בס"ד
אני עשיתי שנתיים שר"ל וכיום אני סטודנטית ואמא.
אני עד היום לא ממש הגעתי למסקנה סופית בעניין אבל רציתי לתת כמה נקודות שכדאי לשים לב אליהם שאני רואה היום לאחר כמה שנים...
דבר ראשון אם מתאים לך לעשות שר"ל בתקן שמחייב בת דווקא בגילך למשל קומונה אז לפי דעתי יש פה באמת התלבטות גדולה וצריכים לשקול את הדברים מה תורם יותר לברה, בצורה כללית ולחשוב לא רק על עצמך אבל גם לטווח רחוק ותשימי לב לנקודות שאכתוב.
אם מתאים לך לעשות שר"ל בתקנים שיש אחרים שיכולים למלא אותם ןאפילו יותר טוב ממך אז לפי דעתי הכיוון הוא יותר להתחיל לימודים. לפי דעתי זה נכון גם למקרים של בנות שלא מתאימים להן התקנים של שר"ל.
אני עשתי שר"ל שנתיים. במיוחד בשנה הראשונה שעשיתי שר"ל מאד הודו לי על העבודה ומאד היו מרוצים ממני ותרמתי רבות לתלמידים. נהנתי מאד מהשנתיים האלה ונתרמתי מהן רבות.
אבל..... יש כמה נקודות שכדאי לשים לב אליהם שאני חווה אותם במצבי וממצבים דומים שחברות שלי נמצאות בו.
* מבחינה כלכלית בנות שר"ל לא עוזרות ולא צריך להיות מומחה גדול בכלכלה בשביל זה.
אני אתן דוג' לאחת ההוצ': דירה בשכירות בק.משה בירושלים גדולה עולה כ-6000 ש"ח בחודש. (600 ש"ח לבת) זה בלי כל ימי כיף, השתלמויות, רכזת, מיליון אחראים, חשמל, מים, משכורת וכו'...
*אני הרגשתי בסוף השנה הראשונה שעד שהתחלתי להכנס לענינים והתפוקה שלי עלתה ובעיקר הרגשתי שממש יצרתי קשר טוב עם האנשים במקום השרות כבר הגיע בערך פסח- ז"א לקראת סוף שנה.
* יש ילדים שמאד קשה להתחבר אליהם וליצור קשר אופייני בעיקר לפנימיות של בסיכון וכד'... עד שכבר נוטצר קשר ואפשר להתחיל לעבוד נגמרת השנה וזה כבר ממש פוגע בהם כל שנה להתחיל מחדש להפתח, זה גורם להם להסגר.
*יש לי חברה שהלכה לעשות שר"ל בפריפריה במקום מסוים ופיטרו בגלל זה עו"ס- ז"א החליפו את התקן לתקן של שר"ל. במצב כזה המדינה צריכה לשלם אבטלה לעו"ס ובמקום השרות קיבלו משהי לא קבועה עם פחות ניסיון שבאה לשנה והולכת.
*יש לי לא מעט חברות שאין ביכולתן לעשות תואר אקדמי וכד'...(בגלל יכולות שכליות).
רובן היום מחפשות עבודה ולא מוצאות או מוצאות עבודה שהן ממש לא אוהבות וכל רגע יכולים לפטר אותם כי יש הרבה אנשים שמחפשים עבודה כזו.
חלק מבנות אלה עשו שר"ל ושם היו מאד מרוצים מהעבודה שלהם שהתאימה להן אבל לאחר שנתיים הן חייבות היו להפסיק לעבוד כי זה תקן של שר"ל, היו תקנים שלא מולאו אח"כ.
בשר"ל "נתפסים" המון תקנים (למשל בבי"ח) שמתאימים לבנות שלא יכולות לעשות תואר וכד'.... ע"י בנות שיש להן יכולת לעשות תואר. עכשיו, חלק מהבנות מקבלות אבטלה, תופעה זו (חוסר עבודה) היא בעיקר בפריפריה...
* היום יוצאים לפנסיה ב"אמצע החיים", יוצאים לפנסיה אנשים עם כוחות ובעיקר עם ניסיון שיכולים לתרום הרבה יותר מנערה עם התלהבות אך ללא ניסיון.
