לימוד תנ"ך בתשעה באב בפורום ובכלל....~מישי~

ידוע ומקובל שאסור ללמוד בתשעה באב תורה המשמחת את הלב אבל מותר ללמוד בדברים הרעים וכגון זה בתנ"ך:

"בתנ"ך מותר ללמוד את פרקי החורבן שבספר מלכים ודברי הימים ומגילת איכה, וכן נבואות החורבן שהם רוב ספר ירמיהו, חלק מיחזקאל ומעט מישעיהו ותרי עשר. אבל לא ילמד את נבואות הפורענות והחורבן של הגויים הרשעים, שהם שמחה לנו. וכן מותר ללמוד את ספר איוב שעוסק בייסורים, ואת סיומו לא ילמד. וכן מותר ללמוד בתורה את דברי התוכחה והפורענות מפרשות בחוקתי, כי תבוא והאזינו. מותר ללמוד את הפסוקים עם פירוש, כדי להבין את הפשט אבל לא כדי להעמיק."

(הרב אליעזר מלמד) *וכן מותר ללמוד את איכה עם מדרשים.

אז קודם כל, זה בשביל כל מי שרוצה ללמוד תנ"ך בתשעה באב...
דבר שני חשבנו לערוך דיון בפורום בתשעה באב עצמו על ספר איכה. כל מי שרוצה נפתח שירשור אחרי חצות היום (שאז זה בטוח לא בעייתי) ונערוך שם דיון. זה נראה לי טוב שככה כולנו נוכל ללמוד ולהבין יותר טוב את איכה....

נשמע מעולה!אילת.
--->בCעתא Dשמייא

אבל זה לא טוב ללמוד מדרשים ולהתעמק במה שלומדים- כי ככה זה ניקרא שלומדים תורה וזה משמח....

דרך אגב-

למה שאחרי חצות היום של תשעה באב עצמו זה לא יהיה בעייתי בטוח?? אסור ללמוד כל היום ..ככה למדתי...

אה כתבת שמותר איכה עם מדרשים.....בCעתא Dשמייא
מותר ללמוד דברים עצובים....~מישי~

ואחרי חצות היום יותר מקילים ומותר לעשות שיעורים וכדומה אבל רק על דברים שקשורים לחורבן....

אני חושבת שתמיד אפשר להגיד שזה משמח ללמוד תורה אבל ללמוד איכה קשה לומר שזה משמח... וללמוד נבואות פורענות....  

זה גם מה שאומר הרב מלמד....

הרב מלמד אומר:אאלעד

אבל מצווה ללמוד בדברים עצובים שעוסקים בפורענות ישראל וייסורי האדם, שהם מתאימים לעניינו של יום. ולא ילמדם בעיון, מפני שהלימוד בעיון משמח, אבל אם התעוררו ללומד חידושים תוך כדי לימוד בבקיאות, אין בזה חשש, שכך הוא דרך הלימוד (ערוה"ש תקנד, ד). ואם עלה בדעתו חידוש חשוב והוא חושש שישכחנו עד מוצאי הצום, יכול לכותבו בקיצור (ע' כה"ח תקנד, קי).

לא כתוב בפירוש לא ללמוד בעיון???

לגבי דבריך,הרב אליעזר מלמד אומר:b/c

מותר ללמוד את הפסוקים עם פירוש,כדי להבין את הפשט אבל לא כדי להעמיק.

על בסיס זה נראה שאפשר ללמוד גם את איכה ויותר מזה שגם איכה מותר ללמוד עם המדרשים שלה...

ניתן לערוך דיון~מישי~
עבר עריכה על ידי ~מישי~ בתאריך ז' אב תשע"א 22:37

אבל תשימו לב שרעיון הדיון הוא להבין את השפט ושלא נכנס ללמידה בעיון לעומק... בקיצור מי שעולה לו שאלה בהבנת הפסוקים מוזמן לכתוב בפורום...

מתי הדיון?אילת.
ואני אתחילאילת.

למה יהודה גלתה בגלל ריבוי עבודה? אלא אם הכונה היא ע"ז, אבל אז מה הקשר לעני?

מה זה "ישתרגו"? מה זה "נשקד"?

יש לי עוד, אבל נתחיל עם זה.

(דרך אגב, אני לא מחפשת כרגע בפרשנים, כי המקראות גדולות בחדרה של אחותי והיא ישנה.)

