אבל אם משהו מאלה שהיא עושה בא על חשבון ילד, הרי שאני רואה בזה כשל חינוכי. מבחינתי הדבר המשמעותי ביותר שאישה יכולה לעשות זה להביא עוד ילד.
את מבקשת שאעריך אותך על כל מה שאת לוקחת על עצמך, אני מתחנן אלייך, אל תקחי על עצמך מטלות נוספות, רק תעשי מה שהקב"ה רוצה ממך, תשקיעי את עצמך, כל אחת כפי כוחה, בילד.
אל תצאי לעבוד-מספיק אני עובד לפרנסה, ואם יש מעט, אז נסתפק במועט. ההתאמה היחידה מאיתנו לאורח חיים היא זו שהתורה מתווה לנו. אישית אני לא יכול לראות בעין טובה משפחות שהופכים את היוצרות, והאישה מפרנסת. אם האישה לא עקרה, אין מצב שזה לא בא על חשבון הילדים. (זו דעתי)

בזכות נשים צדקניות נגאלו ישראל בגאולה הראשונה, ובזכותן ניגאל בגאולה העתידה, חלק מזכות זו שלהן זו מסירות הנפש כפשוטה, שכבר מוסרות את עצמן, ושעתידין למסור את עצמן.

מעבר לדיון ההלכתי הטהורnick
שהוא ברור לפי כל חכמי הדור שאסור - הייתי רוצה להאיר משהו מהמציאות.

1. ההגיון שלך שאם יהיה מותר להתחתן עם כמה נשים יהיה פחות רווקים הוא פשוט אידיוטי. (מצטער על ההתבטאות).
חשבון פשוט. אם יהיו הרבה גברים עם יותר מאחת - יהיו אותו מספר (בערך) שלא יישאר להם כלום.
זה לא חשבון דיפרציאלי - זה חיבור חיסור של גנון.

2. מעולם, אבל מעולם זה לא היה נפוץ בעם ישראל. גם כשזה היה מותר זה היה נחלת יחידים. ועיין בפירוש תפארת ישראל למשנה, ועוד רמזים רבים.
טוב נו הגעתי למסקנה שהוא באמת טרולבן של מלך
ב"ה
ואני יסביר למה.
אז ככה שום בנאדם נורמאלי אבל שום בנאדם נורמאלי  (למה אני חוזר על עצמי?)

לא יעשה את הסיסמא שלו כמו השמשתמש שלו.

(היי טרול עכשיו זה הזמן שבו אתה מחליף סיסמא ואומר שמה שכתבתי זה לא נכון)

ולהבא טרולים לא מומלץ לשים את הסיסמא כמו השמשתמש.

ליל"ט
מישהו יכול לומר מה  זה טרול?? ומה האינטרס בלהיותאנונימי (פותח)
טרול?
מה האינטרס בזה?

לדאושבן של מלך
ב"ה
צדיקה אחותך ענתה כבר לפני כמה הודעות.
ו"דביר ושולמית" ברוכים הבאים לפורומים..
בן של מלך- אשכרא ניסית?! די!!!מאמע צאדיקה
חחח... גם אני ניסיתי...אנונימי (פותח)
זה עובד!
והוא עדיין לא שינהאנונימי (פותח)
מי שרוצה מוזמן לשנות פרטים בכ"א
מגניב העסק הזה... שיהיה חג שמח לכולם בשמי ובשם 11אנונימי (פותח)
חחח כן אה..בן של מלך
ב"ה
תנסו את זה על הרבה טרולים זה עובד כימעט תמיד...
נ"ב גם אני כמעט הגבתי דרך השמישתמש של הטרול אבל בסוף לא..חחח מי ששינה את החתימה של הטרול יצא מזה חמוד!!!
חד שמיח לכולם(=
*וצדיקה אחותך-כןבן של מלך
ממספר 11 לשעבר (כותב המאמר):אנונימי (פותח)
נו, מה יצא לך מזה שנכנסת לחשבון שלי, וכתבת כמה הודעות בשמי?

זה יפה ככה? זה ממש ילדותי....

האמת שהצלחתם להצחיק אותי הערב, אתם בסדר.

עכשיו בחיים לא תגלו את הסיסמא שלי !!!

ולמי ששינה לי את הסיסמא המקורית  (11)....אנונימי (פותח)
אני מבקש ממך יפה, בעדינות אך בתקיפות, שתחזיר אותה מהר!!!

אחרת אני לא אחראי למה שיקרה....

חבר'ה, הרבה זמן לא צחקתי ככה...רצון הרצונות
אמאלה אתה פשוט טרובעזרת ה'!!
סתם לידע כללי.קראתי את הרוב....אינטרנט?!
בס"ד
האמת שהכותרת ישר עשתה לי אנטי אבל אחרי שקראתי אני נגד אבל לא אנטי
קודם להתחתן עם אחת....אני12345
אח"כ אולי בכלל גם היא יותר מדי.....
אה..זה טרול..? איזה ייבוש..אני12345
הוכחה פשוטה מהתורה למציאות של 2 נשים:סוג'וק
מופיע בפרשיות התפילין של כולנו:
"והיה כי ישאלך בנך... על כן אני זובח לה' כל פטר רחם הזכרים וכל בכור בני אפדה
אולי דווקא בגלל שחושביםאני12345אחרונה
שמפחיד להתחתן עם אחת לנצח, קשה למצוא באמת מישהי?
ממליצה את הסרט" שרק לנצח"
אין כמו אהבה לאחת יחידה. נראה לי שכך גם הנפש יותר בריאה.
המהירות של שוק השידוכיםadvfb

ברגע שהוואטסאפ נכנסל חיינו דברים עוברים מהירות האור כמעט.

לחכות כמה ימים להצעה זה נראה משהו שכמעט לא אפשרי,

מה דעתכם על זה?

למה אתה מתכוון ב"לחכות להצעה"?לגיטימי?
מישהי כתבה ליadvfb

אשלח לך הצעה ביום ראשון, ביום רביעי שלחה לי את הפרטים, וזה כבר לא היה רלוונטי..

כאילו זה נשמע לי הכי הגיוני לחכות קצת, אבל בגלל שהפלטפורמה של הוואטסאפ היא כל כך מהירה הקצב מתאים בהתאם.

קלטתי שמבחינתה זה כנראה לגיטימי לכתוב "אשלח לך הצעה" ואז לשלוח עוד 3 ימים.. ומבחינתי זה לא. לא בגלל איזו תפיסת עולם, אלא פשוט כי השוק מאוד מהיר.

אין לי שום סיבה לחכות להצעה 3 ימים ואני יודע שגם היא יכולה להגיד לי "אה היא בדיוק נתפסה" או סתם אגלה שאני לא חושב שאנחנו מתאימים.

העניין הוא שאנשים נתפסים ונפרדים בצורה מהירה מאוד ולכן גם ככה המהירות שאנשים מפגינים.

ברור לי שלפני הפלטפורמה של הוואטסאפ הדברים זזו הרבה יותר לאט ולאנשים היה גם יותר סבלנות

אני לא בטוחה שזו הפלטפורמהלגיטימי?

אולי זה יותר הצורה.

מי שהציעה לך - ידעה שהבחורה בכלל פנויה ביום ראשון? יכול להיות שמלכתחילה היא לא ביררה את זה איתה?

