יש לי שאלה אשמח למענה
שירה123451
מה השאלה?~מישי~
בקשר ליוסף ואחיושירה123451
בס'ד
כשנאמר ''ויוצא את דיבתם רעה אל אביהם''
אז יש מפרשים שאומרים שאח''כ הקב''ה העניש אותו על כך ולא הבנתי כ''כ על מה הייתה הדיבה שאמר לאביו וגם מהם העונשים שקיבל..
אשמח אם תסבירו לי : )
תיקון*שירה123451
בס'ד
במקום ויוצא -ויבא*
תשובהאאלעד
כתוב שאמר עליהם לשוה"ר(נראה לי שאכלו אבר מן החי ושזלזלו בבני השפחות וקראו להם עבדים ועוד משהו שאני לא זוכר.. אולי עריות?.)
וקיבל על כל אחד עונש תואם: אבר מן החי-השעיר שכתוב ששחטו במכירתו,
ושזלזלו בבני השפחות-שנמכר לעבד.
בכל מקרה הכל מהזכרון אז כדאי לבדוק זאת במפרשים...
השלמה לאלעד..סנופקין17
רש"י מביא בפירושו את התשובה:
"את דבתם רעה-כל רעה שהיה רואה באחיו בני לאה היה מגיד לאביו, שהיו אוכלין אבר מן החי, ומזלזלין בבני השפחות לקרותן עבדים, וחשודים על העריות. ובשלשתן לקה. על אבר מן החי (לעיל פסוק לא) וישחטו שעיר עזים במכירתו, ולא אכלוהו חי. ועל דבה שספר עליהם שקורין לאחיהם עבדים, (תהלים קה יז) לעבד נמכר יוסף. ועל העריות שספר עליהם, (להלן לט ז) ותשא אשת אדניו וגו"'
משהו לא ברור לי בפירושו של רש"י~מישי~
הרי כתוב שהוא נער את בני בני בלהה ואת בני זלפה והוציא את דבתם אל אביהם.
ז"א שהוא אמר לשה"ר על בני בלהה ועל בני זלפה- כלומר על בני השפחות אז איך רש"י יכול היה להגיד שהם זלזלו בפני השפחות? (כי לכאורה לפי הכתוב די ברור שמדובר רק בבני השפחות שהוציא את דיבתן רעה ולא על כל אחיו).
תהילה - מצטרפת לקושייתך.אילת.
אם תסתכלו בתחילת הפירוש..סנופקין17
רש"י מסביר את הפסוק:"והוא נער- שהיה עושה מעשה נערות, מתקן בשערו ממשמש בעיניו, כדי שיהיה נראה יפה: את בני בלהה-כלומר ורגיל אצל בני בלהה, לפי שהיו אחיו מבזין אותן והוא מקרבן: את דבתם רעה-כל רעה שהיה רואה באחיו בני לאה היה מגיד לאביו..."
יש עוד דעות,אתן יכולות לעיין במפרשים..
תודה=)~מישי~
אני חושבת עדיין שקשה להבין את זה כפשט הפסוקים. אני אסתכל אח"כ בעוד מפרשים כעצתך...=)
תודה על ההסבר=)
זה לא נראה לי נוגד את הפשטחידוניסט לשעבר
זה תלוי מה התפקיד במשפט של "והוא נער":
כנראה רש"י קרא כך את הפס': "...היה רועה את אחיו (ובמאמר מוסגר: "והוא נער את בני בלהה ואת בני זלפה" וכו') ויבא יוסף את דיבתם רעה". ה"והוא נער", זה הערה שולית על יוסף. לא נראה לי שפשט הפסוקים מחייב שהוא שהוא דיבר דווקא נגד בני השפחות, אלא יותר נראה שהוא דיבר על האחים באופן כללי.
אני לא יכול לומר שהקריאה שהצעת אינה אפשרית, אבל היא בהחלט לא היחידה שמסתדרת עם הפשט. השאלה היא האם ההערה על בני השפחות היא מאמר מוסגר, או שעליה מוסב גם סוף הפס'.
לא ירדתי לסוף דעתך~מישי~
אם כן אז על מה מוסב המשך המשפט: "את בני בלהה ואת בני סלפה" אם לא על "והוא נער"? והמשפט: "ויבא יוסף את דיבתם"- איך יכול להיות שמדובר על אחי יוסף באופן כללי? הם מופיעים רק אח"כ כשכתוב: "ויראו אחיו כי אתו אהב אביהם מכחל אחיו וישנאטו אתו ולא יכלו דברו לשלום". לפני זה לא מדובר עליהם.