ננסה לענות~מישי~

עפ"י דעת מקרא לשאלתך הראשונה יש שתי אפשרויות של תשובה:
א.בגלל העוני וריבוי העבודה הקשה (=השעבוד) ששמו עליה הכשדים גלתה יהודה. (רש"י)  אפשר להבין שבגלל עניה והעבודה הקשה (איזו?) היא לא היתה מסוגלת להיאבק בבבלים.
ב.מעני ומרב עבודה מוסב על סוף הפסוק והכוונה היא שיהודה לא מצאה מנוח ביושבה בין הגויים בגלל העוני ומרב העבודה וזה נראה הגיוני- רק קצת קשה להבין איך זה מוסב על סוף הפסוק כי זה נראה מחובר לגלתה יהודה ואח"כ בה דבר חדש: "היא ישבה בגוים..."- שלזה נראה שהיא לא יכולה להתחבר.. כי לפי הניסוח הזה קצת קשה להבין שהיא תהיה קשורה לסוף הפסוק. קשה לי כ"כ להסביר אבל נראה לי שאם קוראים את הפסוק ברצף אפשר להבין מבחינה לשונית זה לא נראה הגיוני שזה יסוב על המשך הפסוק ובכ"ז פירוש זה יתכן ואני לא באה לפסול אותו אלא רק להביע את דעתי...
פירושים ממראות גדולות:
א.עוני- עוני התורה. עבודה- ע"ז. גלתה יהודה בגלל עוני התורה וריבוי הע"ז בארץ. לדעתי זה הפירוש הכי הגיוני. (ראשון לציון)
ב. מעוני= על שאכלו חמץ פסח ולא אכלו לחם עוני. רוב עבודה- על שהיו משעבדים את עבדיהם העבירים ולא היו משלחים אותם. (מדרשי חז"ל).

לגבי "נשקד עול פשעי"- גם בדעת מקרא יש שני פירושים:
א.מוכן ומזומן עול פשעי בידי. את זה הם מבינים עפ"י הפסוק: "נמר שקד על עריהם" (ירמיהו ה', ו) שזה מוכן ומזומן על עריהם... אבל זה בשין ימנית ולא שמאלית...
ב.נקשר עול פשעי בידו של ה'... ואת זה למדים לפי הענין שההמשך הוא "בידו ישתרגו"- שמדובר על ידי ה'.
בכל מקרה הדימוי כאן הוא שפשעים הם כמו עול על הצוואר.
במקראות גדולות יש גם פירושים:
א. נשקד= נקודים, מנומרים ומסומנים. כלומר הפשעים היו מסומנים לקב"ה שלא שכח מספרם ושיפרע על כל אחד ואחד מהם. (רש"י)
ב.נשקד- נמשך. נמשך עול פשעי בידו של הקב"ה (ואז עול הפשעים הסתבך בצווארי וה' נתנני בידי לא אוכל קום...) - אב"ע
ג. ההפך בהתפתחי מוסרי צווארך שבישעיהו. כיוון שיראל לא זכו ה' לא שבר את עולם מעליהם אלא שם את עולם עליהם ואז נענשו על פשעיהם... (מדרשי חז"ל)
לא הבאתי את הכל.....
לגבי ישתרגו- הפירוש הוא נסתבכו. כמו "גידי פחדו ישרגו" באיוב (איוב מ,יז). והכוונה היא שהפשעים שלי הסתבכו בי כמו שריגי גפן ועלו על צווארי וזה הכשיל את כחי. "

בכל מקרה ענין הפסוק בכללותו לפי הבנתי הוא להסביר שהפשעים הם עול שהתסבכו ועלו  על צווארי (כמו גפן) וה' נתנני בידי אנשים שמהם לא אוכל לקום. הפשעים הם עול כיוון שהם גרמו לכך שנתנני ה' בידי האויבים...

יצאתי לי ארוך... מקווה שיש לך סבלנות לקרוא את הכל... ואם יש לך כוח אולי כדאי שתפתחי את דעת מקרא ומקראות גדולות הם מסבירים חלק מהדברים יותר בפירוט ובצורה ברורה...

תודה רבה!אילת.אחרונה

קראתי הכל, והסברת בצורה מאוד ברורה.