ממה שאני יודעת אין נוהל מסודר. נכון שמקובל יותר שקודם הוא אומר "כן" לפני שהיא מודעת לעניין בכלל, אבל זה ממש לא תמיד ככה. יש בנות שמעדיפות להישאל קודם. הרבה פעמים אם משדכים מכרים, את הצד שמכירים שואלים קודם.

באופן אישי אומר שאני לא מרגישה יותר מידי ככה. לא זכור לי שקרה לי מה שאתה מתאר.

לפעמים קורה שפתאום יש מבול של הצעות, ואז אני אומרת - שאני בדיוק מבררת, או בדיוק בתחילת קשר, ואולי בעתיד הקרוב זה יהיה רלוונטי.

ואני קצת נרתעת מה"שוק". המילה הזאת לא באה לי בטוב בהקשר הזה..

אין נוהל רישמי, יש נורמותadvfb

אני אומר שזאת הפלטפורמה, בגלל שלעשות "העבר" בוואטסאפ זה לוקח חצי שנייה ולהתקשר בטלפון זה לוקח יותר זמן, אנשים צריכים להתפנות לזה ריגשית.

ובלי קשר לאם היא ידעה או לא ידעה (במקרה הזאת אני מניח שהבחורה לא קיבלה פרטים שלי אבל נעשה בירור אם היא פנויה) - הקצב שפרטים עוברים דרך מיזמים, קבוצות וואטסאפ, שדכנים הוא קצב מסחרר. יש לי חבר שהתחתן לפי כמה שנים משידוך שנעשה ע"י 4 שדכניות וואטסאפ שונות שכל אחת שלחה לחברה שלה. וואטסאפ זאת תקשורת מאוד מהירה, תקשורת איטית כמעט ולא היתה מאפשרת לדבר כזה לקרות.

ובאמת, בדרך כלל אני מעדיף שלא יבררו אם הבחורה פנויה, כי אם היא לא פנויה יהיה לי דרך לדעת אם אני רוצה לחזור לי שהציע שינסה לאחר זמן שוב לבדוק לי אם התפנתה. וגם, זה לוקח זמן ואין לי סבלנות לזה. מעדיף לגלות שהיא תפוסה, מאשר לחכות עוד את הזמן הזה שיכול לקחת יומיים גם.

אולי את חווה את זה אחרת כי יש לך יותר סבלנות ממני, גם יכול להיות. אולי כי לפעמים מציעים לך אחרי שהבחור אישר, מה שכמעט בחיים לא קרה לי. לכן הניסיון במקרה כזה הוא לא הסבלנות, כי הבחור כבר אישר.

אסביר את ההקשר בו אני אומר את המילה "שוק". 

אני לא מתייחס לשידוכי וואטסאפ בתור דבר עמוק ולכן אני מרשה לעצמי להביא ביטוי מאוד שיטחי שלדעתי די תואם את השיטה הזאת.

כן, אני חושב שזה כלי, שברגע שיודעים את היתרונות והחסרונות שלו, אין סיבה שבעולם לא להשתמש בו בעת הצורך.

לרגע לא התכוונתי חלילה לדמות את כל מחפשי הזוגיות למיניהם כמוצרים בשוק. מה לעשות שבשיטה של כרטיסים זה חלק מהעניין וכמובן, חלילה אסור להשליך את זה על האנשים עצמם. 

השימוש בכלי הזה לא גורם לזלזל באנשים, הוא כן בעיני מבטא מגבלה אינטגרלית בשימוש בו.

וואו. מעניין.פצלשי"תאחרונה

אצלי אני לא מרגישה ככה

הכל איטי מאוד, ותמיד לוקח כמה ימים..

וגם אחרי קשר לוקח לי מלא זמן עד שמתחילה משהו חדש

אולי עכשיו היא כבר החזירה תשובה?חרמון

עדיין לא.

טוב מן הסתם היא עסוקה, 

בטח בערב היא תברר ותחזיר תשובה.

מבאס, אבל עדיין היא לא החזירה. 

בטח מחר.

משום מה גם מחר היא לא החזירה.

'תגיד, יצרו איתך קשר לברר עלי',

אני שואל את החבר שלי אחרי שלושה ימים.

'האמת שלא..'.

התסריט הזה חזר אצלי לא פעם ולא פעמיים, לצערי זה חזר שוב ושוב. כל פעם מחדש אני אומר לעצמי 'אולי הפעם היא תחזיר תשובה מהר. אולי יקרה נס, והיא תחזיר תשובה אפילו היום..'. אני לא יודע מאיפה זה מגיע, אולי אין מספיק מודעות שיש מישהו שמחכה בצד השני. 

אז בנות, כשאתן מקבלות הצעה שימו לב שיש מישהו שיושב ומחכה בצפייה ממש לתשובה שלכן. יתכן מאוד שזה מעסיק לו את המחשבה כל היום, וכל כמה דקות הוא מציץ בטלפון בתקוה שהיא כבר החזירה תשובה. זה אלף בית של בין אדם לחברו. 

אני מרגיש ככה עם השכינה הקדושה.חסדי הים

אני רוצה "בחלום אדבר בו". תשובות לכל השאלות העמוקות שלי.

אני מתפלל על זה וכלום בחלום. אני שואל את ה' שהדוד רבא שלי הרב פנחס מפרנקפורט בעל ההפלאה יתגלה אלי וכלום. אין תשובות.

אבל אז כשאני קם, אגב העיון הרגיל שלי בתורה בסדרים הרגילים, אני מגיע ל'הפלאה' ו'לפנים יפות' ומבול של תשובות והדרכות לחיים העכשוויים שלי.

כן. זאת התגלות השכינה דרך ספרי הצדיקים.

תשובות. תשובות. תשובות.

"קול דודי דופק פתחי לי אחותי רעיתי". כמו ששמעתי בילדותי מר' אברום שפירא זצ"ל, הספר דופק לפתוח אותו ועם זה השכינה הקדושה.

אל תחכה למשהו מבחוץ, בחורה שלא רודפת אחריך תעזוב אותה. זה לא שווה את הזמן שלך. תתרכז בלהתענג על ה' וימלא משאלות לבך. תנדב את לבך ל-ה' ולעם ישראל. תתן תתן תתן, אל תצפה לקבל כלום. בסוף, הכל יסתדר. "יִרְוְיֻן מִדֶּשֶׁן בֵּיתֶךָ וְנַחַל עֲדָנֶיךָ תַשְׁקֵם. כִּי עִמְּךָ מְקוֹר חַיִּים בְּאוֹרְךָ נִרְאֶה אוֹר. מְשֹׁךְ חַסְדְּךָ לְיֹדְעֶיךָ וְצִדְקָתְךָ לְיִשְׁרֵי לֵב."

...advfb

מאוד מזדהה עם מה שאתה כותב.

הצפייה תלויה לפי תקופות בחיים. תקופות שונות בכל התקופה המתמשכת של הדייט וגם איך קמתי היום..

לגמרי רגישות צריכה להיות בנושא הזה. מסכים מאוד מאוד וליבי איתך.

עם זאת, בלי קשר לצד השני שצריך להיות רגיש - חשוב לשמור על איזון. 

