עזבו את חורבן בית-המקדש בשקט...משתחרר

מ'אֵיכָה' ל'אַיִיכָּה'

מספרים בחסידות חב"ד על ר' שמואל מונקיס מחסידיו הראשונים של אדמו"ר הזקן.

בליל תשעה באב, היו מתפללי בית-המדרש ישובים על רצפת האבן וראשם בין ברכם, וקראו קינות ומגילת איכה. כמנהג ישראל קדושים.

היה נוהג ר' שמואל לעמוד בקצה בית-המדרש ולזרוק בוטנים (בובקעס בלע"ז) על אחד המתפללים. משהיה זה מסתובב לאחור להביט מי משתעשע בשעה נוראה כזו היה מחייך אליו ר' שמואל ובידו שק קטן.

ניגש ר' שמואל למתפלל המסכן ושאלו:

'נו, כמה מהשק כבר הצלחת למלא בדמעות'?

סיפור חב"די זה מודע היטב לשקר שאנחנו עושים בנפשנו.

למען האמת אין לנו ולבית המקדש דבר.

חוץ מלהיות מוקסמים מאוטופיה של ניסים ושל ממלכה ישראלית שלווה ובוטחת אין לנו שום כלום.

איש מאיתנו לא אוהב לבקר באיטליז ולא יכול לראות בשחיטת בהמה מעשה קדוש.

'החפץ לה' בזבחים ועולות...מה לי רוב זבחכם יאמר ה' '?

אנחנו מתקשים לראות כיצד זה בדיוק חסר לנו.

האבל על דבר שמעולם לא היה לך, ושאין לך שום דרך להעריך, ואם כבר יש – אז היא רק מוכיחה ההיפך... (השוואה לדתות 'מעשיות', החיות היום על פני הגלובוס, לא גורמת לי לרצות להידמות להם) לא בדיוק מבטא כנות.

הגיחוך מגיע למקסימום כאשר אדם מתאמץ מאוד לבכות, ומרגיש שאכן הוא כנראה אדם דתי אם הוא הצליח להזיל דמעה שם בבית-הכנסת. על אחת כמה וכמה אם הוא הגיע למדריגה של פנים אדומות מדמעות. פשש..קדוש ממש.

על מה אפשר וקל להתאבל?

המקובלים חידשו-חידדו מושג חז"לי, ובחסידות המשיכו עם זה קדימה – השכינה.

השכינה הוא הצד השני, הנקבי, של האלוהות (הזכרי  נקרא קודשא בריך הוא. וזה מה שמכונה ייחוד קודשא בריך הוא ושכינתיה, ייחוד של הצדדים הזכריים והנקביים כביכול של א-לוקים).

הא-ל הוא מעל העולם, ולא מושג כלל בעולם. איננו יכולים לדעת עליו דבר, הוא לא בתחום השפה שלנו, איננו שומעים או רואים אותו.

השכינה היא הביטוי התחתון של ההתגלות שלו. הדבר שאיתו אנחנו כן נפגשים.

כיום, וכפי שמלמדים המקובלים, מאז חורבן הבית, המימד הזה עזב אותנו.

'ישראל, כיוון שגלו – גלתה שכינה עמהם'.

זהו מושג גלות השכינה.

איננו יודעים בכלל שהא-ל קיים. כל אדם בוגר יודע שהאמונה היום היא לא פרי הכרעה שכלית או הכרתית כל שהיא. היא בחירה מלאה.

לאנשים שגדלו בסביבה מאמינה יש יותר מוטיבציה ויכולת לכוון את חייהם על פי אמונה בקיומו של הא-ל. מי שלא – לרוב, אין לו שום בעיה או מניעה מלחיות ללא שום התערבות אמונית או דתית.

הוכחות עובדתיות נעשות מגוחכות. צדיק ורע לו, רשע וטוב לו, שואה, תחושת שרירותיות שורה בכל.

האמונה נותרה כאפשרות בלבד.

על זה אנחנו בוכים.

על כך שאנחנו מתפללים, ולמעשה, אנחנו רואים בזה יותר תרפיה ומעשה נכון נפשית מאשר פרקטיקה של ממש.

ר' נחמן מברסלב נהג לומר: 'העולם אומר לאחר שאדם חלה, וכבר ניסו את כל הרפואות שבעולם: כעת נותר רק להתפלל. ואני רוצה שקודם כל יתפללו, ואח"כ (לכל היותר) – כל שנותר הוא ללכת לרופאים'.

תירוצי ההשתדלות לא מספיקים. כולנו יודעים שבת'כלס, מה שמקדם ופועל הם: המעשים שלנו, וצירוף המקרים. את צירוף המקרים ה'נכון' אפשר לכנות השגחה. לכן, גם חילוניים צרופים משתמשים בביטוי בעזרת ה', כשהם יודעים שדברים גדולים עומדים על הפרק, ושצירוף המקרים יכריע את מידת הצלחתם.

על מה אתאבל השנה?

על התפילות שלא נענות. על הקדושה שלא נחווית. על האמונה שנותרת הזויה וחסרת פשר. על ישרי דרך שנופלים מטה, ועל מושחתים שדרכם צולחת. על הייאוש.

על כך שהדבר היחיד שנותר לי לומר לעצמי כדי להסביר דברים הוא: הסתר פנים.

ואיה הפנים?

אייכה?

חזק!!! תודה..גלוק17
כתבת יפה!310

אך בכל זאת אני חושב שאני מתאבל על זה שאחוות עם ישראל 

לא כמו שהיא צריכה להיות, אני חושב שצריך לרדת יותר לשורש העניין

ולא להתאבל על תוצאות ועובדות.

כי מה יעזור שנתאבל על בית המקדש, בזמן שעם ישראל עדיין לא מאוחד מספיק.

אם נתקן את השורש אז לא נצטרך להתאבל.

יש לנו הרבה עבודה לעשות והימים האלה באים להזכיר לנו זאת.

אל לנו לחיות באשלייה שאם נתאבל כל שנה אז בית המקדש יבנה!

ובעז"ה ימים אלה יהכפו לששון ולשמחה וליום טובחיוך

צר לי לומרד.

שבצד דברים "יפים" שיש במאמר זה - יש בו טעויות חמורות ביותר בעניינים יסודיים, גם תחת הסיגנון ה"ספרותי". ממש דברים חמורים.  היריעה כאן, וגם הזמן הנוכחי, אינם שייכים לפירוט - כתבתי רק כ"אזהרה" למי שיחשוב שיש כאן גילויים רוחניים אמיתיים בלבד.

