שלום
הבן שלי בכיתה א והוא לומד בתלמוד תורה שהתנאי קבלה הוא שעליו לדעת לקרא.
כרגע הוא יודע לקרא אך מתבלבל בין אותיות דומות כמו ע-צ הוא שוכח מהר את הניקודים שלמד והוא קורא ממש לאט.
האם הקושי בזיהוי אותיות מעיד על משהו? אולי על ראיה לא טובה?
שלום
הבן שלי בכיתה א והוא לומד בתלמוד תורה שהתנאי קבלה הוא שעליו לדעת לקרא.
כרגע הוא יודע לקרא אך מתבלבל בין אותיות דומות כמו ע-צ הוא שוכח מהר את הניקודים שלמד והוא קורא ממש לאט.
האם הקושי בזיהוי אותיות מעיד על משהו? אולי על ראיה לא טובה?
כדאי שתבדקי אם הוא מתבלבל בין אותיות דומות (ד-ר , ע-צ) או בין אותיות שנשמעות זהות (ד-ת , ג-ק) בכל מקרה, אם הבעיה היא לא ראיה. מספר שיעורים עם מורה מתקנת ייפתרו את הבעיה בעז"ה
בהצלחה.
האם הוא לומד בכיתה א, או עדיין לא? אם עדיין לא, זה הגיוני שבגיל זה עדיין טועים או שוכחים ולכן דאי ללמוד איתו כל יום-יומיים ולא אחת לשבוע. ולזכור- אם יש לו רתיעה, לא ללחוץ!
יתכן שלבן אין שום בעיה, פרט לגילו הצעיר. אם הוא עדיין לא בשל, צריך לחכות חודשיים ולנסות שוב. נסיתי ללמד את הבן בגן קריאה ונתקענו. ברגע שהיתה מילה עם 2 סוגי ניקוד, נתקענו. עשיתי הפסקה של חודשיים ואז, זה פשוט זרם. כנראה שיש גם גיל כרונולוגי שבו ילד בשל וחבל על מאבק ועל השנאת הקריאה אם הוא מתקשה ולא מעוניין.
אפשר גם לשנות שיטה. אולי שיטת המסורת קצת קשה לו, והוא צריך שיטה עם יותר עניין. יש היום הרבה ספרי לימוד לקריאה שמתאימות לגיל הרך ויכולות להתחרות יותר בהצלחה עם הספרים, המשחקים והתקליטורים של היום מאשר הספר היבש שאולי לא מספיק מותאם עבורו.
בכל מקרה, לקראת כיתה א צריך ללכת לבדיקה מקיפה של רופא עיניים ואם עשית ואת עדיין בספק, בקשי מהרופא הפניה לאורטופטיקאי שיבדוק בעיות מיקוד וכד'.
אם יש חלילה בעיה של דיסלקציה, לא מאבחנים כל כך מוקדם..
קודם כל תודה על התגובות
נראה לי שיש לו בעיה של מיקוד, אני אבדוק את זה. הו גם כותב מספים הפוך.
השאלה אם יש סימנים מקדימים לדברים האלו ומתי מאבחנים? באיזו כיתה?
תלכי למורה של הוראה מתקנת.
זה דבר נפוץ העניין של לכתוב הפוך ולהתבלבל..
ולרוב אחרי כמה שיעורים זה יכול לפתור את הבעיה.
ואם לא אז המורה להוראה מתקנת תגיד לך
ddba,בוקר טוב.
על מנת לשלול לקות למידה או סוגי לקויות אחרות יש לבצע מס' בדיקות שיסייעו באבחנה.
ומטרתן לשלול גורמים פיזיולוגים-גופניים.
אחת מהן היא בדיקת עיניים.
מומלץ, כבר היום ללכת לקבוע בדיקת עיניים [אין צורך לחכות זמן רב]
אלא ונהפוכו ככל שתאתרי את הגורם לקושי ולבלבול יותר מוקדם
הסיוע שתוכלי להעניק לילדך יסייע לו רבות וייתכן אפילו יפתור את הבעיה.
