בעקבות הפיגועכרובי

הבן שלי מפחד מאוד ללכת לשרותים לבד,

אני מתלבטת אם לשכנע אותו להתגבר, או לבוא איתו ולחכות שזה יעבור לו לבד.

הוא גם התחיל להרטיב, ובא לישון איתנו בלילות האחרונים.

מה אתן אומרות?

בן כמה הבן שלך?פפריקה--

הוא מספר על הפחד? מדבר עליו? מבהיר ממה הוא פוחד?

באופן כללי כדאי לשוחח על כך בצורה פשוטה, להסביר לו שאתם עושים הכל בשביל לשמור עליו ושהקב"ה שומר מלמעלה, שיש מזוזה ובעזרתו יהיה בסדר. לשמוע על החששות, לחבק, להכיל, לצאת לקראתו -- ללוות לשירותים, להשאיר אור דלוק, לשבת איתו עם סיפור לפני השינה. אלו דברים שיוכלו לחזק אצלו את תחושת הביטחון ובעזרת ה' יחזור ויבנה עם הזמן.

בסך הכל הפחד שלו הוא הפחד של כולנו-

מי שאמורים להיות המגינים והמגוננים הפכו לחסרי אונים ואמון הילד בטבעו של עולם וביכולת ההורים לשמור עליו-- התרופף ואולי אפילו התפרק . לכן המחוות האלו והחיזוקים הקטנים יחזירו לאט לאט את הרוגע הפנימי ומאוד חשוב-- לשוחח ולשוחח. לשמוע אותו, לענות לו תשובות וביחד-- להתפלל.

שתמיד נבשר ונתבשר בשורות טובות!

אוי, פפריקה, מכיון שאני באותו הסרט-אחותו

בתי בת ה10 ישנה איתנו לסירוגין כבר לילה רביעי ( הלילה פשוט נדדתי אני למיטה שלה, כי לישון במיטה זוגית, 3 נפשות יחדיו עם בטן של חודש שמיני זה לא להיט ממש) כשהיא באה למיטה שלנו- היא אמרה שהיא צריכה לשירותים אבל לא מפחדת  ללכת לשם בלילה .

עכשיו- תסבירי שיש מזוזה, ואצל פוגל לא היה???

וה' שומר עלינו- ועל פוגל לא שמר??

ואנחנו אומרים קריאת שמע, ואם היא רוצה וחשה פחד- מותר לה להגיד שוב...- ופוגל לא אמרו?

אז זה נכון שאלו התשובות שלנו, אבל צריך לדעת שלכל תשובה שלנו יש להם עוד שאלות עליה. ואלו שאלות שאפילו לנו כמבוגרים לא תמיד יש את התשובה... נכון?

אתמול הייתי בשיעור על מגילת אסתר, שם דיברו על מסירות נפש, לא חשוב כל המסר ( או אולי כן, אבל לא כאן) בסוף השיעור כשדיברו על איך מתגברים על הפחד- שאלה אותי חברה אם אני מפחדת יותר מאז הרצח. כחשבתי על זה- התשובה היא שלא ממש. יותר נזהרת. קצת יותר חוששת בשעות החושך לצאת- כן. אבל אין פחד של ממש. כל העולם הזה רועד- צונאמי, שריפות, רעידות אדמה, דליפות רדיואקטיביות, תאונות מזעזעות..... ואני אחשוש יותר מכל אחד אחר? מסתבר שלא.

אבל הילדים שלנו, שהיו כל כך קרובים לארוע, וראו את הוריהם בוכים וכואבים, להם, בנוסף לכאב שהם לא יכולים לעכל בכלל, יש פחד אדיר- המשפחה היא כל עולמם. אין לילד דבר פרט לאהבת הוריו. כל עולמו נבנה מזה, כולו תלוי בזה. בוודאי שחרדתו גדולה מאד.