וחלק גדול מהמאמר עושה בדיוק את מה שמלגלג עליו בהתחלה: "אונס" את המציאות כדי שתסתדר לפי התיאוריה שמנסה להציג...

והערות אגב:

א. ההמשך של הסיפור על ר' שמואל מונקס הוא שאח"כ מצאוהו בשדה בבכיה נוראה על החורבן, כשכלל אינו חש בנמלים האוכלים את בשרו.

ב. אפשר בקלות "להגיע" לאֵבל - גם בלי מושגים "קבליים" שמובאים כאן בצורה מאד בעייתית - ע"י התבוננות פשוטה על מה שהתגלגל עד היום בהמשך מהחורבן. מי שיש לו חוץ מחיפוש חוויות אישיות, קצת תחושת קישור לעם ישראל על כל דורותיו, יכול בנקל לראות איך יום זה הוא שורש כל הצרות שעברנו מאז, עד השואה והלאה.  את זה לא מרגישים? רק את ה"שכינה"?

ג. ואע"פ שנכון שלתפוס את עומק מה שהיה במקדש עד תומו אין ביכולתנו עד שנזכה בעז"ה לראותו בנוי על תילו - מכל מקום, גם מה שיש ביכולתנו מספיק בשביל לבכות עליו הרבה.

ד. כל הדורות יהודים קוננו במר נפשם על החורבן. כולם עשו "שקר בנפשם", כולם עשו הצגה, עד שקם פורום לנ"ו  ומישהו בו האיר את העיניים?  לא.  הם לא עשו הצגה וגם כל מי שמתאבל פה על החורבן הוא אמיתי. אל דאגה. 

ה. לשונו של הרב צבי יהודה זצ"ל: אמונה זה לא ספקות. הוודא שמו - כן תהילתו.

והערה אחרונה: האמירה "כל אדם בוגר יודע", עפ"י רוב אינה באה דווקא מבגרות. אנשים בוגרים אינם נוטים להשתמש בה יותר מידי. והאם להקצין "הבנה רוחנית" כלשהי עד סתירת כל מושגים מיושבים, זו בגרות?

צר לי שהייתי צריך להשתמש  בסגנון חריף מעט. אם לא חומר הענין - לא הייתי מגיב. ומכל מקום, יש להניח שכוונת הכותב לשם שמיים.

תודהמשתחרר

תודה על ההערות.

אני לא חושב שהכל עובד בדרך החוויה. יש המון דברים שמובנים ומופנמים באמצעות השכל. עם זאת, נראה לי שמנהג הקינות הכולל אמירת פיוטים בלשון קלירית וימי-ביניימית, שחלק גדול ממנה איננו מובן אפילו כפשוטו, ותוכנם, שהוא -  אנחנו מסכנים. הגויים שולטים בעולם ומנצחים אותנו, נשים זקנים וטף נהרגים -

קשה מאוד מאוד להזדהות.

במשך הדורות היום הזה היה קל הרבה יותר להזדהות. היא היא הסיבה שבכל דור וקהילה הוסיפו קינות ותחינות כידם הטובה. הפרעות, תחושת הנרדפות והביזיון היו חלק ממשי והכרחי בזהות היהודית שלנו.

היום - מה באמת חסר לנו מבחינה גשמית? מה? אורך החיים ארוך ברוך ה'. פרנסה - לא רעה. הביטחון - עם הבעיות שישנם, הוא במצב טוב מאוד ברוך ה'. כלכלה, תיירות וכו'. אנחנו חיים טוב. גם אפשרויות לימוד התורה ועבודת ה' מעולם לא היו נוחות כל-כך.

אני רוצה להוסיף אנקדוטה מתפילת שחרית היום ביישוב שלי. יש קינה שחוברה ע"י יואל אליצור לזכר 'חורבן גוש קטיף'.

הקינה נאמרה אצלנו בבית-הכנסת בנעימה המסורתית, בסולם המינורי, האשכנזי, כקינות הקליר וכקינות קהילות אשכנז במאות ה-12 וכו'.

לא יכולתי להישאר. הרגשתי שמדובר בעניין הזוי.

קודם כל הרעיון נפלא בעיניי. נכון מאוד להפנים מאורעות בזמן הזה באופן של דו-שיח ותפילה עם ה'. 

אמנם - האם באמת ניתן להשוות?

האם יש איזשהו סיכוי שבעוד 100 שנה הקינה הזאת תשרוד?

וכמה אחוז מעם ישראל המאמין, ואומר הקינות, אומר אותה היום, בסך הכל 6 שנים לאחר האירועים? לכל היותר 50% מהציבור הדתי-לאומי.

ניסיון נוראי בעיניי להפוך מהלך מדיני שנוי במחלוקת (ושאני אישית חושב שהוא היה טעות חמור!..), ל'פרעות'.

כאילו עדיין ישנו עם-ישראל צדיקים וטהורים שעומדים מסכנים אל מול הפריץ - פעם הוא פולני, פעם גרמני, פעם עיראקי, ופעם יהודי רשע, או בגרסא עדינה מבולבל.

אז לא. היום עם ישראל לא מסכן. הוא אחד העמים המאושרים והחזקים בתבל. ההתנתקות היתה מהלך מדיני שחלקים גדולים מאוד בעם תמכו בו. השהייה בגוש קטיף היתה לא ברורה מאליה. בכל זאת, 8,000 יהודים בתוך מיליון וחצי ערבים. שכדי להגן עליהם נדרשים....

הנתונים האלו משמעותיים. במחשבה קצת לא חכמה, עם-ישראל החזק היושב בארצו החליט שלא כדאי לשבת באיזור הזה. זה מסוכן, ויקר, ומנוגד לאינטרסים הפוליטיים שלנו.

הפינוי נעשה, בניגוד לחורבן הבית, פרעות תתנ"ו, ת"ח-ת"ט והשואה - באופן חוקי, למרות שמאוד בעייתי. לא הופעלה אלימות לשווא. היתה התחשבות בנשים ונערות. יש תהליך חוקי ארוך של מתן פיצויים.

