בס"ד
דבר תורה לפרשת נח
מבוסס על "מאהלי תורה" של הרב יעקב אריאל שליט"א
בסוף פרשתנו אנחנו קוראים את פירוט צאצאי נח שהם בעצם השורשים של שבעים אומות העולם, גם קוראים את סיפור מגדל בבל ואת בירור משפחת אברהם אבינו מתוך שאר האנושות. יש לשאול מה הקשר בין כל המאורעות האלה.
בתחילת סיפור מגדל בבל אנחנו קוראים: “ויהי כל הארץ שפה אחת ודברים אחדים” (בראשית יא, א). קודם לכך, בפירוט משפחות בני יפת, אנחנו קוראים: “מאלה נפרדו איי הגוים בארצותם איש ללשונו למשפחתם בגויהם” (בראשית י, ה). מחד גיסא התורה מדברת על שפה אחת ומאידך גיסא על לשונות רבים. מה התורה באה ללמד אותנו?
יש הבדל מהותי בין שפה ללשון. השפה היא איבר חיצוני של הגוף בניגוד ללשון שנמצא בפנים. השפה היא הביטוי החיצוני והלשון התוכן הפנימי. ההבדל בין העמים אינו רק נמצא בשפה המדוברת אלא בעיקר בתרבות, אופו ומנטליות שלהם. לדבר על שפה אחת, זה להתמקד על אחדות חיצונית בלי להתחשב בתוכן הפנימי של העמים, מה שמסוכן מאוד, כי לכל עם יש מהות שונה.
בסיפור מגדל בבל, מטרתם של כל בוניו היה "לעשות לנו שם". הכבוד היה מה שעניין אותם. אין יקום באחדות המבוססת רק על תוכן חיצוני. (דרך אגב גם בפסיקת הלכה יש כלל שאומר שאין הלכה כשיטה: שיטה היא קיבוץ של רבנים הסוברים כלל אחד, אבל לכולם הכלל מתבטא על דבר אחר, ואין הלה כאף אחד מהם.). אחדות כזאת מסוכנת, כי היא לא מבוססת על רעיון פנימי נשגב אלא רק על תוכן חיצוני כמו כבוד או שנאה.
יש לכל אומה ואומה את המהות שלה, והשאיפות שלנו היא הבנייה האיכותית המבוססת על ערכים ומוסר. מהפיצול הלאומי אנחנו רוצים אנושות אחת המבוססת על דברים הטובים של כל אומה ואומה.
אומנם ישנה אומה אחת שאינה דומה לחברותיה: האומה הישראלית. “ויאמר ה’ אל אברם לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך אל הארץ אשר אראך. ואעשך לגוי גדול ואברכך ואגדלה שמך והיה ברכה” (בראשית יב, א-ב). בניגוד לאנשי לאנשי דור הפלגה שכוונתם הייתה - "לעשות לנו שם" – הכבוד שלהם, ה’ בוחר באברהם אבינו למען האנושות: “ונברכו בך כל משפחות האדמה” (שם שם, ג). בניגוד לאומות האחרות, מה שמאחד אותנו זה לא המנטליות, והמוצא שלנו -“לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך”- אלא מהותנו - ”אל הארץ אשר אראך”: אנחנו עם ה’, העם של התורה והנבואה. עם ישראל הוא שלב נוסף בתהליך בריאת העולם. העם של ההתקשרות בין הקב"ה לאנושות כולה. מכאן והלאה, התורה רק מדברת על היצירת עם ישראל והיעוד שלנו.
שבת שלום וחודש טוב!