אז גם אנחנו, כרובי, מקבלים את הילדים לחדרנו בינתיים. מאמינים שזה ירגע עם השגרה הבריאה. כשביתי פחדה ללכת לשירותים בלילה ( היא בת 10 - זה כמובן משתנה מגיל לגיל ומילד לילד) אמרתי לה שאמנם יש פחד, אבל על פחד גם חייבים להתגבר- הכל נעול והכל מואר, ועכשיו גם ההורים ערים- היא יכולה ללכת בשלווה. והיא התגברה והלכה. אני מניחה שהזמן יעשה את שלו. לכאבי - זו לא הפעם הראשונה שילדינו מתמודדים . נקווה רק שזה יצמיח מהם אנשים חזקים יותר.

אחותו את צודקת...אביאלמז

כשאני הייתי ילדה, אחד מהישוב שלי נרצח..

וגם אני פחדתי ממש להסתובב בבית בלילה, לקום לשרותים,

ואני זוכרת את אבא שלי בחרוף נפש היה קם איתי כל פעם בסבלנות לשרותים, ולפני שהלכנו לישון הוא היה עושה איתנו סיבוב בבית כדי שנסגור כולנו את כל החלונות, הדלתות, להראות לנו שאין סיכוי שמישהו יכול להכנס..

הייתי קמה באמצע הלילה לבדוק שההורים שלי במיטות שלהם ובד"כ גם הייתי נוגעת בהם כדי לבדוק שהם זזים...

זו היתה טראומה, אבל ההורים שלי הכילו את הפחדים והם גם הסבירו לי שנכון שקורים דברים והם לא בשליטה שלנו, וזה מפחיד ושהם גם מפחדים, אבל מאמינים בקב"ה שהכל יהיה בסדר.. ולא יקרה כלום.

הייתי בת 7 אני חושבת..

לקח לי איזה שבוע אבל חזרתי לעצמי..

אז דעתי- להסביר להם את האמונה, ומותר גם להגיד, "אני לא יודעת חמוד, אנחנו לא יודעים מה החשבונות של הקב"ה, אבל אני מאמינה שהכל יהיה בסדר ושהקב"ה ישמור עלינו.."

להחזיר לו את הביטחון בה', כי באיזה שהוא מקום גם הביטחון של הילד בקב"ה נפגע כי הוא בטוח שהקב"ה שומר על כולם ופתאום זה לא ככה...

אין תשובות וגם לא יהיו!פפריקה--

ולכן צריך לחבק ולאהוב בפשטות ולהרגיע. להתפלל ולקוות לטוב..

לחזק גם אצל הילדים את מידת הביטחון ונראה לי שאתם עושים את זה בגבורה וברגישות ובנחישות.

וצר לי אם הכאבתי לך

בשורות טובות!

את שוב התנצלת... רשמתי לי.אחותו

לא , את לא הכאבת. היה איזה רשע שדאג לעשות את זה ... ( רשע זו מחמאה לתת אנוש שכזה, לא?)

Avrechit

כמו שאמרו כאן, גם אני חושבת שהזמן ירפא את הכאב והפחד. אני חושבת שלא כדאי לשכנע אותו להתגבר, אלא לתת לו כמה שיותר משענת ובטחון בשלב זה.

בנוסף, אני חושבת שילדים זקוקים לפרוק את המטען הזה, אם באמצעות ציור ו\או משחק.

נכון שבאופן רגיל אני ובטח גם אתן לא מתלהבות לתת להם רובים ומשחקי מלחמה. גם הרבי מליובאוויטש דיבר נגד צעצועים כאלה. אבל יש תקופות שבהן זה משמש ממש כאמצעי טיפולי.

אני באופן אישי לא יזמתי משחקים כאלה, אבל כשהיתה מלחמה בדרום, והבן שלי ביקש את זה - אז סיפקתי לו את חיילי הפלסטיק הקטנים (שהיו קבורים גבוה בארון מאז שסבתא הביאה אותם), ואפשרתי לו לשחק בהם כאוות נפשו.