בבי"ס שעשיתי בו שר"ל היו מתנדבות גמלאיות בנות 50+ (לחלקן עוד היה ילדים בתיכון) שבאו עם המון ניסיון. מה שאני נתתי ב-40 שעות הן נתנו בערך ב-10 ונתנו דברים שלא יכולתי לתת. אצל חלקן מדובר בהתנדבות של כמה שנים.... ובמילים אחרות, התרומה שלהן היתה הרבה יותר גדולה לדעתי אפילו פר שניה....
מבחינת המשפחה
ראיתי פה הרבה דעות שטוענות שזה אגואיסטי להסתכל על המשפחה שלי.
זה ממש לא נכון, אם היה לי אכפת רק מעצמי לא הייתי צריכה ללמוד, הייתי יכולה לעבוד בשכר מינימום ומכלכלת את עצמי כך. אמא ורעיה זה התפקידים הכי לא אגואיסטים שיש.
דבר נוסף, עם כסף לא קונים רק מותרות. בכסף קונים גם חיתולים, מטרנה, אוכל וכד'....
לחשוב על כסף בגיל כזה בשביל ילדים וחתונה זה ממש לא אגואיסטי, המטרנה היא לא בשבילך....
דבר נוסף, היום ההורים שלנו עוזרים לנו המון מבחינה כספית ב"ה ואני חושבת לעצמי אם כלך הכבוד להתנדבות אולי איפשהו התנדבתי ע"ח ההורים.... עצם התלות בהורים זה דבר שממש לא בריא לזוג.
דבר נוסף, בעיקר שנכנס ילד לתמונה אין זמן מיותר וכאמור הלימודים לא מכניסים כסף אלא להיפך....
ובמקום להיות עם הילד צריך לעבוד בנוסף ללימודים.
כמו שאמר הבן של חברה שלי לאמא שלו: :"ביום ראשון סבתא X אמא שלי., ביום שני סבתא Y... ואת אמא של שבת..."
הרבה פעמים גם יוצא שמגיעים למצב שלפי דעתי צריך לברוח ממנו הוא 2 הורים סטודנטים.
סטודנט לעומת עבודה (חוץ מהוראה) הוא מגיע הביתה ואז מתחילה העבודה לעומת עובד שהגיע הביתה גם אם יותר מאוחר אבל הוא הגיע הביתה לא בשביל להתחיל רק את השיעורים והעבודות.
דבר נוסף אי- אפשר ללמוד עם ילד בבית גם בגיל חודש וגם בגיל שנתיים.... אני שמה אותו אצל מטפלת בזמן שאני לומדת... (זה עולה כסף...)
ההבדל נעיקרי בין עבודה ללימודים הוא חופשת לידה:
עובדת מקבלת 3 חודשים אחרי הלידה לנוח....
סטודנטית רשמית מקבלת 3-5 שבועות אבל בפועל אף- אחד לא ישלים לה את החסר בלימודים ויעשה לה מבחנים ועבודות.
אני התחלתי ללמוד 4 ימים אחרי הלידה להשלים חומר... לבן שלי אפילו עוד לא היתה ברית...
חברות שלי עשו מבחנים שבוע ושבועיים אחרי הלידה כי מועדים שניתנו להן תקעו אותם בסמסטר הבא (והרגישו כמו סמרטוט חודש אחרי הלידה...)
אני לאחר הלידה לא הצלחתי לעבור הרבה מבחנים בסמסטר והכל עבר לסמסטר הבא מה שממש הגדיל את הלחץ כשיש ילד בבית שצריך לגדל......
לחברות שלי בגלל לידות נוספה עוד שנה ללימודים.....
אם לא הייתי עושה שר"ל הלידה היתה בכלל אחרי הלימודים.
לימודים זה דבר שצריך לסיים אם לא הוא נמרח.......
אני בגלל שלא נחתי כמו שצריך אחרי הלידה "מרחתי" את ההרפאות ממנה כמעט 8 חודשים!
לעניין ההשוואה לחילוניות לפי דעתי רובן בזבוז לצבא מסיבות דומות.
חלקן מוכשרות מאד אך לא בדברים שהצבא צריך והן סתאם משחקות סוליטר במשך שנתיים.
ויותר מזה ברב התקנים בעיקר בחינוך עד גיל13 וחינוך מיוחד מורה גמלאית עם נסיון תעשה את העבודה הרבה יותר טוב מבת שר"ל....
בהצלחב בבחירה.....