חידוניסט לשעבראני חי בשביל 42

לא העפלתי לשלב פומבי, כמו רוב המתמודדים. כמעט כולכם לא תהיו חתני תנ"ך עולמיים. וגם מי שכן יצטרך לקרוע את עצמו בשביל זה. בכל זאת, לא מתחרט על הדרך שלי בחידון. למה? לפני כשלוש שנים התחילה מהפכה בקרב מתמודדי החידון, ו... הם התחילו להכיר אחד את השני! ומה יש לומר, מתמודדי חידון התנ"ך הם נוער איכותי ביותר שאני גאה להיות חלק ממנו. אני ממליץ להשתתף בחידון ולו בשביל להתחבר לאנשים המדהימים האלה.

בקבוצה הזאת רוב האקשן קורה. כאן תוכלו להתעדכן לגבי החומר לחידון, תוכלו להכיר חידוניסטים אחרים, ואפילו להגיע לאירועים פיזיים עם חברים מהחידון!

אני ממליץ במיוחד (מי שמזהה מי אני, תתעלמו משם המשתמש. הוא מלפני כמעט עשור)

לימוד לחידון תנך📜📖

פעיל?כלתתנ''ךבעתיד

למישהו יש טבלה של ביטויים תנכיים דומים ושיטות לזכור אותם?

תודה נהרה(שם בדוי)

שאלה בקשר לחידון - מי שמגיע לשלבים הגבוהיםתְכלת

האם השתתפות במחנה לפני החידון העולמי היא חובה?

הבן שלי מתלבט אם להתחיל ללמוד בגלל שלא מתאים לנו מחנה מעורב...
יש תקדים למישהו שלא השתתף במחנה?

בעיקרון חובהבוקר אור

בפועל יש תקדים שנתנו לצאת באמצע המחנה אחרי הפעלת לחצים כבדים של ההורים

אבל לא הייתי בונה על זה

תודה רבה!תְכלתאחרונה
שרשור שאלותקווהניק

מי אמר למי:תנו לה את הילוד החי והמת אל תמיתהו 

האמא האמיתית של התינוק ממשפט שלמה, מלכים.ה' אור לי.

מי אמרה: "אל תראי כי גם זה לך בן?"

המילדת (של רחל)בת סוד
מה היה התנאי בשביל להיות "לראש לכל ישבי גלעד"?
נדמה לימאריץאחרונה

לעבור ולהכות את בני עמון, אבל אני לא בטוח...

מי מצטט בדבריו נבואת נביא לכם ישראל עם שמו, "...היה ניבא בימי... לכן..." ?

(נדמה לי שזו אחת הפעמים הבודדות בתנ"ך, אם לא היחידה, שיש ציטוט ישיר עם שם הנביא...)

טוב, שרשור שאלות שבעז"ה יצליחחובה?

למי שלא מכיר את הפורמט:

אחד שואל שאלה, ואז הבא בתור עונה את התשובה (לא בכותרת! למניעת ספויילרים) וכותב שאלה משלו, הבא אחריו גם עונה, ושולח שאלה חדשה.

וכן הלאה וכן הלאה.

אתחיל:

מי כונה "לוטש כל חורש נחושת וברזל"?

נוסטלגיהאחו

תובלקין

מי ביקש סליחה על חטא עתידי?

(שאלה ששאלו אותי בזמנו)

אאלטחובה?
נעמן ביקש מאלישע? "אך בדבר הזה יסלח (נא)".

מי כונה איש האדמה?

....תות"ח!

נוח

מי מצא את היֵמים במדבר והיכן מצאם?

תשובהיהושפט13
ענה מצא את הימים במדבר ברעותו את חמורים לצבעון אביו.

ומי הזכיר בדבריו "זרע חומר"?

ישעיהותתן אחרית לעמך!

באיזה ספר לא נזכרת המילה ׳אמונה׳: ישעיהו, יחזקאל, דברים, שמות?

כולל הטיות?מאריץאחרונה
זהה הקשר של חגיקווהניק
לא בהקשר של חגי הנביא
#חזרנו - שרשור שאלות שנת התשפ"דיהושפט13
כל שאלה מתקבלת, אפילו החרושות ביותר!

בבחינת: "אפתח בכינור חידתי"

מי היה "אבי כל תופש כינור ועוגב"?

למה לפתוח אחד? יש אחד שפתחו לפני כמה ימיםחובה?
אין לי מושג, שיהיה מסודר...יהושפט13אחרונה
תענה על השאלה...
שרשור שאלותבת סוד

מי שעונה על השאלה שואל שאלה חדשה ~

מתחילה במשהו יחסית קל

מי היכה בבזק עשרת אלפים איש?

אולי יעניין אותך