אם ההורים בעצמם נמצאים בחרדות, אז כמובן שצריך לטפל קודם כל בזה, וסביר להניח שזה יפתור גם את הבעיה של הילד.

הרבה בריאות ושמחה.

נראה לי שמצבי גרוע מכל...אמהונת

כל מה שאתן- אחותו ואבילמז מתארות א\, אצל ילדים,  בדיוק עובר אצלי...עצוב

יש דברים נסתרים לא נבין לא נדע......

את לא הילדה היחידה שירק

גם את לא איזה יום שמח
גם אני באותה הסירה....אביאלמז

רק שבעלי לא בבית שאני אבדוק אם הוא זז בלילה...

וזו הסיבה שאני טרוטת עיניים כבר כמה ימים....

חהחהחה מתפקדת גםילדה זיגזג

למסדר האמהות-ילדות...

כרובי, אני בת שלושים וגם מפחדת ללכת לישון ולשירותים מאז..

מה למשל אני עושה בפורום בשעה כזו אחרי יום ארוך כזה??

מצטרפת...אמא קטנה

תוך כמה זמן זה עובר? שאוכל להרגיע את עצמי...

חוויתי את זה כילדהפונצ'י

בסביבות גיל 11, כתגובה לחדירות שהיו אז "במודה"...

דווקא לא דיברתי עם ההורים על זה, היה לי מאוד קשה לבטא.

אבל הם ממש הכילו- אבא הקפיד לבוא לחדר שלי אם הוא חזר אחרי שהלכתי לישון ולהודיע שהוא נמצא (משום מה, למרות שגם לאמא היה נשק, זה הרגיע אותי) ואם ניגשתי בלילה להעיר אותם (בדר"כ כשאבא לא אמר לי שהוא הגיע) כדי שאני אעז ללכת לשרותים, הם היו מחבקים ומחכים בסבלנות...

אחרי כמה זמן זה עבר- המשכתי לפחד, אבל הייתי מסוגלת לשמור על רציונליזציה וללכת לשרותים לבד...

ואחרי חצי שנה- גם הפחד עבר.

אם אפשר להכיל ולתמוך, כמו שההורים שלי עשו- זה הכי טוב. אין לי מושג מה עושים עם ילדים קטנים יותר...

תודה יקרות!כרובי

ההתלבטות שלי היתה אם זה נכון לנצל את ההזדמנות כדי ללמד אותו להתגבר על הפחד.

כי באיזשהו מקום, ההכלה והעטיפה יכולות גם להביא אותו למקום מחליש וחסר אונים, שהוא מרגיש שהוא לא יכול להתמודד.

מצד שני, הוא ממש רגיש, ואני חוששת להזיק לו, לא למתוח מידי...

תוספת קטנהכלנית1

אפשר להוסיף אור (פרוז'קטור) בכניסה לתקופה הקרובה בלילה, כדי לתת תחושה שיש אור ואף אחד לא יכול להסתתר (יש גם תאורה שברגע שמישהו מתקרב- נדלקת, זה יכול להוסיף לבטחון שלכם ושל הילדים.

ו- אפשר גם להוסיף מנורת לילה קטנה מעל השירותים, כדי שמי שקם בלילה יראה שאין שם אף אחד (בנוסף לחיבוקים הנחוצים בזמן הקרוב (וכמובן, לא לתת לשתות שעתיים לפני השינה, כדי שלא יקומו לכם כל רגע מישהו אחר..).

כמו כן, אפשר לשחק בתאטרון בובות (לקטנים -בובות ולגדולים בובות אצבע, אפשר גם להכין לבד) ולתת לכל ילד בובה ולהציג איך הבובות הולכות לישון, מה הן חושבות, איך הן בודקות שהדלת נעולה וגם החלונות (או שיש סורגים) איך הן הולכות לשירותים בלילה למרות שיש להן מחשבות שונות.