אם כל דבר קטן מטלטל אותי, כדאי להתבונן למה זה קורה.

מה דפוסי המחשבה שמניעים אותי?

מה החששות, פחדים, דחפים, רצונות שקיימים בתוכי והאם אני מנהל אותם או שהם מנהלים אותי. ואם אני מנהל אותם - איך אני בוחר לעשות את זה.

וזה מפחיד גם לשאול את השאלות האלה, כי זה לא כיף לגלות שאני במקום שלא רציתי להיות בו, אך בד בבד, זה אנושי וזה קורה. אפילו אפשר לומר שאין אפשרות שזה לא יקרה.

ומאזן את מה שאני כתבתי הרגע - זה בסדר להיות לחוץ. בסדר גמור. רק כדאי לשים לב לזה.

האמת לדעתי מי שמציע צריך להיות על זהתפוחית 1

ולא לתת להצעה להתמרח ככה

גם, לא רקadvfb
....אילת השחר

חושבת שזה נכון בכללי לכל מי שאומר כן להצעה, וכשאני אומרת 'אומר כן להצעה' הכוונה ששמעו שיש הצעה, קיבלו מספר לבירורים ויודעים שיש מישהו בצד השני שמחכה.

ולא משנה אם מי שמחכה זה מי ששידך או המשודך.

ברשותך, פונה לצד השני:

דרך ארץ בסיסית...

גם אם עסוקים כל כך ברמה שאין זמן לברר תהיו הגונים ותגידו.

''אין לי פניות לברר'', ותשלחו מישהו שסומכים עליו שיעשה את זה.

''אין פניות ברמה שאין זמן לנשום, אז לברר?", סליחה ששואלת... אבל איפה תכניסו גם פגישות? אם יש זמן לפגישות יש זמן לברר, במיוחד אם זה ימשיך או יקרה בהמשך, זה הרושם שאתם משאירים.

לא עונים לכם בצד שמבררים איתו? תעדכנו בהקדם את מי ששידך שיוכל לעדכן את הצד הממתין. וגם לברר מה קורה שם... יכול להיות שהתקשרו ולא ענה החבר, או שמשהו בקליטה לא עבד או כל סיבה שהיא.

התחרטתם מכל סיבה שהיא? זכותכם... רק תודיעו.

ולך שמחכה -

תברר עם המשדכים, בפרק זמן שמרגיש שזה מספיק זמן לבירור, מה קורה עם הצד השני.

הלוואי ודברים יתוקנו בשורשם ונהיה טובים.

^^צעאחרונה
בין אדם לחברו זה בהחלט חשובלגיטימי?

ובאמת מבאס כשקורה רצף כזה.

אבל לא יפה להוציא שם רע על כל הבנות..

[וקרה לי גם הפוך - מישהו פנה אלי באתר, ביקש לברר, ולקח לו כמה ימים. שאלתי את החברה שלי אם הוא דיבר איתה, ואמרה שלא. שאלתי מה קורה, ועדיין לקח לו כמה ימים..]

אני רוצה להגיד שבאופן אישי - 

לפעמים הבירורים לוקחים זמן. שולחים הודעה לחבר, הוא לא זמין, מחפשים אולי מישהו אחר שמכיר, והוא בדיוק במילואים וכו וכו'.

מעדיפה לקחת עוד יום בבירורים מאשר לצאת עם מישהו ולהתבאס שזה יכל להיות ברור מהטלפון שלא שייך.

אבל אם זה מתעכב - נראה לי נימוסי להגיד משהו כמו - אני בתקופה עמוסה, צריכה עוד זמן, סליחה.

ועוד משהו קטן - כמעט תמיד, אם קיבלתי הצעה ביום מסוים, וכבר באותו יום ביררתי - לא נתתי תשובה באותו היום. רציתי לישון על זה לילה.

להתחיל קשר חדשראובן255

שלום לכולם לאחרונה יצאתי מקשר די ארוך שלא צלח לצערי

אני מעוניין לחזור לדייטים

מישהו מכיר שדכן או מקום שאפשר להתחיל בו את עולם הדייטים?

אני יודע שיש את הטבלה של השדכנים אבל מישהו מכיר חלק מהם שאפשר לסמוך עליו שיעזור לי?

תודה לכולם תזכו למצוות

מה הסגנון שלך?ברוקולי
לא.לגיטימי?אחרונה

יש כאלו שיותר מכוונים לסגנון מסוים.

אבל מעבר לזה, 

הייתי ממליצה לפנות לכמה שדכנים,

אבל לא רק.

להירשם לכמה מיזמים\אתרים\אפליקציות\קבוצות וואטסאפ,

ככל שיש לך כח להתמודד..

אתה צריך לדעתי להודיע לעולם (כולל חברים ומשפחה), שאתה פנוי ומחפש - ומה אתה מחפש.

לפעמים עצם הגעגוע לזיווג העולם יותר מענגחסדי הים

מקשר ריאלי מעשי.

זה מפחיד ומנחם כאחד.

אני חושבתדומיה תהילה
שיש כאן מגמה של בריחה יותר מאשר עונג אמיתי...
"דּ֤וֹם׀ לַה' וְהִתְח֪וֹלֵֽ֫ל ל֥וֹ" רש"י:חסדי הים

דום ליי' - המתן לישועתו; כמו "אם כה יאמרו אלינו דומו" דיהונתן (ש"א יד , ט)

לפעמים הדממה מצמיחה עוצמה.

בדיוק עכשיו למדתי את הקדמת הזוהר כשרבי שמעון אומר לרבי אלעזר לשתוק, ואז מתגלה להם סוד מאליהו.

כשכתבתי לפני שבועיים על מזמור לז שיש בו את הפסוק בכותרת, אז עברתי על כמה מהמקומות בזוהר שיש את התופעה הזאת.

לא תמיד צריך להיות במרדף אחרי הזיווג.

גם אני נבהלתי מהזוהר על פרשת השבוע על חשיבות החתונה והולדת ילדים, אבל הכל בהשכל ודעת.

תתאר איך זיווג העולם נראהadvfb
מבט כלל עולמית רחב ומקיף של שלום והרמוניהחסדי הים
ואיך זה בא לידי ביטוי במציאות החומרית?advfb

הכרובים בדמות ואיש ואישה כאשר פניהם איש אל אחיו

קודם כל חיבור הנשמותחסדי הים
אתה עשוי מבשר ודםadvfb

להזכירך

תוכן הפיוט "נתנה תוקף" וכו'

המצוות נעשות בגוף והאדם אחראי על הגוף

הנשמה היא בידו של הקב"ה ולכן האדם אחראי עליה רק במסגרת הגוף

"אָכֵן רוּחַ הִיא בֶאֱנוֹשׁ וְנִשְׁמַת שַׁדַּיחסדי הים

תְּבִינֵם. רוּחַ אֵל עָשָׂתְנִי וְנִשְׁמַת שַׁדַּי תְּחַיֵּנִי."