אני לא חושב שהעניין פשוט. זה כואב מאוד מאוד. יש משפחות שהתפרקו, יש קהילות שהתפרקו. ועם זאת -

האם זה דומה באיזשהו מובן לאיכרים שטופי הטפה נוצרית הבאים ומכלים את זעמם במיעוט אתני שנוא?! בוזזים, אונסים ורוצחים?!

על צער השכינה אפשר לבכות. כל זאת אם מפרשים אותו בעברית של היום. יש התגלויות שאותם אנחנו יכולים לכנות כגילוי פנים. למשל, שמחת חתן וכלה. נדנוד נכד על ברכי סבו. תחשות של 'יום מואר' - יום שבו החלטות שאני מקבל הולכות לי טוב, שאני מצליח לשמח אנשים סביבי, שהאמונה בה' ובטובו נעשית ממשית.

הרגעים האלו הם לעתים כל-כך דלים, ודרוש הרבה מאמץ בשביל לפרש אותם באמת כהארת שכינה, ולא כסתם מזל. זו זו גלות השכינה.

אבל, מבחינתי, העובדה שבסופו של יום ניתן לראות ולחוש ברכה דווקא במעשים החיוביים, במצוות ובברית עם ה' - היא גילוי השכינה.

כל כך שאין זו חוויה יומיומית ושאנחנו נדרשים לעבוד קשה כדי להאמין בזה, ולהאמין בטוב בכלל - על זה ניתן להתאבל...

על זה אני מתאבל היום.

בענין האנקדוטה...עין הקורא

האם אפשר שלא להשוות?

הלא זה שרק 50% מהציבור הדת"ל מרגיש בכלל שקרה פה אסון -

זה האסון הכי גדול!!!

ובדרך הטבע - יש סיכוי יפה מאוד שהקינה הזאת תשרוד,

ובעוד 100 שנה נגיד אותה על נהרות ניו יורק!

האם אתה מתייחס לארוע הזה כארוע חד פעמי?

כאיזה אסון טבע שהתרחש במקרה?

זה תהליך של 30 שנה כבר!

האם יהודים שרואים אותנו כמיעוט אתני שנוא,

בוזזים ואונסים ורק עדיין לא רוצחים,

זה פחות נורא בגלל שהם יהודים??

אז לא.

עם ישראל הוא עם חלש.

חלש משנים של חוסר רצון לשבת בארצו.

משנים של חוסר אמונה שה' ברא את העולם

ונתן את א"י ברצונו לעם ישראל.

גם עם ישראל שלפני חורבן בית ראשון (ואולי גם שני)

היה עם חזק ומאושר ומופת למדיניות טובה בכל העולם.

"לא האמינו מלכי ארץ כל יושבי תבל כי יבוא צר ואויב בשערי ירושלים..."

החורבן היה הפתעה גמורה.

עם ישראל האמין עד הרגע האחרון

בחוסנו הצבאי, הכלכלי והמדיני.

וגם בזה שה' ישמור עליו, שלא יקרה דבר כזה.

אתה יודע איך קוראים בעברית לפסוק שציטטתי למעלה?

היו לא תהיה.

אז נכון.

זה עוד לא חורבן.

אבל זה שלב חשוב וקריטי.

וגם טרי עד אימה.

שונאי ישראל הארורים עדיין מושכים באף את שארית הפליטה

ומסרבים לתת להם בתי קבע או פיצויים ראויים.

האם לא ראוי לקונן על כך קינה אחת בלבד?

בוודאי שעלול לבוא חורבן..משתחרר

אבל, זה לא סיבה לומר קינה על תכנית ההתנתקות והרס היישובים בגוש-קטיף.

ולעניין ההשוואה -

בזמן בית ראשון לא חשנו נרדפים, בזויים, וקדושים מעונים.

ולא אמרנו קינות!!

צאו מזה!

אנחנו לא עם נרדף ומסכן.

אנטישמיות היתה ועודנה,

ועם זה אנחנו עם חזק, טוב, מוסרי ובטוח.

ויש דברים לשפר. כמו תמיד.

יש הבדל בין תודעה אופטימית, המודעת לחסרונות

לבין תודעה גלותית ופסימית החשה תמיד שהצודק הוא גם המסכן והמושפל.

נהדר! תכתוב עודסוג'וק
סליחה, אבל יש פה ערבוב נוראי...עין הקורא

א. אין שום קשר בין בימ"ק לקרבנות. אפשר להקריב קרבנות גם בלי בימ"ק,

ואפילו נהגו כך כמה מאות שנים בתקופות שונות בעם ישראל.

הסיבה שהיום לא מקריבים קרבנות היא שהשלטונות (וחלק מהרבנים)

לא נותנים לעשות זאת, ודוקא זהו החורבן לדעתי....

ב. אני שונא את הסיפור הזה!

זה סיפור כ"כ מתנשא, כ"כ הזוי!

יושבים יהודים תמימים בבית הכנסת, אומרים קינות, מי מתוך הבנה

ומי מתוך מסורת, ולפתע מגיע היהודי הטוב!  היהודי, שלמד חסידות וקבלה!

והוא יודע את האמת - שכל מי שיושב עכשיו בביכנ"ס  עושה שקר בנפשו,

ורק הוא, אותו חסיד, מבין באמת את גודל החורבן ואת צער השכינה.

הסיפור הזה הוא הפך החסידות ממש.

ג. אף פעם לא ידענו שהאל קיים. מיום שניתנה תורה לעם ישראל

ניתנה להם גם הבחירה.

יותר מזה - אין אפשרות בעולם הזה להוכחה (חוץ ממעמד הר סיני, וגם זה לא ברור)

העולם הזה נברא בשביל הבחירה. גם כשבית המקדש היה קיים -

היתה בחירה. בגלל זה הוא גם נחרב - כי בחרנו לבלתי לכת אחרי

אלוקים חיים.

לא זה החוסר שאנחנו מרגישים.

ד. החשוב מכל - אף אחד לא מרגיש היום את החורבן של אז.

גם לא את גלות השכינה, התפילות שלא נענות, הקדושה שלא נחווית וכל זה -

מהסיבה הפשוטה:

אף אחד לא יכול להרגיש חסר בדבר שלא היה לו מעולם,

לא לחברה שסביבו ולא למשפחתו 80 דורות אחורה.

כולנו מתאבלים על דמיונות עכשוויים שחסרים לנו היום.

אין לנו שמץ של מושג מה זה גאולה, מה זה בית המקדש.

הסתר פנים?

אין לנו מושג מהם הפנים ומה מסתתר.

