בע"ה
בגדול. רק כמה הערות:
א. כל גדולי העולם שמדברים על החשיבות של בניין ארץ ישראל מדברים על העשייה בפועל: תבנה את ארץ ישראל, תהיה פועל בניין או חקלאי. דברים עצומים וגדולים נכתבו על מי שנוטע עץ באדמת הארץ, ועל מי שחורש בה שדה. עד כדי כך- שרבנים רבים רכשו לעצמם כמה מטרים של קרקע על מנת שיוכלו לעבד אותה.
עם זאת. רובנו לא חקלאים, ורובנו עוסקים בדברים אחרים- מתוך ציפיית הישועה ופעולתה, כמובן. יש מי שהוא מורה מתוך חיבור לחזון הגאולה, ויש מי שהוא עוסק בהיי טק, ויש שברפואה ויש בלימוד תורה- אבל כולם שותפים לחזון שהולך ונרקם כאן מתחת לאף שלנו- של תחית אומה בארצה.
השאלה היא- מהו יחסם של אותם אנשים כלפי מי שפועל את הגאולה הזאת בכפיו? כיצד אותו איש היי טק מביע את הערכתו ותמיכתו בחקלאי שבחום ובקור יוצא למרעה או לקטיף? נכון, לא כולנו צריכים להיות חקלאים, אבל כולנו צריכים להעריך אותם ואת עבודתם מאוד.
האם החרדים מביעים את הערכתם לציבור שנאחז בדמיו ובדמיו בארץ ישראל? שנלחם להרחבת גבולותיה? לא מספיק. כפרטים, ובגחמות- כן. בגדול- לא. וזו בעיני הנקודה המכריעה. רוצים ללמוד תורה? בבקשה. מתוך חיבור לחזון הכללי, כמובן. אבל היו מודעים ותודו בכך שאתם רק חלק בתהליך, ולא רק שאתם חלק- אתם לא החלק המרכזי. הביעו את הערכתכם ושותפותכם למי שיורק דם, למי שקובר בנים. למדו לזכותם, התחזקו למענם.
ניתן לראות גישה כזו אצל בני הציונות הדתית שמוסרים עצמם ללימוד תורה: רבים מהם יגורו בישוב, או שיעמדו לימין הישוב בארץ ישראל בצוק העיתים.
ב. אם אדם רואה עצמו כמי שצריך להתמסר בכל כוחותיו מעתה ולנצח לתורה- בבקשה, כל הכבוד לו. עם ישראל זקוק למי שימית עצמו באוהלה של תורה. אבל האם עם ישראל זקוק לעשרות אלפים מבניה שיעסקו בזה? אם היו אחוזים בודדים של החרדים שביקשו להמית עצמם באוהל- הייתי מקבלת ומבינה.
אבל אני לא מקבלת את זה שמעל 90% של ציבור שלם מקבלים אותה החלטה: רואים באותו ערך הגשמת כוחותיהם האידיאלית, המעשה שלהם במערך הגאולה. החינוך החרדי שכולם צריכים ללמוד תורה שולח לשם גם אנשים שהיו יכולים להיות נהדרים בתחומים אחרים ולתרום בהם רבות לחברה, וגם ללימוד התורה, ללומדיה ולעולמה.
ברגע שחרדי בוחר באמתץ לשקוע בתורה, מתוך רצון להתגדל למען הכלל- עלינו לתמוך בו. אבל הנהירה של כולם לאותו מקום מעלה כמה תהיות.
ג. כל אדם צריך לבחון את מעישו לא ביחס לנוחות או אפילו חינוך או נורמה, אלא ביחס לציפיית הישועה שלו. כיום, לצערי, רוב החרדים לא לומדים תורה מתוך ציפיית הישועה ואז לימודם הוא קצת תלוש, מנוון ומנותק. [להרחבה, עיינו בבלוג החביב http://lms.org.il/Page.aspx/Blog/153].
כך נראה לי.
בציפיית הישועה.