"א"ר יצחק אמר רב אחא מאי דכתיב ונשמת שדי תבינם אלא הנשמה היא מביאה לאדם להכיר את קונו ולהכניסו בתורה ובמעשים טובים ואשריהם אותם שנכנסין בדרך התורה בדרך הנשמה שבשבילה יזכו לחיי העה"ב ולמעלת הקדושים. א"ר יצחק א"ר אחא כל העוסק בתורה הוא קונה הנשמה מעצמו. היינו דתנינן בא ליטהר מסייעין אותו. אוי להם לרשעים שהם נדבקים בכח האדמה שהיא נקראת נפש חיה הנבראת מן האדמה שבשבילה יכלו לעולם ולעולמי עולמים". (זוהר חדש בראשית יט ע"א-ע"ב)

בלי להעליב אבלכְּקֶדֶם

היית "בקשר ריאלי מעשי"  שאתה יודע?

ואני הבנתי במובן כמו של בעל ואישה על כל משמעיו.

אם לא אז רק wannabe וזה לא באמת ולא חושב שהשוואה במקום. בכולופן אהבתי תכיוון של הדום לה' וכו

הייתי בהרבה קשרים אבל אף פעם לא הרגשתיחסדי הים
את הדבר האמתי. הדבר שמעיף אותך כניצוץ בשלהבת להיכלל באש היוקדת של מדורת האורות העולמית.
חחחחחח הזכרת לי תפרק הזה בהמומיניםכְּקֶדֶם
שהשמנטפים  מתקבצים ביחד באי ומנסים לבצע לינץ' בפרופסור המיולין 
לא הבנתי כלום. חוץ מקרבן בעל מום שרועחסדי הים
שאבר אחד גדול ושמן בצורה מובהקת משאר האיברים.
לא תמיד צריך לעוף כניצוץ בשלהבתadvfb
נכון. לפעמים כמו: "והאיש גבריאל אשר ראיתי בחזוןחסדי הים
בתחלה מעף ביעף".
יפה שאתה משווה בין בנאדם למלאךadvfb
אני מלאך בלילותחסדי הים
עבר עריכה על ידי חסדי הים בתאריך כ"א בכסלו תשפ"ו 15:07

וכבר חז"ל השוו בכמה וכמה מקומות.

אני לא מכירהדומיה תהילה

הרבה ציטוטים.

אני חושבת מהיגיון בריא

ואני יודעת שיש תופעה של אנשים שקצת מתייאשים מהדבר הזה, לכן הגיוני שאתה תשתמש בציטוטים כדי להצדיק את עצמך...

חדמ"שזיויק
אז נתחיל מענייני דיומא זוהר פרשתחסדי הים
עבר עריכה על ידי חסדי הים בתאריך כ"ב בכסלו תשפ"ו 5:29

השבוע וישב קצא ע"א:

"ההוא דיוקניה דבר נש זכאה איהו מלאכא ממש" (הדיוקן של אדם מזוכך הוא מלאך ממש) ועייני שם ההסבר בדניאל שניצל מגוב האריות לא בגלל מלאך כפשט הכתוב, אלא כי הוא היה מלאך.

נביא את תחילת ה'ויקרא רבה' שמציין מלאכים על בני אדם התחתונים:

"רבי תנחום בר חנילאי פתח (תהלים קג) ברכו ה' מלאכיו גבורי כח עושי דברו וגו' במה הכתוב מדבר אם בעליונים הכתוב מדבר והלא כבר נאמר ברכו ה' כל צבאיו הא אינו מדבר אלא בתחתונים עליונים ע"י שהן יכולין לעמוד בתפקידיו של הקדוש ב"ה נאמר ברכו ה' כל צבאיו אבל תחתונים ע"י שאינן יכולין לעמוד בתפקידיו של הקב"ה לכך נאמר ברכו ה' מלאכיו ולא כל מלאכיו".

נעבור לגמרות- שבת כה ע"ב: "כך היה מנהגו של ר' יהודה בר אלעאי ערב שבת מביאים לו עריבה מלאה חמין ורוחץ פניו ידיו ורגליו ומתעטף ויושב בסדינין המצוייצין ודומה למלאך ה' צבאות".

נדרים כ ע"ב: "מאן מלאכי השרת? רבנן".

קידושין עב ע"א: "הראני תלמידי חכמים שבבבל דומים למלאכי השרת".

מועד קטן יז ע"א: "א"ר יוחנן מאי דכתיב (מלאכי ב, ז) כי שפתי כהן ישמרו דעת ותורה יבקשו מפיהו כי מלאך ה' צבאות הוא אם דומה הרב למלאך ה' יבקשו תורה מפיו ואם לאו אל יבקשו תורה מפיו".

ספרי האזינו שכ"א: "גבורים אלו גבורי תורה כענין שנאמר (תהלים קג כ) ברכו ה' מלאכיו".

יש גם שיר קצר שנכתב: "בלילות נפרדת נשמתי מגופי, מתרפקת במתק אהבים על דודי. אשיר וארונן אל השכינה בלילה כמלאך, בכל משמרת ומשמרת אני דבק רק בך. אמתיק סוד איתך אל עליון, נשתעשע יחדיו אשלח דורון. אמלא כל שליחות שאתה מצווה, מתורתך פיקודיך אני קורא. נפשי משתוקקת ומתאוה לאורך, להתעלס ולשמוח בחסד שמך".

אני אישית לא תמיד מלאך והרבה פעמים רחוק מכך, אבל יש זמנים ש-ה' מזכה אותנו להתעלות.

הרגש קובע? גם נוצרי מרגיש את יש"ו.זיויק
הרגש שלי בא מהמוח שלי כדברי האר"י בפריחסדי הים

עץ חיים שער עולם העשייה פרק א: "גם יכוין  בר"ת  'בבית  'אלהים 'נהלך 'ברגש. שהוא ר"ת גימטריא - ג' וב"ן. ויכוין לעשות  ג' מוחין חב"ד אל הנוקבא מלכות מנה"י דז"א, והם ר"ת ג' וב"ן, כי ג' הם חב"ד, וב"ן היא המלכות כנודע".

לא יודעת אם אני היחידהדומיה תהילה

אבל קשה לדבר איתך בהגיון כשאתה לא עונה על זה

(מבחינתי להביא ציטוט בארמית זה לא תשובה)

"יֹשֶׁר לִבִּי אֲמָרָי וְדַעַת שְׂפָתַי בָּרוּרחסדי הים

מִלֵּלוּ"

אניח לך כלל גדול להבנת כל מטרת תגובותיי בפורום. נִ֝צְּרֶ֗הָ!

מה שאני מנסה לעשות זה להזיז אנשים מהכסאות שלהם, לקחת אותם אל מקום לא מוכר להם, ואני יודע שזה יכול לעורר אנטגוניזם או אי הבנות, אבל דווקא האנטגוניזם והההסתר וההעלמות הם הסמים הסודיים לסקרנות.

אני לא רוצה להיות echo chamber שכל אחד רק מהדהד את השני.

אני רוצה שאנשים יזיזו מהכסאות שלהם.

אני חושב שאני מוביל למקום טוב חדש ומועיל בעיני ה' ובסוף בעיני הבריות.

לא משנה לי שיש אנטגוניזם: "אמר אביי האי צורבא מרבנן דמרחמין ליה בני מתא לאו משום דמעלי טפי אלא משום דלא מוכח להו במילי דשמיא" (כתובות קה ע"ב) [תרגום: התלמיד חכם הצעיר שאוהבים אותו בני עירו לא משום מעלתו, אלא משום שהוא לא מוכיח אותו בדברים שנוגעים לשמים-ליראת שמים]

אני לא ראוי להוכיח, אבל אני כן מנסה להשפיע ולרומם.