אלו מילים ריקות.

אז מה לעשות....

קצת לשבת ולומר קינות

עם דמעות או בלי,

עם למלא שק או בלי

עם להבין מה זה שכינה או בלי

לדעת שהחסר הכי גדול שלנו הוא שאין לנו מושג שחסר לנו משהו בכלל

אבל עיקר העיקרים:

לא להתנשא.

כל אחד מתאבל על משהו.

אתה חושב שזה שיושב לידך מתאבל על משהו חסר משמעות?

קרב את הגאולה:

תשתוק.

^^^^^ כל מילה!אלירז
ומוסיפה הערה:
מי חירטט ת'מוח שאףאחד מאיתנו לא מסוגל לראות שחיטה.
אני בעצמי מתעסקת בזה וידוע לי על עוד כמה בפורומינו הקט
ובמציאות על עוד הרבה.
אם מישו לא מוכן עדיין למצב הזה,שלא יכליל את כולנו בבעיה שלו.
רוצים בית מקדש עכשיו!

(אחרי לילה לבן בכותל הקטן. לילה טוב.נפגש בגאולה במוצאי הצום ממש!)
יפה מאוד שאת רוצה!310

אך אם את רוצה אז קומי תבני אותו.

צריך להבין שאין לנו מה לעשות עם הבית מקדש הפיזי

כל עוד הבית מקדש הרוחני והמוסרי שלנו כיהודים וכבני אדם טרם נבנה.

צריך להבין ששני הבתי מקדש נחרבו בגלל שעם ישראל לא יכל לקבל אותו

מבחינת דרגתו.

ועם הבית מקדש השלישי יבנה בטרם נהיה מוכנים אז גם הוא עלול להיחרב ח"ו

בשביל שהבית מקדש יבנה בעז"ה במהרה בימינו, לא מספיק לחלום צריך להכין את עצמנו, כדי שהבית מקדש הזה יהיה נצחי ולעולם לא יחרב.

בעז"ה שנזכהחיוך

כמו שנאמרגושני"ק

בית חרוב החרבת, הבניין הפיזי הוא לא העיקר, אם בכלל..

משתחרר לא הבנתי איך מה שכתבת קשור לפורום?מצפה לגאולה!!
לא קשור. צודקת. סתם הרהורים שלי לתשעה באבמשתחרר
כןן... צודקמצפה לגאולה!!
אם יש מצווה לבנות את בית המקדש-(,")

(כמו שכותב הרמב"ם.)

אנחנו לא צריכים לעשות חשבונות "מה משתלם לה'"

לה' אין מניעה להחזיר את עמ"י דרך ביתץ המקדש או כל דבר אחר

אבל בין אם נמצא למה זה "משתלם לה'" ובין אם לא .

אנחנו עבדי ה' שצריכים להקשיב ולעשות את רצון ה'' ומצוותו

שמגיעים להלכה לא עושים חשבונות מה נראה לנו.

אם היית אומר שיש פוסקים שאומרים אין חובה לבנות בפועל את בית המקדש-

או תגיד שזה ממש לא ריאלי עד שנאחד-

לפחות את הציבור המאמין

וולפחות לפחות את הרבנים

כי פשוט הוייכוחים על איך הוא יראה יגרמו לכך שהוא לא יבנה

יש על מה להתווכח.

אבל לא תפקידנו להחליט אם לה' כדאי לחכות עוד קצת לבית מקדש נצחי

או להסתפק עכשיו במשהו ארעי

או רק קורבנות (ובין היתר קורבן פסח שלא לעשותו במזיד זה כרת!)

בע"זה שנזכה שתוסר חרפה ונזכה לגאלה שלמה בקרוב ממש

310, זה בדיוק הסיבה שהוא עוד לא בנוי תכלס.אלירזאחרונה

כי כרגע הוא עוד לא יתקבל על לב כולם..

לצערינו הרב!!

אתה יודע כמה זה קשה להיות מוכן לגאולה אבל מי שחולק אותה איתך עוד לא מוכן?!

[כמו בנישואין... ההקשר לפורום..]

מסכים עם עין הקורא ואלירז ועוד..ירנן

עין הקורא אתה טועה-משה ר-

יש קשר בין ביהמ"ק לקורבנות.. מאז שנבה בית המקדש נאסרו הבמות..

*שנבנה-משה ר-
לא הבנת, הוא לא התכוון שאפשר להקריב מחוץ להר הבית(,")

אלה שאין צורך בבית המקדש בנוי כדי להקריב-

(כמו שעשו בעליה מבבל,עד כמה שזכור לי  ע"פ הוראת הנביאים..)

אני מכיר גרסה שונהדי"מ

בלי השק

שליחת תמונה מלפני 15 שנה +- להצעותראומה1

הציעו לי הצעה והבחור העלה תמונה שלו מלפני עשור++++

איך אני יודעת? כי איכות התמונה ירודה מאוד ומטושטשת. וגם מצאתי בגוגל תמונה עדכנית שלו ממקום עבודתו.

הוא נראה אחרת לגמריי..

זה לא נעים בלשון המעטה וגובל בעבירה על הדיבר "לא תשקר"...

אין דיבר כזהבחור עצוב

אבל באמת מעצבן. תנוח דעתך,גם בנות עושות את זה.

ועל פי רוב גם שוכחות לעדכן את הגיל בכרטיס.

חחח אל תתפוס אותי על קוצו של יוד הרעיון הובןראומה1

"לֹא תַעֲנֶה בְרֵעֲךָ עֵד שָׁקֶר" גם כולל שליחת תמונה עדכנית

מה הרעיון לשלוח תמונה ישנה? שבדייט פתאום אתאהב באופי שלך?, אבל איך? אם ארגיש ששיקרת לי עוד לפני הדייט?

אולילגיטימי?אחרונה

לא יודעת מה בדיוק קרה, אבל אולי -

מקור התמונה הוא לא הוא, אלא מציע ההצעה?

הרי אם אפשר למצוא בגוגל בקלות תמונה עדכנית, לא סביר שהוא יתעקש לשלוח תמונה ישנה. יכול להיות שזה סתם מה שמסתובב עם הכרטיס שלו - וזה לא הגיע ישירות ממנו.

עוד כיוון של לדון לכף זכות -

יכול להיות שמבחינתו, איך שהוא רואה את הדברים, הוא נראה בול אותו דבר, אז למה לטרוח לשנות??

