יום השביעי יקרה, שלום.
בחרת להתייחס לנושאים הקשורים ליחסים. יחסים עם הבעל (זוגיות) ויחסים עם הילד (אמהות). ואני מבינה ממך שתחומים אלו בחייך חשובים לך מאד.
שאת מבינה שצרכים של תינוק הם גם צרכים רגשיים וחשוב לך שיהיה לו אותם, שהוא ירגיש אהוב ושיש לו מקום בחייך. זה כבר מלמד אותי שאת אמא איכפתית, שלא לוקחת את האמהות כמובן מאליו. אמא שמוכנה ורוצה להשקיע.
הפחד שלך טבעי, אנושי וחיובי. פחד מסוג כזה שומר עליך להיות אמא כפי שאת רוצה להיות.
אני מציעה לך קודם כל, לפני שאת ממשיכה לקרוא את התשובה שלי, לעזוב את המחשב, לקחת דף (גדול!) וכלי כתיבה ולכתוב ממה את מרוצה ממך כאמא. מה את כן עושה עם הבן שלך, מה את כן נותנת לו. כתבי לפחות עשרה דברים. הקדישי לכך מחשבה.
בנוסף, הכיני רשימה של הצרכים שלדעתך הבן שלך זקוק להם ומה מתוכם הוא כבר מקבל ממך.
משסיימת, שאלתי את עצמך מה עוד והוסיפי עוד 3 דברים.
לאחר מכן חזרי לקרוא את המשך התשובה, ולמה? כי אנחנו כאמהות שוכחות באמת ובתמים לראות מה אנחנו עושות מצוין, כמה אנחנו נפלאות כאמהות, במה אנחנו כן טובות, ואז הפחות טוב מתעצם מאד ונותן לנו להרגיש שאנחנו לא "אמהות טובות".
שימי לב, כתבת "לפעמים". לפעמים את לא סבלנית אליו, לפעמים קשה לך איתו. אבל תמיד איכפת לך ממנו, ותמיד תמיד את קודם כל רק בנאדם, וגם לך יש רגעים שהסבלנות נגמרת.
אני מציעה לך לבחון מתי זה קורה לך. מה עוד קורה כשהתינוק שלך בוכה שגורם לך להיות עצבנית, האם זה רק כשהוא בוכה מעבר למה שאת יכולה לשאת? (כמה את יכולה לשאת?), האם את גם עיפה באותם פעמים? האם היה לך יום קשה או שמספיק שהוא בוכה בלי הפסקה ואת משתגעת?
יכול להיות שתגלי שאם את גם עיפה, גם לא רגועה, וגם לא מתייחסת אליו כמו שהוא רגיל – הוא בוכה בלי הפסקה (הרי ידוע שילדים מרגישים את אמא שלהם...)
למה שלב זה חשוב כל כך? כי שאנחנו יודעות לזהות את הנקודה שכשדורכים עליה היא גורמת לנו לצאת מדעתינו – קל יותר להתמודד איתה אחר כך או להרגיש מתי זה עומד לקרות ולהכין תרופה למכה.
וזה עונה על השאלה "מה אני יכולה לעשות כדי שזה לא יקרה?":
-
תתחילי להבין מה כן טוב וזה כבר יתן לך תחושה טובה לגבי האמהות שלך
-
תביני אלו צרכים את כבר ממלאת, וגם זה יעזור לך
-
תזהי מתי את עצבנית על הבן שלך במיוחד, ואז יהיה לך קל יותר למצוא דרך להתמודד.
-
כמובן שאם היה מדובר באימון אחד על אחד היינו עושות את זה יחד, אך התשובות שלך יכולות לעזור לך להתקדם.
לגבי השאלה: "כיצד אהיה אמא טובה?" אני אשלח אותך לעשות "שיעורי בית" שיקלו עלייך. אם זה באמת חשוב לך, צאי לדרך וחזרי עם תשובות:
-
מה זה אמהות בשבילך?
-
מה את צריכה להיות כדי להיקרא "אמא טובה"?
-
איך תיראי כשתיהי ה"אמא הטובה" עליה את מדברת?
-
מה הם הערכים האימהיים שצריכים להתקיים כדי להיות "אמא טובה"?
-
חשבי על מישהי שהיא בעינייך "מודל האמא הטובה", וצייני בזכות מה.
-
נשמע שבעינייך יש קשר ישיר בין היכולת שלך להיות "אמא טובה" לעובדה שאת לפעמים מתעצבנת על הבן שלך. האם את יכולה להיות אמא טובה וגם לפעמים להתעצבן על הבן?
שתפי אותי איך היה לך לענות על השאלות ומה התובנות שעלו בך. זו עבודה רבה בתור התחלה J
לעניין הזוגיות:
עלית על נקודה מאד משמעותית בעצמך. ציינת, אולי מבלי לשים לב, שאת מפרשת הרבה דברים שבעלך אומר לך "כביקורת עלי". כלומר, את מבינה שיכולים להיות פירושים נוספים אבל את מפרשת דווקא כביקורת.
ישנו מודל שנקרא אפר"ת. ר"ת – אירוע, פירוש, רגש, תגובה. כלומר, כשקורה אירוע מסוים (כשהוא אומר לך איקס), את בוחרת לפרש בצורה מסוימת (ביקורת, או אי אהבה), את מגיבה (בתחושת פגיעה), והתגובה... לא מאחרת לבוא. (לא פירטת אבל אני יכולה להניח שהתגובה היא: כעס, זעם, תיסכול, התרחקות, שתיקה רועמת וכו'.)
באימון את יכולה לבדוק את המודל ואיפה הוא עוד מתקיים (אירועים), לבחור דרכים חדשות לפרש, לזהות רגשות חדשים וכמובן, להגיב לגמרי אחרת.
כל מה שקשור לפירוש אישי הוא תלוי רק בך, כפי שציינת "אני יודעת שהבעיה היא בי", כך שהבשורה הטובה היא – שבידייך לשנות את זה J.
העובדה שאת כבר עובדת על עצמך מעידה על יכולתך להצליח, לשים לב, לא לוותר לעצמך (שהרי יכולת להפסיק לנסות שוב ושוב) ועל כך שאת יודעת מה נכון רק זקוקה להכוונה, "איך".
לגבי מה הוא מרגיש – והפעם אני אייעץ ולא אשאל, כי גם ככה יש לך עבודה רבה – אני מציעה לך לשבת איתו לשיחה. להסביר לו מה את מרגישה, לשמוע מה הוא אומר, לקחת אחריות רק על הצד שלך ולדבר במסר של אני ("אני מבינה ממך שאתה מרגיש אשם כשאני מפרשת את הדברים שלך כביקורת. אני שומעת ממך שאין בכוונתך לבקר אותי..." ובקשי ממנו עזרה, גייסי אותו לעניין ("יעזור לי מאד אם תוכל להזכיר לי כשאתה אומר לי _______ שזה כדי ______ ולא כדי לבקר אותי"... כמובן שאת מוזמנת למצוא את הדרך והניסוח שמתאים לך. אני מקווה שהוא ילמד מך להתחיל לדבר ב'מסר של אני', מה שיעזור לך להרגיש שהוא פחות מבקר אותך.
בהצלחה רבה.
ומשהו יפה על המושג "אמא טובה" שלמדתי בתחום הנחיית זוגות, וממליצה לכל אחת מכן לקרוא:
"אמא טובה דיה": http://www.mamy.co.il/article.aspx?IDP=7053