א. בשנים האחרונות פיתחתי לעצמי שיטה שאני קוראת לה: "להתחיל מהסוף".
הבהרה - לא לכולן זה מתאים. אבל מי שמתאים לה - מברכת אותי כל שנה.
הנקודה המרכזית - לרשום לעצמך מה תעשי בלילה שלפני בדיקת חמץ. מה יגרום לך לא לישון בלילות האחרונים לפני פסח. לרשום הכל - בלי ויתורים (גם אם נורא חשוב לך נקיון של ארון מסויים שלא קשור דווקא לחמץ - אבל בטוח תעשי לפני פסח.)
בדרך כלל - זה מתרכז במטבח, כי שם לא נוכל לוותר, במטבח באמת צריך שלא ימצא פירור (בשונה משאר הבית, אגב)
ואנחנו נצטרך ארונות לאחסון ושימוש בפסח.
כשיש ילדים קטנים שמסתובבים - באמת מומלץ להתחיל לתת רק דברים כשרים לפסח (אפשר קטניות).
אבל בכל זאת - לפעמים קשה לעשות הכל בחדרים.
במטבח אפשר להתחיל עכשיו.
להצטייד במסקנטייפ לבןן, שמחה ו2 סלסלות.
תחשבי אילו ארונות את רוצה לשימוש בפסח.
לא צריך הרבה ארונות. אפשר שבוע אחד להצטמצם. אם יש לך שני ילדים קטנים אני מניחה שלא תארחי ה-מ-ו-ן בפסח. (ואם כן - מותר להשתמש בחד-פעמי יפה.)
שנים-שלושה ארונות תפני עכשיו - ארונות אחסון מזון , אם יש בהם חמץ שעוד צריך להאכל (או להכנס לתיבות של 'חסדי נעמי') - את החמץ תניחי בסלסלות, על השיש או השולחן. כך תזכרי להשתמש בו.
כלים ודברים אחרים - לצמצם בארון אחד. כבר תבדקי את הארון הזה מחמץ לפני שאת מכניסה דברים ו-הופ - דבק נייר לבן עליו לרשום 'בדוק לפסח'. (בהנחה שהילדים לא פותחים את הארון. אם כן - תתחילי רק בארונות עליונים, או להדביק חזק)
את הארונות שפינית - לנקות יסודי, לסגור בדבק נייר לבן - ובסיפוק רב לכתוב: 'כשר לפסח'.
תנור - אם את מתכננת לאפות אז לא.
אבל בסוף האפיות - ניקוי קל, שלא ישארו פירורים גדולים - מספיק.
כיריים - תפרגני לעצמך כבר השנה כיריים של פסח. זו הוצאה לא גדולה, בוודאי יותר זולה מעוזרות. את הכיריים של כל השנה מספיק רק לנקות ניקוי רגיל, שלא ישאר חמץ משמעותי.
- באופן כזה, את הדברים המשמעותיים יותר לפסח להקדים לעשות. אחר-כך אם נשאר זמן וכוח, אפשר כמובן לנקות בשביל הכיף.
אפשר ללכת לטיול
או לגן משחקים
או לנוח.
באמת זה דורש קצת הקרבה של הרצון שלנו לנקיון והברקה. ויש לרצון הזה מקום חשוב, שלא צריך לבטל, כדאי למצוא לו מקום, בדברים שעושים 'תחושת נקיון' - למשל: פמוטים מבריקים.
אבל תמיד - הכל לפי הכח, לפי המצב של כל המשפחה, לפי האפשרות
ב. יש לי דיסק של שיעור מעולה של הגאון הרב ישראל גנס. שמאד עושה סדר במה צריך לעשות, סדרי עדיפויות במצבים השונים של החיים. בכלל לא מזלזל בנקיונות וקרצופים - אבל מאד מבהיר מבחינת מה שצריך לפסח - מה סדרי העדיפויות. אם משמעותי לך - אנסה לרשום את עיקרי הדברים, או שאולי אוכל לשלוח לך.
והכי חשוב: לשמוח שאנחנו כאלה טובות וצדיקות שעוסקות במצוות, ורוצות גם לנקות וגם להיות אמהות נעימות וטובות
בהצלחה!