עד כמה אתם מרגישים שמודל הזוגיות של ההורים שלכםפתית שלג

משפיע על מה שאתם מחפשים בבן\ת הזוג או על מודל הזוגיות שאתם מחפשים?

אני בטוח שזה משפיע הרבה יותר ממה שאפשר לבחון בשכל, אבל עדיין זה יכול ללמד הרבה.

לי לקח המון זמן להבין כמה שזה משפיע עלי בין אם רציתי ובין אם לא. אולי אפרט בהמשך..

תדייק ותסביר את כוונתךפ.א.

אני שואל זאת כי הרבה דברים בזוגיות, באופי ההתנהלות הזוגית, ביחסים בין בני הזוג, נחשפים ומתגלים רק לאחר תקופה ארוכה שגרים ביחד.

לדעתי הרבה מה שאתה רואה כיום בבית, לטוב ולרע, לא בטוח שתוכל לאבחן בצד השני לפני הנישואים.

אני למדתי המון מהזוגיות של ההורים שליפשוט אני..

למדתי מה לא לעשות

גם אנירקאני

אותו דבר

השפיע בוודאיארץ השוקולד

בעיקר לטובהארץ השוקולדאחרונה

מופתע שזה חריג

שאלה מעניינת.חתול זמני

בעיקר הוציא לי את החשק והמיץ.

הזוגיות שלהם מתאפיינת, לפחות מהמבט שלי, בחיכוכים מינוריים תמידיים, הרבה משחקי תפקידים גבר־אישה, ובפן החיובי דברים שאני מבין שנחמדים שלהם אבל פשוט לא נמצאים בעולם הערכים שלי.

מה שבסופו־של־דבר חיזק אצלי את המחשבה שלפחות עבורי, שאיני מצליח להפיק את החלק החיובי בזוגיות, זה רעיון עם נטו שלילי.

שידוכיםאשר ברא

איך אתם מבררים מה קריטים לכם?

(שלא קשור למידות של האדם)-

לדוגמה נושא הצבא.

איך יודעים אם זה באמת באמת קריטי לי או שיכולה להבליג אם הבחור לא עשה או לא מתכנן אבל כן פעיל במישורים אחרים?

מרגישיםintuscrepidam

השאלה למה חשוב לך שהבחור יעשה צבאאביעד מילוא

האם זה דבר שמעיד על הבחור האם את מחפשת שיהיה בבית הערך של גיוס לצבא או שפשוט חונכת לזה? זה הבירור שאת צריכה לעשות על הערך הזה

האם משהו מרגיש לך חזק שהוא חסר או קייםארץ השוקולד

אם יש לך רגש חזק בנושא וזה מאוד מפריע לך אז זה קריטי לך, אחרת, זה כנראה לא קריטי

נניח שהייתי צריך לחיות עם הבן־אדם הזה 100חתול זמניאחרונה

שנה,

האם המשהו הזה היה מציק לי?

אז מתחילים איתך, תרגישי בנוח?אחיקר

סתם מעניין אותי, בנות דוסות רוצות שיתחילו איתם? ברור שכל סיטואציה והמקרה שלה, אבל אשמח להתייחסות אם ליגיטימי ואיך?

באוטובוס? ברחוב? או באיזה שיעור מעניין? בהלל של הרב שמואל אליהו? או בשמחת בית השואבה במרכז? או סתם כששניכם רכזים באיזה תנועת נוער?

וישיר? או שמעדיפות שחבר יפנה לשאול אם רלוונטי בכלל? וישר זורמים או שעדיין ליגיטמי לבקש לברר? גם מצידו?

ואתן חשבתן על זה? רציתן פעם להתחיל אבל היה פשוט מוזר מידי? זה אמור להיות מרתיע?

תודה מראש

הדוגמאות שנתת הן של ציבור קווניקי- מרכזניקיחושבת בקופסאאחרונה

בציבור הזה אני חושבת שזה יהיה פחות מקובל ויתקבל פחות טוב אצל בנות שזה הסגנון שלהן.

בציבורים כאלו כנראה יעדיפו לשלוח התעניינות דרך צד שלישי.

אם היית מדבר על שמחת בית השואבה במחניים, זה כנראה היה הרבה יותר מקובל ולגיטימי (שמעתי, שיש בנים ממחניים שקובעים חברותא עם בנות ממגדל עוז, ואז בטח העניינים יכולים להתגלגל, למרות שזו לא המטרה המוצהרת...)

גיל בייחס לבשלות לזוגיותאחד האם שומע

הציעו לי מישהי בת 19, מסיימת שנה שנייה של שירות לאומי. אני בן 23, בשירות קרבי. יש בינינו פער של 3-4 שנים, 3 שנתונים. ומשהו בזה ממש מפחיד אותי. בסוף אני אדם בוגר מאוד, ומשהו בגילאים האלה נשמע לי ממש ממש ילדותי. עכשיו ברור שאי אפשר להכליל, ויש מקרים הפוכים לגמרי וכו וכו. השאלה שלי היא מה הבירורים שהייתם עושים לגביה וגם לגבי עצמכם כדי להבין האם היא בוגרת ברמה שמתאימה למה שאני מחפש? אני מדבר גם על בירורים לפני שיוצאים (שזה איפה שאני נמצא כעת) וגם על בירורים תוך כדי הפגישות במידה ומחליטים לצאת..

בנוסף גם יש את החשש הפרקטי, שהיא, בניגוד לבנות בגילי, עוד לא התחילה בכלל לימודים, ולא יודע אם היא סגורה על הכיוון שלה בשנים הקרובות (אפילו אם יש לה תכנון מסוים ללמוד משהו)

תודההההה

לדעתי תתקדםחוזר תמיד לאשתי

אם אתה מבין שהיא בוגרת ומבינה תתקדם.

מאוד יכול להיות שיש פה משהו

תתקן אותיהפי

מה שקפץ לי מהפוסט הוא שנראה שאתה קצת בודק אותה דרך רשימת נתונים חיצונית גיל לימודים תכנון קריירה

לפני שבדקת מי היא באמת(:

בסוף, מקצוע או העובדה שהיא כבר התחילה ללמוד לא מעידים בהכרח על בגרות. הייתי מנסה לברר קודם מי היא כאדם מה הערכים שלה מה היא אוהבת , איך היא חושבת ומתנהלת ורק אחר כך מחליטה אם הפער ביניכם באמת משמעותי..

