לכל מי שלא יודע, במקביל לחידון לנוער מתקיים זו השנה השניה חידון התנ"ך למבוגרים. החידון כולל שלושה שלבים (מחוזי בכתב אליו ניגש כל מי שמעוניין, מחוזי פומבי אליו עולים כ-20 מתמודיים בכל מחוז, ארצי הכולל 14 מתמודדים). השלב הארצי אמור להתקיים באופן קבוע בחנוכה, כפי שהחידון לנוער מתקיים באופן קבוע ביום העצמאות.
אתמול התקיים השלב השני - המחוזי הפומבי, ממנו עלו 2 מתמודדים מכל מחוז לשלב הארצי.
באופן אישי הייתי בחידון אתמול באחד המחוזות וזכיתי במקום השלישי, רחוק 2 נק' מהמקום השני. מצד אחד הרגשה טובה של קצירת הפירות של לימוד ושינון במשך חודשים ארוכים. מצד שני טיפונת אכזבה כי זה כ"כ קרוב, ואם רק הייתי מסמן תשובה X במקום Y (ובאמת התלבטתי בין X לY) הייתי מצליח לעלות. לא נורא.
לתועלת המתמודדים הצעירים, אשתף אתכם בדוגמת השאלות:
שימו לב - יתכן מאד שחלק מהשאלות לא בחומר שלכם!!
שלב א' - מבחן מוקדם בכתב:
15 שאלות פתוחות, 15 שאלות אמריקאיות - כל שאלה 1 נק'. סה"כ 30 נק'.
10 השלמות פסוקים.2 מילים בכל פסוק. כל השלמה 1 נק'. סה"כ 20 נק'.
סה"כ במבחן המוקדם היה ניתן להשיג 50 נק'.
השאלות עצמן היו קשות מאד. אני לא מהטיפוסים המתלוננים ולא אומר "זה לא פייר", כי זה היופי - אי אפשר לדעת על איזה סגנון של מבחן נופלים. אבל בהחלט היה משהו מאד מיוחד, וכדאי שתשימו לב: לא היתה אף שאלה מעזרא ונחמיה,אף שאלה מהתורה, אף שאלה מיהושע ושופטים). מקצת השאלות היו משמואל ומלכים, ועיקר השאלות היו מנביאים אחרונים - ישעיהו ירמיהו יחזקאל ותרי עשר.
מקצת השאלות שאני זוכר:
מי אמר "למדו היטב דרשו משפט אשרו חמוץ שפטו יתום ריבו אלמנה"?
מי אמר "לקול תתו המון מים בשמים ויעלה נשאים מקצה הארץ ברקים למטר עשה ויוצא רוח מאצרתיו"?
מי אמר "וחמלתי עליהם כאשר יחמל איש על בנו העבד אתו"?
מי אמר "אם יסתר איש במסתרים ואני לא אראנו נאם ה' הלוא את השמים ואת הארץ אני מלא נאם ה'"?
מי אמר "והחוסה בי ינחל ארץ ויירש הר קדשי"?
מי אמר "ביום ההוא נאם ה' צבאות תקראו איש לרעהו אל תחת גפן ואל תחת תאנה"?
מי אמר "נירו לכם ניר ואל תזרעו אל קוצים"?
מי אמר "ועשיתי באף ובחמה נקם את הגוים אשר לא שמעו"?
מי אמר "עד מתי אראה נס אשמעה קול שופר"?
מי אמר "וישבו בה וחרם לא יהיה עוד וישבה ירושלם לבטח"?
מי אמר "עלה הפרץ לפניהם פרצו ויעברו שער ויצאו בו ויעבר מלכם לפניהם וה' בראשם"?
ועוד כהנה וכהנה.
דרך אגב, בשאלות ההשלמה היה בעיקר ממשלי, אבל שימו לב להשלמה הבאה:
"והשיבותים מארץ מצרים ומאשור אקבצם ואל ארץ ___ ___ אביאם ולא ימצא להם".
אמנם למדתי תרי עשר,אבל בגלל שלא הייתי מוכן למבול כזה של שאלות, איבדתי מספר נקודות שבסופו של דבר היה לי לרועץ... (למעט השלב הזה, לא איבדתי נקודה לאורך שאר החידון).
שלב פומבי:
שאלה קלה לכל מתמודד בת שני חלקים, סה"כ 10 נק'- כל המתמודדים אצלנו במחוז הצליחו להשיג את מלוא הנקודות.
8 מתמודדים עלו לשלב בו כל אחד מגריל נושא, ועליו 4 שאלות פתוחות עם רמזים המפחיתים את מס' הנקודות על כל שאלה. סה"כ ניתן לצבור בשלב זה 24 נק'. אני ועוד שנים הצלחנו לקחת את כל הנקודות.
לי היו 4 שאלות בנושא "בית". מי אמר "באה אתי הביתה וסעדה ואתנה לך מתת"? מי אמר "והכיתי בית החורף על בית הקיץ ואבדו בתי השן"? ועוד שתי שאלות שאיני מצליח להיזכר בהן. להפתעתי, הרבה מתמודדים לא צלחו את השלב הזה.
שאלה זהה - 16 שאלות פתוחות סביב נושא מסוים, 4 מתמודדים. אני ועוד אחד הצלחנו לענות על כל השאלות נכון, אך היות ובשלב המוקדם היה לי פער גדול להשלים מהמקום השני, לא הצלחתי בסופו של דבר.
השאלות היו סביב "זקנים" "זקנה", שאלו על פסוקים בנביאים ראשונים בעיקר, קשה לי לשחזר שאלות. אולי בהזדמנות אחרת...
מתלבט אם לגשת גם בשנה הבאה, בסה"כ תמיד מגיעים בחידון למבוגרים פחות או יותר אותם חבר'ה, ולכאורה הסיכוי שלי בפעם הבאה טוב לעבור שלב. מצד שני, לימוד לחידון דורש בהחלט מאמץ וריכוז של חודשים שלמים, וב"ה, בלי להעליב אף אחד, אנחנו לא צעירים שזמנם בידיהם, אלא בעלי משפחות עם עבודה ב"ה והזמן צפוף מאד...
בכל מקרה, שיהיה בהצלחה לכל לומדי התנ"ך. חילכם לאורייתא ולקידוש ה'.