דבר נוסף, שחשוב לשים דגש הוא על בדיקת שרירי גלגל העין מה שעשוי להשפיע על תנועת העין, פזילה ומיקוד .
בביה"ס- אנו יכולים לראות סימנים- של התנגדות לקריאה, התעייפות מהירה מתהליך הקריאה ביחס לגיל, חוסר הבנת הנקרא ועוד.
למה אני מציינת נקודה חשובה זאת?
לעיתים הרופאים מציינים שהראייה תקינה והיא אכן תקינה, אך, יש חשיבות לבדיקה נוספת ולשם-כך מומלץ להתייעץ עם רופא עינים והיא בדיקת שרירי גלגל העין :מטרתה לבחון את תפקוד השרירים.
לידיעתך, שיטת אלבאום מאבחנת ומטפלת בקשיי תפקוד ולמידה.
כאשת מקצוע, אני יכולה לומר לך שיש חשיבות רבה לאיתור הקשיים הגופניים.
משום שלעיתים קרובות הם שמשפיעים לרעה על תהליכי הלמידה.
ממליצה לך לפנות לברור ולאתר על רקע מה נובע הקושי
ייתכן, שזה בכלל לא מעיניים אך, לשם כך יש להתיל בתהליך הבירור.
בהצלחה רבה
והם אמרו שהוא מאוד איטי - עד שהוא מוציא את הדברים מהתיק ו.... ומתחיל לכתוב... לוקח לו הרבה זמן.
הוא גם מאוד מפוזר.
הם אמרו שאיבחון זה הדבר האחרון שהם ניגשים לעשות קודם כל מנסים את כל האופציות לפני כן.
גם בבית הוא ככה ההתארגנות שלו מאוד איטית..
מה אפשר לעשות כדי לעזור ל להתנהל יותר בזריזות? במיוחד בהכנת שעורי הבית שלוקח לנו המון זמן?
א. לדבר איתו על זה.
(מה דעתך על ההתנהלות שלך?
היית רוצה להשתפר?
במה אתה צריך להשתפר?
מה אתה חושב שאפשר לעשות בשביל לשפר את המצב?)
להדגיש שכ"א צריך להשתפר במשהו, זה לא אומר שהוא ח"ו ילד גרוע וכו'.
ב. לעשות איתו "מבצעים" של נק' ולתת פרסים קטנים, זה מאוד מדרבן.
(תלוי ברמה של הילד, להתחיל מפרסים קטנים על כל מקצוע שהכין בו ש.ב.
אח"כ פרס גדול יותר לכל היום,
ואם אפשר להתקדם לפרסים גדולים יותר על נק' שצבר בכמה ימים...)
אפשר גם למדוד זמן עם סטופר ולעשות "תחרות"
ג.להחמיא כל הזמן....
להזכיר לו שהוא מסוגל ואלוף!
להראות לו עד כמה שהוא הצליח בכל מיני משימות!
וכמובן-
להתחיל מדבר קטן, שיחסית קל לו לעשות,
ואחרי חוויית ההצלחה להתקדם לדבר קצת יותר קשה וכן הלאה...
בהצלחה,
והרבה סבלנות!!
תבקשי בקופ"ח הפניה לאיבחון לריפוי בעיסוק. יתכן שיש לו בעיה של וויסות חושי, כלומר, שאיננו מרגיש טוב את הגוף שלו (יש 2 קצוות: האחד- רעש חריג מאד יפריע לו ולכן רעש גם יסיח את דעתו בש.ב. , קשיי הרדמות וזמן מה עד שהוא יתעורר בבוקר, או בעיות בכיוון ההפוך - גירוי יתר,...).
יש היום המון אפשרויות לטיפות ותמציות טבעיות לפתרון קשב וריכוז (גם האיטיות יכולה להעיד על בעיית קשב, גם בלי היפראקטיביות)
התלבשות בבוקר: תכיני כרטיסיות עם ציור ושם העצם הנדרש, למשל: חולצה, ציצית, גרביים, נעליים, מכנסיים,... ותבקשי אחה"צ שיעבור איתך ויראה איזה סדר מתאים לו. כל שלב שהוא עבר בבוקר, הוא יעיף את הכרטיס לקופסא, עד שיהיה לבוש. זה פועל יפה על ילד עם קשיי התארגנות ואולי יזרז את הקצב.