יש לך מטרה גם להקשיב?advfb

לצאת מאיזור הנוחות שלך?

אתה חושב שיש לך מה ללמוד ממה שאנשים אחרים חושבים?

אם היא אומרת לך משהו ואתה בכלל לא מתייחס למה שהיא אמרה לך - זה בהחלט מעורר תהיה ביחס לאנטגוניזם מצידך. 

"הִנֵּה שְׁמֹעַ מִזֶּבַח טוֹב לְהַקְשִׁיב מֵחֵלֶבחסדי הים

אֵילִים"

בוודאי שאני קורא ומקשיב. אני כל הזמן בחיים מנסה לשמוע ולהפנים דעות של אחרים: "וּתְשׁוּעָה בְּרֹב יוֹעֵץ".

הקשבה זה דבר שבחשאי.

מילותיה יורות כחץ למעין לבבי ומעין לבבי פורץ כמי נהר החוצה ברחובות פלגי מים. נסיתי לענות לה כפי הבנתי ומורשי לבבי.

לפעמים בין ומתחת השורות נמצא החותם והפיתקא שמעבירים לאחר-"וְכַמַּטְמוֹנִים תַּחְפְּשֶׂנָּה" את האוצר החבוי שיעורר את הלב.

כבר אמר החכם: "יותר ממה שכתוב נמצא במכלול המנגינה, החודר מבעד לשכל ללב השני פנימה".

[אני חס ושלום לא העליתי בדעתי שלה יש אנטגוניזם כלפי, אלא סוג של חוסר נוחות.

מה שכתבתי היה בכלליות ולא על מישהו ספציפי שזה כבר אינני יודע כלל: "ואין אדם יודע מה בלבו של חבירו" (פסחים נד ע"ב)]

אז אולי כדאי לך להתייחס למה שהיא כתבה לךadvfb
אני מתייחס רק לאבות אבותיי. "ההואחסדי הים
ליחס זרעו אחריו" (זבחים קא ע"ב)😂
כן. ציניות ממש עוזרת להקשבהadvfbאחרונה

עיין מה שהרמחל כותב במפסידי מידת הזהירות לגבי השחוק והלצון שהם כמגן משוח בשמן.

חחח אין בעיה להשתמש בציניות, אבל אם אתה נתלה באידיאלים גבוהים אז אולי כדאי גם להתייחס בצורה עניינית.

אחד התנאים ללימוד אר"יהסטורי
זה שהלומד יהיה נשוי.

נכון שעל חלק מהתנאים שהוזכרו בדורות קודמים, יש קצת פחות הקפדה היום, אבל על התנאי הזה ראיתי גדולי עולם שמקפידים ממש. אדם צריך מקום יציב בעולם כדי להיות מסוגל לעסוק בדברים הללו בזהירות הנדרשת (לדוגמא: לא לבסס עליהם תשובות מעשיות בפורום...)

אני מכבד את דעתך אבל חולק. כנראהחסדי הים

יש מחלוקת יסודית בינינו מה נקרא סוד ומה לא, וכנראה עוד מחלוקת בעניין המקום של הסוד בעבודת ה' אבל זה נושא לשרשור אחר.

האמת מה שיותר מדאיג אותי, זה שבכלל גיבשתי דעה, ואתמול גם בעקבות עיון בהלכה מסויימת, שהאר"י כלל וכלל לא פוסק, והוא רק צדיק נשגב, מקובל ענק ומדריך בעבודת ה', לכן זה מעולה לקחת הנהגות וחומרות ממנו לפי מה שמתאים למדרגת האדם, אבל במקרה של הכרעת הלכה ובמיוחד כשזה שינוי הלכה או לקולא אין לו משקל, וכך סבר אחד מרבותיי הגדולים. במיוחד, אם הפוסק שכנגדו הוא גם היה מקובל, כמו אתמול שזה היה מחלוקת בינו לבין הב"ח פוסק עצום כותב ספר בקבלה בעצמו (וגם מדרש קדמון שהראשונים מצטטים להלכה מסייע לב"ח).

פחות מדאיג אותי מה שיצאת לערער עלי בענין עצות בעבודת ה', יותר מפריע לי שינוי הלכה לפיו כנגד גדולי הפסוקים.

אבל שכל אחד יעשה לפי רבותיו, אני קטן מלהכריע בנושא גדול כל כך, יש לי את דרכי 'רגלי עמדה במישור'.

טוב מודהדומיה תהילה

איבדתי את זה חחח

מילים מפוצצות מדי..

בניסיון לרומם אותי פשוט ייאשת אותי..

אבל לא נורא

אני לא מוותרת חח

מה בעצם נשאר מהאמירה "העיקר זה לב טוב/מידות"?צע

מניח שיצא לכם להתקל ולשמוע את המשפט הזה לא פעם..

והרהרתי בשאלה  האם נכון שרוב העולם , כולל אני, לא חי ככה?!

כאילו, מניח של90 אחוז מהרווקים יש לב טוב, ואיזה קטע הם עדיין רווקים, וכנראה למרות טוב ליבם נפרדו מהם.

לכל תגובה בנושא אשמח, חנוכה שמח חברים!!! 

מקומות סגורים ושקטים באזור ירושלים, מודיעין, מרכז?ארץ השוקולד

או אפילו מודיעין עילית או אלעד, מקומות עם אוכל זה יתרון 

קפית במודיעיןנפש חיה.

יש במודיעין עילית במרכז קסם-

חומוס אליהו

בית קפה (לא זוכרת את שמו .... סליחה)

ביגה בקניון גנים פ"תadvfb
בהצלחההפי
שולחת הודעה שפרסמומבולבלת מאדדדד

לא עברתי עליה, אז רק מוסיפה שיש בירושלים את קפה תמרה ליד הגן הטכנולוגי, יש שם חניה ליד, ואפשר לשבת בבית קפה, והוא בתוך מבנה שיש בו גם ספות ומקום לשבת. נחמד שם לדעתי.

חברים יקרים!

לקראת הסופה הקרובה☃️

הכנו לכם רשימה של *מקומות סגורים* או מקורים לחורף❄️ *באיזור ירושלים*

בהצלחה!!!❤️

*"מקומות יפים לדייטים"*🥰🥇🇮🇱

לקבוצת ווצאפ:

"מקומות יפים - לדייטים"⁸ 🥰🇮🇱🥇

לערוץ:

מקומות יפים לדייטים 😍

*מקומות סגורים לדייטים באזור ירושלים:*

▪️אולם המתנה בקומה העליונה בתחנה מרכזית ירושלים

מהרציפים בקומה 3 עולים במדרגות קומה נוספת

חינם

נסגר לקראת הערב

יש פינת הטענה (בתשלום)

(יש ג'מבורי קטן באותה קומה)

▪️בניין כלל, ירושלים (מרכז קניות ועסקים)

ליד תחנת רכבת קלה הדוידקה

כניסה מרח' יפו, כי"ח או אגריפס

חינם

נסגר באזור 23:00

(המקום קצת שומם, בלי בעיה של יחוד, לכן לא מומלץ להתחלה)

▪️סינמה סיטי, ירושלים

חינם

יש חנויות אוכל או מקומות ישיבה במרכז

הקומה למעלה שקטה ורגועה, עם ספסלים

חניה חינם לשעתיים בחניון הלאום

▪️החווה בגיא

מתחם עם ספסלים, חיות, צמחים

לפעמים יש במקום הופעה או בימי שישי קבלת שבת

אפשר לשבת באוהלים הגדולים במקרה גשום

חינם

▪️תאטרון ירושלים

בבניין התיאטרון יש אולם תצוגה של תערוכות מתחלפות ובקומה מעל יש מסעדה ואזור ישיבה יפה ושקט עם ספות ותמונות, לרוב גם אין הרבה תנועת אנשים.