אפשר גם לתת להם לצייר את המשפחה ואת עצמם ולשים לב אם יש משהו חריג...

פלסטלינהבננה*

קראתי פעם על דרך לטיפול בתופעות רגשיות כמו חרדות וכדו' - דרך פלסטלינה, זה משחרר בצורה בלתי רגילה.

אני לא זוכרת בדיוק אבל העקרון היה לעבוד יום עם פלסטלינה צבעונית בלבד, לתת ליצור מה שרוצים,

ויום עם פלסטלינה לבנה בלבד - ללכת על סגנון של אותיות וכדו' - ליצור מילים.

יש מישהי שיודעת? נראה לי שזה יכול מאד להועיל, וזה זמין בבית ולא מצריך מדי הרבה השקעה...

זה סוג של תרפיה באומנותשירשור

ומי שלא מוסמך, עדיף שלא ייכנס לנבכי הנפש.

כשנכנסים, ולא יודעים אפשר להשאיר יותר טראומות מתיקון.

שירשור,Avrechit
סליחה, קפץAvrechit

אם את מבינה בנושא, אולי תוכלי לכתוב כאן דרכים לעזור לילדים להתבטא ולפרוק את רגשותיהם, בלי להכנס לנבכי הנפש?

הרי ילדים רבים נפגעו ברמה זו או אחרת מהידיעה המרה, אך לא עד כדי כך שיילקחו בעקבות זאת לטיפול מקצועי.

"האמנתי כי אדבר"דנדשיתאחרונה

ב"ה שיש לנו מענה תורני,לעמלק הזה -שפוגע בחלשים,שזורע פחד וספק בביטחון בה'. חז"ל אמרו "האמנתי כי אדבר" כדי לחזק בתוכנו את האמונה והביטחון ,כדי להכניס ללב את כל הפסוקים היפים ,שלא נשאר עם סיסמאות בראש ופחד בלב,טוב לדבר דיבורי אמונה לאחרים ולעצמנו,בזמנים כאלה לספר להם ולעצמנו סיפורים מחזקים באמונה ובהשגחה פרטית ,מהתנ"ך ועד עכשיו, ב"ה יש בלי סוף. ולומר ברור ,גם אם זה נראה פשוט ,שה' איתנו ,שהם לא ישברו אותנו וכו' להרים גז בדיבורים מחזקים ואמונה.

על עצמי חוויתי איך מחשבה טובה יכולה אפילו להעלים מצוקה גופנית שחשבתי שכבר תשאר איתי שנים.

אבל כדי שזה יפעל וירגיע את הלב ,צריך להזהר שזה לא בא ממקום של הטפה ונאומים שלא מחוברים למקום ולמציאות ,אלה ממקום אמיתי  ומכיל,מבין ומחובר לכאב ולפחד ועם כל זה עולה משם.

פחדים עמוקים לא נעלמים צ'יק צ'ק צריך סבלנות,לאט ,לאט לטפטף עוד אמונה ועוד ביטחון.

זה S O S בזמנים כאלה.

הילדים שלי גם מפחדים,וגמאני מת ובאמת אנחנו מקפידים יותר לסגור את החלונות והכל וחושבים להביא כלב לחזית הבית , ואני אומרת להם לפני שהולכים לישון שיתפללו על זה,שלא יהיו להם חלומות רעים ופחדים ושיתפללו על כל מה שמלחיץ אותם (את זה לא כדאי יותר מידי,כדי לא להתבחבש מידי בדברים השליליים)

וסיפורים מחזקים ושמחים לפני השינה כמובן.

שה' ישמור על כולנו וגאל אותנו כבר מהישמעלים האלה.