לא לזה התכוונתיחידוניסט לשעבר
כשכתבתי "והוא נער" כתבתי בקיצור. הכוונה לכל החלק הזה של המשפט: "והוא נער את בני בלהה ואת בני זלפה". כל זה זה מאמר מוסגר על יוסף (ולא משנה כרגע מה זה בדיוק "והוא נער"). זה עוד פרט שמסופר לנו עליו.
הסוף של הפס', "ויבא יוסף את דיבתם רעה", מוסב על מה שנאמר בתחילת הפס' "היה רועה את אחיו". כך ששאר האחים כן מוזכרים עוד קודם בפסוק.
אני די משוכנע שקיימות בתנ"ך מספיק דוגמאות למאמרים מוסגרים מהסוג הזה, בו החלק האחרון של הפס' מוסב על תחילתו ולא ממש על המילים הקודמות. לא עולה לי כרגע דוגמה, ואם תהיה לי- אכתוב בעז"ה.
בכל מקרה, נראה לי שכך רש"י הבין (כך בערך גם אני הבנתי).
שוב- אין בעיה בצורה בה את קראת (על אף שדרוש הסבר מה היה מיוחד בבני השפחות שדווקא עליהם הוא הוציא דיבה. מה עוד שאין רמז לכך שאיתם הוא היה מסוכסך יותר, אלא אדרבה)
הבנתי~מישי~
במחשבה שניה אני רואה שזה באמת הגיוני מאוד...
אני פשוט ישר קישרתי את רעית הצאן שלו את אחיו ל"והוא נער את בני בלהה ואת בני זלפה" ואם מסתכלים על זה ככה זו סתם חזרה אז הגיוני באמת מה שאתה אומר.
מרפרוף בפרשניםחידוניסט לשעבר
זו מחלוקת רש"י עם רמב"ן רד"ק וחזקוני.
כל פרשן ופרשנותו..סנופקין17
תהילה,את מה שאמרת הרמב"ן אומר בפירושו,שאת הדיבה אמר יוסף על בני השפחות ולאחר מכן הוזכרו שאר האחים לומר שיוסף היה שנוא מכל הצדדים,כך שבני לאה היו שונאים אותו על כך שהוא במעמדם ויעקב אוהב אותו יותר,ובני השפחות על הדיבה.(-אמר עליהם דיבה בגלל שהם מונו ע"י יעקב לשמור על יוסף ולכן אמר את דיבתם)
יש כמה מקרים כמו שהסביר חידוניסט לשעבר שהנושא של הפסוק לא כלכך ברור וניתן להבין אותו לשני הצדדים ובהתאם לכך מספר הפירושים,כמו במקרה הזה שניתן לקרוא את "והוא נער את בני בלהה ואת בני זלפה" כמאמר מוסגר,בעוד שרש"י משייך את נושא הפסוק לתחילתו.
זה לא בדיוק מאמר מוסגר אבל זה מסביר את שיוך הנושא לנשוא:
"לֹא-יוּכַ֥ל הַנַּ֖עַר לַעֲזֹ֣ב אֶת-אָבִ֑יו וְעָזַ֥ב אֶת-אָבִ֖יו וָמֵֽת" -מי מת?
לפי רש"י:הנער (בנימין) שהוא נושא הפסוק ימות בעוזבו את אביו.
והרשב"ם אומר שיעקב (אביו) ימות מצער,בגלל שהוא נושא הפסוק,כיון שברגע שיש אתנחתא זהו משפט חדש והוא הנושא בו..
"לֹא-יוּכַ֥ל הַנַּ֖עַר לַעֲזֹ֣ב אֶת-אָבִ֑יו וְעָזַ֥ב אֶת-אָבִ֖יו וָמֵֽת"
(את הפירושים כתבתי מהסיכום שלי לשיעור תנ"ך אז אני מקווה שזה מדוייק..לא בדקתי את זה עכשיו..)
במקום הטעמים זה כתב עם סימני שאלה..סנופקין17
אממ..אז אפשר פשוט לפתוח תנ"ך,בעיקרון האתנחתא מתחת ל"אביו"
תודה=) (גם לחידוניסט לשעבר וגם לסנופקין)~מישי~
אני אסתכל יותר בפרשנים בעז"ה מחר...
לסיכום מה שהבנתי-תקנו אותי בבקשה אם אני טועהשירה123451אחרונה
בס'ד
ויוצא את דיבתם רעה-יוסף על בני לאה ולא על בני השפחות כיוון שהדיבה הייתה על כך שבני לאה מזלזלים בבני השפחות ואיך אפשר להוציא על בני השפחות דיבה אם זלזלו בהם?!