דוד מרכוס 20 ירושלים. לא רחוק מגן הפעמון.

הכניסה חינם- אומרים בכניסה שבאים לתערוכות.

▪️באולינג תלפיות

מתחם עם באולינג, משחקים, מקומות ישיבה וקצת חנויות אוכל

המיקום חינם, הבאולינג בתשלום 35₪ לאדם

▪️לובי הבניין של הרב נבנצל, הרובע היהודי ירושלים

בירידה מחניון הרובע יש מצד שמאל חניות נכים, ועלייה קטנה שיש בהתחלה שלה שער מברזל, נכנסים ואפשר לשבת שם על האבן בפנים.

חינם

מקום שמגן מעולה מגשם ורוח אבל לא כל כך מקור.

סמוך לבתים- לא להרעיש

צמוד לכותל

▪️מלון פרימה פארק (המלון שנמצא הכי קרוב לתחנת רכבת 'קרית משה')

צריך לקנות משהו

יש לובי מימין עם כורסאות נוחות. התאורה מוחשכת קצת.

▪️מלון גני ירושלים (המלון הבא אחרי פרימה פארק, לכיוון הר הרצל)

צריך לקנות משהו

לובי נחמד אבל קטן יחסית ייתכן שישימו מוזיקה ברקע

▪️מלון רמדה (הבא אחרי גני ירושלים)

צריך לקנות משהו. יקר יחסית.

לובי רחב שמכיל הרבה כורסאות נוחות (הרבה פינות ישיבה)

אווירה נעימה

▪️סנטר 1, ירושלים

סמוך לתחנה מרכזית

ספסלים פזורים

שולחנות וכסאות ליד חומוס אליהו

חינם

פתוח עד 22:00

▪️תחנת רכבת יצחק נבון (תחנת רכבת ישראל שצמודה לתחנה מרכזית)

חינם

צריך להיכנס עם רב קו, אבל לא משלמים על כך.

אפשר לרדת לחלק התת קרקעי ולשבת על הרצפה.. לא הכי מפנק אבל זה אחלה פתרון כל הזמן

▪️קפה גרג בסינמה סיטי

צריך לקנות משהו

▪️ספריה הלאומית

חינם

▪️כנסת ישראל

חינם

▪️אוניברסיטה העברית

חינם

▪️מוזאון ישראל

חינם לחיילים ובנות שירות ומדריכי ירושלים

▪️מתחם רכבת התחנה הראשונה

מתחם אוכל, חנויות ואומנות

פתוח 24/7. החנויות נסגרות סביב 22-23

חינם

אוהלים סגורים ומחוממים

▪️קניון פסגת זאב

חינם

סגור בערב

בקומה העליונה בצד שמאל יש ספסל שקט

▪️הגן הטכנולוגי

מול קניון מלחה

חינם

לובי חמוד שאפשר לשבת בו בנחת עם ספסלים וספות

חניה חינם

▪️קרדו המקורה בעיר העתיקה

חינם

סגור בערב

▪️'מדעי הלוח' - משחקיה במרכז העיר (ההסתדרות 3, רחוב קינג ג'ורג משמאל)

קרוב לתחנת רכבת 'יפו מרכז'

20 ש"ח לאחד.

יש שם עשרות משחקי קופסא  מגוונים, אפשר לשבת ולשחק שם יחד כמה זמן שרוצים, כולל עזרה והדרכה על כללי המשחק מבעלת החנות הנעימה.

כדאי לתאם מראש – גילי 0506611365

כדאי להביא מזומן

▪️שערי העיר (צומת שרי ישראל ויפו)

קומה 5

קרוב לתחנה מרכזית

יש ליד פינת עישון אז לא תמיד נעים לשבת שם

▪️סיטי קורט (ליד שערי העיר)

בין תחנת רכבת קלה 'הטורים' לתחנה מרכזית, בבניין הפינתי מצד שמאל (מכיוון תחנה מרכזית)

יש בצד חנויות של אוכל ויש שלט של 'טרם'- צריך להיכנס בדלת ויש בפנים אחלה פינות ישיבה.

חינם

פתוח עד 23 בלילה. סגור במוצ"ש

▪️קומה שניה בפלאפל ברובע היהודי

צריך לקנות משהו.

בעלים חמוד ממש ומפרגן, יש לפנות שמאלה באריות שלפני הירידה לכותל

▪️קפה נאמן בצומת האיקסים

צמוד לתחנת רכבת 'יפו מרכז'

צריך לקנות משהו

יש קומה שניה שאפשר לשבת בנחת ובשקט

▪️הר חוצבים

חינם

הרבה בנייני משרדים עם לובי שאפשר לשבת בו חופשי

ירושלים

▪️תחנה של קו 400 בתחנה מרכזית

חינם

בשעות הפעילות הוא עמוס, אבל בשעות המאוחרות של הערב הוא ספסל שומם, מבודד ומקורה

▪️מאפה נאמן בקניון רמות, ירושלים

צריך לקנות משהו

מקום מאוד נחמד לשבת בו, יחסית צדדי

▪️אקווריום ישראל

בתשלום

מקום חמוד וכשלא עמוס יש שם אחלה אווירה

▪️שער בנימין

הרבה מקומות בתשלום: קפצת, שיפון, אינגליש קייק, פיצה אורי, יקב פסגות

נוח להגיע בתחבורה ציבורית

▪️קרני שומרון

המאפייה בקרני. משמשת גם כבית קפה עם מתחם סגור לשבת, באחת הכניסות של היישוב

צריך לקנות משהו

פתוח 24/6

כשרות מהודרת

▪️בית אל, ביטוח לאומי

חינם

לא מתאים לדייט שלם, אבל אם אתם צריכים רק כמה דקות עד שהאוטובוס מגיע או שאתם כבר מאורסים, זה אחלה מקום לשבת בו

📍חשוב להבין שבחורף אין פיתרון קסם לדייטים, ולכן אפשר לנסות לשבת בחוץ כרגיל כל עוד לא מאוד קר ולהביא תרמוס/פק"ל כדי להתחמם...