ברוראחד האם שומע

אבל בסוף קשה לברר את כל זה בבירורים שלפני.. לפני אפשר לברר לרוב דברים יותר טכניים, שלפעמים מעידים על בגרות וכו'

או שאני טועה, מוזמנת להאיר את עיניי(:

הממממממממממממממ.חתול זמני

האם עובד גם הפוך?

לדעתי, אין באמת איך לברר מראשלגיטימי?

אפשר לדון על מה זה בגרות.

ואולי כדאי לפרק את המושג הזה - לדוגמה, האם אתה מדבר על מודעות כלכלית? על יכולת להכיל מורכבויות?

אם אתה יכול לפרק את המושג הזה, אפשר לנסות מראש לברר, וגם בפגישות לדבר על הנושאים האלה.

אבל -

קח בחשבון שבירורים לא בהכרח מציגים תמונה מלאה. כל אחד מכיר מישהו בפן מסוים שלו, ואולי לא מודע ולא מכיר צדדים אחרים.

לגבי פער השנים,

אני לא חושבת שהגיל הכרונולוגי בהכרח מעיד על משהו. לכל אחד מאיתנו יש מסע בחיים, ואנחנו עוברים בתחנות שונות, והאישיות שלנו משתנה בהתאם. יכול להיות מישהי בגיל 19 שעברה מבחינה נפשית הרבה יותר ממך - לא שזה תחרות, אלא שגם לה יש חיים מלאים.

תמיד תפסתי את עצמי כאדם בוגר יחסית לחברות שלי; זה לא מנע ממני לצאת עם אנשים שצעירים ממני בכמה וכמה שנים - וגם אם היה בינינו פער כמו שאתה מתאר, אבל הפוך, לגבי הלימודים. גם מזה לא נבהלתי, כי מה זה כמה שנים של לימודי מקצוע יחסית לחיים שלמים ביחד?

ואולי זה קצת אירוני, אני חושבת שמי שיצאתי איתו עם הפער הגי גדול מעליי - היה אחד המדוייטים הכי פחות בוגרים שלי (לפי ההגדרות שלי), ודווקא עם לא מעט שצעירים ממני ראיתי בגרות גדולה יותר. כמובן שלא כולם, היו גם כאלה שהיו צעירים ממני, וממש לא בוגרים בעיניי - כשהפער שכתבת, כשאני בלימודים והם עוד לא יצאו מהישיבה (כולל לא עשהו עדיין צבא), יחד עם איך שהתרשמתי בפגישה - ראיתי שזה מאוד לא רלוונטי מבחינתי.

בקיצור, לדעתי צריך לבדוק לגופו של אדם. אם שאר הפרטים נשמעים לך טוב, לדעתי כדאי לנסות -

אבל --

רק אם אתה מגיע עם ראש (ולב) פתוח.

אם אתה כבר ירית את החץ ורק רוצה לצייר מסביב את המטרה, עזוב. אתה לא צריך להוכיח שום דבר לאף אחד. רק אם אתה מוכן לתת הזדמנות אמיתית לבחורה להביא את עצמה, לך על זה. אם אתה לא שלם עם זה, אם כל הזמן יהיה לך ציפור בראש שתגיד לך - היא ילדותית, אינפניטילית וכו' - חבל על הזמן שלכם.

תודה רבה!אחד האם שומע

.

בתחילת הדרך היה לי קשר עם פער דומהadvfb

ואני זוכר שגם היה לי חשש דומה וראיתי שהיא בוגרת והכל היה סבבה.

תחשוב על זה שהיא אחרי שנתיים שירות,

כמו שהשלב של הצבא מבגר אז ככה גם שירות לאומי, וממש לא פחות בדר"כ.

אתה יכול לשאול בבירורים איפה היא ביחס לרצון להתחתן, אם היא מתכננת ללמוד בקרוב, אם היא בכללי בחורה מקורקעת-מעשית שלוקחת אחריות על עצמה ועל הסביבה.

חוץ מזה, תזכור - יש בזה גם יתרון שהיא צעירה, זה משהו שאפשר מאוד להנות ממנו

מכירה לא מעטשלומית.

זוגות כאלה, אנחנו ביניהם (:

( עם פער של כמעט 5 שנים, אני הייתי בת 19 בחתונה)

בנות בגיל הזה הרבה פעמים כן בוגרות, והרבה מהן גם די סגורות על עצמן.

מה היא עושה שנה הבאה זה משהו שאתה כן יכול לבדוק בבירורים...

קיצור, לא לפסול על הסף

יש לי חברהרקאני

שהתחתנה כשהייתה בת 18

עם בן 24

אפילו תעודת בגרות לא הייתה לה

אבל היא הייתה בוגרת ובשלה

והם התאימו

גבולי, אבל עדיין נראה לי בסדרPaslash

בגיל 21 יצאתי עם מישהי בת 24, היה הרבה פחות ממה שחשבתי והיא הודתה שגם היא הופתעה.

תלוי כמה היא ספציפית בוגרתזיויק

אפחד לא הולך לדבר על המתיקות של התמונת שירשורכְּקֶדֶםאחרונה

פער בעומק100

היא במקום פשוט יותר, לא מסתבך, פחות שיחות עומק

יותר מעשית

והוא בשיח יותר עמוק.. וחשוב לו שיח גם כזה בקשר

יש מה לנסות?

אפשר לנסותהפיאחרונה

לראות גם את העומק שלה ולא רק את מה שנראה מבחוץ. הרבה פעמים אישה מבטאת את עצמה דרך רגשות ושם דווקא אפשר להבין מי היא באמת.

סגנון על פי מקום לימודיםאביעד מילוא

כמה מקום הלימודים במהלך השנים לדעתכם משפיע על האישיות ,רמה התורנית, וההשתייכות החברתית בתוך הציבור כיום?

ואם כן אז האם ראוי לומר לשדכן שאני רוצה להכיר בחורה שלמדה במוסד הספציפי הזה או לפנות לאותו מוסד ולשאול על בוגרות שבאזור הגיל שלי פחות או יותר?

(לא רק מדרשות נכללות כאן אלא גם אולפנות)

ובכלל מה מגדיר סגנון של השקפה בציבור שלנו?