ש.ב.: יתכן שכדאי לקחת בחורה, אפילו בת 10 לפרק זמן קצר כדי להכניס אותו להרגל, עד שתקבלו איבחון או תחליטו מה לעשות. היא תשב איתו על ש.ב. והוא פשוט יעשה, ברבע הזמן שלוקח לו איתך.אולי כדאי למצוא חדר שקט בלי הפרעות ובלי הסחות דעת. חבל שתיכנסו איתו לעימותים על רקע זה.
אם הוא כבר קלט את הקריאה אז אל תתני לו לשכוח (אם יש בעית למידה זה קורא הרבה ) כל יום תשבי איתו לקרא. גם בשבת. הבעיה של קשיי למידה זה השיכחה ,הם צ'יקצ'ק שוכחים את הנלמד שווה לתת פרסים קטנים ,תיגמולים....
(אצל החרדים אין כמעט ילדים לא קוראים כי אין להם כמעט חופשים אז הילדים לא מספיקים לשכוח) גם בימי חופש לשבת איתו,וגם בימי בי"ס אל תסמכי אל הקריאה בכתה.
ב.המון מילים טובות ובלי שום מילים שמביעות חוסר שביעות רצון (ואפילו בנושא שלא קשור). מילים טובות -מחמאות אל דברים מדויקים שהוא יכול להבין מההוא עשה טוב. למשל לא אומרים לילד "איזה ציור יפה" אלא "צבעת בזהירות בלי לצאת מהקווים" או "השתמשת בצבעים מענינים המון כחול וירוק..." שהילד יבין מה טוב ומה לא טוב . למשל היה לי ילד שכתב מאוד לא ברור אף מורה לא הצליחה ללמד אתו לכתוב ברור ,לא עזר להגיד לו לכתוב שורה שלמה אאאאאאאאא עז אמרתי לו מהכן טוב."ה ל' שלך ממש ברורה" המחמאה כ"כ עודדה אותו שהיה לו חשק להמשיך להתאמץ.
ג.אל תעירי הערות מעצבנות שמורידות את המוטיבציה להתמודד ומיאשות, לא"למה שכחת" או "יותר מהר " או "אתה תאחר את ההסעה." רק מילים טובות כמו "אני רואה פה נמר זריז" (כשזה מגיע לו) או "מה כבר גמרת ?"או אתה ממש זריז .גם אם יגיד לך"בכתה או בגן אני דווקא לא נחשב זריז" אז תעני" אבל הפעם הצלחת " .
ד.תני בו אתכל האמון שהוא יכול . אל תתני לאף מורה ליאש אותך ואותו .ה' נתן לך ילד מתוק,ככה ה' אוהב אותו וככה גם את אוהבת אותו,ולאף מורה אין זכות לפגוע בו ותפקידך לשמור אליו ולעודד אותו .
ה.חלק מהאמור כאן מתאים לבי"ס אבל מתאים גם להכין אותול קראת בי"ס.
בהצלחה
והטיפים הם ממש עוזרים.
היועצת אמרה לי שבגלל שלוקח לו זמן כדאי לסנן לו את המטלות בשיעורי הבית
לבחור כמה ולתת לו לעשות רק אותם וכמובן שלשים דגש על הזריזות.
שמתי לו שעות מולו נתתי לו זמן ומיקדתי אותו במטלות ספציפיות
יש ממש שיפור בדרך הזו
אני די בטוחה שבעלי סובל מADHD.
הוא לא מצליח להתרכז ליותר מדי זמן, המחשבה שלו לעיתים מתפזרת לכמה כיוונים, ותפוקת העבודה שלו לא הכי גבוהה
הוא גאון, וזה מחפה מאוד על הכל, כי הוא מצליח להסתיר את זה, אבל מי שמכיר מקרןב שם לב (הוא ניסה לפתוח פם את הדלת עם השלט של הרכב..)