או לשבת באחד המקומות הבאים🙃

*מקומות כלליים ומומלצים:*

☘️ רכב🚗  אופציה נוחה לכל מזג אויר

☘️בתים של אנשים שלא נמצאים

☘️חניונים של בניינים

☘️כל מסעדה שיש בה מקום לשבת

☘️בתי מלון

בהצלחה💫

*מקומות יפים לדייטים*🥰🥇🇮🇱

לקבוצת ווצאפ-

"מקומות יפים - לדייטים"⁸ 🥰🇮🇱🥇

לערוץ-

מקומות יפים לדייטים 😍

ובהצלחה רבה! תהנהמבולבלת מאדדדד
אמן, תודה רבהארץ השוקולד
תודה רבה!ארץ השוקולד
איזור מודיעיןזה רק אני

בליקרס בייקרי בתוך קניון עזריאלי

ביגה בצומת שילת

תודה רבהארץ השוקולדאחרונה
מה זה אומר "אצילית"?advfb
לא סתם פשוטת עם. בן איכרים שכמותך😜דרייב
בעינייריבוזום

בעיקר ענווה, צניעות, עם יכולת להתעלות מעל עצמה כמו לתת למישהו אחר להנות מקרדיט על משהו שהיא עשתה. לא לחפש כבוד או תשומת לב מאחרים, אבל להעניק אותם לאחרים באותנטיות. לשים לב לזולת.

מצד שני כן לכבד את עצמה בעצמה, לא לזלזל בצרכים וברצונות שלה ולתת להם מקום ראוי- לא להיות מרצה.

נימוס ואיפוק, דיבור מתון, שקול ונעים.

זה מה שהמילה הזו אומרת לי, אבל היא ודאי אומרת דברים אחרים לאנשים שונים. 

אני אוהבת מה שכתבתברוקולי
הסבר יפהארץ השוקולד

אישית, לרוב אני עושה בירורים כשיש תיאורים שלא ברור מה הם.

המלצה שלי: תשיג מספר לברר ותשאל מה הכוונה ולפי זה תחליט אם בהינתן השאר יכול להצליח או שמיותר.

@advfb 

אני אוהב את ההגדרה שהיא מצליחה להתרומםחסדי הים

מעל הקטנוניות ולחיות בגדלות בהתמקדות על מטרת נשמת ההויה.

(מסכת כלה רבתי ב, ג ורמב"ן בהעלותך יא, יז)

במילים פשוטות אהבתי את הגדרת @ריבוזום "יכולת להתעלות מעל עצמה".

מכירה בערך עצמה, בצניעות.בחור עצוב
יש בה מעין ניסכותיותהפי

החל מהנראות ( עיניים טובות אור בפנים)ועד העין טובה על החיים

עדינות ביחד עם חוזק פנימי

מאירת פנים וחייכנית .. עם נסיון חיים ועצות טובות

וכמובן לב טוב יודעת להעניק בלי לחשוב על קבלה..

ככה פשוט

ויחד עם זאת יודעת את ערכה

אם נגיד אם זה בדייטים.. לא תתחנן לאף בחור שיחזור

לא רוצה מתלבט / לא שלה .

יודעת את ערכה

עדינות וחכמההרמוניה
תודה רבה לכולם על התשובותadvfb

נותן לכם התייחסות בהתכתבות שלי עם gemini. מתכתב מאוד עם הדברים היפים שנכתבו פה. אממ.. למען הסר ספק, אני לא חושב שזה דיון בעל משמעות מיוחדת ;)

(ואם אתפלסף קצת על העניין הזה אז אגלה שאולי יש פה מתח בין טבעיות להתעלות מעל הטבע. דהיינו, מתי ההתגברות על הטבע היא מזיקה לטבע ומתי היא משכללת אותו)

בכרטיסי שידוכים לעיתים כתובה מילה המתארת בחורה כ"אצילית". מה לדעתך מבטא כינוי זה?

זהו נושא מעניין, ותיאור כזה בכרטיס שידוכים יכול לבטא מספר תכונות חיוביות.

בדרך כלל, הכינוי "אצילית" מתאר תכונות הקשורות להתנהגות, מראה, ואופי מכובדים וראויים.

🧐 מה עשוי לבטא הכינוי "אצילית"?

התנהגות ונימוסים:

מכובדות: בחורה שיש בה כבוד עצמי ופועלת בכבוד כלפי אחרים.

עידון: סגנון התנהלות מרוסן, מנומס, ושקט יחסית (לעומת רועש או בוטה).

טקט ודיבור: יכולת לדבר בצורה שקולה, מנומסת, ובטוב טעם.

אופי ומידות:

רוחב לב ונדיבות: אדם שאינו קטנוני, מחזיק במידות טובות, ופועל מתוך מקום של כבוד לזולת ולערכים.

יושר ועקרונות: אדם ישר, בעל עקרונות ברורים, שאינו פועל ממניעים נמוכים.

עומק: אישיות שיש בה תוכן פנימי, עניין בנושאים עמוקים, ולא רק התמקדות בחיצוניות או רדידות.

מראה וסגנון:

הופעה ייצוגית: לבוש צנוע, מוקפד ומכובד.

יציבה והדר: הופעה חיצונית המקרינה יציבות, ביטחון ושלווה.

יופי פנימי: לעיתים הכוונה היא ליופי הנובע מהשילוב של כל התכונות הנ"ל, שאינו בהכרח "יופי קלאסי" אלא נוכחות כובשת ומכובדת.

לסיכום, סביר להניח כי הכינוי "אצילית" בכרטיס שידוכים נועד להדגיש כי מדובר בבחורה מכובדת, מנומסת, בעלת מידות טובות, ונושאת את עצמה בהדר.

האם תרצה שאחפש לך מונחים נוספים שמופיעים בכרטיסי שידוכים ואסביר את משמעותם?

האם אתה יכול לתת סיבות לסלידה מתיאור כזה כאשר הוא נמצא בכרטיס שידוכים

זו שאלה טובה ומורכבת. בעוד שהכינוי "אצילית" נתפס בדרך כלל כתיאור חיובי ומכובד, ישנן סיבות שבגללן אנשים מסוימים עשויים לפתח סלידה או הסתייגות ממנו בכרטיס שידוכים:

❌ סיבות אפשריות לסלידה או הסתייגות

1. תחושת ריחוק או התנשאות:

החשש: המילה "אצילות" עלולה לשדר תחושה של ריחוק חברתי או התנשאות. האדם הקורא עלול לחשוב שמדובר בבחורה קפדנית מדי, שקשה לגשת אליה או שאינה זורמת ומשוחררת.

מה זה מבטא: חשש מכך שהקשר יהיה רשמי מדי או חסר חמימות וטבעיות.

2. הדגשת יתר על חיצוניות ומעמד:

החשש: המונח נשען לעיתים על קונוטציות של מעמד חברתי, מראה ייצוגי או יוקרה. אדם המעוניין בשידוך המבוסס על אופי ופנימיות עמוקה עשוי לחשוב שכרטיס זה שם דגש יתר על הופעה חיצונית או התנהלות "כמו-מלכותית" במקום על מידות פנימיות פשוטות ואמיתיות.

3. חוסר גמישות או נוקשות:

החשש: "אצילות" עשויה להתפרש כהיצמדות חזקה מדי לכללי נימוס והתנהגות רשמיים, מה שמרמז על חוסר גמישות או נוקשות יתר בחיים.

מה זה מבטא: חשש מבחורה שאינה יודעת לצחוק, להיות ספונטנית, או להקל ראש כשצריך.

4. מילה כללית וריקנית:

החשש: כמו מילות תיאור כלליות אחרות ("מיוחדת", "איכותית"), המילה "אצילית" עשויה להיות כללית מדי ולא לספק פרטים קונקרטיים על המידות, הרקע או האופי המדויק של הבחורה. אנשים מסוימים מעדיפים תיאורים ספציפיים (כמו "בעלת חסד", "שמחת חיים", או "צנועה").