לדעתי כן,חתול זמני

(עד גבול מסוים)

אנשים מסגנון מסוים נמשכים לסגנון מסוים ולאו דווקא השקפתי שזה לדעתי החלק הפחות מעניין אלא מצד האופי

וכמובן המוסד מחזק את העניין

אלא שבחורי ישיבה אינם באמת חשופים לעולם המדרשות והאולפנות ולהיפך מלבד שמועות וקווים כלליים מאוד.

בגיל מסויים זה לא אומר הרבהיעל מהדרום

לק"י

והאמת שגם בסוף י"ב זה לא תמיד אומר משהו.

לצורך העניין אני למדתי באולפנא אזורית, שהיו בה כל מיני סגנונות. אני הייתי מההכי דתיות שם.

אם מישהו היה בוחן אותי לפי האולפנא, הוא כנראה היה חושב שאני משהו אחר.

כן ולאברוקולי

לא חושבת שאולפנא או ישיבה תיכונית אומרים הרבה

לא תמיד זה בבחירת הנער/ה ולפעמים השיקול הוא נוחות / לימודים / הקו של ההורים והבית.

גם אחרי תיכון צריך להיזהר עם ההכללות.

מה שכן-

זכותך להגיד סגנון X מעניין אותי ולפנות למוסד שאתה עלול למצוא בנות כאלה או לציין זאת בפני השדכן

(עדיף כמובן לתאר מה קנה אותך במקום הזה ולא רק להגיד מדרשה X מעניינת אותי או מכללה או אוניברסיטה כזו או אחרת)

מעניין אותי כי אני מחפש א' ב' ג'

ככה אתה נותן למי שמשדך אפשרות למצוא את מה שמעניין ומסקרן אותך גם במקומות אחרים שאולי לא היית חושב לחפש.

אני אדייקאביעד מילוא

אני מסכים עם מה שאמרתם אבל לא לגמרי. אני אחדד. אם ניקח כדוגמא את הציבור החרד"לי האם המוסדות שם מעידים על האופי והרמה התורנית או שהם רק מחזקים את זה?

כמובן שאשמח לתשובות כי זה יעזור לי להבין ולדעתאביעד מילוא

אני חושבת שלפעמים בנות משתנות מכיתה ט'יעל מהדרום

לק"י

עד לגיל 20+

הרבה בנים ובנות הולכים ללמוד בגלל שהחבריםפ.א.

הטובים הולכים ללמוד במקום מסויים, גם בגלל שיקולים שהאלטרנטיבות הרבה פחות טובות.

זה באמת לא מעיד על אורח החיים, הההשקפה, הכיוון הדתי, בגיל 20 ומעלה.

תלויאחד האם שומע

אני יכול להעיד על עצמי שלמדתי בישיבה שנחשבת ממש אשכנזית ואני בכלל בכלל לא כזה. לדעות קדומות בדרך כלל יש שורש באמת, אבל צריך לקחת אותן בערבון מוגבל ולבדוק כל מקרה לגופו.

שאלה יפההפי

אני אישית מרגישה שמקום לימודים יכול לתת כיוון מסוים אבל הוא לא באמת מגדיר את האדם.

פגשתי בוגרות של אותה אולפנה או מדרשה שהיו שונות מאוד אחת מהשנייה. בסוף האישיות הערכים וההשקפה נבנים מהרבה דברים לאורך החיים ולא רק מהמקום שבו למדו.

לכן הייתי פחות מתמקדת בשם המוסד ויותר במי שהבחורה היא היום.

למה זה לא נראה לי רלוונטילגיטימי?

לבדוק מוסד תיכוני:

א. מי בוחר את המוסד?

עד כמה זה החלטה שלי, ועד כמה זה החלטה של ההורים שלי?

ב. עד כמה בוגרים של מוסד דומים זה לזה? עד כמה אתה דומה לחבריך, ועד כמה אתם מקשה אחת?

ג. עד כמה הבחירה במוסד משקפת עמדה אידואלוגית, ולא נוחות\סיבה כלכלית\חברתית וכו'?

ד. עד כמה מה שהיה לפני "היציאה לעולם האמיתי" משקף את מי שאני היום? פתאופ כשאנשים יוצאים מהמסגרת, הם יכולים לבחור דרך קצת שונה ממה שהיה.

מדרשות זה אולי יותר פשוט, כי זה יותר מבטא בחירה אישית. אבל גם שם יש מגוון (בדיוק כמו שבישיבה יש מגוון...).

אבל בהחלט -

סטיגמות עוזרות לנו להתמודד עם העולם. לחלק אנשים לקופסאות. האם זה בהכרח נכון ויעיל? אפשר לדון על זה. אבל כדאי לדעתי להסתובב עם התודעה שזה לא בהכרח שמי שאתה מחפשה תהיה בוגרת אולפנה X ומדרשה Y, אלא שזה יכול לבוא מכל כיוון, גם אם אתה מחפש דווקא בוגרות של מוסדות מסוימים.

אני מסכים עם הנאמראביעד מילוא

יש הרבה קווים דקים פה שצריך לברר. ולכן אין כאן דבר מוחלט. צריך לדעת לברר טוב ונכון וגם לדעת איך להתייחס לסטיגמות

ואני אסייג בדברי משהואביעד מילוא

ברור לי שבחורה שלמדדה באולפנת ראשית תצא משם עם סל ערכים מסוים וזה לא בגלל הסטיגמות זה באמת בגלל שהיא בחרה לבדוק שם ולקבל מהאולפנה

בקיצור...אביעד מילוא

איפה מכירים בוגרת של אולפנת ראשית זה יותר הסגנון שאני מחפש

מסכימה איתךלגיטימי?

ששם כנראה יהיה יותר קל למצוא בנות עם טלפון טיפש.

ניסית לפנות לאולפנה? הפרטים קיימים ברשת, לשאול מי שם מתעסק בשידוכים.

רעיון נחמדאביעד מילואאחרונה

אני אנסה לראות

עוד פעםטבע, אמת

האמת,שקצת נמאס לי

אני יוצאת כבר תקופה, בת 22

ודי נמאס לי.

אין לי כח עוד פעם,שניים -שלוש דייטים

ואז זה לא מתאים,

כי החלומות שונים

כי סגנונות התקשורת לא מתאימים

סתם כי זה פשוט היה מוזר.