השבת אבידה - כלבי האסקי סיבירייהודיה מא"י
שני כלבי האסקי סיבירי נמצאו בהר כביר ביום שישי האחרון (חוה"מ פסח)

מי שיש לו רעיון למי הכלבים שייכים שיפנה אלי בבקשה באישי

אמהות לבנים עם אטופיק- יש תקווה לשרוול קצר בקיץ?שיח סוד

עד היום לבש ארוך בקיץ,

מסכן שכל החברים בגן עם קצר מרענן - הוא חם לו עם ארוך.

אבל כשהוא עם קצר בשרוול/במכנס הוא מתחיל לגרד כי זה נגיש…

עם השנים למדנו יותר להתנהל עם האטופיק ועכשיו ההתפרצות במצב סבבה

מפחדת לקנות לו מלאי של קצר ולהתבאס (מה שקרה קיץ אחד שפשוט מלא כסף הלך לחולצות שלא השתמש…)

לא יודעת להגיד כי כל החורף סתיו לבש ארוך

בקיצור, באיזה גיל כבר יכלתם לשים להם קצר בקיץ? אם בכלל…

משהו אחד- במזגנים בקיץ לא כזה חם....יעל מהדרום
לק"י

לילדים שלי היה, אבל לא זוכרת שגירדו הרבה.

ומציעה לך לשאול בפורום הו"ל, שהרבה יותר פעיל.

ואפשר לקפל לו את השרוולים ולבדוק איך זהיעל מהדרוםאחרונה
לק"י

אם העור בסדר והוא לא מגרד, לקנות לו גם קצר.

משפחה תורנית מחפשת יישוב קטן, קהילתיbula

עם קליטה פתוחה ודירות להשכרה

אשמח לרעיונות

באיזה אזור?פתית שלגאחרונה
מעון/משפחתון תורני מומלץ בהדר גניםאושי 9
בננו הבכור יהיה בספטמבר הקרוב בין שנה ותשעה חודשים. אנחנו אמורים לעבור להדר גנים, פ"ת. יש למישהו המלצות על מעון/משפחתון תורני ואיכותי?   הרף המינימלי, שתהיה למקום כשרות בשרית למהדרין. 
יש ברחוב בגין מעון חסידימתיכון ועד מעוןאחרונה
שנראה לי די מוצלח, המינוס העיקרי זה שיש בו המון ילדים, מנהלת ממש משקיענית ואכפתית
איך נותנים לילדים הרגשת יציבות בתקופה כזאת?מתוך סקרנות

אני מרגיש, שאת הילדים מטרידה בעיקר ההפסקה הפתאומית (מבחינתם) של פעילות מסגרות החינוך, כשבינינו אף אחד לא יודע מתי יחזרו.

לכל השאר הם יחסית מתרגלים ומסתגלים...

,למישהו יש טיפים איך לתת להם בטחון בנושא זה (יש לילדה אחת לדוגמה עוד חודשיים יום הלדת בגן, וכבר עכשיו מוטרדת האם יתקיים או לא...)?

אפשר לשתף את הגננתמענין

שתדבר איתה בטלפון. שכשיחזרו לגן יחגגו לה.

אצלינו משתדלים להתקשר לילדים, ולשלוח סרטונים כדי לשמור על קצת תחושת חיבור כמה שאפשר בין הגן לילדים.

באמת תקופה מורכבת לילדים, מחפשים את השיגרה ואת הביטחון שהם רגילים אליו. 

רעיון, תודהמתוך סקרנותאחרונה
סיר בישול איטיטרכיאדה

בעקבות המלצה פה של @פשוט אני קניתי סיר בישול איטי. 

שמתי בבוקר חלקי עוף ותפוחי אדמה, הוספתי תבלינים והדלקתי על החום הנמוך (יש שתי דרגות חום- נמוך וגבוה, ועוד אפשרות של שמירה על חום)

לאחר חמש שעות בדקתי וראיתי שהעוף לא מתחיל אפילו להיות עשוי, בעוד שעל החום הנמוך ההמלצה היא 6-8 שעות.