לאחרונה נהיה לו הרבה עומס בעבודה, והוא מרגיש שהוא לא מספיק ממצה את היכולות שלו
מחפשת בשבילו פסיכיאטר, אפשר גם פרטי, שיתן לו כדור שיוכל לתת לו קצת פוקוס בחיים
אשמח ממש להמלצות!!
תודה
דבר שני, אם יש תור קרוב לנוירולוג של הקופה אפשר לבקש ממנו. הרבה פעמים נותנים בלי בעיה.
בעיקרון מי שמורשה לרשום כדורים לקשב וריכוז זה נוירולוג או פסיכיאטר, ולאחר שיש מרשם קבוע רופא המשפחה יכול לחדש לך אותו מדי חודש בחודשו.
אנחנו מהמרכז, ובגלל שזה נהיה לנו דחוף אנחנו מוכנים גם לנסוע רחוק
התור הקרוב בקופה הוא לעוד 3 חודשים
מה שכן, חשוב לי ללכת למישהו שיתן לי מענה תרופתי, ולא ינפנף ב"זה שום דבר"
אפשר לקבוע דרך כללית/מכבי/מאוחדת איפה שאתם
קרובות באיזורים יותר פריפריאליים
שלום,
אני רוצה לפתוח פורום סגור לאנשים שמתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז, יש לזה ביקוש? הייתם רוצים להצטרף?
אפשר גם במסר/ש"א.
וואלה.. מעורר מחשבה...
והפורום הזה באמת נראלי לא פעיל וחבל....
הרגשתי שיש לי קושי מסויים בלימוד, בעיקר בלימוד גמרא, ורציתי לברר אם זה דבר נורמטיבי או שזה נובע מקו"ר, אז אשמח לשמוע (לקרוא..) חוות דעת...
כשאני לומד, בעיקר גמרא אבל גם לימודים אחרים, אני צריך ממש ממש להתאמץ כדי להתרכז! אפילו אם אין רעש ושום דבר, פשוט כדי להבין מה אני קורא! זה לא משהו חריף, פשוט מקשה...
ככה"נ אין לי קו"ר, אפילו עשיתי אבחון ויצאתי עם קשב טוב, ובכל זאת אני לא לגמרי בטוח.... לפעמים אני קורא ד"ה ברש"י ארבע פעמים ומגלה שלא שמתי לב למילה ממה שקראתי, לקח לי ללמוד דף גמרא רש"י אחרי שכבר למדתי אותו כמה פעמים, שעתיים וחצי! דף פשוט יחסית, וזה היה כמעט אך ורק לקרוא ולהבין, פשוט כל משפט כמה רגעים הייתי צריך "לתפוס את עצמי" שוב ולהתרכז. ואני לא ברמה של מתחיל...לומד הרבה זמן...
וזה ככה בכל דבר שאין בו סקרנות, אם זה משהו חדש ומעניין וקל להבנה אז הסקרנות עוזרת לי להתרכז ולרוץ, אפילו שעות רבות, אבל בחזרות וכאלה... ובגמרא גם לימוד ראשוני...
אני יודע שללמוד זה קשה ויש עמל תורה אבל התלבטתי אם זה נובע ממקום אחר, ונראה לי שכן... זה לא המאמץ להבין, זה מאמץ גדול לשים לב מה אני קורא, להתרכז... זה נשמע מוכר למישהו?
חשבתי אולי יש איזו נקודה מסויימת שלא בודקים באבחון רגיל ואולי זאת הבעיה...
יש עוד הרבה דברים שיכולים לגרום לזה, אני ממליץ לעשות אבחון פסיכודידקטי, הוא הרבה יותר מקיף ומתייחס לכל קשיי הלמידה, הריכוז והחשיבה
שהכדור מפריע לו לכוון בתפילה?
שהייתי צריכה להחזיק את עצמי שלא להירדם,
אבל אם זו התחושה- כנראה שצריך להחליף כדור.
כדור אמור לעזור להתרכז, לא להפריע.
היא ממש מגניבה- כאשר יש מחסור בדופמין והורמונים נוספים, היא מאיצה את ייצורם,
וכאשר יש עודף- היא מונעת מהם להיספג במוח.