5. סגנון כתיבה מיושן:

החשש: אצל חלק מהאנשים, הכינוי נשמע מיושן או מליצי מדי, ומעיד אולי על סגנון ההתנסחות או האווירה שמחפשים מציעי השידוכים.

לסיכום, בעוד שהכוונה מאחורי התיאור חיובית מאוד, הסלידה נובעת לרוב מהפרשנות השלילית האפשרית שהקורא נותן למילה – בעיקר בהקשרים של ריחוק, התנשאות, או חוסר טבעיות.

האם תרצה לדון בתיאור אחר שמופיע לעיתים קרובות בכרטיסי שידוכים?

תן לי ביטוי אחר שמתאר תכונה טובה שהפוכה או מתנגדת לביטוי אצילית

בהקשר של כרטיסי שידוכים, אם "אצילית" מתייחסת לעידון, רשמיות והדר, ניתן לחשוב על ביטוי הפוך שמתאר תכונה חיובית של פשטות, חמימות וטבעיות.

ביטוי מתאים שעשוי להתנגד ל"אצילית" במובן הרשמי שלה, תוך שמירה על קונוטציה חיובית מאוד, הוא:

"בת-עַם"

🌟 "בת-עַם" – תכונות נגדיות וחיוביות

הביטוי "בת-עם" או "עממית" (במובן החיובי של המילה) יכול לבטא את התכונות הבאות, המנוגדות לאלו שמיוחסות לעיתים ל"אצילות":

תכונה המנוגדת ל"אצילית" (הרשמית)

פירוש חיובי

פשטות וצניעות

אינה דורשת יוקרה, מסתפקת במועט, חיה בפשטות מבורכת.

טבעיות וזורמת

אינה מעמידה פנים, מתנהלת בטבעיות, משוחררת מגינונים רשמיים.

חמימות וקרבה

קל לגשת אליה, יוצרת קשר בקלות, חמה ופתוחה יותר.

חיבור לשורשים

מחוברת לציבור הרחב, לקהילה, ולערכים מסורתיים-עממיים.

כאשר משתמשים בביטוי "בת-עם" בכרטיס שידוכים, הכוונה היא לרוב להדגיש את הפשטות המבורכת, החמימות האישית וההתנהלות הטבעית של הבחורה, כתכונות חיוביות.

למה 'אצילות' מעוררת סלידה? ):פצלשי"ת
לגמרי חיוביזיויק
זה עניין של אסוציאציהadvfbאחרונה

שום דבר פה לא קדוש. אני טועה?

זה שם אמורפי אז אפשר לקחת אותו לכל מיני מקומות.

לדעתי, התנהגות מכובדת ועדינה.פצלשי"ת
אוקי חברים לא חשבתי שאי פם אשתף את זה כאןכְּקֶדֶם

~אני אוהב מזרחית~

ספק אשכנתוז שתמיד עלתה לו בחילה מהשירים האלה ותמיד שמע בעיקר לועזי ולא ירד לפשוטי העם

פתאום חולה על מזרחית. נו טוב כנראה אחרי מי יודע כמה פרידות ולב שרוף שרוט ושבור לחתיכות, ימים ולילות במ'חנה עשו את שלהם

@צדיק יסוד עולם

סלח לי, אנא

זה המחנההרמוניה

השפעה חיובית;)

כתבת בפורום הנכון?

את חושבת? כע גמלי נראה שזה בעיקר זהכְּקֶדֶם
כל פורום שאני נמצא בו הןא הפורןם הנכון
מבולבלת מאדדדד
בהצלחה רבה!

אל תתייאש. בע"ה שלך תבוא כמה שיותר מהר🙏

פפפפפכְּקֶדֶם
לפעמים אצ מדיי מבוגרת
ימח שם עראפת
כמה חפרת לי ברחוב יפו, שאיזו חנות שם הפעילה מזרחית, שאתה לא מסוגל לשמוע מזרחית, שזה משגע אותך
נ.ב. סליחה על חוסר הטאקט🙈ימח שם עראפת
חחחחחחחח אכןכְּקֶדֶם
איך נפלו גיבורים אייי

אוח ישע למתולתל ואני יש דודא אליך 

חחחחח, הגיע הזמן שתבואו לבקרימח שם עראפת
אתה? חחח אוקי. אצלי זה דווקא הפוך לאחרונה.בנות רבות עלי

סליחה @הרמוניה 

לטובת מההרמוניה

בגדת ככה בשירי נשמה? (כן, ככה אני קוראת למזרחית😛) 

אהה אליסיה משהו מה שמה

כן?

חח כן לטובת אליסיהבנות רבות עלי

נהייתי קצת אובססיבי לשירים שלה ולאחרונה התחלתי לשמוע את כל האלבומים שלה מהעבר, אפילו נרשמתי לTIDAL רק בשבילה.

היא ממש מיוחדת. למען האמת זה בעיקר בגלל הפרסונה... יש לה לב טוב והפרסום לא גרם לה לאבד את זה.

האמת שמאז הנערות לא שמעתי מזרחית קלאסית רק מזרח חסידי חח .. האייל גולן זה היה יותר נוסטלגיה בשבילי אז שמעתי תקופה מסוימת.

מה שאני שומע עכשיו זה בעיקר את אליסיה וחסידי קלאסי. (חח רק אני מסוגל לעשות את השילובים האלה 🤣🤣)

מה זה TIDAL?הרמוניה

לבריאות

למה, זה הגיוני. אתה גם: יהודי, גם ישראלי, גם מזרחי, גם בן אדם בעולם, גם ילד לשעבר, גם .... הרבה זהויות.

בואי.. אין לי כל כך הרבה פצלשים..בנות רבות עלי

TIDAL זה כמו ספוטייפי רק באיכות גבוהה יותר ...HiFi .. אני משלם רק 20 ומשהו שקל בחודש..

חחח וואלה תודה לא הכרתיהרמוניה
אני אוהבת את פאר טסיהפי
וזה מוזר כי רוב השירים שלי זה של ארץ ישראל של פעם
בסדר נוכְּקֶדֶם
מביך....צדיק יסוד עלום

אשכול פריקה חושפני ופוטוגני לא יעזור לך לשחזר את הכבוד האבוד שלך. יש דברים שקשה מאוד לתקן. אפילו הייתי אומר ביזיון...

אני אחזור לי למוזיקה החביבה עלי ואתענג על החברה שאני מארח לעצמי

אפ ששהרמוניה

יום אחד גם אתה תחזור בתשובה

כְּקֶדֶם
מקווה שאתה מתמוגג לך בתענוגים
ברבורים ושליו ודגיםצדיק יסוד עלום
אתה מתכוון לשירי עגבים?אני:)))))
ואי ואי ואי....בנות רבות עלי

🍿

..הרמוניה

זה לא יפה אם את אומרת שמזרחית= שירי עגבים...

יש הרבה שירי עגבים וגם סתם שירים מטומטמים שהם לא מזרחיים

לא אמרתי את זהאני:)))))
שאלתי ספציפית אותו 
👍הרמוניהאחרונה

אולי יעניין אותך