בהתייעצות עם גי פי טי הוספתי כוס מים והגברתי לחום הגבוה, חיכיתי עוד שעתיים, וכעת העוף מוכן בקושי, רחוק מאד מלהיות רך ועסיסי כמו 

שתארו לי. התפוחי אדמה מוכנים אבל מעט קשים. בקיצור, ממש לא מה שדמיינתי.

אשמח שתאירו את עיני איפה טעיתי, כי תוצאה כזאת יכולתי להשיג גם אם הייתי מניחה סיר עם עופות על האינדוקציה לכמה שעות (ואז החום היה הרבה יותר גבוה והבישול יותר טוב)

בנוסף, הנוזלים בתבשיל בקושי מבעבעים, זה נראה כאילו החום כל כך חלש!

אולי תשאלי בפורום מתכוניםיעל מהדרום
נראה שהיה חסר רוטבחילזון 123אחרונה

זה לא סיר לאפיה זה סיר לבישול

ואולי היה כדאי לכסות עם מגבת מעל

כשהאיש בעבודה בזמן המלחמהעקרת הבית

בימים הראשונים האיש שלי עבד מהבית, ועכשיו נוסע לעבודה.

מה אתן עושות כדי לגרום לאיש שלכן להבין שיחד עם העבודה, יהיה קשוב לצרכים שלכן ושל הילדים?

הוא יודענהג ותיק

שיש לך ולילדים יותר צורך ממנו בימים האלה?

אולי פשוט לדבר איתו על זה

אם יורשה לי (בתור מי שבעבודה, אמנם מהבית)משה

בטח שנסע לעבודה. יש לכם חשבונות לשלם ומשפחה לגדל. צריך להעריך את זה ולקבל את זה קודם כל.

אחר כך אפשר לאזן מחדש.

משתפים מהלבתהילה 3>אחרונה

היה לי ממש מאתגר היום הרגשתי פשוט אמא גרועה/

הייתי כל כך עייפה ורק רציתי שמישהו יחליף אותי ויהיה לי שקט לשעה

אני ממש צריכה שתגיע שעה מוקדם יותר/שתבקש לעבוד מהבית/שתיתתן לי שעה לנוח כשאתה בא כדי שאני אצליח לחזור לעצמי/שתראה את המאמצים שלי/שתיקח אחריות על x וכו

שלום מחפשת פסיכיאטר לילדים באיזור מרכזממתקית

או הסביבה, ירושלים, או כל מקום אחר.
לא דרך הקופה
מישהו פרטי שאני יכולה להתקשר אליו לפלאפון באופן אישי.
אשמח לטלפון בפרטי

בדרך כלל גם לפסיכיאטרים פרטיים יש מזכירהמתואמת

ולא מתקשרים אליהם ישירות לטלפון.

בכל אופן, עוד כחודש יש לנו תור לפסיכיאטר פרטי שקיבלנו עליו המלצות, והוא מקבל בתל אביב. אחרי התור אוכל להמליץ עליו באופן אישי כנראה...

לא נכוןאריק מהדרום
יש לי פסיכיאטר שאני מתכתב איתו בווצאפ ובמייל וזמין בטלפון, הןא מקבל גם באזור המרכז ובזום אבל הוא לא לילדים.
תודה אבל צריכה לילדים.ממתקית

אבלאם אפשר בכל זאת מספר...

זה יפה! ומעניין כמה זה נפוץ...מתואמת
בכל אופן, זה רק אחרי הפגישה הראשונה איתו, לא?
אז זה באמת יפה...מתואמתאחרונה
יש את ד''ר מרים פאסקיןמתיכון ועד מעון

את ד''ר ליעד רוטשטיין

ד''ר מאיה אליעזר

במרכז, פרטיות

אבל מה הטלפונים? אפשר בפרטי? בבקשה...ממתקית
אין לי בשלוףמתיכון ועד מעון
אבל יש בגוגל, בטוחה שיעלה לך שתכתבי את השמות

אולי יעניין אותך