ולפי דעתי כשנאמר ''והוא נער את בני בלהה ואת בני זלפה''-כמו שאמרו לעיל שכשהיה נמצא בחברת בני השפחות היה עושה מעשה נערות מתקן בשערו ממשמש בעיניו, כדי שיהיה נראה יפה .כי בתורה לפעמים המילה''את'' מוחלפת 'עם' והדיבה קשורה לבני לאה כמו שכתב לפני כן נדמה לי''והוא רועה את אחיו בצאן''
בכל מקרה תודה רבה לכולם!
היה נחמד לשתף
צום קל ומועיל ובעז''ה יבנה המקדש בזכות אהבת חינם.
חידוניסט לשעבראני חי בשביל 42
לא העפלתי לשלב פומבי, כמו רוב המתמודדים. כמעט כולכם לא תהיו חתני תנ"ך עולמיים. וגם מי שכן יצטרך לקרוע את עצמו בשביל זה. בכל זאת, לא מתחרט על הדרך שלי בחידון. למה? לפני כשלוש שנים התחילה מהפכה בקרב מתמודדי החידון, ו... הם התחילו להכיר אחד את השני! ומה יש לומר, מתמודדי חידון התנ"ך הם נוער איכותי ביותר שאני גאה להיות חלק ממנו. אני ממליץ להשתתף בחידון ולו בשביל להתחבר לאנשים המדהימים האלה.
בקבוצה הזאת רוב האקשן קורה. כאן תוכלו להתעדכן לגבי החומר לחידון, תוכלו להכיר חידוניסטים אחרים, ואפילו להגיע לאירועים פיזיים עם חברים מהחידון!
אני ממליץ במיוחד (מי שמזהה מי אני, תתעלמו משם המשתמש. הוא מלפני כמעט עשור)
פעיל?כלתתנ''ךבעתיד
למישהו יש טבלה של ביטויים תנכיים דומים ושיטות לזכור אותם?
תודה נהרה(שם בדוי)
שאלה בקשר לחידון - מי שמגיע לשלבים הגבוהיםתְכלת
האם השתתפות במחנה לפני החידון העולמי היא חובה?
הבן שלי מתלבט אם להתחיל ללמוד בגלל שלא מתאים לנו מחנה מעורב...
יש תקדים למישהו שלא השתתף במחנה?
בעיקרון חובהבוקר אור
בפועל יש תקדים שנתנו לצאת באמצע המחנה אחרי הפעלת לחצים כבדים של ההורים
אבל לא הייתי בונה על זה
תודה רבה!תְכלתאחרונה
שרשור שאלותקווהניק
מי אמר למי:תנו לה את הילוד החי והמת אל תמיתהו
האמא האמיתית של התינוק ממשפט שלמה, מלכים.ה' אור לי.
מי אמרה: "אל תראי כי גם זה לך בן?"
המילדת (של רחל)בת סוד
נדמה לימאריץאחרונה
לעבור ולהכות את בני עמון, אבל אני לא בטוח...
מי מצטט בדבריו נבואת נביא לכם ישראל עם שמו, "...היה ניבא בימי... לכן..." ?
(נדמה לי שזו אחת הפעמים הבודדות בתנ"ך, אם לא היחידה, שיש ציטוט ישיר עם שם הנביא...)
טוב, שרשור שאלות שבעז"ה יצליחחובה?
למי שלא מכיר את הפורמט:
אחד שואל שאלה, ואז הבא בתור עונה את התשובה (לא בכותרת! למניעת ספויילרים) וכותב שאלה משלו, הבא אחריו גם עונה, ושולח שאלה חדשה.
וכן הלאה וכן הלאה.
אתחיל:
מי כונה "לוטש כל חורש נחושת וברזל"?
נוסטלגיהאחו
תובלקין
מי ביקש סליחה על חטא עתידי?
(שאלה ששאלו אותי בזמנו)
אאלטחובה?
מי כונה איש האדמה?
....תות"ח!
נוח
מי מצא את היֵמים במדבר והיכן מצאם?
תשובהיהושפט13
ומי הזכיר בדבריו "זרע חומר"?
ישעיהותתן אחרית לעמך!
באיזה ספר לא נזכרת המילה ׳אמונה׳: ישעיהו, יחזקאל, דברים, שמות?
כולל הטיות?מאריץאחרונה
זהה הקשר של חגיקווהניק
שרשור שאלותבת סוד
מי שעונה על השאלה שואל שאלה חדשה ~
מתחילה במשהו יחסית קל
מי היכה בבזק עשרת אלפים איש?