בסדר, כל קשר מדייק אותי. וזה אמיתי,

אבל נמאס לי לקבל דיוקים, אני פשוט רוצה למצוא את האיש שלי, את הדרך שאני עושה לבד, לעשות עם עוד משהו

נמאס לי לצעוד לבד בדרך, לפעמים אני מרגישה שגם הקב"ה איתי. אבל לא מעבר לזה,

ונמאס לי לשמוע עצות, ביקורת, תנסי לראות את..., מה הבעיה שלך עם..., אני רוצה משהו שיחלום חלום דומה לשלי, שהבית שלנו ילך לאותו מקום, בסדר. יש לי קצת חלומות לא קונבנציונלים, אבל יש לי חלום, ונמאס לי לחלום אותו לבד.

קיצר, אחרי הפריקה והתסכול - איך ממשיכים לשמוע עוד הצעות? לא רוצה לצאת לעוד הפסקה בין דייטים, אבל אין לי כח לעוד קשר שיגמר.

קודם כל - חיבוק ענק!רק נשמה

אני גם נמצאת במקום הזה. קצת יותר "מבוגרת ממך", וגם, כמעט ולא היו לי קשרים רציניים, הרוב נגמר אחרי משהו כמו פעמיים. הציפייה הזאת לפעמים הורגת, אני לפעמים מרגישה ממש מחנק אמיתי של תסכול ואכזבה, אבל אני משתדלת להיאחז באמונה תמימה שזה פשוט יבוא ושזה קיים, רק אם לא ארים ידיים. ואסור, פשוט אסור, לפזול הצידה ולראות מה קורה אצל חברות (אני בדיוק רוצה לפתוח שרשור בנושא הזה), זה שעוד אחת מתארסת אין לזה שום השפעה עלייך, על המסלול שלך, על הדרך המיוחדת שלך בדרך לבעלך. אנחנו אנשים מאמינים ואנחנו יודעים שהעולם לא הפקר, הכל מתוכנן ויש אלוקים שמוביל כל אחד בדרך שלו, גם אם היא קשה, מלאת ייסורים ומרגישה כאילו את קורעת בעצמך את ים סוף. קחי לך פסק זמן, קצר, אם את לא רוצה הפסקה ארוכה, לפעמים זה פשוט הכרחי בשביל לתת לנפש שלנו קצת לחזור לעצמה ולהתאפס. להיכנס ללופ זה מתיש ולא טוב, ואם את מרגישה שאת שם קחי לך צעד אחורה בשביל אחר כך לעוף קדימה. ותשבי עם עצמך ותנסי לראות אם יש דברים שאת יכולה לשנות באופי הפעולה שלך, לפנות לשדכנים אחרים, חברות שעד היום התפדחת לפנות אליהם, לשנות את הכרטיס שלך ככה שיגרור הצעות יותר מדוייקות, לשבת עם עצמך ולעשות זיקוק ערכים של מה באמת חשוב לך ומה סתם נחמד, והכי חשוב, נראה לי, לא להילחם בעצמך. מרגישה שמשהו לא שייך? תורידי. בלב שלם. ואל תתאכזבי ותכעסי על עצמך. את צריכה להיות עם מישהו כי את בוחרת בו לא כי הוא בחר בך.

סליחה אם סתם הארכתי, מקווה שעזרתי במשהו, ותמיד תזכרי ש"טוב ה' לכל", תנסי להתמקד קצת יותר במה שעושה לך טוב, ולא להתייאש. בהצלחה

מאוד יפה וחכם.נחלת

מה עדיף? להתחתן סתם כי כבר אין כח לחפש?חוזר תמיד לאשתי

ברור שאין אלטרנטיבה אחרת.

את יכולה לנסות לבדוק עם עצמך האם את מפוקסת מספיק על מי שאת וממילא על מי שאת מחפשת.

אם תהיי שלמה עם עצמך, המרחב של הניסוי והתהייה יקטן.

ברור שלאטבע, אמת

הדרך הזו, היא ארוכה, מתישה, ודורשת ים של כוחות, ולפעמים המאגרים של הכוחות פשוט נגמרים

אני יודעת שצריך לקום, לחפש, לדייק עוד ועוד.

אבל פשוט אני רוצה להגיע למצב שמצאתי את בעלי. ואין לי כח לעוד פעם, קצת התעייפתי מהדרך.

בדיוק באותה מידה, שאני יודעת שאני אקום ואמשיך עוד פעם, עד שאצליח.

מבינה אותך ככמחפשת111

פשוט תני לעצמך זמן, כמה שאת צריכה

ואחכ תבואי עם כוחות מחודשים

אל תפחדי מההפסקה.. היא תיתן לך כוחות להמשך הדרך

ספרי לי על זההפי

תהי גאה בדרך שאת עוברת נשמה

שאת נאמנה לדרך שלך .

...אילת השחר

יש לי מחשבות בלב שאשאיר אותן לעצמי... למה הן מקבלות שורה בכל זאת? כי צריך לתת להן ביטוי איכשהו, גם אם לא גלוי, אחרת לא אצליח להמשיך לכתוב מה שרוצה שיגיע אלייך.

ועכשיו,

שולחת חיבוק לתסכול, ולכאב ולאכזבה ולכל הרגשות האלו שמסתובבים שם בנפש.

אמרת שנמאס לך מעצות, ודיוקים ואמירות ... אז לא באתי לתת כאלו.

רק לשים זרקור על משפט אחד שאמרת -

'הפסקה' לא חייבת להיות כשהמיקוד בה הוא על ה'בין דייטים'.

הפסקה יכולה להיות פשוט עבורך, עבור הנפש שלך שזקוקה עכשיו לנשום רגע עמוק, להרגיש מה עובר בפנים בלי להילחם בזה... לתת לזה לעבור כמו משב רוח (גם אם חם וכבד באמצע הקיץ), ולהמתין למשב רוח קליל שיבוא אחריו...

וכשהוא יבוא, להרים עיניים, להסתכל על השבילים שפתוחים לפניך, ולבחור אחד ללכת בו וללמוד את הדרך שלך בעולם דרכו.

לא ממקום מיואש, לא ממקום שחושב על הסוף שלו...

אלא פשוט כדי ליהנות מהמסע שיוביל לאן שיוביל...

ואולי גם תופתעי לגלות, שהבית לא חייב להיות רק בקצה של שביל, אלא הוא בכל מקום שבו נמצאת...

אֲת.

לא קל אבלזיויקאחרונה

נשמע די התשה רגילה...

צריך לחרוק שיניים ולהמשיך

אולי יעניין אותך